Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-11-09 14:16:34

LOGOUT.hu

Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#51824) Pyttawrx


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

(rögzített hsz)

Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.

Mindenkinek további jó fórumozást!

Hozzászólások

(#13401) Fire/SOUL/CD válasza V.Stryker (#13400) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

Az SSDOK-ról képet kérnénk, mert akkor nem kell feleslegesen kérdezni számos egyéb dolgot, illetve a lapos pontos típusa kellene elsőre.

pinnacle
Ehhez az SM841N-hez és sem találok firmware-t a Dell oldalain, ha gondolod megreklamálhatod (bár ez a meghajtó Pro széria tagja, mert 256GB kiszerelésben nem létezik EVO, még OEM-ben sem(legjobb tudomásom szerint)), de csak akkor érdemes reklamálni, ha esetleg gond van a mostani meghajtóval.

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#13402) pinnacle válasza Fire/SOUL/CD (#13401) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Köszi! Én használtan vettem a gépet, elméletileg ezt rakták bele. Nincsen semmi gondom, a korábban berakott értékek rendben vannak? Régebben mondtad, hogy elég a Windows által felrakott Chipset driver, gondolom most sem kell ezek közül felrakni semmit.

[ Szerkesztve ]

(#13403) V.Stryker válasza Fire/SOUL/CD (#13401) üzenetére


V.Stryker
nagyúr

Itt a kért kép.

Organic Maps - ingyenes, offline navi iOS-re és Androidra.

(#13404) Fire/SOUL/CD válasza pinnacle (#13402) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

Az eszközkezelőt nézd meg, ha ott vannak ismeretlen eszközök, azokhoz természetesen fel kell rakni drivert és van ami a chipset-ben van. (Pl az Intel management engine (IMEI) ismeretlen eszköz szokott lenni, de van hozzá külön driver vagy pl a Windows Update-ről is szokott jönni hozzá...)

V.Stryker
Egy régi AHCI driver került fel. Ez 2 módon fordulhat elő, vagy külön telepítetted vagy a chipset driver pakolta fel. Amit lehet tenni az ez.

1. Visszaállítod az alap OS AHCI driver-t: 4. pont
2. Ha nem segít, akkor ezt telepítsd fel: SetupRST_12.9.0.1001.exe
3. Ha ez sem segített, akkor a chipset driver okozza a hibát, amit levakarni sem lehet, lehet újrainstallálni az OS-t

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#13405) pinnacle válasza Fire/SOUL/CD (#13404) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Köszi! Nekem ezt a kettőt nem ismeri fel, nem tudom, hogy mi lehet, mert egyelőre működik minden. Nem akarom az összes drivert feltolni, mert nem vagyok benne biztos, hogy mind kell. Dell-nél a Win7-t javasolták, mert a Win8-al gondok vannak, lehet, hogy csak azért, mert minden drivert feltesznek az emberek.

(#13406) V.Stryker válasza Fire/SOUL/CD (#13404) üzenetére


V.Stryker
nagyúr

Nah, elég sokat küzdöttem és a következőkre jutottam:

- A rendszerrel induló programokat mind kitiltottam, semmi sem indult el. A helyzet érdemben nem változott, mert csak 6 sec-et nyertem.
- Az ahci drivereket össze vissza próbálgattam, intel drivert tettem fel és szedtem el, a helyzet nem változott. Egy valami volt érdekes, hogy ha feltettem egy másik drivert, akkor az utána lévő újraindítás teljesen jó volt, cirka 40 sec alatt megvolt a restart. Viszont ezután már mindegyik indítás a szokásos 1 perc 10 másodperces.
- Windows 8.1 alatt nincs gond, de ott a rendszerrel vannak olyan gondok,hogy nem akarom használni.

Sebességteszt ahci 1.0 -val:

Más driverrel alig 10Mb/s-es eltéréseket tapasztaltam.

[ Szerkesztve ]

Organic Maps - ingyenes, offline navi iOS-re és Androidra.

(#13407) V.Stryker válasza Fire/SOUL/CD (#13404) üzenetére


V.Stryker
nagyúr

Szerintem meglett a kis mocsot...

Otthon is fel van csatolva a nasról egy pár lemez, a melóhelyen meg mégtöbb. Otthon nem látom a meló lemezeit és fordítva. Na, induláskor szerintem ezeket keresheti, mert most letöröltem mindet és egyből 38 másodperc a boot idő.

Organic Maps - ingyenes, offline navi iOS-re és Androidra.

(#13408) indigen205 válasza djculture (#13395) üzenetére


indigen205
tag

De ez hogy lehet?
Nincs rajta más csak a Windows...

(#13409) djculture válasza indigen205 (#13408) üzenetére


djculture
félisten

Jó de az ssd-hez szükséges optimalizáció megvan csinálva? Pl kikapcsolva a lapozófájl vagy ha nagyon szükséges áthelyezve. indexelés kilőve. hibernáció rendszervisszaállitás stb stb?

[ Szerkesztve ]

(#13410) Doky586 válasza janos666 (#13399) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Hátha ennyire egyszerű miért szivatjátok szegény segítségkérőket??
(akiknek lassú vagy laggol az ssd-jük)

Minek javasoljátok a SecureErase-t és a format /p -t?? elég destruktív módszerek. Ha igazad van tele a net olyan progikkal amik szoftveresen létrehoznak párszáz db 1GB-os 0-ákkal telített üres filet, ráírja az ssd-re amíg be nem telik, majd azonnyomban törli is őket.. Ezen csodaszer programok az addig lassú laggoló ssd-ket adatvesztés nélkül (akár munka közben, kockázat nélkül) gyors 500/500-as sebességre tuningolja pár perc alatt..

HA igazad van. :D

[ Szerkesztve ]

(#13411) flash-


flash-
veterán

samsung 830
sata 3-on windows 8.1 alatt

kicsit mintha a seq és az 512 írás alacsony lenne nem?

- Prefetch és SuperFetch kikapcsolva,
-samsung magicianban maximum performance-ra van állitva,
-"Windows írási gyorsítótárhoz tartozó puffer ürítésének letiltása az eszközön" bepipálva,
-indexelés kikapcsolva,
-töredezettségmentesités kikapcsolva
-hibernálás kikapcsolva

[ Szerkesztve ]

"Embrace our fellow man, no longer vilified"

(#13412) Sk8erPeter válasza Fire/SOUL/CD (#13397) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

OK. Végül is a lassú formatot később is megpróbálhatom (készítek egy képfájlt az SSD komplett tartalmáról, lassú format, majd vissza a képfájl tartalma), akkor előbb secure erase.

Ahogy itt elnézem, az "enhanced secure erase" ezt csinálja: "Some SSDs implement the enhanced version of secure erase by default—which also deletes the drive’s housekeeping data—but if an enhanced erase option is available, you might want to use it. Definitely use it if you’ve been doing work for the CIA.",
Egy másik hasznos link:
http://security.stackexchange.com/questions/62253/what-is-the-difference-between-ata-secure-erase-and-security-erase-how-can-i-en/64480#64480
"Secure erase overwrites all user data areas with binary zeroes. Enhanced secure erase writes predetermined data patterns (set by the manufacturer) to all user data areas, including sectors that are no longer in use due to reallocation.
This sentence makes sense only for spinning disks, and without encryption. On such a disk, at any time, there is a logical view of the disk as a huge sequence of numbered sectors; the "secure erase" is about overwriting all these sectors (and only these sectors) once, with zeros. The "enhanced secure erase" tries harder:
- It overwrites data several times with distinct bit patterns, to be sure that the data is thoroughly destroyed (whether this is really needed is subject to debate, but there is a lot of Tradition at work here).
- It also overwrites sectors which are no longer used because they triggered an I/O error at some point, and were remapped (i.e. one of the spare sectors is used by the disk firmware when the computer reads or writes it).
[...]

Another method for secure erasure, which is quite more efficient, is encryption:

When it is first powered, the disk generates a random symmetric key K and keeps it in some reboot-resistant storage space (say, some EEPROM).
Every data read or write will be encrypted symmetrically, using K as key.
To implement a "secure erase", the disk just needs to forget K by generating a new one, and overwriting the previous one.
This strategy is applicable to both spinning disks and SSD. In fact, when a SSD implements "secure erase", it MUST use the encryption mechanism, because the "overwrite with zeros" makes a lot less sense, given the behaviour of Flash cells and the heavy remapping / error correcting code layers used in SSD.

When a disk uses encryption, it will make no distinction between "secure erase" and "enhanced secure erase"; it may implement both commands (at the ATA protocol level), but they will yield the same results. Note that, similarly, if a spinning disk claims to implement both modes as well, it may very well map both commands to the same action (hopefully, the "enhanced" one)."

Gondolom ez az oka, hogy nem ajánlod az enhanced secure erase-t, csak a secure erase-t, mert előbbi túlzásba viszi a célt. :DDD
De sanszos, hogy Te tömörebben is meg tudnád fogalmazni, engem érdekelne.

(#13396) Doky586 :
Öhh, ne "ennyi"-zz, mert gáz. :D
Némi önellentmondásba keverted magad: azt írod, egyetértesz Fire/SOUL/CD-vel, miközben ő azt állítja, egy secure erase és egy lassú format igenis valamelyest jótékony hatással lehet az SSD teljesítményére, janos666 inkább csak a secure erase-t pártolta, te meg pont e kettővel akarsz vitatkozni (mondván, kb. ez sz@rt se ér), plusz szerinted mindenki túlmisztifikál most már mindent. Akkor mégis mivel/kivel értesz egyet, ha nem értesz egyet senkivel? :DDD

Ha szerinted túl van misztifikálva, akkor azt milyen ellenkező elmélettel vagy tapasztalattal (utóbbit nem várom el) támasztanád alá?
Aztán mintha kevernéd a szezont a fazonnal, mert továbbra sem világos, hogy hogy jelen esetben hogy jön ide a TRIM: sok kapcsolódó hsz.-t írtál, de ezekben rejtélyeskedsz, tagadsz, de nem lehet érteni, hogy egész pontosan miért is. Nem azt írtam, hogy "magyarázkodj", de ha már beszélgetünk valamiről, akkor egy-egy odavetett, pár állítást hülyeségnek minősítő hsz. ebben a formában nem túl hiteles. (A "magyarázkodás" szó egész másképp hangzik, mint az elmagyarázás.)
Vagy lehet, hogy nem érted, most mi a cél, nem tudom.
Azt mondjuk nem értem, miért szúrkálódva akarsz vitatkozni, pedig egy szakmai vita tök konstruktív tud lenni (számomra az eddigi is az volt), még ha a felek nem is értenek egyet.

[ Szerkesztve ]

Sk8erPeter

(#13413) janos666 válasza Doky586 (#13410) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Már megint egybemosol több különböző (független, vagy csak lazán kötődő) dolgot és elbagatellizálod az egészet.

Utoljára még egyszer összeszedem neked a tényeket:
1: A Secure Erase SSD-nél nagyságrendekkel gyorsabb, illetve akár SSD-n, akár HDD-n alaposabb is, mint a nullákkal való teleírás, mert törli a host elől rejtett területet is (amiből arányaiban és átlagban SSD-ken sokkal több, az összkapacitás mellett sem eltörpülő méretű, akár több Gigabyte szokott lenni).
2: A Secure Erase eredménye egy kinullázott SSD (minden, a vezérlő által szabadon felülírható szektora csupa-csupa NULL, ZERO, nuku, 0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0.........).
3: A format tool alapvetően nem ír nullákat
4: A formázás és file létrehozás csak a filrendszer által felhasználói adatokkal teleírható területet törli, a partició és magukat a filrendszer adatokat nem törli.

Ha csinálsz egy Secure Erase-t, az ugyan az, mint ha TRIM képes OS-el törölnél az SSD-ről minden file-t (plusz még letörli azt is, amit az OS nem is lát). Csupa nulla minden szektor (0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0).

