- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- MaxxDamage: Vizes Laptop Hűtés? Lehetséges? Igen!
- Argos: Az vagy, amit megeszel
- bambano: Bambanő háza tája
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- Barthezz2: Cím: Ismeretlen - Chapter 5
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
-
PROHARDVER!
(rögzített hozzászólás)
Legyetek szívesek az offtopik témákat ne ebben a topikban tárgyaljátok ki. A topikgazda is jelezte, most törölni kellett jópár hozzászólást, most már maradjatok a (szakmai) topik keretei között.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ballington
addikt
válasz
ubyegon2 #99769 üzenetére
Ez az ablak lenne
Azt nem merem kijelenteni 100%-ra, hogy a böngésző használata közben. De míg frissítettem a rendszert, vagy használtam a terminált, addig nem jött elő, igaz nem is volt olyan sokáig használatban. Illetve tény, hogy csak e közben jött elő, mert csak erre indítottam a böngészőt állítgattam, semmi mást.
A Firefox-ban annyi történt, hogy a beállításokkal ügyködtem, illetve elmentegettem a kezdőképernyőre a szokásos weboldalakat, amiket használni fognak. Yt be lett töltve, de videók nem lettek lejátszva. -
ballington
addikt
válasz
ubyegon2 #99767 üzenetére
Ha arra lennél kíváncsi, hogy milyen kiterjesztéseket tiltsak le, arra tudok válaszolni: nem adott meg semmi konkrétat. Sajnos nem volt annyi eszem, hogy screenshotot készítsek róla és lementsem. Szülőknél van a gép és elvileg csak hétvégén leszek otthon megint. De rákeresek neten, hátha feldobta már valaki.
-
ballington
addikt
Sziasztok.
Feltelepítettem a Mint 22-őt az alábbi gépre: ASUS B85M-Gamer alap, Intel i5 4570 cpu, msi gtx660 vga.
Már a telepítés fura volt. Először Ventoy-al próbáltam, ami be is töltött, viszont az iso kiválasztás után hibát dobott. Ezt betudtam a régi BIOS-nak és alaplapnak. Majd készítettem külön az iso-val egy usb telepítőt. Ezzel hiba nélkül fel is telepítődött a Mint Cinnamonnal, viszont az első újraindítás után nem indult el. A bios után Secure Boot-ra hibát dobott egy olyan üzenet kíséretében, hogy először a kernelt kell betölteni. A secure boot-ot nem tudtam kikapcsolni, csak átkapcsoltam Windows UEFI-ről Other OS-re. Így már elindul a Mint is.
Ez volt a telepítés, nem tudom, hogy ez mérvadó-e az alábbi hobára, gondoltam azért leírom.
A hiba tehát, hogy a rendszer használata közben elég hamar kifagy, szó szerint, csak a reset segít. Nem tudtam sokat tesztelni, de általában a böngésző használata közben. Azért mondom ezt így, mert pl a frissítések, terminál használatánál nem. Másra meg nem lesz használva, csak böngészésre.
A fagyást megelőzően a cinnamon környezetre ugrik elő egy ablak, hogy AZ összeomlott, tiltsak le valamilyen kiterjesztéseket, és hogy újraindítsa-e a környezetet vagy ne. Mindegy mit válaszolok, a fagyás kis idő múlva bekövetkezik.
Kérdésem, hogy ez lehet vga driver hiba által? Mégiscsak egy 11 éves darab. -
ballington
addikt
válasz
ubyegon2 #99574 üzenetére
Ja, így már értem. Köszi a kiegészítő infót. Annyira nem vagyok otthon nvidia-linux párosításban, azt tudom, régebbben bajos volt. Most már azért jobb a helyzet, több disztró is felkészül rá előre. Nézek több disztró tesztelős yt-ert, azért el tudnak vele szórakozni még ma is.
Szerintem sem lesz gond a nyílttal, tényleg csak a böngésző lesz használva, a monitor is csak 60Hz-et tud. -
ballington
addikt
válasz
5leteseN #99559 üzenetére
LGA 1150-es tokozású középkategóriás i5, a pontos típusát nem tudom most megnézni.
Az lett volna a következő kérdésem, hogy a Mint22 felajánlaná-e a kompatibilis drivert vagy felerőltetné a legfrissebbet, de ezt nagyjából előre megírtátok.
Lehet megpróbálom első körben a ZorinOS-et feltenni, mert jelenleg egy laptopot használ amin az van, nem akarom terhelni a változatos disztrókkal.
Ha nem működik, megy fel a Mint 22. -
ballington
addikt
válasz
ballington #99554 üzenetére
Belegondolva, igazából ami kihívás lehet, az a vga driver.
-
ballington
addikt
Sziasztok, van egy régi gépem (talán 2013 környékén vettem), intel i5-ös procival és egy nvidia GTX 660 vga-val. Linuxot tennék rá, valami felhasználó barátabb köntösben anyámnak, aki csak böngészik rajta. Első körben Zorin OS re gondoltam. Van esetleg más alternatíva, ami talán jobban passzolhat a régi hardverhez?
-
ballington
addikt
Azért nem írtam le, mert túl sok mindent állítgattam, ide-oda, a sorrendet se tudtam volna felsorolni és hogy mit mire. Egyébként csak a fenti alkalmazásokat telepítettem fel, illetve azon belül az input-output paraméterekkel játszottam. Az volt fura nekem, hogy miért az újraindítás után ment el minden.
De közben újratelepítettem a rendszert, mert annyira nem laktam be, így most jó. A közeljövőben nem fogom ezt az audiót bántani, azt már tudom.
De köszi. -
ballington
addikt
Sziasztok!
Adott az alábbi rendszer: Fedora40, gnome. Hátsó USB-re kötve egy külső dac, azon egy fejes. Az alaplapi line out-ra kötve egy erősítő, hangfalakkal. Eddig tök jól működött, tudtam kapcsolni a hang kimenetet vagy a fejesre, vagy a hangfalakra.
Namost tegnap este próbálgattam a Pulseeffects-et+PulsAudio Volume Controllt, mert a fejesemhez találtam egy módosított EQ-t, amitől szebben szól. Szólt is, tegnap estig.
Azonban ma reggelre bugosan indult a rendszer, nem adott ki hangot egyik vonalon sem, de nagy nehezen sikerült hangra bírni őket. Hozzáteszem, hogy pl. yt videókat nagyon nehezen játszotta le, nem töltötte be, de csak délután jöttem rá, hogy miért.
Aztán ma délután megint bugosan indult a rendszer, de most már sehogy sem tudtam szóra bírni. Leszedtem a Pulseeffects-et és a Volume Controlt, de valami továbbra sem okés. A fejest nagy nehezen sikerült hangra bírni (de szerintem régen nem volt ennyire komplikált), de a line out-on egyáltalán nem jön hang, sőt a yt sem játszik le videókat, csak ha mute-olva vannak. Szóval ha rendesen jó a hang, akkor lejátsza a videókat hanggal, de ha nem jön ki jel, akkor a videót sem játsza le, csak ha mute-olva vannak.
Mit tudok tenni? Van valami hang driver reset vagy ilyesmi? Vagy tegyem újra a rendszert, mert amúgy is tervezem a közeljövőben? -
ballington
addikt
Sziasztok!
Fedora 40 alatt telepítettem Steam-et, ami első indulásra szépen futott is. Aztán valami történt, mert azóta csak akkor indul el, ha terminálból futtatom. Ez mitől lehet? Nem mintha olyan nagy gond lenne, mert elfut közben a terminál is, engem nem zavar.
De ha az alkalmazások között az ikonra kattintva indítom el, nem tölt be a Steam. Az ikonja előugrik pár 1-2 mp-re a dokkolóra, aztán eltűnik, majd kis idő után megint és ez megy a végtelenségig. A folyamatok között is ott szerepel, onnan tudom csak kilőni.
