Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Milyen billentyűzetet vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2019-03-15 13:37:03

LOGOUT.hu

ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Ajánlott billentyűzetek listája!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#72101) dqdb válasza zsoltyyy (#72098) üzenetére


dqdb
nagyúr

Cherry mx silent red kapcsolók elég "karcosan" mozognak.
Ez a Cherrynél feature :) Vannak előnyei a kapcsolóiknak, a beépített homok az nem az, és kenés után is megmarad az érzésből valamennyi.

Szerintetek érdemes?
Ez a módszer - bár még mindig jobb, mint a teflonspray befújása - tökéletesen alkalmas arra, hogy túlkend és/vagy inkonzisztensre kend a kapcsolókat, mert nem tudod jól szabályozni a felvitt mennyiséget. A szétszedést nem lehet megúszni, ha jól megkent kapcsolót szeretnél.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#72102) copass válasza zsoltyyy (#72098) üzenetére


copass
veterán

"idővel" bekopik és simább lesz.
switch szétszedés és kenés után is megmarad, de idővel simul.
a többi gányolást el kell felejteni.

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#72103) dqdb válasza copass (#72102) üzenetére


dqdb
nagyúr

Eleve Cherry kapcsolót ~1 hónapos bejáratást követően érdemes csak megkenni, és nem újonnan.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#72104) Mephike válasza zsoltyyy (#72098) üzenetére


Mephike
senior tag

Hali!
Hasonló képen jártam a Gateron Black Ink kapcsolóval. Megvettem, mert úgy voltam vele, hogy ki kell próbálnom, kifizettem érte egy kisebb billentyűzet árát, majd amikor megérkezett, rögtön be is üzemeltem. Karcos volt, nem tetszett. Morcos voltam, hiszen többet vártam ettől a switchtől. Viszont pár óra használat után kezdtem érezni, hogy mintha kopna. Persze jobb csak sokkal több nappal később lett. De és ez az én véleményem, tökéletes sosem lett így.
Vettem kenőanyagot, megkentem és onnantól új korszak köszöntött be az életemben, sokkal jobb lett a végeredmény, mint azt vártam.

(#72105) dqdb válasza Mephike (#72104) üzenetére


dqdb
nagyúr

A Black Inknek sem árt a bejáratás (bár a Cherykkel ellentétben ez opcionális), de utána a kenés "kötelező". A V1-nél legalábbis így volt, V2 nem volt a kezeim között, de ilyesmit hallottam arról is.

A Cream a legkényesebb kapcsoló ilyen téren, annál a bejáratás elengedhetetlen kenés előtt, még a Cherryknél is fontosabb.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#72106) ATI


ATI
senior tag

Érkezik lassan a Keychron V3 (TKL) is végre (képeket még nem raktak fel, de az oldala már elérhető).
A 80% layout mechanical keyboard, with PBT keycaps, hot-swappable, frosted black case, QMK/VIA support and more.

Ez még csak valami fel***, akarom mondani előkészítés lehet az URL-eket összehasonlítva. A már megjelent billentyűzetek a "products" alatt találhatók, a v3 még csak a "pages" alatt leledzik.

https://www.keychron.com/pages/keychron-v3-custom-mechanical-keyboard
https://www.keychron.com/products/keychron-v1-qmk-via-custom-mechanical-keyboard
https://www.keychron.com/products/keychron-v4-qmk-custom-mechanical-keyboard

[ Szerkesztve ]

(#72107) zsoltyyy válasza micafighter (#72100) üzenetére


zsoltyyy
senior tag

Köszi a választ mindekinek!

Annyiva vészesen nem zavaró, de ahogy írtátok is, hátha javul idővel, még elég új.

(#72108) Molydeus válasza stellaz (#72099) üzenetére


Molydeus
senior tag

Microsoft Scuplt Ergonomic nem fér esetleg bele?
Egyben megkapod vele a hozzá passzoló NumPad-ot is.

Az osztott kialakítás, ahogy Domonkos is írta, sokat segít az izületi problémákon.

M.

(#72109) Molydeus válasza Mephike (#72104) üzenetére


Molydeus
senior tag

Nyilván nem egy kategória a Black Ink-kel, de az említett Gateron Silent Red is súrlódik, azzal sajnos nem biztos, hogy nagy előrelépést érezne. Szerintem pont a silicon pad-ok súrlódnak benne, amitől halkabb.
Lassan 9 hónapja használom őket gyári állapotukban, ennél jobban biztosan nem fog már bekopni, de még mindig maradt belőle. Ha egyszer késznek nyilvánítom a Q8-at, akkor szétkapom a GMMK TKL-t is és vagy csinálok belőle egy kattogósat a retrofeeling kedvéért (a Kailh Box White is egész jó áron megy a Keychronnál), vagy megkenem a Red-eket.

M.

(#72110) dqdb válasza Molydeus (#72109) üzenetére


dqdb
nagyúr

Ha a rugók nulla kenés kaptak, akkor azok is tudnak súrlódó hangot kiadni összenyomáskor és felengedéskor.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#72111) micafighter válasza dqdb (#72105) üzenetére


micafighter
nagyúr

Nálam box ink járt meg ink v2 silent, azok elég simák de én úgy vagyok már vele, hogy az összes kapcsolót inkább kenés nélkül használom pár hónapig, aztán ha nem vagyok vele elégedett, akkor meg lehet kenni bármikor. Kenésnél nagyon oda kell figyelni, hogy konzisztens legyen, minden kapcsolót ugyanúgy kenj meg, ugyanannyi anyaggal, az úgy eléggé időigényes. Ha meg sietsz és nem egyformán vannak megkenve a kapcsolók, akkor kicsit máshogy fognak járni, az is zavaró lehet.

(#72112) micafighter válasza Molydeus (#72109) üzenetére


micafighter
nagyúr

Szerintem Gateron és Cherry esetén a silent kapcsolóknál a gumi rész nem tud súrlódni a kialakításbol kifolyólag. A stemen kívülre csak a siderails felett és alatt lóg ki, és nem ér túl a gumi a siderailsen, így az nem tud surlodni. Ha surlodik neked a Cherry az szimplán a Cherry sajátosság lesz szerintem, felhasznált anyag és gyártási folyamat eredménye. Ahogy említve lett a rugó is tud csúnya hangokat kiadni. Ha már használtad pár hónapig a kapcsolókat, akkor lehet ideje megkenni, esetleg a gyári rúgot valami jobbra cserélni.

Az Outemu/Gazzew kapcsolóknál is úgy láttam egyébként, hogy a gumi rész nem tud surlodni a kialakításbol adódóan, bár a Bobagumnál érzek valami furcsa ellenállást (nem súrlódás), de lehet csak a rugót kellene cserélni. A Durock Silentnél szerintem ott surlódik a gumi, és ezt könnyű tesztelni, mert a Durocknál a gumi hangtompító levehető. Nekem a gumi nélkül érezhetően sokkal simábban jártak.

[ Szerkesztve ]

(#72113) dqdb válasza micafighter (#72111) üzenetére


dqdb
nagyúr

Ezért vettem jó sok Gateron Yellow Prót, mert abban csak rugót kell kenni/megkentre cserélni, ami kevés meló :DDD A konzisztens kenés megy, csak utálom csinálni.

A V1 Ink hírhedten nem volt sima a későbbi batchekben, de megkenve sokkal jobb lett és a hangja akkoriban a legjobbak között volt. Ma már nem vennék Inket, van nála jobb olcsóbban.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#72114) micafighter válasza dqdb (#72113) üzenetére


micafighter
nagyúr

Ez eszembe jutott nekem is, vettem 10db yellow pro-t, 5 pines, milky alul-felul, viszont azt vettem észre, hogy nem túl konzisztens a kenés. Volt, amelyik nagyon szépen járt, de volt, amelyik nem volt rendesen megkenve, nem vettél észre ilyen problémát? Elég kicsi minta a 10, lehet csak kifogtam 1-2 gyengébb darabot.

(#72115) Molydeus válasza dqdb (#72110) üzenetére


Molydeus
senior tag

A gyári állapotban összességében biztosan, de összehasonlítva a szintén sokat használt sima, gyári Red-del, a gyári Red Pro-val és a megkent Silent Red-del (rugók is), azt gondolom, hogy kenés nélkül a Gateron Silent Red stemje valamennyit mindenképpen súrlódna. Javított rajta a sok használat, de teljesen nem tüntette el ezt az érzést. Szóval az irodai munkára szánt 65%-osnál már eleve kenéssel számoltam.
A Red Pro meg nálam azt hozta, amit említettél is anno a Yellow Pro-kal kapcsolatban, valószínűleg a gyári állapotukban a legjobbak. Az a kevés rugó pengés, amit ha nagyon akar az ember, akkor kihallhat szerintem nem ér annyit, hogy szétszedjem őket. Nálam most az a kérdés, hogy a Q8-ban a Red Pro elég lesz-e a stabilizált billentyűknél a SA próbához, ha megérkezik majd, vagy lesz még egy köröm egy marék Yellow Pro-val (vagy akár Black-kel, bár hosszú Space-em ott nem lesz :D ).
Amúgy éppen most néztük malystryx-szel, hogy a Keychron a v1-es G. Pro-ból szerencsére árul 12db-os kiszerelésben is, ha valakinek pont ilyesmi miatt kellene néhány erősebb rugóval kapcsoló.

M.

(#72116) Domonkos válasza totron (#72097) üzenetére


Domonkos
Ármester

Ok. Akkor roviden, es ha vannak meg kerdesek, akkor johetnek! :)

Szoval: Ferris Sweep 2.1 - Kailh Choc Pink 20g.

Ferris Sweep - Choc Pink 20g

Elso, es teljesen jogos kerdes, hogy hogy sikerult nekem kikotnom egy ilyen billentyuzet mellett, hol ez lapos, linearis es a kedvenc DSA profilhoz kozeli alternativa sincs ra a kupakok tekinteteben?
Hat.. kellett egy billentyuzet utazni. Egy olyan, ami lenyegesen jobb, mint a laptopjaim billentyuzete, de megis eleg kicsi es elegge massziv, hogy be lehessen vagni hatizsakba es laptoptaskaba ha epp menni kell.

pici

34 billentyu. Nem a legkisebb amit hasznaltam, es itt mar tenyleg ugyeskedni kell, hogy minden karakter es foleg a mod+karakter kombok kijojjenek, de meg ennyire keves(?) billentyunel sem tul nagy akadaly. Hozzaszokast igenyel? Persze. Tobbet, mint 100-rol 60%-ra ugrani, az biztos. Itt tenyleg el kell azt engedni, hogy dedikalt billentyui lehessenek a szamoknak vagy jeleknek - viszont en meg mindig tartom, hogy a sebessegre egyaltalan nincs, a kenyelemre pedig kifejezetten pozitiv hatassal van (nem a pici billentyuzet, hanam a pici billentyuzeteken hasznalt) billentyukiosztas. Keves a folosleges kezmozgas (egyaltalan nincs), es ugyes kialakitassal minden lenyomassorozat "befele gordul". inb4: Valoszinuleg mar reg tobb idot elszorakoztam azzal, hogy lemerjem, kikiserletezzem es leprogramozzam, hogy az en szemelyes felhasznalasomhoz hogyan helyezkednek el jol a firmware-ben a karakterek - amit az altala nyert mikrooptimalizaciok idoben biztos nem fognak nekem visszahozni. De baratom, Ezen a kiosztason egy elmeny gepelni :))

De akkor most jojjon a szokasos felosztas:

Ami jo:
- Utazos billentyuzetnek ez jo. Ezt a meretet siman zsebre is lehet vagni. Ajandekba kaptam is hozza egy kis szutyot: (koszi!)
- Olcso. 34 billentyu es kupak - lefelezi az arakat. Haz sincsen hozza. A NYAK-ot pedig dragabb volt kiszallitatni, mint legyartatni.
- Nincsenek diodak. Oldalankent 17 billentyuvel nem kellenek, mert minden egyes kapcsolonak jut a pro micron kulon input. Osszeforrasztani mindent nagyon trivialis.
- Mivel nem plate, hanem PCB mounted a szerkezet, igy a kapcsolokban a rugot beforrasztas utan is lehet cserelni, utolag a kapcsolot megkenni, vagy akarmelyik reszet cserelni (rugo, stem).
- Lapos: Nem kell semmi csuklotamasz.

Szutyo

Es meg igy is apro :)

Ami rossz:
Itt igazabol par dolgot tudok felhozni, de nem mind ennek a billentyuzet hibaja:
- TRS kabellel a billentyuzetet rovidre lehet zarni. Ha ugy kap aramot, hogy a ket fel ilyen kabellel van osszedugva, akkor nem fogod tudni hasznalni a master oldalt sem! Ennek az oka lehet hogy csak annyi, hogy rossz aljzatot vettem, de megis valahol szomoru, mert errol kiprobalas elott sehol sem talaltam semmi infot vagy figyelmeztetest.
- Relative alacsony az elterjedtsege es keves hozza a jo, peldakent masolhato kiosztas. Nekem ez annyira nem fajt, mert a dactyl manuformbol es a foo bar-bol konnyen athoztam ami kellett, de jelenleg ez tenyleg nem egy felhasznalobarat valasztas, ha sokkal nagyobb meretrol valtana lefele az ember.
- Nincs normalis kupakprofil. Nem a hagyomanyos Choc kupakokat valasztottam, mert kiprobalas utan ugy tunt, hogy ott megkozelebb vannak a kupakok szelei egymashoz, plusz az atlatszo kupak sokkal-sokkal szexibb :K - nos, DSA utan, meg ez is nagyon kozeli es tobbet utok melle. Nem lesz a kedvencem. Addig marad, amig nem lesz jobb alternativa.
- Az atlatszo kupakok csillognak a monitor fenyenel. Nem visszaverik azt, hanem "szivarvanyosodnak", ami szerintem meg sokkal zavarobb. Nem josolok tul nagy jovot ennek az iranynak. Tapintasra tukorsima, nincs semmi olyan jellege, ami egy jo PBT kupakra emlekeztetne.
- Sik "backplate": A kapcsolok sokkal(!) tavolabbinak erzodnek, mint a kiflibe osszehajtott dactyl manuform-omon; pedig itt fizikailag kozelebb vannak a kapcsolok is. :(
- Hang. Legtobbszor ez engem nem szokott erdekelni, de tudom, hogy ennek a billentyuzetnek a hangja sem lesz benchmark. Nem rossz, de se nem halk se mely. Erdekes, mert nekem ez az egyetlen billentyuzet, aminek a hangja jobban tetszik direktben az asztallapon, mint egerpaddal vagy torolkozovel kozben.

Lapos, mint a Fold

Ami meglepett:
- Bar a linearis kapcsoloknak nem en vagyok a celkozonsege, epites elott sikerult kiprobaljam azt a Kailh Choc Pink kapcsolot, amit en is hasznalok. Es ugyan ez majdnem mindenben az ellentetje azoknak, mint amit szeretek - hosszu teljes ut, mely kapcsolasi pont - a puhasag miatt, meg ezt a 3mm-nel rovidebb uton jaro Choc-it is viszonylag konnyu touch-type-olni.
- Probaltam a billentyuzetet 15g-os rugokkal is, de azok mar annyira puhak, hogy siman lenyomom az ujjaimmal akkor is, ha csak a kupakok tetejen pihentetem oket. De ezt a 20g-os kapcsolot is le lehet tudom nyomni, ha eleg kozelrol rafujok...
- Fentebb mar volt emlitve, hogy a billentyuzet "Choc spacing"et hasznal. De nem ugy az osszes Choc-kompatibilis kupak. Szoval ami most van, azt nevezhetnen artisannak is. Dremel + bicska.

artisan

Osszessegeben elegedett vagyok vele, mert ugyan ez sem tokeletes es boven vannak itt is kompromisszumok a meret es hordozhatosag miatt; egyelore jobbat nem tudok. A meret es a format tokeletes. A 20g-os kapcsolok ilyen rovid uton meglepoen kenyelmesek es nem farasztok. Es a konnyu szerelhetoseg szinten egy nagy pulsz.

Tetszik. :))

[ Szerkesztve ]

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#72117) dqdb válasza Domonkos (#72116) üzenetére


dqdb
nagyúr

Tőlük is tudsz venni Choc kompatibilis kupakokat, ez sem a hagyományos profil, hanem a saját fejlesztésük.

micafighter: igen, a konzisztencia jó kérdés a nagy mennyiségben gyártott kapcsolóknál, ahol egyszerre sok öntőforma van használatban (valószínűleg inkább ezt érzed, mint a kenés eltérését). Ezért vettem sokat a Yellow Pro megjelenésekor, hogy ebbe lehetőleg ne fussak bele.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#72118) Molydeus válasza micafighter (#72112) üzenetére


Molydeus
senior tag

Gateron, nem Cherry, de értem.
Lehet, hogy téves feltételezés a részemről, de szerintem pont a pad súrlódik a siderail-sben. Hogy a szélesebb falon, vagy esetleg pont oldalt, azt nem tudnám megmondani. Lehet, hogy tized mm-es vagy még kisebb a kilógás oldalra, de abból indultam ki, hogy a 205G00-vál megkent Silent Red is csinált ilyet, pedig a rugó problémát a kenés megoldotta. Vagy csak szimplán nem jól csinálom, az is lehet, nincs még túl nagy gyakorlatom benne.
G0-val viszont nálam is megszűnt a súrlódás.

Összességében csak azért hoztam elő, mert ugyan vannak erényei az alap Gateron Silent-eknek (az ára és a halk, de nem túl puha tompítás, ha valaki ilyet keres), viszont gyári állapotban a sima járás szerintem nincs köztük, és a Pink-kel is ez volt a probléma. Szóval ha forrasztással jár a csere, akkor mindenképpen érdemes őket előre megkenni. Vagy még inkább bekoptatni a Pinket és azt megkenni, ahogy írtátok is.

M.

(#72119) stellaz válasza Molydeus (#72108) üzenetére


stellaz
addikt

néztem azt is, az tetszik nekem is
ajánlott billentyűzet? a véleményekben azt írják, hogy nagyon kényes a koszolódásra

Apróban találtam egy Dell Premier KM7321W billentyűzetet, vadi új, magyar, nem ergonómikus és egyben van a num paddal, de kizárólag jókat írnak róla mindenhol és fél áron meg tudnám venni és több géppel is együttműködik, ami amúgy egész hasznos. Ez is jó lehet vajon?

[ Szerkesztve ]

Hifiman fejhallgatóhoz keresek ballanced kábelt

(#72120) dqdb válasza stellaz (#72119) üzenetére


dqdb
nagyúr

Valaki vett ilyet pár hónapja miután hasonló köröket futott itt a topikban, mint te, de már nem emlékszem, hogy ki volt az. Keress vissza, hogy ki volt az, és kérdezz rá nála, hogy így utólag jó vétel volt-e.

A kívánalmaidnak elvileg megfelel.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#72121) stellaz válasza dqdb (#72120) üzenetére


stellaz
addikt

köszi, írtam is neki

Hifiman fejhallgatóhoz keresek ballanced kábelt

(#72122) totron válasza stellaz (#72119) üzenetére


totron
addikt

Legtisztább lelkiismerettel és legnagyobb jóindulattal, egyben nem tiszteletlenül az összefoglalót szerkesztők felé, azt tudom mondani, hogy engedd el az ott olvasottakat és tényleg az van, hogy a saját utat kell megtapasztalni, bejárni. Ehhez kellenek személyes benyomások, amik járulékos költséggel vannak (vásárol-kipróbál/együttél-továbbad). Igen, a világítás után én személy szerint nem mennék. Ha PWM-mentes és az általam kergetett konstrukció csak világításos - de kikapcsolható - kivitelben létezne, nem utasítanám el, de a világítás, mint olyan ne tántorítson el semmitől, ne azt kergesd, ne szűkítsd a lehetőségeidet. Egyébként ami akárhogyan is a vakon gépelés fejlődése felé visz, az csak áldás. Kevesen látják be ezt az önérdeküket, pedig így van. Minden, itt elhangzó csak közelítőértékként kezelendő (mindenki más egy picit, így a preferenciák is azok).

(#72123) Domonkos válasza totron (#72122) üzenetére


Domonkos
Ármester

>egyben nem tiszteletlenül az összefoglalót szerkesztők felé

Nyugodtan irdd le a velemenyed, nem leszel tiszteletlen senkivel sem, mert jelenleg - amiota lemondtam a topikgazdasagrol itt - ezt az osszefoglalot senki nem tudja szerkeszteni :D - moderatorok stb.-tol eltekintve..
Ez legutoljara is akkor volt modositva, amikor mar nem nagyon erdekelt engem a tema.

Ellenben a felajanlasom meg most is el, ha valaki szeretne belejavitani vagy lecserelni, esetleg az ajanlott billentyuzetek listajahoz szerkesztesi jogot kerni, akkor azt irja meg itt, vagy szemelyesen nekem es elintezzuk! :K

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#72124) micafighter


micafighter
nagyúr

Nem találok ilyen vagy hasonló PCB-t készleten sehol, úgyhogy szeretném legyártattni 1.2mm vastagságban, az alkatrészekkel lehetőleg felforrasztva: https://github.com/evyd13/plain60-flex-edition
Gyártott már valamelyikőtök PCB-t? Ezt Mo-n vagy EU-n belül hol tudnák vajon megcsinálni? MOQ 1 vagy 2 lenne preferált, de ha mondjuk csak 5 az még beleférhet, a "felesleget" max eladom.

Egy HAD60-re vagy hasonlóra fájna még a fogam, de úgy látom azt se kapni sehol, egyenlőre rendeltem helyette DZ60 v2 Flex cut-ot, de ezen nincs JST és a szélén a bevágások nem kompatibilisek a CK bakenekoval.

[ Szerkesztve ]

(#72125) dqdb válasza micafighter (#72124) üzenetére


dqdb
nagyúr

JLCPCB vagy PCBWay, 5 darabos MOQ alatt hozzád sem fognak szólni sehol sem.

KiCadet tegyél fel, nem árt, a BOM legyártása a legnehezebb feladat (nem rendeltem még, csak végigvittem az utolsó pillanatig egy nyákot kíváncsiságból).

A CCD60 (aka Prophet PCB) is jó alternatíva lehet.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#72126) micafighter válasza dqdb (#72125) üzenetére


micafighter
nagyúr

Köszi, megnézem ezeket aztán ha gyártásra kerülne a sor majd megosztom itt a tapasztalatokat. 5 még nem vészes, pár darabot szerintem könnyen el lehet passzolni alternatívák hiányában.

(#72127) leroyclub


leroyclub
senior tag

Sziasztok! Olyan billentyűzetet keresek ami:
-Legalább 2 eszközhöz párosítható
-Macbook (M1 Air) és Windows 11 (asztali PC) kompatibilis
-Vezeték nélküli
-Numerikus billentyűzete is van
-Tölthető aksis
-Magyar kiosztású

(#72128) Molydeus válasza leroyclub (#72127) üzenetére


Molydeus
senior tag

Mechanikusból adná magáta Keychron K10, ha lehetne kapni ISO kiosztással. Egy mérettel kisebb a K4 (96%-os) van numpad, de kompaktabb nav cluster.
Kapható hozzá magyar feliratos kupak készlet, ha nem lenne elég az ISO-UK vagy DE.

M.

(#72129) leroyclub válasza Molydeus (#72128) üzenetére


leroyclub
senior tag

Ohh köszi ez a K4 nagyon tetszetős :D Ez a mechanikus téma mennyire kényelmes? Az idők folyamán eléggé hozzászoktam hogy a macbookon szinte fel sem kell emelnem az ujjaim és alig van lenyomás.

(#72130) benyovszki4 válasza micafighter (#72114) üzenetére


benyovszki4
csendes tag

Yellow Pro alatt a Pro 2.0-át érted vagy a simát? Tudtommal csak a 2.0 prelubed.

"Braaaap brap brap brap" -Honda CR500

(#72131) Molydeus válasza benyovszki4 (#72130) üzenetére


Molydeus
senior tag

Mindkettő gyárilag van kenve, ettől a "Pro". A Gateron azt állítja, hogy a v2 rugója nem peng.

M.

(#72132) dqdb válasza Molydeus (#72131) üzenetére


dqdb
nagyúr

Háromféle Gateron Pro kapható jelenleg:

Gateron Yellow Pro (KS-3, néha milky néven fut)
Gateron G Pro Yellow
Gateron G Pro 2.0 Yellow

Keychronnál az utolsó kettő érhető el, én az elsőt szoktam linkelni a Smoother Store-ból. Mindhárom gyárilag kenve van.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#72133) Molydeus válasza leroyclub (#72129) üzenetére


Molydeus
senior tag

Ha kifejezetten lapos billekhez vagy szokva és korábban se mecháztál, akkor érdemes kipróbálni egy bármilyet egy mediamarktban, mert nagyon más. A minőségérzet egy belépőnél persze nagyon más, mint pl. a K-knál, és ne ilyedj meg a hangjuktól, mert abban is nagyok a különbségek, de arra mindenképpen jó, hogy kipróbálj egy ilyen magasabb, hosszabb úton járó kapcsolót.
Egyébként hosszútávon sokkal jobb az újízületeknek a mecha, mint a notebookok lapos bill.jei főleg ha sokat gépelsz.
Ha nem jönne be, akkor marad az ollós Logitech Mxkeys, a Magic, esetleg a ma említett Dell (ezzel nincs tapasztalat), olcsóbban pár kompakt Rapoo 9300, 9500, 9700 (munkára kevésbé, játékra meg egyáltalán nem).
Vagy ha van vállalkozó kedved, akkor a Cooler Masters SK653, vagy egy korábbi Tesoro low profile mecha (szerk.: ebből nincs wireless, rosszul rémlett), de ezek a mechákon belül is egyediek, pl. nem szabvány a kupak profiljuk, nehéz lehet a pótlás, csere.

M.

[ Szerkesztve ]

(#72134) benyovszki4 válasza dqdb (#72132) üzenetére


benyovszki4
csendes tag

és Molydeus

Köszi, tényleg, ezt valamiért a Keychron oldalán nem reklámozzák a sima Pro-nál.
2.0 yellowkat rendeltem a K6-hoz, remélem jók lesznek. Ja igen amúgy meg is jött közben a K6, még ezekkel a kék kapcsolókkal is elképesztő milyen jó, köszi a tippeket. :R

"Braaaap brap brap brap" -Honda CR500

(#72135) Molydeus válasza Molydeus (#72133) üzenetére


Molydeus
senior tag

"újízület"... tejóég... pedig még szerkesztettem is. Asszem elmegyek pihenni. :D

M.

(#72136) Molydeus válasza dqdb (#72132) üzenetére


Molydeus
senior tag

Jogos, a "Keychron" verziót együtt vettem most az elsővel. :R

M.

(#72137) stellaz


stellaz
addikt

Az előbb elmentem MM-és vagy egy órán keresztül püföltem a billentyűzeteket.

A gumis billentyűzeteket el is vetettem. A Microsoft sculpt ergonomic amúgy egész kényelmes volt, de nem tudom,hogy meg bírnám -e szokni azt az elrendezést, az egere is elég furcsa, bár lehet, hogy csak időt kéne adni neki.

Volt két mechanikus, amik viszont nagyon tetszettek, sokkal jobb volt rajtuk a gépelési élmény.
Az egyik egy GWings vezetéknélküli, magyar kiosztásos, numpad nélküi volt. Ez elég csattogós volt, de kellemes élmény volt gépelni rajta.
A másik egy Corsair k60 rgb pro, ez kicsit jobb volt érzetre, teljes méretű, de US billentyűzettel és halkabb is volt. Magyar kiosztással nem találtam.

A fentiek tükrében tudtok olyan mechanikus billentyűzetet ajánlani, ami magyar karakteres, elsősorban jó rajta gépelni (ez a kapcsolók színjelölésétől függ?), másodsorban vezeték nélküli (ha az korlátozó, akkor jó a vezetékes is), világítás nem fontos. Valahol 20 és 40 közötti árral?

Használtan szabad venni őket?

[ Szerkesztve ]

Hifiman fejhallgatóhoz keresek ballanced kábelt

(#72138) Molydeus válasza benyovszki4 (#72134) üzenetére


Molydeus
senior tag

Nincs mit. Elég stabil ajánlat a K sorozat, eddig még mindenkinek bevált, ha jól emlékszem. :)

Többiek:
Ugye jól rémlik, hogy a K6 az egyetlen nem Pro K, amihez van nem hivatalos VIA támogatás?

M.

(#72139) benyovszki4 válasza stellaz (#72137) üzenetére


benyovszki4
csendes tag

Nem vagyok nagy guru, de ennek a fél napnak a tükrében amit használtam a Keychron K6-ot, meg a sok ajánlás mellett én merném ezt ajánlani. Még mindig akciós 31ért a blue switches hotswapos RGB-s alu keretes verzió, plusz valami 7500 a magyar billentyűkészlet. Nekem 40 alatt megállt szállítással. Itt a board, itt meg a billetnyűk.

A kék a csattogós aminek van egy nyomáspontja (clicky), a barna a nem csattogós de nyomáspontos (tactile), a piros meg a teljesen simán mozgó (linear). A többi szín ezeknek a variánsai.

Edit: Ha hotswapos verziót veszel az azt jelenti, hogy utána bármikor csak kihúzod a switcheket és kicseréled olyanra amilyet szeretnél. Amit linkeltem azon akkora akció van most, hogy egy komplett szett switchel együtt is olcsóbb mint eredeti áron.

[ Szerkesztve ]

"Braaaap brap brap brap" -Honda CR500

(#72140) stellaz válasza benyovszki4 (#72139) üzenetére


stellaz
addikt

Köszi, már csak a kék akciós. Az amúgy jó gépelni? A Crossair az cherry viola volt, az nagyon tetszett.

Hifiman fejhallgatóhoz keresek ballanced kábelt

(#72141) benyovszki4 válasza stellaz (#72140) üzenetére


benyovszki4
csendes tag

Igen, a kéket vettem én is, a lineárisok nekem jobban tetszenek, be is rendeltem egy készeletet belőle de még ígyis olcsóbb volt mintha a lineáris verziót vettem volna. Én eddig egy membrános Asus Cerberust használtam, és ahoz képest ez egy másik dimenzió. Azért is írogatok ide most játék helyett éppen, mert annyira élvezem ütni a gombokat :B

Azt a Corsairt azt hiszem énis pont kipróbáltam hétfőn egy Media-ban, de ehez képest az játékszernek tűnik.

[ Szerkesztve ]

"Braaaap brap brap brap" -Honda CR500

(#72142) stellaz válasza benyovszki4 (#72141) üzenetére


stellaz
addikt

Köszi a tippet, rendeltem is egyet belőle a kupakokkal. Kipróbálom a kékkel, aztán majd meglátjuk.

Hifiman fejhallgatóhoz keresek ballanced kábelt

(#72143) benyovszki4 válasza stellaz (#72142) üzenetére


benyovszki4
csendes tag

Szívesen, biztos megtalálod majd ami a legjobban tetszik, elképesztő méretű a switch választék.

"Braaaap brap brap brap" -Honda CR500

(#72144) stellaz válasza benyovszki4 (#72143) üzenetére


stellaz
addikt

switchet honnan lehet rendelni hozzá? azt könnyű kicserélni?

Hifiman fejhallgatóhoz keresek ballanced kábelt

(#72145) benyovszki4 válasza stellaz (#72144) üzenetére


benyovszki4
csendes tag

Én a Keychron-tól rendeltem, ott olcsóbban találtam mint máshol, de itt a veteránok lehet tudnak neked mutatni olcsóbb oldalakat. A billentyűzet dobozában lesz billentyűkiszedő meg switch kiszedő szerszám is, kb 2 másodperces mutatvány switchenként, nagyon egyszerű.

"Braaaap brap brap brap" -Honda CR500

(#72146) Molydeus válasza benyovszki4 (#72145) üzenetére


Molydeus
senior tag

A Keychron nagyon jó áron adja most a Gateron kapcsolókat. Emellett az a tapasztalat, hogy nem jön rá további költség azon túl, amit a rendelésnél kifizetsz (VÁM, ÁFA). Valamivel gyorsabban is ér ide, mint egy átlagos Alis rendelés, kb. 14-15 nap.

A switcheket többféle eszközzel is ki lehet szedni. A Keychron ad a bill. mellé egyet, de az talán nem a legkényelmesebb. Lehet helyette használni mezei IC kiszedőt, vagy pl. ez egy ajánlott kombinált eszköz (kapcsoló ki- és kupakleszedő is, nem tudom, hogy jelenleg hol a legolcsóbb).

[link]

A kupakokra is érdemes ezt a fajta drótos leszedőt alkalmazni. Azt nem tudom, hogy a gyártó a K-khoz melyiket adja.

M.

(#72147) leroyclub válasza Molydeus (#72133) üzenetére


leroyclub
senior tag

Beágyazásnál megéri a 10.000 felárat a Hot swap?

(#72148) stellaz válasza benyovszki4 (#72145) üzenetére


stellaz
addikt

Köszi, ha megjön meglátjuk mennyire őrül meg tőle a család (esetleg kolléga, ha beviszem).

Hifiman fejhallgatóhoz keresek ballanced kábelt

(#72149) benyovszki4 válasza Molydeus (#72146) üzenetére


benyovszki4
csendes tag

A switch puller tényleg nem áll nagyon kézre, mondjuk nekem nagy kezeim vannak. A keycap puller az ilyen drótos amit linkeltél, az király.

A Keychron írja is a szállításnál, hogy "All-add-on" már benne van az árban az áfa meg minden.

"Braaaap brap brap brap" -Honda CR500

(#72150) Molydeus válasza leroyclub (#72147) üzenetére


Molydeus
senior tag

Beágyazásnál?

Alapvetően szerintem megéri, mert sokkal egyszerűbben és gyorsabban lehet karbantartani, javítani és módosítani, mint a forrasztott verzióknál.
Itt ne csak arra gondolj, hogy egy elromlott kapcsolót kicserélsz (ez amúgy ritkább, mint egy forrasztás vagy az elektronika hibája), hanem pl. egy gyorsabb könnyű kapcsoló a Space-t "lustává" teheti (lassan tér vissza), akkor betehetsz a helyére egy erősebb rugós verziót. Vagy akár komplett kapcsoló készletet is cserélhetsz, ha mondjuk simább járást vagy halkabb hangot szeretnél. Plusz könnyebb stabilizátort cserélni (ezek tudnak csak igazán hangosak lenni), vagy hangtompító filcet/szivacsot berakni a NYÁK és a Plate közé.
Szóval, hacsak nem vagy gyakorlott a forrasztás terén, akkor szerintem megéri a felárat.

A gyártónál és itthon az afterhoursnál amúgy most nincs is akkora különbség árban az ISO K4-nél, kb 3e. ill. 5eFt.

M.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Milyen billentyűzetet vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.