Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-11-09 14:16:34

LOGOUT.hu

Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#51824) Pyttawrx


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

(rögzített hsz)

Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.

Mindenkinek további jó fórumozást!

Hozzászólások

(#40001) Frawly válasza qnadam (#39997) üzenetére


Frawly
veterán

Ja, döglött ez is, ne ölj bele több időt. Egyébként SSD ritkán döglik meg így, hogy szektorhiba, meg nem olvasható/írható. Legtöbbször úgy purcannak ki, mint fentebb Chosen írja, egyszer csak kékhalál vagy fagyás, és onnantól az egész SSD nem látszik, már a BIOS-ban sem, egyszerűen egy élettelen műanyag darab lesz, ami csak asztal lába alá jó támasznak, hogy ne billegjen. Már ha nincs rá többé gari.

Ezeket nem lehet felfrissíteni, meg speciális programmal, vagy forrasztgatással megjavítani, ha rossz, akkor gari vagy kuka.

(#40002) Frawly válasza Wind-Storm (#39998) üzenetére


Frawly
veterán

Igen, ugyanúgy működnek az OEM-ek minden gépben, akár külső házban is. Az OEM attól OEM, hogy nem az SSD tényleges gyártója adja hozzá a terméktámogatást, meg nem ő gariztatja, hanem az a cég, aki a termékébe beépítette. Ez inkább csak olyan jogi svindli, nem technikai.

Ez az Axagon ház megfelelőnek tűnik, támogatja az USB 3.1-et, UASP-t, TRIM-et, ennyi benne a lényeg.

(#40003) Wind-Storm válasza Frawly (#40002) üzenetére


Wind-Storm
őstag

Köszönöm a válaszod!
Igen, a külső ház topikban ezt az egyetlent találtam SSD-hez megfelelőnek.

(#39999) qnadam Neked is kösz!

(#40004) King Unique válasza Wind-Storm (#39998) üzenetére


King Unique
titán

Jó esetben igen, rossz esetben nem. Nem olyan régen volt aki megszívta OEM NVMe SSD-vel, az például nem működött az adott külső házban: [link], [link], [link], [link]. + Ebben a topikban is volt arról szó, hogy az egyes OEM SSD-knél lehetnek kompatibilitási gondok.

Az "ezt az egyetlent találtam SSD-hez megfelelőnek" meg gondolom számodra alapján értendő, mert technikailag a teljes kínálata vonatkozóan nyilván nem helytálló. Illetve a téma topikjában is volt szó több 2,5"-os SATA SSD-hez való külső házról, valamint az Axagon kínálatában is eleve több UNMAP (TRIM) képes modell van, ami szóba jöhet.

[ Szerkesztve ]

(#40005) Frawly válasza King Unique (#40004) üzenetére


Frawly
veterán

Valóban, el is felejtettem, hogy volt erről szó. Mindegy, NVMe-ről írtok, és most SATA SSD-ről van szó. Elég meglepő lenne, ha nem menne. Nekem is van egy OEM Samsungom, külső adapterrel, egy PM800. A kolléga amit kérdezett, neki PM830 van. Garantálni nyilván senki nem fogja, hogy mennyi fog biztosan, de tényleg eléggé meglepne, ha probléma lenne vele.

(#40006) qnadam válasza Frawly (#40001) üzenetére


qnadam
veterán

hibásnak jelölni és kikerülni akár lehetne is, de így nem igazán lehet már bízni benne. egyébként csak a móka kedvéért hagytam dolgozni rajta a hds-t, így a közepe felé már egész gyalázatos a helyzet, fél százalékot haladt 4 óra alatt.

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#40007) Armagedown válasza Wind-Storm (#40003) üzenetére


Armagedown
őstag

Érdemes volna ezt is kipróbáld, ez is tudja az uasp-t, nekem is ilyen van, igaz merevlemezzel használom.

“If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.”

(#40008) Wind-Storm válasza Armagedown (#40007) üzenetére


Wind-Storm
őstag

Köszi, jól jöhet még.
Melyiket használod a három közül?

[ Szerkesztve ]

(#40009) Frawly válasza qnadam (#40006) üzenetére


Frawly
veterán

Hibásnak jelölni, meg kikerülni már értelmetlen halogatás. Ha akarod, bármelyik felülettesztes teljes format progi megcsinálja, csak értelme nincs. Ha a háttértár halódik, akkor úgyis bedöglik, akármit varázsolhatsz rá szoftveresen, nem lesz már megbízható, nem javasolt az ilyenre adatot bízni, még ideiglenesen sem. Ez van, tudni kell elengedni, meg leírni a veszteségeket, következőleg meg valami megbízhatóbbat beszerezni.

(#40010) qnadam válasza Frawly (#40009) üzenetére


qnadam
veterán

ne akarj meggyőzni, nem akarom használni :DDD
szerencsejáték úgyis, szerintem a silicon power sem noname holmi. megpróbálom rma-zni, aztán vagy sikerül, vagy nem.

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#40011) Frawly válasza qnadam (#40010) üzenetére


Frawly
veterán

Szerintem meg abszolút noname, de ez nem szól sem ellene, sem mellette. Attól még lehet jó márka is, átlagosnál kisebb meghibásodási rátával, csak te fogtál ki belőle selejtet. Pont ezért nincs ajánlva, mert nem tudunk ennek a gyártónak a modelljeiről semmit. Egyedül a P32-es NVMe-jük szokott említve lenni, mert specifikációkban megegyezik nagyon márkák más NVMe modelljeivel. De pont ezért rosszat se tudunk róluk mondani, te vagy a topikban az első, akinek baja volt vele. Igaz elég kevesen is vettek, így még nem vezethető róla rendes hibastatisztika.

(#40012) arcitec


arcitec
addikt

Vagy 4 hónapja van egy Evo plus 1TB nvme.2 van rajta borda [link] , hővezető csíkkal, eleddig idle módban 32-33 fokos volt hajtva max 45 fok. Mára elkezdett idle módban is melegedni szépen kúszott felfele 33-34-36 msot u.a 22 fok környezeti hőmérsékleten 37 fokos.
Trehelve ellenben továbbra sem megy fől 44-45 fok fölé. Mi lehet az oka , hogy az idle hőmérséklet vagy 5-6 fokot emelkedett? :U U.I : Az nem lehet, hogy egy jobb minőségű hővezető csíkra kellene cserélni,esetleg "összement"?

[ Szerkesztve ]

(#40013) Frawly válasza arcitec (#40012) üzenetére


Frawly
veterán

Feleslegesen aggódsz, a 33 helyett 37 fok még mindig nagyon jó. Egy ilyen gyorsabb NVMe-nél még az 50 fok sem lenne gáz üresjáratban. Esetleg csak a gépházban van egy kicsit melegebb pár fokkal.

Másik hővezető csíkot vagy esetleg pasztát próbálhatsz rajta, de felesleges lenne 37 foknál ilyet bevetni. Sokszor SATA SSD-k melegebbek tudnak lenni úgy, hogy esetleg a házuk hűtőbordaként, hőleadó felületként is funkcionál.

(#40014) arcitec válasza Frawly (#40013) üzenetére


arcitec
addikt

Köszi a válaszod, nem azért vetettem fel, mert nagyon aggódnék, - bár ha ez így emelkedik akkor lehet kellene. Szóval sejtettem írni kellett volna, hogy semmi nem változott, minden más u.a hőfokon van. Most még csak a jelenség miértje érdekelne, illetve oka. Tudom én azt mennyit kell bírnia, de pl most 38 fok ami így 32 volt. És vagy 1 órája nem volt használva gép.
Ráadásul ha 1 hét múlva meg 42 lesz azért ennek csak van valami oka. Akkor elfogadnám a válaszod, ha a beszerelést követően egyből ezen értékek lennének. Még az is lehet, a hőfok érzékelő fog elszállni benne. Az garis ok lehetne?

(#40015) Frawly válasza arcitec (#40014) üzenetére


Frawly
veterán

Ha tényleg semmi nem változott, akkor a hővezető csík is száradhat ki, veszthet a hővezető képességéből. De én még mindig a ház szellőzésére és belső hőmérsékletére gondolok, ez az, amit nehéz ellenőrizni, mérni. A rosszabb szellőzéshez az is elég, hogy kezdenek betömődni porral a házventik, meg szűrőrácsok.

De legrosszabb esetben elmehet a hőfok akármeddig, le nem fog olvadni az az SSD semmiképp, mert visszaveszi a teljesítményét. Megfőzni elég nehezen tudod, ahhoz már szándékosan kell alkotni. Szerintem nézz rá pár hét múlva, hogy tovább romlott-e. Valamennyit még fog, ahogy melegszik az idő.

(#40016) arcitec válasza Frawly (#40015) üzenetére


arcitec
addikt

Igen az mind opció amit írsz, csak hogy új ház, új technika, heti porszívózás stb .. A többi elem nem melegszik. Lehet beszerzek jobb hővezető csíkot, egy próbát megér ...
Majd jelzem, ha sikerül kideríteni miért magasabb a hőmérséklet..

(#40017) Graphics


Graphics
Jómunkásember

Ma érkezett meg a HP EX900 500GB, jó áron sikerült venni, először SP A60 volt a kiszemelt, de az elkelt, így a HP felé mozdultam.

Tempója elég jó, érzésre jobb mint egy SATA-s SSD, habár ott is minden egyből történik, ez valahogy még jobban reagál.

Másik gépemben egy Intel OEM SSD van, ahhoz képest is érződik egy kis teljesítménytöbblet, illetve mivel a HP-n van DRAM cache , így elvileg nem fogy ki belőle a szufla. Nekem videóvágáshoz kellett, majd kiderül mennyit hoz így.

Ha már pár másodpercet is nyerek, nekem megérte.

Hőfokok rendben, nem melegszik, hátul van egy hőelvezető "heatsink" gyárilag

És meglepő módon a gyári írási sebességnél többet tud, ott 1500MB/s van megadva, mérve viszont 1660-at tud.

Teszteredmények képei ebéd után :)

[ Szerkesztve ]

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#40018) Frawly válasza Graphics (#40017) üzenetére


Frawly
veterán

Azért mérd le stopperrel, nehogy placebóhatást érezzél, hogy csak azért érzékeled gyorsabbnak, mert jobbnak akarod érezni.

Az 1500 vs. 1660 lényegében csak mérési hibahatáron különbözik. Ezek a benchmarkok nem mérnek pontosan, hiába is átlagolnak, az 1 gigás mintavételezés elég kicsi, az egész belefér a NAND cache-be.

(#40019) Graphics válasza Frawly (#40018) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Fogom mérni.

Photoshopnál már érezhető javulást tapasztaltam azonos fájl megnyitása soran.

Két gépem van, azonos hardveres alapoknál a gyengébb gépben lévő HP SSD elveri a tuningolt procis gépet.

Ugyanaz a fájl (1,5GB psd) 9 vs 12 másodperc megnyitása idő.

De amúgy ezt laikus nem fogja megérezni, tehát egy olcsóbb NVME is bőven jó.

Az tény hogy ennek a HP ex900-nak most meg jó az ára is.

[ Szerkesztve ]

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#40020) Frawly válasza Graphics (#40019) üzenetére


Frawly
veterán

Ja gigás PSD fájlokat szerkesztesz, akkor az már speciális felhasználás, és ebben az esetben tényleg megéri NVMe-t használni. Az EX900 régebbi modell, lehet ezért jó az ára. De a 950-es sincs rossz árban szerintem, bár pár hete ellenőriztem utoljára. Most a koronavirnyák miatt mindenben drágulás várható, hogy visszaesések lesznek a termelésben.

(#40021) Graphics válasza Frawly (#40020) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Lehet amúgy azt akartam venni , csak benéztem :D

Mindegy, ez is teljesen jó lesz nekem. Így is overkill, mert ritkán fog menni, de akkor legalább hasít.

Egy 1TB A60as lett volna, de közben rájöttem , hogy csak állna a gépben.

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#40022) Armagedown válasza Wind-Storm (#40008) üzenetére


Armagedown
őstag

Micro-B to USB3.0

“If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.”

(#40023) Stonerice


Stonerice
őstag

Sziasztok!
Használ itt valaki Unraidet? 2 OS szeretnék üzemeltetni gaming szerverként sata ssd és nvme ssdről. De nem vagyok teljesen képbe hogy működik-e a Trim , illetve M.2 nvme nél is ez felel a cella frissiítésért?
Vagy Pluginnal kell megoldani az Unraiden belül?

Pénz beszél, kutya utal! Aktuális főkomponenseim: 5600X / Msi B450 Gaming Plus Max / 16GB 3733 cl16 / Sapphire Nitro Rx480

(#40024) Zoli2


Zoli2
aktív tag

Sziasztok!
256GB Silicon Power P34A80 M.2 SSD-vel kalpcsolatban a HDD Sentinel az alábbiakat írja:

"A mozgó alkatrész nélküli meghajtó (SSD) állapota hibátlan. Problémás vagy gyenge szektorok nem találhatóak.
A kondíciót a következő SSD-specifikus S.M.A.R.T. attribútum(ok) értéke határozza meg: Available Spare (Percent), Percentage Used
Az SSD TRIM funkciója támogatott de inaktív. Javasolt az operációs rendszer, lemezvezérlő vagy annak illesztőprogramjának frissítése az optimális teljesítmény eléréséhez.
Nincs szükség beavatkozásra."

Hogyan tudom a TRIM funkciót aktiválni win 10 alatt?

[ Szerkesztve ]

(#40025) varmi2 válasza Zoli2 (#40024) üzenetére


varmi2
nagyúr

Ez nvme ssd, lényegtelen mit ír a trimről a hdsentinel.

[ Szerkesztve ]

Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!

(#40026) Zoli2 válasza varmi2 (#40025) üzenetére


Zoli2
aktív tag

Sajnos nem tudom, hogy ebből a szempontból mi a különbség a "normál" SSD és az alaplapra szerelt M.2 szabványú NVME SSD-k között, de ha jól értem a lényeget nincs teendő.

(#40027) arcitec válasza Zoli2 (#40026) üzenetére


arcitec
addikt

Kapcsold be a trim funkciót az kell neki,mindegy miféle ssd : [link] [link]

[ Szerkesztve ]

(#40028) Graphics válasza arcitec (#40027) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

[link]

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#40029) arcitec válasza Graphics (#40028) üzenetére


arcitec
addikt

Upps, :B Érdemes lehetne egy Prohardver cikket frissíteni ... Köszi ...
Bár nálam ezt írja a HDDSentinel :
'Az SSD TRIM funkciója támogatva és engedélyezve az optimális teljesítményhez.'

[ Szerkesztve ]

(#40030) arcitec válasza Frawly (#40015) üzenetére


arcitec
addikt

Azért volt egy sejtésem, hogy a win10 frissítése után emelkedett meg az idle hőmérséklet 38-39 fokra. Felraktam a Samsung drivert és egyből visszaállt most pl 33 fok , nem tudom miféle lehet az összefüggés. Pedig rendeltem egy spéci csíkot. :U Na majd ha beraktam azt is kiderül, bár az igaz valóban ezen hőmérsékletek nagyon jók.- ( Mármint a 30-hoz közeli ;) )

[ Szerkesztve ]

(#40031) Zoli2 válasza arcitec (#40029) üzenetére


Zoli2
aktív tag

#40028 Ha jól értelmezem a cikkben leírtakat, a HD Tune 5.60 alapján működik a TRIM.

[ Szerkesztve ]

(#40032) ubyegon2 válasza Zoli2 (#40024) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Hogyan tudjuk ellenőrizni mégis, hogy működik-e NVME SSD-nél a TRIM-elés? Meghökkentő módszert ismertetek most veletek:

- ellenőrizni kell, hogy az NVME SSD működik-e!

Fut rajta az oprendszer, és/vagy működik a r/w a tárolásra használt SSD?

Ha a válasz igen, akkor a TRIM is rendben van. :K

Az eszköz saját Dataset Management parancskészlete, pontosabban annak deallocate utasítása folyamatosan hajtja végre a TRIM-nek megfelelő műveletet adatmozgatás közben, quasi online TRIM-melést végez.

************************************************************

Részlet blogból, nem linkelem, mivel igazából Linuxosoknak készült és még félkész állapotú. Kb annyi a lényeg, ami itt van.

(#40033) Frawly válasza arcitec (#40027) üzenetére


Frawly
veterán

A szóban forgó SSD egy NVMe SSD, azon már nincs TRIM parancs. Van más parancs, ami kb. ugyanazt csinálja, csak nem külön parancsként fut, hanem más lemezműveleti parancsokba van beépítve.

TRIM parancs csak PATA/SATA/AHCI SSD-n van. Ha az SSD-t UASP képes USB-s adapterrel vagy házzal csatlakoztatod USB-n, vagy SAS interface-es SSD-ről van szó, akkor meg SCSI UNMAP parancsot kell kiadni az ATA TRIM helyett. NVMe SSD-n a Dataset Management utasítás része az a parancs, ami elvégzi a TRIM-elésnek megfelelő műveletet, automatikusan, nem kell külön hívogatnia az OS-nek. ATA protokollnál azért kell külön hívogatni a TRIM-et, mert ez még HDD-khez készült, és utólag egészítették ki TRIM paranccsal, amit külön ki kell küldözgetni állandóan az SSD-nek.

De úgy NVMe SSD-knél általánosságban is igaz, hogy mindegy mit ír róluk a HD Sentinel, meg más, ATA/SATA SSD-khez készült progi, nem csak a TRIM-nél, hanem minden tekintetben irreleváns. Általában ezek a progik nem is látják az NVMe SSD-ket, a HD Sentinel lát néhányat, de azokról sem mindig megbízható infót ír. Így NVMe SSD-nél a gyártói programot kell használni, az meg nem minden gyártónál van, ami szívás.

P.S.: most látom a végére érve, hogy Graphics már belinkelte egy korábbi írásom. Mindegy, ezt már törlöm ki, legalább újra szerepel a topikban.

(#40034) Doky586 válasza ubyegon2 (#40032) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

"Hogyan tudjuk ellenőrizni mégis, hogy működik-e a TRIM-elés?"

Ez egyszerű. Egy jellegzetes nevű szöveg txt filet törölsz (nem lomtárba), majd a free Recuva progival rákeresel és visszaállítod. Hdd esetén látod a visszaállított fileban a szöveget, SSD esetén viszont üres lesz (ha működik a trim). Ennyi..

(#40035) Atla


Atla
senior tag

Sziasztok 970 Evo beszerelés előtt állok. Alaplap egy ASRock fatality b450. A biosban ez a csm opciót ha disabledre rakom nem bootol semmiről. Egyelőre még nincs bent csak érdeklődők miért kell kikapcsolni? Itt egy kép róla.

[ Szerkesztve ]

(#40036) Doky586 válasza Atla (#40035) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Gondolom valamit nem az aláírásom szerint csinálsz..

A képernyőfotót legközelebb F12-vel készítsd Fat32 pendrivera..

[ Szerkesztve ]

(#40037) arnold8705


arnold8705
csendes tag

Sziasztok.
Az R6 frissítése közbe tapasztaltam egy bosszantó hibát és nem jövök rá mi okozza és mi lehet a megoldás. Egy 2 TB-s Samsung 850 EVO van fent a játék. Az uplay elkezdi a letöltést de jó kb 4 óra letöltés után egyszer csak eltünik a meghajtó, ahol a gamek vannak és csak teljes kikapcsolás után jön vissza. És kezdi előről a letőltést.
Szerintetek mi lehet a gond?
Az energiagazdálkodásban a merevlemezek lekapcsolása ki van iktatva. Az SSD fw-je friss.

(#40038) arcitec válasza arnold8705 (#40037) üzenetére


arcitec
addikt

Telepítsed ezt: [Magician Software] teszteld le ... Oszt számolj be ...
Nekem 970 Evo Plus van, win10 frissítés no és épp akkor meg alaplapi bios frissítés után a 32 fokról 39 fok lett idle állapotban.Érdekes terhelve sem ment ellenben 44 fok fölé.
Már már rendeltem jobb hővezető csíkot, amikor a a Samu drivert felraktam az msc helyett.
És hoppá visszaállt az idle hőfok 32 -re. Szóval a Samu szoftvert és drivert rakd fel,teszteld le jelezzed mit mond, ha azt mondja ok, akkor jónak kell lennie.

[ Szerkesztve ]

(#40039) Frawly válasza Doky586 (#40034) üzenetére


Frawly
veterán

Ez jó ötlet! Annyit hozzátennék, ha a TRIM működik, akkor jó eséllyel már a szövegfájl maga sem fog látszani törölve, nem hogy a tartalma. Persze elméleti esetben azért elképzelhető, hogy a fájlfoglalási táblákban a fájlnév megmarad, csak a tartalom törlődik a tényleges adatot tároló logikai szektorokból.

(#40035) Atla: a CSM boot a hagyományos BIOS MBR boot neve. Ha kikapcsold, akkor csak UEFI módban telepített OS-t tartalmazó drive tud bootolni. De ehhez újra kell telepíteni az OS-eket, mert gondolom nálad CSM/Legacy BIOS MBR módban lettek telepítve.

Felhívom a figyelmed, hogy ha meglesz a 970 EVO, azon elvileg kötelező az UEFI boot, nem fog menni Legacy BIOS boottal.

(#40040) Levo96


Levo96
csendes tag

Sziasztok!
Vettem egy 2015 Macbook pro-t 13' (i5 2.7, 16gb)
Apple SSD SM0256G
Minden remekül mûködik, viszont néha, pl ha megnyitok egy programot, legyen egy konkrét (Traktor Pro 3) akkor elkezd valami ciripelni, ilyen magas hangon valahol a billentyűzet közepe tájékán(talán inkább a bal oldalán). Nem mondanám, hogy különösebben hangos, viszont mivel ilyen magas hang zavaró tud lenni.
Ez probléma, vagy tök normális jelenség?
Nagyon köszi a válaszokat!

[ Szerkesztve ]

(#40041) qnadam válasza Levo96 (#40040) üzenetére


qnadam
veterán

coil whine, előfordul. vagy az ssd-ből jön, vagy nem :)

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#40042) ubyegon2 válasza Doky586 (#40034) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Aham, ez tényleg jó ötlet, bár nem igazán egyszerű, ha ehhez az egy fájlos kísérlethez fel kéne telepítenem egy Windowst előtte. :D NVME esetén viszont tényleg nem kell még ennyi sem.

(#40039) Frawly

Én tegnapig azt hittem, a mai desktop disztróknál sem kell különösebben ellenőrizni semmit, erre Fedoránál csak a következő kiadásban lesz default az ütemezett fstrim, a kolléga 3 SSD-je ott kucorgott TRIM nélkül. :N

[ Szerkesztve ]

(#40043) Levo96 válasza qnadam (#40041) üzenetére


Levo96
csendes tag

Köszi! Ez probléma, azon kívül hogy kicsit zavaró? Van rá egy hónap garancia, vagy ez nem olyan jellegű probléma ami miatt cserélni kellene bármit is? Illetve az lehet, hogy amúgy nagyobb rendszerigényű proginál pl Photoshopnál nem jelentkezik ez a hang?

[ Szerkesztve ]

(#40044) Frawly válasza Levo96 (#40040) üzenetére


Frawly
veterán

Ez ilyen, ezt sok SSD csinálja. Nem is annyira az SSD-től függ, hanem a géptől, táptól, valami elektronikus alkatrész ciripel benne. Amúgy normális jelenség, a teljesítményt és az élettartamot nem érinti, maximum zavaró lehet, de emiatt gariba nem kötelesek visszavenni. A kolléga jól írja, hivatalosan a neten coil whine-ként emlegetik, és nem csak SSD-nél jöhet elő, hanem bármilyen alkatrésznél, tápnál, GPU-nál, meg amit akarsz.

[ Szerkesztve ]

(#40045) Levo96 válasza Frawly (#40044) üzenetére


Levo96
csendes tag

Értem, megnyugodtam, hogy nem futottam bele egy rossz vásárlásba, mert ezt leszàmítva nagyon elégedett vagyok.
Köszi a válaszokat :)

(#40046) Kaci84


Kaci84
őstag

Hali, vettem egy Intel 660p 2TB m2 SSD-t. Minden frankó vele. GBT-be particionáltam. Viszont külső házba tenném, de se partició elött, se utána nem ismerte fel. Axagon EEM2-U3-ról van szó. Kezeli a 2T, ez se lehet gond. Beleraktam egy másikba, LC-USB-M2. Ha csatlakoztatom kidob egy meghajtót, de azt írja nincs lemez a meghajtóban.
Talán máshogyan kellene particioálni?
Majd megírom a külső rack topicba is, de ott szerintem nem sokra megyek, mert most vagy rosszul particionálok, vagy rossz a rack.

[ Szerkesztve ]

(#40047) King Unique válasza Kaci84 (#40046) üzenetére


King Unique
titán

Egyrészt ha már ide beírod a kérdést, akkor abba a másik topikba nem szükséges, pláne nem ugyanilyen formában, az egyes lényeges információk híján. Másrészt milyen OS, Windows? Ha igen, akkor annál mit mutat az eszközkezelő és a lemezkezelő? Ha az előbbieknél nem jelenik meg a külső SSD, akkor lehet azt mondani, hogy "nem ismerte fel", ellenkezelő esetben viszont eleve helytelen a kijelentés. Meg az alap, hogy ilyenkor nem kizárólag csak a fájlkezelőt kellene nézni, mert az kb. 0 ilyen szempontból. Aztán USB-n a fizikai csatlakozás rendben van, másik portban ki volt próbálva, a stabil tápellátás biztosításához USB 3.X porthoz van csatlakoztatva?

Aztán itt van az M.2 megnevezés, amiről eleve többféle van, ahol az említett Intel 660p SSD elvileg M.2 PCIe NVMe, a külső házak meg M.2 SATA típusúak. Ha ilyen párosítás sikerült összehozni, akkor nem meglepő, ha nem működik... Egy M.2 PCIe NVMe SSD-hez nyilván olyan USB-s külső ház, ami azt kellene, ahol az említett gyártóknál pl. az EEM2-UG2 és az LC-M2-C-NVME ilyen.

[ Szerkesztve ]

(#40048) Kaci84 válasza King Unique (#40047) üzenetére


Kaci84
őstag

Köszönöm a választ, valóban erre nem gondoltam. Pedig valamikor megvolt ez. De ügye akapkodás..
Viszont a HSZ-ből árad a lenézés. Előszőr is másodszor is stb. Mintha a User tök hülye lenne. Nem írtam meg feleslegesen olyan dolgokat, ami azért gondotlam tök evidens. Windows, meg, a csatlakozások portok ellenőrzése, illetve nyílván nem fájlkezelőben nézem mi van. Azt is megnéztem az SSD jó-e.
Remélem nem marad örök harag azért, hogy volt merszem máshova is beírni, mert aki olvassa azt nem biztos, hogy olvassa ezt, nem minden topicba van egy nagyúr, aki lecsap.

[ Szerkesztve ]

(#40049) Doky586 válasza Frawly (#40039) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Nem elméleti esetről beszélek! Hanem gyakorlatból..
Igaz csak NTFS-en próbáltam, és ott sok dolog megmarad valószínű az MFT-ben törléskor is. De az a lényeg hogy gyakorlatban működik.

(#40042) ubyegon2: Csak találsz egy programot linux alatt is amivel tudsz filet törölni.. :U
és valami Recuva-hoz hasonló ingyenes adatmentő progi is biztos akad rá.. :K

[ Szerkesztve ]

(#40050) King Unique válasza Kaci84 (#40048) üzenetére


King Unique
titán

Hát azért nem feltétlen tök evidens mindenkinek, meg nyilván nem másoknak kellene kitalálni az egyes részleteket, hanem lehetőleg a kérdezőnek megadni a szükséges információkat. Ahol a leírtakból egyáltalán nem derült ki, hogy pl. a lemezkezelőben csekkolva volt-e, meg a "azt írja" információból is csak tippelni lehetett, hogy valószínűleg a fájlkezelő. Ahogyan az sem, hogy másik porton ki volt-e próbálva, stb.. Ezért kellene lehetőleg már a legelején minél pontosabban és részletesebben leírni a problémát, mi volt eddig kipróbálva, akár screenshotot mellékelni, stb.
Aztán ugyanazon kérdés másik topikba beírása meg normál esetben úgy megy, hogy ha az egyikben sokáig nem válaszolnak, vagy nem tudnak segíteni, vagy célirányosan átirányítanak másikba. Ellenben azt, hogy az egyikben feltéve, majd rá kb. 10 perce egy másikban is, meg sem várva a választ az előbbiben, azt inkább floodolásnak nevezik... Ráadásul az MBR/GPT téma és topik meg pont irreleváns az említett probléma szempontjából, mivel nyilván mindegy hogy MBR/GPT séma szerint van-e inicializálva a külső házba tett SSD, hacsak nem olyan muzeális OS-ról van szó, mint pl. a 32 bites XP, ami a GPT-t nem támogatja. De még annál is megjelenik az eszközkezelőben és a lemezkezelőben, ahol ha az utóbbi állítólag csekkolva volt, akkor nyilván nem lehet azt mondani, hogy egyáltalán nem ismeri fel az OS.

A lényeg a leírt probléma szempontjából pedig továbbra is, hogy M.2 PCI NVMe SSD-hez nyilván olyan USB 3.X külső ház kell, ami azt támogatja, az M.2 SATA értelemszerűen max. M.2 SATA SSD-hez jó.

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.