Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-11-09 14:16:34

LOGOUT.hu

Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#51824) Pyttawrx


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

(rögzített hsz)

Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.

Mindenkinek további jó fórumozást!

Hozzászólások

(#13351) Zlin50 válasza radi8tor (#13344) üzenetére


Zlin50
senior tag

Igen valószínű hogy nem fog 100 évet működni, de az így meg még kevésbé hogy látni fogom a végét...
A következő százaléknál kiderül hogy mennyire esik vissza. Szerintem visszaáll 8 év környékére, aztán majd a használat és állapot alapján a következő százalékig megint emelkedni fog stb...

"HA-SIA, HA-SIB, HA-SIC ... AEROTRIGA forever"

(#13352) Chosen válasza radi8tor (#13349) üzenetére


Chosen
addikt

Valóban, a HDD-t (esetünkben SSD) írja legtöbbször limitnek. Azért voltam kíváncsi rá egyébként, mert sokat gyorsult a rendszer SSD-vel, de nem "instant". Az oldalak betöltése PH!-n pl eléri az instant szintet, de p egy engadget.com tölt vagy 1mp-ig. A Windows-os műveletek egy része ugyanez. A sok 10mp-es várakozások eltűntek, de a mappák és hasonlók néha fél mp késéssel ugranak fel ha megnyitok valamit. Ez normális, ilyennek kell lennie, vagy gyorsabbnak?

[ Szerkesztve ]

(#13353) Mate


Mate
nagyúr

Sziasztok!

Kb. 1 éve van 840 PRO-m. Kövezzetek meg, de nem nagyon méricskéltem még a sebességét. Érzésre gyorsabb volt sokkal, mint HDD-m így nekem ennyi elég volt.

Viszont pár napja lassúnak tűnik a gép és mértem egyet.

A sebességnél az a fehér vonal és az up to felírat mit akar jelenteni?

(#13354) janos666 válasza Mate (#13353) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

A gyártó által meghirdetett (nem garantált, csak névleges) értéket.

Ezzel nincs gond, nekem egyszer régebben bedugult már a 840Pro, de mostanában renben van (volt azóta 1-2 új firmware is, bár nem biztos, hogy az változtatott ilyen téren bármit, inkább a használati körlményekre gyanakodnék).

Ha az OS érződik lasabbnak, akkor nézz inkább random értékeket pl crystal disk mark-al. De szerintem valami más lesz a lassulás oka, ha egyáltalán tényleg lasabb, nem csak hamisan érzed úgy.

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#13355) Mate válasza janos666 (#13354) üzenetére


Mate
nagyúr

Biztosan lassabb lett a gép. Viszont gyanítom, hogy nem az SSD az. Sebességteszt alapján jónak tűnik, csak mivel most mértem először, nem tudtam mik a vonalak :)

Viszont most már tudom. Mondjuk elég messze van a hirdetett sebességtől a mért. Mondjuk lehet együtt tudok vele élni :D

(#13356) kenwood válasza Chosen (#13352) üzenetére


kenwood
veterán

weblapoknal a szerver is lehet a ludas.ha tulterhelt a webszerver es nem kapsz idoben valaszt,vagy bonyolultabb php kod/sql lekerdezes fut,akkor a bongeszodnek varnia kell az adatokra.
ha sok kep/nagyobb file van az oldalon es keves a savszelesseg,akkor szinten varnia kell a browsernek.

13353: up to = akár
Egyebkent vicces,mert az "up to" az elmeleti maxiumum,ami mindig kisebb az aktualis erteknel :)

[ Szerkesztve ]

Mi kell az alaplapba? Procibol egy, Rambo 2. <> Egyetlen vizmolekulaban tobb hidrogen atom van,mint ahany csillag az egesz naprendszerben

(#13357) Newyorker válasza Bodor (#13345) üzenetére


Newyorker
addikt

Ok ok, raidbe teszem :) koszi

★ 🎮 ★ PS4 PSN ID.: HUN_Zoocsemege ---> ONLINE BFV

(#13358) kőbaltazár


kőbaltazár
tag

Sziasztok!
Ehhez kéne segítség.
Alaplap:
Asus P5KPL-AM EPU
CPU:
DualCore Intel Core 2 Duo E8400, 3000 MHz
Mivel a z alaplapon nincsen USB 3.0 csatlakozó, beraktam egy PCI-s
Renesas Electronics USB 3.0 Host Controller-t

Ha csatlakoztatok egy 120 gigás SSD meghajtót, felismeri, de egy
pár másodperc múlva ledobja. Újra felismeri, újra ledobja. És ez így
megy amíg ki nem húzom. Ha USB 2.0 csatlakozóba dugom, akkor
felismeri, de kiírja, hogy az "Eszköz gyorsabb működésre képes...",
de működik.
Mit kéne tennem?
Üdv és köszi.

[ Szerkesztve ]

Üdv: Kőbaltazár

(#13359) Sk8erPeter válasza Fire/SOUL/CD (#11950) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Hali!

Most OS-újratelepítés közeledtével, egy backup után felmerült bennem a kérdés, hogy van-e értelme vajon secure erase-t csinálni, aztán újraolvastam ezt az eszmecserét, ami alapján az a következtetés, hogy a durva - kapacitásnyi - írásmennyiség ellenére érdemes lehet inkább helyette lassú formázást végrehajtani, hogy a "gyári" teljesítményadatokat megközelítőleg "visszakapjuk" (mert a secure erase valóban "csak" töröl, karbantartást nem végez; persze ezt ne túl gyakran, nehogy valaki kedvet kapjon túl sokszor csinálni). Minimális "laggolást", amit itt említettél, én is tapasztalok, de ezt egyelőre betudtam annak, hogy relatíve régóta nem telepítettem újra a Windows-t, és azért azóta sok szutyok került rá, amelyek egyenkénti eltávolítása immár "költségesebb" lett, mint teljesen újratelepíteni a rendszert, még ha nálam igen sok időt is vesz igénybe, hogy visszaálljon a rend, annyi mindent kell visszarakni.
Közel 2 éve van meg a Samsung 830, jelenleg 11,15 TB írással, gondolom most már tényleg indokolt lehet egy lassú formázás, számomra most belefér az a kapacitásnyi írásmennyiség. Milyen módszer ajánlott erre, vagy tök mindegy, mivel csinálom? Például Parted Magic live bootolására gondoltam, és onnan intézni. Egyébként simán a 0-kkal való mély szintű felülírás dd-vel (Linuxos környezet) eltér bármiben attól, amiről Te beszéltél? (Mármint nem konkretizáltad a progit, amivel Te csinálod, csak körülírtad, mi történik.)
Remélem, megéri a dolog, valóban lehet észlelni a gyakorlatban is némi teljesítményjavulást. :)

[ Szerkesztve ]

Sk8erPeter

(#13360) janos666 válasza Sk8erPeter (#13359) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

A Secure Erase elméletben MINDEN szektort töröl, még a tartalék területet (ami némely SSD-kben viszonylag terjedelmes lehet, de mindeben van valamennyi, ahogy HDD-knél is).

Tömörítős vezérlőnél nincs is értelme mást csinálni, mert csak összehúzná a nullákat.

Az szerintem már csak másodlagos előny, hogy a host write számlálót sem hízlalja, az pedig a hab a tortán, hogy a kettő közül ez relatívan villám gyors. Azt még nem néztem meg, hogy a PE Cycle számlálót növeli-e 1-el vagy sem (amilyek SSD-nél írja ezt a SMART -> ott általában ez szokott mértékadó lenni a kondíció számítást illetően).

A formázás alapvetően NEM írja tele nullákkal!
A zerofill az egy külön kapcsoló a format parancsnak, amit tetszőleges menetben is elvégez neked. De alapvetően csak OLVAS, nem ír.

A DD valóban teleírja nullákkal, ha ezt kéred tőle, de csak a látható részt, a tartalék területet nem törli, mint a Secure Erase.

Én inkább az SE-t ajánlanám. Régóta minden HDD-n vagy SSD-n ezt szoktam végigfuttatni, ha újra akarom telepíteni a teljes OS-t vagy valami kínja van (akár lassul az SSD, akár gyűjti az áthelyezésre váró szektorokat a HDD, stb).

Egyetlen hátránya, hogy ez mindig faltól falig és egy menetben zajlik. Nincs olyan, hogy stoppolod, megállítod, folytatod. Elindul, fut, megáll. Ha megszakad, akkor előről kell kezdeni (bár elvileg folytatódnia kéne áramkimaradás után is a vezérlőn belül, de olyankor már nem kapsz szoftveres visszajelzést és mikor egyszer kipróbáltam - lehúztam és visszakötöttem egy HDD-t, aztán vártam legalább annyit, míg egybként tartana az SE - nem úgy tűnt, hogy tényleg folytatja, security módban maradt míg manuálisan feloldottam vagy újraindítottam az elejétől az SE-t).

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#13361) Bélabácsi válasza Bodor (#13345) üzenetére


Bélabácsi
tag

@Bodor
Köszönöm válaszod, a javasolt verziót követve sikerült a TRIM-et is engedélyezni. :R

Üdvözlettel: Bélabácsi

(#13362) Bodor válasza Bélabácsi (#13361) üzenetére


Bodor
veterán

:)

(#13363) janos666 válasza janos666 (#13360) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

FORMAT volume [/FS:file-system] [/V:label] [/Q] [/L] [/A:size] [/I:state] [
/X] [/P:passes] [/S:state]
/P:count Zero every sector on the volume. After that, the volume
will be overwritten "count" times using a different
random number each time. If "count" is zero, no additional
overwrites are made after zeroing every sector. This switch
is ignored when /Q is specified.

De próbáld ki. Fogj egy relatívan kicsi és gyors HDD-t vagy SSD-t, és add ki a format parancsot /Q és /P nélkül, aztán valamivel (HDS, Win8 feladatkezelő, stb) figyeld, hogy mit csinál az eszközzel: végigolvassa, és ennyi. A /P kapcsolót is használni kell, ha írni is szeretnél.
De erre továbbra is fennáll, hogy csak a partición és filerendszeren belül hozzáférhető szoktorokat olvassa/írja. HDD-knél pl. pont azért nem szeretem (de valamelyest igaz ez SSD-re is), mert épp magát a partició és filrendszer információkat tartalmazó szektorokat nem teszteled vele, pedig általában az a legkellemetlenebb, ha ezek sérülnek, illetve ezek azok, amik általában konstans válttozatlan tartalmúak (legalább is a partició infók, a filerendszer adatok csak kisebb részben), így érzékenyek lehetnek a hosszútávú degradációra (mikor a HDD szektor nem válik hibássá, csak "elfelejti" a tartalmát, ha sokáig nincs felülírva, ami nagyon ritka, de állítólag előfordulhat és az elővigyázatosság, hogy ezt néha "felfrissítsük" talán nem árt, mikor amúgy is tesztelgetni, írogatni akarunk rá...). Tehát, ha már gyalulni akarunk, akkor szerintem csináljuk tényleg faltól-falig, az pedig elvileg csak Secure Erase-el lehetséges, minden más kihagy legalább pár szektort, vagy akár Mega-, esetleg Gigabyte-okat is (tartalék terület, de ez SSD-nél általában dinamikus, tehát akkor épp tartalék, de később talán fordul és aktív lesz, a helyét pedig egy "elhasználtabb" terület veszi át, hogy "pihenjen").

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#13364) pinnacle


pinnacle
nagyúr

Vettem egy Dell Latitude E6320-at, Samsung EVO 250GB-t tettek bele. Otthon vettem észre, hogy a rendszer nem ismeri fel, hiába van AHCI-ra állítva. Win8, Win7-t sem talál illesztő programot. Mi lenne a megoldás? Sehol sem találok SAmsung EVO 250GB illesztő programot.

[ Szerkesztve ]

(#13365) Doky586 válasza janos666 (#13363) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Egy kicsit szerintem túlmisztifikáljátok a dolgot a TRIM-el..

De ha igazatok is van akkor is csak a 2menetes format gyorsítana a laggoló ssd-n, de az is csak akkor HA TRIM kompatibilis OS teszi ezt. XP-vel akárhányszor formáznád fullra semmit se érne. Az is nagyon kérdéses szerintem hogy a Win7 telepítő boot-DVDjén aktív-e a TRIM (?), vagy csak a már installált W7-en él a TRIM... (ugyanez W8 esetén szintúgy). Ugyanez jó kérdés boot-pendrive verziók esetén is (SRCD stb).

(#13366) janos666 válasza Doky586 (#13365) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Nem is mondtam semmit TRIM-ről.

Pont ezt mondtam, hogy külön kapcsoló kell még a format mögé, ha azt szeretné az ember, hogy írja is tele (már a felhasználói datokkal megtölthető terültet).

Nem, ennek semmi köze a TRIM-hez. A TRIM akkor dolgozik, ha törölsz valamit az SSD-ről, nem akkor, amikor írsz rá. A Secure Erase már inkább egyfajta TRIM, de annak Secure Erase a neve, nem TRIM, és mindent töröl, nem csak a filrendszer szinten üres AU-khoz tartozó sztektorokat.

Win XP format -> pont erről beszéltem, de ez nem az XP baja, a format tool ilyen, viszont van olyan kapcsolója, amivel azt csinálja, amit ő szeretne (legalább is frisebb Windows-okkal települő format tool, az XP-é még nem tudom, hogy ismeri-e a /P kapcsolót).

Szerintem aktív, mert ugyan olyan AHCI vagy RAID drivert tölt be, de a TRIM itt és ilyen szempontból továbbra is teljesen irreleváns.

Az SRCD-t nem ismerem, de ha Windows Recovery alapú, akkor ugyan az vonatkozik rá, mint a Windows Recovery-re és a Windows telepítési környezetre (ugyan az az AHCI driver fut, ha nem piszkálták meg). Ha Linux alapú, akkor passz, de ha friss a kernel, akkor ott is menni kellene a TRIM-nek (aminek továbbra is abszolút semmi köze az alapértelmezett paraméterekkel végzett formázáshoz, vagy ugyan így a DD-vel történő zerofill-hez, vagy hasonlóhoz).

Szerintem félreérted, hogy mit csinál a TRIM, és talán azt is, hogy ő mit szeretne csinálni.

A másik félreértés (annál, akinek először reagáltam) pedig valószínűleg az, hogy ha minden egyes olyan terülten megtörénik a törlés (NAND Erase), ami törölhető (szoktak az ilyen meghajtók, akár HDD, akár SSD saját adatokat is tárolni ugyan ott, ahol a felhazsnálói adatokat, tehát pl. ugyan azon a HDD korongon, vagy SSD-nél a NAND területen, ahova mi is írhatunk, nem egy fizikailag is elszeparált területen tárolnak mindent, mint pl. egy külön kis flash memória ROM-ként), akkor már semmi nem változik érdemben attól, ha a SATA interfészen át is teleíratja valaki csupa nullákkal (ha okos a vezérlő, akkor nem is hajt végre a NAND-on Program lépést, bár amelyik nem tömörít, az talán mégis megteszi ahelyett, hogy mondjuk inkább olvasna ilyenkor ön-ellenőrzésképp, a tömörítős meg csak pihizik).

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#13367) janos666


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

A format tool (alapesetben) olvas, méghozzá azért, hogy kiderüljön, ha az adattároló eszköz nem tudja már használni valamelyik szektort. Olvasáskor a vezérlő (a hardware) ellenőrzi a checksum-ot és szól az OS-nek, ha nem stimmel (read error), ehhez pedig lényegében mindegy, hogy milyen adatokkal van tele a tárhely (persze van némi esély, hogy már hibás egy szektor, de véletlenül még pont azt sikerül belőle kiolvasni, amivel klappol a checksum, de főleg random adatoknál ez erősen csekély, és ha később felül kéne íródnia más adattal, de már nem sikerül neki, akkor már nem fog stimmelni a checksum -> ezért csinálja a Windows format tool, hogy /P kapcsolóval először zero, aztán random fill...).

Persze van olyan filrendszer, ami önmaga is checksum-ol, de az inkább más problémák feltárására jó (CPU/RAM hiba, rejtett adattároló hardware hiba pl. hibás/hazug firmware miatt, áramkimaradáskor/fagyáskor félbehagyott fileírás), nem csak a hardware hibák megtalálására (ami alapvetően a hardware feladata).

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#13368) Doky586 válasza janos666 (#13366) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

a téma onnan indult hogy a belakott ssd lassul (FSCD régi hozzászólása). Ezen semmilyen formázás nem segít, mert a 0-val való feltöltés is adat írás, mivel az ssd nem érti a filerendszert, ssd nem lát különbséget a formázás és egy mp3 felírása közt, neki a törlés csak a trim+törlés és semmi más. A trim az írássebességet javítja hosszú használat alatt.

[ Szerkesztve ]

(#13369) JEEMBO


JEEMBO
aktív tag

Sziasztok!
Javítottam az "AS SSD Benchmark" által kiírt BAD jelzéseket ( pciide - BAD és 31 K - BAD ).
Eredmények:
http://prohardver.hu/tema/re_ssd_tudastar/hsz_724-724.html
:)

"Jó pap is holtig butul"

(#13370) janos666 válasza Doky586 (#13368) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

De, ha teleírod nullákkal, az filerendszer és TRIM nélkül is segít az ilyenen.

A TRIM arra való, hogy az OS tudassa az SSD-vel, hogy a filrendszer szinten mi az a terület (filrendszer foglalási egységek), ami logikailag törölhető. Ilyenkor fizikailag ott maradna az adat, mert a filerendszer csak felülírhatónak jelöli a területet, de fizikailag nem nullázta ki az OS (nem írja tele egyesével nullákkal).
Tehát ha fizikailag kinullázod valahogy (akár csak létrehozol egy nagy file-t csupa nullával, de ugyan így, ha pl. DD-vel "nyersen" írsz rá nullákat), akkor lényegében ugyan azt az eredményt kapod, mint mikor az OS TRIM esetén szól az SSD-nek, hogy egy-egy AU (és ezzel egy-egy szektor, ami aztán a töredezettség függvényében, de a GC által előbb-utóbb egy-egy flash blokk) "törölhető", szóval az SSD vezérlő végrehajthatja a NAND erase műveletet. Ilyenkor nem csak annyi az előny, hogy az írás nem egy erase művelettel indul, hanem az is, hogy innentől tudja a vezérlő, hogy arra a területre bártan átmozgathat adatokat a GC más területről (ha szeretne), így "töredezettségmentesítve" a blokkokat, hogy még több egybefüggő terlüeten hajthassa végre a törlést, így később ne olvasással indítson egy írást (mert ettől tud csak igazán belassulni, hisz így már úgy néz ki az írás, hogy olvasás+törtlés+írás, nem is csak törlés+írás az egy szál írás helyett).

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#13371) Fire/SOUL/CD válasza Sk8erPeter (#13359) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

Először is bocs, hogy nem írtam már jó ideje, de vasárnap délután hoztak egy W8-al előtelepített üzleti lapost, ami beborult rendesen, az üzleti levelezés, speckó adatbázisok stb mentésével elment az idő(beépített recovery 3 óra alatt 5%-ig jutott majd újrakezdte, stb), hétfő estére hazaérve meg ez a rohadt influenza (vagy mi) ledöntött a lábamról, most is gey szál fogtömésben 39+ lázzal vigyorgok(nem őszinte vigyor) a gép előtt...
Szóval igen, PQ-val az Erase Disk opcióval fuss neki elsőre, arra ügyelj, hogy egy ponton felajánlja, hogy Enhanced Secure Erase-t akarsz-e, ott ne azt válaszd.
A Windows parancssorból kiadott lassú formázás 0-val írja felül az összes szektort, mint ahogy a DD is Linux alatt. Nálam a Secure Erase nem szokott használni, hogy teljesen visszanyerjem a gyári sebességeket, a lassú formázás természetesen mindig.
Más meghajtóknál persze használhat(és használni is szokott) az SE, de Samsung-oknál (470/830/840) nálam nem igazán. AZ ATA Command Set specifikációban csak az van leírva, hogy az SE milyen bitmintával töltse ki a szektorokat(azt hiszem Enhanced-nél meg gyártó függő lehet), de hogy azt követően a Firmware meg a vezérlő milyen fizikai karbantartást végez vagy sem, az természetesen nincs meghatározva.
Az SE meg teljesen más elven "nullázza" a szektorokat, hisz pl utoljára a 120G-s 840-esemt 5 sec alatt törölte, míg ha lassú formázom, ott meg több percről beszélünk.

[ Szerkesztve ]

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#13372) pinnacle válasza pinnacle (#13364) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Nincs valami ötletetek, hogy mi lehet a probléma? Az SSD firmware-t, hogy lehet frissíteni BIOS alól? Ki kell írni az .iso-t, majd arról bootolni?

[ Szerkesztve ]

(#13373) Fire/SOUL/CD válasza pinnacle (#13372) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

Miért szeretnéd boot-os eszközről frissíteni? A Samsung Magician nem tudja frissíteni Windows alól?
(Ha letöltöd a Magician-t, akkor csak FW frissítésre használd (boot-os eszközt is létre tud hozni amúgy), de semmi másra! Ha kész a Fw frissítés, akkor egyből uninstall, semmi sebességméricskélés, optimalizálás, szóval semmi. csak a múlt héten 5-en kerestek meg mail-ben, hogy a Magician használata után(nem Fw frissítés) belassult a meghajtó, sehogy sem lehetett újra a gyári sebességeket mérni rajta, állították vissza a rendszert.

Bocs, hogy kérdem (lehet megnézted és valóban régebbi FW van rajta), de biztos, hogy nem a legújabb FW van rajta? Dobhatnál egy képet az SSDOK-ról, az (is) kiírja a FW verzióját ill. nehogy olyan eset álljon elő, hogy egy OEM Samsung-ról van szó, mert ha igen, akkor ahhoz nem a Samsung gyártja a FW-t, azt a Magician-al nem lehet frissíteni.

[ Szerkesztve ]

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#13374) pinnacle válasza Fire/SOUL/CD (#13373) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Köszi! Tudom már régebben mondtad, hogy a Magiciantól óvakodni kell. Az a gond, hogy a gép nem ismeri fel az SSD-t. AHCI-ra van állítva. Nem tudom, hogy ezen a firmware vagy a BIOS frissítés segítene. Az, hogy bővítőkeret nélkül rakták be okozhat problémát? Egyébként kell a keret vagy annyira nem fontos? Lehet, hogy feszül, nem jó az érintkezés és ez a gond?

[ Szerkesztve ]

(#13375) Fire/SOUL/CD válasza pinnacle (#13374) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

Ha van lehetőséged, akkor egy másik gépbe is próbáld ki(egy asztaliba, SATA portra kötve), mert ha ott sem látszódik, akkor jó eséllyel az SSD adta meg magát.
Amúgy pontosan milyen masináról is van szó? :U

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#13376) fefe172


fefe172
tag

Üdv!
Egy kis segítséget kérnék tőletek. A tegnapi napon beszerelésre került egy Intel 520 120 Gb-.s SSd a gépembe. A Win7 telepítése után azt tapasztaltam, hogy még szinte szűz rendszeren úgymond döcögősen kezdett betölteni a W7. Konkrétan lemértem , miután a lógó betöltődött az "Üdvözöljük" felirat 50 másodpercig van jelen és csak utána jelenik meg az asztal. A kijelentkezés-leállítás pedig 27 másodpercig tart még végül kikapcsol a gép.

(#13377) pinnacle válasza Fire/SOUL/CD (#13375) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Köszi! Dell E6320

(#13378) Bodor válasza fefe172 (#13376) üzenetére


Bodor
veterán

Nem lehet, hogy csak a Windows Update automatikusan telepítette a frissítéseket, és azért történt a lassú boot és leállás?
Eszközkezelőben nincsen hiányzó driver?
Automatikusan induló programok ki vannak gyomlálva?

( Bár nem volt kérdés, és kéretlen tanács, de ha fér még a gépbe, akkor nagyon ajánlatos lenne még 2 GB RAM-ot venni ! Persze 4 GB-hoz meg már 64 bites oprendszer kellene! )

[ Szerkesztve ]

(#13379) fefe172 válasza Bodor (#13378) üzenetére


fefe172
tag

Valóban történt automatikus frissítés de már az összeset fel tette amire szüksége volt ( naprakész ).Az eszközkezelőben csak a nyomtató driverét hiányolja az összes többi fent van. Az automatikus programok közül meg igazából nincs mit kikapcsolni még mivel nem is lett telepítve 2 böngésző ill. skype kivételével semmi.
Csináltam még egy ilyen tesztet is hát ha mond valamit:

(#13380) Bodor válasza fefe172 (#13379) üzenetére


Bodor
veterán

Szerintem ezek jó eredmények azzal az alaplappal és SATA2-vel.Csak ismételni tudom magam, vegyél bele még RAM-ot, vagy várd meg az okosabbak tanácsát.

(#13381) QwErTy42


QwErTy42
addikt

Sziasztok!

Ez így jó?


A rendszer:
i5 4440, Kingston 1x4 GB 1600 MHz CL10, Asrock B85 Pro4, WD Green 500GB, Intel 520 120 GB, Quadro FX 1800,

[ Szerkesztve ]

...oktalan embert észérvekkel meggyőzni nem lehet...

(#13382) Qru válasza QwErTy42 (#13381) üzenetére


Qru
MODERÁTOR

Igen, rendben van. :K

#nincsbennetarcsi

(#13383) djculture válasza gg72 (#13326) üzenetére


djculture
félisten

Nem rossz :C Az én ibm-em jóval lassabb ennél de mondjuk nem izgat elég jó igy is na meg 10 év azonnali csere gari van rá. :

Amúgy ha jól birja nállad a kiképzést lehet én is veszek 2 ilyet

[ Szerkesztve ]

(#13384) chatran


chatran
őstag

Sziasztok!

Egy lenovo noti ssd-jére telepítettem win 8.1-et. A notiban volt már egy 500gb-s HDD.
Telepítés után megnéztem a lemezeket és a win létrehozott egy 350 megás rendszer számára fentartott partíciót a HDD-n. Így most adtam a sz@rnak egy pofont? Vagy ugyanolyan gyors lesz a rendszer mintha csak SSD-re települt volna?

(#13385) QwErTy42 válasza Qru (#13382) üzenetére


QwErTy42
addikt

Köszi szépen. :R

...oktalan embert észérvekkel meggyőzni nem lehet...

(#13386) LonGleY


LonGleY
veterán

A kiszemlet darab:

Samsung SSD 840 EVO 120GB (MZ-7TE120BW)

Ez jó lesz a HP EliteBook 8570p-be? A 2,5"-os meghajtók vastagságaival nem vagyok tisztában.

(#13387) LonGleY válasza LonGleY (#13386) üzenetére


LonGleY
veterán

Ja, meg nagy kérdés, hogy nincs-e valami bővítőkártyás lehetőség a gépben... ODD helyett most nem szórakoznék beépítőkerettel. Ha nincs ilyen lehetőség, akkor a HDD legfeljebb megy egy külső USB 3-as tokba.

(#13388) dorika87


dorika87
őstag

Sziasztok! Lehet rossz helyre írok, de hátha tudtok segíteni.
Acer Aspire 4830tg-ben 7mm-es vagy 9,5mm-es ssd fér el?
Erre vonatkozólag nem találtam megbízható pontos információt neten. Szétszedni pedig most nem tudom.
Köszönöm!

[ Szerkesztve ]

(#13389) Ice&Lime válasza LonGleY (#13386) üzenetére


Ice&Lime
veterán

Igen, jó lesz bele.
Az mSATA csatival nem megy benne az mSATA-s ssd ebben a típusban.

[ Szerkesztve ]

(#13390) LonGleY válasza Ice&Lime (#13389) üzenetére


LonGleY
veterán

Köszönöm!

Találtam a HDD-hez 2500-ért USB 3-as tokot is,
úgyhogy nem gond, hogy nem belepakolható minden.

[ Szerkesztve ]

(#13391) indigen205


indigen205
tag

ez így nomális? 3 hónapos ssd...

(#13392) Doky586 válasza janos666 (#13370) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

A legtöbb dolgot én is így tudom kivéve amiben önellentmondásba keveredtél:
"Tehát ha fizikailag kinullázod valahogy (akár csak létrehozol egy nagy file-t csupa nullával (...) innentől tudja a vezérlő, hogy arra a területre bártan átmozgathat adatokat"

megenné a fene.. ha a több GB-os doc filejaimban amiben igen nagy területen 0-k fordulnak elő, abba beleirkál más fileokból tartalmat a fw, mert ő úgy döntött hogy az azért 0 hogy oda gyorsan irogathasson... az ssd firm nem ismeri se az ntfs-t se más filerendszert, a 0 is csak olyan adat mint a többi. Ne keverjük: Minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár - allegória pont ide illik...

Ha te ha azt hiszed hogy TRIM_nélkül nullázva is hatásos a te dolgod: használjál nyugodtan XP-t.. én maradok a Win7-8 mellett... :B

De mint már említettem ezt egy kicsit szerintem túlmisztifikáljátok. várom mikor pukkan ki a lufi. az egész nem éri meg a rá fordított időt.

[ Szerkesztve ]

(#13393) Sk8erPeter válasza Fire/SOUL/CD (#13371) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

(#13371) Fire/SOUL/CD, illetve (#13360), (#13363), (#13366), (#13367), (#13370) janos666:
Köszi szépen a válaszaitokat, nagyon hasznosak és érdekesek voltak! (Én is bocsi, hogy csak most tudok érdemben reagálni, mostanra volt időm mindent elolvasni, amiket írtatok.)

"Szóval igen, PQ-val az Erase Disk opcióval fuss neki elsőre"
Bevallom, a PQ rövidítést nem teljesen értettem, de gondolom a Parted Magicre gondoltál; konkrétan gondolom erről van szó, amit korábban linkeltél, igazából pont így terveztem:
1. boot Parted Magicről (még megvan a pmagic_2013_08_01.iso, ami még ingyenes volt)
2. System Tools > Erase disk > "Internal Secure Erase command writes zeroes to entire data area" > ezután az eszköz kiválasztása > NULL (mivel nem akarok jelszót beállítani) > majd ha az Enhanced Secure Erase opciót felajánlja, a No-ra megyek, mert azt írtad, az nem ajánlott.
Gondolom ez teljesen jó lenne, nem?
Az Enhanced Secure Erase miért nem ajánlott, az mit csinál még pluszban?

"A Windows parancssorból kiadott lassú formázás 0-val írja felül az összes szektort, mint ahogy a DD is Linux alatt."
Mármint gondolom a Windows-os módszernél a /P kapcsolóval, ahogy janos666 itt írta. A Linuxos dd if=/dev/zero of=/dev/XXX (XXX persze az eszköz neve) gondolkodás nélkül, tényleg teleírja 0-kkal az összes elérhető szektort.

"Más meghajtóknál persze használhat(és használni is szokott) az SE, de Samsung-oknál (470/830/840) nálam nem igazán. AZ ATA Command Set specifikációban csak az van leírva, hogy az SE milyen bitmintával töltse ki a szektorokat(azt hiszem Enhanced-nél meg gyártó függő lehet), de hogy azt követően a Firmware meg a vezérlő milyen fizikai karbantartást végez vagy sem, az természetesen nincs meghatározva.
Az SE meg teljesen más elven "nullázza" a szektorokat, hisz pl utoljára a 120G-s 840-esemt 5 sec alatt törölte, míg ha lassú formázom, ott meg több percről beszélünk."

Ez alapján azt veszem le, hogy simán lehet értelme Samsung-eszközök esetén (is?) egy secure erase utáni lassú formázásnak IS. Végül is egy próbát simán megér, még ha sok írással is jár.

+ még az előbbieken kívül (#13366) janos666 : a SRCD alatt gondolom a SystemRescueCd-t értitek, ez full Linuxos, amúgy ez is nagyon hasznos toolokat tartalmaz. Tuti ez is tud valahogy secure erase-t, konkrétan mondjuk nem tudom, hogyan, és szerintem ez megfelelő alternatívája lehet a Parted Magicnek a legtöbb esetben.

Köszi még egyszer, hogy ilyen alaposan kifejtettétek a szempontokat!

(#13392) Doky586 :
Még azt nem láttam tőled kifejtve, hogy miért jön egyáltalán a TRIM képbe, amikor egy secure erase-t és/vagy lassú formázást/0-kkal teleírást végzek az SSD-n? Itt például Live Linux bootolásáról beszélünk (vagy egy Windows-hoz kapcsolódó eszközről, tök mindegy), ami után majd olyan oprendszert rakok rá, amin nyilván lesz aktiválva a TRIM. De a fenti műveletek elvégzéséhez hogy jön?
És hogy jön ide, hogy használjon a kolléga XP-t? Nyilván nem azt használ, és nála is aktiválva van a TRIM.

"De mint már említettem ezt egy kicsit szerintem túlmisztifikáljátok. várom mikor pukkan ki a lufi. az egész nem éri meg a rá fordított időt."
Konkrétan mit érzel túlmisztifikálva? A secure erase-t? A 0-kkal való teleírást? Csak az SSD-nél érzed túlmisztifikálva, vagy úgy általában, HDD-nél is?

Amúgy bocs, de feltételezem, hogy Fire/SOUL/CD kollégának jóval több tapasztalata és összehasonlítási alapja van ezek hatásosságában, mint neked vagy nekem (vagy a topicban tevékenykedők többségének), mert az azért kiderült már, hogy nem kevés számú eszközzel és kapcsolódó problémával találkozott már.

Igazából nem láttam tőled normálisan kifejtve egyszer sem, hogy most mi is hülyeség, csak némi odavetett lefitymáló megjegyzést, pedig érdekes lenne átrágni (engem legalábbis érdekelne a Te normális magyarázatod is).

[ Szerkesztve ]

Sk8erPeter

(#13394) pinnacle válasza Fire/SOUL/CD (#13375) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Visszavittem, legújabb BIOS tették fel, de nem látta még mindig a rendszer. Átrakták egy másik ugyanolyan gépbe az látta egyből. Visszarakták ez még mindig nem látta. A BIOS-ban kivették a pipát a "Diskette Drive" elől a piát erre megjelent az SSD, a pipa visszarakása után sem tűnt el. Most látom, hogy a Diskette Drive a floppi lenne, vagy külső USB-s meghajtó?

Ezt tudja az SSD, nem tudom, hogy érdemes-e Firmware-t frissíteni? Nekem régebbi van. Nincsen leírva (az oldal alján), hogy mit változtattak.

(#13395) djculture válasza indigen205 (#13391) üzenetére


djculture
félisten

Majd 1 terát írtál már rá igy nem kell csodálkozni, de ez még csak a kezdete az elhasználódási folyamatának ugyhogy nem kell idegeskedni..

(#13396) Doky586 válasza Sk8erPeter (#13393) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

"Amúgy bocs, de feltételezem, hogy Fire/SOUL/CD kollégának jóval több tapasztalata és összehasonlítási alapja van"
Így van. Én teljesen egyet értek Fire/SOUL/CD-vel, csak megjegyeztem hogy a leírt format-írás módszer csak trim kompatibilis OS esetén hozhat pozitív eredményt az írási sebesség növelése ügyben. janos666 ettől eltérő véleménye hogy akár Win98-al rámásol egy nagy üres 0kat tartalmazó filet az ssd-re és ettől megnő szerinte az ssd írási sebessége. Ezért nem értek egyet janos666-al, de egyetértek Fire/SOUL/CD-vel. Tudtommal ő is főleg W7-et vagy 8-at használ és nem kell mindig figyelmeztetni az ssd használókat a trim nélküli Win98 és XP mellőzésére...

Magyarázkodni pedig nem szokásom. Szerintem evidens hogy miért szükséges hozzá a trim.. ennyi.

[ Szerkesztve ]

(#13397) Fire/SOUL/CD válasza Sk8erPeter (#13393) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

Természetesen PM és nem PQ, a leírás szerint járj el elsőre Secure Erase-el, aztán ha esetleg nem tapasztalsz változást, akkor a lassú format.
Sajnos az kifelejtettem, hogy én a DISKPART-on belüli format parancsról írtam, míg janos666 a sima parancssoros "változatról". A 2 FORMAT parancs különbözik.

pinnacle #13375
Régebbiekhez volt ún. floppy drive module, de ehhez a típushoz max USB-set lehet venni, innen a BOS beállítás. (Ezért szeretem tudni, hogy kinek milyen gépe van)

Korábbi hozzászólásodat olvasva, azt írtad, hogy Samsung EVO van benne, de hát ez biztosan nem az, hanem ilyen, ami meg ez: 1. bekezdés. (Szóval ha a Dell oldalán nincs új FW hozzá, akkor nincs, ha lenne, azt meg nem lehet a Samsung Magician-al amúgy sem frissíteni)

[ Szerkesztve ]

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#13398) pinnacle válasza Fire/SOUL/CD (#13397) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Köszi! Nekem azt mondták, hogy Samsung EVO-t tesznek bele, de ez tényleg nem az. Dell oldalán a System Detect-et használva is kismilliónyi drivert ajánl fel (ezek szerint nem sokat ér), pl. ezt a Samsung-ot, Chipset hegyeket, és olyan video, audio-t, aminél frissebbet rakott fel a Windows magától. Úgy emlékszem régebben azt mondták, hogy ne a Windows frissítsen, hanem a gyártói oldalról kell leszedni a drivereket, lehet, hogy most már nem kell ezzel foglalkozni, elég a Windowsra bízni?
4 éves Toshiba Tecrara is tettem Win8-at, semmilyen drivert nem telepítettem külön.

[ Szerkesztve ]

(#13399) janos666 válasza Doky586 (#13392) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Nem önellentmondás. :N
Ebbe a képbe belekavarhat egyrészt az, ha tömörít a vezérlő, illetve az is, ha a ide-oda mozgat odabent adatokat olyankor, mikor te nem is kéred (garbage colllection).
De nyilván úgy értettem a létrehozunk egy nagy file-t csupa nullával dolgot, hogy létrehozzuk és aztán eldobjuk, majd felülírjuk a hasznos adatokkal, nem úgy, hogy otthagyjuk örökre a 120Gb-os SSD-n a 120Gb-os file-t, ami faltól falig nulla. Ezt nem tudom hogy gondolhattad másképp (a rosszmájúságon kívül), mert csak úgy van értelme, ahogy én érteni szándékoztam. :P

Használjon XP-t a nagymamám kenyérpirítója! Vagy inkább az se... :U
Már akkor kidobtam, mikor még BETA volt a Vista és soha vissza nem néztem. Szerintem egy kimondottan rossz OS a Win XP. Utáltam, ahogy azt is, hogy több különböző okból ennyire megszokták az emberek, így még tovább maradt használatban (és még mindig ketyeg JESUS!!!), mint amennyit az NT6 csúszott és nyögdécselt az elején (tényleg Win7-el lett igazán kiadásra kész, illetve Win8.1u1-el ténylegesen jó ez a 6.x, ami eltartott jó pár évig... de az NT5 család szerintem sohasem volt és már nem is lett jó).

Szerintem te misztifikálod túl a TRIM-et.
A TRIM töröl. A nullázás töröl.
Ezen mit nem lehet megérteni, hogy mindkettő töröl?
Töröl = töröl
0=0
HA????

Ha faltól falig felírok egy hatalmas halmaznyi 0-át, azon nincs és nem is lehet mit TRIM-elni. Ha filrendszer nélkül írom fel, akkor nem is lehet, ha kompatibilis filerendszerre, akkor pedig törölnöm kell ezt a file-t filrendszer szintem, mert a TRIM csak ilyenkor csinál valamit. De utóbbi esetben a TRIM annyit csinál, hogy megmondja a vezérlőnek, hogy ha akarja, akkor kinullázhatja azt a nagy halmaznyi nullával teli szektort (ami tényleg életmentő információ...).

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#13400) V.Stryker


V.Stryker
nagyúr

Sziasztok,

A régi 840-es evo-t (120gb) ami még alacsonyabb sebességen írt, nemrég lecseréltem egy újabbra, amely már 500 felett ír. Közben volt egy noti csere és egy új telepítés ís, viszont valamiért az indulást meglehetősen lassúnak érzem az előzőekhez képest. A rendszer windows 7 prof 64 bit.

A teljes rendszerbetöltés, amire feláll a wifi és eltűnik a karika az egér mellől az 57 másodperc. A gomb megnyomásakor indítottam a stoppert. A boot rész 6 másodperc, onnantól már a windows tölt. Leginkább az Üdvözöljük résznél "áll", közel fél percet.

Normális ez az idő vagy van valami gebasz? Eze a progik indulnak a géppel.

[ Szerkesztve ]

Organic Maps - ingyenes, offline navi iOS-re és Androidra.

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.