Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Filmvilág (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:06:27

LOGOUT.hu

A kereshetőség érdekében a filmkritikát, ajánlót tartalmazó
hozzászólások #értékelés címkével vannak ellátva.
Bővebben erről és példa a keresésre.

A spoiler formázás használata kötelező spoileres tartalmaknál!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#121101) ƵøŁĭ válasza Mik76 (#121100) üzenetére


ƵøŁĭ
veterán

Max visszacsettint.

(ง'̀-'́)ง(ง'̀-'́)ง

(#121102) Cs1csó válasza ƵøŁĭ (#121099) üzenetére


Cs1csó
félisten

Ez a "jó lesz tévében" kategória.

(#121103) #48613632 válasza Mik76 (#121100) üzenetére


#48613632
törölt tag

De ugye sem Chuck Norris, sem pedig Bud Spencer, nem részei az univerzumuknak. Különben lenne ám haddelhadd :DDD

(#121104) Bad Pritt válasza Viszlát (#121042) üzenetére


Bad Pritt
nagyúr

Nem a bevételekre, de az is kapcsolódik.

Azért nem akartam leírni, mert szerettem volna megvárni a filmet, mert lehet az egész reklámkampány kamu lesz. Amit objektíven mindenki láthat a hollywood-i filmgyártás kapcsán, hogy az elmúlt közel 20 évet két trend határozta meg: a lineáris történetű young adult sorozatoké, a Harry Potter hullámot meglovagolva, illetve a szerteágazó univerzumoké, amit eddig a Marvel tudott csak kivitelezni sikeresen. Egyedül. Lehet itt mondani, hogy jókor voltak jó időben, meg ilyen nevekkel, ekkora pénzből könnyű, de rendbe bebizonyosodott más próbálkozások bukásánál, hogy nem ezektől függött. Az egy elég beszédes tény szerintem a hype-ra reflektálva, hogy a teljes MCU-ban mindössze két olyan karakter van, amelyik bármikor top népszerűségű volt még csak nem is globális, hanem csak Marvel-szinten, abból az egyik ráadásul Spider-Man, aki 2 éve sem része a világnak (Amerika Kapitány a másik). Közben a DC a világ 10 legismertebb és legolvasottabb képregény karakteréből 4-et is felvonultatott, mégis bukott, a Star Wars meg szvsz már említést sem érdemel.

Az Endgame remélhetőleg lezár egy folyamatot, ebből adódna a szó szerint korszakalkotó mivolta. Kapnak egy kvázi tiszta lapot azok a karakterek, akik tovább fogják folytatni a sorozatot és szépen nyugdíjazzák az eredeti húzóneveket. Itt van a másik lényeges pont szerintem, ami nem feltétlen ezen film érdeme, de mivel ezzel a filmmel ér véget a korszak, itt érdemes beszélni róla: gyakorlatilag egy folyamatosan bővülő tehetségkutató és sztárképző platformot alkottak meg a Marvelnél. RDJ újra befutott, Evans nem végezte a süllyesztőben, Hemsworth, Pratt és Bautista számára ugródeszkák voltak az itteni szerepeik, Tom Holland Spider-Manként, Elizabeth Olsen Scarlet Witch-ként vált ismertté és a többi színész számára is fontos mérföldkő az itt betöltött szerepe, a folyamatos, keresztül-kasul történő cameo-k és szereplések állandóan a figyelem középpontjában tartották az egész MCU-t és minden színészét. Megint lehetne azt mondani, hogy de hát jókor voltak jó időben, de ismét az látszik más példákból, hogy ezt is ügyesen kell menedzselni, a DCEU totális széthullása egy tökéletes ellenpélda, vagy a Dracula Untold, Mummy kezdemények, amik teljesen elhaltak.

És akkor a konklúzióban lehetne arról beszélni, hogy ez így tényleg jó-e a filmiparnak, hogy eltelt 11 év, 22 film, amiknek az átlagos minősége legjobb esetben is közepes, majmolni próbálta őket szinte mindenki kapkodva, eredménytelenül. Az az ökoszisztéma, amit egy zseni felhúzott köréjük egy évtized alatt, és amit nem tudott egyik másik stúdió sem reprodukálni, olyan ismertséget generált, ami túlszárnyal jelenleg minden mást. Az Endgame fontossága remélem tényleg abban lesz, hogy le meri zárni bizonyos szintig a meglévő világot. Part of the journey is the end, ahogy Tony mondta az előzetesben, ez remélhetőleg nem csak egy bagatell kiszólás lesz, hanem tényleg kerek egésszé varázsolja ez a film az MCU eddigi laza szerkezetű összességét.

De ez tényleg az én véleményem és pl a Winter Soldier vagy az Age of Ultron idején még abszolút nem gondoltam volna, hogy ennyire kinövi magát az egész MCU.

Some motherf*ckers are always tryna ice skate uphill.

(#121105) Viszlát


Viszlát
addikt

Bill Baley's Remarkable Guide to the Orchestra

Koncertfelvételről lévén szó, félig-meddig off topic, viszont telis-tele van filmes és sorozatos zenével, utalással és kikacsintással, ezért gondoltam említést teszek róla. Nem mellesleg, amellett, hogy szórakoztató köntösben ismerkedhetünk meg a klasszikus zenekarok felépítésével, ha nem is szisztematikus aprólékossággal, de nagy vonalakban felvázolja nekünk Baley a zene szerepének korszakait a filmiparban. Aki nem ismerné Bill Baley-t, annak talán érdemes pár youtube videót megnézni először YT-on, nem mindenkinek fekszik a humora. Én nagyon kedvelem, zseniális zenész és humorista, és remek érzékkel beszél a zenéről úgy, hogy azt a zenéhez nem, vagy kevésbé értők is élvezzék. Ahogy pedig a zenei elemek filmbéli felhasználását, a különböző zeneelméleti fogalmakhoz kapcsolódó hangulattársításokat bemutatja, az valami egészen zseniális.

Van néhány hullámvölgy a szűk kétórás műsorban, de bőven kárpótolnak érte az olyan elemek, mint például a Doctor Who zenéjének feldolgozása reptéri VIP lounge stílusban - franciául. Vagy a Tell Vilmos Nyitány cockney értelmezésben. Az abszolút profi előadásról a BBC zenekara gondoskodik, levetkőzve a klasszikus zenével oly sokszor kéz a kézben járó sznobizmust, amit mindig jó látni, megtapasztalni.

8/10

#értékelés

[ Módosította: vond ]

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#121106) Viszlát válasza Bad Pritt (#121104) üzenetére


Viszlát
addikt

Köszi, sejtettem, hogy ilyesmiről van szó, és tény, hogy néhány dologban igazad van. A filmtörténet korszakalkatója jelzőt azonban durva túlzásnak tartom. Focis hasonlattal élve a MCU olyan mint a Manchester City, jött egy mágnás effektíve korlátlan kerettel és most ők a sztárok. Persze, hogy ezt még jól is kellett menedzselni, persze, hogy önmagában nem garantálja a sikert, mégis egészen más kategória mint a Leicester bajnokija pár éve. A helyzeti előnyt nem lehet megkérdőjelezni, és bizony kellett mák is hozzá, főleg az elején, épp a múltkoriban taglaltam, hogy mekkora szerencséjük volt Downey Jr.-ral, normál körülmények között soha, de soha nem tudtak volna megszerezni egy ilyen kaliberű színészt (miközben Clive Owenek meg Mark Strongok visszautasították a felkérést).

Egy szó mint száz, MCU-n belül valóban komoly mérföldkő ez a film, biztosan robbantani is fog pénztáraknál, de mint korszakalkotó filmtörténeti alkotás... esélytelen.

Szerk: ja igen, erre még ki akartam térni:

... gyakorlatilag egy folyamatosan bővülő tehetségkutató és sztárképző platformot alkottak meg a Marvelnél.
Nézőpont kérdése, nyilván működik a marketing gépezet és a hype, de nézzük csak meg, hogy a zuniverzumukon kívül hol is tartanak ezek a tehetségek? Ugyanúgy ahogy meg lehet nézni hol vannak a Harry Potter vagy a Twilight sztárjai.

Néhány kivételtől eltekintve semmi komolyat nem tett le egyik sem az asztalra. Egy darabig elélnek még a Marveles műhírnévből, de aztán annyi.

[ Szerkesztve ]

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#121107) Mik76 válasza Bad Pritt (#121104) üzenetére


Mik76
senior tag

Hat tenyleg lezarhatna mar egy korszakot... :K

Amugy az hogy mennyire sikeresen van menedzselve tokre nem mervado. A mc'donalds is sikeres, es senki nem tudta utanuk csinalni de attol meg szemet. :U

http://www.imdb.com/name/nm1481844/?ref_=nv_sr_1

(#121108) oriic


oriic
HÁZIGAZDA

(#121109) LendvaiFeri1 válasza oriic (#121108) üzenetére


LendvaiFeri1
addikt

Hatalmas! :C

A virus that could wipe out half the population

[link]

[ Szerkesztve ]

So lock up your daughter, lock up your wife, lock up your back door and run for your life

(#121110) Bad Pritt válasza Viszlát (#121106) üzenetére


Bad Pritt
nagyúr

A 2010-es évek sorozatelvű mentalitását meghatározta a Disney (inkább Feige) az MCU-val. Ez az elmélet, a lazán kapcsolódó filmekkel és sorozatokkal, pár éves fázisokra és nagyobb, lezáró eseményekre bontva teljesen újszerű volt a szokásos történet-mesélési metodikák után. Én ezt mindenképp a szó hagyományos értelmében korszakalkotónak nevezném, hisz meghatározta a teljes ipar hozzáállását az Avengers sikere óta.

Önállóan én sem tartom sokra ezeket a filmeket, talán kettő van, ami tényleg jó popcornmozi. Ezért ambivalens számomra is, hogy mennyi tervezés és energia van a teljes univerzum megtervezésében és fenntartásában, de mennyire középszerű darabkákból épül fel.

Some motherf*ckers are always tryna ice skate uphill.

(#121111) Bad Pritt válasza Mik76 (#121107) üzenetére


Bad Pritt
nagyúr

Egy ilyen dollármilliárdos, évtizedes projektnél miért ne lenne mérvadó, hogyan van menedzselve? Más nem tudta utánuk csinálni, konkrétan mostanában vérzik el a Harry Potter, ami egy időben a világ legértékesebb brandje volt, a Star Warst meg már csak tiszteletből nem említem...

Some motherf*ckers are always tryna ice skate uphill.

(#121112) Viszlát válasza Bad Pritt (#121111) üzenetére


Viszlát
addikt

Mérvadónak mérvadó, csak senki nem mondja rá, hogy a McDonalds-os kaja korszakalkotó a kulináris élvezetek frontján. Mint üzleti modell persze, tanítják is...

De egyébként abban teljesen igazad van, hogy ez is a filmipar része, fontos eleme. Az emberben alapból van egy tiltakozás, hogy a szépen csomagolt, drágának látszó középszerűt elismerje bármilyen fronton is, de igen, valóban korszakalkotó amit kihoztak ebből az egész képregényes témából.

[ Szerkesztve ]

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#121113) atike válasza oriic (#121108) üzenetére


atike
nagyúr

Qrvatya jó.... :)

(#121114) Bad Pritt válasza Viszlát (#121112) üzenetére


Bad Pritt
nagyúr

Ne mondd már, hogy ennél a példánál maradva a gyorséttermek létezése nem korszakalkotó. Nem egészséges, nem olcsó, de több mint fél évszázada meghatározza a fejlett világ jelentős részének étkezési szokásait. Ebben oroszlánrészt vállalt a McDonald's.

Az korszakalkotó, ahogy a filmek önállóságából vettek el néhol egy kisebb, néhol nagyobb szeletet, a koncepció az egész univerzumépítés mögött, amit szinte tökéletesen kiviteleztek. A Netflixtől a Sony-n át a Warnerig mindenki akart egy hasonlót, meghatározta a stúdiók gondolkozását hosszú évekre és ki tudja még meddig meg fogja.

Some motherf*ckers are always tryna ice skate uphill.

(#121115) Mik76 válasza Viszlát (#121112) üzenetére


Mik76
senior tag

Megeloztel. :)

Bad Pritt:
Egyebkent engem nem az zavar hogy letezik. A ragogumi is letezik, a chips is, meg a cola is. Csak az csipi a szememet amikor jo amerikai recept alapjan olyan marketing uthengert allitanak mogejuk ami a fiatalabb generaciot maga ala nyomja siman, es igy formalja a kozizlest, rossz iranyba.
Egy felnott ember tudja helyen kezelni a dolgot, vagy erdekli, vagy legyint, de gyerekeknel azert ez elegge mas.

Es mielott az jonne hogy a mi gyerekkorunkban is volt ilyen... Volt. Csak nem ilyen tomenyen. Most mindegy hogy milyen boltba mesz be, mindenhol a k**** Iron Man koszon neked elsokent valamelyik polcrol. Ez omlik a mediabol is.
Sok.

http://www.imdb.com/name/nm1481844/?ref_=nv_sr_1

(#121116) Viszlát válasza Bad Pritt (#121114) üzenetére


Viszlát
addikt

Hé, már igazat adtam neked na. :)

Viszont abban nem értünk egyet, hogy a McDonalds meghatározza az étkezési szokásokat. Sokkal inkább van arról szó, hogy felismerték az emberek lustaságát és felszínességét, erre épül az üzleti modelljük. Nem baj hogy szar, ha jól néz ki. És közben gyors, nem kell gondolkodni és nem érhetnek kellemetlen meglepetések, mindenhol ugyanazt kapod. Azt nem szabad elfelejteni, hogy nem azért próbálták meg leutánozni nagyon sokan több-kevesebb sikerrel, mert a McDonalds-os hamburger az valami elképesztően jó, csak és kizárólag azért, mert rohadt sok pénzt lehet vele keresni.

Aztán ott van az amit Mik is ír. Meg az, hogy mindez egy olyan közegben valósult meg, ahol az ember legfőbb mércéje a sikeresség...

[ Szerkesztve ]

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#121117) #48613632 válasza Mik76 (#121107) üzenetére


#48613632
törölt tag

De mi a baj a McDonalds-el? Azon felül természetesen, hogy nagy tömegben gyártott izéj. Minden fast food kb ugyanilyen, és amit otthon csinálsz, az sem különb nála. Amennyiben persze boltban vásárolod meg a hozzávalókat.
Ez alól csak akkor van kivétel, ha a marhát magadnak vágod, a zöldségeket magad termeled, és a majonézt is magad kevered friss tojásból, amit a saját tyúkjaid alól szedtél. Ne feledkezzünk meg a házilag sajtolt napraforgóolajról sem. Meg még egy rakás összetevőről, amit szintén nagyüzemileg állítanak elő.
Azt meg ne mondjátok már, hogy a sok értékes alapanyagból, csak pont az utolsó fázisban lesz szemét.

(#121118) Mik76 válasza #48613632 (#121117) üzenetére


Mik76
senior tag

Hat ebbe belemenni mar elegge off topic lenne, ugyhogy ezt passzolom.

http://www.imdb.com/name/nm1481844/?ref_=nv_sr_1

(#121119) RetepNyaraB válasza #48613632 (#121117) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

Fogalmad sincs, de nyugodtan olvass utána, sosem késő.
Jamie Oliver pert nyert mekkmesterék ellen, mert emberi fogyasztásra alkalmtlan alkatészekből (inak, bőr, porcok) áll a híres húspogácsa, amelyet ammóniákban áztatva puhítanak ehetőre, majd megfelelő semlegesítő kezelések és ízfokozók után nyeri el egyedi és összetéveszthetetlen ízét. A mekk bírói döntés értelmében nem folytathatja tovább ezt a gyakorlatot. Ez pedig nem túl régi sztori és hány ilyen van még...

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#121120) madgie válasza RetepNyaraB (#121119) üzenetére


madgie
titán

Azért ennyire nem vészes a dolog, a bolti parizer hatszor szarabb, mint bármelyik mekis kaja, de pitepeti hambis kérdését meg aztán végképp nem értem, egy alap mekis buri meg egy normálisan elkészített burger között ég és föld a különbség. Van egy csomó street foodos hely az országban, némelyikben olyat tesznek az ember elé, hogy a tíz ujját megnyalja utána.

Ettől még nem tartom szemétnek a mekit, bár szerintem életemben egy tucatszor nem ettem ott.

(#121121) KaitouP válasza oriic (#121108) üzenetére


KaitouP
veterán

Mivé lett ez a széria te szent habakukk... :U

Eleinte egy laza, könnyü esti, illegális autóversenyes / zsarus cucc volt, most meg...

God, bless us everyone, we're a broken people living under loaded gun

(#121122) OPiiPO válasza gboszi (#121050) üzenetére


OPiiPO
addikt

vazze, és igen :C

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#121123) #48613632 válasza RetepNyaraB (#121119) üzenetére


#48613632
törölt tag

Utána olvastam. Nem egészen úgy volt, illetve amit írsz, az csak részben igaz. A lényeg, fújjuk nagyra azt a lufit, hogy mikor kidurran, jó nagyot szóljon.

Én egyébként, mindezek mellett mindössze annyit állítok, hogy értékarányosan, az ugyanannyiból összedobott otthoni buresz sem különb semmivel. Az a húspogácsa, amit mirelitből kapsz, kb ugyanaz a szemét.
Errefelé egyébként £1 a sima cheesburger, szóval nem mondhatni drágának. Otthon nem tudom, hogy mennyibe kerül, de itt nem tudnék ennyiből összedobni ilyet, vagy ha igen, az nem lenne jobb semmivel.

De pl itt a Five Guys, ami szintén gyorsétterem hálózat. Ott az ára majdnem a nyolszorosa a mekisének, de tény, hogy sokkal ízletesebb, zamatosabb, és nem csak a platnin sütött marhahús pogik miatt, hanem úgy ánblokk az egész.

Errefelé egyébként nagy kultusza van az éttermi szintre upgradelt fast food hálózatoknak. Szinte mindig tömve vannak, úgy mint 5 guys, Byron, vagy GBK ha hambiról van szó, Yo! Sushi, vagy Wagamama ha japán kaja, de sorolhatnám napestig. És ez még mindig fast food. Annyi, hogy vannak bent asztalok, kiviszik a kaját, amit rendesen tányéron kapsz, de attól még sima buresz, csak egy magasabb grade.

madgie
"egy alap mekis buri meg egy normálisan elkészített burger között ég és föld a különbség. "
Persze, lehet olyat is, de az nem annyiba kerül.

[ Szerkesztve ]

(#121124) Cs1csó válasza KaitouP (#121121) üzenetére


Cs1csó
félisten

Nagyon érdekes, hogyan fejlődött idáig. Az első rész jó volt, nem túl nagy eresztés de meg lehetett nézni. A második jóval gyengébb lett, hiányzott Vin Diesel, a 3. az nagyon gyenge lett, kb. itt kellett volna megszűnnie de a 4. rész jó lett megint az 5-ik pedig szerintem a legjobb. A 6. egy kicsit komorabb lett annyira nem jött be a 7. is hasonló volt bár talán egy fokkal lazább több vicces szitu pl. a "toronyugrások" a 8. pedig szerintem tartotta a szintet, pár érdekes megoldással.

(#121125) Mik76 válasza #48613632 (#121123) üzenetére


Mik76
senior tag

En tuti nekiugranek (mint Hulk vagy Thanos vagy valamelyik masik popcorn huszar) annak aki az en altalam elkeszitett hamburgert megprobalna kicserelni egy mekisre.
:U

http://www.imdb.com/name/nm1481844/?ref_=nv_sr_1

(#121126) pikszel válasza #48613632 (#121117) üzenetére


pikszel
őstag

Valamint még ott van az, hogy mit adtál a jószágoknak, és az honnan származik...

„Az egyedüli létező dolgok az atomok és az üres tér; minden egyéb puszta képzelet”

(#121127) #48613632 válasza Mik76 (#121125) üzenetére


#48613632
törölt tag

Hát, épp fogyózok, szóval a mekis buresz nem játszik, na de mikor nem, akkor a bacon double cheeseburger valami isteni ;)
Vezetés közben volt úgy, hogy bedobtam egyet-kettőt. Persze az otthoni is isteni, főleg ha rendesen meg van csinálva. Sajttal kevert, alacsony zsírtartalmú darált marhahúsból, pirított buciba, grillezett paprika és gomba töltelékkel, meg persze sajttal. ;) Én a friss leveleket, meg a lédús paradicsomot nem szeretem bele, mert eláztatja a zsemlét.

pikszel
Természetesen van pár hektárnyi legelőm is a teheneknek ;]

[ Szerkesztve ]

(#121128) madgie válasza #48613632 (#121123) üzenetére


madgie
titán

1000-1200 forint egy normális hamburger, nemtom, mennyi a mekis alap buri, de mire hármat betolsz abból a pöttömből, ugyanott vagy.

A mekitől szerintem jóóóval lentebb van az a mirelit húsos borzalom, amit a legtöbb helyen adnak olcsón, hamburger címén :(

(#121129) Viszlát


Viszlát
addikt

A Private War

Mindig gondban vagyok az ilyen jellegű filmekkel, illetve az üzenetükkel. Illetve, hogy végülis mi is az üzenet akkor? Merthogy szinte kivétel nélkül mindig az a helyzet, hogy adott egy hivatásában, szakmájában, karrierjében zseniális, kiemelkedő tehetség, aki egyébként egy hatalmas nagy csődtömeg. Vagy szimplán emberileg nagy nulla, önző senkiházi aki magasról tesz mindenkire és valami idiótaságnak szenteli az életét, vagy a körülmények áldozata, vagy tele van frusztrációval, félelmekkel, komplexusokkal, stb. Akármilyen jó is a film, többnyire csak nézek ki a fejemből, hogy akkor én ezzel most mit kezdjek, nem tudom őket se sajnálni, se azonosulni velük, miközben ők elszántan masíroznak az elkerülhetetlen tragédia felé.

Marie Colvin egy kicsit azért kivétel, mert ha az okaival nem is nagyon tudok mit kezdeni, legalább volt értelme annak amit csinált, nem totál feleslegesen kockáztatta a saját és mások életét, illetve nem nyilvánvalóan hírnevet, pénzt hajkurászott. A sztori kellően érdekfeszítő, Rosamund drága elcsúfítva is magával ragadó, remekül, hitelesen (bár nem ismertem az illetőt, úgyhogy javítanám hihetőenre) játszik, nem nagy falat szinte az egész filmet egyedül elvinnie a hátán. Persze olyan segítség mellett mint Stanley Tucci vagy Tom Hollander azért nem olyan nehéz, de szegénynek még a szürkeárnyalatos srácot is kompenzálnia kellett.

Szóval végülis jó volt, bár lehet előre tudni mi fog történni és továbbra is dilemma, hogy vajon csak akkor lehetsz kiemelkedően jó valamiben, ha közben minden más szar az életedben...

7/10

#értékelés

[ Módosította: vond ]

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#121130) KaitouP válasza Cs1csó (#121124) üzenetére


KaitouP
veterán

A 3. -al mondjuk nem értek egyet, szerintem nagyon jót tett hogy elutaztak a drift, a pörgés hazájába, Japánba, és annak izgalmas világába. (Mondjuk én Japán mániás vagyok. :DDD) Ez után kellett volna abbahagyni.

God, bless us everyone, we're a broken people living under loaded gun

(#121131) lezso6 válasza #48613632 (#121117) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Konkrétan a junkfood jelenséggel van a baj. Az MCU-val hasonlatosság abban van, hogy a junkfood ugyanúgy a profit-orientáltság jegyében készül, hogy minél szebb legyen, miközben a minőség (a fogyasztó egészsége) nem szempont, mert akkor drága lenne. Ez objektív tény, sőt a junkfood definíciója, pl meki, taco bell és társai tipikusan ilyenek. Olcsók és nagyon könnyen fogyaszthatók, bárki számára, még megrágni sem kell, egyben is lenyelheted, nem lesz tőle (rövid távon) bajod.

Az már persze szubjektív, hogy neked ízlik-e, de nem erről volt szó. Én is szeretem a Marvel filmeket, mert nagyon szórakoztatóak, de attól még tudom, hogy kulturálisan nem adnak semmit. Ugyanis a (film)művészet célja a kultúra kéne, hogy legyen. Nem pedig a primitív ösztönök öncélú kiszolgálása robbanásokkal meg egyéb fényes, csillogó dolgokkal, verekedésekkel, stb. Kb olyasmik a normál filmekhez képest ezek látványfilmek, mint egy normális hírműsorhoz képest az infotainment. Utóbbinál már rég nem a tájékoztatás az elsődleges cél, hanem a szórakoztatás, lehető legkönnyebb fogyaszthatóság.

Ez persze nem azt jelenti, hogy nincs létjogosultságuk ezeknek a filmeknek. Nagyon is van. Viszont nem érnek fel a normál filmekhez sehogy sem, ha kultúráról van szó; ahogy a mekis sajtburgerben lévő húspogácsa sem lesz soha sehol egy jó steakhez képest, ha az egészség számít. S nem az a baj, ha valaki szereti a junkfoodot. Az a baj, ha csak azt fogyasztja, s makacsul azt állítja, hogy igenis legalább olyan jó, mint a rendes kaja. Aztán amikor az utóbbi fogyasztására kerülne a sor, akkor az első falatba majdnem belefullad, mert elfelejtett rágni, aztán amikor a következő falatnál rágni próbál, akkor azon kapja magát, hogy nem megy, mert kirohadt az összes foga a rengeteg junkfoodtól.

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#121132) _drk válasza lezso6 (#121131) üzenetére


_drk
őstag

Engem inkább a sok első részes univerzum építős film zavar már leginkább. Van hogy tök jó az alap sztori, koncepció, de valami balul sül el aztán annyi. Kaptunk egy fél filmet ami még ha tetszene se lesz folytatása.
Valahogy vissza kéne térni a rendes filmes műfajhoz és nem sorozatot gyártani! Egy filmnek önmagában is kellene értéket képviselnie.
Mondjuk ezt a Marvel még valamennyire be is tartja, csak a másolóknak nem sikerül.

(#121133) Aventador91


Aventador91
őstag

joker magyar előzetes

pfff de szar :W ... most érzem hogy feliratosan nézném majd meg
a másik halálom ez a flepnisezés. falra tudok mászni tőle

[link]

[ Szerkesztve ]

(#121134) lezso6 válasza Aventador91 (#121133) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Ne szapuld már az eszelős krapek szinkronját, te vén salabakter! Ez tök jó kis filmecske lesz!

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#121135) #48613632 válasza lezso6 (#121131) üzenetére


#48613632
törölt tag

Én ezzel teljesen egyetértek. Talán a hasonlatod kicsit sántít, ami a normális műsorokat, és az infotainmentet illeti.
Én inkább az egész filmipart a nemi aktushoz hasonlítanám, ami ugye az utódnemzést szolgálja, de jóval többet alkalmazzuk csak szimpla örömszerzésre. Talán pozitívabb egy kicsit így a felhang, és a Marvel szerepe is kellemesebbnek tűnik, ebből az aspektusból.

(#121136) hoffman_ válasza oriic (#121108) üzenetére


hoffman_
nagyúr

:dddddddddddddddd

nálam nagyobb pártolója nem sok volt/van itt a sorozatnak, én ott sem inogtam meg, ahol mások igen, miközben tengeralattjárót szedtünk le. még azt is megbocsátottam, hogy Tormund rosszfiú volt. viszont ez már ....naaah, that aint meeee :d

nincs Vin, nincs family. majd ha lesz Vin, lesz kenyér meg cirkusz. addig.... :d

[ Szerkesztve ]

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#121137) Aventador91 válasza hoffman_ (#121136) üzenetére


Aventador91
őstag

nekem még kifejezetten tetszik is a trailer, eddig úgy álltam hozzá hogy biztos nem érdekel. de nem lesz ez rossz :D egy kis esti kikapcsolódásnak jó lesz moziba. akció, látványos bunyók, autók, picsák, stb.

(#121138) shotika válasza #48613632 (#121068) üzenetére


shotika
őstag

Nem vitatom, hogy Thor talán a legerősebb, de ahogy Hulk-kal bántak a mostani filmekben, az nagyon nem méltó hozzá. Mintha teljesen kiherélték volna... Pedig vártam már egy nagy Thanos - Hulk összecsapást, és valamennyire értem, hogy így még elkeseredettebbnek tűnik a küzdelem, de akkor is, Hulk az Hulk, és basszon oda, ahogy kell. Ahogy tette is az első Bosszúállók filmben.

Shotiii#2629 Gainward GTX 3060TI 8GB, Corsair 2x16GB DDR4 3200mhz, i5-13600KF, Asus TUF B660M-D4, EVGA 750GQ

(#121139) Cs1csó válasza KaitouP (#121130) üzenetére


Cs1csó
félisten

Ezt valahogy sejtettem, a nankingi mészárlással, és a bálnák jelenkori vadászatával a japók nem lopták be magukat a szívembe, de a két atombomba korrekt megtorlás volt úgyhogy erre kár több szót is fecsérelni. Ami nem tetszett az a driftelés, nem tartom autóversenyzésnek, és ez a fő gondom a filmmel, és persze SENKI sem szerepel a korábbi verziókból, egyedül a legvégén Vin Diesel egy cameo erejéig, és persze benne van Sung Kang de ő igazán csak az 5-ik részben csatlakozik, és a 6. részben meg is hal.

(#121140) shotika válasza lezso6 (#121131) üzenetére


shotika
őstag

Vágod a témát, én is elismerem, hogy a Marvel filmek roppantul szórakoztatók, viszont az igazi probléma velük, hogy szinte semmilyen szinten nem értékállók. Nemrég újra néztem egy-egy régebbi részt, és a Vasember 3-on kívül egyik sem kötött le igazán, konkrétan untattak. Kétségtelen, hogy soha nem volt még ilyen sok-sok részen átívelő sztori, ennyi éven át, ami uralta volna a mozikat, de így visszatekintve az elmúlt tíz évre, bántóan egyszerű az egész, amivel nem is lenne igazán nagy baj, ha nem nyomnák orrba-szájba, hogy ez mennyire monumentális, mert nem az. Monumentális a Gyűrűk ura, minden színpadiassága ellenére. Vagy időt és értékállóságot tekintve a Batman Begins - The Dark Knight - TDKR sokkal komolyabb és okosabban van felépítve.

Shotiii#2629 Gainward GTX 3060TI 8GB, Corsair 2x16GB DDR4 3200mhz, i5-13600KF, Asus TUF B660M-D4, EVGA 750GQ

(#121141) Aventador91 válasza Cs1csó (#121139) üzenetére


Aventador91
őstag

civileket írtani sosem korrekt

(#121142) #48613632 válasza shotika (#121138) üzenetére


#48613632
törölt tag

Igaz, de ha belegondolsz, milyen más módon lehetett volna ezt lejátszani? Most vagy az lett volna, hogy Hulkot ronggyá verik, vagy Thanos lett volna oda, mindjárt az elején.
Persze nem vitatom, ennél azért jobbat is kitalálhattak volna, de valahol érthetőek a miértek. Csak a megoldás lett kissé egysíkú.
Meg az is lehet, hogy a Thanos vs Hulk mérkőzést, a végére tartogatták. A legvégére. És ez akár lehet egy katarzis is a filmben. Egy jó látványos bunyó a két nagyágyú között, bevonzza majd a nézőket.

(#121143) Cyrin


Cyrin
addikt

Én még a Bill Bixby féle Hulk sorozaton nevelkedtem, ahol volt igazi történet, érzelemdús, néha a lelket megérintő szép sztorik.
Nekem ez a rajzolt ugrinyúl csak egy vicc ...

(#121144) OPiiPO válasza lezso6 (#121131) üzenetére


OPiiPO
addikt

"Viszont nem érnek fel a normál filmekhez sehogy sem, ha kultúráról van szó"

- Definiáld légyszives a számodra normális filmet, az sokat segítene mindenkinek megérteni az álláspontod.
Ingmar Bergman - Det sjunde inseglet nem ér, ha ott van a szinted akkor a Marvell univerzum egyáltalán nem neked való.

- Mi az hogy ha kultúráról van szó? A Marvel nem része a kultúrának, ezt akartad mondani? Biztos vagy te ebben :F
A 200 évvel ezelőttinek biztos nem, ebben igazad van.

(miért érzem azt hogy egy egyszerű mezei kultúrsznob vagy? :F )

[ Szerkesztve ]

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#121145) hoffman_ válasza Aventador91 (#121137) üzenetére


hoffman_
nagyúr

hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem fogom megnézni :DDD

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#121146) Viszlát


Viszlát
addikt

Destroyer

Nicole Kidman mindig is kedvencem volt, annak ellenére, hogy az utóbbi években azért elég keményen dolgozott azon, hogy ledöntse a korábban felépített státuszát. Több mint 30 éve már amikor töki gyerekként először láttam megszelidíthetetlennek tűnő fürtjeit a BMX banditák című remekműben, aztán jött a tinédzser éveimmel egybeeső Tom Cruise-os időszak, többek között a Mint a villámmal, mai napig előttem van ahogy rázza a fürtjeit abban az egyrészes, tűzpiros szerelőruhában. A Tágra zárt szemek zárómondatát sem felejtem el szerintem soha, a valaha készült egyik legjobb musical prostiját meg végképp nem, come what may. A 2000-es években meg végképp ontotta magából a jobbnál jobb szerepeket, naphosszat lehetne sorolni...

Szóval sokféle szerepben láttam már, de még mindig tud újat mutatni. A film első perceiben még azon mosolyogtam magamban, hogy mégiscsak tudja még használni az arcizmait, néhány éve már úgy tűnt, hogy a sok botox kezelés teljesen az arcára fagyasztotta a mosolyt. De azért nem volt egyszerű túltennem magam a látványon, nem semmi munkát végeztek a maszkosok, árnyéka önmagának, szinte már zombi-szerű. Pár perc elteltével aztán már teljesen magába szippantott a film hangulata és a Kidman által játszott detektív személyisége, körbelengte az egészet valami kimondhatatlanul sötét és nehéz titok bűze. Ritkán csípem az időben előre-hátra ugrálós filmeket, szimplán azért, mert legtöbbször nem működik és csak azért alkalmazzák, hogy komplikáltabbnak tűnjön a cselekemény. Na a Destroyerben erről szó sincs, ügyesen adagolják a visszaemlékezéseket, jókor időzítve és mindig csak annyit amennyi kell, hogy egyrészt haladjon előre a cselekmény, másrészt újabb puzzle-t kapunk a kirakósokhoz. Lassú dráma, sokszor úgy vonszolja magát mint a totál kiégett főhős, de nem unalmas egyáltalán, sőt, Kidman egyre jobb lesz, újabb és újabb rétegeket pakolva a karakterére, a cím pedig újra és újra más értelmet nyer.

Nem egy szívderítő film és figyelni is kell rá, de aki kedveli az ilyen bűnügyi drámákat, a néhol thrillerbe forduló, noir áthallásokkal, annak nyugodt szívvel ajánlom, nem fog csalatkozni.

8/10

#értékelés

[ Módosította: vond ]

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#121147) lezso6 válasza OPiiPO (#121144) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Minden ami nem látványfilm, vagy legalábbis kiegyensúlyozott. Tehát nem CGI porn, kulturális tartalom nélkül. De nyilván nem is a művészfilm, ami a másik véglet.

A kultúra röviden a film saját szellemi értékeinek összessége, kb amit mond. Egy látványfilmben sajnos ez nem jelemző, mivel elsődlegesen a fizikai érzékeidre akar hatni, nem pedig a szellemire. De persze van kivétel, pl Mátrix.

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#121148) gabe_ válasza shotika (#121140) üzenetére


gabe_
őstag

Nem lehet, hogy azért untattak a régebbi filmek mert újranézted őket?
Logika :)

Sovány szakácsban sose bízz!

(#121149) lezso6 válasza shotika (#121140) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Én most pár hete elkezdtem újranézni mind, hogy mire az Endgame-hez jutok a moziban, addigra felfrissítsem az emlékeimet. Az értékelésekkel így vagyok:

7/10 Iron Man (2008)
5/10 The Incredible Hulk (2008)
5/10 Iron Man 2 (2010)
7/10 Thor (2011)
5/10 Captain America: The First Avenger (2011)
6/10 Marvel's The Avengers (2012)

6/10 Iron Man 3 (2013)
6/10 Thor: The Dark World (2013)
4/10 Captain America: The Winter Soldier (2014)
7/10 Guardians of the Galaxy (2014)
5/10 Avengers: Age of Ultron (2015)
7/10 Ant-Man (2015)

4/10 Captain America: Civil War (2016)
6/10 Doctor Strange (2016)
7/10 Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017)
7/10 Spider-Man: Homecoming (2017)
7/10 Thor: Ragnarok (2017)
2/10 Black Panther (2018)
6/10 Avengers: Infinity War (2018)
6/10 Ant-Man and the Wasp (2018)
6/10 Captain Marvel (2019)

Az offban lévők még hátravannak. Van rá 10 napom, mert 28-án nézem az Avengers Endgame-et. :D

[ Szerkesztve ]

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#121150) shotika válasza gabe_ (#121148) üzenetére


shotika
őstag

Ügyes kérdés, szerettem volna egy hosszabb gondolatmenetet kifejteni, de legyen elég annyi, hogy ha újra nézem a Remény rabjait, az nem untat.

Shotiii#2629 Gainward GTX 3060TI 8GB, Corsair 2x16GB DDR4 3200mhz, i5-13600KF, Asus TUF B660M-D4, EVGA 750GQ

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Filmvilág (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.