Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  Projektor topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.

A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#45801) AVhelper válasza Ijk (#45794) üzenetére


AVhelper
senior tag

Igazad van. Annak, hogy egy projektor halkabb működésű legyen nem elégséges feltétele, hogy nagy legyen a háza. Ez inkább csak szükséges feltétele.

(#45802) péjé válasza kokokka (#45798) üzenetére


péjé
őstag

A 4K HDR jó dolog mivel magasabb színteret használ, ez a rec.2020. A korábbi szabvány az emberi szem számára látható/érzékelhető színek csupán 35%-át fogta át (kb. ez a szám, fejből írom, vhol olvastam) és még így is elképesztően szép egy fullhd bluray film, főleg ha erre figyeltek és mondjuk nem a Holló c. film az...:-) A rec.2020 ha jól emlékszem kb. a 70%-ot fedi le, kb. kétszerese a régebbinek, ezért durván színesebb egy UHD film, pláne ha túl is tolják ezt benne, ilyen sztem a Lucy c. film....tehát az életben sokkal több színt látunk mint a filmeken csak nem mindegy hogy a filmen ezt harsányra keverik és úgy néz ki mint vmi vidójáték vagy a természetességre törekszenek.
A vetítők nem tudják ezt ezért a köztes DCI színteret használják, akár a jobb régebbi DLP-k (már megint ezek..:-), némelyiket akár DCI-re is lehet kalibrálni így egy fullhd-ra konvertált UHD filmet meg lehet nézni magasabb színteret használva vagy használsz vmi lejátszót ami tudja a HDR-SDR konverziót.
Persze a tévékkel nem tudnak versenyezni a vetítők ebben de ez már más tészta.

(#45803) Ijk válasza kokokka (#45800) üzenetére


Ijk
nagyúr

Nyilván azért veszünk minél jobb megjelenítőt hogy minél inkább közeledjünk a kívánt képminőséghez. De megint ott tartunk hogy nem lesz jobb képjavítótól a kép, csak próbál mankót tenni egy gyenge megjelenítő alá.
Jelen piaci helyzetben, amikor már 150 ezerért hirdetnek mozis képminőségű dlp-t akkor mit érdemes venni? A használt 150 ezres gépet, vagy az új 500 ezrest ami képtelen kalibrált állapotában minőségi képet vetíteni hanem ilyen "képjavítókkal" csinál kis túlzással rajzfilmet a filmből, mivel az előbbit a tartalom nagy kontrasztja miatt még képes épkézláb módon megjeleníteni?

[ Szerkesztve ]

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#45804) szepi0808 válasza Tommaso (#45689) üzenetére


szepi0808
senior tag

Én szeretem a szagát, de elszokott tűnni hamar. hagyd leengedve pár napot amikor tudod és kiszellőzik.

Sony VPL-XW5000ES, Sony VPL-XW7000ES SepiSreens Jolly Frame 136" 0.8 ALR 4K Zidoo Z2000 Pro Anthem AVM70 15.2ch. EMOTIVA XPA Gen3 7ch + 2x BasX500. MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5 SVS SB4000 2db.

(#45805) kokokka válasza péjé (#45802) üzenetére


kokokka
őstag

Ezzel is tisztában vagyok. Nem a színek mennyiségéről beszéltem, hanem a HDR viszonylatában arról, amit Te is írsz : hogy túltolják. Ami gyönyörű, főleg egy arra alkalmas TV-n, de nem azt látod szabad szemmel a természetben. Ezért írtam amit tartok is, hogy az amit látott a kamera egy baromság, főleg ilyen esetekben. Nem azt látta, mert azt nem láthatta, ha természetes megjelenítésben beszélünk a színről, mint olyanról. Felvették egy X millió dolláros kamerával amit láttak (eddig igaz a tézis) aztán belenyúltak képbe, így úgy amúgy, lemezre nyomtatták és eladták nekünk, hogy élvezzük. De az már nem az, amit ott a helyszínen a kamera látott, ezen szerintem kár is vitázni. És most TV-ről beszélek, de mi van a projektorokkal? Amikor a mai napig egy valós 4K HDR gépet nem tudtak letenni az asztalra, "csak" olyat, ami projector-optimized HDR.
És persze, igazad van ljk, csak sajnos nem mindenki engedheti meg magának a minél jobb megjelenítőt. És ugye tudjuk, hogy kerülhet az félmillába vagy használtan 150-be, a képe akkor sem lép a nyomába annak, amit egy százmillió dolláros stúdióban elkészítettek. Mert nem tud. Ha meg innen nézzük, akkor (aki szeretné) miért ne nyúlhatna bele, hogy a saját ízlésének megfelelően nézze a filmet? Mondjuk én a zenét is Direkt-ben hallgatom, de nem vagyunk egyformák.