Amúgy amiket eddig teszteltem: Icarus, Civ6 szépen futnak. Még FS22-őt (és vele a controllert) illetve WoT-ot kell majd tesztelnem. -
ballington
addikt
Sziasztok!
Tervezem, hogy kipróbálom állandóra a linux-ot, leginkább játszok rajta, illetve netezés. Nem teljesen új a linux számomra, régebben már ismerkedtem az ubuntu-val, Mint-el, illetve jelenleg egy Zorin OS fut a laptopon, de azon csak böngészgettem.
Sok videó ajánlást nézegettem mostanában, úgy tűnik hogy a Fedora 40-et próbálom ki.
Van egy 128GB-os SSD-m, ami jelenleg csak a fiókban hever. Ezt tervezném berakni a gépbe, telepíteni rá a Fedorát és kb. mindent, ami azokhoz a játékokhoz kellhet, amik vannak.
Ez a 128GB elég lehet, ha egyszerre csak egyet próbálok ki? A WoT a legnagyobb, ami a Win alatt 70GB-ot emészt fel. -
ballington
addikt
Sziasztok!
A jövőben egy HP ProBook 430 G4 -et vennék, amire elsődleges rendszernek egy linux mint-et gondoltam, másod os-nek egy win10-et (esetleg win7).
Lehetnek problémák a linuxnak ezzel a laptop konfiggal? Driverek, ilyesmik működnének megfelelően?köszi
-
ballington
addikt
Sziasztok!
A jövőben szzeretnék magamnak laptopot venni, eddig pc-m volt/van.
Kicsit leegyszerűsödött az otthoni használat, ezt kihasználva arra gondoltam, hogy win helyett inkább lnuxot használnék. Már többször neki futottam, szóval nem annyira ismeretlen.
Egy Mint-re gondoltam.
A kérdésem, hogy a mai disztrok mennyire támogatják a laptopos hardvereket, kell-e valamire figyelni. -
ballington
addikt
válasz
CPT.Pirk #12700 üzenetére
Mindenesetre nem tudom mi van a Chakra-val, mert se a Chrome, se a firefox nem indul el, a rekonq meg gyakran kiakad, és amikor elindítom egy újraindítást követően, jön a hibaüzenettel, hogy nem lett megfelelően leállítva.
Ezt azóta csinálja, mióta egy Chrome frissítést próbáltam letölteni a csomagkezelőjével. -
ballington
addikt
Megmaradt a Chakra live usb-m, arról vissza lehet majd hozni a grub-t?
-
ballington
addikt
Szóval akkor tegyem fel az új w7-et, aztán majd a grb-ot meg leht valahogy javítani. Viszont az újabb probléma, hogy az első w7-et be tudom majd bootolni?
-
ballington
addikt
Hello!
A laptopon van egy Win7 és egy chakra, megy a grub menü is. Azonban kellene nekem egy újabb Win7, hogy miért, ne kérdezzétek, kell. A partíció már meg van hozzá.
Ha felteszem, nem foglya megbolygatni a grub menüt? -
-
ballington
addikt
Na felment a kubuntu, viszont vannak fura dolgok:
1. Nem tudom se leállítani, se hibernálni, se kijelentkezni, semmi
2.Elvileg magyart választottam, de mégis angol (mondjuk ez még elfogadható)
3. Amarok-ban nem játsza le az mp3-at. Felajánlja, hogy plug-in kell, elvileg installálni is tudná, de nincs jogom. Namost ez érdekes, mert ubuntu-ban ha admin jogosultság kellett valamihez, akkor automatikusan kérdezte a jelszót, de itt semmi.
