Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-03 18:52:36

LOGOUT.hu

Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#79401) Nemir Ombe válasza gabber01 (#79398) üzenetére


Nemir Ombe
addikt

Ilyet nem írtam .... de (lehet, hogy csak számomra) furcsa, hogy létez(het)nek a piacon olyan nem "profitéhes" és nem "haszonhajhász" gyártók, aki az olcsó erősítőpanelekből, olcsó kapcs. üzemü tápokból, olcsó hsz. készletekből és (esetenként) fröccsöntött műanyag házakből olcsóbban (ami még az előző sorok alapján érthető is lenne) tudnak jobb minőséget és jobb hangot (ez a rész viszont már kezd számomra értelmezhetetlenné válni) gyártani, mint a "profitéhes és haszonhajhász konkurencia" .... értem én, hogy ha az ember nem akar sokat költeni, akkor nekiáll "ideológiát gyártani", amitől a szarabb is jobb lesz .... :D .... persze van a másik véglet is, amikor súlyos pénzeket kell(ene) fizetni nagyon kis apróságokért, de itt is tud működni az "ideológia" .... azt meg, hogy valami sokkal olcsóbban ugyanolyan jó legyen (vagy még jobb is), azt meg a piac "nem engedi" .... ;)

AMDFan:
Szerintem lehet ezt akárhogy is "forgatni" egy minőségibb (alkatrészekbő, hsz-kból összeállított rendszer, amit ráadásul jó esetben sok-sok órán keresztül "olptimalizáltak" a gyártó valóban hozzáértő emberei) mindenben jobb lesz, mint egy gyengébb (és olcsóbb), de esetleg "más technikai megoldással" működő rendszer .... de persze ez "visszafele" és egy bizonyos szint felett már nem vagy nem olyan "látványosan" igaz .... ;)

[ Szerkesztve ]

Hmm ....

(#79402) useless


useless
aktív tag

Van egy pio 932-es erősítőm + hkts 16-os hangfalak. Az erősítő beállításainál 6 ohm-on vannak a hangfalak, de a szett 8 ohm-os. Érdemes átállítani 8 ohm-ra vagy hagyjam a saját beállításaival 6 ohmon? :F

-۞- -۞-

(#79403) alphamooncam válasza Nemir Ombe (#79401) üzenetére


alphamooncam
őstag

Ideológia mindenhol működik, a piac meg változik.

Alapvetően igaz amit állítasz, amennyiben konvencionális HIFI-ről beszélgetünk.

Amennyiben meghaladjuk ezt a keretet, már nem mindíg igaz. Szerintem.

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

(#79404) Nemir Ombe válasza alphamooncam (#79403) üzenetére


Nemir Ombe
addikt

Akkor pl. a "nem konvencionális hifiről" irhatnál pár sort, hogy "képben legyenek" a topik olvasói .... ;)

[ Szerkesztve ]

Hmm ....

(#79405) Sz_Imre válasza useless (#79402) üzenetére


Sz_Imre
senior tag

Szerintem ebbe a házimozis topikban hamarabb kapsz választ, mint itt a hifis topikban.

(#79406) Rozoga62 válasza useless (#79402) üzenetére


Rozoga62
tag

Hagyd 6 Ohm-on.

(#79407) AMDFan válasza Nemir Ombe (#79401) üzenetére


AMDFan
addikt

Én nem forgatok semmit, te forgattad ki az én szavaimat. Sehol egy szóval sem írtam olyat sem én, sem más, hogy vannak "nem profitéhes" gyártók akik olcsóbb alkatrészekből jobb hangot csinálnak mint a csúnya rossz hifigyártók. Leírom mégegyszer. A passzív hangváltás egy ezeréves technológia. Az elektrotechnika fejlődésével elérhetővé váltak az IC alapú hangváltók amiken az alacsony szintű jel folyik át, pontosabb, precízebb hangváltást lehetővé téve, akár a vágási meredekség, akár a fázis szempontjából. Ezek mind nagyon fontosak a sztereo tér leképezésében, majd ezek után minden hangszórót saját végfok hajt meg, pontosan olyan mint amilyet a gyártó mérnökei a hangszóróhoz terveztek. Ezeknek az előnyei tagadhatatlan és objektív tények. Ezt a tervezést, technológiát, és rendszerszinergiát már az olcsó kategóriás monitorok vásárlói is megkapják, ellentétben azokkal akik komponens rendszerekből próbálják összeilleszteni a rendszerüket több kevesebb sikerrel. Én nem tudnék ma a piacon kapható komponens rendszerekből (hangfalak+erősítő) 2-300 ezer forint alatt összeállítani olyat ami felveszi a versenyt mondjuk a lesajnált JBL LSR305-tel.
Szintén téveszme, hogy az aktív rendszerek az olcsó multimédiás kategóriát képviselik. Meg lehet nézni, hogy elismert "hifis" gyártók mint a Focal vagy a Dynaudio milyen árkategóriájú aktív rendszereket építenek.

(#79408) Nemir Ombe válasza AMDFan (#79407) üzenetére


Nemir Ombe
addikt

"Én nem tudnék ma a piacon kapható komponens rendszerekből (hangfalak+erősítő) 2-300 ezer forint alatt összeállítani olyat ami felveszi a versenyt mondjuk a lesajnált JBL LSR305-tel."

Ha te nem is tudsz, attól még lehet összeállítani .... és tényleg csak a példa kedvéért; egy CA Topaz 5 + SX60 "kombót" azért nyugodt szívvel oda lehetne tenni 2 LSR 305 mellé ..... utána meg jöhetnek a különböző "ideológiák" .... :D ;)

.... és a fenti egy olcsó "hagyományos" rendszer, persze hogy lehet aktívban is jót építeni, de az annyival drágább is, mint a passzív megfelelője .... azt kellene megérteni, hogy a jó dolgok nem olcsók, ezért minden a "kompromisszumokról" szól csodák pedig nincsenek .... ;)

.... és ha már felhoztad; a "lesajnált" LSR 305 meg pl. arra, amire a "júzerek" nagy része használja, teljesen megfelel .... de semmi több .... :D ;)

[ Szerkesztve ]

Hmm ....

(#79409) alphamooncam válasza Nemir Ombe (#79408) üzenetére


alphamooncam
őstag

Én mondjuk pont ennek az ellenkezőjéről számoltam be itt több mint egy éve [link]

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

(#79410) AMDFan válasza Nemir Ombe (#79408) üzenetére


AMDFan
addikt

".... és a fenti egy olcsó "hagyományos" rendszer, persze hogy lehet aktívban is jót építeni, de az annyival drágább is, mint a passzív megfelelője"

Ebből látszik, hogy abszolút fordítva ülsz azon a bizonyos lovon. Ehhez csak meg kellene nézned, hogy mennyibe kerülnek ugyanazok a hangfalak aktív illetve passzív verzióban. Ilyen van a Dynaudionál, Focalnál, ATC-nél, JBL-nél is. Egy passzív hangfalhoz mindig komolyabb erősítő kell.

Ja és tessék akkor itt egy kép az ajánlott CA SX60 igényesen béna elhelyezéséről. Állva biztos jó hallgatni a döngő mélyeket a fal mellett :N
A JBL-nél legalább fülmagasságba kerül a magassugárzó :)

[ Szerkesztve ]

(#79411) Nemir Ombe válasza AMDFan (#79410) üzenetére


Nemir Ombe
addikt

"Egy passzív hangfalhoz mindig komolyabb erősítő kell."

Mert ugye egy aktiv dobozba az olcsóbb erősítő is jobban szól .... ?? :D .....mellesleg: a dobozonkénti táp (és egyéb minőségi alkatrészek alkalmazása) biztosan jobban megéri a gyártónak (ezért olcsóbban is adja azokat) mint egy "hagyományos" rendszer esetén .... ;) .... de ahogy látom felesleges is ezen "vitázni", mert a "gyártott ideológia" mindennél erősebb .... :D

.... "elhelyezésfetisiszták" meg mindig vannak, de az aktív dobozok "júzereinél" ez gyakrabban fordul elő.... :D ;)

Hmm ....

(#79412) djlolo válasza gabber01 (#79392) üzenetére


djlolo
tag

Igen ,lepni szerettem volna en is kisse feljebb szereny kepessegeim szerint de konkret valaszt nem kaptam. Az hogy a hangfalak a szekreny tetejen vannak sajnos helyhiany miatt van(eleg nagyok meretre) es mar nem nagyon hasznalom oket. Ha vennek ujakat allvanyra szeretnem tenni es valahogy jobban elhelyezni.

(#79413) AMDFan válasza Nemir Ombe (#79411) üzenetére


AMDFan
addikt

"Mert ugye egy aktiv dobozba az olcsóbb erősítő is jobban szól"

Látom még mindig nem sikerül felfogni, hogy egy aktív dobozban csatornánkénti erősítés van, egy végfok egy hangszórót hajt meg, míg a passzív váltók esetén, egy végfok után jön még a passzív hangváltó amivel meg kell küzdenie az erősítőnek. Itt válik érdekessé a filléres alkatrészekből készült passzív váltó fázishelyessége (kíváncsi lennék milyen hangváltó van a linkelt CA SX60-ban...), és az erősítő tudása. Ez az oka annak, hogy az olcsóbb IC-s végfok is ugyanarra képes mint a hagyományos erősítős felállás, olcsóbban. Ez van, fejlődik a technika. Tegyük még hozzá, hogy egy hagyományos erősítő az ugye előfok és végfok is egyben. Aktív rendszereknél az előfok általában valamilyen külső "hangkártya".
A már emlegetett Genelec 8050-ben például ha nem csal az emlékezetem akkor ilyen IC a végfok: [link]
Biztos hülyék a Genelecnél is hogy nem passzív hangfalakat építenek.

[ Szerkesztve ]

(#79414) Attila0 válasza AMDFan (#79410) üzenetére


Attila0
őstag

Nyugodtan ki lehet javítani ha tévednék de, én úgy gondolom hogy, a passzív dobozokhoz azért kell(het) komolyabb erősítő mert az több dobozpár márkához használható. Míg egy aktív hangfalpárban lévő erősítő jobbára azokba a példányokba lettek tervezve!

(#79415) Jorus válasza Nemir Ombe (#79408) üzenetére


Jorus
nagyúr

Egy barátom tavaly épített egy kisebb rendszert, ahol 500.000 HUF-ban húzta meg a határt forrás nélkül, de kábelekkel együtt, és végül Dynaudio Excite X14A hangsugárzókat vásárolt, amik szerintem és szerinte is nagyon kellemesen, zeneien szólnak minden tekintetben. Első körön Excite X14-eket hallgatott (az az A passzív megfelelője), de nem nagyon tudtak neki olyan erősítőt mutatni, amivel szebben szólt volna az X14, mint az X14A, és belefért volna a keretbe. A passzív X14 ~250.000 HUF, de nem nagyon talált olyan erősítőt 200k-ért, amivel az X14A-kat összehasonlítva a passzív megoldás felé vitte volna el a döntését. Meghallgatott még több, hasonló méretű aktív KRK-t és Genelec-et is, de azok hangzása nem tetszett neki annyira, mint a Dyna-ké, így azokat vette végül ~460.000 HUF-ért, és még helyet is megtakarított. Tehát igen, aktívban is lehet jót találni könnyedén, ami pariban van egy passzív rendszerrel, bár nem az alsó kategóriában és persze az egyéni ízlés is nagyon sokat nyom a latba vásárlásnál, hallgatózásnál.

''És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow

(#79416) alphamooncam válasza Nemir Ombe (#79404) üzenetére


alphamooncam
őstag

Örülök hogy feltetted ezt a kérdést, pont egy olyan hifista, aki a földi halandókat júzernek (lúzer) titulál - micsoda áthallás - és aki több hagyományos, - bár nem feltételezem hogy nem tudod, mit is jelent a a konvencionális kifejezés - hifit látott, mint itt a legtöbben az teszi fel nekem - aki magát hozzá nem értőnek tartja - kérdésnek, hogy is néz ki egy hagyományos hifi.

Hogyisvanez ??? Mostakkormivan???

Ami nem úgy néz ki mint egy hifi, az nem hagyományos hifi. Ennyi.

Ja, és a hifista hitvallása szerint ami nem úgy néz ki, az már nem is adhat ki minőségi hangot magából. :N

P.S.: Egy alkalommal megkérdezték tőlem, hogy tudok-e ultizni, amire én azt válaszoltam, hogy nem tudok, szeretek.

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

(#79417) alphamooncam válasza djlolo (#79412) üzenetére


alphamooncam
őstag

Tedd fel a kérdésed a multimédiás topikba, ott vélhetően hamarabb kapsz választ [link]

Ja, és ne felejtsd el elolvasni az összefoglalót...

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

(#79418) Nemir Ombe válasza AMDFan (#79413) üzenetére


Nemir Ombe
addikt

Már hogyne érteném, hogy egy dobozban 1 végfok (esetleg 2 mert külön erősíti a mély/közép vs magasat), de minden dobozba külön táp (és ennek a körítése) is kell, ami (a technika fejlődésével) ahogy látom a véleményed szerint egyre olcsóbb és ennek ellenére mégis jobb .... :D .... azt meg már nem is akarom felhozni, hogy pl. egy -két komolyabb gyártó a "hagyományos" eszközeinél kiemelt figyelmet fordít az elektronika "rezgéscsillapitásra" is, ami egy aktív doboznál még költségesebb is lenne, mint egy "hagyományos" megoldásnál, de mint olvasom ez (sem) szempont már, mert a "technika túlfejlődött" ezen is, ahogy az alkatrészek minőségén is .... ;)

.... de szerintem tényleg nincs értelme "vitázni" ezen, mert a "jó hang" és a "minőség" mindenkinek mást jelent .... a Genelec meg marketingből szintén "5-ös" cég, aki igaz, hogy sz@rt nem igazán gyárt, de olcsóbban sem jobbat, mint a "hagyományost" gyártó konkurencia .... ez is (mint minden más) hit/márkahűség/ideológia/marketingfogékonyság kérdése .... ;)

Hmm ....

(#79419) fehér_ember válasza Dorian (#79395) üzenetére


fehér_ember
addikt

"Vannak akik szerint a hifi jelentése valamiféle vallásos elrévülés, nem pedig "jó minőségben zenét hallgatni"
Ön mit gondol?
;] "

Számomra valóban nem csak annyit jelent hogy jó minőségben zenét hallgatni.
Hanem azt, hogy igyekszem kivenni a részem abból a mindig jobbra és jobbra törekvésből aminek az lenne (az általam el nem érhetőnek titulált :) ) célja, hogy nagyon jó minőségben hallgathassak zenét.
Szóval nálam az csak a motivációt adja egy olyan hobbihoz/kütyüzéshez, ami mások tapasztalatainak figyelembe vételével, megismeréssel, kísérletezgetéssel és tanulással próbálja kiismerni az zenehallgatáshoz használt eszközöket, a hallgatási környezetet és a hallgatót.
Persze csak saját tempóban, változó fontossági sorrendben, lehetőségeimhez mértem és lustaságomtól függően. :)

Tehát részemről a hifi azt jelenti hogy "elmélyülök" azokban a dolgokban, amik jobb minőségű zenehallgatáshoz vezethetnek.

(#79412) djlolo
Ajánláshoz nem ártana ha lenne fogalma az ajánlónak arról, hogy hogyan szólhat az a nem konkretizált Unitra; vagy legalább arról nyilatkoztál volna hogy mik a problémáid a jelenlegi felállással. Azt se értem, hogy miért hoztál fel házimozierősítőt példának; tehát mit is szeretnél igazán.

[ Szerkesztve ]

(#79420) Nemir Ombe válasza alphamooncam (#79416) üzenetére


Nemir Ombe
addikt

Látom nagyon megy a "mellébeszélés" .... :D ....

.... én csak azt "kérdőjeleztem" meg, hogy egy 100e-es aktív dobozpár jobb lenne, mint egy 300e-es (vagy még drágább) "hagyományos hifi" .... de tudom a "technika már túlhaladt mindezen, csak a gyártók nagy része ezt még nem vette észre (nem is értem hogy nem mentek még csődbe .... ?? :D).... ezért még mindig az "olcsó de kiváló" aktív dobozoknál drágábban gyártják a passziv dobozaikat (meg ráadásul külön erősítőket is ezekhez) .... de ha meg csinálnak "aktív változatot" valamelyik passziv termékükből akkor az még a passzívnál is drágább .... szerintem "fel kellene nyitni" ezeknek a gyártóknak a szemét, hogy már bizony "túlhaladt rajtuk a technika" és itt lenne az ideje annak, hogy ők is olcsó alkatrészekből gyártsanak olcsó aktiv dobozokat, mert amit csinálnak, annak nem sok értelme van .... ;] :D

.... mellesleg; nem tudom hol volt a korábbi hsz-emben kérdés .... :D ;)

[ Szerkesztve ]

Hmm ....

(#79421) Nemir Ombe válasza Jorus (#79415) üzenetére


Nemir Ombe
addikt

Ez igy teljesen rendben is van .... a vázolt példádban az lett volna a "truváj", ha pl. a passzív Dyno + egy 200e-es erősítőnél egy pl. 100-150 -200e-es aktív dobozpár jobban (vagy legalább ugyaúgy) szólt volna .... de igy miért lenne bármi is "fura" benne .... ;)

(.... nem azt írtam, hogy egy aktív doboz nem lehet jó, csak én abban "kételkedem", hogy egy felébe/harmadába/negyedébe kerülö aktív dobozpár ugyanolyan vagy jobb tud lenni, mint a(z akár) többszörösébe kerülő "hagyományos hifi" .... valahogy nem hiszek a csodákban .... :D ;) )

[ Szerkesztve ]

Hmm ....

(#79422) Polllen válasza AMDFan (#79399) üzenetére


Polllen
nagyúr

A heco argon 50 kb használtan 80k. Melyik aktív doboz jobb nála 100k-ig? Komolyan kérdezem, mert szívesen lecserélem, hiszen ehhez még erősítő is van. Pl. egy JBL LSR 308 biztosan gyengébb nála.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#79423) AMDFan válasza Nemir Ombe (#79418) üzenetére


AMDFan
addikt

"a Genelec meg marketingből szintén "5-ös" cég, aki igaz, hogy sz@rt nem igazán gyárt, de olcsóbban sem jobbat, mint a "hagyományost" gyártó konkurencia"

Ez a konkurencia eléggé sok gyártót jelent, így abban valószínűleg igazad van, hogy lehet kapni mondjuk 900 ezer forintért, tehát 1 millió alatt olyan erősítő + hangfal párost ami hozza mondjuk a 8050-es szintjét, más kérdés, hogy én nem találkoztam ilyennel. Jártam pár hifi bemutatóteremben, voltam hifi shown, voltam több fórumozónál akiknek drágább, vagy épített hangrendszereik voltak, és egyszerűen nem. Évekig követtem a hifis utat, én is vettem tizenezrekért hangfalkábelt, cserélgettem a hangrendszereimet jobbra balra, úgy számoltam, hogy kb 20 különböző hangfalam volt eddig, adott esetben mélynyomóval is próbálkoztam. Tény, hogy ezek egyike sem volt 1 milliós kategória, viszont amiket elmentem meghallgatni nem ösztönöztek arra, hogy lecseréljem a 3-400 ezres rendszeremet egy 2 vagy 3x drágábbra (új árán nézve). Számomra fordulópont volt az egész történetben amikor éppen egy DAC-ot vásároltam egy fórumtárstól, hogy még pengébb legyen a rendszerem, és amikor leteszteltük a DAC-ot, pont egy 8050-es Genelec-el tettük meg. Először furcsán néztem a randa aluminium dobozokra, gondoltam is magamban, hogy mik ezek a kis szarok az én otthoni álló hangfalaimhoz meg a szubomhoz képest. Aztán jött a meghallgatás és jött a meglepetés. Olyan tér amit én még életemben sehol sem hallottam, megtudtam hogy milyen az amikor valaki egy bemutatóteremben nem csak magyaráz arról hogy milyen precíz a tér, milyen széles és mély a szinpad, hanem a valóban ott is van, és hogy milyen az amikor tényleg fantom centerként hallod az éneket, nem csak beképzeled, hogy a mindenhonnan szóló énekes valójában pontosan középről szól. Ez nekem több év hifizés után megdöbbentő élmény volt. Reménykedtem benne, hogy ez a DAC amit megvenni készültem, tényleg annyira jó, hogy ez hozza meg az én rendszerembe is majd a megváltást. Megvettem, hazamentem, csalódtam. Aztán eladtam az egész rendszeremet, vettem egy 8050-est, és átértékeltem az egész eddigi hifis történetemet.
Persze az is lehet, hogy én jártam mindig rossz helyeken, rosszul beállított rendszereket hallottam. Ez nem kizárt, de én ezt tapasztaltam.

Visszatérve az árkategóriákhoz, a fentiekből kiindulva, pontosan az olcsó kategóriában (<200e) érzem azt, hogy az aktív rendszerek óriási előnyben vannak a passzívokhoz képest. És nem kell hozzá 3 hónapon keresztül járni az ország bemutatótermeit, hanem bemegy az ember a hitspacebe és nyugodtan, kiváló körülmények között, meghallgatja amit szeretne:

(#79424) AMDFan válasza Polllen (#79422) üzenetére


AMDFan
addikt

Nem tudom, nem ismerem. A specifikáció alapján ez ránézésre elég komoly doboznak tűnik, a 80 ezres használt ár nyilván nem a tudásának szól, hanem a korának. Ahogy nézem ez 2500 DM volt újan. Használtan mindig ki lehet fogni nagy vételeket. Így 2 perc guglizás után ezt a dobozt mai áron a 4-500 ezres kategóriába sorolnám, amihez illik egy normális erősítőt párosítani. Szerintem ne a low end stúdió monitorokkal hasonlítsd ezt. Hallgass meg mondjuk minimum egy Mackie HR824-et.

(#79425) alphamooncam válasza Polllen (#79422) üzenetére


alphamooncam
őstag

Miért pont a 308-as?

Az pont, hogy zeneileg kevésbé érett, mint a 305-ös. [link] pl.

Tudom, mert én összehallgattam a kettőt, és másokat is. Olvass utána, lehet róla találni neten infot bőven.

Ja és megér egy meghallgatást. :K

[ Szerkesztve ]

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

(#79426) Nemir Ombe válasza AMDFan (#79423) üzenetére


Nemir Ombe
addikt

A "konkurenciára" csak azt tudom írni, hogy (csak ami hirtelen eszembe jutott) a 8050 helyett (és 900e alatt) azért kijön pl. egy Yamaha AS 1100/2100 vagy MF 6 + Canton Reference 7/9 vagy Elac 407/403, de még egy pár Focal 1008BE beleférhet valamelyik olcsóbbik fenti erősítővel ..... persze kinek mi tetszik/mire van igénye és persze a fenti árak nem hazánk "népszerű" kereskedéseiben értendők, hanem a "hátáron túlról", de természetesen újonnan .... és még annyit, hogy a szóbanforgó Genelec viszont kint sem olcsóbb, ellenben így már (legalább is számomra) elgondolkoztató lenne az aktív vs hagományos felállás, mégha "aktívpárti" is lennék .... de persze mindez függ a "felhasználás módjától" is, mert a PC mellé a fentiek egyikét sem tenném, ahogy "szobát betöltő hifizésre" sem a Genelec-et választanám .... ;)

.... és pont az olcsó(bb) rendszerek esetén lehet "jobban" járni egy "saját (és okosan) összekonfigurált" rendszerrel, mint egy "instat" hanggal.... csak az előbbihez némi "hozzáértés" (is) szükséges .... :D ;)

[ Szerkesztve ]

Hmm ....

(#79427) Polllen válasza AMDFan (#79424) üzenetére


Polllen
nagyúr

Azért dobtam be a kérdést, mert ugye a mondás onnan indult, hogy 100k-s használt passzív vs 100k-s aktív...

alphamooncam

Azért a 308, mert azt használtam elég sokáig és azt cseréltem le az argon-ra...

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#79428) AMDFan válasza Nemir Ombe (#79426) üzenetére


AMDFan
addikt

Ezt most nem teljesen értem. Az olcsóbbik Yamaha erősítő itthon 500e Ft körül van, a Canton Ref. 7 1,5 millió Ft. Ezeket külföldön hol lehet megvenni 900 ezerért újan? :Y

Itt egyedül a Focal polcsugárzó az ami egyébként elgondolkodtató lehetne, haveromnak Focal SM9 van, és az egy komolyabb szintet képviselt a 8050 mellett meghallgatva, viszont a kis Focalnak egy 8050 mellett eltűnnének a mélyei. Eddig nem találtam magamnak alternatívát a 8050 helyett, de elfogadok bármilyen tippet, hogy ha újra elérhető közelségbe kerülne, akkor mit válasszak :)

A szobát betöltő hifizés volt életem egyik tévútja :) Ahhoz hogy szobát betöltő hifizés legyen, ahhoz egy min. 25 nm körül szobát alá kell rendelni a hifinek, normális akusztikát kialakítani ami nagyon nem kevés pénzbe kerül (ezt szokták a hifisták jó drága kábelekkel "megoldani"). Számomra a minőségi zenehallgatás átlagos körülmények között a közeltéri zenehallgatásban merül ki, amíg nem leszek milliomos. Én, ha zenét akarok hallgatni, akkor leülök a fotelba nagyon max 1,5 méterre a hangfalaktól, és élvezem. Ha meg filmet nézek, vagy háttérzenének szól, akkor nem számít, hogy a kanapén ülök a fal mellett, és nem vagyok a sweet pointban.

[ Szerkesztve ]

(#79429) AMDFan válasza Polllen (#79427) üzenetére


AMDFan
addikt

Igen? Én sehol sem láttam a használt szót. Én itt csak és kizárólag új árakról beszélek és beszéltem is. Nem tudom, hogy szerinted a "mondás" honnan indult, de tőlem biztosan nem. Az hogy valamit használt áron mennyiért lehet megvenni az egy dolog, az nem mindenki számára elérhető és nem minden pillanatban. Nincs értelme eszközök használt árát, másik eszközök új árával hasonlítani.

[ Szerkesztve ]

(#79430) Polllen válasza AMDFan (#79429) üzenetére


Polllen
nagyúr

Lehet én gondoltam csak hozzá, de ha nincs "mindenből újat kell venni" fétise az embernek, akkor a használt piacot nem szabad kizárni. Úgy pedig kínálat tekintetében elvérzik az aktív.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#79431) Nemir Ombe válasza AMDFan (#79428) üzenetére


Nemir Ombe
addikt

Nézz körül pl. az osztrák/német "árukeresőkön" .... pl. a Yamahak 1.200-1.500, az MS hasonló, a nagyobbik Canton 1.500 a kissebbik 1.000, a Focal pedig 2.000€ környékén beszerezhető (a dobozoknál az árak párárak, de pl. az Elac 403 vagy a Canton Ref. 9 itthon is 350e/pár környékén hazavihető, ami a produkciójukat tekintve a "szinte ingyen" kategória).... ;)

.... a szobaakusztika meg sok esetben egy "túllihegett" dolog, ha mindenből jót és megfelelőt veszel, akkor kisebb a szerepe, mint sokan gondolnák (bár nem elhanyagolható).... mindenesetre 1.5m-ről nem tudnék "hifizni" az a "szinpad és hangkép" számomra olyan, mint egy 10"-os tableten "mozizni" .... de kinek-mi .... :D ;)

Hmm ....

(#79432) AMDFan válasza Nemir Ombe (#79431) üzenetére


AMDFan
addikt

Kíváncsi lennék, hogy Te min hallgatsz zenét, és milyen elrendezésben, mert ha a frontok több mint 2 méterre vannak egymástól ott elképesztően nehéz (avagy drága) normális sztereo szinpadot kapni.

(#79433) Nemir Ombe válasza AMDFan (#79432) üzenetére


Nemir Ombe
addikt

Jelenleg egy pár Canton Vento 880 szól (éppen) egy CA CXR 200-al egymástól kb. 2,4 -2.5m-re és kb. 3m-ről hallgatom .... mindezt cca. 22-25nm-en úgy, hogy a szemközti falon csak 1 TV, a hátsón meg semmi nincs és aki nálam járt még soha nem mondta, hogy sz@r a hang .... (tudom, aki nálam járt az túl illedelmes volt, hogy esetleg szóvá tegye, de arra is kiváncsi lennék hányan kapnak a szívükhöz és fordulnak le a fotelből/kanapéról mikor ezt olvassák.... :DDD ).... de; pihen még a sarokban egy pár Canton Vento 810, egy pár Elac 263 is, ha állványost "lenne kedvem" hallgatni és egy Canton Ref. 7.2 is, hogy legyen egy kis "felsőkategória" is .... de a lényeg inkább az lenne" hogy bármelyiket is "fogom be" éppen, sz@r hangot egyiktől sem kapok, csak kissé mást .... ;) (de most elgondolkoztam azon, hogy lehet én nem tudom milyen a jó hang .... :D )

(de volt korábban ugyanitt pl. egy Focal 948 is, ott volt egy kis "mélytúltengés" (amit azért egy pár pamutzoknival és némi vattával lehet orvosolni :) ), de a térrel és a színpaddal soha nem volt gond, ha a CA, ha pl. egy Marantz 8003 vagy Yamaha AS 1000 is volt a dobozok előtt .... ;)

[ Szerkesztve ]

Hmm ....

(#79434) AMDFan válasza Nemir Ombe (#79433) üzenetére


AMDFan
addikt

És mennyire van a hallgatási pozíciód a hátsó faltól? Mondd, hogy nem a falnak tolt kanapéról hallgatod.

(#79435) Nemir Ombe válasza AMDFan (#79434) üzenetére


Nemir Ombe
addikt

Azért van egy kis hely hátul is .... ;)

(.... csak akkor " ülök hátrébb", ha esetleg "keveslem" a mélyet .... :D ;) )

[ Szerkesztve ]

Hmm ....

(#79436) AMDFan válasza Nemir Ombe (#79435) üzenetére


AMDFan
addikt

Nálam is hasonló a nappali, így a hátsó 1 méteren azért olyan +10-15dB mélykiemelés van, zenénél engem nagyon zavar. Ezért is maradtam a közeltérizésnél, zenehallgatásnál a "flat" hangzás híve vagyok. A tabletes hasonlatot inkább módosítanám arra, hogy vászon helyett mondjuk egy 42es tévén mozizik az ember. Én egyébként pont ezt nem szeretem, így inkább projektorral filmezem :) Azt viszont a kanapéról, akkor nem zavar a plusz mély.
Na de visszatérve, biztos jó a cucc, ennek az erősítőnek azért meg kell bírkóznia a hangfalakkal amik szintén nem olcsó kategóriásak.

[ Szerkesztve ]

(#79437) Nemir Ombe válasza AMDFan (#79436) üzenetére


Nemir Ombe
addikt

De visszakanyarodva az olcsó kategóriá(k)hoz, pl. nemrég volt nálam egy beszámolásból hozzámkerült CA Topaz AM10 (újonnan 60e környéke tehát nem kimondottan a drága kategória) ami után tettem/tünk Vento 810-et, Elac 263-at, Castle Avon 2-őt és egy Knight 2-t is (hogy csak az állványosakat elmlítsem) és azt a következtetést sikerült levonni, hogy (új áron) 150e alatt (AM10+Knight 2) már igen is lehet jó hangot összetenni, de 250e környékén (AM10+Vento 810 vagy 820.2, mint utódja) már igen csak jót lehet .... persze némi kompromisszum itt még van (kissé "karcos" magasak és kevésbé domináló mélyek formályában mindegyik esetben), de egy pár 150-250e Ft-ba kerülő aktív dobozt mellérakva, azért érdemes meghallgatni a különbsége(ke)t.... írom ezt úgy, hogy pl. egy Focal Alpha 65 "produkciója" már egész jónak mondható az aktív dobozok között, de nem jobb mint egy Chorus 706-é, ami meg nem jobb, mint amit pl. a Knight 2 tud produkálni esetenként .... szóval, nincsenek egyértelmű igazságok, inkább csak különböző igények/látásmódok/felhasználási körülmények .... ;)

[ Szerkesztve ]

Hmm ....

(#79438) #28752640


#28752640
törölt tag

Szerintem a hifisták vagy inkább a zenehallgatók 80%ának már a 300ezres össz költségvetés is sok. Ti meg már milliókban gondolkodtok. Ki a tököm fog kiadni egy vasdobozért, akárhogy is szól 600ezret még, ha erősítő is van benne. Ennyit egy zene sem ér. Itt ugyan az a betegség uralkodik mint gamer fronton. Nincs az a játék ami kedvéért kiadnék fél millát gépre.

(#79439) Phülöp válasza #28752640 (#79438) üzenetére


Phülöp
addikt

mindenkinél máshol van a határ

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#79440) #28752640 válasza Phülöp (#79439) üzenetére


#28752640
törölt tag

Akkor gondolom eltudod képzelni mi lenne itt, hogy ha mindenki elkezdené dícsérni a saját tuti rendszerét.
Ez már nem a zenéről szól mint ahogy a 100-200ezres videokártya sem a játékról.
Mint, ha egy zsanmaré :D filmet néznék ahol a király udvarában azon vitatkoznak az úrfik melyikük aranylova a szebb. A paraszt aki meg olvassa csak les mint a huggyozó malac.
Én lennék az első aki visszahívja az oroszokat. 3 tévé. 3 auto pár hifi aszt kuss van

[ Szerkesztve ]

(#79441) cappa72 válasza #28752640 (#79440) üzenetére


cappa72
nagyúr

Én dícsérem a sajátomat, mégis tudom, hallom a különbségeket, egy bizonyos határig. Tudom, hogy másé jobban, szebben szól, de tudom, ismerem a korlátaimat. Ha ők megtehetik, tegyék meg. Én nem nyújtózkodom tovább annál, amit a takaróm megenged.

Amit te írsz, az arról szól, hogy kinek mi a hobbija, mi a rögeszméje.
"A nő kifizet 18000Ft helyett 12000Ft-ot egy ruháért, mert akciós; a férfi kifizet egy 3000Ft-os alkatrészért 4200Ft-ot azért, mert csak egy helyen szerezhető be, de a mosógép (vagy az erősítő) elindul tőle."

Ez már nem a zenéről szól mint ahogy a 100-200ezres videokártya sem a játékról.
Pedig de. A zenéről szól. Pontosabban annak hallgatásáról, illetve még pontosabban arról, hogy mivel hallgassuk, és milyenzenéhez lehet jó, de a "hallgass a saját füledre" mellékzöngével.

Ez már nem a zenéről szól mint ahogy a 100-200ezres videokártya sem a játékról.
Azért nem azonos dologról beszélünk. Az egyik audio, a másik vizuális.
Engem nem érdekel a videó, a tv, stb, a fülemet meg szeretem etetni.
A videókártyásoknak is biztosan megvan a láthatósági/mozgathatósági/laggolási élményskálája, így a zenét hallgatóknak is ott a tér/basszus/közép/színpadkép/magas/pontos/színezett/rideg/meleg/lágy/egyenes/közvetlen meg mindenféle skálája.

Van aki meglátja a különbséget, van aki nem.
Van aki meghallja a különbséget, van aki nem.
(Nekem pl. nem számít, hogy egy leopárd bundáján mennyire kivehetőek a pöttyök/foltok, egy állat-tudósnak meg igen, mert ő látja a kódolást a pöttyökben. Egy hájendes hifistának - nem nekem - pedig a taps leképezése és a cintányér hangja kritikus fontosságú lehet. Nem vagyunk egyformák.)

Hardver topikban is ez van. Pl. 30k a rászánt összeg egy HDD-re, de biztosan ajánlanak olyat, ami 1 ezresért nagyobb tárolókapacítású.
Azonban a hifizés annyiban más, hogy nagyon sok szubjektív élmény társul hozzá. Ezt pedig el kell fogadni.

Van, aki pedig az autók teljesítményéért van oda.
250LE @6550 RPM meg ilyenek. De ettől még ott a nyomaték, a tapadás, a futómű, ésatöbbi....

Vagy épp motor vs autó - mindkettő eljuttat A-ból B-be, csak más a vezetési élmény.
Vagy épp Linux vs Windows... midkettő operásciós rendszer, csak az egyik ingyenes, a másik fizetős, de... (és itt lehetne kisregényt írni) otthoni használatra mindkettő megfelelő, és itt megint szubjektív, felhasználás alapú megkülönböztetéseket lehet, kell megtenni.

Kedves kollégám ecsetelte jól a helyzetet. Lányomnak kerestem biciklit. Hobbi bicikliről lévén szó, felső határ a 60k. Merészelte ajánlani a dekatlonos biciklit, mondván ha csak hétvégére használjátok, kiszolgálja a kisasszonyt. Pedig neki a teleszkópja került 3x annyiba, mint a lányom (általa javasolt) biciklije.... Igényt és felhasználást nézve kell keresni, és ajánlani dolgokat. Ezt kell figyelembe venni mind a kérdezőnek, mind pedig az ajánlónak.

Én lennék az első aki visszahívja az oroszokat. 3 tévé. 3 auto pár hifi aszt kuss van
Szélsőségekben leginkább a diktátorok beszélnek, és a 2-3 éves gyerekek.
Nem kell félni és tagadni a lehetőségeket. Ha lehet élni kell vele, ha nem lehet, akkor pedig megkeresni a legoptimálisabb megoldást az egyéni igényekhez.

Én lennék az első aki visszahívja az oroszokat. 3 tévé. 3 auto pár hifi aszt kuss van
;] Észak Korea, mint potenciális célállomás? ;]

Nem is kell rugózni rajta, ha másnak más a véleménye a szubjektív dolgokról. Mert az izlést sosem kell megmagyarázni. Mert felesleges. A fül alakja, karakterisztikája, aztán az agy, mit dekódoló egység elég sokmindenért felelős.
Minősíteni leginkább a tényket lehet, adatokat.

Szóval van egy Cantol Classic c871-em is. Akkorát szól, hogy ugh... viszont tér sehol, valami hiányzik belőle. A 10x annyiba kerülő nagy hangfalam meg szépen elém varázsol egy más világot. Amikor pedig máshol hallgatok zenét, akkor meg majd' elkeseredek a sajátomat hallván -> olyan érzés, mintha a sajátom és a c871 különbségét hallanám.

Selenia 5w-40 motorolaj eladó! Na meg 4db Ford Kuga TPMS szenzor, 12k-ért

(#79442) dgyuri0123 válasza #28752640 (#79438) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

Pont te beszélsz, aki 4k-s oledet akar venni 600e-ért? :D Van, akinek fontos zene minősége és áldoz is rá... Vagy csak "bohóckodni" jársz a másik (oled) topikba? ;)

"csak a zene van"

(#79443) AMDFan válasza #28752640 (#79440) üzenetére


AMDFan
addikt

Felesleges volt ezt idehánynod, mert teljesen értelmetlen, és nem tudod miről beszélsz. Egy komoly hangcucc sokkal érték és időtállóbb mint amiket te itt felsoroltál. Aki 200k-ért videokártyát, telefont vagy tv-t vesz, azt kb 3-4 év múlva cserélheti le mert elavult. Aki most megvesz egy 4-500 ezres hangrendszert, az nagyon komoly minőséget fog érte kapni ami 5-10 sőt 20 év múlva is ugyanazt a minőséget és nyújtja majd, nem fog csökkenni az élvezeti értéke.

(#79444) Dorian válasza #28752640 (#79440) üzenetére


Dorian
félisten

Nagyon sajnálom, h nem engedheted meg magadnak, és ez frusztrál.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#79445) AMDFan válasza Nemir Ombe (#79437) üzenetére


AMDFan
addikt

Nem igazán tudok az általad hallgatott dobozokhoz hozzászólni, egyiket sem ismerem :( Az én tapasztalatom az, hogy 5 vagy 6,5"-os hangszórókkal mindig kompromisszumos lesz a mélyátvitel, mert ott a doboz hangolással érik el a legmélyebb hangokat, ez ráül a közepekre is. Szerintem kevésbé zavaró ez mint amennyire egy kétutas 8"-os "gyengébb" a középtartományban. A Focal Alpha sorozata szerintem túlárazott termék, én az Alpha 80-at hasonlítottam a Mackie MR8-cal például, 230 vs 130 ezer, és a Mackiet vettem. Számomra döglött hangja volt a Focalnak, bár állítólag abból a 80as nem olyan jól sikerült, de ha meglepett volna a hangjával akkor áldoztam volna rá. Ja és ami fontos, a stúdió monitorokat közeltérre tervezik, tehát azt hiába hallgatod/hasonlítod egy olyan setupban ami neked is van, egyszerűen nem fogja hozni azt amire ki van találva. Ezt kifejtettem itt: [link]

[ Szerkesztve ]

(#79446) Nemir Ombe válasza AMDFan (#79445) üzenetére


Nemir Ombe
addikt

Egyértelmű, hogy a közeltériek nem jók "általános hifizésre" (de ugye nem minden aktív doboz közeltéri, lásd: pl. Elac és Dynaudio aktiv dobozai) erre céloztam is korábban, ahogy a "hagyományos" hifi sem ajánlott a PC 2 oldalára 80cm-ről .... és nem csak 5 és 6.5"-os kompromusszumos, hanem a 8"-os (de akár a 10"-os) is az, mert ha közeltéri, ha nem a hsz. mérete a hallgatási helység/pozició függvénye is, ráadásul a nagyobb 8"-os hsz. (a "fájdalomküszöb" alatti árkategóriákban) jól hallhatóan "lassabb/lustább" is, mint pl. egy 5 vagy 6.5"-os .... a Focal Alpha-nál egyetértünk abban, hogy túlárazott (miért is ne lenne, elég nagy név hozzá), de arról sem kellene megfeledkezni, hogy ugyanúgy a többi gyártó terméke is túlárazott (miből is engednének/akcióznának/fizetnék a sarcokat/jutalékokat/egyebeket, ha nem így lenne), igy érdemes más gyártók termékeinek árait is így nézni, de természetesen arányaiban.... az meg hogy melyik hangja tetszett/tetszik jobban, meg inkább egyéni ízlés kérdése, van aki a semleges/neutrális hangot keresi és van aki az olcsóbb kategóriák "kiemeléseiért és torzításaiért" van oda, mert azt definiálja "jó hangként" .... mindezekkel semmi baj nincs, ha valaki nem jelenti ki egyértelműen, hogy egy olcsó(bb) aktív doboz jobb, mint egy akár 2-3x annyiba kerülő "hagyományos" hifi .... ;)

[ Szerkesztve ]

Hmm ....

(#79447) AMDFan válasza Nemir Ombe (#79446) üzenetére


AMDFan
addikt

"ha valaki nem jelenti ki egyértelműen, hogy egy olcsó(bb) aktív doboz jobb, mint egy akár 2-3x annyiba kerülő "hagyományos" hifi .... ;)"

Továbbra is javaslom, hogy olvasd el azt amit az eredetileg linkelt hozzászólásomban írtam amit mellesleg szándékosan nem ide posztoltam. Nem azt jelentettem ki egyértelműen, hogy "jobb" hanem ezt írtam:

"az aktív váltó egy nagyon nagy technikai vívmány annak érdekében, hogy egy 100 ezres aktív váltós doboz olyan sztereo teret tudjon, amihez passzív cuccokból vagy nagyon sokat kell elkölteni, lásd komoly ATC rendszerek a hozzájuk készített különálló erősítőkkel, vagy írtó sokat kell keresgélni, hogy meglegyen az az erősítő + hangfal páros ami illik is egymáshoz, normális passzív váltó van benne, fázishelyesség stb, stb..."

Tehát, csak hogy tisztázzuk, én eredetileg sehol sem írtam olyat hogy egy 100 ezres aktív cucc általánosságban veri a 300 ezres hagyományos hifit, ezeket valamilyen oknál fogva, Te és mások gondolták hozzá, mint ahogy azt is, hogy én azt állítottam, hogy a 100 ezres aktív jobb mint a használt 100 ezres hagyományos hifi, meg azt is, hogy én valójában nem is azt a setup hallottam a hifi shown amit. Nagyon nehéz úgy normálisan beszélgeti egy fórumon ha az emberek azt keresek hogy mit tudnának még a sorok közül kiolvasni annak érdekében, hogy flamewar kerekedjen ki... Alapvetően nem is akartam hozzászólni az egészhez, mert nem látom értelmét, de ezek a dolgok zavartak. Szerintem tegyünk pontot a végére, nem hiszem, hogy egyetértésre fogunk jutni. Összességében én az aktív hangváltás pártján állok, mert egy modernebb, pontosabb és olcsóbb technológia. Ennyi.

UI: talán az lehetett zavaró az eredeti hozzászólásomban, hogy valóban nem teljesen világosan fogalmaztam. Véletlenül sem hasonlítottam a 100 ezres aktív dobozokat a több milliós passzív ATC-hez, az ATC-vel azt szerettem volna példázni, hogy ők a saját hangfalaikhoz, saját erősítőt készítenek, nem véletlenül. Egy igazán korrekt passzív hangváltó, főleg ha 3 utas, nagyon komoly erősítőt igényel. És a legolcsóbb erősítőjük ahogy néztem 800 ezer Ft.

[ Szerkesztve ]

(#79448) Nemir Ombe válasza AMDFan (#79447) üzenetére


Nemir Ombe
addikt

Távol álljon tőlem, hogy (ennél hosszabb) vitát kerekítsek ebből a dologból .... örülök, hogy (nagyrészt) tisztáztuk a dolgokat .... ;)

Hmm ....

(#79449) fehér_ember válasza AMDFan (#79447) üzenetére


fehér_ember
addikt

"én eredetileg sehol sem írtam olyat hogy egy 100 ezres aktív cucc általánosságban veri a 300 ezres hagyományos hifit,":
Én nem tudnék ma a piacon kapható komponens rendszerekből (hangfalak+erősítő) 2-300 ezer forint alatt összeállítani olyat ami felveszi a versenyt mondjuk a lesajnált JBL LSR305-tel.
Igaz, valóban nem általánosságban, hanem konkrétan :P
JBL LSR305

[ Szerkesztve ]

(#79450) Ear001 válasza AMDFan (#79413) üzenetére


Ear001
addikt

Az azért ugye megvan, hogy az aktív erősítés nem éppen új találmány? A nyolcvanas években abszolút űberhifinek számított a Naim Nap 250-ekkel multiamplifikált Linn Isobarik, a csúcs Mark Levinson is aktív lánc volt a saját elektronikákkal, Hartley szubbal, Quad sztatikussal és Decca ribonnal...

Az viszont marhaság, hogy egy darab akármilyen erősítő egy hangszóróra akasztva jobb, mint egy erősítő a keresztváltón keresztül. A legtöbb erősítő bizony meg tud feküdni attól, ha közvetlenül sok drót meg passzív alkatrészek csillapító hatása nélkül kell dolgoznia a lengőcsévére. Nem véletlen hogy az igazán jó aktív dobozokba nem egyfilléres erősítő modulok vannak. Az más kérdés, hogy a modern kacsolóüzemű tápokkal lehet hely és pénztakarékosabban építkezni, de egy szar erősítő aktív dobozban is szar erősítő marad. Szóval én nem látom, hogy egy jó aktiv doboz hol tud olcsóbban kijönni, mint egy passzív. Nem is nagyon olcsóbbak. ;]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.