[ Szerkesztve ]

(#45806) AVhelper válasza Cseneles (#45795) üzenetére


AVhelper
senior tag

Te is kelted itt a pánikot! Nem fogom megkérni a projektorok tisztításával foglalkozó kollégát, hogy csináljon horrorképeket, ha legközelebb olyan DLP vetítővel lesz dolga, aminek a fényalagútjából és DMD képmodulátoráról port kellett eltávolítania. De előfordul ilyen.

Az nem "tervezési hiba", hanem a 3LCD vetítők konstrukciójából adódó szükségszerűség, hogy az optikai rendszer fény által átvilágított, s ezért felmelegedő elemeit úgy lehet csak megvédik a túlzott felmelegedéstől, hogy levegőt cirkuláltatnak körülöttük, ami elszállítja a hőt. Ezeket az elemeket eleve a nagyobb hőmérséklet elviselésére konstruálják - ezért hívják HTPS (High Temperature Poly-Silicon) LCD panelnek a bennük működőd képmodulátort -, de ha a hűtésükhöz szükséges levegő nem pormentes, akkor valóban a képeiden látható súlyos szennyeződés rakódhat rájuk.

De pont ezért van a 3LCD vetítőknek porszűrője, hogy azt a felhasználói utasításban leírtak betartásával tisztítva illetve cserélve elkerülhető legyen, hogy a képeiden látható szörnyű állapotban hozzád vagy máshoz kelljen vinni takaríttatni. Te nyilván ez utóbbiakkal találkozol és azokkal nem, amelyeknél a porszűrő teszi a dolgát, mert az utasításoknak megfelelően karban van tartva.

[ Szerkesztve ]

(#45807) Cseneles válasza AVhelper (#45806) üzenetére


Cseneles
őstag

Ez nem pánik keltés, csupán leírtam a tapasztalatomat. Az hogy az LCD gépek öregszenek megcáfolni nem tudod mert tény, még ha némelyik típus konszolidáltan teszi ez akkor is így van pont a hőterhelés végett. Az hogy sajnos feltehetően felhasználói hanyagságból de tény h ami elém került kivétel nélkül nagyobb tisztításra szorult. Ezt feltehetőseg 300-500 óránkénti porszűrő cserével kordában lehetett volna tartani és ha belegondolunk az a 9000ft max összeg évente nem nagy költség. Jó vetítők az LCD gépek de szervízigényesebbek :K ami mellettük szól az h alapból mivel szűrik a fenyt es polarizálják így az RGB szint az optikán szinte tökéletesen ugyan olyan fényerővel távozik a vászonra, persze eza gyári kalibráltságtól is függ.

[ Szerkesztve ]

Runco VX22i-CineGlide prism, Hivilux 2.35:1 gain 1.2, Emotiva XMC-1, XPA5 Gen1, Wharfedale EVO 4.4-CS-4.2, 2 Dayton Audio Ultimax 12-22 DIY, 2 Definityve Technology IW13, Behringern NX4-6000

(#45808) Ijk válasza kokokka (#45805) üzenetére


Ijk
nagyúr

De érzékeld kicsit a számokat, 150k-ról van szó, amiért olyan képet kapsz mint egy moziban. Moziban van darbee, interpoláció, stb? Nincs, mert nagyon közel álla kép ahhoz amire masterelik az anyagot, nem kell belepiszkálni. Otthon azért ehhez nem kell több tízezer dolláros rendszer.
Hogy bele kell-e igény esetén piszkálni már inkább filozófiai kérdés nem technológiai.

AVhelper : Erről a kielégítő hűtésről úgy lehetne gyakorlati következtetést levonni, hogy minden típusra készülne egy statisztika hány óra után hány százalékot csökkent a fényerő és mikor halt meg az izzó, természetesen normál és eco módot szétválasztva.

[ Szerkesztve ]

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#45809) AVhelper válasza péjé (#45802) üzenetére


AVhelper
senior tag

Egy kicsit pontosítsunk. Ma még fogyasztók számára nem elérhetőek olyan képmegjelenítők (se TV, se projektor), ami képes a Rec.2020 színtér teljes reprodukálására. (A CES 2019-en bemutatott Hisense 100L7T „4K Smart TriChroma Laser TV” RGB lézer fényforrással a Rec.2020 színtér 96,6%-át képes reprodukálni.)

A 4K HDR tartalmaknál a Rec.2020 színtérleírást alkalmazzák, ami azt jelenti, azokat az un. "RGB primaries" értékeket, amiket a Rec.2020 szabvány előír. Vagyis a tartalmak az ezen teljesebb színtéren belül definiált színeket hordozzák, de nem feltétlenül magát a teljes színteret. Vagyis a Rec.2020 színtérleírássál egy csak a DCI színterű vagy rec.709 színterű videót is lehet továbbítani. Remélem érhető.

[ Szerkesztve ]

(#45810) kokokka válasza Ijk (#45808) üzenetére


kokokka
őstag

Nem veled ellentétesen beszélek! Tudom és értem, hogy mit írsz. De én még mindig a mit gondolt a művész, mit látott a kamera képtelenségnél járok, e miatt kezdtem írni! Mert ezeket a dolgokat ma még SENKI sem tudja az otthonában pontosan ugyan úgy látni, mert lehetetlen! Közelíteni lehet hozzá persze, de az akkor sem az. Ergo már eleve nem azt látjuk amit kellene (csak közelítve), tehát ha valaki bele akar nyúlni, hát tegye! És igen, ez már inkább filozófiai, uram bocs'á pszichológiai kérdés a szó jó értelmében!

[ Szerkesztve ]

(#45811) gyulaipal válasza AVhelper (#45793) üzenetére


gyulaipal
tag

> Te menthetetlen vagy!

Na, ebben legalább egyetértünk! :-)

> ...a házimozi projektorokban (mindegy, hogy LCD vagy DLP) meg nincs rendes hűtés. ... Ezt Te komolyan gondolod?

Igen.

Kezdjük az elején! Mitől megy végérvényesen tönkre egy projektor? Azaz mikor kell "kukába" dobni egy gépet?

Nos (tudtommal) amikor az alaplap beadja a kulcsot.

Mitől hal meg az alaplap? A hőtágulástól. Az elektronikai alkatrészek élettartama (szinte) végtelen (kivéve persze az elektrolit kondenzátorokatde azokat lehet cserélni). Normál esetben egy integrált áramkör csak villámcsapástól (túlfeszültség) vagy hasonló "rendkívüli eseménytől" hal meg, nem igazán jellemző (de persze nem is lehetetlen) hogy mondjuk egy processzor csak úgy magától meghaljon egy gépben.

Az alkatrészek azonban hiába működnek, ha a köztük levő elektronikai kapcsolatok megszakadnak.

A gép halálát a hőtágulás által a forrasztásokban létrehozott mikro-repedések okozzák végül. Ezek egy idő után eltörik a forrasztásokat és előbb vagy utóbb megszakad egy áramkör. Ezt a hibát (sokszor) kb. reménytelen megtalálni.

Namost a fentiek fényében akkor miért van ilyen gyors, izmos hűtés az ipari gépekben?

Szerintem azért, mert így kevésbé melegszenek fel az áramköri elemek, azaz csak kicsi hőváltozást szenvednek el a gép ki-be kapcsolgatásakor. Ez kicsi hőtágulást eredményez, kisebbek a mechanikai feszültségek a forrasztásokban, így sokkal több ki-be kapcsolási ciklus kell a forrasztások eltöréséhez.

Vagy ha nem így van, akkor tévedtem. Leírtam. Nem fáj. De azért a fentiekben én látok logikát ...

Cseneles: tudtommal az LCD panel erős melegedésének az (AVHelper által említett nehezebb hűtés mellett) az is az oka, hogy amikor a gép feketét vetít, az LCD panel nyeli el a fény által szállított energiát. Emiatt az LCD panel hőterhelése sokkal nagyobb (a DLP chip mindig visszaveri a fényt, alig nyel el hőt).

E két ok együttese miatt kell a sok levegő az LCD panel hűtésére ... és ezért porosodik gyorsabban (ha nem rendesen megszűrt levegő hűti).

Ja és köszi a képeket!

Ahhoz képest egész rövid voltam ... :-)

(#45812) gyulaipal válasza AVhelper (#45809) üzenetére


gyulaipal
tag

Ma még fogyasztók számára nem elérhetőek olyan képmegjelenítők (se TV, se projektor), ami képes a Rec.2020 színtér teljes reprodukálására. ... a Rec.2020 színtérleírássál egy csak a DCI színterű vagy rec.709 színterű videót is lehet továbbítani.

Egyetértek, de én erősebben fogalmaznék. Mondjuk kb. így:

Szerintem kb. SEMMIT nem tudnál megnézni egy natív Rec2020 színterű kijelzőn, mivel nem tudsz ekkora VALÓS színtérben kódolt "értelmes" filmet szerezni. Talán 1.2 pár perces demo-t nézegethetnénk ... de (egyelőre) ezzel annyi is a dolognak.

Ma (gyakorlatilag) MINDEN filmet a nagymoziban való vetítésre gyártanak a stúdiók, ott meg DCI-P3 a natív színtér (így a filmek ebben a színtérben készülnek).

Hiába van elméletileg Rec.2020 színtérben kódolva az UHD lemezen az anyag, ha a lemezre rögzített film színtere "csak" DCI-P3 volt eredetileg, akkor egyetlen e színtéren kívüli színű pixel sem lesz a lemezen.

Persze ha valakinek van egy Rec.2020 színterű kamerája, akkor az azzal felvett anyagot nézegethetné ... de a házimoziban nem ez a tipikus film, amit nézni szokás...

(#45813) BBéci válasza kokokka (#45798) üzenetére


BBéci
titán

A lényeget pont azért nem értetted, mert nem használtál Darbee-t.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#45814) gyulaipal


gyulaipal
tag

Beszéltem Batyóval. A tegnap említett "1500 óra egy lámpával" projektor a JVC X3. Nyilván akkor a lámpa típusa ennek a gyári lámpája. A másik gép (amiben 5000 órát megy el ugyanaz a lámpa) kapcsán úgy tűnik a múltkor félreértettem valamit, mivel az nem egy prezis DLP, hanem az is egy JVC, csak egy ipari gép. Valami "v" és "2200" van a típusszámában Batyó emlékei szerint, de én ilyen JVC-t egyelőre még nem találtam. De úgyis találkozom vele majd előbb vagy utóbb személyesen, akkor majd felírjuk egy papírra a pontos típusszámot, úgy nem érthetek félre semmit.

(#45815) kokokka válasza BBéci (#45813) üzenetére


kokokka
őstag

Te nem érted, hogy én értem :) Nem használtam és szerintem nem is fogok. Da ha valaki akar mert neki úgy jobban tetszik, hát had tegye! De igazából nem is ez volt az írásom lényege hanem pont az, amit Te említettél : hogy mit lát vagy mit vett fel a kamera. Lehet szépítetni a dolgot, meg drága és jó vetítőkkel valamelyest ellensúlyozni, de már a lemezekre pakolt kép sem olyan, mint amit a "kamera látott". Hát még az általunk nézett/vetített/megjelenített kép. De fentebb ezt már leírtam kifejtve is, úgyhogy elengedem a témát.

(#45816) Janaboy


Janaboy
Topikgazda

Srácok uncsi már ez a Darbee téma, zárjuk le pls. Ha valaki idejön ezzel, csak mondjátok neki hogy használja a keresőt :D

Janaboy

(#45817) Dorian válasza kokokka (#45815) üzenetére


Dorian
félisten

Nem az a lényeg, hogy mit lát a kamera, az max a természetfilmeknél érvényes. Az a lényeg, hogy olyan legyen, amit a felvétel és az utána történő módosítások után a rendező jóváhagyott, olyan, amilyen képi világúnak szerinte lennie kell.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#45818) Tommaso válasza szepi0808 (#45804) üzenetére


Tommaso
tag

Rendben, kipróbálom, köszi a választ!

(#45819) Vhiktor


Vhiktor
veterán

DLP projektoroknál pontosan mit csinál a brilliant color?

ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) web: tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi megjelenítő tesztelés: https://www.youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A

(#45820) BBéci válasza kokokka (#45815) üzenetére


BBéci
titán

Tőlem háttal is ülhet a vászonnak, de ne akarja másokkal elhitetni, hogy az a jó és van bármi értelme.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#45821) Cseneles válasza Vhiktor (#45819) üzenetére


Cseneles
őstag

https://vimeo.com/82394126

Runco VX22i-CineGlide prism, Hivilux 2.35:1 gain 1.2, Emotiva XMC-1, XPA5 Gen1, Wharfedale EVO 4.4-CS-4.2, 2 Dayton Audio Ultimax 12-22 DIY, 2 Definityve Technology IW13, Behringern NX4-6000

(#45822) Márton válasza Cseneles (#45821) üzenetére


Márton
nagyúr

nah, ebből a videóból csak pont Vhiktor kérdésére nem kaptunk választ :DD

Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"

(#45824) alphamooncam válasza BBéci (#45820) üzenetére


alphamooncam
őstag

Végre valaki olyan is nyilatkozik, aki már látta, szagolta és nem csak olyanok, akik valahol olvasták az írásodat, és ez alapján késre menő harcot folytatnak olyannal, aki viszont látta, és mondjuk már évek óta használja.

Na kb. ettől borul kina bili :W , és itt nem konkrétan a Darbeeról van szó, hanem bármiről.

Attól függetlenül, hogy ebben a kérdésben nem értünk egyet, tiszteletben tartom a véleményed! :)

Én is írhatnám hozzád hasonlóan, hogy megingathatatlan a hitem, de ez nem lenne igaz. :B

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

(#45825) BBéci válasza alphamooncam (#45824) üzenetére


BBéci
titán

Az első pár nap során tetszett, aztán egyre kevésbé, majd becsomagoltam és átpasszoltam egy ismerősnek, aki pontosan ugyanúgy volt vele, mint én. Ment vissza a forgalmazóhoz.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#45826) gyulaipal válasza Vhiktor (#45819) üzenetére


gyulaipal
tag

A BrilliantColor alapvetően három dolgot csinál:

1.) A számításokat lebegőpontos ábrázolásban csinálja (egész aritmetika helyett). Szerintem ez lényegtelen ... de a Texas Instruments nagyon büszke rá.

2.) Ha vannak speciális színű (fehér, cián, sárga, magenta) szegmensek a színkeréken, akkor azokat "használatba veszi". BC nélkül csak RGB színekből vetít a gép. A speciális szegmensek (különösen a sárga) növelhetik a gép natív színterét (mivel így a gép kihasználja az UHP lámpa 580nm-es hullámhosszon sugárzó, jó magas emissziós csúcsát).

3.) A BC kihasználja a színkerék szegmens-váltásainak az idejét is vetítésre (magyarul akkor is vetít a gép, amikor pl. a vörös- és a zöld szegmens közötti osztásvonal van a fény útjában). BC nélkül ekkor zárva vannak a mikrotükrök. A BC-től nő a fényerő, de leginkább a fehérszint, hiszen senki nem tudja, hogy pontosan milyen színű fény(keverék) jut át a szegmensváltás adott pillanatában a színkeréken) ezért a színek pontossága is romlik. A fény színét azért nem tudja az elektronika, mert a lámpa fényfoltjának a mérete idővel növekszik, így pl. új lámpával kevesebb fényfolt-felület "lóg át" a szomszédos szegmensre adott pillanatban, mint használtabb, azaz nagyobb fényfoltú lámpával.

Házimozis (tipikusan RGBRGB színkerekes) gépben nyilván nincsenek speciális szegmensek, így ott a színtér nem nő a BC-től, csak a fényerő. De a színek pontossága ott is romlik.

BrilliantColor a LED-es gépekben is van, de ott nagyon "cselesen" működik, Ott EGYSZERRE kapcsolja be a különböző színű LED-eket (normál esetben mindig csak egy világít a három alapszínből, de így nyilván nő a fényerő). A Vivitek Qumi pl. a zöld- és a vörös LED-et kapcsolja be egy időben, így (mivel a vörös LED hatásfoka sokkal jobb, így fényesebben világít, a vászonra narancssárga szín jut). Magyarul a LED-ek egyszerre bekapcsolásával a gép "szimulálja" a BC számára, hogy van benne színkerék és azon egy narancs szegmens. Cseles, ugye? Akit érdekel, hogy miért nem világít jól a zöld LED, az vagy keressen rá a "LED Green Gap" kifejezésre googlival vagy olvassa el a "haladó projektoros" témában a részleteket).

A fentiek jól hangzanak, az viszont kevésbé, hogy a BC tipikusan a fehérszintet növeli, az alapszínek fényerejét nem. Így már a fehérszint magasabb lesz, mint az alapszínek fényerejének az összege. Ez látszik a képen. Ezért lehet a komoly DLP-n sok fokozatban állítani a BC erősségét. De ezt már említettem.

További probléma, hogy ha a színkerék teljes körbefordulása alatt "átlagosan" nem fehér (D65 pont közeli) fény jut a vászonra, akkor a kalibrálásnál (vagy a BC kikapcsolása által) vissza kell húzni alamelyik alapszínt, ettől viszont romlik a kontraszt és csökken a fényerő. Ezért pl. a High Brightness színkerekes (prezentációs) DLP is tud perfekt moziképet vetíteni, de a nagy dög fehér szegmensen "átömlő" fény ekkor nem hasznosul ... viszont a kontrasztot ekkor is rontja. Ha meg bekapcsoljuk a BC-t, akkor borzalmasan gyengék lesznek a kép színei. Ezért mondom, hogy nagyon kell vigyázni olyan gép (használt) vásárlásakor, ami több színkerék változattal is kapható volt, nehogy olyat vegyünk, ami csak komoly kompromisszumok árán alkalmas mozizásra! Én szóltam!

Uff, én beszéltem, jöhet a "de nagy hülyeségeket írsz" meg a hasonlók. Az sem fog fájni ... szerencsére. :)

(#45827) alphamooncam válasza BBéci (#45825) üzenetére


alphamooncam
őstag

Janaboy: Bocsi, tudom hogy Darbee, de a téma ilyetén formán még nem hangzott el...(Darbee kapható volt? nem néztem utána) projektorba beépített technológiaként is )

Béci:

Újra és újra elolvastam a cikkedet:

Bocs hogy szembesítelek az itt leírtakkal, csak akik még nem olvasták az összefoglalót nem feltétlenül ismerik:

Csak egy egyszerű kérdés.

Képminőség hogy kaphatott 5 csillagot?

Mitől változott meg a véleményed ennyire, ami kb. szöges ellentétben állni látszik a jelenlegi véleményeddel:

"Tőlem háttal is ülhet a vászonnak, de ne akarja másokkal elhitetni, hogy az a jó és van bármi értelme."

Nem értem ! Mi változott ?!

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

(#45828) hm15 válasza alphamooncam (#45827) üzenetére


hm15
senior tag

"Ott" reklámozni kell, itt lehet magánvéleménye. Plusz az ember jó esetben átesik egy érési folyamaton, mely után átértékelődhet a véleménye, ahogy ezzel a használhatatlan s...ral a tiéd is. Persze ehhez látni és tapasztalni kell.

(#45829) alphamooncam válasza gyulaipal (#45826) üzenetére


alphamooncam
őstag

BC létezik LCD-s gépeknél?

Tudom hülye kérdés, de ha igen, erről a technológiáról is szívesen olvasnék, mármint olyan vetítőkről, ahol nincs színkekerék...

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

(#45830) alphamooncam válasza hm15 (#45828) üzenetére


alphamooncam
őstag

Szerintem Béci felnőtt és van saját véleménye. :D

Szívesebben olvasnám tőle, nem pedig egy "szócsőtől".

Köszi

PS.: TE ! Láttad, vagy beálltál azoknak a sorába, aki, még csak nem is látták, de van ( SZAR) véleményük?! Ezt azért fontos lenne tisztázni ! Nemrég írtam. Tudod az ilyentől kiborul a bili. :W

[ Szerkesztve ]

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

(#45831) Janaboy válasza alphamooncam (#45830) üzenetére


Janaboy
Topikgazda

Khm :U :)

Janaboy

(#45832) alphamooncam válasza Janaboy (#45831) üzenetére


alphamooncam
őstag

Nekem is kínos, hidd el, de ha vissza keresel csupa olyan hozzászólást találsz, ami inkompetens fórumozók tollából született, és itt lezárni nem volna fair.

Szerintem.

Peace

P.S.: Normális vitában szívesen veszek részt, osztom meg a tapasztalataimat ( mások okulására ).

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

(#45833) hm15 válasza alphamooncam (#45830) üzenetére


hm15
senior tag

Miből gondolod, hogy nem láttam? Már többször kiveséztük ezt a témát. Aki a természetes képminőséget kedveli, hanyagolja ezt a csodát és kész. Mivel sokunknak ez egy hobbi, olvasunk és tájékozódunk, tapasztalunk mindenfelé. Az út kezdetén még elvakíthat a túlhúzott kép, aztán ahogy finomodik az ízlésed, majd csak húzol a természetes felé. Hónapról hónapra előhozod a témát, neked nem változott a véleményed, másnak igen.

A Darbee semmi mást nem csinál, mint egy nagyon gyenge algoritmus alapján kiemeli az éleket, amit te képminőség javulásnak élsz meg. Lesz ugyan némi mélységérzet többlete a képnek, de rengeteg csúnya mellékhatás kíséretében. Ahhoz, hogy átértékeld a minőségről alkotott magánvéleményed, tapasztalás és idő kell.

Az útvezetést én magam nem egy újságírótól várnám, aki kénye kedve szerint reklámozhat ezt-azt.

(#45834) alphamooncam válasza hm15 (#45833) üzenetére


alphamooncam
őstag

Ebből a hsz-ból sem látom egyértelműen hogy akkor most láttad vagy nem?

Ha nem, akkor hiába írsz bármit, ugyanúgy inkompetens kategóriába kell hogy helyezzelek.ebben a kérdésben. Bocsi.

[ Szerkesztve ]

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

(#45835) Pro Koryak válasza alphamooncam (#45834) üzenetére


Pro Koryak
addikt

Azt miért nem tudod elfogadni, ha látta valaki, ha nem, a csodadarbidat, egy JÓ megjelenítőhöz nem kell semmilyen plusz készülék? Bekalibrálod és élvezed a kiváló képminőséget.
Eszedbe nem jutna tovább baszakodni a képpel.
Maximum Pali szintjén, de az más tészta.

[ Szerkesztve ]

(#45836) alphamooncam válasza Pro Koryak (#45835) üzenetére


alphamooncam
őstag

Mert nem kompetens, értsd hozzáértő személytől jön az info.

Kb ilyen egyszerű.

Ha megengedsz egy hasonlatot... ( és akkor az általad használt baszakodás kifejezésre most nem reagálnék, nemcsak azért mert méltóságon alulinak tartom, hanem azért is mert más tudomásom szerint éppen ilyen stílusú hozzászólás miatt van jelenleg is büntiben, Most jut eszembe Te hogyhogy nem?! )

De mindegy is. szóval a hasonlatom.

Amennyiben a hold krátereiben található exobiológia helyzetről írnék egy értekezést az mennyire lenne hihető?!

Pedig a holdat már számtalanszor láttam ( de legalább láttam ! ) igaz jó messziről. ;]

Na kb. én ilyen exobiológiai helyzetnek tudom értékelni az egyértelműen megalapozatlan vélemenyeket.

Az élet már jópárszor bebizonyította, hogy: Azért mert sokan, és jó hangosan mondják ugyanazt, az attól még nem lesz feltétlenül igaz.

P.S.:Esetleg ha tudsz olyat aki látta már működni, és persze nem kompromittálta magát, ergo kompetens, szavahihető?! Ha nem akkor örülnék ha nem is válaszolnál, mert érdemben nem hozna előrelépést az úgy is lenyomom a véleményem a torkodon ha tetszik, ha nem stílus.

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

(#45837) Janaboy


Janaboy
Topikgazda

En meg annak örülnék, ha lezarulna mar ez a sehova se vezető "vita". :((

Janaboy

(#45838) zsoika válasza Janaboy (#45837) üzenetére


zsoika
addikt

:C már uncsi.
Nem hiszem el hogy ennyire nem tud tekintettel lenni az egyik ember a másikra.

(#45839) hm15 válasza Pro Koryak (#45835) üzenetére


hm15
senior tag

Oppo Darbee Edition, de nem az a lényeg én hol és hogy latom. Neten fellelhető tisztességes teszt is elég, h akárki véleményt alkosson a minta képekből.

(#45840) Pro Koryak válasza alphamooncam (#45836) üzenetére


Pro Koryak
addikt

Szerintem azért van büntiben, mert személyes sértésnek írta a "finom" szavakat.
Ugyan azt fújod, mint ő.
A hasonlatod meg hülyeség!

De most már tessék abbahagyni a nem a témába illő hozzászólásokat! :D

(#45841) gyulaipal válasza Pro Koryak (#45835) üzenetére


gyulaipal
tag

Kérem a vádak alól a teljes felmentésemet! Én nem csinálok semmit a képpel. Bekapcsolom a gépet, bekalibrálom és kész. Vagy legalábbis általában...

Amikor csináltam valamit, akkor az egy (és most ezt komolyan mondom) VALÓBAN képjavító eszköz (XPR, rezgőtükör) "káros mellékhatásának" a korrekciója volt. A cél az eredeti jel visszaállítása, NEM pedig a kép mesterséges "feljavítása' (mint pl a Sony Reality Creation, a Darbee, stb.).

Nem kérdés, hogy az XPR (mindegy ki építi) javítja a képet, hiszen megszünteti a kép pixelességét, ami egyértelmű torzítás (amit nagyrészt a korlátos felbontású digitális projektor ad a képhez ... mondjuk amikor 4K forrásból vetítünk 720p projektorral). Az XPR hatására gyönyörű, pixelmentes, analógos lesz a kép. Az XPR nagyon is javítja a képet, ha a projektor felbontása nem elég ahhoz, hogy a pixeleket elrejtse. Magyarul ha zavaróan látszanak a pixelek, akkor az XPR a világ legjobb dolga.

Az más kérdés, hogy kicsit homályosabb lesz tőle a kép. Ezt korrigálta a feldolgozó script (amennyire lehetett). De NEM "toltam túl" semmit, annyira állítottam a paramétereket, hogy a kép a lehető legjobban hasonlítson az eredetire. A "képjavító" eszközök esetén (nagyon) NEM ez a cél. Én ez alapján különböztetem a meg a korrekciót a képjavítástól. De ha tévedek akkor bocsi...

A jelen projektor 1440p natív felbontása mellett már nem kell az XPR, azóta nem is használom. De semmilyen bajom nincs vele, csak nincs rá szükségem.

A gép által vetített kép mérhető paramétereinek a javítása (kontraszt, fényerő, színtér) egy másik dolog, ott is, ha pl. nagyobb színtérre állítok át egy gépet, azonnal újrakalibrálom. Nem lesz olyan színes a kép mint pl. a gagyi LED-es projektorok esetén. De pl. az Incredibles 2-ben a ruhák vörösebbek lesznek. De ez NEM torzítás, csak így már képes a gép (egy fokkal jobban) megjeleníteni a bemenő jelben (DCI-P3 színtérben) tárolt színeket. A nagyobb színtér hatására tehát a projektor (korlátos színtere) által okozott "torzulás" csökken. Azért ez egy egész más dolog, mint a fenti képjavító áramkörök...

(#45842) BBéci válasza alphamooncam (#45827) üzenetére


BBéci
titán

Negyed 6-kor leírtam, hogy pár napig pozitív hatásúnak tűnt, aztán rájöttem, többet árt, mint amennyit használ. Sajnos akkor már megjelent a cikk. Csak erős kényszer hatására lennék hajlandó használni.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#45843) Vhiktor


Vhiktor
veterán

Köszönöm mindenkinek a választ a BC kapcsán.
Akkor csak ront képen, mint a dinamikus kontraszt és trásai.

ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) web: tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi megjelenítő tesztelés: https://www.youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A

(#45844) Pro Koryak válasza Vhiktor (#45843) üzenetére


Pro Koryak
addikt

Te valamit benéztél!

(#45845) zsoika válasza Pro Koryak (#45844) üzenetére


zsoika
addikt

Nem kicsit :))

(#45846) kokokka válasza Vhiktor (#45843) üzenetére


kokokka
őstag

Olvass utána még egyszer!

(#45847) Vitee


Vitee
aktív tag

Szép napot!

Remélem befér ismét a kérdésem a darbee mellé :)
Van olyan DLP projektor az olcsóbb árszegmensben amibe jó eséllyel nem lesz rögtön poros a vetített kép? Az új, dobozból kiszedett w2000 is poros volt, amit tegnap vettem kíváncsiságból... Értem én, hogy nem történhetne ez meg, de azt most hagyjuk, mert megtörténik... Vagy csak engem idegesít ennyire, vagy csak peches vagyok :D

"Life before death, strength before weakness, journey before destination."

(#45848) Vhiktor válasza Pro Koryak (#45844) üzenetére


Vhiktor
veterán

A színek pontossága romlik.
Innentől kezdve akkor ront a színeken. Nekem a leírásból az jött le, hogy növeli a fényerőt, ezáltalál "féynesebbek" lesznek a színek, de ezzel együtt pontatlanok is. Ebből nekem már az is egyenesen következik, hogy minél jobban közelítünk a 100% fehérhez, fényerőhöz, akkor már szépen elfognak tünni a részletek, ugyanúgy mint a dinamikus kontraszt csodánál.

Az hogy világítnauk, "fluoreszkálnak" a színek, biztosan kontrasztosabbnak tűnik a kép, csak teljes mértékben pontatlan lesz a színvisszadás. Ezért én rögtön kikapcsolok mindne képjavító funkciót, mer csak eltüntetik a finom részleteket.

[ Szerkesztve ]

ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) web: tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi megjelenítő tesztelés: https://www.youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A

(#45849) péjé válasza Vitee (#45847) üzenetére


péjé
őstag

A w2000 árába belefér a DC4 dmd-s marantz...perpill sztem ár/érték arányban talán a legjobb vétel perpill... [link] ...már ha nem kell 3D

(#45850) Vitee válasza péjé (#45849) üzenetére


Vitee
aktív tag

Köszönöm a válaszodat,

Használtat nem szeretnék, tudom, tudom, adott áron sokkal jobbat vennék, ez tény és jogos is. A fentiekben taglaltak miatt vihetném tisztíttatni elég sűrű, bár ebben lehet jobban megoldották. Így ha baja van mehet vissza a boltba.
Engem az érdekel, hogy van-e olyan gép amiben ezt meg tudták szüntetni, vagy az összes DLP ilyen felépítésű és csak idő kérdése a por annak ellenére, hogy zárt és nem mehetne a dmd-hez a porszemcse.
Vagy ez a kategória már zsebbenyúlós?

[ Szerkesztve ]

"Life before death, strength before weakness, journey before destination."

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  Projektor topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.