Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-03 18:52:36

LOGOUT.hu

Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#27201) #71562240 válasza #71562240 (#27200) üzenetére


#71562240
törölt tag

(#27187) bkercso: Bocs a dupláért, de ha nem az ellenálláskülönbség a legfőbb ok, akkor valamiféle átaresztőképességnek nevezhető faktor, ami alapvetően összefügg a vezeték vastagságával, különösen mélyfrekvencián.

(#27202) bkercso válasza #71562240 (#27201) üzenetére


bkercso
nagyúr

Sajnos nem látok ilyen okot. Ha valami tyúkbelet raksz oda, az sem éri el a 0,4 ohmot, de ha elérné, 4 ohmos hangszórónál akkor is 1dB lenne az eltolódás. Általában 0,01 ohm nagyságrendű a belső kábelezés, forrasztásokkal együtt.
Egy kábel áteresztőképességét a négypóluselmélet írja le. Hangfrekvencián nagyon jó az áteresztésük, még a 20kHz is nagyon alacsonynak számít az elektronikában. Meglepődtem, amikor vettem egy régi 10MHz-es szkópot, és banáncsatlakozó volt rajta BNC helyeet. Szóval árnyékolatlan csati. És jól működik.

Amellett elhiszem a tapasztalatod, annyi furcsaságot tapasztaltam már én is a hifiben. :D

[ Szerkesztve ]

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#27203) #71562240 válasza djsensore (#27194) üzenetére


#71562240
törölt tag

Fából is nagyon jó állványt lehet csinálni, MDF-ból is, fémből is.
Az mindenképpen axióma, hogy a talaj és az állvány között legyen valamilyen stabil megtámasztást biztosító, de rezgéselvezetésben hatékony elválasztóelem, ami általában fémtüske.
A hangdoboznak az állványhoz rögzítése csak bizonyos speciális konstrukcióknál indokolt, de az ilyen konstrukció nagyon ritka, ezért általában kifejezetten kerülendő a rögzítés, ehelyett speciális elválasztó eszközökön, legtöbbször fémtüskéken (máskor gyurmán, filcdarabon, rágógumin, felfújt kerékpárgumin...) való megtámasztás a hasznos a hangminőség szempontjából. Az állvány arra való, hogy szilárdan megtámassza a hangdobozt, a hangdoboz saját rezgéseit minél inkább elvezesse, ellenben a talaj rezgéseit minél kevésbé engedje a hangdobozhoz jutni. Ezért nem jó az összerögzítés általában.
Takarító feleségek vagy futkározó gyerekek ellen lehet még indokolt a rögzítés, de inkább érdemes ilyen veszélyek esetén is valami más megoldást találni (zenehallgató szoba zárva tartása, esetleg egy erős kordon, amit csak te vagy Orbán Viktor tudsz eltávolítani...)

(#27187) bkercso:
Megpróbálom még kiegészíteni, hátha úgy érthetőbb, hogy min múlik a dolog. Példámban veszek egyetlen vezetékanyagot és végig ugyanazt az anyagot felhasználva, különböző vastagságú vezetékeket készítek. A példában egy kétutas hangdoboz szerepel. Az optimális vezetékvastagság megtalálásához vezető úton mindegyik hangszóró esetében egy optimumgörbe írja le a folyamatot. Úgy vettem észre, hogy bizonyos "vezetékvastagsági intervallumon belül" próbálgatva a vezeték ellenállása legfeljebb csak másodlagosan befolyásoló tényező, és elsősorban az "információáteresztő képessége" számít, ami ráadásul az átvitt frekvencia szélességében is jelentkezik. Ez a vezetékvastagságtól függő "információáteresztő képesség-változás" az ismert elektromos paraméterek közül talán elsősorban a vezeték kapacitásváltozásával áll korrelációban, de ezt csak feltételezem. Úgy gondolom, hogy csak szélsőséges, azaz nagyon-nagyon vékony és nagyon-nagyon vastag vezetéknél lép előre elsődleges befolyásolóvá az ellenállás.
Vegyük először a magashangszórót. Ha a nagyon-nagyon vékony vezetékkel kötöm a keresztváltóra, akkor vánnyadt, vékonyka lesz a hangszóró hangja, azaz a fő sávjában is kevés információ jön át, egyúttal nagyon szűk lesz az átvitt frekvenciasáv, mintha csak rákapcsoltunk volna egy alul- és egy felüláteresztő szűrőt. Ám ahogy elkezdjük növelni a vezeték átmérőjét, úgy enged át egyre több információt, és nem csak a fő sávjában, hanem egyre magasabbra és egyre mélyebbre megy, ezáltal "vastagabb" lesz a tónusa (azaz mélyül a hangszíne, miközben a magasaiból is egyre több átjön és egyre magasabbra megy fel). Ez a folyamat csak annyiban jelent "felhangosodást", amennyiben a több információ a "nagyobb hangosság" érzetét kelti. Ha túlzottan megnöveljük a vezeték vastagságát, akkor megáll ez a folyamat, és elkezd halkulni a hangszóró, de eleinte még hasonló információtartalom mellett. Feltehetően ekkor lép újra elsődleges befolyásolóvá a megnövekedett ellenállás.
Ugyanez a folyamat játszódik le a mélysugárzónál, azaz nagyon-nagyon vékony vezetéknél vánnyadt és szűk frekvenciasávú, egyúttal kevés információtartalmú, majd az optimális vezetékvastagságot elérve rengeteg információ jön, a frekvenciasáv pedig kitágul felfelé és lefelé is, miközben a tónusa "vastagabb" (mélyebb) lesz. Az optimális vezetékvastagságon túlhaladva halkulás kezdődik, egy ideig még azonos információtartalom mellett. Feltételezem, hogy ezen folyamatokban a vezeték kapacitásának és ellenállásának (illetve impedanciájának) együttes alakulása a fő meghatározó a tekintetben, hogy a vastagság függvényében a fent leírt jelenségeket tapasztaljuk.
Hangdobozátvezetékezési "kísérleteim" során tehát előbb igyekszem megtalálni külön a magas- és külön a mélysugárzóhoz is az önállóan rájuk jellemző optimális vezetékvastagságot az adott anyagú vezetékből. De, mivel amikor a két hangszóró külön-külön az "optimumon van" nem biztos, hogy egymáshoz képest optimális lesz az arányuk a hangdoboz egészét tekintve, tehát ezután megpróbálom a két optimumot összeegyeztetni, a két hangszórót egymáshoz arányítani, azaz a hangdoboz optimális tónusának megtalálásához esetleg az egyik hangszóró optimumától el kell térjek valamerre. Ez nálam azt jelenti, hogy a mélyhangszóró tónusát "vékonyítom" vagy "vastagítom" lehetőség szerint - hiszen a magassugárzót mindig fontosabb kényeztetnünk, mint a mélyet. A jelenlegi hangdobozomban, az adott hangszórók és "doboztestviszonyok" közepette kb. négyszeres a mélyvezeték ármérője a magaséhoz képest. Tapasztalataim alapján, "átlagos" kapacitás és impedancia tulajdonságokkal rendelkező vezetékekkel dolgozva, a tipikus 1"-os dóm magassugárzóhoz menő vezeték átmérőjének optimuma általában fél és egy mm között valószínű, a 6-8"-os mélyhangszóró vezetéké 2,5-5 mm-es átmérő körül, és emellett jelentkezik az összehangolásuk szükségessége. Én a magam részére mindig tömör vezetékkel dolgozom, csak kísérletezésképpen próbálkozom sodrott vezetékkel, és még hangdobozon belül is szeretem árnyékolni a veztékeket.
Remélem érthető voltam, egyúttal ez egy leegyszerűsített, ideális elméleti példa, a gyakorlatban azonban nem biztos, hogy ugyanaz a vezetékanyag/konstrukció szerepel a magas és a mélyhangszórónál, - illetve két-és félutas vagy háromutas hangdobozt természetesen nehezebb összehangolni, az már olyan lesz, mint amikor parlamenti vitanap van.
Hangsúlyozom, hogy "óriási" különbségek tapasztalhatóak a hangzásban a fent leírt hangolás (azaz a vezetékvastagság) függvényében, tehát "érdemes" odafigyelni rá.

[ Szerkesztve ]

(#27204) python1


python1
veterán

Sziasztok!

Hallott vagy próbált már közületek valaki, Nordost Gold illetve Audioquest Type 4 hangfal kábelt,hangügyileg rendben vannak?

Válaszokat előre is köszi!

(#27205) #71562240 válasza python1 (#27204) üzenetére


#71562240
törölt tag

A Type 4-t saját és más rendszerben is volt alkalmam összehasonlítani is egy-két más kábellel, a Nordost Flatline Gold-ot (golndolom arról van szó, ha mégsem, akkor indifferens) egy rendszerben hallottam csak ahhoz nincs összehasonlítási alapom. A Flatline Gold is bizonyára megéri az árát, a gazdája, akinél hallgattam, persze nagyra tartja, az adott rendszer úgy szólt vele, ahogy az "elvárható".
A Type 4 viszonylag jellegzetesen "tömörvezeték-jellegű" hangú, elég semleges, nyugodt, "kezeletlen" hangú, emiatt szerintem egy kicsit kevésbé népszerű, mint amennyit érdemelne. Az áráért az egyik best buy-nak tartom, de ebben benne van az én tömörvezeték-orientált ízlésem. Egy picit "fásabb" hangú, mint a Flatlline Gold, az pedig egy picit fémesebb-fényesebb-"kozmetikázottabb".

(#27206) bajnokpityu válasza #71562240 (#27205) üzenetére


bajnokpityu
félisten

Saját láncomban összes AQ kábel fél órán belül kívül végezte. (IC,HF )

Tonyonak adtam oda, járassa már, mert engem zavar a hangja. :)
Járatta egy hétig, jobb lett, de azóta sem érzem jónak a márkát. Pedig szinte egyetlen elem sem azonos az akkori láncból.

Szerintem még annyit sem érnek,mint a használt áruk.

eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO

(#27207) #71562240 válasza bajnokpityu (#27206) üzenetére


#71562240
törölt tag

Ezért hangsúlyozom ilyenkor a "tömörvezeték-ízlésemet", mert tapasztalom, hogy a hifisták zöme másfajta vezetéket szeret, mint én, és ez valamelyest érvényes a Type 4-ra is, - bár azt nem írtad, hogy a Type 4 is ott volt-e az eddigi összes AQ-ban, ami a láncodban volt, de feltehetően igen.
Szerk.: Jó példa, hogy én bigott elkötelezettséggel Alisca Orange kábeleket használok, amelyek teszteken inkább közepes környékén szoktak szerepelni, én azonban hanyattesem tőlük, annyira jók számomra. Illetve régebbi olcsók közül a Heybrook Heywire is bevágódott nálam.

[ Szerkesztve ]

(#27208) andorra válasza #71562240 (#27203) üzenetére


andorra
őstag

Fából is nagyon jó állványt lehet csinálni, MDF-ból is, fémből is.
De rosszat is ! És ez persze csak utólag derül ki, ha egyáltalán kiderül. A jó állványokat nem tervezik, hanem kikísérletezik.

(#27209) bajnokpityu válasza #71562240 (#27207) üzenetére


bajnokpityu
félisten

Neeem. type4em nem volt, de környékén többféle.

Volt indigom, meg slatem. Utóbbi a gibraltárra hasonlít, azt mondják. Előnye volt(mindkettőnek), h kellemesen szinezi a mélyet, és tökös lett a hang. Szép tere is volt. Ugyanakkor a középmagastól fölfele csúnyán belenyúlt a hangokba, és az már nem volt jó. És érdekes módon pont ilyet csináltak az ICk is.

eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO

(#27210) #71562240 válasza andorra (#27208) üzenetére


#71562240
törölt tag

Azért vannak bizonyos alapelvek, de azontúl persze próba-szerencse a tervezés folyamata.
No de ez így van az egész hifiben. Mondjuk a mérnök-hificégtulajdonos kigondol valami kapcsolást adott alkatrészekből, aztán meghallgatja az eredményt, és kigondolja, hogy azért a hangért mennyit kérhet a vásárlóktól. Csinál egy másik kapcsolást, aminek a gyártása ugyanannyiba kerül, aztán meghallgatja az eredményt, és kigondolja, hogy azért a hangért mennyit kérhet. A két ár között esetleg óriási különbség van, pedig a bekerülési költség ugyanannyi. És ez még a jobbik eset, mert sokszor a pocsék hangminőségért is jó magas árat kérhetnek, ha jó a külcsín és a marketing. Az sajnos jóval ritkább, hogy magas hangminőséget kirívóan olcsón kapjon meg az ember.

(#27209) bajnokpityu: Van egy sajátos "amerikaias" Audioquest hangkép, az biztos, de a Type-ok azért valamennyire kilógnak ebből. (Nem olyan hajde nagyon, de azért érezhetően.) Valószínűleg általában a Harmann-Kardon-ok és JBL-ek/Infinity-k/Polk-ok környékére tervezik őket, ami nem pozitív, de a Type-ok kicsit mások.

[ Szerkesztve ]

(#27211) python1


python1
veterán

Köszi srácok az infókat!

Majd mérlegelem még a vásárlást.

(#27212) #71562240 válasza python1 (#27211) üzenetére


#71562240
törölt tag

Mindenesetre a Nordost esetében valószínűbb, hogy nem fognál mellé vele előzetes meghallgatás-kipróbálás nélkül sem. De remélhetőleg lesz alkalmad meghallgatni őket.

[ Szerkesztve ]

(#27213) KMT válasza AMDFan (#27157) üzenetére


KMT
addikt

"Pedig az volt a vicc, hogy tudtunkon kívül ellentétes eredményt vártunk"

Honnan tudjátok? :U :))

(#27214) AMDFan válasza KMT (#27213) üzenetére


AMDFan
addikt

Ha-ha :) Hallgatózás után beszéltünk róla, hogy mi volt az előzetes várakozásunk.

(#27215) bkercso válasza #71562240 (#27203) üzenetére


bkercso
nagyúr

Vezetékekhez egyelőre nem tudok hozzászólni, férfiasan bevallom. Nem elektronikai alapparamétereken múlik, az biztos, mert hangfrekire gyakorlatilag mindennek jónak kellene lenni. Kísérletezni ezzel még nem kísérleteztem, kapcsolástechnikával szerintem többet lehet hozni minőségben. :)
Kellene összetett jelekkel is vezetéket mérni, lehet, hogy ott van valami olyan jellemző, amiről eddig a fizikában nem szólt a fáma. :)
A kapacitása egy vezetéknek max. pár nF, ezt meg kell tudnia hajtani egy végfoknak. Ellenállás 0,01 ohm körüli, induktivitás érzésre 10-100uH lehet, nem tudom. Tehát szinte tisztán rezisztív egy kábel. Leginkább mikrofóniázhatnak, a többi nekem egyelőre misztikum.

Amúgy műszaki ember vagy?

[ Szerkesztve ]

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#27216) #71562240 válasza bkercso (#27215) üzenetére


#71562240
törölt tag

Azt írod, hogy nem elektrotechnikai alapparamétereken múlik a dolog, de tapasztalt hifistaként inkább úgy kellene mondani, hogy talán nem az eddig alkalmazott/vizsgált elektrotechnikai paramétereken (patamétereken) múlik elsősorban, illetve újra és újra tudomásul kell vennünk, hogy egyes elektronikai alapparaméterek nagyon pici változása felettébb jelentős változásokat okozhat a hallott zenei információban, és ami néha még fontosabb lehet: a hallásérzékelésünben. Ez a vezetékvastagítás is nyilván olyan terület, ahol az alkalmazott méréstechnikánk/méréslogikánk még nem tudja lekövetni az audiotechnikai szükségleteket, lásd zenei információ és emberi hallási érzékelés/észlelés bonyolultsága. (Emlékszel ugyebár a Hi-Fi Magazin 4. dimenzió rovatára). Például alig foglalkozunk azzal, hogy az áram haladása a vezetékben nem valamiféle ideális "nyílegyenes" úton történik, hanem (különféle okokból) értelmezhető rá egyfajta "forgási irány" (akár idézőjel nélkül is).

Még egy dolgot említek hasonlatként, ami talán közelebb áll a tapasztalataidhoz, ha próbáltad már. Ha van mondjuk egy 1m-es interkonnekt kábeled, és meghallgatod a hangját, akkor tapasztalsz valamennyi és valamilyen információmennyiséget. Ha ugyanazt a kábelt fél méteres hosszban kötöd be és hallgatod, akkor nagyobb információmennyiséget hallasz, adott esetben sokkal nagyobbat, ha a rendszer elegendő felbontású, hogy sokat mutasson a változásból. A mérések nem fognak mutatni különösebb változást, de a füleddel egészen nagy különbséget hallhatsz. Hasonló a változás a vezetékvastagság variálásakor is, de van egy különbség is: mindkettő "módszer" felfelé és lefelé irányban is kiszélesíti a hangsávot, de míg az IC rövidítés kapcsán elsősorban a magashangok kiszabadulását hallod ki elsősorban, addig a vezetékvastagítás kapcsán elsősorban a mélyhangot erőteljesebb átvitelét hallod ki. Tehát a tónus ellenkező irányban változik. Úgy mondanám, hogy a rövidebb vezeték kevésbé nyomja el a magashangokat, a vastagabb vezeték (persze csak egy optimális vastagságig értve) pedig jobban megnyitja az utat a mélyenergiák előtt (is), de maga az "információmegnövekedés" hasonló jellegű, miközben a hangzásbeli változásnak a töredékét se tudod mérni a mai műszerekkel. Lásd pl. a néhány nappal ezelőtti próbálkozást és az arra érkező visszajelzéseket a dugófordítás mérésére különböző érzékenységű műszerekkel, különböző mérési logikákkal. (Mondjuk tényleg kíváncsi lennék a hangszórókimeneten történő mérésekre, mert olyasmiről eddig nem nagyon olvastam, pedig talán kisülne abból is valami.)

Kérdésedre: Összességében humán ember vagyok (főleg mostanában), a tanulmányaim és "dolgozmányaim" zöme humán terület volt eddig, de anno mérnöknek (ha nem is elektromérnöknek) indultam, és informatikusi diplomám is van. Kifejezett elektrotechnikai tanulmányokat részben autodidaktaként, részben egyéb tanulmányaim (és "dolgozmányaim", pl. műszaki ismeretterjesztő újságírás)) keretében végeztem, ergo kb. a félig képzett szakember és a művelt laikus között vagyok félúton e területen. :D

És éppen most lett 4:0 a spanyoloknak.

(#27217) bkercso válasza #71562240 (#27216) üzenetére


bkercso
nagyúr

Alapparamétert írtam, persze, be lehetne vezetni olyan paramétereket, amikre eddig senki nem gondolt és senkinek nem volt szüksége.
Hifi magazint nem olvastam.
Kábeleket eddig nem hallgattam, ebben az irányban nem vizsgálódtam. Talán majd egyszer. :)
:R

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#27218) #71562240 válasza bkercso (#27217) üzenetére


#71562240
törölt tag

Ja, bocs a Hi-Fi Magazin feltételezés miatt. Akkor érdemes beszerezni, megjelent multimédiás CD-n is kb. tíz éve. A régisége ellenére nagyon-nagyon sok ma is érvényes tudás és szemlélet található benne és nagyon színvonalas volt.

(#27219) bkercso válasza #71562240 (#27218) üzenetére


bkercso
nagyúr

Hát, volt szerencsém párszor hozzá. Nem vitatom, hogy sok jó gondolat és tudás volt benne, de nem szeretek a zavarosban halászni. :R Pl. az elektronok spinjét, amit pedzettél se keverném a kábeles témához első körben, mert meredek és indokolatlan lenne szerintem.

[ Szerkesztve ]

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#27220) #71562240 válasza bkercso (#27219) üzenetére


#71562240
törölt tag

:R
Csak annyi pontosítás, hogy még nem is mentem le az elektronok spinjéig, (az a következő lépcsőfok lett volna :D ), hanem az áram egyfajta "örvényszerűséghez" hasonlítható haladására gondoltam.

[ Szerkesztve ]

(#27221) bkercso válasza #71562240 (#27220) üzenetére


bkercso
nagyúr

A zárványok és mikrorepedések körül, amik az anyagban vannak? Csak nagyfrekis elektromos tér hatására, pl. ha beteszed a mikróba.

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#27222) darvak


darvak
senior tag

Hello!

HIFI tornyot kötök össze számítógéppel. Hangkártya jack kimenet, toronyra RCA kábellel csatlakozva. Eredmény: leírhatatlan torzítás.

Mitől van ez? Vagy ez nem is működhet??

üdv

(#27223) Tamoo válasza darvak (#27222) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

Milyen torony? Nem lehet, hogy csak valami régebbi mini/mikrohifi és "phono" bemenet van rajta?

[ Szerkesztve ]

(#27224) darvak válasza Tamoo (#27223) üzenetére


darvak
senior tag

Úgy-úgy Zseniális Teknős:D. Régebbi, sima phono. Akkor ne erőltessem?

(#27225) Speeedfire válasza darvak (#27224) üzenetére


Speeedfire
nagyúr

Lehet elég lenne csak a jelre egy ellenállást kötni.

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#27226) darvak válasza Speeedfire (#27225) üzenetére


darvak
senior tag

Kösz.

Azt hiszem maradok a cipekedésnél, bontásnál, és viszem az erősítőt (mivel van 1 külön rendszer), amire rádobom a hangfalakat.

Csak gondoltam ha direktbe lehetne mikro hifire is kötni gépet, akkor nem kéne átszerelnem mindent az erősítővel.

Na mind1 ez van.

MOD: (#27228) Tamoo

Az ám :K

[ Szerkesztve ]

(#27227) Speeedfire válasza darvak (#27226) üzenetére


Speeedfire
nagyúr

De nem kell, elég ha veszel 10cm vezetéket, meg 2 csatlakozót és oda forrasztasz be egy ellenállást (560R). Az is lehet, hogy hülyeséget írok. :D

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#27228) Tamoo válasza darvak (#27224) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

Buktad! :D Sony hifi?

#27229) bkercso: De ha nincs rajta... :)

(#27230) darvak: AUX bemenet kellene neked (szintén két RCA aljzat), csak a sony mikrohifikről előszeretettel "lehagyták".

[ Szerkesztve ]

(#27229) bkercso válasza darvak (#27226) üzenetére


bkercso
nagyúr

AUX-ra kösd, ne phonora és meg van oldva!

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#27230) darvak válasza bkercso (#27229) üzenetére


darvak
senior tag

Mármint AUX kábellel?

Mert ha igen, az nincs itthon. :W

(#27231) bkercso válasza darvak (#27230) üzenetére


bkercso
nagyúr

Nem, az AUX bemenetre RCA kábelle, ne a phono bemenetre, mert utóbbi lemezjátszóhoz való.

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#27232) Speeedfire válasza darvak (#27230) üzenetére


Speeedfire
nagyúr

Olyan kábel nincs, ő a bemenetre gondolt. :)

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#27233) blattida válasza Speeedfire (#27225) üzenetére


blattida
nagyúr

Ha phono bejárat, akkor ugyan a torzítás problémáját megoldanád a rezisztorral, viszont a riaa fokozat hatása miatt sok lenne a mély és kevés a magas...

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#27234) darvak válasza blattida (#27233) üzenetére


darvak
senior tag

Végülis szépen lehalkítva a pc-t, már nem torzít rca kábellel sem, csakhát serceg,háttérzaj.

Ez nálam kivitelezhető?
"Background noise (vibrations and crackles) may sometimes occur. This means that there is a problem with the grounding between the computer and the hifi sound system. In that case, all you have to do is place a cable between the computer box and the ground jack of the hifi sound system in order to eliminate it!"

(#27235) Speeedfire válasza blattida (#27233) üzenetére


Speeedfire
nagyúr

"viszont a riaa fokozat hatása miatt sok lenne a mély és kevés a magas..."
Lehet, sosem mélyedtem bele ebbe a phono előfokba. :B

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#27236) blattida válasza darvak (#27234) üzenetére


blattida
nagyúr

Persze, segítene a közös testelés, de az alapvető problémát nem oldaná meg.

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#27237) darvak


darvak
senior tag

Laikusként kérdezném a következőt. :R

Hangfal vezetéket kötök be erősítőbe. Nem tudom mi a neve, de amivel bekötöm az erősítőbe,abba becsavarozni kell a hangfal kábeleket, továbbá két kis eltérő pöcök lóg ki belőle.

Van jelentősége, h a 2 kábelt melyik oldalába kötöm be ebbe a csavarosvégű hangfal csatiba? :U

Az analógia, amire rá akarnék ezzel kérdezni az az, hogy mikor mikro hifire is rákötöm a hangfalat, akkor rendre a piros kábel megy a piros helyre, fekete, a feketébe.

Vagy ennek semmi jelentősége.

(#27238) #71562240 válasza bkercso (#27221) üzenetére


#71562240
törölt tag

Nem is erre gondoltam, hanem az áramnak mint áramnak, azaz áramlásnak a "forgási irányára". Ha már az előbb az elektronok spinjét említetted, induljunk ki abból. Nem tudjuk, mi a spin, de a tünetei alapján forgásnak nevezzük, ami persze csak egy durva hasonlat. Jobbos spin, balos spin. Az elektromos áramlásnak mint áramlásnak (együtt értve az azt hordozó vezetékkel) is van egy hasonló tulajdonsága, amit a tünetek alapján jobbkezes vagy balkezes forgási iránynak hívunk, ez olyasmi, mintha az áramnak (és a hordozó vezetéknek) "spinje" lenne. Makrofizikai hasonlattal élve, a jelenség olyan, mintha az áramló elektronok nem "egyenesen", hanem a vezeték tengelyére tükrözött spirális mentén haladnának. Nyilván ez csak durva hasonlat, de a tünetek ilyenek.
Az is egy téma, hogy ez hogyan alkalmazandó a hifiben, lásd például kábelek irányhatása.
De mindez szándékom szerint csak egy mellékesen elejtett utalás volt, azért jött ennyiszer elő, mert visszakérdeztél rá, tisztázandó, hogy miről is szólt az a mondat.

(#27239) #71562240 válasza Speeedfire (#27235) üzenetére


#71562240
törölt tag

A lemezjátszóból jövő jellel nem csak az a baj, hogy alacsony a jelszintje, hanem hogy a lemezbe ún RIAA kódolás után vágják bele az anyagot. A phono fokozat nem csak erősít, hanem RIAA dekódol is, a hangkártyából jövő vonalszintű jel pedig nem RIAA kódolt jel - és persze túl magas a jelszintje, amin segít az ellenállás, de a RIAA torzításon nem segít.

(#27237) darvak: Nagyon is nagy jelentősége van. Ugyanúgy "színhelyesen" kösd.

[ Szerkesztve ]

(#27240) bkercso válasza #71562240 (#27238) üzenetére


bkercso
nagyúr

Sose hallottam erről, az ELTE fizikus szakán nem tanítják. Csak nem Egely György kutatta ki? ;]

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#27241) kjani18 válasza darvak (#27237) üzenetére


kjani18
őstag

Elvileg, mivel váltakozó áram megy át rajta, mindegy a polaritás, csak az fontos, h. minkét fal azonosan legyen bekötve!

Olvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html

(#27242) #71562240 válasza bkercso (#27240) üzenetére


#71562240
törölt tag

Nagyon-nagyon remélem, hogy az Egely neve nem került még kapcsolatba a témával! :D

(#27243) bkercso válasza #71562240 (#27242) üzenetére


bkercso
nagyúr

Akkor nem értem, miről beszélsz sajnos. :)

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#27244) kjani18 válasza darvak (#27222) üzenetére


kjani18
őstag

Nem érdekel kis teljesítményü ( 2 x 20W max.) erősítő kártya? PC be tehető, jobb hangfallal szép hangja van.

Olvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html

(#27245) Tamoo válasza kjani18 (#27244) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

PC-be erősítő kártya? Írhatnál róla egy kicsit, vagy linket!

(#27246) #71562240 válasza bkercso (#27243) üzenetére


#71562240
törölt tag

Nagyobb bajunk sose legyen! :) Hamarosan elönt vagy kétmilliárd embert az óceán.

[ Szerkesztve ]

(#27247) kjani18 válasza Tamoo (#27245) üzenetére


kjani18
őstag

Csak belefutottam a problémába, néhány nap mulva meghírdetem.
Akkor neked is szólok.

[ Szerkesztve ]

Olvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html

(#27248) darvak válasza kjani18 (#27247) üzenetére


darvak
senior tag

Hello!

Kösz az infót, időközben összeraktam most már hifire és nem mikro hifire kötve.

üdv

(#27249) Dorian


Dorian
félisten

Nagy marhaság monitor dobozokat fejjel lefelé elhelyezni? Gondolkodom valami ilyen beszerzésén zenére, de csak a Concept 6-ok tetejére tudnám hely hiányában tenni. Úgy meg már normál helyzetben magasan lenne a magas.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#27250) KMT válasza Dorian (#27249) üzenetére


KMT
addikt

Nemhogy alá nem, de még a közelébe sem illene másik "rezgő" rendszert tenni egy hangdoboznak. :Y

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.