4. A vga-t hogyan tudom lecsekkolni, hogy van 3d gyorsítás? Mert eddig nem telepítettem semmit hozzá. Mobility Radeon.
5. Flash playert hogyan tudom feltenni, hogy böngészőbe tudjak videót lejátszani? rekonq-ba nem ajánlja fel, bár firefox és chrome-t nem próbáltam.Egyelőre ennyi. Illetve jó lenne, ha lehetne azt bekapcsolni, hogy ha egy usb egér csatlakoztatva van, akkor a touchpadot automatikusan kapcsolja ki. De az is jó lenne, ha én ki tudnám kapcsolni.
-
ballington
addikt
Hello,
Akarom a kubuntut telepíteni, beállítom a partíciókat, de ntfs-t nem tudom kiválasztani. Van egy W7-em meg a kubu, és lesz egy közös partíció, amit mindkét OS látná, de nem tudom ntfs-re választani. Minek állítsam be akkor?
Másik dolog, hogy /boot nem kell partíció nem kell, hogy a gép bootolásánál legyen egy OS választó? -
ballington
addikt
Hello!
Most vettem egy laptopot, szeretnék rá legelőször is egy win7-et, majd később egy linux-ot.
Hogyan érdemes csinálnom?
Odáig megvan, hogy először is partícionálnom kell. Azt is tudom, hogy linux-nak min. 2 partíció kell (/root és /home nak), de ezt később szét tudom választani linux telepítés közbe. Viszont mit hova tegyek? Ha az első részre teszem a w7-et, nem lesz gáz az első résszel, ha a második partíciót később formázom? -
ballington
addikt
én meg azt nem találom, hogy a Saját mappát hogyan tudom kirakni az asztalra
-
ballington
addikt
linux alól át lehet valahogy vinni a thunderbird-s levelezéseket xp-re? esetleg vissza?
-
ballington
addikt
hy all!
linux típusú fájlrendszerekkel (pl. ext3 v. reiserfs) leformázott partíciókat hogyan tudom visszaformatálni NTFS-é...csak partition magic-el?
ha csak egy vinyó van kéznél -
ballington
addikt
A köv. kérdéssel bombáznám a master-eket:
volt egy nvidia 7600gt-m, vele felraktam egy ubuntu dapper drake-t...aztán azt eladtam, azóta a linux-t el sem indítottam, úgysem indulna el az ati karival. most lehet lesz egy új nvidia 7900gs-em...kérdésem: fel kell-e újra raknom az ubuntut, vagy el fog az karival indulni? vagy ha már itt tartunk, próbáljam ki az ubuntu 6.10-et? a kubuntu-nak is van 6.10-es verziója? -
ballington
addikt
üdv srácok...nincs fogalmatok arról, h mondjuk egy x1950pro vga-val lehet linux-ozni? gondolok itt a támogatottságra. mert mióta eladtam az nvidia 7600gt-met és egy x800gtpo-m van, azóta nem linux-oztam
. ja azt hozzá kell tennem, h nvidia-t nem nagyon szeretem.
esetleg melyik distro az, amelyik tuti támogatja? -
ballington
addikt
közben linuxforum-on találtam ilyen topicot olyan egérrel, mint amilyen nekem van. olvastam, h az imwheel-el több féle alkalmazáshoz máshogy lehet konfigolni a gombokat. ez vonatkozik játékra (enemy territory) is?
-
ballington
addikt
válasz
ngabor2 #2260 üzenetére
köszi, azt értettem, h a 6, 7 a görgető. de mit is írt le? valamilyen szinten értek angolul, de ha ehhez hozzá vesszük, h linux-ról van szó, akkor már más a szitu.
mit csinált Ő tulajdonképpen? neki egy explorerje van, és írta h működik neki a 7 button. oké, de azt nem írta, h hogyan lőtte be. és a drivert sem írta le, hogy mket rakott fel, csak anniyt írt, h a disztro telepítőjén benne van. és ha nincs? -
ballington
addikt
Linux alá keresek microsoft intellimouse1.0A egérhez drivert, amivel működnének a 4. és 5. gombok.
-
ballington
addikt
válasz
Forest_roby #2150 üzenetére
törölni és újra létrehozni.....ezt honnan lehetne, ha a linux el sem indul? bár ez hülye kérdés így a maga formájában, mert ugye önmagát nem tudná törölni.
vagy liveCD-re gondolsz? -
ballington
addikt
válasz
Forest_roby #2146 üzenetére
ennyi az egész?
-
ballington
addikt
ha netán arra kerül a sor, hogy leszedem az ubuntu-t és suse 9.0-t rakok helyette, akkor hogyan megy ez az egész? megmarad a mostani partíció kiosztás, csak SUSE menne fel.
zLegolas jóvoltából kaptam egy kis irományt róla. -
ballington
addikt
válasz
Forest_roby #2136 üzenetére
aham
pölö zenéket meg filmeket meg dokumentumokat? meg ide lehet rakni a különböző programok telepítő fájljait? -
ballington
addikt
amugy miket erdemes rakni a /home -ba?
-
ballington
addikt
válasz
Forest_roby #2132 üzenetére
mindegy, azert thx.
egyebkent ha mountolok dolgokat livecd-n, akkor a kovetkezo inditasnal gondolom nem maradnak meg azok ugye? -
ballington
addikt
válasz
Forest_roby #2130 üzenetére
uaz.
még jó, hogy a net jó livecd alatt is. -
ballington
addikt
tököm....
namost az van, h csak olvasható
mit csináljak? -
ballington
addikt
válasz
Forest_roby #2127 üzenetére
most csinált valamit.
-
ballington
addikt
válasz
Forest_roby #2125 üzenetére
most azt irja ki, h wrong fs type.
erre ja igen, nekem reiserfs van.
próbáltam több féle képpen, de mindig azt irja ki erre h unknown filesystem type -
ballington
addikt
válasz
Forest_roby #2122 üzenetére
nekem sata-m van, tehát sdxx
de az xx helyére mit írjak? -
ballington
addikt
válasz
Forest_roby #2120 üzenetére
csak sudo parancsra? arra nem próbáltam, de ha sudo val csinálok valamit pl sudo gedit...
akkor nem kér jelszot. -
ballington
addikt
válasz
Forest_roby #2118 üzenetére
mar ezerszer leirtam, h ubuntu 6.06
csak ezert toltsem le? -
ballington
addikt
válasz
Forest_roby #2004 üzenetére
szal ezt be akartam irni terminal-ba, de a su utan password-t ker.
mit kell beirni?
mod: password-nek chroot ezt irja ki:
su: Authentication failure
Sorrz.
[Szerkesztve] -
ballington
addikt
sziasztok.
ugye meg akartam csinalni, hogy a grub menujeben a win xp legyen a default.
elinditottam a livecd-t (ubuntu 6.06) csokkentett modbaen, mert csak igy indult el.
na mindegy...so elinditottam a terminalt, es beirtam: sudo gedit /boot/grub/menu.lst
de a file ures volt.
hol talalom ezt a file-t?
ja a /root-ban nincs grub folder -
ballington
addikt
a GRUD op-rendszerválasztóját hogyan lehet testreszabni?
azt kellene megcsinálni, h default az xp-re álljon rá, h automatice az induljon el.
mert most a linux az első, majd linux restore mittudomén, majd még kettő, aztán utoljára jön az xp. -
ballington
addikt
tényleg...ha már live CD, akkor hova olvassa az adatokat? a memóriába?
mert ugye annak az a lényege, h ismerkedj vele telepítés nélkül. -
ballington
addikt
úgy látom azon kevés emberek közé tartozom, aki utána is olvasott a linux-nak, és csak utána kérdezett.
-
ballington
addikt
válasz
Forest_roby #1898 üzenetére
[link]
nem éppen az amire kíváncsi vagy, de sok hasznos dolog van itt is. -
ballington
addikt
Szóval felment az 5.10 ubuntu, csak mikor be kellett volna tölteni az X servert, nem tette. Kiírta, h az X kiszolg.-t nem tudta elindítani....Valószínűleg nincs helyesen beállítva. Szeretné megtekinteni az X kiszolg. kimenetelét a probléma..(na innen már nem látszott a szöveg)
Igen Nem
ATI kártyám van, lehet ez a baj?
egyébként a 6.06-os live cd-s ubuntuval sem töltődött be.
aztán írták, hogy nézem meg, mi van /var/log/Xorg.0.log után.
hát ez: [link] -
ballington
addikt
na, hátha itt jobban tudják, ez mégiscsak egy általános probléma:
[link] -
ballington
addikt
a tököm se nézegeti, bele kell jönni és kész. a gnome-t is lehet csinosítani.
-
ballington
addikt
válasz
dr_strange #1863 üzenetére
nézegettem, de a gnome honlapján nincsenek sajna screenshotok. és a kde-n sincsenek.
az hogy wallpapers, azzal nem vagyok kisegítve.
[Szerkesztve] -
ballington
addikt
egyébként mennyire más kinézetre a kde és a gnome?
sok különbség van a kettő között?
cucka: milyen kártyád van?
[Szerkesztve] -
ballington
addikt
közben olvastam, h a linux még nem nagyon szereti az ati kártyákat.
driver ugyan van hozzá, de a 3d részét már nem igazán támogatja. -
ballington
addikt
köszi.
ngabor2: akkor valszeg lesz az ubuntu. itt látok ilyet,h processzortámogatás: amd64, i386, ppc. az amd64 a 64 bitet jelzi? érdemes egyáltalán 64-bitest felrakni?
látom, h az ablakkezelője GNOME, ez tudja a KDE-t is? máshogy kérdezve telepítésnél felajánlja a KDE-t?
csomagkezelés DEB. erről még nem olvastam semmit.
ja és ami a legfontosabb: melyik verziót töltsem le? vannak itt ilyenek, h snapshot, 6.06 dapper, 5.10 breezy, 5.04 hoary, 4.10 warty.
gondolom a dappert vagy a snapshot-t érdemes. melyiket a kettő közül? vagy ilyen kérdésekkel menjek már át az ubuntu topicba? -
ballington
addikt
válasz
ngabor2 #1847 üzenetére
akkor valszeg nem bonyolítom a partícionálást:
- 1GB swap (erről késöbb visszatérek)
- 6 gb rendszer reiserFS
- maradék adatnak. reiserFS
szal az 1GB. ez mennyire pontos? a linux telepítője miben kéri? %-ban? vagy MB-ban? ha MB-ban, akkor adjak neki 1024-et? és ha %-ban mennyire pontosan számoljam ki? utóbbi nehezebb lenne, mert már a feláldozandó e: partíció sem pontos.
már csak az marad vissza, h milyen disztrót válasszak. Annyit olvastam, hogy már nem igazán tudom melyiket is válasszam.
talán leírom ami teccene: UHU, Mandrake (most már Mandriva), Ubuntu, Gentoo, Fedora Core, esetleg Debian.
amiket olvastam, már nemtom mekyiknél, h voltak gondok az ati kártyákkal. ez alapján is kellen választanom.
lehet kde v gnome, a csomagkezeléssel nem vagyok még igazán tisztában. mi lehet még fontos tényező egy distro választásnál? -
ballington
addikt
válasz
ngabor2 #1845 üzenetére
akkor 3.6, láma vok még ebben a témában
még gondolkodom, hogy hány partíció legyen. 2 minimum, mivel a swapnak kell + linux rendszer. akkor lehet esetleg még 1-t a bootnak (javasolt talán), meg 1 az adatoknak.
javaslatok? te mondtad, hogy a linux rendszert és az adatokat egy partícióra.
ha felmegy a linux, akkor a gép post képernyő után felajánlja, h linux-t vagy xp-t akarok-e elindítani?
mod: mivel a windóz nem kezeli a linux-s fs-eket, akkor nem is látja azokat a partíciókat? vag látja, de max nem tudja kezelni.
[Szerkesztve] -
ballington
addikt
válasz
dr_strange #1842 üzenetére
akkor valszeg reiserFS 3 lesz. mindegyik partíciót ezzel érdemes?
-
ballington
addikt
A reiser4 sajátos algoritmusának köszönhetően a fejlesztők szerint 2,5x gyorsabb, mint elődje a reiserFS. forrás: ITport.hu
dr_strange: értem, tehát az egyikben (most ilyen windózos kijelentés) az eszköz drivere, a másikban a tartalma van.
egyébként ilyen munkákra nem használnám a linux-t, csak hobbi szinten. mint írtam, max film konvertálás. arra is elég az 1gb swap-nak?
[Szerkesztve] -
ballington
addikt
egyszer azt írja, hogy a /dev alatt találhatók meghajtók, máskor meg a /media alatt.
most akkor hogy is van ez -
ballington
addikt
válasz
ngabor2 #1830 üzenetére
most nézem, h te is írtál.
szal azt javaslod, h 1 GB a swap-nak. az se baj, ha ennyi a memóm van? ne emeljem ennek 1,5-2 szeresére?
otthoni használtra lenne, egy felhasználóval, így valszeg az ubuntu kilőve, mert olvastam, h az inkább több felhasználós.
amúgy csak neteznék, filmet néznék, mp3-okat hallgatnék, és et-znék (wolfenstein - enemy territory), aminek van linux-os változata is.
ja meg cd/dvd-ket írnék néha, esetleg avi->dvd konvertálás is szerepel a jövőben -
ballington
addikt
ami nekem most van, amit írtam is. az e: meghajtóig, szal azzal kell akkor majd kezdeni valamit.
tehát most már van egy xp-m az e-n, ez rendszer part., vannak az adatok (filmek, mp3-ak, telepítő alkalmazások, dokumentumok) a d:-n.
ha a linuxnak felhasználnám az e: meghajtót, akkor a többit hagynám így, mert nem baj, ha marad az xp. a d: meghajtóról csak olvasnám a file-kat, főleg filmet néznék, mp3-at hallgatnék. tehát akkor az gond nélkül menne, mivel ntfs-t simán olvas a linux.
az e: meghajtó viszont most is ntfs. ezt leformázza még a linux telepítő? vagy elötte formázzam le win alatt fat32-re?
egy másik kéréds is eszembe jutott, de még úgyis lesz. 64bites a rendszerem, szal letölthetek 64bites verziót a kiválasztott disztróból? -
ballington
addikt
egy cikkben olvasok ilyet, h jobb, ha fat32-ben van ilyenkor a windóz.
namost nekem, amiket használnék az a d-n van (mp3-ak, filmek.). ezeket a fájlokat tudom használni (inkább csak olvasni) linux alatt?
ja és akkor az e-ből lenne mondjuk további 3 partíció: boot, linux rendszer, linux adatok.
ezeket rendre ext3 fájlrendszerrel kell csinálni? -
ballington
addikt
sziasztok.
mostanában (e pillanatban is) nézegetem a linuxos cikkeket, csak ajánlani tudom az ITport.hu-n levő cikksorozatot.
szal a kérdés. ha szeretnék egy linuxot a winyómra (sata): c: (xp rendszer,10 GB), d: (adat, 75 GB), e: (még üres 75 GB), f: (swap partíció, ezen van a pagefile, amúgy a winyó eleje).
ebben az esetben használhatom az e: meghajtót? gondolom akkor ezt is külön darabokra kell majd osztani.
vagy van egy másik pata winyóm, azon próbálkozzak.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Game Pass Ultimate előfizetések 4 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Eredeti - Choice - Bundle - Steam kulcsok beszerzése. Írj kérés PM-et!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Apple Watch SE 2020 ezüst, 44mm // Számla // Garancia // Válaszható szíj //
- Motorola Moto G86 8/256 Cosmic Sky 1 év gari
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest