Hirdetés

2024. május 12., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-11-09 14:16:34

LOGOUT.hu

Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#51824) Pyttawrx


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

(rögzített hsz)

Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.

Mindenkinek további jó fórumozást!

Hozzászólások

(#13366) janos666 válasza Doky586 (#13365) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Nem is mondtam semmit TRIM-ről.

Pont ezt mondtam, hogy külön kapcsoló kell még a format mögé, ha azt szeretné az ember, hogy írja is tele (már a felhasználói datokkal megtölthető terültet).

Nem, ennek semmi köze a TRIM-hez. A TRIM akkor dolgozik, ha törölsz valamit az SSD-ről, nem akkor, amikor írsz rá. A Secure Erase már inkább egyfajta TRIM, de annak Secure Erase a neve, nem TRIM, és mindent töröl, nem csak a filrendszer szinten üres AU-khoz tartozó sztektorokat.

Win XP format -> pont erről beszéltem, de ez nem az XP baja, a format tool ilyen, viszont van olyan kapcsolója, amivel azt csinálja, amit ő szeretne (legalább is frisebb Windows-okkal települő format tool, az XP-é még nem tudom, hogy ismeri-e a /P kapcsolót).

Szerintem aktív, mert ugyan olyan AHCI vagy RAID drivert tölt be, de a TRIM itt és ilyen szempontból továbbra is teljesen irreleváns.

Az SRCD-t nem ismerem, de ha Windows Recovery alapú, akkor ugyan az vonatkozik rá, mint a Windows Recovery-re és a Windows telepítési környezetre (ugyan az az AHCI driver fut, ha nem piszkálták meg). Ha Linux alapú, akkor passz, de ha friss a kernel, akkor ott is menni kellene a TRIM-nek (aminek továbbra is abszolút semmi köze az alapértelmezett paraméterekkel végzett formázáshoz, vagy ugyan így a DD-vel történő zerofill-hez, vagy hasonlóhoz).

Szerintem félreérted, hogy mit csinál a TRIM, és talán azt is, hogy ő mit szeretne csinálni.

A másik félreértés (annál, akinek először reagáltam) pedig valószínűleg az, hogy ha minden egyes olyan terülten megtörénik a törlés (NAND Erase), ami törölhető (szoktak az ilyen meghajtók, akár HDD, akár SSD saját adatokat is tárolni ugyan ott, ahol a felhazsnálói adatokat, tehát pl. ugyan azon a HDD korongon, vagy SSD-nél a NAND területen, ahova mi is írhatunk, nem egy fizikailag is elszeparált területen tárolnak mindent, mint pl. egy külön kis flash memória ROM-ként), akkor már semmi nem változik érdemben attól, ha a SATA interfészen át is teleíratja valaki csupa nullákkal (ha okos a vezérlő, akkor nem is hajt végre a NAND-on Program lépést, bár amelyik nem tömörít, az talán mégis megteszi ahelyett, hogy mondjuk inkább olvasna ilyenkor ön-ellenőrzésképp, a tömörítős meg csak pihizik).

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.