Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#76021) Polemius válasza Attix82 (#75987) üzenetére


Polemius
aktív tag

+ShadowX

Egyrészt, nyilván nem ennyit visz haza valójában egy háziorvos.

Másrészt, az soha nem volt megalapozott érv, hogy ha xy így, akkor zx is.
Ha az orvosoknak (ápolóknak, de voltaképpen kb. bárkit említhetnénk) nem adnak rendes bért, az nem indokolja, hogy másnak sem. Lásd a gyakorlatot: inkább mennek el külföldre helyette. Aki meg nem tud, mert pl nem beszél nyelvet, elmegy a nyugati határ mellé, ahol az előzőek helyére keresnek ember, jobb pénzért az ország más részénél.

És nem tudom, honnan vetted ezt a munkanélküli dolgot. Nem munkanélkülieket kerestek, hanem magabiztos nyelvtudással, éjszakai műszakba munkaerőt. Aki a nyelvtudásával elmehetne multihoz is telefont emelgetni, magasabb bérért.

Nyilván nem egy 4 általánost végzett, ápolatlan, fogatlan, a nevét leírni sem képes, 20 éve munka nélkül tengődő rokkantnyugdíjas hajléktalant keresnek a fenti állásra. Az meg azért nem fog jelentkezni, mert a) el sem jut hozzá az info, b) tudja, hogy úgysem vennék fel.

"Külföldi melóhelyen döbbenek rá, hogy ott jóval többet kell letenni az asztalra"
"Gyere külföldre dolgozni, mert 3-4X annyit is lehet keresni. Akkor miért vagy most itthon?"

Nyilván van ilyen is, olyan is. De a külföldre költözött barátaim inkább arról számolnak be, hogy ha rendesen, megbízhatóan végzik a munkájukat akkor nem szakadnak bele (=nem kell a belüket kihajtani, túlórázni, hétvégén meg ünnepnapon bejárni), és normális fizetést kapnak érte (=nem felét zsebből, hanem bejelentve, és meg lehet élni belőle, legalább nem rosszabbul, mint otthon a hajtós melóból). Mindezek mellé még meg is becsülik őket és a munkájukat, általában előrelépési lehetőség is van cégen belül, még ha nem is tudnak felmutatni semmilyen végzettséget sem. Mo-n hány esetről hallottatok, amikor futószalag mellől vagy egyszerű takarítóból 1-2 év alatt csoportvezető, osztályvezető lett?

És miért járnak vissza? Rokonok, barátok miatt? Már aki még nem lépett le közülük is. És igen, az olcsóbb szolgáltatások miatt. Akár a "bennszülött" brit, osztrák, stb. is teszi.

Hogy ne csak a levegőbe beszéljek, nekem is "alja munkám" van, szakképzettség nem kell hozzá, csak B jogsi meg minimális nyelvtudás. És így többet keresek napi 3 óra munkával, mint a magyar 8 órás munkámmal. Ami valójában nem 8 óra, főleg amikor "szezon" van.
És nyilván én is Mo-ra viszem a kocsit javíttatni, meg fogorvoshoz, stb. Nem vagyok hülye és a saját zsebem ellensége.
Megjegyzem, a magyar fizetésemből nem hogy megvenni vagy szervizeltetni nem tudnám a kocsit, de a megélhetésre sem volt elég.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.