- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- hdanesz: Elektromos autózás - első élmények
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
stingy2
senior tag
válasz
t72killer #18588 üzenetére
"Lodoni mopedes értelmiségi kikapja a kezedből a feloldott telót..."
Azért van még egy két védelmi réteg: hiába van feloldva a teló, pl. az auth. appot (Aegis 2FA pl.) külön fel kell oldani, hogy kapj kódot, ami kb. 10 mp-ig él.
Annak az esélye, hogy a banki app éppen fel van oldva, mikor random kiveszik a telót a kezedből. kb. lottó ötös esély, de ha sikerül is, még utalás előtt is kér ujjlenyomatos megerősítést.(legalább is az enyém)
Vagy broki: IB app.: telefonon csak read only, kereskedni, utalni nem tud. 2FA megerősítés: ismét ujjlenyomat kell, hiába van feloldva. Ha vmi csoda folytán mégis összejön neki, az IB csak ellenőrzött saját számlára utal. sakk matt. Ja, és hiába szerzi meg a telót, belépési jelszót azon nem talál.
Persze azért elhiszem, hogy kevésbé tájékozott ügyfeleket azért ki lehet játszani, de ha vki figyel, azt nehezen nullázzák le. -
Wn2tl
aktív tag
válasz
MrDollar #18594 üzenetére
Nekem a szektorális kitettség a fura. Gondolom az a célod, hogy a nagyot menő részvények egy csoportját megfogd. Nem mondom lehet jó és lehet rossz is, ha éppen hypeolt az a szektor amit kiválogattál. Viszont erre való, a momentum faktor. Ott mindig az aktuálisan menő mánia részvények vannak megvéve és nem kell gondolkodni azon, hogy na most akkor melyik színre tegyek, mert matematikai alapon dől el. Ez elég fura, de a fejlett piacokon abszolút működnek ezek az etf-ek. Nem hoz annyit, mint ha jó színre teszel, de stabilan adják a momentumot amikor bullos a piac.
-
Wn2tl
aktív tag
válasz
t72killer #18589 üzenetére
A banknak figyelnie kellene olyan alapvető dolgokat, mint a lokáció, hw fingerpint, nw packetek. Erre már 15 éve vannak kész megoldások, ha ilyen nigériába menő tömeges utalásokat vakon teljesített a mbh, olyan helyekről ahonnan a kedves ügyfél még az életébe nem jelentkezett be, az súlyos biztonsági mulasztás szerintem a részükről.
-
julius666
addikt
válasz
t72killer #18591 üzenetére
Ja, csak sehol nincs benne, hogy 5 percen belül kifosztotta volna a high-tech tolvaj a mukit, se a jelzálog. Valszeg lepasszolta 1-2 napon belül olyannak (aprópénzért) aki aztán szoftveresen feltörte az eszközt és úgy lett leürítve a számla. A "hitel" pedig egyszerűen hitelkeret volt, lement negatívba a számlával a feketkalapos.
A sztorihoz istenigazából nem is feltétlenül lett volna szükség a fizikai ellopásra, ha valahogy bejut a támadó távolról az eszközre, ugyanúgy meg tudta volna csinálni. Mint ahogy ez meg is történik rendszeresen. Már a több havonta, ki tudja hogyan frissülő mobil operációs rendszerek is neccesek, hát még hogy a nagy többség letojja ha már nem jön több frissétés a telójára, sokan még örülnek is neki, nincs vele többé gond.
-
julius666
addikt
válasz
t72killer #18588 üzenetére
szituáció: Lodoni mopedes értelmiségi kikapja a kezedből a feloldott telót és elszáguld vele. Voltak korai horrorsztorik, hogy hősünk banki appja is meg volt nyitva és 5perc múlva már ugrott is a számlájáról valami 20-30k font, de mai környezetben is: ott az értelmiségi kezében a telefonod, SIM-kártyád amire jön a 2FA "elfelejtettemaPIN-emet" belépési kód. Mire koldultál valakitől egy telefont, hogy letilts mindent IS (ugye a "mindenből" egy rakás dologhoz hozzá se férsz, csak majd otthon...) már ki is rámoltak. És örülhetsz, ha a telón talált egyéb adatok, okmánymásolatok, stb segítségével nem vesznek fel hitelt a házadra.
Jaj ne röhögtess már. Majd pont a félanalfabéta piti tolvaj fogja az "épp feloldott" telefonodon a tök random banki appon kikeresni az utalás menüpontot és bepötyögni valami számlaszámot. Mindezt gondolom még a mopeden...
A jelzáloghitelfelvétel külön roflmao.Lécci ilyeneket azért ne.
-
válasz
Dare2Live #18583 üzenetére
Nekem is bűzlik ez a sztori, sokkal meredekebb dolgokról számolnak be a károsultak és többen vannak, mint a korábbi adatlopásos esetekben. Én sem zárnám ki, hogy a bank rendszerét hackelték meg igazából + egyidejűleg megfűszerezték egy kis hagyományos end-júzer oldali adathalászattal, hogy aztán arra lehessen kenni mindent. Shortfóliós cikk:
"A részletesen bemutatott esetek közül az egyikben előfordult, hogy a csaló tranzakciókról – az áldozat elmondása szerint - nem érkezett semmilyen értesítés, sms az áldozathoz. " -> arról sem, hogy valaki matatott a beállítások között? Nekem a UK bankjaim arról is emailt küldenek, ha új eszközön beléptem, ill ha bármilyen változás történik a beállításaim között - nemhogy új kedvezményezett került a listába...
A cikk írja: ne gugli keresés alapján klikkeljünk a bank címére: marhajó, egykori MKB ügyfélként azt se tudom, mi az új cím, persze hogy guglizok... - de okés, ezekután soha(szerencsére nálam nem járt senki egyelőre...)
Félig on, a broki számlám/appom biztonságával nem vagyok 100%-ban kibékülve, a telefonos app nem kér jelszót, csak az autentikátoros kódot, azt is csak akkor, ha időközben újraindítottam a telót, ergo manuálisan ki kell(ene...) lépnem minden használat után.
-
válasz
MrDollar #18565 üzenetére
Privát/szubjektív vélemény: SzVSz továbbra is USA/É-Amerika továbbra is jelentősen versenyképesebb marad hosszú távon, mint a széttagolt Európa. Én Európából pár egyedi részvényt tartanék valamilyen indok mentén, ETF-et nem. Illetve mégegy: azonos devizában mért DAX vs SP görbén az Európai most egy kicsit elhúzott: én arra számítanék, hogy az amerikaiak minimum behozzák a lemaradást.
#18587: szituáció: Lodoni mopedes értelmiségi kikapja a kezedből a feloldott telót és elszáguld vele. Voltak korai horrorsztorik, hogy hősünk banki appja is meg volt nyitva és 5perc múlva már ugrott is a számlájáról valami 20-30k font, de mai környezetben is: ott az értelmiségi kezében a telefonod, SIM-kártyád amire jön a 2FA "elfelejtettemaPIN-emet" belépési kód. Mire koldultál valakitől egy telefont, hogy letilts mindent IS (ugye a "mindenből" egy rakás dologhoz hozzá se férsz, csak majd otthon...) már ki is rámoltak. És örülhetsz, ha a telón talált egyéb adatok, okmánymásolatok, stb segítségével nem vesznek fel hitelt a házadra.
-
gertitorpe
tag
válasz
Dare2Live #18586 üzenetére
Szerintem az egész modern okostelefonos "kétfaktoros authentikáció" egy elhibázott gondolat.
Ott a sérülékeny eszközöd ami kompromittálódott. Beírod a jelszót a kompromittált eszközön. Első faktor. Utána SMS-ben, emailben, appon belül ugyanarra az eszközre érkezik érkezik a megerősítő kód. Ez lenne a második faktor. Szerintetek, ha egy ilyen hekker megfertőzi valakinek a mobilját nem fogja tudni épp a banktól érkező sms vagy email értesítést is kikapcsolni addig amíg kipucolja a számlát?Akinek komolyabb összeg van az értékpapírszámláján, bankszámláján és ugyanarra az internetre kötött eszközre kapja a második faktoros jelszavak ahonnan belép az futja ezeket a kockázatokat. Lehet a bankra mutogatni, de amíg az MNB nem írja elő kötelezően mondjuk külön kütyü használatát a második faktorhoz addig szerintem a szabályozónál pattog a labda aki nem tiltja ezt a veszélyes gyakorlatot. Kényelmetlenebb lenne? Persze. De biztonságosabb is,
-
Simia
junior tag
Valószínűleg segítene, ha lenne értékhatár, és csak a felett lenne a bank felelős.
(darab limit, napi limit)
Tehát a bankok nyugodtan átengedhetnék a kis utalásokat/fizetéseket (mert nem az övék a felelősség), a nagyokat, meg az ilyen nagy impaktú dolgokat mint a mobilkliens telepítés viszont jobban megnéznék.
Én ebben a tekintetben bízok a szabályozókban, eddig Mató ide, Mató oda, az MNB egy csomó tök jó dolgot csinált... -
Dare2Live
félisten
válasz
Vision #18577 üzenetére
MBH eset két kollégát érint. Mindkettő Iphones, mobil frissítve.
MBH szerint ők a hibásak. Hogy mibe az jelenleg totál kamu.@emvy: Senki se mondta hogy valaha is 0 hiba lesz. Amit mondtam, hogy jelenleg érdemileg nem érdekük.
@forumpista Csinálják kb minimál effortal. Megy el direkt afrikába a pénz a korábban oda soha nem utaló ügyféltől és bank részéről OK, nem kell megfogni a tranzakciót. Fullba leszarják.
btw revolutnál ha még soha nem járt országban költök külön azonosítást kér. Erste/CIB 0át. -
válasz
kardkovacsi #18580 üzenetére
Ha egy konkret telefonhoz van hozzarendelve, akkor az 2FA
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
forumpista #18578 üzenetére
Ez amúgy a legjobb, erőltetik a két faktort, majd csinálnak egy sima telefonos jelszót amivel mindenhez is hozzá lehet férni
-
buherton
őstag
válasz
Vision #18573 üzenetére
Azt tudni, hogy apa ténylegesen nem csinált semmit. Még ami eszembe jutott, hogy SMS-t kapott arról is, hogy "sikeresen hozzáadtak egy új eszközt". Ami még fontos lehet, hogy ez a számla korábban a helyi takszövhöz tartozott.
MOD: a rendőrök azt mondták, hogy több embert pont ugyanígy károsítottak meg és ők is ugyanahhoz a takszövhöz tartoztak.
-
forumpista
aktív tag
válasz
kardkovacsi #18576 üzenetére
Én is CIB-nél vagyok, telefonon átviszik ha tudod a telefonos kódod.
-
válasz
kardkovacsi #18576 üzenetére
A csalások 99%-a netbankon történik, a mobilok sokkal kevésbé sebezhetők. Önmagában ezért szerintem felesleges 2 készüléket tartani, csak ne legyen rootolt az eszköz. Ezen túl az IOS talán biztonságosabb az erősebb kontroll miatt.
-
kardkovacsi
senior tag
Amúgy ezekre a legjobb megoldás két telefon tartása. Az egyiket használod a bankra a másikat meg minden másra. Épp telefont cseréltem és nagyon gondolkodom, hogy nem fogom az új telefonra átköltöztetni a bankos appom (be kell hozzá menni a CIB-nél a fiókba). Pont a fentiek miatt, pedig én nem igazán vagyok célcsoport.
-
forumpista
aktív tag
válasz
Dare2Live #18568 üzenetére
Pedig ezt már most is csinálják a bankok.
A múltkor pl. autót akartam venni, és előtte elutaltam az eladónak 100 ft-ot hogy biztosan nincs elírva a számlaszám sem általam sem általa, illetve hogy csekkoljuk hogy megjön neki az értesítő sms, mert nem volt benne 100% biztos.
És miután ez sikeres volt, elutaltam (volna) a teljes vételárat és megfogták a tranzakciót (csak akkor még nem tudtam, csak annyit láttam hogy tranzakc. elutasítva), majd pár perc múlva hívtak hogy tényleg én akarok-e utalni, mert bejelzett a csalást ellenörző rendszerük (CIB).
-
buherton
őstag
Végre! Undorítóan elképesztően pofátlan, amit a hazai bankok művelnek. Apa MBH-s számlájáról úgy emeltek le sok milliót és utalták át az Erste-s nigériai ember számlájára, hogy semmit sem csinált. Se spamre kattintás, se semmit. Egyszer kapott egy SMS-t, hogy elutalt x milliót. Az MBH pedig vállat vont, hogy apa a hibás.
Ha UK-ben megtudták ugrani, akkor itthon is menni fog.
-
válasz
A másik oldala ennek, hogy a jelenlegi rendszerben a bankok nem törték össze magukat miközben rengeteg mindent tehettek volna.
Szerintem megdöbbennél, ha tudnád, hogy mennyi pénz/idő/energia megy el erre egy banknál. Tényleg nem látom, hogy ezt hova lehetne még fokozni. Az eszközök megvannak, nincs már nagy előrelépési lehetőség. A potméteren lehet csavarni, csak akkor az lesz, hogy rengeteg tranzakció el lesz utasítva.A bankok most amúgy azt csinálják, hogy a tranzakciós limiteket viszik le. De ennek nem az a célja, hogy a rendszer biztonságosabb legyen, hanem az, hogy a csalók inkább másik bankot válasszanak, és így jobb legyen a megtérülésük.
-
válasz
Az a gond, h sose lesz 0 a hiba. Vagy a fals negativok, vagy a fals pozitivok lesznek tobbsegben. Tehat ha a bankok bekemenyitenek, annak az lesz a vege, hogy csomo online fizetesed nem fog sikerulni, stb.
Mindenkepp az ugyfelek fizetik meg az arat ennek, az a kerdes, h hogy oszlik meg a koltseg.
-
lemusz
addikt
Ez veszélyes! A főnök azt mondta a minap, hogy ezek mögött 80%ban ukránok állnak és az ukránok pénzelik a Tiszát, tehát ha ez így megvalósul akkor még több pénz fog jutni a gonosz ukránoknak és így a hazaáruló (egy szó) tiszának. Ez, ez, ez így nem kerek. Sokkal logikusabb a történet, ha NER-esek vannak ezek mögött. Akárhogy is, elegem van, hívom a méhészt!
-
Dare2Live
félisten
-
snipr
aktív tag
[Index] A Magyar Nemzeti Bank öt lépésből álló intézkedéscsomaggal lép fel a pénzügyi kibercsalások ellen
...
„Javasoljuk, hogy a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a bankok viseljék a kárt minden olyan esetben, amikor nem alkalmaztak megfelelő ügyfél-hitelesítést. Ahogyan javasoljuk kiterjeszteni a bankok kárfelelősségét azokra az esetekre is, amikor az ügyfelet a bank nevében bírják rá a fizetés kezdeményezésére”
...Ez a passzus (főleg a második fele) kicsit azért neccesnek tűnik. Megint ott tartunk, hogy lehetsz nyugodtan birka, majd más viseli ennek a következményeit
-
MrDollar
újonc
-
Dare2Live
félisten
válasz
concret_hp #18558 üzenetére
Hosszú de röviden: Moon az élsport/profi sport szerintem legalább annyit árt a tömegsportnak mint használ.
Ha pedig mi érné meg az államnak akkor az az EÜ (+oktatás). És évek óta rendszeresen nincs kórházakban, régiós központban felszívodó cérna. Azaz ha izmot kell varni akkor ~10-21 nap múlva nem visszamész dolgozni hanem vissza kell menned kórházba felvágnak, kiszedik a cérnát, újra összevarják a bőrt evvel +2-3hetet adnak a meglévő táppénzhez.
Miközben egy spulni felszívodó cérna ami 50-100 esetre elég 1.200Ft!!!!
Tippeld meg mennyi pluszkiadás, hogy nincs felszívodó cérna add hozzá mennyi adóbevételtől esik el az állam azzal, hogy megspórolt ~40Ftt. És ez egy általános dolog.
És ilyennekkel teli van a magyar EÜ és ennek nem csak az anyagi része van hanem ilyenek miatt emberek tömegei halnak meg. pl ami talán megütötte az ingerküszöböt: kórházi fertőzések. Mert nincs hypo.
Nincs miről beszélni... amúgy is off, befejeztem. -
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
margithid #18561 üzenetére
A PH-n olyan, amiben aktivitás is van tudtommal csak ez, valamint a Mibe tegyem a megtakarításaimat? társtéma.
Külső forrásokat pedig jelen topic összefoglalójában találsz. -
margithid
veterán
Milyen fórumok vannak még, ahol normális diskurzus folyik tőzsdéről, gazdaságról?
-
A ma reggeli enyhe dögkútszag oka a piacokon: a kínaiak reagáltak "Mr Nice Guy" múltheti tweet-performanszára.
Egyelőre csak szájkarate mind2 részről. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
concret_hp #18558 üzenetére
Hacsak nincs vele kapcsolatos gazdasági mondanivaló, a sportpolitikai témát ne folytassátok. Köszönöm
-
concret_hp
addikt
válasz
t72killer #18557 üzenetére
a profi sport tamogatasanak az egyetlen indoka az lehetne, hogy amator sportra osztonozzon szeles neptomegket. csak ehhez kellene melle infrastruktura (ez amugy sokat fejlodott az utobbi 10-15 evben, nagyon sok futokor, kondiparkok, bringautak, persze van sok minden amit sokkal jobbra is meg lehetett volna csinalni, de mindenkepp van fejlodes) , edukacio es ugy altalabn osztonzo kornyezet. utobbi 2 az nem igazan van meg.
mondok egy peldat, nem az elso ceg ahol most dolgozom, hogy igy ugy tamogatjak a sportolast, vagy vmi pontgyujtogetos challengeken at, vagy pl. sporteszkozok (ruhazat is) elszamolhato egy eves keretig. gyakorlatilag az jon ki ha evente 1 nappal kevesebbet vagyok tappenzen (~20%-al kisebb esellyel ut ki 1 hetre valami egy evben 1x) mar pluszos nekik az egesz + a jomunkasember is orul. namost ennel nagysagrenddel tobbet lehetne fogni a tb kasszan sokkal kisebb befektetessel...
ehhez kepest allami szinten meg van futoverseny ado
(nem tudom eltoroltek-e mar), meg evente 3 eventben maximalizalt budapesti esemenyek...
-
-
Dare2Live
félisten
válasz
Tyler Durden #18553 üzenetére
Egész elképesztő, hogy mennyi irgalmatlan adóforintot toltak bele az élsportba... tényleg döbbenetesen sokat és ~0 eredmény.
[link] Érted. Svájcban nem tudnak versenyezni a magyar foci/kézi... fizukkal. Miközben egy még EUs viszonylatban is elképesztően gazdag ország.
-
concret_hp
addikt
válasz
szerintem vicces mod jot tenne az egesznek akar 5-6 eves tavlatban is. lehet nem lenne europa liga csoportkor minden evben, de sokkal tobben mennenek kulfoldre es szakadnanak ki az itthoni lagymatag kozegbol... es itthon is rendesen hajtani kene a mostani atlag fizetesekert...
es egyebkent a kezilabdanak is jot tenne, ha nem 2-2 vilagvalogatott lenne ahol alig alig jatszanak magyarok, es pl a Kemeny-eraban az se volt jellemzo hogy a vizilabda bajnoksagban nem szintiszta magyarok vannak (most azert akadnak legiosok szep szammal ahogy neztem)
-
válasz
+1
-
válasz
kardkovacsi #18544 üzenetére
Magyar focinak abban a pillanatban vége, ahogy megy a főni.. Stadionok fenntartására nem lesz pénz, TAO lóvé nélkül meg a sok külföldi is szépen hazafog menni. Blasz2 szint lesz egy darabig az NB1.. /mondjuk ez nem baj, milliós fizukkal is kikaptunk ugye a pékektől meg buszsofőrök válogatottjától/
-
válasz
Ixion77 #18551 üzenetére
szvsz nekem ez már nagyon amatőr piacmanipulációnak tűnik, nettó az árfolyamok beverése érdekében. A "buy stock"+kínai nagy megegyezés után újabb hullámot akarnak a haverokkal meglovagolni, ehhez kellett a múlt heti "iphone-os" beverés és a legutóbbi: de ezek már nemigazán akarnak működni.
igen valószínű, hogy a mid-term kampányidőszakra felfelé száguldó, ATH-t ATH-ra halmozó indexeket álmodtak meg: ehhez előtte be kell verni a piacot. De lehet megszívják, és pont fodítva lesz, a közeljövőben felszáguldunk és pár hónap múlva nagy geb.sz lesz a vám és adócirkusz miatt. Még mindíg el tudom képzelni a 2015-16-os W nagyjábóli másolását.
-
-
buherton
őstag
válasz
kardkovacsi #18545 üzenetére
Nem tudom mit tanítanak a közgázon.
De azt vitatom, hogy a tipik osztalék fizető cég közműs legyen. -
válasz
kardkovacsi #18545 üzenetére
OTP, nálunk Barclays, Qualcomm. Van azért köztük olyan is, ami megy rendesen.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
buherton #18543 üzenetére
Az osztalékfizető cégek jellemzően ilyen elketyegő cégek, ezért szokták őket venni mert inkább a csendélet portfolióba valók semmint a lendületbe. Tipikus osztalék fizető cég egy közmű, ugye vízet nem kell már 100 helyre bevezetni, nincs növekedés, kifizeti a nyerőt, de a telekom cégek is ilyenek lettek az utóbbi 15-20 évben.
Amúgy igazad van, elméletileg nincs különbség vagyis a közgázon ezt tanítják
-
-
buherton
őstag
Amúgy itt utána járt valaki a Vakmajom és társai nyomán, hogy ténylegesen van-e összességében előnye az osztalék fizetéses modellnek?! Én úgy emlékszem, hogy hosszú távon nincs különbség, hogy fizet osztalékot a cég vagy sem. Mert ha nem, akkor majd a részvényárfolyamán fog látszódni. Az hogy valamelyik cég fizet-e osztalékot az semmilyen korrelációban nincs azzal, hogy kicsi vagy nagy, jól megy a szekér vagy sem. Viszont cserébe sok a macera az osztalékkal.
TBSZ-en tartott papíroknál pedig értelmetlennek tűnik. Persze jár a csilingelő hang, ami kiváltja a megfelelő pavlovi reflexet amikor jóváírják de ennyi, hiszen nem lehet kivenni.
-
gertitorpe
tag
válasz
buherton #18539 üzenetére
Én 2014 óta fektetek be. 2 befektetési számlát nulláztam le eddigi "karrierem" során.
Ma 22 részvényem van, 3 TBSZ-en szétosztva, jelenleg mind európai cégek és mind fizet kisebb-nagyobb osztalékot. Van ami évente fizet, van ami havonta, van ami fél évente. Igen, függ attól hogy mennyi az összes tőkéd. De kisebb tőkével se kibírhatatlan. Ha egy TBSZ-re jut 10 000 eurós befektetés, ami egy évben kifizet 500 eurót, akkor annyit már a KH értékpapírnál sem olyan drága befektetni (olcsónak sem mondanám...). Én a rokonokat/barátokat szoktam még meghívogatni és akkor az ajánlói bónuszból le is tudható a dolog.
Ha egy évig a tőkéd 3 százaléka befektetetlenül ül is azt is ki lehet szerintem bírni. Az 10%-kos éves hozam esetén a teljes tőkére vetítve 0,3%-kos elmaradt hozam. S&500 fél óra alatt nagyobbat rugózik.
Én voltam az egyedi részvénybefektetés mindkét oldalán. 2021-ig jól működött a kevés főleg amerikai részvény jó időben való kiválasztása. Rövidebb időtávra, osztalékot a fene se figyelte.
2023-24 óta (komolyabb veszteségek után), inkább a vagyon megőrzésére fókuszálok és ebben jó szolgálatot tett a nagyobb diverzifikáció, fókusszal az osztalékon. Az ötlet közgazdasági gyökere ott van, hogy magasabb inflációs és kamatkörnyezetben sokkal értékesebb a mai cash flow mint amit egy ma még növekedő de kevésbé nyereséges vállalat termel mint egy startup bizonytalan kifizetései 10-15 év múlva.A kötvényeket nem szeretem mert az állam annyi pénzt inflál el amennyit nem szégyell. Helyette a portfolióm 25%ka reitekben van. Betont, téglát, házakat még egyik jegybanknan sem tudnak nyomtatni.
Vegyünk összehasonlításképpen egy 10 éves kötvényt. A reitnek ugyanúgy van rendszeres és viszonylag biztos cash-flowja mint a kötvénynek, csak 10 év múlva mikor mondjuk likvidálom a pozíciót akkor a kötvénynél a tőkét elinflált pénzben kapom vissza, a reit meg egy lakáshoz hasonlít: a benne levő ingatlanok ára (és a reit értéke) közelítően az infláció árát fogja követni a 10 év alatt. Szóval a 10 évig fizetett osztalékon felül reálértéken kapom vissza a tőkét. -
-
lemusz
addikt
válasz
margithid #18533 üzenetére
Ajánlom figyelmedbe [link] ezen csatorna néhány osztalékos portfólióval foglalkozó részét. Vélhetően nem jó stratégia ilyen részvényekkel kezdeni a vagyonépítést, akkor kellene átállni full ilyenre amikor már meg van a nyugdíjba vonuláshoz szükséges tőke java és az osztalékokból akarsz megélni, addig pedig inkább növekedési részvények/etf-ek, mert ezek lekörözik az osztalékosokat. Azon cégek amelyek sok osztalékot adnak többnyire túl vannak a zenitjükön, leáldozóban a termék/szolgáltatás amit árulnak, máskülönben a profitjuk nagy részét nem kifizetnék, hanem tudnák hova fektessék be...
-
buherton
őstag
válasz
margithid #18535 üzenetére
Cserébe jó nagy a sarc rajta. Úgy emlékszem, hogy nagyobb mint az részvény eladás esetén.
#18538 gertitorpe: és arra, hogy a TBSZ-n mindig legyen befektetlen pénz
. És nincs annál jobb, amikor több TBSZ-en is van ugyanolyan stock és nem tudok az osztalékkal igazából mit csinálni.
-
gertitorpe
tag
válasz
buherton #18534 üzenetére
Az osztalék arra is jó, hogy korrekciókkor mindig van egy kis extra pénzed utánavenni a legjobb papírokból. Megváltoztatja egy kicsit a tőzsdézés pszichológiáját, engem türelmesebbé tett és kevesebbet is ugrálok. Pedig régebben (4-5 éve) még egyáltalán nem érdekelt, hogy van-e osztalék.
-
Paxker315
veterán
válasz
margithid #18533 üzenetére
Annyira időszerű kérdés ez
Pont csütörtöki adásból.
Nb: én nem szeretem az osztalékot fizető megoldásokat, jobban érdekel a mögöttes részvény növekedése. Persze PWL-ék is taglalják a pszichológiai vonatkozásait, mert aláírják, néhányoknak indokolt lehet tartani ilyen eszközöket is, amik osztalékot fizetnek.
Szerintem kevés ember jár ezekkel jól.
-
julius666
addikt
válasz
j0k3r! #18529 üzenetére
Az elmúlt időszak történéseit elnézve én már nem lepődöm meg rajta. És itt nem a médiában kiemelten kezelt (szvsz túlfújt) témákról beszélek, hanem a napi színesként lehozott, a színfalak mögé bepillantást engedő sztorikról. Gerendai interjú, Garancsi 1 forintért szabadulna a Viditől, harmadvonalas politikusok elkezdtek kifelé kacsintgatni a kormánypárt(ok)ból.
Már nem repedések jelennek meg a rendszeren, hanem ömlik be a víz, ennek köszönhetően bizonyos szereplőknek megnőtt a mozgástere.
-
-
margithid
veterán
Osztalékreszvenyeket, ki mit tart?
Omv elég jónak néz ki, persze nem tudom hogy mennyire tartható fenn a mostani szint. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
Ixion77 #18531 üzenetére
Napközben akartam írni jumped the gun amikor lement nullába, de meggondoltam magam ne spammolom tele a topicot....erre estére megrántották megint. Az investing.com-on gapupok voltak az 5 perces grafikonon
Ugye a Thiel a Trump nagy haverja és azért veszik mert valami nagy állami megrendelést várnak.
Amúgy jó pick volt, gratula. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi #18523 üzenetére
Én voltam, van egy adagom belőle még 2021-ből ezért figyelem. (Én hülye nem vettem rá 8 körül 2023 elején, pedig annyira vonzónak tűnt... De -60%-ban ülve meggyőztem magam hogy nem szabad, mert biztos én értek valamit rosszul.)
Szerintem ma nem az volt a legdurvább hogy ekkorát emelkedett, hanem hogy ezt már reggel megcsinálta, délre az egészet visszaadta, majd délutánra újra begyűjtötte.
Amúgy szerintem ez már squeeze short. TSLA 2021 a minta, hogy mi várható tőle a jövőben. Az én tippem az hogy még nincs vége a rallyjának, hiába abszurd már az árazása. A bennfentesek ugyan erősen adják, de ők úgyis mindig kapnak újat. -
j0k3r!
őstag
válasz
Ringman #18528 üzenetére
Választás előtt egy évvel? Nooormális?
-
Ringman
félisten
A lakossági kamatstop megsemmisítését kérik a bankok az Alkotmánybíróságtól
Az alaptörvény-ellenesség megállapítását várják.
ideje lenne gátat szabni a *stopnak meg az államilag dotált hitelek nem célzott osztogatásának -
tlac
nagyúr
válasz
kardkovacsi #18465 üzenetére
most épp nem, lehet kommentelni
[link]de az első videójánál továbbra is tiltott, nem túl szép a like-dislike arány sem
-
kardkovacsi
senior tag
Valaki itt emlegette a Palantirt (PLTR). 500 feletti P/E-re ment ma 6%-ot.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
FireKeeper #18520 üzenetére
A Bessent azért elég nagy koponya. Ő volt aki Sorossal bedöntötte a fontot
-
-
válasz
kardkovacsi #18511 üzenetére
TACO.
-
Paxker315
veterán
Igen. Amúgy az iShares: IE00BZCQB185, a Franklin: IE00BHZRQZ17, de tök érdekes, hogy mennyire sok szintetikus-csereügyletes alap van Indiára.
-
Wn2tl
aktív tag
válasz
Paxker315 #18514 üzenetére
A franklin india alap jól megy, nekem az van már nem tudom az idejét mióta. Annyival korrigálnám az előzőt, hogy ugyan régen közvetlenül Mobius volt a portfolió menedzsere, de már vissza vonult és saját magán céget alapított, aminek nincs köze a franklinhoz. Hektikusságát tekintve nem rosszabb, mint bármely más em index. Az alap duplázott 5 év alatt. 30$->70$, nagyjából azt hozza, amit az snp500.
-
Paxker315
veterán
válasz
lemusz #18510 üzenetére
Az iShares illetve a Franklin Templeton kínál India spec alapokat. Mark Mobius kifejezetten agresszíven kezeli Indiát a saját portfóliojaban, kommunikációban. Amúgy nagyon volatilis és hektikus piac, a részvények ára /piaci növekedés pedig nem korrelal jól a gazdasági növekedéssel. Nem a legjobb piac akkor, ha nyugodtan szeretne az ember aludni
-
TATU
csendes tag
Obscure Tax Item in Trump’s Big Bill Stokes Wall Street Angst
[link] erről mi a véleményetek? -
Engem az érdekel a forint merre tör majd ki. Az EURHUF már szépen beszűkült két trendvonal közé.
-
-
lemusz
addikt
India GDP 7,4% YoY
Not bad... tudunk India specifikus ETF-ről? All-world 2-3%-át lehet érdemes lenne felülsúlyozni, ellenben az EM-ekben túlságosan domináns Kína.
-
Ringman
félisten
durva, hogy pár hónap alatt itt tartunk.
-
válasz
kardkovacsi #18506 üzenetére
Tippre a következő héten ennek a szappanoperának a bull/bear epizódjai fogják mozgatni a piacot: jogi körök az amerikai vámszabályok körül. Úgy tűnik, a scotus is be lesz vonva előbb-utóbb.
-
Ringman
félisten
White House to seek just $9B in spending cuts from Congress out of $175B in claimed savings found by Musk’s DOGE — Bloomberg
[link]
2000mrd-ról indultunk amúgy? -
válasz
kardkovacsi #18503 üzenetére
Ez jogos, viszont így azt is tudjuk, hogy nem 0,34% volt. Hogy ettől jobbak-e az esélyek a szépítésre Q2-ben, meglássuk, Trumpóval nehéz terep.
#18504: Igazigaz. Ilyen környezetben nem túl nagy a munkásfelvételi kedv.
Közben az US20Y beköszönt 5% alá, ennek elvileg támogató hatással kéne bírnia az ATH építgetésben.
-
A korábban közöltnél kiseb, 0.2% volt a negyedéves GDP-visszaesés USA-ban.
A hír nemigazán hatotta meg az indiket, esegetünk.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bittorrent topik
- Formula-1
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Autós topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Belemásznak a reddites beszélgetésekbe az AI-alapú hirdetések
- Milyen házat vegyek?
- Milyen program, ami...?
- További aktív témák...
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF F15 FX506HM Gamer notebook - i5 11400H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD RTX 3060 6GB W10
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE H77-DS3H H77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest