- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Argos: Szeretem az ecetfát
- No Voice in the Galaxy
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
julius666
addikt
Ok, thx, ráér azért. Előre pár kérdés:
Skálázhatóvá válik a moderáció
Ehhez látni kéne, mennyit költ a meta moderációra bevételarányosan, amiből faragni lehetne. Főleg friss adatokat, mivel hogy már nincs rajtuk a Biden adminisztráció ilyen irányú nyomása, azonnal lapátra is tették a moderációs részleg nagy részét.
Másik oldalról meg a dirtcheap, bárki által (akár otthonról is) futtatható intelligens ágensek igen jelentős extra moderációs terhet fognak rakni a Metara, esélyesen többet, mint amit az eredeti elgondolás szerint megspórolnak. Illetve ez már valszeg jelenidő, sőt, múlt is.
Volt Zuckerbergnek az az ötlete is, hogy majd ők, felülről csinálnak AI-influenszereket és az majd milyen jó lesz. Egy olyan platformra amivel amúgy is régóta az egyik legnagyobb probléma, hogy túl sok a felesleges zaj meg szemét. Szerintem hús-vér emberek számára tök unszimpatikus, sőt, disztopikusnak tűnő ötlet, mint a Zuckerberg-féle Metaverse is volt.
A VR/Metaverse nagyon gazdaggá válhat AI agensekkel.
Ha az AI commodity, akkor miért pont a Metaversenél csapódna le az előny? Ugyanúgy integrálhatók AI karakterek egy VR-chatbe, GTA-ba, stb. Csak azoknak organikus felhasználói bázisa is van, nem egy lélektelen corporate cucc.
Ha meg valami általános virtuális segédre gondoltál a Meta szemüvegükhöz, ott a Google, ott az Apple, bármikor beléphetnek a piacra (valszeg be is fognak, Google sw oldalról erős versenyző, Applenél meg a Vision Pro elég jó volt, mint hardver)
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
lemusz #16468 üzenetére
Margin call meg margin call között is van különbség
A 2008-as válságban az "igazi" margin call itthon akkor volt amikor Csányi kezéből kitekerték az OTP részvényeinek a nagy részét meg a teljes MOL pakkját (talán 5%-a volt). először a MOL-t adta el, beverve vele a MOL-t majd mivel köztudott volt, hogy Csányinak rengeteg lombard hitele van az OTP papírjain elkezdték ütni az OTP-t (talán a Soros Gyuri alapja volt) és 3000-ről egész 1400-ig verték le, vagyis verették le Csányival, mert akkor már ő vele adatták az OTP-t. -
válasz
julius666 #16495 üzenetére
Szerintem az AI elég sok ponton segít a Meta alapvető nehézségein. Skálázhatóvá válik a moderáció. A VR/Metaverse nagyon gazdaggá válhat AI agensekkel. A metaverse környezet az, ahol az AI legnagyobb nehézsége (interfészelni a világgal) megoldható. A Facebook víziója az, ahol az AI nem egy specializált segéd, hanem tényleg elindulhat az AGI irányba.
Majd leírom bővebben, ha nem mobilon leszek -
julius666
addikt
Közben némi AI téma, remélem teljesen nem sikkad el. Meta kihozta a Llama 4 modellcsaládot, az AI-enthusiast közösség véleménye alapján egyértelműen csalódás lett. A GPT-4.5 után újabb környi lényegi előrelépés nélkül elégetett milliárdok a nyugati AI iparban, főleg a kínai versenyzők árnyékában kellemetlen ez.
Ennek kapcsán:
Meta abszolút nyertese lehet az AI-nak, főleg,.ha commodity lesz belőle.Ezt kifejtenéd kérlek? Anno elsikkadt ez a téma. Az én értelmezésem szerint az egész "AI as a commodity" stratégia inkább a konkurenciának alávágásról szól. "Abszolút nyertese" elég erős megfogalmazás, számomra csak akkor lenne értelmezhető, ha a Meta a rá épülő businessből jelentős extra profitot tudna elérni.
-
A Zéé
addikt
Én úgy gondolom, hogy nem is akarják megtartani a teljes világot óvó, és felügyelő szerepet, ezt hangsúlyozta már talán előző ciklusában is Trump.
A székes analógiádnál maradva, nem akarja mindkét széket, elég lesz neki egy is. Aztán majd akik úgy akarják, azok mellé ülhetnek egy kicsit a szélére, de ez azzal jár, hogy el kell fogadni, hogy az USA dirigál, a többiekről meg leveszik a keresztvizet. A Hidegháború alatt sem volt ez máshogy, és valahol azt a korszakot vágyják vissza. Valahol meg tudom érteni, hogy elegük van abból, hogy mindenkinek meg kell felelni, és mindenki érdekeit folyton szem előtt kell tartani. Ez volt az elmúlt 20 év társadalmi és gazdasági elvárása, és láthatóan nem csökkentek a globális és lokális feszültségek, sőt...
