Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-12-12 22:14:59

LOGOUT.hu

OLED Televíziók - témaösszefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#30851) PuMbA válasza gurus (#30846) üzenetére


PuMbA
titán

A gyári beállítások mind arra vannak, hogy a vásárlókat lenyűgözze, illetve ne tüntesse fel olyan fényben a TV-t, hogy nem volt érdemes megvenni. Aki eddig nagyobb fényerővel nézett mindent (és elég sokan vannak, akik így nézik, hiszen a képbeállításokat a vásárlók nagy része meg se nézi és azt se tudja, hogy mi az; bedugja otthon a TV-t és amilyen képet beállítottak rajta a gyárban azt nézi 8 évig) annak fakónak néz ki a 100 nit-es fényerő és ugye sokan nem szeretik a változást, de minden ugye csak megszokás kérdése. Ha valaki azt akarja, akkor simán nézi a TV-t 30-as OLED fényerővel és 1 hónap múlva már ugyanolyan jónak fogja látni, mint a 60-ast. Kérdés ugye, hogy ki melyik mellett dönt.

[ Szerkesztve ]

(#30852) gurus válasza daneel_hu (#30850) üzenetére


gurus
aktív tag

60 oled fény kiégeti a retninád?áruld már el milyen Oled tv-d van? mert nekem még ez is határeset. Nappal kevés ,este jó csak 60. Ez alatt zavaróan fakó érzést add

[ Szerkesztve ]

(#30853) daneel_hu válasza gurus (#30852) üzenetére


daneel_hu
addikt

65E8.

Mindenki annyin használja amennyin akarja.
Demokrácia van.
Mindenesetre ha gyári profilokat használsz, akkor engem nem kell meggyőzni. ;]

(#30854) gurus válasza daneel_hu (#30853) üzenetére


gurus
aktív tag

Ja .így már más.Jóval nagyobb fényerővel rendelkezik a E8 mint az enyém B8
400-250 cd/m. B8 jóval kisebb oled fénnyel bír mint C8,E8.Nem véletlenül drágábbak
Nem gyári profilokat használok.

[ Szerkesztve ]

(#30855) daneel_hu válasza gurus (#30854) üzenetére


daneel_hu
addikt

Szerintem ekkora különbség nincsen, saccra maximum 5%. (fényerőben)

Azért drágább mert jobb a hangrendszere (beépített soundbar), jobb az ergonómia, anyaghasználat. És újabb generációs képfeldolgozó CPU van benne (alpha 7 vs alpha 9)

[ Szerkesztve ]

(#30856) gurus válasza daneel_hu (#30855) üzenetére


gurus
aktív tag

Pedig ennyi:
https://www.displayspecifications.com
kocsiknál se ugyan azt tudja márkán belül egy autó. kisebb motor kisebb sebesség

[ Szerkesztve ]

(#30857) daneel_hu válasza gurus (#30856) üzenetére


daneel_hu
addikt

Négyzetméterben adja meg a fényerőt. :)
A 65 colos tévé az 40%-kal nagyobb területű panellel bír mint az 55 colos.
Sokkal inkább hiszek a RTINGS-nek, ahol a csúcsértékeket is feltüntetik.

Nincs számottevő különbség az E8 és B8 között fényerőben, szerintem.
De majd a többiek megmondják.

(#30858) gurus válasza daneel_hu (#30857) üzenetére


gurus
aktív tag

Felületesen olvastad hiszen pont ott is leírják a különbséget :SDR valódi jelenet csúcsfényessége C8: 318 cd / m²
B8:288 cd / m² Többinél még nagyobb a különbség

(#30859) gurus válasza gurus (#30858) üzenetére


gurus
aktív tag

alpha 7 vs alpha 9 proci között pont a linkelt oldalon írják:A C8-nak van az újabb Alpha 9 processzora, míg a B8-nak továbbra is az Alpha 7 processzora van, de a teljesítményben nem tapasztaltunk szignifikáns különbséget!
hangrendszere biztosra mondom c8-b8 között semmi nincs, mivel tesómnak c8 van.
E8 persze már jobb hangban ez igaz. Fényerősségben jobbak a C8,E8, nem kicsivel.

[ Szerkesztve ]

(#30860) justaview


justaview
őstag

Sziasztok!

Gondoltam leírom az élményemet a pár hete vásárolt LG 55C9-el kapcsolatban.

Először is nekem egy TV-nél mindig a kép minősége volt a top prioritás, hiszen azért veszi az ember, hogy nézze. A másik a kezelhetősége, azaz ne legyen a menürendszere, op.rendszere egy nagy káosz, amitől meg lehet bolondulni. A hang sosem érdekelt; sorozatok nézéséhez elég, ha átlagosan normálisan szól, egy ütősebb mozifilm hangját meg elintézi a házimozi rendszer.

Egy UH7700-át váltottam le. Előtte Samsung 40B650-em volt. Mindkettőt szerettem, ugyanakkor az OLED TV-nél már a vásárlás is másképpen zajlott.
Az LCD TV-k kiválasztásánál a paraméterek több hónapos hasonlítgatása után még mindig gondot okozott, hogy a teljesen kivilágított boltban képtelenség szemre megállapítani, hogy az adott kiszemelt LCD TV hogyan fog mutatni egy elsötétített szobában otthon, mondjuk egy űrfilm nézése közben, vagyis milyen lesz a kontrasztja. Ez a problémám egy OLED TV kiválasztásánál szerencsére már nem zavart be.

Így a korábbi több hónapos kiválasztási procedúrát most erősen leegyszerűsítettem.

Jelenleg csak az LG gyárt TV-kbe minőségi OLED kijelző paneleket, minden egyéb gyártó is ezeket használja. Nűansznyi minőségi eltérésekért nem volt kedvem más gyártók OLED TV-it tesztelgetni hónapokig, úgy, hogy a kijelzőjük ugyanaz (ehhez az LG-nek nagyon gyenge képet kellett volna mutatnia). Talán apróságnak tűnik, de az LG vonalat erősítette még, hogy a menürendszerét korábban már nagyon megszerettem, számomra egyszerű és elegáns.
Bár tudtam, hogy a C9-en fejlesztettek az előző évihez képest, még a fejemben volt egy esetleges C8 vásárlási gondolata is. A boltban aztán a C9 olyan meggyőző képet produkált, hogy a C8-at közben el is felejtettem. 😊

Egy dolog foglalkoztatott még, ez az esetleges beégés lehetősége. Erről több tesztet végigolvastam a neten, végül az egyik meggyőzött, hogy annyira azért nem kell aggódni, mint ahogy azt néhányan felfújják (talán néhány LCD gyártó is köztük van…). Mellesleg azért mindenhol óvatosan fogalmaznak (Possibility of permanent burn-in). Ez olyan, mintha az LCD TV-kre azt mondanák, hogy: A háttér világítás UV sugárzásának esetleges kiszivárgása hosszú távon komoly szemproblémák kialakulásának lehetőségét vetítheti előre.

Szóval ami meggyőzött, az ez volt:
Based on your feedback and comments, we have bought 6 LG OLED C7 which will play real, non-altered content. This should give you a better idea on what to expect depending on what you watch on your TV.
Update 05/31/2019: The TVs have now been running for over 9000 hours (around 5 years at 5 hours every day). Uniformity issues have developed on the TVs displaying Football and FIFA 18, and are starting to develop on the TV displaying Live NBC. Our stance remains the same, we don't expect most people who watch varied content without static areas to experience burn-in issues with an OLED TV.
(Forrás)

Ennyi nekem elég volt a beégési téma lezárásához.

Az otthoni beállítgatás is jóval egyszerűbb lett. Az LCD tévéimet korábban rengeteget állítgattam, hogy a képük közelítsen ahhoz, amit látni szeretnék. Most ez kb. 20 percet vett igénybe. Persze ízlések és pofonok… mindenkinek más a tökéletes, én mégis úgy érzem, hogy ennyire kompromisszum mentes vásárlásom még nem nagyon volt.

Ide csak néhány dolgot említenék még:
A gammát én alacsonyra tettem (LCD-nél ettől megőrültem volna)
TruMotion: 2 és 3 minden bemenetre
Fényerő, kontraszt, szín ízlés kérdése.
DLNA szépen működik 4K-val is.
HDD az USB2.0 (ettől féltem) bemeneten: 4K-t, 1080P-t rendesen lejátssza, a többi nem kérdés. Ja és a 4Terás HDD-t is viszi. A lejátszója teljesen rendben van. Néhány (álló)kép megjelenítésével van némi gondja, de még nem tudom miért, lehet én etetem rosszul.
Az SD csatornák jobban mutatnak rajta, mint az előző TV-imen, de ettől amúgy sem vártam még ennyi javulást sem, hiszen ami egyszer nincs ott a képen, vagy elveszett menet közben, azt mindig nehéz előállítani, gyártótól függetlenül.
A guide-on sokat gyorsított az LG az előző évekhez képest.

A képe pedig annyira szép, hogy néha lemaradok a film cselekményéről. :K A NETFLIX egyenesen brutál! A PS4 pro szintén, késleltetést én nem érzek, de igaz, lövöldözős játékokkal nincs tapasztalatom.

A fentiek leírása közben a segítő szándék vezérelt, nem egy esetleges vita gerjesztése. Ha valaki mégis úgy érzi, hogy a világnézetébe bármivel belegyalogoltam, az higgye el, a részemről nem volt szándékos.

Hát ennyi. Jó választást, vásárlást mindenkinek! :)

(#30861) junior19 válasza gurus (#30859) üzenetére


junior19
senior tag

Én nem értem ezt az egész szájkaratét, amit itt folytattok.
Egy dolgot emeltél ki, amiben jobb a qled, mint az oled, de ezt mindenki tudja itt. Ezen megy a vita, sok érvet fel lehetne sorolni, miért olyan fényerő az ajánlott, de akinek nem jön be, az úgy sem fogja úgy használni, tehát értelmetlen meggyőzni. De itt nagyon sokan plazmáról váltottak Oledre, aminél megint kevés volt a csúcs fénysűrűség, így ők jobban meg tudták szokni azt a képet. Erre te sem fogod tudni meggyőzni őket, hogy pedig az kevés, a dupláján kell nézni.
Egyébként csak egy kis szösszenet tőlem is, de nem akarlak rábeszélni a számodra alacsony fényerő használatára, csak arra reagálnék, hogy a gyártónak el kell adnia a készüléket az áruházban, esetleg más modellek mellett is, nagy fényviszonyok között. Így nem lehet gyárilag alacsony érték az Oledfény.
Viszont vannak akik tesztelik a tévéket, s előtte kalibrálják is, s 100 vagy 120 nits fénysűrűség értékre kalibrálják. Gondolod, hogy nagyon komoly tudással rendelkező emberek( szakemberek) ok nélkül állítják így be a megjelenítőt, mert nekik így tetszik?
Mióta megy itt erről a téma, én azon gondolkodom, hogyha a fényerőben jobb a Qled, s ezt tudtad, akkor miért cserélted a Qledet Oledre? Ilyen fényerőhasználat mellet, s ha szerinted nem is jobb az Oled, akkor miért váltottál rá? Komolyan érdekel, nem kötözködés képen kérdezem.

codec project

(#30862) renatto válasza justaview (#30860) üzenetére


renatto
őstag

Üdv a klubban! :)) Használd egészséggel! A beégéstől meg nem kell tartani, de az első pár hétben én óvatosabban használtam a tévémet és a statikus tartalmat többnyire kerültem.

KLIPSCH DOLBY ATMOS 5.1.4 - RP-280F - RP-450C - RP-150M - RP-140SA - Monoprice Monolith 12 THX Epson TW9400 4K HDR - Yamaha RX-A2080 - Zidoo Z9X - XBOX SERIES X - ASUS TUF DASH F15

(#30863) rothfb válasza daneel_hu (#30857) üzenetére


rothfb
veterán

Mindig tanulsz valamit, újat...😁:DDD
30858-30859 Gurus

(#30864) stilo18 válasza justaview (#30860) üzenetére


stilo18
addikt

Köszi, hogy megosztottad :R

#PS5#C9/QN95#Xiaomi13TPro#SSArctisPro+DAC#Aonic50

(#30865) rothfb válasza junior19 (#30861) üzenetére


rothfb
veterán

Hagyd. Plasztik műképről, ledről (hívhatjuk akármilyen lednek, qled pl, akkor csak sima led) váltott Gurus és most ahhoz van szokva. Nekem is szoknom kellett dolgokat, én 45-ös fényerővel használom a tv-ket. Tehát a kettő között. Így tökéletes. Én oled előtt használtam felváltva plazmát és direkt háttérvilágítású Pana ledet. Ezekhez kellett az oledet "kompromisszumosan" beállítani.

(#30866) justaview válasza renatto (#30862) üzenetére


justaview
őstag

Köszönöm a tanácsot. :)

(#30867) rothfb válasza renatto (#30862) üzenetére


rothfb
veterán

Mindjárt jön valaki aki megmondja a tutit, hogy nem kell bejáratni 2 hétig sem.:DDD

(#30868) daneel_hu válasza rothfb (#30863) üzenetére


daneel_hu
addikt

Hát látod... ;]
Azt nem gondoltam volna azért, hogy pont egy B8 tulaj fogja ecsetelni nekem, hogy az E8 mennyivel jobb fényerőben. :P ;)
Dehát mindig tanul az ember... ezért is jó ez a topik.

(#30869) atom18 válasza daneel_hu (#30838) üzenetére


atom18
aktív tag

Hát köszi, amit írtál nekem új de nagyjából értem :)
Jelenleg nálam úgy van, hogy Trumotion Felhasználó De-Judder 1 De-Blur 0.
Motion Pro nincs bekapcsolva. Amúgy pl. nálad be van kapcsolva? :U

(#30870) renatto válasza rothfb (#30867) üzenetére


renatto
őstag

De kell egyáltalán?! :P Csak azt írtam én mit tettem, nem ajánlottam senkinek! :N Régi szép idők, mikor 10-15 perc kajára kikapcsoltam a tévét Xboxozás közben, manapság meg van hogy több mint egy órát AFK-zok vagy a Himedia menüben dekkolok bekapcsolt tévénél. :DD

[ Szerkesztve ]

KLIPSCH DOLBY ATMOS 5.1.4 - RP-280F - RP-450C - RP-150M - RP-140SA - Monoprice Monolith 12 THX Epson TW9400 4K HDR - Yamaha RX-A2080 - Zidoo Z9X - XBOX SERIES X - ASUS TUF DASH F15

(#30871) PuMbA válasza atom18 (#30869) üzenetére


PuMbA
titán

De-Judder 30 fps és alatta (pl. filmek), De-Blur 50fps és fölötte (pl. TV adás) működik :)

[ Szerkesztve ]

(#30872) krx21 válasza gurus (#30846) üzenetére


krx21
nagyúr

Olvass kicsit vissza... HDR-hez mindig a 100-as oledfény kell, írják... :N
Amúgy Te LCD-ről jöttél, lehet azért kell a 60-as Oledfény neked... Ki mit szokott meg...

[ Szerkesztve ]

(#30873) Bulo


Bulo
friss újonc

Sziasztok! Régóta olvasom a fórumot, de eddig nem döntöttem arról, hogy veszek egy OLED TV-t magamnak. Mivel a hétvégén ütős ajánlat volt az Edigitalnal, 65FZ800 500eFt, megérett a gondolat és megrendeltem 1-et. Ha kapok valamilyen javaslatot a beállításra, beüzemelésre szívesen veszem :) Most egy 720p pioneer plazmám van, 12 éves, szuper állapotban, de eddig csak TV-t néztem rajta. :) 1 kérdés merült fel bennem, hogy használ e valaki közületek bluetooth fülest filmekre, milyet, ugyanis a nappaliba kerül, ahol nem lehet hangosan hallgatni a mozit :)

[ Szerkesztve ]

(#30874) rothfb válasza Bulo (#30873) üzenetére


rothfb
veterán

Én használok. Nem mindig, de ha használok, akkor van egy 16000 Ft-os Huawei bluetooth fülesem, amolyan fülkagylóba illeszthető. 11 órát bír. Euronicsban vettem, a pontos típusát most nem tudom megmondani, majd megnézem.

(#30875) Bulo válasza rothfb (#30874) üzenetére


Bulo
friss újonc

Köszi szépen! Nekem is van egy apple airpods-om, de mozira valamilyen jobb hangzásút gondoltam. Ha off a téma, akkor bocs.

(#30876) vdc válasza Bulo (#30875) üzenetére


vdc
tag

Én ilyet használok erre a célra: JBL Everest 700. Mozihoz nekem bejönm a JBL kicsit erőssebb mély tónusa.

(#30877) Bulo válasza vdc (#30876) üzenetére


Bulo
friss újonc

köszi

(#30878) daneel_hu válasza vdc (#30876) üzenetére


daneel_hu
addikt

Asszem' nálam is ilyesmi van csak Everest 300-as.
Aki vájtfülü, azért ne ilyesmiben gondolkozzon, szerintem nagyon gáz ezeknek a hangja. :)

(#30879) vdc válasza daneel_hu (#30878) üzenetére


vdc
tag

Aki vájtfülű ne a tv-t használja forrásnak :)
Mondjuk akkor a BT-t is hanyagolnám, de akkor az egész család átesik a madzagon....

(#30880) Celtis válasza rothfb (#30867) üzenetére


Celtis
veterán

Itt vagyok. Miért kéne bejáratni? A szájhagyományon kívül van bármilyen hivatalos gyártói ajánlás, műszaki dokumentáció, ahol a bejáratás szükségessége le van írva?

(#30881) daneel_hu válasza Celtis (#30880) üzenetére


daneel_hu
addikt

Kumulatív beégésről van szó a gyártási dokumentációkban?
Naugyehogyugye?

(#30882) Celtis válasza daneel_hu (#30881) üzenetére


Celtis
veterán

Igen, tudtommal a statikus tartalommal kapcsolatos figyelmeztetés szerepel a használati útmutatókban.
Ráadásul a beégés közismert, tesztekkel dokumentált jelenség. Vagy te ezt vitatod?

(#30883) daneel_hu válasza Celtis (#30882) üzenetére


daneel_hu
addikt

Csak arról nem szól az útmutató = teljesen mindegy, hogy 1x1000 órát nézed ugyanazt a statikus elemet vagy 1000x1-szer... a végeredmény majdnem ugyanaz.
Ebből a szempontból a fejekben nagyon nem ez van, és nem is fognak erre figyelmeztetni. :)

(#30884) Celtis válasza daneel_hu (#30883) üzenetére


Celtis
veterán

És akkor ebből mi következik a bejáratásra vonatkozóan?

(#30885) daneel_hu válasza Celtis (#30884) üzenetére


daneel_hu
addikt

Nincs teljes körü leírás a készülékekre vonatkozóan, hosszútávú használatra pedig végképp nincsen. Ezért írtam, hogy azért mert gyári = felesleges rá hivatkozni.
Ugyanúgy a gyári beállítások is szarok, legalábbis LG-nél biztosan. 10 perc alatt heggesztesz egy jobb profilt bármelyik beépített beállításnál. Azért ez meglepő számomra...

(#30886) gurus válasza junior19 (#30861) üzenetére


gurus
aktív tag

Szia!Nem cseréltem, Qled megvan a nappaliban.Oled fényerőségéről írtam.nekem min 60 érték jó a B8-nál.Számomra így tőkéletes a képe.megvagyok elégedve mind a webos mind a távirányítója,hangja is szuper.Csak érdekelt volna milyen beállitásal jó a 30 oled fény.akinek E8 van miért bíztos,hogy B8 nak is az a jó beállitás?

[ Szerkesztve ]

(#30887) atom18 válasza PuMbA (#30871) üzenetére


atom18
aktív tag

Magyarul ez azt jelenti, hogy jó amin jelenleg van? :U

(#30888) PuMbA válasza atom18 (#30887) üzenetére


PuMbA
titán

De-blur-re rakhatsz vagy 3-at, ha TV-t is nézel vagy 50-60 fps-es videókat :)

[ Szerkesztve ]

(#30889) Gigi01 válasza gurus (#30886) üzenetére


Gigi01
őstag

Én pl. 20 oled fény beállítással nézem.A hdr 100-on meg kb. kiveri a szemem szinte.Ki mihez van szokva.Ja 65B8.Bár én csak,sötétített,de inkább sötét szobában nézem.

[ Szerkesztve ]

(#30890) gurus válasza Gigi01 (#30889) üzenetére


gurus
aktív tag

nem tudom lehet rossz a szemem és asszonynak is.próbáltam 20-30 oled fényen de nekünk fakó nem természetes.többi milyen beállitáson van?

[ Szerkesztve ]

(#30891) Gigi01 válasza gurus (#30890) üzenetére


Gigi01
őstag

(#30892) Gigi01 válasza gurus (#30890) üzenetére


Gigi01
őstag

nincs baj,azt szoktátok meg.Kalibrált plazmám,meg monitorom mellett,nekem ez jön be.Nem mellesleg vetítettem pár évet,nyugodt képet szeretem,nem a dinamikust.Most jövök tesóméktól,lcd full fényes,túlszaturált beállítás lehet,meg az élesség maxon.Én hányok tőle,nekik az a szép.

[ Szerkesztve ]

(#30893) PuMbA válasza gurus (#30890) üzenetére


PuMbA
titán

Ahogy írtuk, megszokás kérdése. Nem biztos, hogy meg akarod szokni, de ha 20-30-as OLED fényt néztek 3 hétig, akkor mindjárt természetesnek fog tűnni :)

[ Szerkesztve ]

(#30894) #72042496 válasza gurus (#30890) üzenetére


#72042496
törölt tag

Világos helyiségben nappal kevés lehet a 20-30-as OLED fény, amúgy ez adja az általános 100-120 nitet (vagy hozzávetőlegesen ennyit, most hasból írtam). Én az LCD-ket se állítottam világosabbra. De nyilván nem kell ennyin használni a készüléket, ez egy ajánlás.

"Fakó" képpel kapcsolatban viszont, nincs véltelenül nagyon buta gamma-értéken a tévé? A 2.2-t, illetve 2.4-et nézd meg, ha korábban nem tetted volna. Lehet, csak ennyi kell ahhoz, hogy alacsonyabb OLED fény mellett is elégedettek legyetek a képpel.

[ Szerkesztve ]

(#30895) Gigi01 válasza #72042496 (#30894) üzenetére


Gigi01
őstag

Vagy eco mod on-ba?Most is erről írok,kellemes nézni.
Nálam egy színkalibrálás kell majd,de szerintem beruházok,meg betanulok egy kalibrátorba. :)

[ Szerkesztve ]

(#30896) rothfb válasza Gigi01 (#30895) üzenetére


rothfb
veterán

Betanulsz egy kalibrátorba? 😁:DDD

(#30897) Gigi01 válasza rothfb (#30896) üzenetére


Gigi01
őstag

Egy csajbabebe ! :DDD Nem tudtam mit írjak,Mihály névnap volt ma na,tessék elnézni! :D

(#30898) Clay válasza gurus (#30890) üzenetére


Clay
senior tag

Mit jelent az, hogy fakó? Gyengék a színek? Sötét a kép? Elmosódott? Vagy netán túl világos, nincs fekete?

A processzorok füsttel működnek.Ha kijön belőlük a füst,nem működnek tovább!

(#30899) Gigi01 válasza Clay (#30898) üzenetére


Gigi01
őstag

Szerintem csak akkor fakó,ha a fényerőt állítja el,de állítólag érti dolgát emberke,ezért nem mertem ezt felvetni.

(#30900) Gigi01 válasza daneel_hu (#30883) üzenetére


Gigi01
őstag

Te ezt biztosra tudod?Én plazmánál mindig láttam ghostot,ami elmúlt.Itt semmi,itt minden jónak tűnik.
Max. eladom,ha elkezdem látni a tartalmat.És akkor kimosódik,ha nem azt használod?

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.