Hirdetés
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- MasterDeeJay: Intel Optane M10: mire lehet használni?
- hcl: GPT diszk kisebbre klónozása
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fixmap
újonc
Mészáros L vagyonát 1700 mrd forintra becsli az AI.
A magyar GDP 87 ezer mrd volt 2025-ben. Ha ezt a vagyont vmi csoda folytán pénzként beöntenék a költségvetésbe, nem sok vizet zavarna. Az max morális elégtétel lenne. Meg amúgy se lehet beleönteni, mert nem pénz formájában létezik.A gazdasági javulás nem ebből fog jönni, hanem abból, ha elkezdenek eu-s pénzeket folyosítani MO-nak, meg ha értelmesebben kezdenek beruházni, nemzetközi renoméja javul az országnak, stb.
-
kardkovacsi
senior tag
Szerintem se lesz komolyabb elszámoltatás. Inkább olyanok lesznek, hogy például Lőrincznél van az összes elosztó, amit egy törvénymódosítással komoly bukóba lehet rakni és értéktelenné tenni. Ugye ugyanilyen törvénymódosítással toltak bele csilliárdokat anno. Vagy a másik az autópálya koncesszió. Esetleg a Tiborcz féle ingatlan vételeket amiket az állam vett vissza lehet forgatni, újraértékelni és a különbözetet behajtani rajta mondjuk úgy, hogy akkor szevasz Gellért szálló.
-
-
t72killer
titán
Nagyon nehéz ezt megfordítani. A modern kapitalista+énközpontú életmódban nem sok helye van a gyerekeknek. Egy Skandináv modell bevezetésével (szabadság vastagon a szülőknek, államilag finanszírozott oktatás bölcsitől egyetemig) elkéstek kb 30-40évet: bár a népességcsökkenés üteme nem látszik annyira drasztikusnak, az ÖREGEDÉS sokkal rosszabb: azt nézd meg a modellekben, hogy mennyi 0-10éves volt 20éve, mennyi most és mennyire számítanak 2050ben.
#23495: 384-ről van egy longom benne még hét elejéről, a mai napot megúszta, de nem fogom sokáig tartani.
#23496: MSFT, META viszonylag jól megúszták a napot - persze őket korábban elég jól elagyabugyálták.
-
kardkovacsi
senior tag
Azért olvasd el mit írtam, meg miért
Nem ezzel vitáztam hanem azzal, hogy ez két éven belül bekövetkezik vagyis akkor azt vártuk fiatalként ahogy most várják a fiatalok, hogy majd idén év végére már programozó sem kell. A folyamattal nem vitázok, a sebessége még kérdéses.Mellesleg pont a mai fiatalabb korosztály fogja ezt megszívni mert már eddig se kellett a junior, medior programozó hát ezután aztán duplán nem kell majd. Aki pedig igazán jól jár akik rég óta ülnek egy-egy cégnél és komoly domain tudásuk van (sajnos én nem vagyok az, épp most váltottam fél éve).
-
Dare2Live
félisten
"ha jön egy tényleg jó akku tech"
Ahogy kinéz a jelenlegi is elég jó közben a fejlődés folyamatos.@kardkovacsi
Évekig ment az AI szar vonal. Én is röhögtem rajta. Persze fejlődgetett... de nekem ~november közepe óta jön az egyik után a másik koppanás a hüha. Ott a plem. 20-30év domain tudása értékelődött le brutálisan. Persze, hogy a tagadás az első. Közben egy TPO nem 3-5fős csapatot kér a feladathoz meg 2hetet hanem 1db előfizetést és 1hetet. wtf
A jelenlegi fejlődési ütem mellett mikor fog felfutni, berobbanni az elbocsátás? Éven belül? Először MOon csak ezrek aztárn tizezrektől köszönnek el? Nem picit félelmetes én is próbálom tagadni...
-
kardkovacsi
senior tag
Az a baj, hogy itt mindenki binárisan gondolkodik. Nem tagadás van hanem az, hogy a nem determinisztikus volta miatt egyes dolgokra nem használható vagy ha igen még nem tudjuk ezt a problémát hogy kezeljük. Aztán persze jött egyből, hogy hát itt AI tagadás megy. Kb. olyan szektás hangulat lett itt pillanatok alatt mintha 5 éve megemlítetted volna, hogy Musk azért nem váltotta valóra minden ígéretét. Na akkor is hasonló robajjal mentek neked az aktuális fórumon.
-
Dare2Live
félisten
"Egyelőre nem úgy fest, hogy ez az egész csak szépen formál mondatokat és ennél nem több"
Hogy én ezt hányszor hallottam, hallom az elmúlt években... és néha ITsektől is.
A héten láttam egy plt ahol 20-30év domain tudásával megoldható problémát hoztak le 4-5év tudás+AIval. Persze, hogy fullba megy a tagadás nem jó mert akármi... -
BlackV
őstag
Az orvoslás nagyon bonyolult és összetett dolog, a szakágak miatt nagyon nehéz egységesen átlátni egy problémát, főleg megtalálni valaminek a kiváltó okát.
Ez már a háziorvosnál is kiderült pont pár napja egy tök egyszerű problémánál. Elmondtam neki mindent, de nem jött rá a megoldásra. 2 nap után nem bírtam tovább, előadtam az AI-nak is, amit a dokinak, azonnal, elsőre megmondta mi a problémám kulcsa és meggyógyított.
Unalmas részletes:
Elkaptam valami vírust, amitől éjszakánként leizzadtam. Pár nap múlva átcsapott rettenetes fejfájásba és kezdett bemerevedni a nyakam is. Ezért elmentem orvoshoz, elmondtam, hogy nem tudok létezni a fejfájás miatt, ismertettem az előzményeket, rengeteg kérdést feltett. Alaposan megvizsgált, nem agyhártyagyulladás, menjek haza, pihenjek, igyak. Így tettem, de a fejfájás még kínzóbb lett. Tudtam, hogy dehidratáltság fokozhatja a fejfájást és inni kell. Ittam szorgalmasan, de elkezdtem felpüffedni, a folyadék lötyögött a gyomromban, vizeletem pedig már alig volt. Az AI azonnal mondta, hogy az izzadás miatt felborult az elektrolit háztartásom és a gyomrom nem tudja felszívni a folyadékot. (Gyógyszertári rehidratáló por indította újra a rendszert, enyhült a fejfájás is.) -
atee_13
őstag
"Cserébe a Tesla nem fejleszt semmit 10 éve"
Ha megnézed az elmúlt 10 év fejlesztései:
új motorok (hairpin, carbon‑sleeved rotor)
új inverterek (SiC MOSFET)
új hőmenedzsment (octovalve, heat pump)
új akkuformátumok (4680)
strukturális akkupakk
új gyártástechnológia (gigacasting)
új FSD hardverek (HW3, HW4)
új infotainment platform (AMD Ryzen)
új cellakémia (LFP)
új töltési protokoll (NACS → USA szabvány lett)" A szoftverben is régen utolárték, a Mercedes már 2-3 éve lelépte az Mbux-al, a BMW pedig az MBUX-ot is lelépte most az új Neue Klasse szoftverrel és a PanoVision rendszerrel. "
Megint össze van keverve a funkcionalitás. HUD egyértelműen a németek oldalán van meg a szebb kinézet, de a Tesla UI sebessége jobb, OTA frissítésen üteme jobb, stabilabb és egyszerűbben kezelhető, navigáció és a töltésvezérlés is jobb, valós idejű fogyasztásbecslésben is.
"Már az akkuk sem javíthatók, ki vannak öntva ragasztóhabbal. "
Nyilván hosszabb távon derül majd ki biztosra, de, ha nincs baleset akkor bírni fogja az élettartamot, tehát a javítás nem feltétlen fontos. A habbal kiöntött 4680 strukturális pakk a karosszéria torziós merevségének jelentős részét adja.Olvad te ez előnyük? Természetesen igen, de ez a lelépték őket évekkel nagyon nem reális.
-
otapi
tag
Nekem a húgomék jártak már úgy kisgyerekkel hogy az időre megrendelt taxi 5 perccel előtte lemondta, ezért ha nem viszem el őket a saját kocsimmal akkor lekésték volna a vonatot. A kereslet-kinálat itt is érvényea: ha többr leteszik a saját kocsit mert drága, akkor a taxik/közösségi autók is drágulnak VAGY (mert pl. hatósági áras) nem lesz elég kapacítás.
-
Erdekes dolog ez amugy, h mindenki a javithatatlansag iranyaba mozdul. Pedig eleg lenne 1-2 aki azt mondja, h akkor en azt mondom, h az en termekem nem ugy van tervezve, h direkt szivas/lehetetlen legyen javitani...
Bmw most adott be speci csavarra szabadalmat, mert tul konnyu barkinek szerelni a philips, torx csavarokat.. -
Szerintem nem vagy tisztában a büntetőjoggal. Az addig okés, hogy mi van lepapírozva, de mondjuk egy MNB 500mrd az bűncselekmény, vki oda kell dobni /ebben az esetben sok vkit, mert nem 1 ember érintett/. Vki dalolni fog, itt még nem tudod fenyegetni, hogy kiesik az ablakon stb..
-
Dare2Live
félisten
"A legtöbb magyar egyetlen értékelhető vagyona, a háza amiben lakik"
Az elmúlt 5hónapban elég jól benne voltam a lokál ingatlan piacban és körbe költözések vannak. Aki elad panelt az vesz családit vagy fordítva. És ha csak az van amiben élsz akkor azt nem lehet úgy eladni, hogy nem veszel helyette magyar felfogásban. Ha nagy gebasz van még a CSOK/3%os/köztisztviselő... hitelek se fognak érdemben bedőlni mert sokkal olcsobb a hitelt fizetni mint ugyanazt bérelni.
Nem azt mondom nem lehet de a fenti miatt nagyon limitált. Főleg amikor 9/50éves minimumon van az átadott lakások, lakásépítések száma. 480éves átlagos megújulási ráta totál limitál.
disclaimer: Mint mindig location, location, location. Amíg tart az urbanizáció addig BP, menő megyeszékhelyek nehezen tud bedőlni, a szar falvak meg mégjobban bedőlnek. Ha tippelnem kellene mi fog először bedőlni az a balatoni nyaralópiac. Arról le lehet mondani válság/üres kassza esetén.
És a végére: Legalább 5éve várjuk azt, hogy bedől az ingatlanpiac. Az árak meg csak mennek... -
t72killer
titán
Magyarországra a bevándorlás hatása kicsi. Nem mondom, hogy elhanyagolható, mert a holland-német nyuggerek EGYELŐRE erősen hajtották felfelé az árakat. Csak ugye nekik 1:1ben versenyez az egész világ, semmi sem köti őket Mo.-hoz. Ha Thaiföldön évi 6kEUR-ból kertes házat bérel, ami mondjuk 120eEUR reális alacsony kockázatú papír (pl all-World ETF) adózott hozama, akkor mi a holdvilágos lóf.szér vegyen Baranya alsón 200e EUR-ért valami pusztulatot, amit még karban is kell tartani?
-
Dare2Live
félisten
Magyarországról indultunk itt én nem látom a nagy bevándorlást. És nagyon-nagyon rossz párhuzam Tenerife. Az europai egyik időjárás... paradicsoma, oceán... brutális a bevándorlás. A kanáriak már kovid elött is kiszorultak a piacról pedig akkor harmad/negyed áron lehetett lakást/házat venni mint most.
Mondjuk én nagy kínai tömeget nem láttam, de rengeteg a UK, Norvég, Svéd, Finn, Német. Sokszor diaszpórák vannak UK főleg délen, németek puerto vonalban...A bevándorlás ellenesség EU szinten amúgy erősen nő. Egy külön téma, hogy Bécsben az iskolás gyerekek 42% iszlám "glauben"nek mondja magát (keresztény 36%) egész komoly szegregáció alakul ki, iszlám és osztrák iskolák... Aki tud németül egy rövid video. [link]
-
-
Szerintem 1-2 éve írtunk erről vmelyik topikban, én már akkor csodálkoztam, hogy ezt itthon nem látják.
bandus: én inkább itthoni BP-s panelárakat mondanám, abból spanyolban olyan apartmant veszel, hogy megszólal. Én pár éve léptem ezt meg, Torreviejában van egy hacienda
/itthon pl egy panel 60-70M, szal ennek megfelelő euróval számolj/. -
forumpista
aktív tag
Lehet hogy te tudod de sokan nem.
Mostanaban egyre tobbszor hallom (nem ezen a forumon) ahogy emberek osszehasonlitjak egy budapesti lakas arat random orszag random helyen levo ingatlan araval, mondvan hogy ennyibol mar ott is lehet ingatlant venni.
(ami osszehasonlitas mondjuk sokszor mar alapbol is csal, mert itthon is lehet videken kacsalabon forgo hazat venni egy bpi lakas arabol, csak ennek jellemzoen oka van, es jobb lenne fovarost fovarossal hasonlitani, meg megye kettot megye kettovel).Mikozben zero fogalmuk van az ottani lokaciokrol, nepesseg osszetetelerol, adozasrol, munkarol, eloirasokrol stb.
-
t72killer
titán
Az olaszokkal, spanyolokkal még1 dolog, bár ha gyakran jársz arrafelé, biztosan te is tudod: elég durvák az adók és a bürökrácia. Nekem régi álmom volt Kanári, de még az egyéni letelepülést is elvetettem az adók miatt egy sima UK-hez képest (arról nem is beszélve, hogy az elmúlt 4-5évben egy feszültségekkel, zsebesekkel teli turistafertő lett az egész).
"Adóparadicsomokat", vagy legalábbis "enyhe adószigeteket" érdemes szvsz nézegetni ingatlanbefektetés céljából, főleg úgy, hogy az adóteher a legtöbb elöregedő társadalomban nőni fog és a picit is vagyonosabb réteg menekülése fokozódik. Utóbbira GÖRÖGORSZÁG egy használható példa, szvsz még nincsenek egekben az árak, megélhetési ktg-ek is igen jók, állítólag a közszolgáltatások (egészségügy) is, és a külföldi jövedelmedre csak egy fix 7% adót kell fizetni. Előbbire ("paradicsom") példa Panama, de ott azért húzós az élet, ha leköltözésben gondolkodik az ember + ha vannak még európai kapcsolataid, nem kevés pénz az utazgatás. -
bandus
veterán
szerintem ezek az ingatlanok nem a kőbányai panelek alternatívái. szóval jó, hogy olcsó, de szerintem befektetésnek sem az igazi, biztos nem itt akar nyaralni az ember. de másnak biztos több fantáziája van, hoyg miért jó vétel egy ilyen ingatlan azon túl, hogy olcsóbb, mint budapest.
-
aAron_
őstag
Pontosan milyen bruttó hozammal lehet számolni kiadás után ezeknél a lakásoknál? (100 EUR értékű lakásrészt évi hány EUR-ért lehet kiadni?)
Önmagában nekem az nem jelent sokat, hogy x %-kal olcsóbbak az azonos paraméterű lakások, mint itthon.
Itthon a kiadási hozam pocsék, mindenki a lakásárnövekedéstől várja a hozamot. Külföldön is így van? Leginkább ez érdekel.
-
kardkovacsi
senior tag
Pontosan és pont ezért naivság azt gondolni, hogy ha érdekük úgy hozza akkor nem fogják ezeket a fegyvereket blokkolni bármilyen szinten.
Az USA-nak láthatóan nem érdeke az erős Európa, ennek a bagázsnak biztos. Nem tudni Trump után milyen elnök lesz. Bár az amcsi rendszer rettentő stabil azért meg lehet azt is tekerni ha nagyon akarják.
Az egész vámosdi egy totális törvénytelenségen alapul mivel az adó és vám kongresszusi hatáskör. Ennek ellenére a republikánus szenátorok mégse blokkolják Trumpot, mert fél mind tőle. Ugyanaz van mint itthon, egy honatya se fog kiszavazni a Fideszből mert egyből lapátra teszik. -
forumpista
aktív tag
Szvsz, de az mar a mult hogy masok lenyult fejlesztesebol fejlodik. Igaz volt az elmult par evtizedben, de ma mar sok tekintetben ok viszik a primet (pl. akkutech, elektromos autok stb), es ahol lemaradasban van ott is szepen hozzak be.
Megjegyzem mindenki mas is igy indult, mindenki
lopassalmasolassal kezdte.
(Kevesen tudjak de volt ido amikor a “nemet minoseg” meg a “japan minoseg” ugyanazt jelentette amit a “kinai” az elmult par evtizedben, csak azota atfordult a merleg. Es lesz ido amikor a “kinai” azt fogja jelenti amit most mondjuk a “japan”) -
julius666
addikt
Ez tök jó, de most ezzel mit szeretnél mondani? Ez a tőzsdei speka topik nem a politikai dühöngő, amikor itt Kínáról van szó nem azért írjuk amit, mert szerintünk ez jó, vagy Kína számunkra menő ország lenne, hanem mert olyanok a kilátások, amilyenek. Tök mindegy, hogy ezt több évtizedes szellemi termék lopással sikerült-e összehozniuk avagy sem.
A központosítás sem tesz jót az innovációnak, nem véletlenül maradt le a teljes szovjet blokk szinte minden téren a nyugattólJót nem tesz, de azért Kína nagyon nem a SZU, sokat tanultak utóbbi hibáiból. Ahonan én nézem közelebb vannak a kapitalizmushoz, mint a kommunizmushoz. Nyilván mellé egy diktatúra, de abból sem a Mao féle. Utóbbi években ráadásul úgy tűnik, hogy az innovatív cégek viszonylag hosszú pórázra lettek engedve (DeepSeek erre jó példa).
Ha olyanról pofázik a CEO amiről nem kéne, akkor persze még mindig elviszi a fekete autó, de ha értékesebb szellemi munkát (kutató, programozó, mérnök, stb) végzel valamelyik tech cégnél, az alap játékszabályokat pedig be tudod tartani (nem politizálsz), akkor elég nyugis, szabad életed van. Főleg utóbbi években történtek nagyobb változások ezen a téren ahogy hallottam, már most szemmel látható eredményekkel. -
t72killer
titán
Ez mind stimmel, csak nem egészen úgy kellene kivonni a nyugati ipart Kínából, ahogy a jelenlegi Amerikai kormányzat csinálja. Arról nem is beszélve, hogy egy sor terméknél már bőven késő (ellopták az utolsó tervrajzot is, csak sorozatmunka, másolatok másolata megy/szabadalom is lejárt) és csak óriási veszteségeket okoz a "láncfűrésszel nekimegyünk" hozzáállás.
-
favagoJoska
aktív tag
Ez az egész Trumpba belelátjuk a zsenialitást ugyanúgy fog öregedni mint a Nagy Mártonba zsenialitást belelátás.
Azokkal értek egyet akik semmi zseniálisat nem látnak Trump vámjai mögött. Az első Trump adminisztrációban még rendszeresen próbálták elszabotálni Trumpot, mert akkor még voltak értelmes emberek körülötte akik értették is az ok-okozati összefüggéseket és konyítottak is valamennyire ahhoz a területhez amiben dolgoztak.
Az új Trump adminisztrációban ennek már csak az árnyéka van. Trump körbevette magát olyan emberekkel akik saját tudásuk alapján soha nem lehetnének az adott pozícióban. Ebből kifolyólag végtelenül lojálisak lesznek, cserébe nem értenek semmihez a bólogatáson kivül.
Számomra inkább csak egy kérdés van. Vajon melyik fog előbb megtörténni, a Trump adminisztráció idő előtti bukása, vagy az USA hatalmas meggyengülése és/vagy az amerikaiak életszinvonalának zuhanása.
Valahogy nem áll nekem össze a mindeféle ipari termelés USA-ba zsarolása, dollár leértékeléséből, hogy hogyan nem fog megzuhanni az amerikaiak életszinvonala. Ha már ki voltak akadva Bidenre az 5-10 százalékos infláció miatt, akkor biztos ízleni fog nekik ami vár rájuk Trump "mesterterve" miatt. -
t72killer
titán
Ha magyar ingatlant cserélsz nem szuperfrekventált spanyolra, akkor akár időben is lehetnek, uis a magyar lufi sokkal gyorsabban fújódott, mint a spanyol. Viszont nekem nem egészen világos, hogy tényleg el is lehet ADNI a túlárazott magyar ingatlant, vagy több hónap piacolós nagyarc után szép csendben odaadják feléért.
#16057: az OBB kasszás irodában ül
. De legyen akkor technikus szint egy Magna Steyr-nél. Nem. A valódi középosztály szint "odaát" bizony az orvos, tanár (ott igen...), mérnök.
De mondhatok hozzám közelebbi példát: Itt UK-ben nem-IT-s mérnöki diplomával 2 lehetőséged van: egy mocsokdrága, szűk, koszos, közveszélyes nagyvárosban mondjuk évi nettó 35k font, vagy vidékalsón, ahol értelmes áron értelmes méretű ingatlant kapsz SZÉP helyen és a torkod se vágják el a kapualjban kb évi nettó 20k. Ez simán adott középosztálynak illő életmódot 2022 előtt, viszont manapság erősen kompromisszumos. -
Madwe
nagyúr
Neked merci phev-ed van, nem? Csak azért kérdezem, mert a mercinél (s amúgy a többi németnél is) a gagyi olcsósítás, a minőségünk arconköpése az látványosan az ev vonalon jött be…
Mercivel az élen, de bmw, audi is nagyot spórol, ahogy vw s skoda is (bár utóbbi kettő kezd kicsit kevésbé spúr lenni anyaghasznatban, még mindig messze van az ice/phev vonaltól)
mercinél eleve a padlólemez magassága, a kakasülő emiatt a hátsó soron sztem már alapból kizáró tényező 2+ emberre vétel esetén… -
Dare2Live
félisten
"Vályi egy kiszuperált tesztautót kapott"
Ez nem csak Vályi kritika. Olyan nem lehet vitatkozni vele dolgok is, hogy nincs az ajóüreg kárpitozva. Egy bazi nagy műanyag van az anyósülés elött. 30/48 misiért. Vicc. Meg merem kozkáctatni, hogy a tablet 3/y is igényesebb."Pont annyi műanyag van ezekben az autkban, mint egy BMW-ben vagy Audiban"
Na ezaz. Nem. IX1ben nem egy kopogós, karcolódós műáanyag van elötted/anyós elött. Jó ok izlés kérdése de Merci mármár bazári. Egy hasonló Audi Q6 etron teszt alapján detto jobb. Elektromos vonalon a Merci legnagyobb baja nem a Tesla... hanem a többi német. Valami nagyon félrement."A tesla egy hatékony elektromos autó, de az összeszerelési minősége mai napig messze elmarad a németekétől. Mondjuk a futóműveket pedig pl. egy lapon sem lehet említeni."
Még mindig vannak gondok de elég gyorsan növik ki az "összeszerelés minőségét". Pár év. Futóműben Tesla sportos vonalon mozgott. De új Yal ez is változik, SR/LR magyar utakon is jó. A PR meg adaptivval jön. Ugyanez zajszigetelés vonalon.
Az új Y a 20misi alatti kategóriában csak azért nem egyértelműen a legjobb vétel mert a konkurencia németek/kínaiak teljesen feljöttek, bizonyos szempontból akár jobbak is. De nem a merci.
És persze nem lehet itt most elvonatkoztatni attól, hogy a Tesla legnagyobb baja 2025ben maga Musk. Sokaknál tényleg kizáró ok lett. És ahogy orsztrák kollégám mondta, hogy ha ezt tudja valószínűleg ő se vett volna... -
Dare2Live
félisten
Vályi az ami de megnézted a videot?
Amiket végigmutogat 15perc alatt az gáz egy 30/48milliós autótól. Tény. Pont. Igazából egy 20millióstól is. Egy elöbb szidott új Y beltere nem recseg, nem ropog, van kárpit az ajtó tartójában, nem recseg a kormány....
Ha Vályi a gondod linkelhetem mástól is. Egy Sanderoban (Dacia) lévő műanyagok nyekeregnek úgy mint ebben a 30/48 misis merciben.A dizájn persze izlés kérdése de nekem mármár bazári az a mérhetetlen műanyag elötted. Egy majd fele annyiba kerülő IX1ben, ID4ben... sött új Yban is nekem összehasonlíthatatlanul izlésesebb. Persze ha te ezt vetted gondolom neked tetszik.
-
axioma
veterán
nem a Valyi vonalra, hanem az extrakra.... ez komoly? egy tablafelismerohoz is kotelezo megvenni a parasztvakitas [es elromlasi potencial] 25 masik tetelet? 2013-as ampera tudja [bar az o idejeben tuti extra voltt, de hogy most is]
felteszem a csomagot fizetem de ne legyen esztetikai szarsag az nem valaszthato... meg jo hogy nem tervezek szalonautot venni [bar soha ne mondd, hogy soha - 10 eve nem hittem h valaha lesz elektromosom] -
Dare2Live
félisten
Igazából mindegy, hogy újnak nevezzük az Yt vagy csak faceliftnek. Fejlődött és jórészt ott ahol kellett. pl zajcsillapítás. ár/értékben 20misi alatt az egyik legjobb deal. És már csak az egyik legjobb mert pár éve szerintem a legjobb volt.
Hamár Mercit vettél nekem mindig beugrik Vályi Merci EQE tesztje/kiborulása. [link] És pont azért borul ki mert amúgy elképesztően jó, konyelmes... mercik vannak. De amit az elektromos vonalon van annak egy jó része kb nem versenyképes.
-
Ne adj számba olyasmit, amit nem mondtam. Azt állítottam, hogy ott is van innováció, nem azt, hogy nem lopnak. Az OpenAI is lopott egyébként, de a szellem már kint van a palackból.
Nagyon gáznak tartom, amit Kína csinált a szellemi termékekkel, de ettől még igaz, hogy ők is tudnak innoválni. -
buherton
őstag
Tényleg van benne innováció, pl. az egyik legkomolyabb, hogy jelentősen csökkentették a lebegőpontos szám ábrázolás bitszámát, amivel nagyot csökkent a számítási igény. És még volt néhány hasonló, ami riadalmat okozott az amerikai cégeknél, hogy jóval kisebb befektetéssel el lehet érni ugyanazt. Az nvidia részvényei nem véletlenül estek, mert megkérdőjeleződött a helyzetük.
-
Moltiszanti
csendes újonc
-
kardkovacsi
senior tag
"Ilyen széthúzó tagokkal pedig nem lehet hatékony egy szervezet. Megteheti viszont más, gazdagabb ország." - szerintem komoly változások lesznek az EU-ban a blokkolás ki fog kerülni a döntéshozatalból. Viszont pont ez a széttöredezett szervezet az amit emiatt nem tudsz egy autokrata irányba tekerni. Az ami a hátránya az ugyanannyira az előnye is. Látod az USA-t el tudja pár tech milliárdos tekerni. Nyilván ezért vette meg Musk is a Twittert, mert azzal nyert választást Trumpnak.
Ezt Európában jóval de jóval nehezebb lenne megcsinálni. Mellesleg látjuk azt is, hogy azért az EU megléte mint egység mennyire akadályozza az autokrácia kialakulását is. Itthon már réges-rég valami kemény diktatúra lenne ha nem lennénk EU tagok. -
julius666
addikt
nagyhatalmi pozíciót kizárólag technológiával lehet elérni, annak pedig a tudomány az alapja
Tudományban, képzésben Európa mindig is nagyon erős volt, technológiában viszont (néhány részterületet kivéve) folyamatosan maradunk el az USA-tól, de lassan Kínától is. Nem véletlenül, hiszen a technológiai élvonalhoz nem csak tudományos háttér kell, hanem tőke, törtető, vállalkozóbarát társadalmi szövet meg az erre épülő rugalmas szabályozás, illetve nemzetközi érdekérvényesítési képesség. Meg merem kockáztatni hogy a képzés az összetevők közül még csak nem is kiemelt, valamennyire pótolható az általad is említett brain drainnel a világ más részeiről, ha a többi tényező megvan.
Tőke talán még lenne is itt az EU-ban, de a társadalmi táptalaj sajnos erősen hiányzik. A sokat szidott, már mémmé váló túlszabályozottság is tulajdonképpen ennek a tünete. Pont láttam nemrég ennek kapcsán egy jó videót, ha az USA és az EU GDP-je mögé nézel akkor elsősorban nem termelékenységi különbségek vannak, hanem egyszerűen az USA-ban jelentősen többet dolgoznak az emberek. Mi preferáljuk a magánéletet a karrierrel szemben, az átlag európainak így a szabályozás, szétadóztatás sem korlát, hanem védőháló.
Ez a langyos pocsolya nem feltétlenül rossz, élni benne kifejezetten jó, pl. én se szívesen költöznék a tengerentúlra. De azt azért látni kell, hogy ebből nem nagyon lesz élre törés, ha közben a konkurencia (USA, Kína) meg nem így működik. Álmodozni lehet róla, de ha visszanézed az elmúlt 30+ év trendjeit, eléggé elkeserítő a kép. Az (akár stratégiai fontosságú) EU tech cégek többsége vagy szép lassan lemaradt és ledarálta a konkurencia, vagy simán odadobtuk bagóért valamelyik konkurens nagyhatalombeli cégnek. Nokia, KUKA lehetne sorolni.
A nagy fegyverkezési álmok ezért is furcsák a számomra. A piac nyilván megfinanszírozza az EU-nak, hogy a Rheinmetall meg a többi EU fegyvergyártó felhúzhasson pár új gyárat. De valahogy egy ütőképes hadsereget utána fenn is kéne tartani, ez az USA-ban is komoly kiadás, pedig náluk nincs olyan kiterjedt szociális háló meg az elöregedés se akkora probléma. Arról nem is beszélve milyen keretek közt tudna egységes haderőt felmutatni az EU, amikor még mindig ott tartunk, hogy továbbra sincs "gazdája" az egész sztorinak. Egységes haderőhöz egységes külpolitika is kellene...
-
kardkovacsi
senior tag
Valószínűleg az EU nagy lehetősége lesz ez arra, hogy akár a USA fölé kerekedjen egyszer.
Az USA-ból menekülni fog a tudás, az innováció ha ez így megy tovább. Pont a múltkor láttam valami videót ahol meséli valami csökött agyú republikánus csávó (szerintem valami kongresszusi meghallgatás volt), hogy hát tessék az USA befogad 8e orosz meg kínai kutatót és hány van a másik irányba. Akkor miért kéne nekik ezt csinálni. Ez kész agyrém.
A kérdés Európa képes lesz-e ezzel élni. -
julius666
addikt
Hadiiparuknak annyi
Annyira egyelőre biztosan nem, hogy ne tudnák az ukrán frontot tartani, illetve mellette összetartani az egyébként eléggé nagy és sokszínű országukat.
nyersanyag biznisz volumenben durván visszaesett
Max a vezetékes gáz. [link]
Azt meg nehéz megbecsülni amiről nem tudunk, mit tudnak az árnyékflottájukkal leszállítani.Amiben talán kicsit elszámolták magukat nyugaton, az az időbeni kifutás.
"1-2 évnél nem bírja tovább az orosz gazdaság" vs "3 év után is még" az nem kicsit elszámolás, hanem nagyon. Erről beszéltem.Az USA+EU gazdasági nyomásgyakorlása egyszerűen sokkal kevesebbet ér, mint azt gondolták, főleg ha a célország készül rá és elég erős "szövetségesei" vannak akikkel kereskedhet.
-
aAron_
őstag
"Nem a tőzsdei esésre mondtam, hogy egyértelmű" Akkor félreértettük egymást.
#15328szabi__memo: Nem.
"Despite what some commentators currently view as an extraordinary cash position at Berkshire, the great majority of your money remains in equities. That preference won't change." - Warren Buffett
-
szabi__memo
nagyúr
-
Drizzt
nagyúr
"Fontos körülmény, hogy a két adat felvételi ideje között akár közel két hónap is eltelhetett (december eleje – január vége), és természetesen a KSH módszertana a statisztikailag helyes, a miénk egy laikus megfigyelés. A különbség mindenesetre jelentős."
Tehat konteozni akkor lesz ertelme, ha a januari inflacio nem lesz magas. De az lesz.
-
:AMF:
senior tag
-
A lopás nem szép dolog, de pont ezt felhozni a románokkal szemben, miközben nálunk tán még soha nem loptak annyit, mint az elmúlt időszakban, elég fura.
Már csak azért sem, mert ott minisztereket vágtak emiatt börtönbe, itthon ilyesmi az elmúlt 40 évről nem rémlik.. Van lopás, de ha lebuksz akkor irány a kóter, nálunk meg max az arcodba röhögnek. -
Dare2Live
félisten
"Csak ennek mi értelme van, ha nem lesz vevő, mert az emberiség 80%-ka munkanélküli és kb. éhenhal?"
vs
""A többség inkább fél az AI-tól mint hogy istenítené."
Egyébként melyik forradalmi új technológiával nem volt ez így?"Félsz az újtól?
Én jelenleg összességében egy félsznek látom az éhenhalás, nem lesz vevő vonalat. Ennél még a terminator ai kiírt minketnek is nagyobb esélyt adok.
más [link]
"Kiemelik, hogy a férőhelycsökkenés a demográfiai trendeknél lényegesen nagyobb, úgy, hogy Magyarországon a 25–34 éves korosztályban a diplomások száma már most is a második legalacsonyabb az Európai Unióban." -
Ixion77
Topikgazda
Nade... Háde.. Pontosan ezt írtam én is, nem?
...olyan mértékű munkanélküliség jelenik meg amit az eddigi társadalmi-gazdasági keretek közt lehetetlen kezelni. Teljesen újra kell írni az adózást, vagyonelosztást, finanszírozást, és szerintem ezekkel együtt a pénzügyi alapokat is.
A hamarosan érkező AI alapú harci robotok és drónok ellen kb. annyi esélye lenne az emberek millióinak, mint vasvillás parasztoknak tankok ellen. Bízzunk inkább abban hogy az emberiségnek sikerül megőríznie (újra megtalálnia?) az emberségét.
-
Major Lion
senior tag
-
Tenyleg az lett volna a lenyeg a mondanivalomnak, hogy keves ember alkalmas arra lelkikeg, hogy nyugdijaskoraig el valahol, es az utolso 5-15 evet pedig egy kvazi vadonatuj orszagban eli le. Termeszetesen vannak ellenpeldak, de nem altalanos, hogy ez jol sul el (es tenyleg kevesen csinaljak). Fiatalon kimenni teljesen mas.
> Ahol én mozgok Tenerifnén, a komplex 60-70%-ka nyugdíjas betelepülő
Jopar honapot toltottem azon a kornyeken, egeszen remiszto azoknak a nyugdijas-lakoparkoknak a hangulata. Gran Canaria deli reszen is ilyen van.
Termeszetesen mindenki csinalja azt, ami ot leginkabb boldogga teszi
Szigetre eleve nem koltoznek, mert bezarva erzem magam (hulyeseg, de UK-ban is igy ereztem, ez van). -
bandus
veterán
szerintem akinek erre van szuksege, annak ez nem problema. aztan van olyan, hogy az emberek meglepodnek, hogy ez megis mivel jar. de aki igy kepzelj el a nyugdijas eveit, erre felkeszul, annak valazeg nem lesz problema.
ha valami kulfoldre szakad hazankfia hazamegy, es tvrtko-kent megmwnti a szuloket, deportalja oket tenerifere, nah ok valoszinuleg nem ereznwk jol magukat

en igy ket ev kulfoldi let utan nem tudom elkepzelni a nyugdijas eveket otthon. aztan lehet megiscsak jobb a helyik kiskocsmaban froccsozni a regi haverokkal, mint spanolji a tenerifere szakadt ruszkikkal, angolokkal, hollandokkal, fck knows

-
Dare2Live
félisten
" Legtöbb esetben azért, mert élhetetlennek tartják Magyarországot és ráébredtek, hogy nekik is egy életük van és ha megtehetik, akkor a hátralévőt boldogabban, vidámabb, pozitívabb környezetben szeretnék leélni."
Annyi, hogy ez nem csak nyugdíjasokra érvényes. kb bárkire akinek van stabil jövedelme.
Ami szerintem nem megy illetve irtózatosan nehéz az az, hogy kint akarsz akár spanyollal is de melót találni és abból megélni. 1000nettoért fogsz heti 50-60ht melózni. Jó állást csak kanári kap. A lakás árak, bérleti díjak meg a túrista, betelepülők miatt az egekben. -
Ez azért fura téma, mert a Balatonon se véletlenül alakultak ki ezek az árak, mint ahogy az általad preferált helyek is okkal kerülnek annyiba, amennyibe. Sok embernek értelmetlen lenne Toszkánában nyaralót venni, mert nem tud eljutni, csak évente 2x a távolság miatt. A Balcsin meg ott van 1 óra alatt (nem csúcsidőben). Ez önmagában erősen árnyalja az általad felvázolt képet. Befektetésnek meg necces tud lenni a külföldi ingatlan (vásárlás, adózás, fenntartás, etc.), országon belül ez azért viszonylag egyszerű, és a kockázat mértéke is jóval alacsonyabb.
Mondom ezt úgy, hogy én köpök a Balatontól, világ életemben gyűlöltem, és szintén nem értem a körülötte kialakult hype-ot. Viszont az árazás szintjét nem vitatom, merthát érted, kifizetik érte.
-
Ismerem Toszkanat, es nem irtam, hogy egyenerteku Nograddal, ne adj a szamba olyasmiket, amire nem is utaltam. Azt mondtam, hogy sok olyan hely van, ahol gyonyoru a lokacio es az ingatlan, es olcsobb, mint a Thokoly ut (vagy tetszoleges 'ronda de draga' hely).
Biztos te is lattad mar eleg sok helyen, hogy Olaszorszagban konkretan 1 euroert is hirdetnek felujitando lakasokat nagyon szep kisvarosokban. Megvan az oka, hogy miert.
Új hozzászólás Aktív témák
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Kiszivárgott az Oppo Find X9s Pro adatlapja
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- VR topik
- Linux haladóknak
- Engedélyezte Hollandia a Tesla önvezetést, az EU többi része következhet
- További aktív témák...
- Nagyon olcsón! LG Ultrawide Cruved LED 34"VA 4k usb-c PD 65w Gari 2027.04.29-ig Olvass leírást!
- Eladó Onkyo TX-NR7100 házimozi erősítő hibátlan állapot, gyári dobozzal
- Klipsch R-120SW aktív mélynyomó eladó, hibátlan
- KLIPSCH R-600F 5.0 hangfalszett
- Micron 5200 ECO 480 GB 2,5 SATA Enterprise/Datacenter Server SSD
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 128GB Space Black - 1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4332
- Bomba ár! Dell Latitude 7330 - i5-1235U I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Apple iPhone 13 /128GB /Kártyafüggetlen / 12 Hó Garancia / akku: 85%
- Samsung Galaxy S24 Ultra / 12/ 1TB / Kártyafüggetlen / 12HÓ Garancia
- BESZÁMÍTÁS! Apple iPad Pro 11 M4 2024 256GB Wifi tablet extrákkal garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Nem ezzel vitáztam hanem azzal, hogy ez két éven belül bekövetkezik vagyis akkor azt vártuk fiatalként ahogy most várják a fiatalok, hogy majd idén év végére már programozó sem kell. A folyamattal nem vitázok, a sebessége még kérdéses.

/itthon pl egy panel 60-70M, szal ennek megfelelő euróval számolj/.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
" - érzelmileg érintettként hogy akarsz objektív véleményt mondani?
Ixion77