Ez rövid távon fájni fog sokaknak, de Trump úgy néz ki felhatalmazást kapott rá legalább a pártján belül, de annyira a másik oldal sem feszegeti, vagy legalábbis nincs nagy visszhangja. Oké, tegnap voltak tüntikék, ahohol állítólag 3,5 millióan kinn voltak, ami egy 340 milliós országban nem tömeg... Már a választások alatt megofgalmazódott bennem, és ez az időszak megint csak ráerősít, hogy azért csak a két vénember közül lehet választani, mert nekik már úgyis mindegy, nekik már nincs veszteni valójuk. És ezt mindkét fél érezte, hogy most olyan időszak fog jönni, amikor valakinek "bele kell fingani a liftbe", hogy valami történjen. Hogy ezt így, bohóc módjára teszik, az meg nagyjából mindegy. -
lemusz
addikt
válasz
atee_13 #16492 üzenetére
Nem ő szokta mondani, hogy amikor mindenki fél, akkor kell bátornak lenni és ugyan ez vice versa? Tessék holnap megvenni mindent is. "Legyetek bátorak!" - ezt mondja a világ 1015. leggazdagabbja is.
-
Pá
addikt
válasz
BlackV #16478 üzenetére
Ez egy jó hosszú cikk arról, hogy az USA gyengíteni akarja pénzét, hogy javítsa a külkereskedelmi mérlegét. Ebben semmi új nincs. Szerintem erre lennének sokkal egyszerűbb monetáris eszközök is.
Viszont az erős dollar nem oka, hanem a következménye a mostani vilagrendnek. Továbbra sem látom, hogy tudná megtartani az USA a mostani vilagrend előnyeit és közben megszabadulni a hátrányoktól. Egyelőre azt hiszik, hogy okosak és menni fog, de ilyenkor szoktak 2 szék közé ülni.
Persze ez alapvetően senkinek sem jó, egész világ fizeti a csekket. Hosszú tavon viszont jó lehet Kínanak és talán Europanak is, ha sikerül összefogniuk. Most legalább bejött egy erős motivator. -
Szerdán kezdik beszedni a nagyobb vámtételeket, egyelőre 10%-os rátát kérnek mindenkitől. SzVSz ez a hét legfontosabb időpontja.
-
-
atee_13
őstag
-
j0k3r!
őstag
válasz
aAron_ #16477 üzenetére
Nem szabad pánikolni. Érdekes, mert én meg éppen a vételi gombon gondolkodok (múlt héten vásároltam is kétszer, kis pozikat), természetesen óvatos duhaj módra. Mondjuk nálam van átforgatható "cash" (cash + kötvény), valószínűleg emiatt is látom inkább a lehetőséget a dologban. Még pár "vám választ" (UK, EU, Japán, India, Taiwan) érdemes lehet megvárni, utána talán tisztulhat kicsit a kép. Ja és jön a negyedéves jelentési időszak is, ott is ez biztosan téma lesz, és válaszolni fognak a CEO-k, CFO-k az ezekre irányuló kérdésekre.
-
student
őstag
-
buherton
őstag
válasz
Oppenheimer #16385 üzenetére
Nem értek egyet.
Azt gondolom, hogy az igazán komoly változásokat - amit Trump és szellemi rövidnadrágjai akarnak - azt csak úgy lehet meglépni, ha pártpolitikát átívelően egyetértés van ebben. Erre jó példa USA Kína ellenessége és ezzel szerintem nincs gond, de Trump ennél sokkal többet akar.
Trumpnak szerintem megtetszett, amit Putyin csinált és ő is nagyra törőterveket akar megvalósítani, amivel szerintem ugyanazt az önsorsrontást fogja elkövetni, mint az oroszok. Az USA monopóliuma meg fog szűnni és a szuperhatalmi virtuális ranglétrán is elindult lefelé. Olyan mértékű bizalomvesztéssel néz szembe az USA, amit visszaépíteni több évbe fog telni már ha egyáltalán lesz ilyen akarat.
Valaki esetleg tud példát mondani a történelemből, amikor egy hasonló ámokfutás végül sikeresen ért véget? Én csak ellenpéldákat ismerek.
Azt sem tudom elfogadni, hogy Trump egy meg nem értett zseni, hasonlóan Nagy Mártonhoz. Már az első ciklusa alatt látszódott, hogy nem ért hozzá.
Személy szerint az egyik szemem sír, a másik örül. Az USA volt a garancia a világ szabadkereskedelmében -> ezt látványosan felrúgták*. Az USA volt a garancia, hogy a nyugati szövetségi rendszert érintő háborúk nem lesznek -> ezt látványosan felrúgták*. A másik szemem örül, mert az EU-t talán kibillenti ebből a tehetetlen helyzetből és az USA által hagyott teret valamennyire ki tudja tölteni. Milyen jó is lenne most, ha UK nem lépett volna ki az EU-ból.
