Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-12-12 22:14:59

LOGOUT.hu

OLED Televíziók - témaösszefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#22204) janos666 válasza Joshi (#22203) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Nem olvastad el, nem akarod, vagy nem tudod megérteni, hogy mit írtam.

A felbontás, a színtér, a dinamikatartomány és a precizitás mind tökéletesen függetlenek egymástól.
- Nem kritérium a >8bit a HDR-hez
- Nem minden HDR, ami >8bit (SDR is lehet 10bit)
- lehet valami egyszerre HDR és Rec709
- lehet valami DCI-P3 vagy Rec2020 és mégsem HDR (hanem SDR)

Ez mind-mind csak egy-egy különálló dolog, amit a gyakorlatban úgy raktak össze, hogy a durván 2006-2016 években volt együtt a legtöbb BD lemezes kiadvány és TV adás SDR és 8bit és Rec709 és 1080 sor, ma pedig már HDR és 10 bit és Rec2020 és 2160 sor. De ezek nem függnek egymástól (részben kicsit a "tágasság" , mint HDR és Rec20020 és a precizitás, mint 10bit, de ez sem szentírás, csak praktikus, működni működnek egymás nélkül).

Forrás oldalon ez egy konténer formátum, amit aztán valahogy meg kell jeleníteni a különböző kijelzőkön.

A kijelzőpanelnek mindig van egy natív színtere, ami vagy közel esik valamelyik szabványhoz, vagy nem (viszonylag ritka, hogy néhány százaléknyi alul-túl metszéssel pontosan fed valami egy szabvány).

A szabvány formátum és a kijelző saját színtere (beleértve a fényerő tengelyt is) közé jön egy 3D gamut mapping (általában úgy beszélnek erről, hogy van külön egy-egy szín és fény, gamut és tone mapping, de ez 3D tér, amiben két tengely a szín és egy harmadik a fény, és mindegy, hogy hány lépésben transzformálod, illetve hogy mindig térben nézed, vagy síkmetszetben vizsgálod, ezek csak praktikus megfontolások), ami igyekszik a lehető legközelebb hozni a megjelenített színeket a tartalom színeihez (az adott korlátok közt).

Ezt a mapping részt általában a TV beépített processzora csinálja, de meg lehet csinálni PC GPU-val is (vagy a kettő közé éket processzorral), függetlenül attól, hogy a TV ismeri-e a forrás formátumot, vagy sem. Mindig ugyan ez a lényeg, mindig lehet rossz és jó is az eredmény.

Egy UHD DHR TV-n is meg lehet tenni (legalább is elvileg a rendelkezésre álló eszközök korlátai közt), hogy gyakorlatilag egy no-op lesz a gyári gamut mapping (nem konvertál semmit), és egy GPU-val vagy köztes processzorral csinálod. Akár jobb is lehet az eredmény (attól függ külön-külön nézve melyik megoldás milyen munkát produkál).

Ugyan ezt meg lehet csinálni régebbi készülékek esetén is, amikben nem ismeri a szoftver/proci az UHD HDR formátumokat.

Ezt követi a másik tény, hogy a régi készülékek közt is vannak, melyen jócskán túllépik a régi konténerek korlátai, így az új konténerekből etetve (megfelelő konverzióval a kettő közt, amivel kiváltod a beépített processzort) jobb eredményt kaphatsz.

De van egy olyan érzésem, hogy lefolytattuk már ezt a vitát párszor pár helyen és csak kötekedni akarsz (és szerencséd volt).

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.