Hirdetés

2021. február 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-05-21 15:05:16

LOGOUT.hu

OLED Televíziók - témaösszefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#30051) Mankó válasza Partizan182 (#30045) üzenetére


Mankó
veterán

:R srácok mindenkinek az ötleteket, véleményeket ezek szerint fogok eljárni.

(#30052) so_ha válasza renatto (#30039) üzenetére


so_ha
aktív tag

Ez így kemény: "Ultimately, the company could exit the LCD panel market completely, but a decision on that remains under review."
"LG’s plans could be impacted by Samsung Display’s recent announcement that it is planning to re-enter the OLED market, but for now LG remains the only viable supplier of OLED panels in the television industry."

Nem tudom konkrétan, de nekem úgy tűnik, mintha a Kínai cégek kényszerítenék ki a Samsung-ból, és az LG-ből is, hogy egyik pillanatról a másikra számolják fel az LCD gyártásukat, ami így elég kockázatos lépésnek látszik. Tudom, a Samu még nem adta fel teljesen, de a pár LCD gyár leszerelése, és átépítése OLED gyártásra, amikor még demo tv-t sem mutattak be az elég hasonló. Valamit ők már tudnak, amit mi még nem … :F

(#30053) daneel_hu válasza Strezi (#30050) üzenetére


daneel_hu
addikt

Akkor nem látod, hogy hol felgyorsul, hol lelassul a mozgás. Ez főleg akkor érhető tetten amikor 24p-s anyagot nézel SIMA beállítással.
Egyébiránt tényleg fejlődött a mozgásmegjelenítés, mert 2016 óta már valahogy másképpen számolnak a szoftverek, de még mindig látszik.

Engem zavar. :)
A "valóságot" szeretném látni egy sportközvetítésnél vagy dokumentumfilmnél... de egy mozifilmnél azt, ahogy az alkotó láttatni szeretné.

(#30054) cudarz


cudarz
tag

Könyörgöm, hagyjuk már azt a vitát hogy milyen beállításokkal mi nézhető és mi nézhetetlen. Ez teljesen szubjektív. Vannak emberek, akiknek a szeme érzékenyebb a mozgás darabosságára. Ez nem sírás, hanem így van, genetika beli különbség, sok embernek a hallása is más, sok ember nem hall különbséget HD DTS és sima DTS között. Vagy például én utálom a motorokat, hangos sportkocsikat is, összerezzenek, akkor is, ha nem közvetlenül mellettem gyorsulnak, eszembe nem jutna soha kimenni a Forma 1 re, míg mások ezt imádják. Az én látásom is ilyen mint itt pár emberé, emellett én kb. semmilyen szappanopera effektet sem látok soha, pedig direkt megnéztem több videót is, hogy egyáltalán mi az, de még így se.

A témához visszatérve, megnzétem tegnap a Star Treket (egyébként kegyetlen rossz film, nem ajánlom senkinek) és de-judder 3-al nem volt semmi akadás. Inkább a sötét jeleneteknél a villódzás jött elő, de az hamar elmúlt. Viszont mivel gondolkodom egy PS4-en, elkezdtem Youtubeon 4k HDR gameplayeket nézni, és a legtöbbnék többször beremegett a képe. Nem szakadozott, hanem beremegett, több videóban is. Ez feltételezem, hogy a YouTube hibája..

(#30055) Pro Koryak válasza cudarz (#30054) üzenetére


Pro Koryak
őstag

"Vannak emberek, akiknek a szeme érzékenyebb a mozgás darabosságára. ...... Az én látásom is ilyen mint itt pár emberé, emellett én kb. semmilyen szappanopera effektet sem látok soha"

Most akkor kiemelkedően jó a látásod vagy éppen kiemelkedően rossz???

(#30056) dgyuri0123 válasza daneel_hu (#30053) üzenetére


dgyuri0123
veterán

"de egy mozifilmnél azt, ahogy az alkotó láttatni szeretné."

És mégis honnan tudod pontosan, mit akart az alkotó láttatni? ;)

"csak a zene van"

(#30057) Pro Koryak válasza dgyuri0123 (#30056) üzenetére


Pro Koryak
őstag

Ezzel csak az a gond, ha éppen nem kitalált, "mesefilmről" van szó, vagyis a valóságot mutatná be, akkor nem igazán kellene grain, hiszen a valóságban sincs és én azt szeretném látni!
A környezetet élesnek látod, nem zizivel teli, mosott fosnak!

(#30058) dgyuri0123 válasza Pro Koryak (#30057) üzenetére


dgyuri0123
veterán

Grain sokmindentől lehet... Van, amikor a hülye rendező eleve "beletervezi"a graint is, ehhez mit szólsz? :) Lásd Walking Dead...

[ Szerkesztve ]

"csak a zene van"

(#30059) daneel_hu válasza dgyuri0123 (#30056) üzenetére


daneel_hu
addikt

Egy biztos: valószínűleg nem a panelfrekvenciához mesterségesen igazított mozgásmegjelenítést. (Soap Opera Effect)

(#30060) krx21 válasza daneel_hu (#30059) üzenetére


krx21
nagyúr

Az interpoláció pont a panel frekvenciához van igazítva, persze mesterséges... (120Hz)

[ Szerkesztve ]

(#30061) daneel_hu válasza krx21 (#30060) üzenetére


daneel_hu
addikt

Nyilván de nem hiszem, hogy a film megalkotója azt szeretné ha x fps-t egy elektronika renderelne re, csak mert a 24 kocka nem elég. ;)

(#30062) PuMbA válasza Pro Koryak (#30057) üzenetére


PuMbA
félisten

Az a baj, hogy mivel az ember nagyon távol van a tökéletestől, ezért kevésbé érinti meg minden olyan dolog, ami a tökéletes vagy ahhoz közeli.

A modell fotózásban például többet álltak most vissza analógra, egy kis hullám indult el, mert a végletekig kisimított, tökéletes digitális képek miatt távolibbnak tűnnek az embereknek ezek a dolgok és nem hatnak úgy rájuk, mint amennyire akarnák a marketingesek.

Hallgasd meg például az ilyen audiofileknek felvett zenéket, ahol minden szuper jó minőségű, csak éppen a zenében nincs semmi ami megmozgat és amivel kötődni tudsz hozzá.

Ugyanígy Transformers filmek baromira kiviszkolt, színekkel feltuningolt, kristálytiszta kép, de mint film nem érint meg úgy, mint egy mélyebb tartalommal rendelkező mű, aminek a képminősége mondjuk gyengébb.

(#30064) dgyuri0123: Rendezőtől függ. A nagy rendezők többsége önmagától kezdte a filmezést a saját 8mm-es kameráján és egy egész kisfilmet csináltak meg szinte saját maguk. Ők nagyon szépen össze tudnak dolgozni az operatőrrel, hogy milyen képi világot akarnak.

[ Szerkesztve ]

(#30063) krx21 válasza daneel_hu (#30061) üzenetére


krx21
nagyúr

Az lehet, meg kellene kérdezni tőle. Viszont aki nézi, az eldöntheti... ;)

(#30064) dgyuri0123 válasza daneel_hu (#30061) üzenetére


dgyuri0123
veterán

A film alkotójának (jellemzően) fogalma nincs a technkai hátterekről és megoldásokról. Őt egész más dolgok izgatják, úgymint nézettség, bevétel, díjak, stb...

"csak a zene van"

(#30065) Pro Koryak válasza PuMbA (#30062) üzenetére


Pro Koryak
őstag

Nem erről beszéltem.

"a végletekig kisimított, tökéletes digitális képek"
Ezek már régóta messze nem a valóságot adják vissza!!!

Ha a kedvenc zenéid/albumaid audiophile minőségben jelennének meg, az valószínű tetszene.

Lehet, viszont egy jobb dlp-n is jól mutat, hogy nincs grain és egy jármű/épület körvonalát tökéletesen élesnek látod, ahogyan pl. kint az utcán is!

(#30066) PuMbA válasza Pro Koryak (#30065) üzenetére


PuMbA
félisten

Ez így van, viszont ugye két dolog játszik bele. Vagy a rendező tényleg úgy dönt művészetileg, hogy legyen grain a filmbe / ne legyen annyira tökéletes a hangzás a zenében stb, pedig meg lenne rá a pénz, hogy jobbat csináljon vagy pedig a pénz miatt vissza kell fognia a technikai dolgokat, ami egyértelmű döntés, hiszen inkább legyen kicsit zajos vagy kicsivel homályosabb a film, mert nem bérelnek ki egy 20,000 dolláros objektívet, minthogy a mű sérüljön.

Egyébként amit linkeltem, második képet, illetve a film nagy részén nem használtak direkt mesterséges megvilágítást, mint a Hollywoodi filmekben, hogy hihetetlen módon mindenféle helyen tök jó fényviszonyok vannak és ezért lett ennyire zajos a kép. Kevés filmnél vállalják ezt be, viszont így tényleg egyedi és olyan hangulata van, hogy jobban elhiszed, hogy majdnem egy full sötét helyen ülnek.

[ Szerkesztve ]

(#30067) cudarz válasza Pro Koryak (#30055) üzenetére


cudarz
tag

Nem jó vagy rossz, hanem más.

(#30068) rothfb


rothfb
addikt

Ej srácok, nem értem ezt a mozgásmegjelenítés dolgot. Én maxra állítottam és semmilyen akadást nem tapasztalok, így jó. Pedig én minden kis hülyeséget észreveszek. Mások nézik mellettem, semmit sem látnak, én akkor is észreveszek dolgokat és zavarnak. De most semmi, szó szerint.
Vagy a Pana ennyire jó, vagy nekem nagy a tűrőképességem. Inkább az előbbi lehet...
Az a videó, ami be lett nem rég linkkelve, az szörnyű volt, úgy semmit sem néznék egy percig sem. Ott komoly problémák vannak a lejátszásnál.

(#30069) Gigi01 válasza rothfb (#30068) üzenetére


Gigi01
őstag

Én sem látok olyat az én nem Pana tv-men,a Pana plazmához szokott szemeimmel. ;)

(#30070) alaves


alaves
senior tag

A célom a valósághoz minél inkább közelítő megjelenítés lenne, ezért van OLED TV-m is, tehát a trumotion sima lenne a jó beállítás, ha nem lenne ilyen sok és durva interpolációs hiba (ezért DJ:3, DB:10). Mindenféle tartalmat úgy szeretnék látni, ahogyan az a helyszínen történik (sport: lelátóról, film: mintha ott lennék és nem 24 fps-osan). Akkor az élet folyamatosan "szappanoz"...?
A régi gamer mondás szerint: Sz.r az élet, de k...a jó a grafikája!

[ Szerkesztve ]

PHILIPS 55OLED754_12 * Creative Cambridge SoundWorks 4.1 Speaker System FPS1600 * Sennheiser HD 230

(#30071) laszlohu válasza Pro Koryak (#29000) üzenetére


laszlohu
addikt

nekem a boltban azt mondták, mikor megvettem a "c" szériát, hogy belülről ugyanaz, mint az "e", csak az utóbbinak szebb a design-ja külsőleg

(#30072) PuMbA válasza alaves (#30070) üzenetére


PuMbA
félisten

A filmek azért 24fps-esek, mert a valóság illúzióját így tartják fent a legjobban. A Hobbitban is, amikor 48 fps-sel néztem a moziban sokkal jobban látszódtak a díszlet / CGI határok, dublőrök és a jelenetekben a kisebb hibák, ami miatt kevésbé hittem el, ami a vásznon történik. Nagyon nehéz mindenre figyelni a forgatáson és így is észrevesszük a nagyobb CGI hibákat 24 fps-sel is, szóval maradni fogunk a 24 fps-nél, mert sok film komikumba fordulna át 48 vagy 60 fps-be, annyi hibát és trükköt tartalmaz, ami a 24 fps jól elmos.

[ Szerkesztve ]

(#30073) Pro Koryak válasza laszlohu (#30071) üzenetére


Pro Koryak
őstag

Pontosan, a C-től felfelé már csak a dizájn van.
Mondjuk most is volt már 600e körül a 65E8, ha belefér és jobban tetszik, miért ne?

(#30075) krx21 válasza johnny23 (#30074) üzenetére


krx21
nagyúr

Ismert hiba... Color tinting. Panel függő. Nézd meg sötét szobában, középről nézve. Ha nagyon zavaró akkor lehet próbálkozni garanciával...

(#30076) Calogero válasza laszlohu (#30071) üzenetére


Calogero
addikt

Meg a hangban van különbség

C széria: 2.2 csatorna 40 Watt
E széria: 4.2 csatorna 60 Watt

(#30078) krx21 válasza johnny23 (#30077) üzenetére


krx21
nagyúr

Talán esetleg javulhat (változhat) mint ahogy a banding is, ahogy mennek bele az üzemórák és lefut a kompenzáció.
De kevés esélyt látok rá....

(#30079) Pro Koryak válasza johnny23 (#30077) üzenetére


Pro Koryak
őstag

Ha középről nézed, akkor is látható???
Nálam is ez a típus van és csak akkor látszik, ha legalább 30-40°-al oldalról nézem.
Így feltűnt nekem is, de beültem középre és onnan semmi tinting, még fehérnél sem.

Van egy 2-3hete megjelent frissítés, "rothfb" szerint jobb lett tőle pár dolog, ha még nem, esetleg próbáld meg.

[ Szerkesztve ]

(#30080) krx21 válasza Pro Koryak (#30079) üzenetére


krx21
nagyúr

Igen, nem véletlenül mondtam, hogy középről nézze. Oldalról szerintem minden panelnek vagy egy kicsi elszíneződése...

(#30081) janos666 válasza Pro Koryak (#30055) üzenetére


janos666
Topikgazda

Ha egyformán zavar az interpolációs hiba és az alacsony natív fps is, akkor az szerintem jó.

Vannak olyan agykárosodásnak/zavarnak tekintett állapotok, mikor valaki valóságot (szabad szemmel, ami közvetlenül előtte zajlik) is képkockákra lebontva látja (ha nem is mindig, de időnként). Erre azt mondják az orvosok, hogy alapvetően minden rendben van a látással, csak a kognitív rendszere nem tudja felismerni a mozgást és kipótolni folyamatossá (ha jól emlékszem, régen a rendszeres nagy dózisú LSD fogyasztók közt fordult ez elő pár embernél, mint egyfajta flash-back jelenség, tehát hosszabb józan állapot után is előjött néha kis időre, nem csak a szer hatása alatt, de csak szórványosan rövid idkre).

Ugyanakkor szerintem aki az interpolációs hibákat nem látja, az bár nem betegség, de kogonitív gyengeség, mert vagy egyszerűen nem vagy elég gyors és analikus elme, hogy ezeket észleld és azonnal egyértelműen természetellenes anomáliáknak azonosíts, avagy a látott mozgókép egzakt hibájának tekintsd, vagy esetleg (legtöbben szerintem ebbe a kategóriába esnek) egyszerűen csak szubjektíven döntenek úgy, hogy ők inkább ezeket a hibákat tolerálják könnyebben az idő nagyobb részében, mint az alacsony fps egzak módon ismert hiányosságát (hogy sokszor egyszerűen nem elég ennyi az eredeti valódi mozgás hihető visszadására).

Érdekes, hogy említettétek a Transformers-t. mint tiszta éles kép, mert én pont azt szoktam volt felhozni példának rá (bár ez még az első pár rész, az újakat még nem láttam), hogy irgalmatlanan mennyiségű és típusú zaj van a legtöbb jeleneten. Az élő szerelős jeleneteken is van sok színes, nagy blokkos zaj (még ez is szándékos effektnek tűnik nekem, még akkor is, ha az eredeti filmtkercses grain-t cserélték le erre digitális szűrővel), de a rengeteg és messze nem hibátlan CGI-t is általában lágyabb, finm szemcsés zajjal (perlin noise szerűséggel) fedik el, illetve ezzel próbálják jobban összemosni az elé szereplős és számítógéppel animált jeleneket. Csak nézzétek meg azt a részt, ahogy a szőke robotlány ül az autóban a főszereplő gyerekkel. Mutogatják a szép lábát, de én ott csak egy rakás nagy blokkos színes zajt látok, mint ha színes papírmasé lenne.

Személy szerint pedig sohasem fog elfogadni, hogy a rendezők miért a múlt technológiáinak jellegzetes hibáit vélik etalonnak, hogy ragaszkodni kell hozzájuk és visszahozni kár digitálisan emulálva akkor is, ha van már sokka jobb technológia.

Nekem mostanában a Marvel filmek az etalonok. Számomra halál unalmasak már rég mind (az Avengers Endgmae-et három részletben tudtam csak végigülni három nap alatt), de HDR-ben is gyönyörűek. Nem a régi kort emulálják digitálisan, nem is realisztikus a látvány, de egy nagyon jó középutat céloznak a részletgazdag, mégis egyértelműen szándékosan lágy, álomszerű, de nem (akár digitálisan, akár analóg módon) megerőszakolt képi világ közt, ami szerintem nagyon jó illik a szuperhősfilm hangulathoz.

Szóval lehet ezt okosan is, nem csak makacsul és görcsösen, ragaszkodva valamihez.

De még a Netflix saját gyártású sorozatai is nagyon jók szoktak lenni (akár csak egy Sex Educadion, amiből tegnap néztem egy részt unalmamban), azoknál általában nincs ráerőltetve semmi művészi látványvilág magára a kékockákra, ezért éles, tiszta, de nem is olyan szintetikus hatású, mint egy kvázi tökéletes full CGI render lenne. Látod a szereplők valódi bőrét, színnel és textúrával együtt, nem csak mindenféle analóg hibákon vagy digitális maszatoláson keresztül.

Valahol megértem azt is, aki szereti a 24fps hangulatát, de szerintem minimum, hogy meg kéne engedni a készítőknek, hogy elmenjenek akár 120fps-ig is, ha akarnak. Pont ugyan úgy, ahogy meg van nekik engedve a digitális film grain effekt, stb. Szerintem képmutató, aki azt másképp gondolja, főleg ha olyan nemesnek hitt erényekkel érvel, mint hogy mi a mozi hagyománya és hasonlók.

(#30082) Pro Koryak válasza janos666 (#30081) üzenetére


Pro Koryak
őstag

Miért nekem, nem tudom, de biztos.

Trancsformerhez:
dlp projin eléggé előjönnek a képi = szemcsés hibák.
Igen, vannak jelenetek, amik valóban azok, de nagyon sok cgi rész viszont igencsak jól néz ki.
Jó, nem pont az első 2 részről beszélek. Már azt a nyomi, sikítozó Leböffögöt sem bírom.

(#30084) Tyler Durden


Tyler Durden
őstag

B8 ill C8 közötti proci differencia mennyire szembetűnő a való életben? Átlag user észlel változást filmnél vagy játéknál?

"It's only after we've lost everything that we're free to do anything." Télen snowboard, nyáron bringa.. PSN ID: oORastaMaffiaOo

(#30085) krx21 válasza Tyler Durden (#30084) üzenetére


krx21
nagyúr

Kezet fogok vele, ha igen....

(#30086) daneel_hu válasza laszlohu (#30071) üzenetére


daneel_hu
addikt

E üvegből van, C műanyagból.
A design is eltérő, + a soundbar amelyet az E-szériára szerelnek. (de látom más már írta)
A soundbart leszámítva a hardware-e ugyanaz a két modellnek.
C van 77 colosban is.

[ Szerkesztve ]

(#30087) rothfb válasza johnny23 (#30083) üzenetére


rothfb
addikt

Nincs olyan panel fajta, aminek nincs valami alap nyűgje. Talán a plazma volt a legjobb, de ott is volt a beégés réme. Ami aztán idővel kiderült, nem olyan vészes.
Ennek banding, tinting, beégés hármas a nyűgje. Én személy szerint átlag használatnál (beleértve a focimeccseket is), se 55FZ800-on, sem 65FZ950-en nem tapasztalok semmi különöset. Max ábrákat nézegetve jönnének elő. De nem nézegetek ábrákat.
Véleményem szerint egyébként bőven kompenzálja a képminőség az átlag felhasználót az esetleges képanomáliákkal (amik, hangsúlyozom átlag felhasználásnál nem nagyon látszódhatnak) szemben. Kicsit oda kell figyelni még a statikus tartalmakra, ha sok évig szeretnéd hibamentesen használni a tv-det.

(#30088) dh66e válasza Tyler Durden (#30084) üzenetére


dh66e
veterán

Semennyire.

(#30089) Tyler Durden válasza krx21 (#30085) üzenetére


Tyler Durden
őstag

B8-C8 dilemmában vagyok amiatt kérdeztem. B8 még több helyről beszerezhető, C8-t jelenleg csak az alzánál láttam, velük meg más topikban már írták, hogy volt probléma. Tehát ha B8 mellett rakom le a voksomat se lövök mellé? Külső media playerrel való filmezésre illetve ps4re használnánk az esetek 95%-ban, a maradék 5% a tvműsor.

"It's only after we've lost everything that we're free to do anything." Télen snowboard, nyáron bringa.. PSN ID: oORastaMaffiaOo

(#30091) MrBazsi válasza Tyler Durden (#30084) üzenetére


MrBazsi
senior tag

Tavaly black fridaykor együtt vettünk haverral egy hét különbséggel, én b8at ő c8at. elég sokat nézzük egymás tv-jét ennyi idő után nyugodtan kijelenthetem hogy nincs előnye a c8nak képminőségben. mindkettő ugyanolyan jó.
Gigi01: Nem egy stílus, de a Westworld sem piskóta Oleden! ;)

[ Szerkesztve ]

(#30094) krx21 válasza Tyler Durden (#30089) üzenetére


krx21
nagyúr

Vedd amelyik jobban tetszik és árban is megfelelő. Nem lőhetsz mellé...

(#30097) Celtis válasza johnny23 (#30077) üzenetére


Celtis
veterán

Nem fog javulni a tinting. Én is ezért vittem vissza az LG OLED-et. Szerintem egy ilyen kategóriájú TV-nek nem szabad normál képtartalomnál észrevehető mértékben elszínződnie.
Ha nem zavar, akkor használd boldogan. Sajnos én nem tudtam együtt élni vele. Az még hagyján, hogy pl reklámoknál meg havas tájképeken pirosodott a kép két széle, de focinál a sárguló fű illúzióromboló.

[ Szerkesztve ]

(#30098) Tyler Durden


Tyler Durden
őstag

Köszi mindenkinek a segítséget, köv héten akkor valszín megejtem a beruházást :R

"It's only after we've lost everything that we're free to do anything." Télen snowboard, nyáron bringa.. PSN ID: oORastaMaffiaOo

(#30099) Pro Koryak válasza johnny23 (#30083) üzenetére


Pro Koryak
őstag

Nézd meg homogén fehér képpel, azon mennyire látszik és hol.
Azután pihenj egy jó nagyot... :D
Lehet, már annyit nézted/kerested, hogy néha már filmhez/tévéadáshoz is odaképzeled.
Ha esetleg továbbra is zavarna és benne vagy a 14napos elállásban, küld vissza.

Hirdetés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.