I.) A Secure Erase-nek HDD-knél is csak előnyei vannak a manuális végignullázással szemben, így általánosságban is javasolható, nem csak SSD-re.

II.) A formázás, DD-s nullázás, stb semmi előnnyel nem jár a Secure Erase-el szemben.

--->>> Ha semmi nem hozható fel ellene, de mellette jó néhány dolog, akkor miért ne javasolja az ember? <<<----

Az egy ettől teljesen független "probléma", hogy ahogy fogy a szabad terület, úgy lassul az írás, akár volt TRIM, akár százszor teleírod az üres területet nullákkal, akár kettévágod két partícióra és százszor leformázod az üres és tesztelt rész a telített részt békén hagyva. Ez egy másik kérdés.

Ezt miért oldaná meg az, ha egy csodaprogram (amit most feltaláltál) felirkál 1Gb-os file-okat csupa nullákkal?

Ezt már megint te találtad ki, és megint engem nézel érte hülyének!
Lassan áruld már, ha direkt sz¤patsz. Vagy legalább hívj már meg legközelebb előtte egy vacsorára, vagy valami. Ez így nem fog menni, hogy folyton meg akarsz sz¤patni, de mindig csak veszekedünk. De amúgy se foglak lesz¤pni. :N

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#13414) Sk8erPeter


Sk8erPeter
nagyúr

http://prohardver.hu/tema/milyen_ssd-t_vegyek_2/hsz_21913-21913.html
(#21913) beleszólok:
--> erre reagálva, csak mert sok benne a furcsaság, és nem abba a topicba tartozik.

"Viszont... OK, a boot felére rövidült. És?"
A kérdésfeltevéssel önmagában még egyetértek, sokan a bootidővel vannak állandóan elfoglalva, arra gerjednek, hogy hány másodperc alatt töltődik be az operációs rendszerük, méregetik, centizgetik, versenyeznek rajta, miközben ez kb. a legirrelevánsabb előnye az SSD-nek, mivel a lényege az általános felhasználás közben jön ki. Én sem a bootidővel foglalkozom, hanem azt élvezem, hogy a felhasználás közben SSD-ről pörgő OS-sel és programokkal, fájlokkal összehasonlíthatatlanul gyorsabban tudom elvégezni a munkákat vagy akár a szórakoztató tevékenységek egy részét, mintha HDD-ről töltögetnék be mindent. Még akkor is, ha nem is fogadod el a TÉNYT, hogy az SSD körüli hype-nak megvan az oka. :D

"Mivel letiltottam az indexelést és az automatikus defragmentálást, nincs valódi összehasonlítási alapom, hogy boot utáni első bejelentkezéskor mennyivel gyorsabb."
Minek tiltottad le az indexelést? :) Teljesen felesleges volt.

"Viszont használat közben nincs akkora sebesség növekedés, hogy az már komolyan növelné az ú.n. felhasználói élményt."
Már hogy a viharba' ne lenne? :Y
Hát figyelj, ha te tényleg nem érzel különbséget, akkor egészen biztos, hogy nálad van a probléma, és alaposan körül kellene nézned. Például elolvasni ezt: Gyorstalpaló SSD sebesség problémásoknak!

"Cserébe ha sokat matatsz lokális adatbázisokon, akkor évente cserélheted az SSD-t"
Mit jelent nálad a "sok"? Ez egy kicsit tág fogalom, úgyhogy ez az állítás önmagában, körülbelüli adatok nélkül igen könnyen cáfolható.

"De mondom: fejlesztők esetében még értem is valahol (csak a csodákban nem hiszek - mióta itt ül a gépemben, azóta végképp nem :) ), csak a hype-olás főként azokban a körökben megy nagyon, ahol a boot a legdiszkigényesebb folyamat."
Nemcsak fejlesztők érzik a jelentős sebességnövekedést, hanem átlagfelhasználók is. Korábban már felhoztam a példát, hogy édesanyám régi konfigurációnak is adott egy lórúgást a régi állapothoz képest, de ha körbenézel a topicban, kevés hozzád hasonló elégedetlenkedő hozzászólást fogsz találni, vagy ha mégis, akkor általában vagy a választott SSD, vagy valamilyen egyéb szoftveres/hardveres körülmény az oka (legtöbbször persze az utóbbi, röviden user error).
Szóval én amondó vagyok, nézz körül, nálad minden rendben van-e, mert ha eddig csak egy darab hosszabb távú SSD-vel kapcsolatos tapasztalatod van, és szerinted ennyire nincs releváns eltérés a HDD-s állapothoz képest, akkor szinte biztos, hogy nálad lehet valami probléma, és nem az SSD-k körüli "túlzott hisztivel". Ahogy korábban kifejtettem, ennek a "hisztinek" elég jól megalapozott oka van.

(#13413) janos666 :
Bocs, most köcsög leszek, de már nem bírom ki a korrekciót :B:
ugyan az --> ugyanaz, ugyan akkor --> ugyanakkor, ugyan olyan --> ugyanolyan, ugyan úgy --> ugyagy, ugyan ennyiért --> ugyanennyiért, ugyan ilyen --> ugyanilyen, ugyan olyan --> ugyanolyan, stb...
Pedig az "ugyanakkor" szót jól írtad a korábbi hsz.-eidben. :DDD Szóval ugyanaz a szabály, ugyagy kell írni a többi hasonló szót is ("ugyebár"). :D
Ugyan az az állítás is igaz, hogy a helyesírásod amúgy teljesen jó, az ugyanaz szó megfelelő leírását még elrontod (hogy írjam egy helyes használatát is az ugyan és az az szó összekapcsolásának). :))
Bocs, helyesírás-mániás vagyok. :DD

[ Szerkesztve ]

Sk8erPeter

(#13415) rocket


rocket
nagyúr

Van valami otlet a 512k read mitol ilyen alacsony? (Samsung 850pro)

[ Szerkesztve ]

"A lower resolution generally means that there can be more quality per pixel."

(#13416) Doky586 válasza janos666 (#13413) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Na akkor mégegyszer - hátha rájösz hogy miben különbözik a véleményünk és miben nem.

Előszöris: azért értettem FSCDvel eggyet mert ő a SecureErase-t javasolta, veled pedig azért nem mert a te a formatos nullázást és/vagy a nagy nullákat tartalmazó file felírását javasoltad (ez utóbbi nem a lemez teljes felületét érintheti de ezt most nem lényeges) és feleslegesnek tartottad a TRIM-et.

Nem véletlenül nem találtál ilyen programot: megírni valóban nagyon könnyű lenne ezen programot, de a hatása semmilyen volna (=nem érne semmit) sebességnövelés szempontjából. HDD-ket pedig ne keverjük ide - az más tészta: ott a töredezettség játszik.

Másodszor: arra kerestük a megoldást hogy van aki lassúnak tartja az ssd-jét a sok használat miatt és a fenti módszerekkel erre kellene módszer hogy gyorsabb legyen a több éves használat után. Én ugyan nem láttam laggoló (több másodpercre megálló) ssd-t, és a sebesség kapcsán is mit értenek ezen hozzászólásokban lassúnak? (hogy a telepítéskori 500/500-ról leesett a sebesség 420/420-ra???)
--- Mert a másodpercekig való megállásban én nem vagyok biztos hogy az ssd okozza, az 500-ról 420-re való lassulásban pedig ez van, azaz nem tartom panaszra okot adó hibának. Persze lehet hogy az öreg 5+ éves ssd-k ilyeneket művelnek, dehát a technika fejlődik, cserélni kell ha valami kiöregszik.

Veled is sokmindenben egyetértek, sok olyanban is amit most is leírtál (újra és újra), ezért újra leírom miben NEM értünk egyet.: a (TRIM nélküli) nullázás (=format vagy üres file) gyorsító hatásában.

Részletezve: Neked a nulla az csak nulla. Ezt többször is kifejted. Sajnos ez mostanában már nem ilyen egyszerű. Azzal egyetértek hogy a flash biteket akkor lehet gyorsan írni ha 0 az értékük. DE! ez a ssd fizikai rétegére vonatkozik. A 0-kat tartalmazó file vagy a format pedig filerendszer szintjén tartalmazza a 0-kat. A kettő NEM ugyanaz. (egyik 0 =/= másik 0 val) Manapság minden ssd flash része titkosított (ezért csak 2sec a SE, ezért van hogy ATA jelszóval lezárt ssd-ből hiába veszed ki a nand IC-ket a tartalmukat nem tudod visszafejteni). Emiatt a titkosítás miatt a 00000-val teleírt file vagy a 000-at író formázás a flash fizikai rétegére már NEM 000-at ír hanem titkosított adatot amiben véletlenszerűen 1-esek is vannak. (a 3állapotú bitekről, tömörítésről szintén lehetne beszélni, de az még mélyebb rétege a valóságnak).

Tehát pont emiatt az oprendszer 000-val való írása NEM 000sítja az ssd felületét. A TRIM ahogy írtad az 0-sítja, esetleg a SE is előbb-utóbb nullásítja.Egyszerűen az oprendszer által küldött 0-ák és a fizikai rétegen a flash-on szereplő nullák közt nincs közvetlen megfeleltetés. Azokat csak a TRIM utasítással vagy talán az SE al lehetalaphelyzetbe állítani.

Remélem így már érthetőbb volt, de ennek leírására több ezer szó is szűkös lenne, és nem értelmezitek félre amit leírtam (mint ahogy eddig több helyen is).

[ Szerkesztve ]

(#13417) Ice&Lime válasza rocket (#13415) üzenetére


Ice&Lime
veterán

Az eredményeiddel semmi probléma nincsen, sőt, már túl jók is.

(#13418) Crytek


Crytek
veterán

Van 2 SSD-m. Az egyiken a rendszer sata 0/1 kinek mi tetszik a másik a sata 1/2-ön amin a játékokat tárolom.
Van egy olyan bajom hogy ha steamről töltök a 2. SSD-re játékot (elvileg max sebességgel de ez kb lényegtelen) akkor addig olyan szinten belassul az egész rendszer hogy az már fáj.

Mi lehet a baj?

Next PC Upgrade: 2022

(#13419) HIJ


HIJ
őstag

Üdv!

Van egy Vertex3 -am, amire most a HD sentienel ezt írja: "A merevlemez 8 alkalommal vizsgált meg gyanús adatszektorokat. A vizsgált terület hibátlannak minősült." A HDD regenerator is azt mondja, hogy kezdjem meg a mentést a drive -ról. Ez mitől lehet egy SSD -nél? Én eddig azt hittem, hogy a bad sectorok csak a vinyóknál léteznek :O

(#13420) Sk8erPeter válasza Doky586 (#13416) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

"Előszöris: azért értettem FSCDvel eggyet mert ő a SecureErase-t javasolta, veled pedig azért nem mert a te a formatos nullázást és/vagy a nagy nullákat tartalmazó file felírását javasoltad (ez utóbbi nem a lemez teljes felületét érintheti de ezt most nem lényeges) és feleslegesnek tartottad a TRIM-et."
Bár nem nekem írtad, de úristen, miről beszélsz, ember??? :DDD Ezt most halál komolyan leírtad, miután elvileg elolvastad az előzményeket? :Y
Tessék: [link], csak hogy idézzem az eredeti állítást janos666-tól (még a lényeget is kiemeltem neked, hátha végre hatásos lesz):
"A Secure Erase elméletben MINDEN szektort töröl, még a tartalék területet [...]
Az szerintem már csak másodlagos előny, hogy a host write számlálót sem hízlalja, az pedig a hab a tortán, hogy a kettő közül ez relatívan villám gyors. [...] A formázás alapvetően NEM írja tele nullákkal!
A zerofill az egy külön kapcsoló a format parancsnak, amit tetszőleges menetben is elvégez neked. De alapvetően csak OLVAS, nem ír. A DD valóban teleírja nullákkal, ha ezt kéred tőle, de csak a látható részt, a tartalék területet nem törli, mint a Secure Erase. Én inkább az SE-t ajánlanám."

Aztán a másikat: "Nem is mondtam semmit TRIM-ről.
Pont ezt mondtam, hogy külön kapcsoló kell még a format mögé, ha azt szeretné az ember, hogy írja is tele (már a felhasználói datokkal megtölthető terültet).
Nem, ennek semmi köze a TRIM-hez."

Érted??
Mégis hol állította, hogy a TRIM felesleges?! Az eredeti feladatot tekintve (amit gondolom még mindig nem értesz) állította, hogy a TRIM-nek jelen esetben nincs szerepe, nem általánosságban állította, hogy a TRIM felesleges lenne. Te meg azt állítod, hogy ha faltól-falig teleírja valaki 0-kkal, pl. egy live Linuxról bootolva, akkor is tök hasznos lenne a TRIM, mert biztos rettentő sok extra dolgot csinálna.

Aztán idézve Fire/SOUL/CD-t: "Szóval igen, PM-mel az Erase Disk opcióval fuss neki elsőre, arra ügyelj, hogy egy ponton felajánlja, hogy Enhanced Secure Erase-t akarsz-e, ott ne azt válaszd.
A Windows parancssorból kiadott lassú formázás 0-val írja felül az összes szektort, mint ahogy a DD is Linux alatt. Nálam a Secure Erase nem szokott használni, hogy teljesen visszanyerjem a gyári sebességeket, a lassú formázás természetesen mindig.
Más meghajtóknál persze használhat(és használni is szokott) az SE, de Samsung-oknál (470/830/840) nálam nem igazán."

És ezt érted?!
Már nem vagyok meggyőződve róla, hogy ezt felfogtad, hogy pont az ellenkezője történt, mint amiről te beszéltél, így ha már itt tartunk, ezek szerint pont kevésbé FSCD-vel értesz egyet, inkább janos666-tal. De te azért szemellenzősen hajtogatod ugyanazt!

"van aki lassúnak tartja az ssd-jét a sok használat miatt és a fenti módszerekkel erre kellene módszer hogy gyorsabb legyen a több éves használat után. Én ugyan nem láttam laggoló (több másodpercre megálló) ssd-t, és a sebesség kapcsán is mit értenek ezen hozzászólásokban lassúnak? (hogy a telepítéskori 500/500-ról leesett a sebesség 420/420-ra???)
--- Mert a másodpercekig való megállásban én nem vagyok biztos hogy az ssd okozza, az 500-ról 420-re való lassulásban pedig ez van, azaz nem tartom panaszra okot adó hibának."

Ez tényleg elképesztő. Ki beszélt MÁSODPERCEKRE megálló SSD-ről??? :W A nagyon minimálisan is érezhető lassulás (pl. egy 2 évvel ezelőtti állapothoz képest) szerinted definíció szerint másodperceket kell, hogy jelentsen? Még véletlenül sem elképzelhető, hogy továbbra is GYORS az eszköz, de picit mintha érződne lassulás a régi állapothoz képest? Szerinted miről beszélt FSCD is? Pontosan erről. És hol beszélt másodpercekig tartó akadásokról? Segítek, sehol! Ahogy én sem. Vagy ha ő mondja, azt elhiszed, ha más állítja, még véletlenül sem?
Simán elképzelhető, hogy egyszerűen egy OS-újratelepítés is segítene a dolgon, de azért merült fel bennem a kétely, mert korábban hasonló állapotban (ugyanennyi idő után a telepítést követően, hasonló számú programmal, amik ebben közrejátszhatnak, stb.) talán kevésbé volt érezhető HELYENKÉNT, minimálisan (NEM másodpercekre, picit, ezt az veszi csak észre, aki ismeri a saját konfigurációját) ez a kis akadás. Meg fogom próbálni a secure erase-t, újra is telepítek, mindenki happy. De maga az elméleti fejtegetés kifejezetten érdekes volt. Csak közben ne vitatkoztál volna csak azért is, mindenáron.

Miután lényegében mindent félreértettél eddig, amit csak lehetett, vagy elborította az agyad a kényszeres vitatkozási mánia, és így képtelen voltál odafigyelni, hogy itt miről beszélgettünk (és láthatóan még mindig nem érted), kicsit viccesen hat, hogy arról panaszkodsz, hogy téged értettek félre. Majd ha kicsit ráérsz, olvasd vissza a beszélgetéseket még egyszer, hátha sikerül értelmezni is a hozzászólásokat.

[ Szerkesztve ]

Sk8erPeter

(#13421) janos666 válasza Doky586 (#13416) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Épp most írtam egy hozzászólást ami:
- összegyűjtötte az SE előnyeit a format-al szemben
- megállapította, hogy a foormat-nak nincs előnye az SE-vel szemben
- kimondta a konklúziót, hogy ha lehetséges, az SE-t érdemes használni

Most pedig azzal válaszolsz, hogy
- én a format-ot javaslom SE helyett (miután mániákus SE pártolóként tűntem fel)
- megállapítod (zárókelben), hogy túl alaposnak tartom a format-ot és/vagy más zerofill technikákat, pedig nem azok (holott ezt már számtalanszor leírtam én magam, hogy ez az egyik ok, amiért inkább SE-t javaslok helyettük)
- elmondtam már, hogy NEM tartom feleslegesnek a TRIM-et (azt mondtam el számtalanszor, hogy talán te érted félre, hogy a TRIM, vagy akár a zerofill vagy SE mit csinálnak, vagy ha külön-külön érted is a feladatköreiket, egy átfogóbb látképben már nem látod a fáktól az erdőt - bár most tovább olvasva ezt a hsz-t már fogalmam sincs, hogy mit nem értettél, mert most látszólag már érted, de mégis ugyan úgy hülye vagyok, akárhova fordul épp körülöttem a saját véleményed, most épp az én szavaim csavartad ki az ellentettjükre)

Nem találtam ilyen programot...? :Y
Nem is kerestem, mert már eleve ismerek ilyet, pl. a Linux-os DD-t, amit használtam is már másra (de még hasonlóra is, mielőtt megismertem az SE-t). De szerintem még konkrétan az is létezik, amit te vázoltál fel, nem csak egy vagy több általánosabb célú szoftvert lehet használni hasonlóra.
De képzeld el... A TRIM-et nem támogató SSD-ket pontosan így lehet karban tartani. A saját gyártói szoftverek, O&O defrag és társaik is hasonlót csinálnak velük: kinullázzák az SSD-n is a filrendszerben logikailag már üres területeket is. (De mint már számtalanszor leírtam, a TRIM is ezt csinálja, csak valós időben és automatikusan.)

SSD-nél gyakorlatilag normális, hogy lassul, de ennek is több oka lehet:
- Pl. egy kiforratlan vagy bugos firmware-nél idővel zátonyra viszik a hajót és feladják a harcot az önkarbantartó algoritmusok (wear leveling és garbage collection, plusz ki tudja melyik gyártó mit futtat a háttérben)
- Gyakorlatilag minden SSD lassul, ahogy fogy a szabad kapacitás. Ez erősen modellfüggő (belejátszhat sok minden a felhasznált hardware elemek típusától a vezérlő hardware-ig és annak firmware-étől, illetve a konkrét modell firmware szintű paraméterezésétől az OS szintű driverekig és szoftverekig) és van egy TRIM-től független része (a TRIM-től független a kisebb mértékű, amit tovább súlyosbít, ha TRIM -vagy helyettesítő zerofill- sincs)

Én erre a problémára ezeket javasolnám így sorban:
- ellenőrizzük a BIOS/(U)EFI config beállításokat és OS drivert (AHCI/RAID)
- győződjünk meg róla, hogy működik-e a TRIM (tehát ki vannak-e nullázva a filrendszer szinten üres szektorok)
- mentsük le az SSD tartalmát és hajtsunk végre egy SE-t (esetleg, ha nagyon alaposak szeretnénk lenni, megpróbálhatjuk sorban, hogy standard, enhanced, standard; a lényeg, hogy mindig legyen lefuttatva a standard is, mert az enhanced opcionális, így nem feltétlenül működik, de elképzelhető, hogy picit alaposabb, ha mégis, és hivatalosan a standard hagy csupa nullát - bár általában gyakorlatilag az enhanced is, de azért zárjuk a kört standard-el)
- ha még mindig nem jó, akkor esetleg próbáljuk meg manuálisan feltölteni nullákkal (DD-vel és HDS-el blokkonként, ne format-al ; esetleg, ha nem tudjuk ezeket használni, akkor format /P módban), hátha (bár ennek gyakorlatilag csak akkor lesz eredménye, ha nincs TRIM)

Mindez nem számít, mert az már a vezérlő dolga, hogy mit csinál odabent.
Mindegy, hogy mivel (DD, HDS, format, filrendszer, SSD-defrag) íratod fel a nullákat, ha ő mást fog helyettük felírni.
De az SE után ilyenkor is tisztában kell lennie a vezérlőnek azzal, hogy minden terület (pillanatnyi fizikai tartalmától függetlenül) szabadon felülírható, tehát végrehajtható a NAND Erase, hisz épp most mondták neki félreérthetetlenül és halál komolyan, hogy "Most azonnal dobj el minden létező adatot, még a saját naplóidat és a szemetet is. Nem maradhat semmi! Ez parancs, nem gyakorlat!" (Lényegében ez lenne a Secure Erase). Ha ezt nem teszi meg azonnal, vagy a soron következő néhány (másod)percben (nem fut végig egy NAND Erase is titkosítás esetén a privát kulcs random újragenerálása után), akkor buta (nem tudja magát rendesen karbantartani). De akkor miért bízunk benne, hogy a TRIM után lesz NAND Erase, ha ilyen buta a vezérlő, hogy még akkor sem áll neki törölni, mikor épp azt mondták neki, hogy töröljön mindent?

A másik csavar pedig az, hogy a titkosítás a TRIM után lett divat, így esetleges néhány kivételtől eltekintve van TRIM is, ha van titkosítás. Ha pedig van TRIM, akkor nincs szükség a filrendszeren keresztül végzett zerofill-re. Ha mégis szükségünk támad valamire, akkor az SE-vel lesz még érdemes próbálkozni (nem a format-al, mert az is filrendszer szintű zerofill -> de ezt még mindig nem értem, hogy miként lettem format pártoló, mikor azzal kezdtem és mindig is azt folytattam, hogy "ezt vagy azt, csak format-ot ne").

Csak kis érdekesség, de volt SSD-d a TRIM korszak előtt? (Nekem volt, durván 32Gb került annyiba, mint ma 128Gb és egy idő után lassabb volt az írás, mint egy HDD-re, illetve igen, néha befagyott 1-2 másodpercre a Windows a jó kis Marvel vezérlővel. :)))

Mikor OS-en belül írsz 0-al teli fileokat, akkor utána nyilván letörlöd azokat a file-okat (különben nem lenne értelme), ilyenkor pedig a TRIM kényszerít ki egy Erase-t (ez akkor lehet érdekes, ha valamiért nem működött egy ideig a TRIM, de most már igen). Olyanról nem tudom hol beszéltünk, hogy egyidejűleg van titkosítás, de nincs TRIM.

Bár nincs értelme ennek az egész beszélgetésnek onnantól, hogy én sohasem javasoltam a format-ot SE helyett, épp ellenkezőleg, így kicsit nehéz megvédenem a nemlétező kijelentésem, hogy nem is szeretném.

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#13422) Bodor


Bodor
veterán

Keményen nyomjátok! :D
Akár nyithatnátok külön egy topikot is a témának!

(#13423) Doky586 válasza Sk8erPeter (#13420) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Most kötekszel??

írod: "Ez tényleg elképesztő. Ki beszélt MÁSODPERCEKRE megálló SSD-ről???"
FSCD (#11956) beszél róla, te is erre hivatkozol rá a (#13359)-ben. Idézem:
"már laggolást is okoz(hosszú másodpercekig "darál" az SSD és addig még az egérkurzor is beáll"

Az is elképesztő hogy mennyire nem érted mivel értek egyet és mivel nem...
janos666 (#13363) hozzászólását csak azon fentartásokkal fogadtam el amit írtam. A fenntartás a trim volt. NEM az előtte írt hozzászólásokat, nem úgy általában, hanem csak azt a konkrét hozzászólást (#13363) a FORMAT /P magyarázatokkal sebességnövelés ügyben.. illetve a 000-kat tartalmazo file létrehozással (#13370). janos666 elismerte (#13399) hogy használja a TRIM-et, nem XP-t használ(!), tehát nincs tapasztalata az XP-s SSD formázásról (trim nélkül), így tapasztalata sincs hogy ez javít-e a sebességen vagy sem.. (=bort iszik és vizet prédikál)

Te is leírod mindazt amivel -szerinted- nem értek eggyet, de valójában egyetértek vele, így csak a hangulatot fokoztad az ismételgetéssel..

Természetesen a TRIM-ről nem általában beszéltem hanem a FORMAT /P vagy a DD használata során..

[ Szerkesztve ]

(#13424) Doky586 válasza janos666 (#13421) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

hopsz, majdnem elszalasztottam a hozzászólásod..

Így már minden OK, nincs véleménykülönbség köztünk.
Felejtsük el a FORMAT /P és DD és a nullfill módszereket hamár egyikünk se javasolta..
Elnézést a kölcsönös félreértésért.

(#13425) xuldar válasza Bodor (#13422) üzenetére


xuldar
őstag

Azért jó mazochistának lenni, mert ha rossz, akkor jó. De ha meg jó, akkor rossz, tehát jó.

(#13426) gyuromoj


gyuromoj
veterán

Na egy hónap után végre volt időm rendesen felhúzni a rendszert SSD-re és SATA3-as kábelt is szereztem.
Inteles vezérlőbe van dugva.
Ez lett az eredmény:

Ezzel minden rendben van?:

PSN: gyuromoj | R.I.P. Supernatural 2005.09.13.-2020.11.19.

(#13427) xuldar válasza gyuromoj (#13426) üzenetére


xuldar
őstag

Nincs olyan, hogy Sata1, 2 és 3 kábel. Legfeljebb a felhasznált anyagok minőségében lehet különbség, de kapcsolásilag és szabványilag mind ugyanaz. Az átpréselt adatmennyiség a vezérlőtől és az eszköztől függ.

Azért jó mazochistának lenni, mert ha rossz, akkor jó. De ha meg jó, akkor rossz, tehát jó.

(#13428) gyuromoj válasza xuldar (#13427) üzenetére


gyuromoj
veterán

Köszönöm a felvilágosítást, ezt nem tudtam! :R
Esetleg arra tudsz válaszolni hogy az SSD miért szedte magát 2 partícióra?

PSN: gyuromoj | R.I.P. Supernatural 2005.09.13.-2020.11.19.

(#13429) Sk8erPeter válasza Doky586 (#13423) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

+ (#13424) : Hát ez király, kiderült, hogy pont az történt, amit leírtam, mégpedig kiderült, hogy igazából senkivel nincs vitád, csak mindeddig nem sikerült felfognod, hogy miről beszélgettünk így hárman. :DD De azért a biztonság kedvéért párszor néhány gyakorlati tanácsot hülyeségnek minősítettél, hogy nehogy kimaradj az egészből. :DDD Hasznos volt. Ja, nem.

Sk8erPeter

(#13430) Bodor válasza gyuromoj (#13426) üzenetére


Bodor
veterán

Az eredmények jók, de kell neked 8 GB RAM mellett még 8 GB lapozófájl? Állíts be kb. 1 GB-ot, és ha kevés, akkor úgyis szól a Windows.
Ha nem használod, akkor tiltsd le a hibernálást, ezzel is helyet nyersz.

SSD nem csinál magának partíciókat, ezt te csináltad.
Lemezkezelőben össze tudod vonni a kettőt.

(#13431) gyuromoj válasza Bodor (#13430) üzenetére


gyuromoj
veterán

Esetleg leírnád hogy hol kell kikapcsolni a hibernálást?
Illetve hogy kell összevonni a partíciókat?
Jöhet PÜ-be is. :B :R

lapozófájlt 0,8-1gb lett.

PSN: gyuromoj | R.I.P. Supernatural 2005.09.13.-2020.11.19.

(#13432) Vakegérke válasza gyuromoj (#13431) üzenetére


Vakegérke
veterán

Parancssort indítasz rendszergazda jogosultsággal, és beírod: powercfg -h off

A második kérdést nem tudom megválaszolni.

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#13433) gyuromoj válasza Vakegérke (#13432) üzenetére


gyuromoj
veterán

Így sikerült, köszönöm szépen a segítséget. :R

Már csak egyesítenem kell és boldog leszek.

Közben 71.4GB-ról 84.5GB-ra nőtt a tárhelyem. :Y

Egyesítés is sikerült közben.

Köszi mindenkinek a segítséget.

(#13434) Bodor
Köszi, de közben meglett a megoldás. :R

[ Szerkesztve ]

PSN: gyuromoj | R.I.P. Supernatural 2005.09.13.-2020.11.19.

(#13434) Bodor válasza gyuromoj (#13431) üzenetére


Bodor
veterán

Privát ment.

(#13435) Doky586 válasza Sk8erPeter (#13429) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

NE kötekedj! Kiderülne hogy te nemcsak a másodpercekre nem emlékszel..

(#13436) Vakegérke válasza gyuromoj (#13433) üzenetére


Vakegérke
veterán

Örülök, hogy hasznos tanácsot adtam. :)

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#13437) Sk8erPeter válasza Doky586 (#13435) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Tyűha, ez már annyira színvonal alatti és óvodás reakció volt, hogy asszem ilyen szintre már tényleg nem érdemes lesüllyedni. A szövegértelmezési és önértékelési gondjaiddal nehéz mit kezdeni, úgyhogy innentől lehetőleg fejezzük is be a szúrkálódást, nem kéne, hogy moderátornak kelljen rendet tennie. Inkább térjünk vissza a szakmai vonalhoz, az oda-vissza reagálást meg hagyjuk.

Sk8erPeter

(#13438) Kommy


Kommy
veterán

Sziasztok,
Van egy OCZ vector ssd-m 11 hónapos, 8.8tb írás van eddig rajta( hdsentinel szerint) és van már rajta 2 hibás szektor. Tegnap reggel még használtam a gépet, amikor hazajöttem nem töltött be az operációs rendszer.
Az SSD-t egy Mac Mini-Ben használom. Tehát Mac OS van rajta.
Kivettem gépből mert nem tudtam valami miatt megformázni, gondoltam majd a másik gépben megoldom Windows alól hát nem jött össze, mert nem töltött be a lemezkezelő ha be volt rakva az SSD.
Ekkor gondoltam live ubuntu alól legpróbálom, de onnan sem sikerült. Látja az SSD-t és a partíciókat is rajta (EFI, RENDSZER, RECOVERY) , ha próbálom valamelyiket törölni, mintha sikerülne, de ahogy próbálom a következőt, már hibaüzenetek jönnek, és ha frissítek eltűnik az SSD.

Próbáltam több kábellel is.
Gondolom akkor mehet vissza gariba.

(#13439) #00983040


#00983040
törölt tag

Nagyon úgy néz ki ... hacsak nem valami kém-proggi , vírus levédte blokkolta ... kiütötte a rendszergazdát . De inkább csere lesz az ... Esetleg egy hordozható USB-s külső sata HDD -be beletolni és mint usb háttértárként megnézni ... :U

(#13440) #35463424


#35463424
törölt tag

upp

Nálam ennyit ment az SSD-m azaz írás / olvasás és még mindig gyors :R

(#13441) vasalarcos


vasalarcos
csendes tag

Sziasztok!
Egy Thinkpad x200-asba vettem egy Evo 840 120-gb-s ssd-t. Win 8.1-et raktam rá, hdd-re elkészített, friss installt imageltem rá. Beállítottam a szükséges dolgokat ssd-hez, kísérleteztem az ahci driverekkel, de mind kb egyforma sebességet ad, sata2-esnek elfogadható.
A problémám: Win 8.1 bootoláskor véletlenszerűen lefagy. A kék logo megjelenik, de az állapotjelző karika már nem, és így megáll, semmi hdd aktivitás. Kikapcsoló gombbal lehet csak kikapcsolni (ctrl+alt+del-re, stb. nem reagál).
Ez a hiba akkor jön elő, amikor hosszabb állás után kapcsolom be a gépet, pl. reggel, vagy amikor először akartam beindítani az ssd-vel a wint. Ha kikapcsolom a gépet, és újra beindítom, akkor beindul minden gond nélkül, gyorsan.
Van valami ötletetek?
Köszi :)

(#13442) rocket


rocket
nagyúr

Samsung SSD-nel direkt nem irja az SSDOK a Host Read adatokat? vagy valami bug?

"A lower resolution generally means that there can be more quality per pixel."

(#13443) HZoli87 válasza rocket (#13442) üzenetére


HZoli87
veterán

Ez nem hiba, nem ad ilyen adatot magáról a meghajtó.

(#13444) Bonkheads


Bonkheads
tag

Üdv!

A hétvégén megérkezett a PC-Planettől rendelt SSD-m. Ami valószínűleg OEM, hisz, se csavart, se telepítő DVD-t nem kaptam. Beszereltem a gépbe, egy darab SATA 2 csatlakozóval rákötöttem az alaplapra, betettem a Windows 7 telepítő DVD-jét. Majd amikor eljutott oda a telepítő, hogy válasszam ki a meghajtót amelyre telepíteni szeretném a WIN7-et, akkor láttam, hogy nem érzékelte az SSD-t. És kéri, hogy helyezzem be a meghajtó illesztőprogramjának DVD-jét. Van, az SSD-nek valami telepítőprogramja, vagy driverje amit ki kell írjak DVD-re?

Segítségeteket előre is köszönöm!

(#13445) V.Stryker válasza Bonkheads (#13444) üzenetére


V.Stryker
nagyúr

egy darab SATA 2 csatlakozóval - Hülye kérdés, de tápcsatlakozót azért kapott mellette? :)

Organic Maps - ingyenes, offline navi iOS-re és Androidra.

(#13446) Doky586 válasza Bonkheads (#13444) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Dugd át a pent USB3-ról USB2-re..

(#13447) Bonkheads válasza V.Stryker (#13445) üzenetére


Bonkheads
tag

Bedugtam tápcsatlakozót először. Nem indult el. Simán csak SATA 2vel elindult. De, akkor megpróbálom újra.

(#13448) Bonkheads válasza Bonkheads (#13447) üzenetére


Bonkheads
tag

Bingo! Már pörög is a telepítés. Nem tudom elsőre miért nem indult el a gép...

(#13449) #35463424 válasza Bonkheads (#13447) üzenetére


#35463424
törölt tag

V.Stryker arra gondolt, hogy a SATA csati mellett a tápcsatit is rádugtad-e ? :U

A két első SATA aljzat 0 or 1 -be kell dugni és AHCI módra átállítani BIOS -ba !

szerk .:
látom közbe sikerült rájönnöd :C csak az oldal nem frissül olyan gyorsan

[ Szerkesztve ]

(#13450) Sk8erPeter válasza Bonkheads (#13448) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Milyen meglepő, hogy tápellátás nélkül nem működik... :DD

Sk8erPeter

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.