Hirdetés

2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-12-12 22:14:59

LOGOUT.hu

OLED Televíziók - témaösszefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#22201) #72042496 válasza janos666 (#22185) üzenetére


#72042496
törölt tag

Hát az AVR-re ne is, mert egyrészt limitáltak a videós képességeik, másrészt pedig a HDCP is okozhat problémát egy ilyen láncban. Kényelmetlenséget pedig a közös kimenet, alternatívaként a zónák kapcsolgatása okoz. De olyan vetülete is van, hogy ha az erősítőbe érkezik a kép+hang, akkor a fejhallgatóhoz jacket kell dugdosni. Ha a tévébe, akkor pedig távirányítón át lehet állítani optikára vagy Bluetoothra a hangkimenetet, és tádámm, a fejhallgatók szólnak. :)

Az ARC-kal kapcsolatban pedig a hangformátumok kérdése egy dolog, a történet másik fele pedig az elbaltázott specifikáció, ami miatt a gyakorlatban hol működik az ARC, hol nem. A C8 és Denon X4300 közt szerencsére hibátlanul működik már, ráadásul mindkét eszközön kikapcsolt CEC mellett. Ezzel most elégedett vagyok.

Ettől függetlenül előnyösebb az eARC robusztusabb protokollja. Az pedig külön jó, hogy mindenféle jelenlegi, hanggal kapcsolatos igényt kiszolgál majd, anélkül, hogy a végeredmény egy őrületes bringagép legyen, vállalhatatlan WAF-fal.

(#22202) dgyuri0123 válasza lcee79 (#22199) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

LG webos rendszere (SZERINTEM) magasan a legjobb, kezelhetőségben, stabilitásban, komfortban. Ha másért nem, de emiatt biztosan LG-t vennék. A "magic remote" is nagyon nagy ötlet volt részükről. És akkor a gyári szervizről is beszéljünk, ami pl. Panasonic esetében kirívóan kaka. Sony szervizt nem ismerem, de az hogy android alapú a Sony rendszere, nekem már elég ahhoz, hogy ne azt válasszam. Képminőséget illetően így is, meg úgy is hanyatt fogsz esni, bármelyiket választod. ;)

"csak a zene van"

(#22203) Joshi válasza janos666 (#22195) üzenetére


Joshi
titán

Te ismered a legjobban ezt a kérdést, vagyis tudnod kell hogy a dci színtér azaz amit jelenleg tudnak a tévék a kettő között van. Vagyis ezt csak bt.2020-al lehet elérni bt.709-el nem. A színátmenetek meg sokkal jobbak 10biten, ez is tény. A HDR még egy plusz.

(#22204) janos666 válasza Joshi (#22203) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Nem olvastad el, nem akarod, vagy nem tudod megérteni, hogy mit írtam.

A felbontás, a színtér, a dinamikatartomány és a precizitás mind tökéletesen függetlenek egymástól.
- Nem kritérium a >8bit a HDR-hez
- Nem minden HDR, ami >8bit (SDR is lehet 10bit)
- lehet valami egyszerre HDR és Rec709
- lehet valami DCI-P3 vagy Rec2020 és mégsem HDR (hanem SDR)

Ez mind-mind csak egy-egy különálló dolog, amit a gyakorlatban úgy raktak össze, hogy a durván 2006-2016 években volt együtt a legtöbb BD lemezes kiadvány és TV adás SDR és 8bit és Rec709 és 1080 sor, ma pedig már HDR és 10 bit és Rec2020 és 2160 sor. De ezek nem függnek egymástól (részben kicsit a "tágasság" , mint HDR és Rec20020 és a precizitás, mint 10bit, de ez sem szentírás, csak praktikus, működni működnek egymás nélkül).

Forrás oldalon ez egy konténer formátum, amit aztán valahogy meg kell jeleníteni a különböző kijelzőkön.

A kijelzőpanelnek mindig van egy natív színtere, ami vagy közel esik valamelyik szabványhoz, vagy nem (viszonylag ritka, hogy néhány százaléknyi alul-túl metszéssel pontosan fed valami egy szabvány).

A szabvány formátum és a kijelző saját színtere (beleértve a fényerő tengelyt is) közé jön egy 3D gamut mapping (általában úgy beszélnek erről, hogy van külön egy-egy szín és fény, gamut és tone mapping, de ez 3D tér, amiben két tengely a szín és egy harmadik a fény, és mindegy, hogy hány lépésben transzformálod, illetve hogy mindig térben nézed, vagy síkmetszetben vizsgálod, ezek csak praktikus megfontolások), ami igyekszik a lehető legközelebb hozni a megjelenített színeket a tartalom színeihez (az adott korlátok közt).

Ezt a mapping részt általában a TV beépített processzora csinálja, de meg lehet csinálni PC GPU-val is (vagy a kettő közé éket processzorral), függetlenül attól, hogy a TV ismeri-e a forrás formátumot, vagy sem. Mindig ugyan ez a lényeg, mindig lehet rossz és jó is az eredmény.

Egy UHD DHR TV-n is meg lehet tenni (legalább is elvileg a rendelkezésre álló eszközök korlátai közt), hogy gyakorlatilag egy no-op lesz a gyári gamut mapping (nem konvertál semmit), és egy GPU-val vagy köztes processzorral csinálod. Akár jobb is lehet az eredmény (attól függ külön-külön nézve melyik megoldás milyen munkát produkál).

Ugyan ezt meg lehet csinálni régebbi készülékek esetén is, amikben nem ismeri a szoftver/proci az UHD HDR formátumokat.

Ezt követi a másik tény, hogy a régi készülékek közt is vannak, melyen jócskán túllépik a régi konténerek korlátai, így az új konténerekből etetve (megfelelő konverzióval a kettő közt, amivel kiváltod a beépített processzort) jobb eredményt kaphatsz.

De van egy olyan érzésem, hogy lefolytattuk már ezt a vitát párszor pár helyen és csak kötekedni akarsz (és szerencséd volt).

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#22205) Joshi válasza janos666 (#22204) üzenetére


Joshi
titán

Miért akarnék kötekedni? Csak mi nem egyről beszélünk, ugyanis te általában PC oldalról közelíted a kérdést én meg a szabvány filmes oldalról. Egy nem HDR képes tévére hiába küldesz HDR anyagot mert az vissza lesz konvertálva SDR-re. Akkor megkérdezem, hogy a HDR-ről visszakonvertált SDR anyagnál megmarad a UHD filmes BT.2020 színtér? Szerintem nem.

(#22206) krx21 válasza lcee79 (#22199) üzenetére


krx21
nagyúr

Pedig a helyzet az, hogy sosem volt még olyan TV technológia, ahol a különböző típusok és márkák, ilyen közel lennének képminőségben egymáshoz mint az oled-nél... (persze tudjuk hogy miért)

(#22207) janos666 válasza Joshi (#22205) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Miért akarnék kötekedni?
Mert betemetkezel a "marketinges hívószavak" mögé és nem akarsz a szabványokra aggatott plecsnik mögé látni, hogy mi mit jelent, mit csinál, hogy kapcsolódik egymáshoz (vagy épp hogy nem, avagy miként függetlenek egymástól bizonyos dolgok).

Kihangsúlyoztam, hogy nem a PC a lényeg. A PC egy hardware, amint fut egy szoftver, ami ellát egy feladatot. Adott esetben a VGA-k GPU-ja elláthatja egy olyan processzor feladatát, mint ami a TV-kben is van. Ennyi.

"Egy nem HDR képes tévére hiába küldesz HDR anyagot mert az vissza lesz konvertálva SDR-re."
Ez hülyeség.
- Ha egyenesben küldöd, akkor semmi nem konvertál vissza semmit (egyértelműen hibás a kép).
- Ha egy átlagos képességű lejátszó konvertál, akkor szabványból szabványba konvertál (nézhető, de nincs sok értelme, valószínűleg jobb az eredetileg is SDR kiadvány a régi TV-re, de konkrét kiadványoktól és eszközöktől függ)
- Ha úgy állítod be a TV-t, hogy kikapcsolod a lehető legtöbb belső feldolgozást és egy külső eszközzel a TV saját színterébe konvertálod a tágabb formátumú anyagot, akkor jobb eredményt kaphatsz az új formátumú anyagokból a régi TV-ken is (mert a TV maga hardware-esen néha többre volt képes, mint a régi formátum, tehát látni némi előnyt az új formátumú forrásból, ha így nézed)

Sok Rec709 támogatású TV sohasem volt natív Rec709, hanem a tágabb színterű panelre keverte a színeket egy belső processzor. Ha kikapcsolod ezt, akkor kapsz egy Rec709-től tágabb színteret, amibe konvertálhat egy külső processzor egy új formátumú anyagból.

Ennyit, nem kell megmagyarázni, hogy régi TV nem ismeri magától az új formátumot. Nem kell neki, ha külső feldolgozást használsz. Ugyanakkor az új TV-ben is van belső feldolgozás, és ezt lehet "kihelyezni" egy külső eszközbe akár új, akár régi TV.

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#22208) Partz válasza Joshi (#22173) üzenetére


Partz
senior tag

Banding-inhomegenitásért sajnos az Lg gyártástechnológiája felelős, nem feltétlen a techből adódik.


Ugyanezek a hiányosságok fellelhetők az oled mobil készülékeiken.

A 2013-ban futó Samsung egyetlen 55" S9C oled tv-nek is sokkal homogénebb volt a képe, mint az akkori LG-knek (bandingon kívül, fekete szélek, elszíneződések stb)


Samsung KN55S9C

Ezért is várom a CES-t. A sok tucat 8K lcd-n kívül, Samsung hátha mutat vmit a nagyközönségnek a QD-OLED fejlesztéseiből.

(#22209) Joshi válasza janos666 (#22207) üzenetére


Joshi
titán

Ne már hogy az alapoktól kezdjük a beszélgetést. Persze hogy konvertálás nélkül hibás megjelenítése lesz egy SDR megjelenítőn a HDR-nek hiszen csak visszafele van kompatibilitás. Csak megsúgom, hogy sokan azért vesznek (főleg plazmások) asztali UHD lejátszót, mert így a csak UHD-ban újonnan megjelent filmeket is meg tudják nézni HDR-ről SDR-re visszakonvertálással. Egyébként nem is olyan egyszerű feladat ezt megoldani "jó" minőségben, szóval nem minden lejátszó ajánlott ilyen szempontból.

"... és egy külső eszközzel a TV saját színterébe konvertálod a tágabb formátumú anyagot..."
Ezt nem értem kérlek fejtsd ki, mert véleményem szerint a tévén vagy kikapcsolsz mindent és a lejátszón nevezetesen pl Oppo 203-on bekapcsolod a HDR-SDR konverziót. Vagy nem kapcsolod ki, de akkor a tévé kap egy HDR jelet amit hibásan fog megjeleníteni. Most akkor hol van itt a tévé konverziója? :F

(#22208) Partz igen olvastam valahol, még az is lehet hogy a te írásod egyikében volt. Már nem emlékszem. :R

[ Szerkesztve ]

(#22210) #72042496 válasza Partz (#22208) üzenetére


#72042496
törölt tag

Az LG technológiájáról jutott eszembe, hogy a Nano-IPS LCD-ikről meg azt olvastam a napokban, hogy haljamosak beégésre. :)

(Pedig az a nyomorult 34WK95U is fú, de tetszene.)

[ Szerkesztve ]

(#22211) daneel_hu válasza Partz (#22208) üzenetére


daneel_hu
addikt

Ez 10% szürke... becsapós mert a 10% szürke az már LG-s sem mutat rosszul.
Nálam is csak az 5%-on mutat jelentős inhomogenitást.
De lefotózom akkor nagyon-nagyon felerősíti a telefon.

Csak, hogy érzékeltessem: az 5% szürke az nyomtatásban 95%-közeli fekete lenne, de mivel ez RGB(!), legyen 5%. :) Csinálok egy fotót erről a telefonnal, és az 5% szürkét kb. 50%-osnak fogja exponálni.
Ez nagyon-nagyon durva eltérés.

(#22212) Joshi válasza daneel_hu (#22211) üzenetére


Joshi
titán

Az a lényeg hogy LG gyártását fejleszteni kellene. Persze könnyű messziről dumálni, de ha valami nem jó akkor nem jó. Egyébként nem is azzal van a legnagyobb baj, hogy nem tökéletes a gyártás, hanem az hogy nagy a szórás. Kaphatsz egy tök jó panelt is, de amúgy kaphatsz egy nagyon rosszat is. KB mint az LCD háttérvilágítása Sony-nál. ;]

(#22213) Partz válasza daneel_hu (#22211) üzenetére


Partz
senior tag

Pár éve sajnos 10%-on is látványosak voltak ezek a hibák az Lg-ken. 2016-tól javultak ilyen téren az Lg oled panelek, de közel nem tökéletesek a mai napig. Samsung 55S9C beszámolók alapján banding mentes volt.


2015 LGD oled panel

De nem szeretnék ilyen banding posztolós dolgokba belemenni, létező gyártástechnológiai hiba amin van még mit csiszolni. Ettől függetlenül ezek a hibák a gyakorlatban szinte láthatatlanok, nem úgy mint egy lcd bevilágításából adódóak.

(#22214) alaves válasza Partz (#22213) üzenetére


alaves
addikt

A szürke banding csak a kisebbik baj sajnos. A piros subpixel degradációja az igazi probléma.
Csak egy tapasztalat: panelcsere előtt, úgy 1500-2000 üzemóránál a piros tesztképen volt csak igazán erős banding, szürkén szinte nem is, majd pár hét után észrevettem, hogy a nickjr. logó nick része örökre kifakult a piroson, viszont a piros banding teljesen eltűnt.

Samsung 65S90C/Asus RTX 3050/i5-4460/Asus B85M-G/16GB RAM*Creative FPS1600 4.1 Speaker*Sennheiser HD 230*[LG OLED55C1, Philips 55OLED754, LG OLED55B7V]

(#22215) daneel_hu válasza Joshi (#22212) üzenetére


daneel_hu
addikt

22 hónapnál jelezzem a problémát? ;) :P

(#22216) Joshi válasza daneel_hu (#22215) üzenetére


Joshi
titán

Nehogy, mert LG is úgy jár mint Pana a plazmával, bezárhatják a bótot. ;]

(#22217) janos666 válasza Joshi (#22209) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Ezek a szabványok elképzelhetőek úgy, mint egy-egy halmaz.
Emellett egy tetszőleges kijelző, pl. az LG idein OLED panelje is egy ugyan ilyen halmaz. (Egy Samsung QLED LCD panel pedig egy másik halmaz, és így tovább...)

A fenti halmazok közül a "LG OLED'18" nevű halmaz túllóg a Rec709 SDR-on, de kisebb mint a Rec2020 HDR10 halmaz, de egy "Samu QLED'18" megint egy másik, ezektől eltérő halmaz. Rengeteg egymástól különböző halmazunk van.

Szóval, mikor nézed valamelyik szabványos formátumot, akkor a TV processzora konvertálja a (valamelyik) "szabványt" a "panel" halmazába. Ezért tudjuk a a TV-inken nézni az új és régi formátumokat is, illetve ezért tudjuk nézni a Rec2020 anyagokat OLED-en és QLED-en is.
Sőt, igazából bármikor hozzá lehet adni új formátumokat, ha szeretné a gyártó és elbírja a SoC a szükséges számításokat (ilyenre jó példa, mikor egy TV DolbyVision támogatás nélkül jelent meg, de később megkapta firmware-el).

Most képzeld el (igen, ez egy elméleti példa lesz, ne ezen kötekedj majd, hogy ez elméleti példa, de le kell egyszerűsíteni az érthetőség miatt), hogy átkapcsolod a TV processzorát úgy, hogy 1:1 tovább engedi a képet, abszolút semmit nem csinál vele.
Ilyenkor mindenféle szabványos formátum hülyén fog kinézni a képernyőn (igen, mind, a Rec709 és Rec2020 is egyaránt).

Na most fogsz egy processzort (ami lehet egy PC VGA GPU-ja, vagy bármi hasonló, amit tud képeket manipulálni), berakod a forrásanyagod és a TV közé, aztán megcsinálod vele a szükséges konverziókat.

Most újra tudsz nézni mindenféle szabványos anyagot a tetszőleges kijelződön.

Kb. így működik az is, amiről beszéltem, csak annyi a különbség, hogy a gyakorlatban nem (vagy nagyon ritkán) tudod teljesen kikapcsolni a TV belső processzorát. Ugyanakkor általában be lehet állítani úgy, hogy sokkal kevesebb dolgot csinál, mint általában.

Tehát pl. ha WCG (wide color gamut), azaz tág színterű kijelzőpanel van egy TV-ben (most mindegy mennyire tág, a lényeg, hogy túllépi a Rec709-et), ami az SDR tartalmaknál megkövetelttől sokkal nagyobb fényerőre is képes (mindegy, hogy mennyivel, a lényeg, hogy >>120nit, mondjuk legyen 380nit), és beállítod úgy a TV menüjét, hogy ezt a tág színteret adja vissza az elérhető maximális fényerő mellett, akkor ha >>>ebbe<<< az egyedi "panel" színtérbe konvertálsz egy külső processzorral, akkor lényegében HDR kompatibilissé teheted a TV-det, ami magától nem ismeri ezeket a formátumokat. (Azt mondtam HDR kompatibilissé, nem HDR minősítésűvé ! Ne kötekedj ezen se.)

Ha ez a "panel" színtér mondjuk félúton van a Rec709 SDR és a mai HDR-es TV-k jellemző színterei közt, akkor jobb eredményt fogsz kapni így HDR forrásokból, mint SDR forrásokból. (De amúgy van is piacon olyan HDR TV, ami szűkebb színterű, mint pl. az LG OLED-jei. Viszont régen is volt olyan, ami közel DCI-P3 színteret tudott, még a HDR korszak előtt.)

Az asztali lejátszók persze nem fogják ismerni a "panel" színteret, csak a Rec709-be fognak konvertálni, de egy PC-n pontosan meg tudod oldani, hogy Rec2020-ból tetszőleges "panel" színtérbe konvertálj (kiválthatsz egy HDR-es TV-be épített belső processzort a PC-vel, mint külső processzor).

Nyilván jobb eredményt kapsz a HDR-hez felkészített TV-vel, mert ez a "panel" színtér is a kor kívánalmaihoz lesz igazítva (már amikor, de jobb esetben) és általában jobb eredményt ad, ha a belső processzor csinál mindent (na nem mint ha egy beépített processzor nem csinálhatna néha hülyeséget, de legyünk optimisták). De arról volt szó, hogy mit lehet és mit nem, illetve mikor mi lehet relatívan jobb vagy rosszabb.

A lényeg, hogy valamilyen konvertálás mindig van, mindig egy (vagy több) processzor oldja meg ezeket. Amivel érveltem, az pedig az volt, hogy külső eszköz is meg tudja csinálni azt, amit a belső processzor, de a külső pl. PC esetén teljesen szabadon programozható lehet, így olyasmit is meg tudsz vele csinálni, amire nem készítették fel előre a gyárban.

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#22218) janos666


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Most tűnt fel, hogy van egy kis gikszer a 04.10.25-ös (legutolsó hivatalos) LG B8 firmware-el: a Technicolor módokban valamiért Warm1/Meleg1 az alapértelmezett fehéregyensúly, pedig továbbra is a Meleg2 az, ami a legközelebb áll gyárilag a D65-höz (amit elvileg adnia kéne a "helyes" képmódokban). A Cinema/Színház és Prof módok most is Meleg2-re állnak be (képmódon belüli) reset után is.
Nem tudom, hogy egy komplett készülék reset után helyreállna-e, de nem hiszem. (De ezért kár lenne...)

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#22219) daneel_hu válasza janos666 (#22218) üzenetére


daneel_hu
addikt

E8-ason ugyanez a helyzet.

(#22220) daneel_hu válasza ^Boss (#22191) üzenetére


daneel_hu
addikt

"Jelentem, a b6om kicsit beegett es a szerelo szerint el kalibralta magat (egy nagyobb savban mas szinek, fenyero volt, ami eleg feltuno es zavaro volt egyszinu hatternel). A vege levasarlas lett az mm-ben, igy egy c8 valtja korrekt az lg szerviz!"

Azért igen furcsa, hogy egy alap 2016-os modellre nincs cserepanel. B6-ból biztos sok fogyhatott, még akkor is ha inkább 2017-től vásároltak a népek itthon is oledet. Igaz, ezeknek a garanciája lassan végképp kifut.
Vagy volt de annyit cseréltek, hogy elfogyott. :P

(#22221) Gaben360 válasza janos666 (#22217) üzenetére


Gaben360
senior tag

Na akkor egy kérdés ehhez kapcsolódóan.
Nekem egy EG 910 van,ami full hd 3 d,ehhez a tv-hez akarok venni egy Himedia Q10 pro-t ami mint tudjuk 4k HDR képes cucc.Szóval,ha ráengednék a tv-re egy 4k hdr-es filmet,akkor jobb eredményt látnék,mint egy 1080p blu-ray remux?Elviekben a panel 10 bites.
Ha így cselekednék,akkor a himedia visszakonvertálná a 4k-t full hd-ra? Vagy meg sem jelenítené a tv?
Már nagyon le kéne cseréljem a popcornt,és hamár cserélek,akkor 4k-t vennék.

Az éj sötét,és tele iszonyattal! "Néha szívesen lennék egy régi gyárépület ablaka....csak állnék ott beb@szv@"

(#22222) dh66e válasza daneel_hu (#22220) üzenetére


dh66e
veterán

Gondolom ki is futott már annak a széiának a gyártása,elfogyott a raktárkészlet a panelekből vagy tudják az Lg-nél hogy felelsleges cserélni mert a következőnek is ez lesz a vége gari időn belül.

[ Szerkesztve ]

(#22223) RobexX10 válasza dh66e (#22222) üzenetére


RobexX10
aktív tag

Sziasztok!

Aki beregisztrálta a TV-t(B8) LG oldalán 5 év garanciára az kapott valamilyen vissza igazolást róla?

(#22224) junior19 válasza Gaben360 (#22221) üzenetére


junior19
senior tag

Ahogy én leszűrtem itt, illetve más fórumon is beszélgettünk erről, médialejátszóval nem fogod tudni a hdr-t megjeleníteni a full hd-és tévén a hdr-es anyagot. Más a gamma hdr-nél, s megint más sdr nél. A színteret hiába nagyobb tartományban jeleníted meg, s lesz nagyobb fényerőd is.
Ha pedig sdr anyagot küldesz rá, akkor ott a nagyobb színtér már eltérést okozna az sdr anyag színterétől.

codec project

(#22225) Partizan182 válasza junior19 (#22224) üzenetére


Partizan182
senior tag

Mi próbáltuk anno a kalibrátor sráccal 10 bit (nem hdr) patternekkel etetni a 910-et, fogadja de 8 biten jeleníti meg, nincsenek plusz gradiensek sajna.

(#22226) dgyuri0123 válasza Gaben360 (#22221) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

Szerintem tök felesleges a Q10. Az android része eléggé bugos, mint minden android.

Én CE-et használok sd kártyára kiírva 4khdr képes S905X Amlogic dobozon és remekül működik. A 4k HDR-t automatikusan konvertálja a 910V-nek megfelelő méretűre és formátumúra. Annyi van, hogy a HDR picivel sötétebb árnyalatú, amin simán tudnék állítani, de nem akarok, mert nem annyira zavaró. Amúgy léteznek már 4khdr-ből konvertált 1080p anyagok és el kell mondjam, piszok jó a képminőségük, harmadakkora helyet igényelve, mint egy "hagyományos" 1080p MKV. Még nem túl sűrűn fordul elő, de ami van, az magáért beszél.

"csak a zene van"

(#22227) ImACeltic


ImACeltic
őstag

Regisztrált már valaki cseretévét az 5 éves LG gari miatt?

Felhívtam a Telekomot, hogy tisztázzam, milyen dátumot, nyugtaszámot/számlaszámot írjak a TV regisztrálásánál és azt mondták, hogy a régiét. Na de gondolom a TV sorszámához már az új kell gondolom, ezért azt írtam be. Remélem jól csináltam. Gondoltam majd felhívom az LG-t, hogy sikeres volt-e a regisztráció.

Gamer(PS5, PC), sport fan.

(#22228) ImACeltic


ImACeltic
őstag

Lenne még egy kérdésem, már nem tudom szerkeszteni az előzőt.

Éjszakás meló előtt eddig ilyenekre aludtam el délután: [link] Lehet valamilyen panel probléma ebből, ha hosszabb távon ilyeneken alszom el? Úgy szoktam, hogy elindítom, aztán beállítom a TV-n, hogy 1 óra múlva kapcsoljon ki.

Gamer(PS5, PC), sport fan.

(#22229) adamssss válasza ImACeltic (#22228) üzenetére


adamssss
veterán

Ha ki van rakva teljes képernyőre és nincs semmi statikus logó benne akkor semmi baja nem lesz.

Addig gyorsítottuk a világot míg mi magunk maradtunk le...

(#22230) janos666 válasza Gaben360 (#22221) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Az ilyesmiket egyénileg kell megvizsgálni és mérlegelni.

Sok UHD HDR képes lejátszó tud konvertálni FHD SDR-ba (szabványból szabványba, nem egyénileg a TV saját képességeit nézve) és sok FHD SDR TV tud fogadni 10 vagy 12 bitet, illetve sok UHD HDR anyag produkál jobb képminőséget sötét jelenetekben is felbontástól függetlenül (pl kevesebb rajuk a képzaj, tisztábbak az "árnyékok") olyasmik miatt is, hogy hatékonyabb az új tömörítés és/vagy magasabb a bitráta, vagy szimplán egy új, jobb master (ha régi film, akkor általában "felújították", az új eszközökkel esetleg jobb munkát hoztak össze).

Ugyanakkor egy kompakt lejátszó SoC nem biztos, hogy elég jó minőségben konvertál, hogy ez számíthasson (ez nem olyan folyamat, mint maga a H26x dekódolás rész, ahol köteles minden lejátszó egyforma eredményt adni).
Ugyan így nem biztos (ha tegyük fel nagyon jó a konverzió), hogy adott TV-n kiütközhet a különbség (FHD SDR TV-k közt is van bőven, ami a 8 bites gradienst is csúnyán jeleníti meg, azokat nyilván hiába eteted 10 bit-el).

Ha van rá lehetőséged, próbaképp köss rá egy erős PC-t és próbáld ki.
De tippre nem éri meg.

Annak idején még a B6-al (az mondjuk MediaTek SoC-os volt) sem voltam megelégedve (és azt még gyakorlatilag csak SDR-al nézegettük, nem HDR-el), sőt még a C7 is csak a Technicolor frissítés után lett igazán jó.
Nem követtem tovább az FHD OLED-ek életét, nem tudom javultak-e később, de ahogy lentebb is írta (#22225) Partizan182, ezek nem voltak túlzottan eleresztve precizitás tekintetében, szóval a 10bit-ből nem profitálnál.

A tágabb színtéret tudnád kamatoztatni, de azt csak akkor, ha PC-vel konvertálsz (és nem egyszerű dolog, a lenti inkább egy elméleti vita volt, mintsem hogy ezt javasolnám bárkinek ... sok minden kell hozzá, és hosszas munka: külön erre kell beállítani egy képmódot, műszerrel kimérni az új egyedi színteret, 3DLUT-ot készíteni hozzá és betölteni a PC-s lejátszóba...).

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#22231) AkosKJ


AkosKJ
tag

Na srácok ma jött az új panel ki is cserélték. KB mindent leszedtek róla 1 alaplapot jobbon, 1 tápot balon, 2 hangfalat. Eredmény minimális inhomogenitás csak, fényévekkel jobb az előzőnél. Ez a "szürke teszt" amúgy bent van a tvben is, csak szervíz távírányítóval jön elő, de mennyivel jobb lenne ilyen értéknél ezt a gyárban tesztelni na mindegy.
LG szervíz szuper, a szerelő is normális volt, már ezért megérte LG választani.

[ Szerkesztve ]

(#22232) torma1981 válasza AkosKJ (#22231) üzenetére


torma1981
veterán

Az biztos, hogy én is csak LG-t fogok venni. A legjobb szerviz az tuti.

(#22233) Joshi válasza janos666 (#22217) üzenetére


Joshi
titán

Én eddig is értettem amit írtál, de eleve nem UHD tévéről beszéltem ami egyértelmű hogy nagyobb teret ad, hanem Full HD tévéről. Illetve még mindig nem PC-és mókerolásokról, de a lényeget leírtad a #22230-ben is. Köszi. :R

(#22234) AkosKJ válasza torma1981 (#22232) üzenetére


AkosKJ
tag

Egészen addig míg majd esetleg nem lesznek ilyen segítőkészek panel vagy tv csere esetén mert akkor lesz ám itt k....pi..zás 😁 De remélem ezen a szokáson nem változtatnak.

(#22235) polonic válasza ImACeltic (#22227) üzenetére


polonic
félisten

Szia!

Telekomtól van az LG tv-d ha jól sejtem a leírásból
Neked mennyi idő alatt szállították ki a rendelés leadásától számítva?

(#22236) torma1981 válasza AkosKJ (#22234) üzenetére


torma1981
veterán

Nekem is nagyon hamar cseréltek panelt. Gari is újra indult. :) Mi kell még. Az ügyfélszolgálat első osztályú.

(#22237) Ateszpapa


Ateszpapa
addikt

A Telekomtól vett TV-t érdemes regisztrálni?
B7V, sajna erre nem él az 5 év gari. :(

(#22238) Joshi válasza torma1981 (#22236) üzenetére


Joshi
titán

"Mi kell még."
Mondjuk egy olyan tévé amit nem kell gariztatni mert jó? :B Most nem a Sonyról beszélek, mielőtt egyesek elkezdenek trollkodni, hanem tényleg komolyan mondom. Tehát az gáz ha gariztatni kell valamit. ;)

(#22239) dgyuri0123 válasza Joshi (#22238) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

Mert?

LG oledből fogy évi több tucat. Talán megbocsátható, hogy van közülük évente 3-4 db hibás. Te épp szerencsés voltál a Sonyval, de lehet hogy az 50-ik Sony épp úgy beszarik majd, csak az nem biztos, hogy a szerviz is annyira "barátságos" lesz, mint az LG-é.

[ Szerkesztve ]

"csak a zene van"

(#22240) Joshi válasza dgyuri0123 (#22239) üzenetére


Joshi
titán

Kapásból tudok legalább fél tucat embert itt a topikban, de szerintem több van aki cseréltette már a tévéjét vagy paneljét. És ebbe nincs is benne akikről nem tudunk. :U

Én inkább nem akarok barátkozni a szervizzel, ha egy mód van rá. :B

[ Szerkesztve ]

(#22241) dgyuri0123 válasza Joshi (#22240) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

Fél tucat = 6.
Kb 3 év alatt jött össze ez a darabszám. Továbbra sem értem mi a bajod. :)

"csak a zene van"

(#22242) Joshi válasza dgyuri0123 (#22241) üzenetére


Joshi
titán

Ja én nem tudok konkrét számokat mondani, csak tippeltem. De nem is ez volt a mondanivalóm lényege. Ha meg van még, akkor én erre (#22236) reagáltam a magam módján.

[ Szerkesztve ]

(#22243) daneel_hu válasza Joshi (#22238) üzenetére


daneel_hu
addikt

"Mondjuk egy olyan tévé amit nem kell gariztatni mert jó? Most nem a Sonyról beszélek, mielőtt egyesek elkezdenek trollkodni, hanem tényleg komolyan mondom. Tehát az gáz ha gariztatni kell valamit. "

Alapvetően ugyanaz a veszély leselkedik a SONY-ra mint bármely más OLED-re, lévén mindegyikben LG-panel van szerelve. Biztosan van pár apróság amivel késleltetni lehet a pixel-öregedést, de megelőzni szerintem nem lehet. Kizárólag az user felhasználói szokásain múlik, hogy beég-e a tévé, vagy nem.

Ez egy nagyszerű termék, de messze nem tökéletes.
A gyár egyet tehet, hogy lavírozik a szerviz/cserék között, és ameddig tudja magasan tartja az árakat.

Mindenesetre - ezt megelőzvén - az, hogy pár mondat mögé "bebújik" a garanciafüzetben, magyarán egy általános tévéhasználati szokást akar megváltoztatni pusztán azért mert nem tökéletes a termék, nos szerintem ebből csak baja lesz a jövőben. Nagyon-nagyon ingoványos talaj ez.

Félreértés ne essék, szerintem ez egy rohadt jó tévé, de nincs hozzá megfelelő reklám/tájékoztatás/figyelmeztetés ki minek akarja hívni...

Itthon az ilyen és hasonló tájékoztatási hiányosságok miatt durván oda szokott b***ni a gvh, bár ők inkább a szolgáltatásokra buknak rá, most épp a Vodafone-t nyomták szét, mert egy kártyás szolgáltatásuknál nem volt teljesen megfelelő a reklám. :)

(#22244) Joshi válasza daneel_hu (#22243) üzenetére


Joshi
titán

Én nem vagyok ilyen borúlátó OLED kapcsán, ha gondolod néhány év múlva prezentálom az OLED tévém állapotát.

(#22245) daneel_hu válasza Joshi (#22244) üzenetére


daneel_hu
addikt

Olvasnod kellene a sorok között.
A felhasználói szokásaid fogják megvédeni a tévéd... nem a tv saját magát.
Nem mindegy. ;]

Azt remélem nem gondolod, hogy egy extrém használat nem égetné be a SONY-d? :)
Szerintem ha a CNN-t néznéd éjjel-nappal, azon semmi nem segítene, se a SONY márkanév, sem a 20-as oled light-nak megfelelő sony-beállítás.

(#22246) Joshi válasza daneel_hu (#22245) üzenetére


Joshi
titán

Én ezzel tisztába voltam az OLED megjelenésének pillanatában, arról én nem tehetek hogy sokan nem olvasnak utána a dolgoknak. Mindenki azt vesz és úgy használja a cuccait ahogy akarja.

(#22247) daneel_hu válasza Joshi (#22246) üzenetére


daneel_hu
addikt

Ezt értem és megértem, és magam is hasonlóképpen teszek, miután az első körben "fail" történt részemről (is), bár nekem 2016-os oled-em volt.
De ezzel nem bujkálhat egy gyártó, azt pedig neked kellene megértened.

Ez ide kevés lesz, ahogy az öcsém mondaná. ;]

TE... nem átlagfelhasználó vagy, mint ahogy itt a PH-fórumon senki nem az, mivel aki ilyen és hasonló fórumot olvasgat az már eleve nem lehet átlagfelhasználó.
De ettől még egy átlagos felhasználásnak is meg kell(ene) felelnie egy tévének. Ez egy tévé... szerintem így is hirdetik.(!)
Tehát amennyiben kacsatévét vagy éjjel-nappal budapestet, vagy eurosportot néz rajta valaki, akkor is kifogástalanul kellene működnie. Ahogy teszi is... egy ideig.

Be lehet bújni a garanciapapír mögé (ott 10 pontos betűmérettel leírni, hogy mi lehet a baj ekkor és ekkor... stb...) de ez rohadtul kevés lesz... én szóltam.

[ Szerkesztve ]

(#22248) janos666 válasza Joshi (#22233) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

nem UHD tévéről beszéltem ami egyértelmű hogy nagyobb teret ad

Mint százszor elmondtam: nem egyértelmű. Van olyan régi LCD, ami hasonlóan tág színterű, mint egy mai OLED.

PC-és mókerolás

Ezt is századjára mondom el: a PC csak egy eszköz. Mondhatom helyette azt is, hogy "egy sokezer dolláros speciális hardware", ha az jobban tetszik.

(#22243) daneel_hu

Kb. 20 éven át voltak piacon PDP-k, és azoknál sem volt hivatalosan garanciás probléma a beégés. Mondjuk az utolsó 10 évben, mikor kezdtek netre mászni az ember, már nehezebb volt őket elkoptatni, mint a korai OLED-eket.

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#22249) Joshi válasza janos666 (#22248) üzenetére


Joshi
titán

Most már mondhatnál egy olyan Full HD tévét ami meg is tudja jeleníteni az általad felvázoltakat. Tényleg kíváncsi vagyok, mert írták is hogy a Full HD OLED is hiába 10bit-es panelt tartalmaz, ennek semmi előnye nincs. És azt se bizonyítottad be hogy az átlag Full HD kijelzők profitálnak a 4K HDR-ből. És én legalább írtam egy lejátszót ami nem kommersz fajta, de te semmi konkrétumot nem írtál. :(

(#22250) janos666 válasza Joshi (#22249) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Lapozz fel régi TV teszteket, amiken méricskéltek, és vannak benne grafikonok a natív színtérről. Van olyan, ami kb. DCI-P3. A legtöbb Sony triluminous és Samsung QLED ilyen. A Quantum-dot pont a tág színtérről szólt és megjelent már a HDR előtt.

Ha pedig szeretnél látni viszonylag sima 10bit gradienseket egy 10 éves TV-n, akkor keress egy öreg Pioneer Kuro-t. Az nyilván tele van ditherzajjal, mint minden PDP, de nem ez a lényeg (hanem hogy fogadja a 10bit-et és a maga módján meg is jelenít belőle többet, mint a 8bit, simábban néz ki rajta a 10bit gradiens, mint a 8bit, akkor is ha egy Sony A1-en még simább a 10bit).

A PC szavakat pedig cseréld le arra, hogy "nagyon drága speciális programozható processzor", vagy "protonmeghajtású csápos hirdetődroid" (ami tetszik). :P
Nem tehetek róla hogy pillanatnyilag senki nem árul "grolified million dollar HTPC"-t egy jól hangzó márkanév alatt valami szép dobozban neked ilyen képességekkel, mint egy jobb féle mezei PC, de csúcsszuper médialejátszónak nevezve. ;]
Arra hivatkozok, ami létezik és ismerem.

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.