Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Milyen billentyűzetet vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2019-03-15 13:37:03

LOGOUT.hu

ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Ajánlott billentyűzetek listája!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#72051) nyunyu


nyunyu
félisten

Nemszeretemék kupakgyártót váltottak menet közben? :DDD

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#72052) Enton válasza John D'oh (#72050) üzenetére


Enton
addikt

Már egy ideje nézegetem mi lehet ez a v2 dolog itt de akkor a kupakok lettek másabbak.
Eddig az enyémen kívül itt helyben más még nem promózta hogy neki lenne. Esetleg ebay-en, discord csatornákon, rmm lehet érdemes nézelődni.

#72051 nyunyu :

Nem biztos lehet csak a kupakgyártónál lett más a színséma színkeverési eljárás. De idővel úgy is fény derül a dolog mivoltára.

"mert gyakorlatilag megszámolhatatlan mennyiségű papucsállatka használ gazdatestként internetezésre humanoidokat és ez követhetetlen."

(#72053) Mephike válasza stellaz (#72048) üzenetére


Mephike
senior tag

Kellene árat mondani. Az olcsón megúszom nem megy. 2500-3000 Ft a Mekiben egy menü, itt meg egy eszközt akarunk megvenni, amiért keveset akarunk fizetni, de azért legyen vezeték nélküli, magyar és világítson is.
Menj be a Media Marktba, vedd le, amit ott találsz, vidd haza és használd. Ha bedöglik, vagy rájössz, hogy kényelmetlen, netán szétb@ssza az ízületedet, netán ínhüvelygyulladásod lesz, akkor majd jó lesz kitámasztani vele a pajta ajtaját.
Aztán majd ha ezen túl vagy és lefutottad ezt a kört, szólj és leülhetünk beszélgetni arról, hogy mennyit is ér egy billentyűzet, amit mindig/folyamatosan használsz és fontos lenne, hogy jól működjön, kényelmes legyen, és hogy milyen igényeket kellene teljesítenie.

(#72054) nyunyu válasza Mephike (#72053) üzenetére


nyunyu
félisten

Tökmindegy, milyen árkategóriát mond, akkor sem tudunk neki vezetéknélküli világítós magyar billzetet mondani, mert ez egy nemlétező termékkategória.

Ha lenne pl. a K800 utód MX Keysből magyar, akkor meg annak a 40k-s árára húzná mindenki a száját.

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#72055) LLKobe


LLKobe
veterán

Üdv!

Tape modhoz milyen szalag ajánlott? Úgy láttam a sima tesa maszkolószalag még meg is gyulladhat. :R

[ Szerkesztve ]

Through the darkness of future past, the magician longs to see one chance out between two worlds... Fire walk with me!

(#72056) AcHanGE4


AcHanGE4
tag

Sziaszok! Még mindig válogatásban vagyok, sajnos nem próbálhattam ki euronicsban a redragont. Közben nézelődtem aprón és van egy elég jónak tűnő vétel. Glorious GMMK2 prebuilt fehér nordic full size 30k-ért (elvileg új, dobozos), az eladó 1 hó garit ígér. Van valami amit nem veszek észre, amitől ez nem jó?

(#72057) stellaz válasza Mephike (#72053) üzenetére


stellaz
addikt

A bestbuy szerintem pont azt jelenti, hogy ár-érték arányban keresek egy jó vételt, a legolcsóbb szart a mediamarktban magam is megtalálom, ahogy a legdrágábbat is, ehhez nem kell a fórumon kérdeznem.

#72049 nyunyu
Érthetetlen, mintha 3 nemzetközi kutatóegyetem kéne egy rohadt világítós billentyűzethez. A 40 ezer az valóban nagyon sok, még akkor is, ha általában a kipróbált billentyűzetek közül valahogy mindig a legdrágább a legjobb.

Vezetékesből van esetleg olyan ami világít és általános célokra (nem gémer) való, jó a minősége, magyar és mondjuk 20 ezerből megvan?

Hifiman fejhallgatóhoz keresek ballanced kábelt

(#72058) Domonkos válasza stellaz (#72057) üzenetére


Domonkos
Ármester

Nepszerutlen velemeny, de best-buy szerintem semmilyen igeny-kombinacio mellett sem lesz 20k alatt. :(

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#72059) stellaz válasza Domonkos (#72058) üzenetére


stellaz
addikt

Akkor mi az, amit már tényleg érdemes megvenni?

Hifiman fejhallgatóhoz keresek ballanced kábelt

(#72060) Enton válasza AcHanGE4 (#72056) üzenetére


Enton
addikt

Én tőle vettem még első szériás gmmk full-t, minden pöpec volt a cuccal, valószínű vagy valami "platóról leesett" vagy kirakati példányok lehettek/nek. Akkor még ugyanilyen áron járt mellé egy full magyar kupakszett is. :(

Egy hónap alatt ha bármi nyűgje van azt ki lehet deríteni, esetleg kérj próbát rá és Via vagy Switch hitterrel meg tudod nézni magad is hogy jól szuperál-e.
Nagyon max a switch-ek lehetnek még kérdésesek, hogy az pont tetszene-e neked. De ezt kb minimális ráfizetéssel bármi okosabbra/halkabbra ki lehet cserélni.

"mert gyakorlatilag megszámolhatatlan mennyiségű papucsállatka használ gazdatestként internetezésre humanoidokat és ez követhetetlen."

(#72061) AcHanGE4 válasza Enton (#72060) üzenetére


AcHanGE4
tag

Köszi az infot. Erre akkor rá is megyek, meg valszeg tudok vinni laptopot ezzel a switch hitterrel, ha tudunk Pesten találkozni. A magyar felirat hiánya annyira nem zavar engem, a gombok legyenek csak meg, amik kellenek. :) Switchből ami red v brown szerű az jó nekem. Hangos kék kattogós ne legyen, azzal már egyszer megjártam, azt hittem szeretni fogom de kiidegelt.

(#72062) Mephike válasza stellaz (#72057) üzenetére


Mephike
senior tag

Kb. 20k-ért az alábbi lehetőségeket látom:
1. Redragon billentyűzetek (Kumara, Mitra, stb). Csodát nem várnék tőlük. Nem rosszak, de azért a gépelési élmény nem hasonlítható egy jobb ligában játszó billentyűzethez. ABS kupak, számomra gyengébb switchek (Outemu), bumfordi/merev kábel, szóval van hátránya, ami miatt best-buynak nem hívnám.
2. Cherry billentyűzetek. Ezt mások szokták itt ajánlani, egyik-másik termékük 20k körül van, de hátha lesz valaki, aki rámutat neked valamely konkrét változatra. Nálam ilyen még nem volt.
3. Használt piac. Ott még talán találhatsz neked tetszőt. Pl. nálam lesz jövő héten egy eladó, fulll size, magyar feliratos, hibátlan állapotú Ducky billentyűzet, kb 20k pénzért. Ami simán le fogja pipálni az 1-es pontban említett termékeket. (micafighter kolléga már meggyógyította a switchet benne, tengermély hálám neki) Hasonló ajánlatot találsz többet is a HardverAprón.

Nekem jobb ötletem nincs.

(#72063) totron válasza dqdb (#72017) üzenetére


totron
addikt

Nem azt mondja, hogy időben és billentyűben is véletlenszerűen történik a leheletre való regisztrálás? Én azt veszem ki. Mert így nem a redséggel van baja, hanem a Ducky-val, mint konkrét példánnyal és mint szinttel.

(#72057) stellaz, Érthetetlen, mintha 3 nemzetközi kutatóegyetem kéne egy rohadt világítós billentyűzethez.
A helyzet tényleg ez, jó megfogalmazás. Szerencsére vannak itt elmélyültek, elég kérdezni őket. Egy ezen a szinten komplexebb hibafaktort rejtő technológia terjed. Árban fentebb normalizálódnak a hibák/~eltűnnek, azt kevesen fizetik meg és épp azért beszélgetünk erről most is, mert van olcsóbban, de ezen a szinten meg kerülgetjük az egyre-másra felbugyugó kutyakakit. Egyértelműen egyszerűbb történet volt egy gumidómost beszerezni még a mechai dili előtt. Egyben a gumisok színvonalát is nyomja le a mecha-láz, tehát a gyönyörű kölcsönhatás sem marad el. Állítólag nincs is már minőségi gumis sem, úgyhogy majdhogynem csak a kerülgetés marad vagy egy nagy ugrás árban. Minderre dobod rá a világítás igényét, ami jó eséllyel egy PWM-es átok lesz, vagyis látásperiférián mégjobban frusztrálja majd az agyad, mintha ránéznél és még vakon sem tanultál meg gépelni. Ezeket látom.

(#72064) dqdb


dqdb
nagyúr

[link]
az elmúlt pár hétben valaki ilyesmi öszvér kiosztást keresett itt, de már nem rémlik, hogy ki volt az

A megoldás szerintem egyszerre ötletes és borzalmas :D

totron: szerintem nem, de majd kifejti, ha nem jól értettük. A piros Cherry MX van annyira könnyű, hogy véletlen lenyomásokat lehet összehozni úgy, hogy az ujjaid csak a billentyűkön vannak, és nem akarod lenyomni (ahogyan másnál pedig az ellenkezője fordul elő játék közben, annyira kicsi az erőhatás, hogy nem veszi észre, hogy véletlenül felengedi a lenyomva tartott billentyűt)

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#72065) stellaz válasza totron (#72063) üzenetére


stellaz
addikt

Azt mondod engedjem el a világítást? Még sosem volt, vakon tudok valamennyire gépelni, ha gyakorolnám szerintem 1-2-3 hét alatt már stabilan menne, talán.
Mondjuk egyszerűsítené a kérdést.

[ Szerkesztve ]

Hifiman fejhallgatóhoz keresek ballanced kábelt

(#72066) nyunyu válasza totron (#72063) üzenetére


nyunyu
félisten

Gumisok színvonala is folyamatosan esett, ahogy egyre nagyobb szériákat gyártottak egyre olcsóbban.

Pl. a mostani irodai billzet felhozatalból nem mernék semmit sem ajánlani, míg 10-15-20 évvel ezelőtt még bőven lehetett kapni Silitek által gyártott billentyűzeteket brand gépekhez (Dell SK-8115/8135, IBM/Lenovo SK-8815/8820/8825 (Preferred Pro), Compaq SK-2860, HP SK-2502C/2880)
Ennyire idős gumidómokért felesleges pénzt adni, biztosan nem lesz jó rajtuk gépelni, még akkor sem, ha sosem voltak használva.

Mondjuk szemét akkor is bőven akadt a felhozatalban, lásd ezredforduló környékén ezresért mért Chicony KB-9810-at, Samsung/Pleomax billzeteket...

Kilencvenes évek végére ezért haltak ki ideiglenesen a mechák, mert nem tudták tartani a versenyt áresésben az egyre ócóbb gumis billentyűpótlékokkal.

De ott van példának a Logitech, 2005-10 környéki olcsó billentyűzeteik (Value, Deluxe 250, Internet 350) teljesen jó irodai igáslovak voltak, de aztán jöttek helyettük a feleannyi anyagot másfélszeres áron kíváló K120/K200 modellek.
Prémiumabb billzeteik helyett kijött Ksokszázak sem lettek jobbak...

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#72067) benyovszki4 válasza stellaz (#72065) üzenetére


benyovszki4
csendes tag

https://www.arukereso.hu/billentyuzet-c3111/modecom/voyager-mc-tpk2-p379394159/#

Esetleg ezt nézd meg, a képeken mindenhol angol kiosztás látszik, de a nevében is, meg a boltok honlapján is azt írják, hogy magyar. Az Aqua-ban ha a neten rendelsz fixen visszaveszik kinyitás után is X napon belül ha mégsem lenne magyar. Ennyiért lehet megér egy próbát ha mindenképp kell a világítós/vezetéknélküli/magyar szentháromság.

"Braaaap brap brap brap" -Honda CR500

(#72068) benyovszki4 válasza br4adam (#72046) üzenetére


benyovszki4
csendes tag

Igen, érkezik is hozzá a yellow, úgyhogy nemsokára lesz eladó egy szett vadiúj kék kapcsoló ;)

"Braaaap brap brap brap" -Honda CR500

(#72069) Horvi válasza LLKobe (#72055) üzenetére


Horvi
őstag

Én azt használtam, meg ahogy néztem a vidiket általában a maszkoló szalagot használják. De hol láttad ezt, hogy meg is gyulladhat? Mert én még ilyet nem találtam.

Hello darkness, my old friend...

(#72070) dqdb válasza benyovszki4 (#72068) üzenetére


dqdb
nagyúr

Jó kérdés, hogy a garancia úgy is élni fog-e rá, hogy nem tudod a gyári állapotot visszaállítani, mert eladtad azokat a kapcsolókat. Szerintem kellene, de a bolt hozzáállásán múlik, hogy mennyire nehezíti meg a dolgodat.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#72071) dqdb válasza Horvi (#72069) üzenetére


dqdb
nagyúr

Láttam már képet megégett MCU-ról, valamint letépett diódáról is. Az előbbi egyáltalán nem biztos, hogy a szalag hibája volt, és a hőszigetelő réteg nélkül is tönkrement volna. Az utóbbi biztosan, cserébe az könnyen javítható.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#72072) benyovszki4 válasza dqdb (#72070) üzenetére


benyovszki4
csendes tag

Azért az elég durva lenne, hogyha egy hotswap pcb-s billentyűzetnél a garancia feltétele az lenne, hogy olyan switchset legyen benne mint amivel megvetted. De még ha így is lenne, akkor max rendelnék hozzá egy szett kéket hogy örüljenek.

"Braaaap brap brap brap" -Honda CR500

(#72073) malystryx


malystryx
senior tag

Kedves Urak!

Köszönöm szépen az itt kapott segítséget, és a támpontokat. :R Addig osztottam és szoroztam amíg kiválasztottam a tökéletes, és számomra megfelelő billentyűzetet. Nem a pénz volt itt a lényeg, hanem hogy a sok szempont szerint a lehető legjobb legyen. Az RGB már másodlagos szempont, ugyanis a CK550 azt teljesen kielégíti. A kiválasztott csoda nem más lett mint egy Keychron Q6, ami a napokban érkezett meg, és a fantasztikus Blue Navy-A színnel egyenesen retrós stílusban csodálhatom. A gépelés valami fantasztikus, elég hihetetlen hogy a billentyűk nem csörögnek, és lötyögnek, atom stabil és nehéz egészében, az ANSI-t majd megszokom, sőt már egész jól megy. Olyan halk, hogy nem akartam elhinni, az egyetlen szépséghibája talán az hogy a space egy kicsit tompán, de inkább mélyen puffan a többihez képest, de később majd ezt is orvosolni fogjuk, kaptam ebben is segítséget, és a CK550 felélesztéséhez is. Ez utóbbi marad gamingre, a Q6 pedig csak gépelni. Mindenkinek köszönöm szépen. :))

Nagyon tetszik amit itt csináltok és ahogy. A hozzáértés és a segítségnyújtás az ember feletti. :C Nem ömlengés vagy ilyesmi, de a legtöbb topikból csak menekülök, de itt szívesen maradok, mert rengeteget lehet tanulni, és érdekel is. Egy élmény Uraim. :R

(#72074) hackeeeee


hackeeeee
Jómunkásember

Sziasztok!

Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy egy kedves barátomnak van egy Ducky Shine 7, magyar kiosztású billentyűzete, és hát a gyári cap-ek elkezdtek lekopni.. Nincs 2 éves, főként munkára van használva.

A kérdés az, hogy honnan, és milyen cap-et lenne érdemes rendelni hozzá? Nem feltétlen muszáj a magyar, ill a jól sejtem nem is nagyon lehet kapni hozzá magyar szettet.

Tudnátok esetleg segíteni ebben? :)

Köszönettel

Véleményem szubjektív...

(#72075) dqdb


dqdb
nagyúr

[link]
Keychron V4

60%, tray mount, műanyag ház, QMK/VIA

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#72076) dqdb válasza hackeeeee (#72074) üzenetére


dqdb
nagyúr

Ha magyar és világítós készlet kell, akkor a Gloriousnak van külön kapható kupakkészlete, de az ugyanúgy kopni fog.

Ha nem magyar és világítós készlet kell, akkor a legolcsóbb a Razer külön kapható PBT kupakkészlete, ami sokkal tartósabb lesz.

Ha nem világítós és magyar, akkor innen az utolsó négy valamelyike, amikor elérhető lesz.

Ha nem világítós és nem magyar, akkor innen bármelyik Shenpo, amihez van ISO támogatás, minőségre a legjobb ez lesz a felsorolásból.

A világos kupakkészletek előnye, hogy a monitor fényénél is látható a felirat.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#72077) stellaz válasza benyovszki4 (#72067) üzenetére


stellaz
addikt

Köszi, sajnos ezen nincsen numerikus billentyűzet :(

Most már viszont elgondolkodtam, hogy ne próbáljak-e meg egy mechanikusat.
Otthon most egy Logitech K220 van.

Hifiman fejhallgatóhoz keresek ballanced kábelt

(#72078) Hegyirabló


Hegyirabló
veterán

Sziasztok!

Mi az a clear switch?

A barna Ducky ütődött (szerencsére kicsomagolós videó természetesen készült), így megy vissza, akkor gondoltam megnézem mi ez a clear.

Köszi!

[ Szerkesztve ]

Aquila non captat muscas.

(#72079) dqdb válasza Hegyirabló (#72078) üzenetére


dqdb
nagyúr

Cherry esetében a barnánál nehezebb és taktilisebb kapcsoló.

Gateron esetében a piac legkönnyebb lineáris kapcsolója, még a piros kapcsolóknál is lényegesen könnyebb.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#72080) Hegyirabló válasza dqdb (#72079) üzenetére


Hegyirabló
veterán

Köszönöm szépen a választ!

Az meg hogy megint velem történik ilyen, hogy megkapom az egyetlen fröccsöntési hibás terméket, hát az meg... :(

Aquila non captat muscas.

(#72081) copass


copass
veterán

aki akar magának barkácsolni macropadot esetleg! :D

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#72082) smallmer


smallmer
őstag

Sziasztok!

Kérlek segítsetek billentyűzet választásban:

1.Mekkora összeget szánsz rá?
Egyelőre nincsen limit
2.Használt szóba jöhet?

Nem
3.Milyen billentyűzetet használsz most? / Miért cseréled le?

Fnatic Streak --> Hangos (silent red) és nem low profile.
4.Mire használnád a billentyűzetet?

Játék, mindennapi használat.
5.Milyen típusú billentyűzetet keresel? (ollós, gumiharangos, mechanikus stb.)

Mindegy
6.Van konkrét modell ami tetszik?

[link] --> Ez nagyon tetszik, valami hasonló kellene windowsra.
7.Milyen kiosztást szeretnél? ISO (magyar, német, angol stb.), ANSI (amerikai), JIS (japán, koreai stb.)

ISO
8.Milyen méretű billentyűzetet szeretnél? (kell-e numpad, fn-sor, kurzorblokk, stb)

Sima Fullsize
9.Extra igények (világítás, csuklótámasz, vezetéknélküliség, ergonomitás, programozhatóság, stb.)

Legyen háttérvilágítása, low profile legyen és csendes. Ha vezeték nélküli és ebből semmilyen hátrány nem ér az plusz pont.

köszönöm! :R

(#72083) nyunyu válasza dqdb (#72076) üzenetére


nyunyu
félisten

Keychron nem szüntette meg a dyesubokat, és azok helyett jöttek a doubleshotok?
Innen 2-5. szintén támogatja az ISO billzeteket.
(nyomorult Í, <>, \ gomb színsémáját leszámítva)

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#72084) micafighter válasza smallmer (#72082) üzenetére


micafighter
nagyúr

Próbáltál már ilyet vagy hasonlót élőben? A gépelés nem biztos, hogy tetszene rajta. Ha ilyen alacsony profilút veszel, érdemes lenne lehetőleg interneten rendelni, a 14 napos elállási lehetőség miatt.

(#72085) nyunyu válasza smallmer (#72082) üzenetére


nyunyu
félisten

Erre nem tudom, van-e ilyen feltételeknek megfelelő billzet a mínusztech MX Keys-en kívül.

De azt vásárlás előtt taperold meg valahol (Alzában ki van rakva), hogy ne utólag anyázzál azért, mert kiadtál rá 40k-t, és nem jön be a kupakjainak a formája/tapintása.

(Kevésbé idióta elődjét próbáltam, de nem lopta be a szívembe magát.
Napelemes ajtótámaszt inkább nem emlegetem, mert az se nem világít, se nem működik.)

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#72086) br4adam válasza nyunyu (#72085) üzenetére


br4adam
aktív tag

A Satechinek vannak még ilyesmi billentyűzetei és elvileg mennek Windowson is.

(#72087) nyunyu válasza br4adam (#72086) üzenetére


nyunyu
félisten

Matiasnak is van pár alma++ billzete, még világítós is, de azok nem nagyon kaphatóak idehaza, max külföldről lehet rendelni.

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#72088) br4adam válasza nyunyu (#72087) üzenetére


br4adam
aktív tag

Tényleg, azok is hasonlóak, mint a Magic Keyboard, de Satechi legalább kapható itthon több helyen is.

(#72089) nyunyu válasza br4adam (#72088) üzenetére


nyunyu
félisten

Matiasnak egy évvel előbb volt numpados vezetéknélküli alma billzete, minthogy az alma kiadta volna a numpados mágiát...

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#72090) Enton válasza smallmer (#72082) üzenetére


Enton
addikt

Esetleg reddragon huros, itt csak a csendest kell lehúzni a listáról. Eddig még iso-t nem láttam belőle így ez lehet valami ansis csodamagyarítás.
A logi tesója meg nem éri meg a dupla/tripla? árát sajnos.

"mert gyakorlatilag megszámolhatatlan mennyiségű papucsállatka használ gazdatestként internetezésre humanoidokat és ez követhetetlen."

(#72091) stellaz


stellaz
addikt

A fórumot böngészve átgondoltam a billentyűzet igényeimet és az alábbiakra jutottam:
- Világítást elengedem, elég korlátozó
- Legyen ergonómikus, néha fájnak az ujjaim és a csuklóm
- Legyen vezeték nélküli
- Legyen csendes, elsősorban gépelésre kellene
- Mechanikus vagy gumis az mindegy
- Num pad nélküli, rájöttem, hogy az külön is megvehető és a kisebb méret nekem praktikusabb
- Árban maximum 40, de ha olcsóbb, az nem baj (nyilván)
- magyar kiosztással

Ilyen szempontok alapján tudtok ajánlani pár típust?

Hifiman fejhallgatóhoz keresek ballanced kábelt

(#72092) nyunyu válasza Enton (#72090) üzenetére


nyunyu
félisten

'szameg, máshol vannak a vékony kapcsoló lábai a Redragon Horusban, nem lehet rendes hangtompítottra (MX Pink/Gateron Silent, Outemu Silent...) cserélni. :W

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#72093) Domonkos válasza stellaz (#72059) üzenetére


Domonkos
Ármester

Valoszinuleg nem en leszek az, aki majd konkret modellt tud neked ajanlani - mert egy jo ideje nem kovetem a piacnak ezt a szegmenset - de alapvetoen az olcsobb kategoriaval az szokott lenni a gond, hogy amit igernek, azt eppencsak sikerul leszallitaniuk. Ha pedig neked egy kicsit is alacsonyabb az ingerkuszobod a minoseg tekinteteben - beszeljunk akar a felhasznalt muanyagrol, annak tapintasarol, a billentyuk lenyomasanak egyenletessegerol, lotyogeserol, hangjarol, az egyeb szemelyre szabhatosagrol, az elettartamarol, komfortrol stb. - akkor a sima billentyuzet egyszeruen nem lesz jo / kielegito valasztas.

Persze, minden billentyuzeten be lehet potyogni a dolgokat, meg megoldani a billentyuzettel megoldando feladatokat, de szerintem az egyaltalan nem mindegy, hogy hasznalat kozben mennyire erzodik kenyelmesnek vagy sem. Hogy mennyire erzed azt, hogy az utadban van, vagy sincs. Hogy eltereli-e a figyelmedet. Hogy hibazol-e amiatt, hogy bena a billentyuzet - rossz a kialakitasa vagy tul konnyu mellenyomni vele stb.

De persze - mint fentebb is emlitettem - ez nagyon szubjektiv, hogy kinek mi a kenyelmes, mit tud konnyen megszokni es mi az ami mar, vagy meg nem zavarja.

Bar nem akarlak egybol bevinni a surujebe; azert tudd, hogy a kommersz billentyuzetnel vannak sokkal melyebb dolgok is. En peldaul le nem tudnek mondani a mostani billentyuzeteimrol, mert az altalam legfontosabbnak tartott 3 (ami igazabol mar csak 2) dolog miatt egyszeruen nem lehet mindet egy lapon emliteni:
- staggering: columnar (+ huvelykujji csoport) vs. akarmi mas - az elterjedt elrendezes az a mai technologiaval indokolatlan
- split-seg: ha nem is 2 kulon darabban, de legalabb a kezeket ne parhuzamossan kelljen tartani. - sokkal kevesbe faraszto vele gepelni - persze az elonye csak akkor jon ki, ha az ember tud valamennyire szabalyosan gepelni
- programozhatosag: akar a billentyuzeten, akar mashol - elvegre a hardver van a felhasznaloert es nem forditva...

Szoval pontosan nem tudom, hogy mennyire vagy igenyes (vagy epp finnyas) az ilyenekre, de ha tenyleg olyan billentyuzetet keresel amia leheto legkozelebb all ahhoz, amit szeretnel egy billentyuzettol, akkor azt megkaphatod; ellenben ez ugyanugy kompromisszumos (= draga) tud lenni, mint barmi mas hobbi.
Viszont 2022-ben mar kaphatsz barmilyen igenyt kielegito billentyuzetet, ha szeretnel. Viszont ha neked nem kell - es szerintem ekkor nagyon szerencsesnek kell erezd magad :D - a kommersz kinalatbol is valaszthatsz boven. Maximum itt ebben a forumban nem fogunk tudni abban sokat segiteni. :))

Btw, Ha valakit erdekel, akkor most mar van par kepem arrol a ferris sweep-rol amirol ezt a kommentet is bepotyogtem. Ha tenyleg erdekel valakit, akkor le tudom irni a rovid velemenyemet rola, igy par het folyamatos hasznalat utan. Erdeklodes hianyaban csak kepek lesznek...

[ Szerkesztve ]

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#72094) nyunyu válasza nyunyu (#72092) üzenetére


nyunyu
félisten

Bravó, úgy tűnik a Redragon feliratos vékony Outemu 5.5mm-es lábtávolsága a Cherry lópofira, meg a Kailh Choc V2-re is jellemző, de azokból sem nagyon láttam hangtompítottat.

Attól még a kupakszett csere is szívás, mivel a rendes Cherry kupakok nem férnek el rajtuk, csak miniszoknyásak jöhetnek szóba.

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#72095) stellaz válasza Domonkos (#72093) üzenetére


stellaz
addikt

Nálam csak a méret, és a gombok lenyomásának az érzete volt eddig fontos, a többivel nem nagyon szoktam törődni. Az eddigi legjobb érzést egy ezeréves munkahelyi billentyűzet adta, szerintem az mechanikus volt, de kollégámé volt, nem az enyém.
Mostanában kezdtem el érezni az ujjaimat és a csuklóját gépelés közben. Csuklóm és az ujjaim amúgy is eléggé gyötörve vannak (judozom).

Annyit tudok még, hogy a lapropom billentyűzete és egy új Dell vezetékes egyáltalán nem jó érzetre, a Logitech k220 viszont egész jó, bár tudom, hogy van jobb is

[ Szerkesztve ]

Hifiman fejhallgatóhoz keresek ballanced kábelt

(#72096) Domonkos válasza stellaz (#72095) üzenetére


Domonkos
Ármester

>Logitech k220 viszont egész jó

Szerintem akkor ne az en tanacsaimra hallgass majd. :C

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#72097) totron válasza Domonkos (#72093) üzenetére


totron
addikt

akkor most mar van par kepem arrol a ferris sweep-rol
Érdeklődéshiány hiányában írd meg a tapasztalataidat.

(#72098) zsoltyyy


zsoltyyy
senior tag

Sziasztok!

Cherry mx silent red kapcsolók elég "karcosan" mozognak.
(varmilo miya69 moonlight)

Összes switch kiforrasztása, szétszedése, stb nélkül lehet ezen valamit javítani? Youtubeon láttam pár videót, ahol vékony ecsettel + Keychron Klube 205-al javítottak rajta. Szerintetek érdemes?

Köszi előre is!
Üdv,
Zsolt

(#72099) stellaz válasza Domonkos (#72096) üzenetére


stellaz
addikt

Az egész jó annyit tesz, hogy nem idegesít a halálba, nincs tévesztèse, beragadó gombja, stb. És hosszabb úton jár, mint az átlagos olcsó billentyűzetek. Nem azt, hogy nincs jobb. Mondjuk ha média marktban végig nyomkodom őket, valamiért mindig a 40 ezer feletti billentyűzetekre mondom azt, hogy na igen, ez jó.

Hifiman fejhallgatóhoz keresek ballanced kábelt

(#72100) micafighter válasza zsoltyyy (#72098) üzenetére


micafighter
nagyúr

Ez a Cherry kapcsolók velejárója sajnos. Idővel ahogy használod, kopnak majd az alkatrészek és jóval simábban fog járni. Amit még tenni tudsz az a kiforrasztás és a kapcsolók megkenése, erről találsz sok videót youtubeon. A kiforrasztás nélküli befújós és egyéb megoldásokat érdemes kerülni. Én mindenképp használnám egy darabig így ahogy van, aztán ha továbbra se vagy elégedett, akkor meg lehet kenni a kapcsolókat, így a végeredmény is jobb lesz. Ha egyből megkened őket, nem fognak tudni simára kopni az alkatrészek. A reszelős kapcsolókat ezért szokták kenés előtt egy darabig használni, kenés nélkül.

Alternatív megoldás a kapcsolók cseréje, de ehhez ugyanúgy ki kellene forrasztani a kapcsolókat, illetve az újakat érdemes lenne megkenni. Halk kapcsolót most szerintem a Keychrontól vennék, Gateron Silent ha lineárisat szeretnél: [link] Taktilis vonalon pedig ott az Aliaz, ami kb olyan, mint egy halkított barna Cherry kapcsoló. Van sok jó halk kapcsoló még, de azok sajnos jóval drágábbak (Durock Dolphin, Daybreak, Alpaca Silent, Helios v2, Ink Black V2 silent a lineáris vonalrol mind joval drágább beszerezni).

Ha nem kerget az őrületbe, akkor használnám a jelenlegit kenés nélkül, hogy bekopjon, majd némi használat után megkenném. Ha az őrületbe kerget, akkor meg kapcsoló csere, és kész.

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Milyen billentyűzetet vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.