* azért merem írni a felrúgást, mert mindkettő a bizalomra épül és a trumpi adminisztráció elérte, hogy az USA-val szemben mindkét esetben a bizalom elvesszen.
-
BlackV
őstag
A pénz oda megy, ahol a legjobban bánnak vele: A befektetők a magas hozamot és a kiszámíthatóságot szeretik. Ez Trump elnöksége óta nem az USA-ban van, így a tőke máshol keres magának helyet. Nem véletlen, hogy a mostani esésben nem a dollár a menedékeszköz, hanem a japán jen és az euró.
Jelenleg nagyon úgy néz ki, hogy ennek a részvénypiaci esésnek egynél több hulláma lesz. A 2017-es kereskedelmi háború idején 20%-ot estek az amerikai részvénypiacok, pedig akkor a kötvényhozamok alacsonyabbak voltak és az értékeltségek sem voltak ilyen kifeszítettek.
Hátralépve részvénypiaci befektetés szempontjából a jövő Európában és Kínában van.
Itt még alacsonyak az értékeltségek, a döntéshozók fiskális lazítással támogatják a gazdaságot, de ami ennél is fontosabb az USA-ból menekülő tőke helyet keres magának. Fontos észben tartani, hogy az amerikai részvény és kötvénypiacok annyira hatalmasak, hogy az innen átáramló tőke évek alatt óriási változásokat tudnak előidézni más országok részvénypiacain. -
-
BlackV
őstag
Telex cikke a mögöttes okokról.
Mindenki Trump vámjairól beszél, de ami emögött van, az sokkal meredekebb -
aAron_
őstag
Trump Has Already Botched His Own Bad Tariff Plan - The Atlantic
"The article critiques Donald Trump’s trade strategy, noting that while he initially had a coherent—though flawed—plan to boost American manufacturing through permanent global tariffs, that plan quickly unraveled due to his own mixed messaging.
For the plan to work, businesses needed to believe tariffs would be long-lasting to justify investing in U.S. production. However, Trump and his allies sent contradictory signals: while some claimed the tariffs were permanent, Trump also described them as negotiating tools. This inconsistency undermined business confidence.
After briefly claiming tariffs wouldn’t change, Trump almost immediately contradicted himself by touting a potential tariff-lowering deal with Vietnam. This flip-flopping killed the credibility of any long-term strategy.
The article then contrasts the original plan with a second, chaotic strategy: using tariffs as threats in a global game of chicken to force other countries to lower their trade barriers. This “madman” approach, relying on unpredictability and economic pain, is seen as equally unworkable, especially given Trump’s history and the global nature of the challenge.
In the end, both strategies are criticized as implausible, and Trump’s dream of a protectionist American economy collapsed almost as soon as it began."
Hova fog ez kifutni?
Jövő héten tényleg el kéne inkább mennem valahova, ahol nincs térerő se. Őszintén, nehézé megállni, hogy ne nyomjak rá a sell gombra, és nem az eddigi mínusz, hanem a teljes őrültség miatt, ami még előttünk áll.
-
Naturalist
tag
válasz
Oppenheimer #16475 üzenetére
A videó csak leírja a Trump rezsim logikáját. Közismert, hogy Trump vám mániája Peter Navarro munkásságán alapul [link]
Fenti linken megtalálható a logika kritikája:
In 2016, Navarro served as an economic policy adviser to Donald Trump's 2016 presidential campaign.[42] He advocated for an isolationist and protectionist American foreign policy.[43] Navarro and the international private equity investor Wilbur Ross authored an economic plan for the Trump campaign in September 2016.[13][44] Navarro was invited to be an advisor after Trump's advisor and son-in-law Jared Kushner saw on Amazon that he co-wrote Death by China.[45] When told that the Tax Policy Center assessment of Trump's economic plan said it would reduce federal revenues by $6 trillion and reduce economic growth in the long term, Navarro said that the analysis demonstrated "a high degree of analytical and political malfeasance".[46] When the Peterson Institute for International Affairs estimated that Trump's economic plan would cost millions of Americans their jobs, Navarro said that writers at the Peterson Institute "weave a false narrative and they come up with some phony numbers."[47] According to MIT economist Simon Johnson, the economic plan essay authored by Navarro and Ross for Trump during the campaign had projections "based on assumptions so unrealistic that they seem to have come from a different planet. If the United States really did adopt Trump's plan, the result would be an immediate and unmitigated disaster."[48] When 370 economists, including 19 Nobel laureates, signed a letter warning against Trump's stated economic policies in November 2016, Navarro said that the letter was "an embarrassment to the corporate offshoring wing of the economist profession who continues to insist bad trade deals are good for America."[49]
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Naturalist #16474 üzenetére
Nézd meg a videót amit nemrég linkeltem
-
Naturalist
tag
válasz
Oppenheimer #16473 üzenetére
Hogy lesz a rekord magas vámokkal védett iparod versenyképes?
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Naturalist #16443 üzenetére
Tudom mi az és azt is hogy az USA budget mekkora deficittel megy és hogy mennyire fenntarthatatlan ez a sok támogatás. Meg jobb is ha tanulnak az EU támogatásokra alapuló versenyképtelen gazdasági modelljéből
-
válasz
BlackV #16458 üzenetére
Komoly megtakarításokat kéretik távol tartani a high risk asset classoktól (vagy inkább nevezzük egyiket-másikat játékszernek, ld certik), különben nemigazán beszélhetünk komoly befektetőről... Én is megjártam a hadak útját lassan 20éve, úgyhogy csak öregesen. Mindenki megtanulja valamelyik hupliban a mesterséget...
-
Vesa
veterán
válasz
BlackV #16198 üzenetére
+1
Nagy tervet nem látok én sem. Inkább csak pár ultranacionalista, valláskárosult/szektás agyhalott elefánt száguldozik a porcelánboltban. Aztán borul ami borul. Nem látok mögé semmiféle mestertervet. Kics olyan már ez mint putlernél, amikor a pártolói azzal jöttek, hogy atom, Poseidon csodafegyver, zseniális stratégia a Kijevi csúfos buktánál és hasonlók. Ott se volt mesterterv, 3 napra tervezek csak nem jött össze. -
lemusz
addikt
Nagyon jó videónak érzem ezt: [link] . Nem veti el a lehetőségét egy hulló késnek, de kvázi 100% hogy jövőhéten jönni fog egy visszapattanás. Azt mondja pénteken már mentek a margin callok rendesen. Lehet a Nike-ot lesz érdemes indikátorként figyelni?
-
kardkovacsi
senior tag
Szerintem kapott egy fülest mit terv Európa.
Amúgy visszanéztem 1988-at. S&P 100-ról ment fel 330-ra 3 év alatt. Majd először egy kisebb megbicsaklás jött majd 3 nap durva esés és a negyedik nap beomlott, le 220-ra. Azaz durván egy hét alatt megcsinálta az 50-es korrekciót, utána meg elindult fel, még 2 két hónap múlva megnézte az aljat és fel, 2 év múlva már új csúcs volt.
-
-
Mindenki nyugodjon le a p.csába! Megmenekültünk!
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
julius666 #16448 üzenetére
Amúgy van benne ráció amit mond. Ahogy mondja ő még bullish is, gyakorlatilag egy minimális profit csökkenéssel és egy a 2010-es évekre jellemző árazással ott a 4450.
Azért elég nagy lufit fújtak az elmúlt 2 évben, NDX duplázott és decemberre mindenki ki volt tömve részvénnyel.
Nekem az inkább a meglepő, bár már a sokadik így nem az, hogy Zsiday megint bemondta, hogy itt bizony óvatosnak kell lenni [link] -
Joe123
senior tag
válasz
kardkovacsi #16450 üzenetére
A jó Elon vajon most pont nagyon be volt mindenezve vagy pont nem?
Nehéz eltalálni.
-
BlackV
őstag
-
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Joe123 #16441 üzenetére
Amúgy ha már adózás van egy ilyen is:
"A magánszemély azonban választhatja, hogy a külföldi pénznemben megszerzett bevételének
forintra átszámításához a bevétel megszerzésének napját megelőző hónap 15-én érvényes MNB
árfolyamot alkalmazza. A külföldi pénznemben megszerzett kamatjövedelemből, osztalékból
az adót ugyanazon külföldi pénznemben kell megállapítani, levonni és az MNB hivatalos, a
megszerzés időpontjában érvényes devizaárfolyamán forintra átszámítva kell megfizetni."
Ez alapján lehet optimalizálni, kérdés, hogy ezt váltogathatod vagy ha ezt választod minden tételre ezt kell választanod. -
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
julius666 #16448 üzenetére
"Most mindenesetre egyértelműen túl negatív a szentiment (4/100 a fear and greed index, lmao) szerintem jövő héten valahonnan össze fog jönni "véletlenül" valami jó hír végre a felpattanáshoz, hogy ki lehessen söpörni a shortosokat." - én várok még előtte egy margin callos szétverést. Mert a mostani selleken még nem érződik, hogy olyan nagy tömegben likvidálnák a pozikat. Inkább csak úgy csorgunk lefelé folyamatosan. Záróban lehetett valamennyi likvidálás, mert ott lement a QQQ több mint 1,5%-ot egy 15 perces gyertya alatt, de szerintem az még nem az a klasszikus öntés volt.
Úgy látszik Musknak már szorít a cipő [link] Mondjuk elég kamu mert ilyen free tradezone már sokszor előjött csak sosem tudtak megegyezni a közös metszetben. Lásd ilyen hülyeségeket, hogy ott van GMO itt nincs, vagy pont a tojás kapcsán volt, hogy Európában nem szabad megmosni a tojást, amerikában meg kell mosni és hűtve kell tárolni.
-
-
julius666
addikt
További ördög falra festés, ha még nem lett volna elég.
Worst Is Yet to Come for Stocks, Says Berezin: [link]
Interviewer: Your forecast was for the S&P 500 to fall to 44.50 by year end.
Berezin: 44.50 is actually not that dire. Uh to get to 44.50, all the S&P 500 needs to do is trade down to a forward P multiple of 18 and for earnings estimates to decline by around 10 percentage points.
18 PE is not that low. The average P ratio between 2015 and 2019, a period which didn't include a recession, a period which encompassed most of Trump's first term, the average P ratio back then was 16.8 and I'm talking about 18.
Likewise, a 10% drop in earnings estimates, typical recession is closer to 20%. So if anything, it might be too bullish by having this very uh out of consensus price target.
Berezin: I think this sell off is sort of unfolded in three stages: The first part of the sell off was largely driven by the mag seven stocks. In fact, up until, you know, so-called liberation day, the other 493 companies were up slightly for the day. Now that of course is changing now because of the prospect of a trade war, but we still haven't priced in a recession. That'll be the third shoe to drop.
Once we price in a recession, the S&P I think is going well below 5,000.
Mondjuk a "well below 5000" nem akkora nagy jóslás, lévén hogy most tartunk 5,000-nél.2023-ban nagyjából 4000-4500 között mozgott az S&P500, ha oda visszamennénk, az önmagában nem kéne igazán komoly problémákat okozzon. Könnyen jött, könnyen ment.
Most mindenesetre egyértelműen túl negatív a szentiment (4/100 a fear and greed index, lmao) szerintem jövő héten valahonnan össze fog jönni "véletlenül" valami jó hír végre a felpattanáshoz, hogy ki lehessen söpörni a shortosokat.
Hogy mennyire lesz tartós és hogyan tovább... Azt csak a szőke Torgyán tudhassa.
-
válasz
DarkByte #16444 üzenetére
Pont olyan ez is, mint a wrexit. Ott is a csillagot lehazudták az égről a Farage és Rees Mogg féle figurák meg ment a "megy a brexit profit az nhs-nek" busz, aztán jött a nemulass. Persze mindent IS ráfogtak a covidra.
#16445: igen, ha ez tartós, akkor TALÁN kivégzi a nyomorék ruszkit végre.
-
Simia
junior tag
válasz
t72killer #16442 üzenetére
Romlik az apple profitabilitása és amelyik piacon csak tud, árat emel.
Hm... Dehát eddig is ezt csinálták nem? Minden piacon megnézték, hogy az adott piacon mit tud a fogyasztó kifizetni, aztán annyit kértek. Pl. megnézték mit tud az Európai fogyasztó kifizetni (azért az egész európait egyben, mert az EU egy egységes piac és nem lehet az árakkal nagyot játszani), és az + a helyi áfa volt az EUs országonkénti ár.
Ha megtehették volna, minden országban más árat szabnának, de a szabadkereskedelem miatt ez nem lehet.
Ha elfogadjuk, hogy eddig is profitmaxiumon voltak minden egységes piacukon, akkor ez azt jelenti, hogy nem fognak árat emelni itt...
Szerk: esetleges magyarázatként egy jövőbeli áremelkedésre az jutott eszembe, hogy mivel kevesebb telefon eladásra számítanak az applinál, a rosszabb méretgazdaságosság miatt esetleg mindenhol nőnek majd a költségek, és ez kihathat az itteni árakra is...
naiv lenne azt gondolni a vám okozta plusz költségeket nem fogják ugyanúgy beépíteni a termékek alap árába
Szerintem is beépítik a vámokat az árba, de az USA vám nem az alapárba épül majd be, hanem az USA árba. Gondolom a magas magyar ÁFA sem volt beépítve az USA árba, és most a magas USA vám sem lesz benne az EUs árban...
Persze ha a vámok tényleg a gyártást fogják megdrágítani, akkor azt szerintem is beépítik majd az alapárba, de ifón esetében nem hiszem hogy túl sok komponens utazik az USA felől Kínába...
-
DarkByte
addikt
Habár minden gyártó keresni fog jogi kiskapukat, naiv lenne azt gondolni a vám okozta plusz költségeket nem fogják ugyanúgy beépíteni a termékek alap árába, had fizessenek csak a vásárlók.
Egyébként rosszabb esetben az is előfordul egy adott gyártó több körben kényszerül oda-vissza import-exportálni dolgokat mire egy termék elkészül. Pl. Samsung a memória chip-ekkel [link]
-
Naturalist
tag
válasz
Nagyon fárasztó hogy állandóan teljesen hülyének nézitek az adminisztrációt.
Nehéz másnak nézni egy hülye adminisztrációt.
Ha USA háborúba keveredne Kínával, nem lenne meg az ipari bázisa legyőzni.
Szerintem teljesen érthető hogy ezen változtatni akarnak, áldozatok árán is.
Tudod mi az IRA vagy a CHIPS act? Az elmúlt 2 évben megduplázta az ipari beruházásokat az USA-ban [link] Így teljesen logikus módon Trump megszünteti ezeket [link] [link] , mivel szerinted 4D sakkot játszva próbál iparosítani, miközben eltaszítja az USA legközelebbi szövetségeseit, vámháborút robbant ki és teljes befektetői bizonytalanságot teremt, ami híresen jó hosszú távú beruházások ösztönzésére.
-
-
Joe123
senior tag
válasz
kardkovacsi #16438 üzenetére
Ezért mondom mindenkinek magam körül, hogy nem HUF befektetés szigorúan csakis és kizárólag TBSZ-re. Mondjuk én pont a fordított hosszú távú hatás miatt szoktam mondani, mert nekem is sikerült már 30+ %-ot adózni részvények után a HUF gyengülés miatt.
-
Simia
junior tag
válasz
AMD Power #16428 üzenetére
Ezt egyébként nem értem.
Miért lesz drágább nálunk az iPhone, ha az USA vámot vet ki Kínára? Az az USA árat fogja felnyomni, nem a magyart...
Ez szerintem csak egy ilyen hibás gondolatmenetre épül, hogy a magyar ár az USA ár * USD * 1.1 * 1.27 volt eddig, és ha az USA ár 35%-kal nő, akkor biztos a magyar is fog, pedig szerintem nem...
-
kardkovacsi
senior tag
Azért ez a magyar adózás, hogy mindent forintban kell elszámolni. Volt Tesla shortom még januárban nyitottam és adtam útközben még hozzá aztán a táblás napon zártam amikor a rossz hírre elindult fel (később visszanyitottam feljebb de az nem érdekes ebből a szempontból).
A lényeg a nyerő X pénz, adózandó nyerő 1,33X pénz mert közben a dollár 395-ről lement 363-ra. A 15% adókulcsból lett 20%-os. -
válasz
AMD Power #16433 üzenetére
Mennyire hiányzott pedig már egy kis infla... Elintézik, hogy még az évtized első felében negyedannyit érjenek a nemesvaluták, mint 2019ben.
Másodlagos drágulások is lesznek bőven: ha nagyobb volumenű szereplőknek felb.sszák az árát, azt a konkurrencia is rögtön észleli és árat emel.
#16432: p9pro-t vettem nemrég, lehet mielőtt aranyban kell fizetni mindenért is, a gyerkőcnek is kéne egyet venni... (csak ősszel lett vna esedékes és kezdésnek egy olcsóbb/alap modell - de nem kizárt, h jövőre a gagyi cuccok kerülnek majd annyiba, mint most egy pro szintű cucc). -
Joe123
senior tag
válasz
BlackV #16417 üzenetére
De valahol az volt a deal, hogy USA intézi a világcsendőrködést nagyrészt a nyugati világ helyett, cserébe a dollár a világpénz, ami olyan előnyöket jelent nekik, hogy büntetlenül nyomtathatnak lóvét, anélkül hogy inflát okozna náluk, ezzel évente cirka 800 milliárd USD-t kaszálnak. (Nyomtatott pénzért tudnak terméket, szolgáltatást venni a világpiacon.) Na most ők azt szeretnék, hogy csendőrködni nem akarunk tovább ingyen, de az előnyöket azért megtartanánk. Erre kéne azt mondja egységesen a nyugati világ többi része, hogy a pacinak azt a bizonyos alkatrészét, kisfiam.
-
student
őstag
-
AMD Power
titán
válasz
kardkovacsi #16431 üzenetére
Jól tetted. És ez csak egy termék. Lesz itt infláció rendesen.
-
kardkovacsi
senior tag
-
-
kardkovacsi
senior tag
Hogy ontopic is legyen. Még 5%-os esne az NDX akkor a 2023 januárjában indult bullnak a felét le is dolgozná, ami már magában egy egészséges korrekció. a 2/3-a még odébb van, de akár azt is kiguríthatják.
-
AMD Power
titán
Ez gyönyörű lesz…
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
forumpista #16422 üzenetére
Én csak azt mondom, hogy itt Amerika előnyben van, elég jelentősben. Szerintem egyik se akarja az ilyen fajta háborút.
-
Major Lion
senior tag
válasz
BlackV #16417 üzenetére
Miert ne tehettek volna meg hogy kivonulnak egy ket eu-s bazisrol, hogy megkerik daniat hogy meg tobb katonat vihessenek gronlandra, amire egyebkent a jelenlegi keretek kozott is van lehetoseguk de megis csak egy bazison vannak jelen..Az egyetlen nyomas gyakorlo eszkoz az az hogy megfenyegtik daniat, csesztetik ukrajnat, hogy beleszallnak mindenkibe?
Erveles? Veled vagy Trumppal? -
válasz
szabi__memo #16423 üzenetére
"50-75%-os áthárítási arány..." = ennyit fizet a cégeket éltető fogyasztó, másik felét a cég. És csodálkozunk, hogy a tőzsde fejest ugrik a környéken található legmélyebb kútba...
#16424: ha jól rémlik, a 30as években már csökkentették, '29 előtt nyomták fel keményen. Micsoda véletlenek vannak...
-
stingy2
senior tag
válasz
szabi__memo #16423 üzenetére
...merthát a '30-as években is milyen jól bejött ez a vámemelgetősdi...
-
szabi__memo
nagyúr
Megtörténhet az elképzelhetetlen Amerikával Trump miatt – aggódnak a hitelminősítők
Hülye cím mert már volt korábban is, de azért.. -
forumpista
aktív tag
válasz
kardkovacsi #16419 üzenetére
Siman meg tudna vivni. Mar persze ha nem az amerikai filmekbol indulsz hanem a valosagbol.
A valosag az hogy:
1, senki nem kockaztatna meg, hogy akar csak annak a 600 atombombanak csak a 10%-a betalaljon amerikai nagyvarosokat (marpedig 100%-os raketavedelem nincs).
2, a raketavedelmi rendszer tulterhelesehez nem kell sok atombomba. Szimplan csak sok raketa, a vedekezo fel nem fogja tudni hogy melyik hordoz nuklearis warheadet es melyik nem.De ha te most azt mondod hogy trumpli azert akarja hazavinni a nehezipart hogy aztan atomhaborut vivhasson Kinaval, akkor trump meg annal is nagyobb barom mint amilyennek most tunik.
-
atee_13
őstag
-
A JP Morgan a késő 60as évek óta nem látott adóemelésként értékeli az új vámokat [link]
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
forumpista #16391 üzenetére
Nem biztos, hogy tudja. Kínának nincs akkora mennyiségű atombombája amivel lényegesen túl tudná terhelni az amcsi rakétavédelmi pajzsot. Nem véletlenül van az oroszoknak 5500 warheadjük. Kínának 600 van összesen. Nem tudom pontosan hol van az a szám amivel túlterhelhető, valószínűleg ez erősen titkos adat, de valahol olvastam egyszer, hogy Kína nem tudna egy ilyen jellegű háborút az USA-val megvívni.
-
BlackV
őstag
válasz
Major Lion #16416 üzenetére
Ezt megtehettek volna mindezek nelkul is.
Nem tehetik meg.
De hallottuk mint gondolnak az eu-rol…
Attól még mert rühellik a libsi eu-t, még nem érdekük magára hagyni, pont a signal-gate mutatott rá erre: (szerintük) Európa helyett végzik el az akciót. De elvégzik.
Nem tudom én se, hogy mi jár az admin fejében, erre próbálunk rájönni, de a felesleges akadékoskodás nem visz előrébb, csak az érvelés.
Nálam ezek vannak a kalapban most:
1. ez a geostratégiai fejtegetés amiről épp szó van.
2.: Trump elszabadult hajóágyú.
3.: Trump orosz ügynök és szétveri a világrendet. -
BlackV
őstag
válasz
Major Lion #16414 üzenetére
Nem. Hanem itt lehet őket hagyni.
-
DarkByte
addikt
válasz
Citroware #16407 üzenetére
Szerintem azzal a dologgal nem számolsz, hogy Kína iszonyat ráfeküdt mind az AI mind a robotok vonalra. Az AI research whitepaper-ek tömkelegén látsz kínai neveket. Már most tudsz venni kereskedelemben kapható robot vázat amit ők készítenek (Unitree). Ha ebben is olyan térhódításra tesznek szert, mint ahogy az elektromos autóknál is látszik hogy jönnek fel mint a talajvíz, én nem vagyok benne biztos hogy Kína rosszul fog járni a robotizációval, sőt.
-
Ez is gazdaság/piac: a húsvéti krumpli. A ranulságokat mindenki vonja le magának...
#16411: annyi haszna van annak, amit csinál, hogy az összef.sott olaj és gázárak végre tényleg komoly gyomrost visznek be a ruszkiknak ÉS jelentős megtakarítást hoznak Európának.
-
Ringman
félisten
válasz
t72killer #16409 üzenetére
"Anger Based Economics" - találó
Trump's tariffs & the end of globalization | Ian Bremmer's Quick Take -
válasz
Pedig sajnos tényszerűen kijelenthető, hogy az admin teljesen hülye, SŐT, szisztematikusan irtják a hozzáértőket az államapparátusból. És ezt bizony nem a "gonoszdemek" sajtójából szűrtem le.
Kvázi egy Kádár-rendszer szerűt látunk kialakulni odaát pepitában: erőszakos, mesterséges gazdaságirányítás kiegészítve hatalommániás autoriter hajlamokkal (ld 3.ciklus agymenés forszírozása).
Jja, és amint hallom a jemeni cirkusz se volt 2 fillér 0 haszonnal (2.5milliárdos madárkákat a bolygó másik oldalára logisztikázva szórtak meg pár cserélhető ősembert). Ez nettó pénzégetés.#16388: mármint úgy akar ipart bővíteni, hogy deportálja a 2kezi munkásréteget és az autoriter agybajával elüldözi a mérnököket- kutatókat?
-
BlackV
őstag
válasz
forumpista #16406 üzenetére
Megjegyzem, trumpli epp haza akarja telepiteni a csip ipart ergo pont hogy nem akarja megvedeni Tajvant sem
A környező vizek fontos kereskedelmi és stratégiai útvonalak. -
Eleve az AI és a robotizálás rohamosan kezdi felváltani az emberi munkaerőt. Ha a termelést egyre nagyobb mértékben bízzák a robotokra, tulajdonképpen egyre kisebb szükség lenne a kínai munkaerőre egyébként is.
Az USA órabéréhez képest az AI nagyobb hasznot hoz, mint a kínai olcsó munkabérhez képest.
Persze nem minden automatizált eszköz és szolgáltatás kerül ugyanannyiba az egész világon, de még így is nekem úgy tűnik, hogy az USA fog ebből jól kijönni végül egy olyan világban, ahol a trend egyébként inkább Kína világuralma irányába haladt eddig.
-
forumpista
aktív tag
válasz
BlackV #16401 üzenetére
Ha Kina megtamadja Tajvant, ahhoz semmilyen uj ipari kapacitas nem kell az USA-nak.
a, Kina barmikor szetloheti Tajvant, az USA ez ugyben nem tehet semmit (termeszetesen ez nem erdeke Kinanak)
b, Kina megprobalhatja elfoglalni Tajvant, ezt az USA csak ugy tudna megakadalyozni ha kozvetlen bombazza az invazios hajokat es repuloket, es maris megerkeztunk az atomhaboruba (nem gondolnam hogy Kina hagyna hogy amerikai repulok lojek a kinai hajokat).
c, ha pedig mar elfoglalta Tajvant, nincs az az amerikai nehezipar ami kirakna oket onnan.Foleg hogy az amerikaiak latvanyosan nem kepesek sokaig kitartani (vietnam, afganisztan, most epp ukrajna).
Megjegyzem, trumpli epp haza akarja telepiteni a csip ipart ergo pont hogy nem akarja megvedeni Tajvant sem
-
Joe123
senior tag
válasz
BlackV #16401 üzenetére
Amennyiben ez lebeg a szemük előtt, akkor a transzatlanti szövetség gyengítése, az eddigi barátaikba való belerúgás tényleg olyan szintű hosszú távú stratégiai zsenialitásra utal, amit én már nem tudok követni, hiszen Kínának nekimenni nyilván sokkal jobb lenne egyedül, mint adott esetben az eddigi támogatókkal kiegészülve.
-
válasz
kardkovacsi #16396 üzenetére
Nem azért beszél így, mert ez az értelmi szintje, hanem azért, mert tudja, hogy ezzel a szinttel jut el a legtöbbekhez.
-
Joe123
senior tag
válasz
kardkovacsi #16396 üzenetére
Ne írj már ilyeneket, ezek nagyon komoly emberek, hiszen van drága öltönyük és nyakkendőjük. Márpedig olyan csak az igazi adult man-eknek lehet.
-
BlackV
őstag
válasz
forumpista #16391 üzenetére
Marmint az elott, hogy kapott 400 atombombat
Felejtsd el az atomot, az ukrán háború miatt sem került elő. Ha Kína megtámadja Tajvant, akkor manuálba kell őket kirakni onnan, ahhoz pedig nehézipar kell.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Elektromos cigaretta 🔞
- HP notebook topic
- Filmvilág
- Bluetooth hangszórók
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Elemlámpa, zseblámpa
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Ally Z1 Extreme 512GB SSD játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! Lenovo Legion Slim 5 16AHP9 notebook - R7 8845HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 4060 8GB Win11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged