Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  Projektor topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.

A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#45101) zsoika válasza gyulaipal (#45100) üzenetére


zsoika
addikt

Az Optoma HD80-ról mi a véleményed?
Ilyenem van.

(#45102) szamovar


szamovar
tag

Segítségetek szeretném kérni. Az összefoglaló alapján a következő szempontok szerint keresek projektort:
1. Otthoni felhasználás, főleg filmnézés és álló képek apple tv-ről.
2. A lakás adottságából következően csak EZ a típusú vászon jöhet számításba. Látható képméret: 4:3, 100 inch,152 x 203 cm.
3. Vetíteni az előző pontban megjelölt, legnagyobb vászonra szeretnék. A projektort a vászonnal szemben, egy könyvespolcra tenném. A vászon és a projektor közötti távolság kb. 4,5m. A szoba kb 15-20nm.
4. A szoba teljesen sötétíthető, azonban az összes fal világos.
5. Általános felhasználásra, heti 1-2 filmet(1080p) néznénk rajta. 200eft-ot költenék rá. Használttól sem zárkózom el.

Alcatel One Touch Max DB - Nokia 3310 - Nokia Ngage - Samsung E900 - Samsung P850 - Se w800 - Nokia N91 - Eten m500 - Samsung I900 - BlackBerry 9000 - Motorola Defy - Nokia E52 - Nokia Lumia 1020 - Apple Iphone SE

(#45104) péjé válasza szamovar (#45102) üzenetére


péjé
őstag

Lehet érdemesebb lesz használttal foglakozni, a belépők (amit kapnál a 200eft bruttóért) nem tudnak általában távolabbról ekkorát vetíteni.
Használtban ebben a ft keretben kevés órával ott a benq w6000, avx-en van egy benq w10000 bár az épp jegelt, van még egy jó Infocus SP8602.
Ha a talpára akarod tenni akkor azért lencse eltolás is kellhet ha nem épp oda esik a polc, ez végképp nem alsó kat. tulajdonság.
Ha feljebb mész 300eft-ra akkor van pár felsőkat. gép (Barco, SharpVision XV-Z30000).
Itt egy kalkulátor, legtöbb gép benne van, ki tudod sakkozni melyik jó neked....van kérdés írj majd megszakértjük...:-)[link]

(#45105) gyulaipal válasza zsoika (#45101) üzenetére


gyulaipal
tag

> Az Optoma HD80-ról mi a véleményed?

No, ránézésre ez egy komoly gépnek látszik, de mivel régi típus, csak tippelni lehet, hogy pl. mennyire fejlett DMD chip van benne (ha pl. DC2 akkor kevésbé lesz jó a kontraszt). Egy biztos, a következő sor a speckóban:

"Single 0,95" 1080p DLP DMD"

Ez nagyon jó hír, ez alapján a képnek nagyságrendekkel élesebbnek kell lennie, mint a mai, fele ekkora chip-es gépeké (lehet akárhány "K"-t is beírni azok speckójába). És ha nem nagyon gagyi a DMD chip, akkor a natív kontraszt is többszörös a mai, pici chip-es gépekhez képest.

Ha jól értelmezem a speckót, nincs benne lens shift, akkor viszont TIR prizma sem kell. Ez plusz fényerő, plusz ANSI kontraszt, még ha esetleg nem is nagyon komoly a lencse, a "tiszta" optikai rendszernek látszani kell a képen (a "glass" szó nincs a speckóban, így lehetnek műanyag tagok a lencsében).

Meg kellene nézni élőben a képét, mert ugye egy jól elcseszett vezérlő szoftverrel a legjobb hardver képét is tönkre lehet tenni, de ekkora chipméret mellett ez simán lehet egy nagyon jó projektor.

Az persze nem tetszik, hogy dinamikus írisz van benne, de hát azt bármikor ki lehet kapcsolni. Ha marad értelmes kontraszt ezután is, akkor ez lehet egy jó gép. De még sosem láttam ilyet élőben, így csak tippelek.

Ja, gondolom a 7. szegmens azért kell a színkerékre, mert ez még nem VIDI-s gép, így az RGBRGB mellett egy sötétzöld szegmens is van rajta, hogy kevésbé poszterizáljon zöldben. Ha így van, akkor OK, de ha pl. egy fehér szegmens a 7. (ahogy pl. a Benq W5000-nél) akkor az kevésbé jó hír. De persze még ekkor is lehet ez jó gép, a W5000 baja sem a fehér szegmens (hanem a kikapcsolhatatlan "képjavítás").

Szerintem ennél rosszabb géped sose legyen! :-)

(#45106) zsoika válasza gyulaipal (#45105) üzenetére


zsoika
addikt

köszönöm.

Elvileg ilyen van benne [link]
A din.írisz nincs bekapcsolva.

[ Szerkesztve ]

(#45107) Janaboy válasza gyulaipal (#45100) üzenetére


Janaboy
Topikgazda

Pontosan melyik gépről is beszélünk?

Janaboy

(#45108) szepi0808 válasza c4 (#45099) üzenetére


szepi0808
senior tag

Ja, ez hülyeség. A korábbi organikus LCD panelek voltak hajlamosak egy idő után beégni, de már a mostani inorganikusak nem égnek be.
Amúgy meg elég sok DLP is rendelkezik plasztik vagy plasztik/üveg optika keverékkel, sőt már új DLP projik is készülnek csak plasztik lencsével.

Sony VPL-XW5000ES, Sony VPL-XW7000ES SepiSreens Jolly Frame 136" 0.8 ALR 4K Zidoo Z2000 Pro Anthem AVM70 15.2ch. EMOTIVA XPA Gen3 7ch + 2x BasX500. MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5 SVS SB4000 2db.

(#45109) gyulaipal válasza zsoika (#45106) üzenetére


gyulaipal
tag

Optoma HD80 a gép.

> Elvileg ilyen van benne [link]

Lehet, hogy inkább jósnőnek kellene mennem? Ez egy RGBRGB színkerék amin van egy rövid "sötétzöld" szegmens is. Ennek a segítségével tud plusz (legalább) egy-két bit színmélységet vetíteni zöldben a masina, tehát így már a képminőséggel nincs gond.

A dolog hátránya a modern, VIDI-s gépekkel szemben az, hogy a sötétzöld szegmens ideje alatt a gépen alig jut át fény, így (kb. a sötétzöld szegmens relatív hosszával arányosan) csökken a fényerő. De még mindig inkább ez, ming a "csíkos" kép...

Valószínűleg ez egy jó gép, ha kikapcsolt dinamikus írisszel nem nagyon szürke a fekete, akkor a DMD sem lehet valami őskövület, úgyhogy simán elképzelhető, hogy ez a gép porrá verne kb. minden DLP-t, ami manapság a boltokban kapható. De ismétlem: meg kellene nézni élőben.

Ennél jobb hardver már tényleg csak egy ugyanekkora chip-es proji valami modernebb (legalább DC3) DMD chip-pel, kiváló optikával és VIDI lámpavezérléssel. De az sem nagyságrendekkel jobb...

Ami ennél sokkal jobb lenne, az az 1,2"-es 2K (2048*1080 pixel) DMD. Azt a legnagyobb fényerejű nagymozis (3 chip-es) gépekbe teszik (vagy tették, 30000 lumen fényerő felett). Ezen ugyanazok a mikrotükrök dolgoznak, mint a "békebeli" 720p gépekben (13 mikron) csak több darab van egymás mellé téve, így nagyobb a chip. Ha valaha is épített (bármelyik gyártó) ilyen DMD-vel egy chip-es gépet, akkor ez nagyon durva proji lenne. Én még csak 3 chip-es gépet láttam eddig ilyen DMD-vel, de ez nem jelent semmit. Google "huszároknak" itt a feladat, találjanak ilyen gépet! Ha sikerül, a házimozisra alakítást én megoldom. Viszonyításnak: a 0,95"-es DMD-vel eddig 12550:1 (természetesen natív) kontraszt a csúcs, ezt kb. 400 lumen fényerő mellett hozta egy kis Barco (lámpa ECO módban, max-on 560 lumen). Ezzel a nagyobb chip-pel vagy dupla fényerőnél lenne ennyi a kontraszt, vagy ugyanekkora kontrasztnál dupla a fényerő. Na, EZ már valami lenne ... :-)

(#45110) c4 válasza szepi0808 (#45108) üzenetére


c4
őstag

Senki nem vitatta, hogy plasztik lencsével szerelnek készülékeket.
Pályafutásom során nem láttam még olyat, hogy optikába égett volna bele például az RTL logo...
A képmegjelenítő panelbe inkább.

(#45113) zsoika válasza gyulaipal (#45109) üzenetére


zsoika
addikt

Azon aggódok hogy mit veszek ha elromlik(10éves gép), ezen szint alá nem szeretnék menni.
Úgy látom akkor sikerült elsőre jót venni...hála az itteni ajánlásnak. :R

(#45114) péjé válasza gyulaipal (#45109) üzenetére


péjé
őstag

1,2-es DMD-vel tényleg csak ipari gépet találtam de van itt egy izgi Barco CTWQ-51B.
2560x1600 wuxga felbontása van, 5000 lumen, innen van hova reszelgetni...ilyennel találkoztál?

(#45115) gyulaipal válasza péjé (#45114) üzenetére


gyulaipal
tag

Ez a Barco gép egy fos.

Ok, talán picit karcosan fogalmaztam, de hogy nézne már ki, ha miután mindent leszaroztam, pont egy Barco-t ne szaroznék le? :-)

Ezzel a Barco-val az a gond, hogy 5000 lumen-re specifikálják, ami csak akkor (illetve akkor sem) racionális egy 350W-os (egyébként valószínűleg modern, 0,9mm ívhosszú) lámpával, ha méretes fehér szegmens van a színkeréken. Ez magyarul a Barco Orion ipari változata, gyakorlatilag az F35 WQXGA optikailag "lebutítva", mivel kiszedték belőle a második lámpát, az első teljesítményét viszont megnövelték (és persze sokkal kisebb, szexibb a gépház). Ja, és ebben nincs állítható írisz a megvilágításban, a lencsében viszont van, de annak így a hatása kisebb a kontraszra, illetve kézzel kell tekerni (ami lényegtelen). Ennyiből ez a második legjobb DLP lenne a világon, de ezzel a színkerékkel (szinte) semmire sem jó.

Tudom, hogy így van, mert volt itt F35 WQXGA a hasonlóan fényes színkerékkel és az is borzalmas volt. Az is perfekt képet vetített persze, ha letakartuk a "hülye" (fehér, cián, ilyesmi) szegmenseket a színkeréken és kikapcsoltuk a BrilliantColor-t. Akkor a kép perfekt volt, de sokkal kisebb volt a fényerő, szar volt a kontraszt és jobban is szivárványozott a gép. Végül a megoldás az volt, hogy Video módba tettük a BrilliantColor-t viszont "szénné" tuningoltuk a gép kontrasztját (egylámpásítás, tüköralagút, belső írisz, minden volt benne) kompenzálandó a (durva) kontraszt-veszteséget, amit a dögnagy fehér szegmens okoz. Így a kép is elég jó lett, ott figyelt a 4 (valós) megapixel a vásznon, a színek is jók voltak és a kontraszt is sokkal jobb volt, mint gyárilag (maximumra tekert BrilliantColor-ral, élvezhetezlen színek mellett) és a kontraszt sem volt rossz, bár nem érte el azt, amit az én ugyanilyen, de "graphics" színkerekű, minden másban azonos gépem vetít. Végül nagyon jó lett a gép, a gazdája boldog (azért az 1440p natív febontással így már elég jól nézett ki a kép, és Neki van hozzá igazi, 9000 dolláros fluorit lencséje, amiről én csak álmodozom) de akkor is tény, hogy a graphics színkerékkel fényesebb és még színesebb képet vetít az én gépem, még jobb kontraszttal. A legjobb mozira a VizSim színkerék lenne, de olyan gépet nem lehet szerezni normális áron, pedig az szivárványozik a legkevésbé és annak natív DCI-P3 a színtere (az a gép nagyon nem amatőr házimozisoknak készült, látszik is rajta... :-). Ezért jó a kis Barco Quantum, mert abból van RGBRGB színkerekes gép a VizSim-nél nagyobb fényerővel és fluorit lencsével ... amit a nagygépeknél kb. lehetetlen beszerezni!

A linkelt gépből csak a fentiekhez hasonló szívások árán lehetne (viszonylag) normális képet kihozni, szerintem ennyit NEM ér meg a dolog, kivéve ha irreálisan olcsón tud valaki ilyen gépet szerezni. Ráadásul ott a Barco Orion, ami tökugyanez, csak dögös színterű RGBRGB színkerékkel, ahhoz hozzá sem kell nyúlni és hihetetlen a képe, tudom, mert olyan is volt már itt. De azok sajnos még nem jelentek meg Ebay-en ... és amúgy is kevés értelme lenne olyat venni, ha 2000 dollár alatt ott az F35 a 2560 pixeles DMD-vel és Graphics színkerékkel, motoros íriszekkel "motoros mindennel" és a minőségéhez képest bagóért... és azért az még komolyabb gép, 10 másodperc benne lencsét cserélni, jobban is tuningolható, stb. Ahhoz képest optikai értelemben CSAK az új, nagyobb fényerejű, lézer-foszfor fényforrású Barco-k jelentenek előrelépést, de azoknak is ugyanolyan a képe, csak a nagyobb fényerőből többet lehet elpazarolni a kontraszt oltárán és még mindig fényesebb marad a kép ... de ez sem ér meg szerintem milliókat. Ja, meg azokhoz nem kell HTPC az UHD dekódoláshoz, de ez sem lényeges különbség.

Igazából jelenleg olyan jó gépeket lehet venni bagóért használtan, hogy azokat kb. lehetetlen túlszárnyalni anélkül, hogy nagyon sokat elköltsünk. És még akkor sem a kép maga lesz jobb, csak a fent említett előnyöket nyerjük meg. Ez az 1.2"-es DMD megduplázhatná a fényerőt (adott kontraszt mellett) de enélkül is nagyon jól lehet élvezni a mozizást. Normál képméret esetén az "átlagos Barco" is tökéletes, de nagyobb (5-6m) vászonra már jól jönne az 1,2"-es DMD plusz fényereje. Bár lehet, hogy akinek ekkora mozija van, annak nem gond megvenni egy 3 chip-es gépet és azonnal ott a kellő fényerő (és kontraszt) a vásznon.

Azért köszönöm, hogy körülnéztél, szerintem egy próbát megért a dolog. Simán kiderülhetett volna, hogy az Ebay bugyrainak a sarkában, valahol a sötétben olyan durva DLP-k figyelnek, amikről senki nem tudja, hogy mire képesek és akkor megvehetnénk őket és vigyoroghatnánk, mint a jóllakott napközis. Így marad a 0,9" körüli chip-méret ... de azért szerintem így is vigyoroghatunk ...

(#45116) Nr1_Ranger


Nr1_Ranger
csendes tag

Sziasztok!

Segítség kéne, hogy a következő projektorok közül melyiket lenne a legjobb választani:https://edigital.hu/osszehasonlitas?slugs%5B%5D=p557461&slugs%5B%5D=p405315&slugs%5B%5D=p471837

Oktatóanyagok, ppt-k vetítése a cél.

Köszi!

(#45117) szepi0808 válasza c4 (#45110) üzenetére


szepi0808
senior tag

Helyeseltelek, hogy "ja ez hülyeség"

Sony VPL-XW5000ES, Sony VPL-XW7000ES SepiSreens Jolly Frame 136" 0.8 ALR 4K Zidoo Z2000 Pro Anthem AVM70 15.2ch. EMOTIVA XPA Gen3 7ch + 2x BasX500. MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5 SVS SB4000 2db.

(#45118) Janaboy válasza Janaboy (#45107) üzenetére


Janaboy
Topikgazda

Gyulaipal a kerdes meg adott ha véletlen elsiklottal volna felette :P

Janaboy

(#45120) xenon2 válasza Nr1_Ranger (#45116) üzenetére


xenon2
senior tag

Valaki látott már ilyen LG PH150G projektort? Mire lehet elég a 130 lumen? :) A másik kettő....én már nem vennék 800x600-as gépet. Hátha megcáfolnak. :)

ForzaHorizon1-2-3-4-5 - XENON010101

(#45121) péjé válasza Nr1_Ranger (#45116) üzenetére


péjé
őstag

szia,
sztem 16:10-es képaránnyal minél nagyobb fényerővel és lehetőleg a felbontás ne legyen 1280*800 alatti gépet válassz, ezek 110eft körül vannak, nem sokkal több mint amiket belinkeltél. 800x600 felbontás dokumentumok kivetítéséhez nem biztos hogy elegendő, 130 lumen felejtős pláne irodai/oktatási célra.
Pl. ViewSonic® PA503W , Acer X1323WH , Optoma H183X Projektor....[link]
Ezektől használtan is meg lehet válni de a 800x600-as gép rajtad marad.

[ Szerkesztve ]

(#45122) gyulaipal válasza Janaboy (#45118) üzenetére


gyulaipal
tag

A következő hozzászólásom elejére betettem, hogy az Optoma HD80 a gép amiről szó volt.

Bocsi, ha nem voltam egyértelmű...

(#45123) gyulaipal válasza #99499520 (#45119) üzenetére


gyulaipal
tag

> 3chipes dlp-t nem manapság veszel 300 - de még 600 ezerből se...

Igazából Ebay-en már 50-80 ezerért is vannak pl. Panasonic 3 chip-es nagygépek, csak két probléma van velük:

- lencse nincs az árban (az plusz többszázezer tipikusan, de néha el lehet kapni gépet másik géptípusból begányolt lencsével ami ugyanúgy működik, csak pl. nincsenek motoros funkciók, kézzel kell mindent tekerni)
- a felbontásuk 1440x1050 (4:3 képarány)

Namost ugye nálam van ez az Infocus 777, simán lehet, hogy ennek a lencséje jó lenne a Panasonic-ba is, kipróbálandó. Ezt a gépet a gazdája sokkal olcsóbban akarja eladni, mint a lencse ára magában...

A felbontás/képarány sem igazi probléma szerintem, pl. az 1,5x-ös hengerlencsével pont 2:1 lenne a képarány, ami szerintem kb. ideális (de ez ízlés kérdése). A gond csak az, hogy a nálam levő lencse túl széleset vetít az anamorf használathoz... sajnos.

Igazából még így sem vagyok biztos benne, hogy ez rossz kompromisszum lenne ... de hát ma csak a 4K kell mindenkinek ... legyen az akármilyen szar is...

(#45124) Ijk válasza gyulaipal (#45123) üzenetére


Ijk
nagyúr

Ha be lehetne dobni anamorf lencsét akkor a 720 sor sem rossz még nagyobb képhez sem. 800 sornál (ugye 1080p-ből 2.39:1-be nagyítva) nem látok pixelesedést 3,2m-ről 270 széles vásznon, akkor meg nem gondolom hogy 720 sor már nézhetetlen lenne, főleg hogy legtöbben relatíve kisebbet vetítenek.
Én simán vinném anamorf optikával a HD-s vetítőt, de ilyen távolságra anamorffal nem lehet vetíteni.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#45125) péjé válasza Janaboy (#45118) üzenetére


péjé
őstag

Ha 300eft-os fluoritlencsés gépre gondolsz akkor a Projectiondesign (Barco) quantumra vagy kivácsi.

(#45126) Janaboy válasza péjé (#45125) üzenetére


Janaboy
Topikgazda

:D mar osszezavarodtam, azt hittem a hd80as bir ezekkel a jellemzőkkel.

Janaboy

(#45127) péjé válasza Janaboy (#45126) üzenetére


péjé
őstag

Igen, egy kicsit sok volt már a hozzászólás...:-) Tuti gép, Palinál demózható...kp-t vigyél mert szinte biztos elhozod...:-)

(#45128) Janaboy válasza péjé (#45127) üzenetére


Janaboy
Topikgazda

Ja majd jol beszamoltatom vele a w1070est :DDD

Janaboy

(#45129) gyulaipal válasza Ijk (#45124) üzenetére


gyulaipal
tag

Az anamorf dologgal az a gond, hogy többféle lencse van és nem mindegyik ideális minden géphez.

A nálam levő nagymozis lencse 1,5x-öset nyújt, így 16:10-es géppel pont 2,4:1 a képarány. Normál 1080p géppel viszont 2,67:1 ami már kicsit sok ... bár lassan már vannak ezt közelítő filmek (pl. Aljas nyolcas) de csak ezek kedvéért nem éri meg a dolog ...

Az 1,33x (néha 1,35x) nyújtás pont jó 16:9-es géphez, de nekem ilyen lencsém nincs. Sajnos.

A 4:3 képarányú gépekhez szerintem az 1,5x nyújtás perfekt, ha valaha is veszek ilyen 4:3 képarányú 3 chip-es DLP-t. annak pont ez lesz az oka. Viszont ekkor a 21:9-es filmek kb. 900 függőleges pixelen jelennének meg, tehát 4K forrásból nem sokkal lenne kevesebb a pixel, mint egy "sima" 1080p vetítőn a 21:9 anamorf optika nélkül. Magyarul a kép erősen hasonlítana egy 3chip-es 1080p gép képéhez, csak (lencsével együtt is) töredék pénzből.

Az anamorf optika a pixelek alakját is megnyújtja, így a pixelsűrűség más lesz vízszintesen- és függőlegesen. De ezt eddig kb. senki nem vette észre, csak közel menve a vászonhoz.

[ Szerkesztve ]

(#45131) gyulaipal válasza #99499520 (#45130) üzenetére


gyulaipal
tag

> Tw5500 - hoz pontosan milyen Anamorf lencse jó?

Nem ismerem a gépet. de mivel LCD, valószínű jó nagy rajta a zoom. Akkor bármelyik jó hozzá.

A prizmás rendszerek is jól használhatóak, csak akromatikus (színkorrigált) prizmák legyenek bennük (egytagú üveg nem jó semmire, azzal 20 pixeles színhiba lesz a széleken).

A hengerlencse persze még jobb, de sokkal drágább. Persze Ebay-en néha vannak jók olcsón, csak vetítőhöz való legyen, ne fényképezőgéphez. Az olcsó hengerlencsék 2x-es nyújtást csinálnak, az nem sok projektorhoz használható, 1,5x vagy 1,33x a jó házimozira.

(#45133) Mumus88hu


Mumus88hu
újonc

Jó estét, sziasztok!

Néhány napja kértem a segítségeteket projektor vásárlással kapcsolatban és köszönöm szépen mindenkinek. Szerintem maradok az újnál (Optoma HD 144x itt is jókat olvastam róla + sosincs szerencsém a használt cuccokkal)

No de lenne mégegy-két kérdésem: Van egy LG AH215 közel tízéves gépem amit nyugdíjazni szeretnék mivel a napokban éktelen "visítással" válaszol a bekapcsolásra. Szétszedtem megnézni hátha csak az egyik venti de szomorúan konstatáltam, hogy a ház megbontása után a színkerék darabjai hullottak ki a gépből. (Nem tudom ezen kívül van e más hibája). Takarítva szervíz által + Izzó csere októberben volt.

Lehet-e, hogy csak ennyi hibája lett vagy visz ilyenkor mást is magával? Avagy csak színkerék cserére szorul? Illetve ez egy szervíz vagy hozzáértő által kicserélve mibe kerülhet kb?

Na most a másik kérdés tudok én ezért még valami pénzt kapni? El lehet ezt még adni valahogy alkatrésznek vagy legalább a féléves lámpát? (Ha igen mit lehet érte kapni?) Szemétre hajítani nincs szívem... Első projektor és hát sokáig jól szolgált. A 3. izzóját kezdte még csak el csócsálni októberben.

Segítségeteket előre is nagyon köszönöm!

Péter

(#45134) cinemazealot válasza Mumus88hu (#45133) üzenetére


cinemazealot
addikt

A visítástól eltekintve (és a színkerék darabkáit kipecázva) próbáltad az LG-t, hogy egyébként működik-e?

Mert ha nincs színe, attól még monochrome képalkotásra jó lehet és keveset ugyan, de kaphatsz még érte pénzt. Ha azonban szerel(tet)sz bele új színkereket, akkor már nyilván többet fog érni, de mivel már rég nincs rá garancia (és legközelebb lehet, hogy a DMD chip kezd el majd pixelesedni), nem biztos, hogy kapsz érte annyit, amennyit a színkerék kicserél(tet)ésével összesen költenél rá. Nehéz ügy. Én most csak rákerestem a típusra eBay-en és AliExpress-en, utóbbit talán érdemes lehet megkockáztatni.

(#45135) péjé válasza Mumus88hu (#45133) üzenetére


péjé
őstag

szia,
mivel új izzó van benne lehet érdemes lenne Batyót megkeresni a színkerék cserével ami legtöbbször nem egy bonyolult dolog. Egy 720p-s gépért 40-50eft-ot lehet kérni és legalább az izzó/színkerék ára meglenne és nem kellene kidobni. Vagy árulod ezzel a hibával bagóért és talán elviszik.

(#45137) AssAssynn válasza AssAssynn (#45057) üzenetére


AssAssynn
őstag

Sziasztok!

Erre esetleg kaphatok választ? Azaz, hogy lesz-e baja a projektornak, ha 59 vagy 60hz-en futtatom?

Továbbá: most rákötöttem a projektort (epson eb-2247u) egy másik laptopra, itt viszont nem tudom külön beállítani egyik-vagy másik kijelzőt, hanem mindenáron egyben kezeli őket. Leszedtem az epson projektor managert is, de semmi változás. HDMI kábelen van csatlakoztatva. A laptopban az integrált VGA-n kívül van egy 1050ti is, aminek fent van a drivere.
Mit csináljak, hogy külön tudjam a két kijelzőt állítgatni?
Ez előző laptopnál az "Intel grafikus beállításokban" kitudtam külön választani a beépített kijelzőt, meg a rácsatlakoztatott eszközt (tv, vagy proji), itt viszont csak a beépítettet mutatja ott.
Gondolom ez azért van, mert az integrált vga, ami ugye intel csak a beépítettre küldi a képet és a 1050ti meg a kijelzőre, de azt sajnos nem tudom külön állítani, mert ha az nvidia vezérlőpultban átállítom pl a felbontást, akkor a beépített kijelzőn is azt állítja be, de ez nekem nem jó. A dolgot bonyolítja, hogy a laptop x1080, a projektor pedig x1200-as felbontáson van, vagyis más a képarány. Ugyanaz beállítás nem jó mindkettőn.
Valami ötlet? :( :F

"Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)

(#45138) gyulaipal válasza #99499520 (#45132) üzenetére


gyulaipal
tag

OK, akkor máshogy fogalmazok: vetítés céljára gyártott, max. 1,5x-ös nyújtású hengerlencse szinte biztosan jó lesz. Csak vetítésre legyen tervezve, ne fotózásra!

A prizmák nyújtási aránya állítható, az ebből a szempontból jobb, de a hengerlencsét jobban lehet korrigálni optikai aberrációkra. Mindkettőt terveztem már (a prizmás rendszerből meg is épült egy sorozat és azok legtöbbje még ma is használatban van) szóval tudom mit beszélek.

Ha látok pl. Ebay-en "értelmesnek látszó" ajánlatot, majd teszek ide linket.

(#45139) qqzs


qqzs
őstag

Volt ez mar? Felfujhato 8x6meteres kulteri vaszon :) [link]

Eladó: GTS450

(#45140) pet007 válasza qqzs (#45139) üzenetére


pet007
aktív tag

Csak szel ne legyen ;]

(#45141) Petiapó


Petiapó
tag

Sziasztok!

Kicsit korábban, vettem egy Sony VPL-HS51A projektort, úgy kb. 6 éve. Amerikai, belpiacra gyártott termék.
Adott hozzá a tulaj egy plussz izzót is, ami ott lapul még a szekrényben.

Nagyjából 2500 óránál írta ki elsőként, hogy jó lenne, ha cserélnék benne izzót, de gondoltam jó ez még. Nem is gondoltam, hogy baja lehet tőle. Szépen telt múlt az idő, most már 4452 óra van benne, de még a fénye nem csökkent. Kényelmesen tudunk filmezni, viszonylag félhomályban, festett falon (na jó speckó festékkel).

Szerintetek már illene kicserélnem? Vagy jön a nagy badabumm, és akkor szedhetem szét koppra?
Durván szétszáll amúgy? :D

Ui.: Keresőztem ebben a topikban, és gondolom cserét javasoljátok, de ugyanitt találtam azt is, hogy ha a fényerő nem csökken, akkor nem muszáj még.

Előre is köszönöm a válaszokat! Tisztelettel: Petiapo

[ Szerkesztve ]

...az ember akkor a legveszélyesebb, ha kétség nélkül elhiszi, hogy igaza van...

(#45142) péjé válasza Petiapó (#45141) üzenetére


péjé
őstag

szia,
a gyári lámpát eco módban 3000 órára írja az adatlapja...ha ez igaz akkor jócskán túltekerted. A lámpák az élettartamuk vége felé egyre több UV fényt sugároznak amik a dlp vetítők dmd chipjét kezdi ki, lcd-nél meg a paneleket...hozzáértő szakitól van a vélemény hogy ne várjunk az élettartam legvégéig, hamarabb cseréljünk...sztem ha van új akkor most már cseréld, ezt tedd el tariba hátha idő elött megadja magát az új.

(#45143) Petiapó válasza péjé (#45142) üzenetére


Petiapó
tag

Köszönöm a gyors választ.
Logikus amit a végén írtál. Úgy is teszek akkor.
Az izzó zsír új. Én bontottam ki az átvételkor, hogy beazonosítsam, tényleg hozzávaló-e, vagy csak "vetít" a tulaj is. :D

Mégegyszer köszönöm!

[ Szerkesztve ]

...az ember akkor a legveszélyesebb, ha kétség nélkül elhiszi, hogy igaza van...

(#45145) pet007


pet007
aktív tag

Sziasztok! Koszos belso lencsektol, vagy koszos tukortol szorhatja a projektor a fenyt? Sajnos kepet nehez lenne rola kesziteno, de ugy tudom legjobban leirni, mintha vetitett kep kore lone a projektor fenyt, mint ha par kis zseblampaval vilagitanek kep kore. Leginkabb teljesen fekete reszeknel lathato, es akkor se szemetszuroan, de ha egy alapos takaritastol eltunnenek, akkor lehet szetkapom projit. Eloszor lampara gyanakodtam mert mar veget jarta, de ma sikerult egot cserelni es ugyan ugy vetit. Talalkozott mar valaki hasonloval?

(#45146) c4 válasza péjé (#45142) üzenetére


c4
őstag

"UV fényt sugároznak amik a dlp vetítők dmd chipjét kezdi ki,"

A mikrotükrökön mit tesz tönkre?

(#45145) pet007

Ez milyen vetítő? A tüköralagút és az optikai motor hibája is lehet a jelenség mögött.
Egyes régebbi vetítőkön gyárilag kitakartak a frontlencséből a fényszóródás csökkentése érdekében.

[ Szerkesztve ]

(#45148) péjé válasza c4 (#45146) üzenetére


péjé
őstag

Pár éve más ügyben kéreztem Batyót de ez is szóba jött és ez volt a lényege...ha megint beszélek vele majd megismétlem a kérdés...:-)
Pali esetleg majd elolvassa és kifejti ő mit gondol.

[ Szerkesztve ]

(#45149) c4 válasza #99499520 (#45147) üzenetére


c4
őstag

A veszett kutya nem mondta, hogy elpusztíthatatlan a DMD.

De nem az UV miatt tapadt le a mikrotükör.
Inkább a rossz hőelvezetés, mechanikai meghibásodás lehet az ok.

[ Szerkesztve ]

(#45150) péjé válasza #99499520 (#45147) üzenetére


péjé
őstag

Komolyabb dlp gépekben a hűtés jól van tervezve,megoldva, több szenzor is figyeli a belső hőmérsékletet és akár ki is kapcsolja a vetítőt ha kell, pl. Barco gépek, ott a dmd chipnek külön hőszenzora van.
Az alsó polcos dlp gépeknél ilyen nincs, ha nem jól sikerült az amúgy is olcsóbb sorozatú dmd chip gyári pasztázása, illesztése akkor hamarabb lesz hibás. A zöme persze kihúzza a gari idő végéig.
Vannak jobban sikerült belépő gépek, pl. benq w1070 aminek vannak igen sokat futott példányai. Persze ha a gazdik időnként kitakaríttatnák meg pasztáztatnák a gépeiket akkor jóval tovább mennének de gyanítom hogy legtöbben nem is tudnak erről, a gyártónak ez pedig nem érdeke így max. a szűrő takarítását írja elő a manuálban meg hogy ne pisilj a konnektorba.

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  Projektor topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.