Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Milyen mosógépet vegyek?
- Évente csak egyszer látod! 11 11 11 11 11
- Android másképp: Lineage OS és társai
- A legolcsóbb gamer laptop RTX 4060-al.
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
-
LOGOUT.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
tordaitibi
veterán
válasz galaxy55 #97302 üzenetére
Ő nem híve a ppa és egyéb webes-debes megoldásoknak.
Csak sajnos megkerülhetetlen, én még Megasyncet meg Operát Vibert meg még jópár szoftvert csak a weboldaláról tölhető deb formátumban láttam, vagy konténeres megoldásba.És sajna itt elvérzik a desktop Linuxok azon irányvonala amit sh4d0w preferál.
Vagyis, megint csak a sajnos szót kell használnom,
nem elég hogy a gyári tárolókban ezeréves szoftverek vannak, hanem egyáltalán nincsenek olyanok amiket milliók használnak.Így mi marad a mezei felhasználónak? csak azok amiket elvileg nem kéne használni.
Flatpak, snap, appimage, webről letöltött deb és ppa.[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz galaxy55 #97304 üzenetére
Bizonyára nincsenek olyan szoftver igényeid mint pl. nekem vagy másoknak.
Én meg 2000 óta Windowst (is) használok, és ennek igen nyomós oka a linuxok nemleges szoftverkínlata.
Korrekten fogalmazva inkább a 2 rendszer eltérő szoftverkínálata, ami nincs ebbe megvan abba és vicaverza.
Én elvagyok így.[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz galaxy55 #97308 üzenetére
Azon a területen elég gyakori, hogy a cucc és a szoftvere is kínai... Kamerák, teljes rendszerek, minden kínai. Ott meg aztán minden is lehet. Régen anno emiatt kellett tartanunk egy XP-s laptopot mert bizonyos cuccok csak IE6 alól működtek, már IE7 sem volt jó, alternatív böngésző vagy oprendszer meg szóba sem jöhetett...
Nekem kellett külső programot írni Dalhua IP kamera képeinek lementésére, ami nem tűnt nehéznek mert ez elvileg platform független, felcsatlakozol, képet letöltöd azt jólvan... Na azt nem lehetett fellelni, hogy az adott kamera típusába melyik módon lehet kapcsolódni, mert volt vagy 4-5 különböző és vegyesen használták mindegyiket. Végül meglett, miután végigpróbáltam mindet...
És ez az egész vagyonvédelem ilyen bazári gagyi szintű cuccokkal működik.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Dhampir
félisten
válasz galaxy55 #97306 üzenetére
Esetleg tudsz ajánlani olyan könnyen használható fényképszerkesztő alkalmazást, ami hasonló a szolid Adobe Photoshop Express alkalmazáshoz, és jóval egyszerűbb a használata a Gimpnél?
-
moleculez
veterán
Sziasztok! Jó rég nem jártem erre!
Ennek az egyik oka, hogy a Debi + Plasma csak működik🤷🏼♂️ Néha frissítek azt kész…
A macbookot eladtam kihasználatlanság miatt, aztán most úgy alakul hogy csak kéne egy gép, de sokat nem tudtam rááldozni, úgyhogy egy asztalit építettem. B550, 5600GT, 32GB RAM, 500GB SSD, 2TB HDD. Jövőhónapban kb majd egy GPU de az nem prioritás. Amikor összeraktam ezt a konfigot pont megállt 500£ alatt. Erre is megy Debi + Plasma, nincs az az Isten hogy én Windowsért pénzt adjak, azt kínlódnak is vele.
Kis Data Science portfolió projectek fejlesztésére lesz. Ha valamihez kevés az megy cloudba.Még nincs kész, de már majdnem elkezdtük!
-
sicc_innen
tag
válasz Dhampir #97313 üzenetére
A Darktable inkább RAW-felvételek "előhívására", kidolgozására készült szoftver, hasonlóan a RAW Therapyhoz. A használatukat tanulni kell, mivel elsőre bonyinak tűnnek.
A PS inkább képszerkesztő, képmanipuláló progi. Egy hasolnóan használható linuxos alternatíva engem is érdekelne. Igaz, a Gimp is elég jó tudásban, de kezelésileg az is egy másik világ.Minden változik, csak a Boltzmann-állandó
-
-
-
allein
addikt
Sziasztok. Amennyiben rossz topikban vagyok megkérlek szépen irányítsatok a helyes topikba: adott egy LG E9 tv ami jelenleg rootolva van (Piccap, HyperHDR telepítést szeretnék, Philips álatl ambilight ismert helyettesítés a projekt), nem megy jelenleg app telepítés a homebrew channelen keresztül, a linken található megoldásban szeretnék segítséget kérni: [link]
-
allein
addikt
válasz tordaitibi #97327 üzenetére
Van saját op rendszere: webOS, nem Android.
-
Necronom
senior tag
Sziasztok
Milyen linuxot ajanlanatok egy nagyon regi laptophoz, amiben 1GB memo van es egy celeron 1500Mhz procika? Meglehet ez meg 32bites proc?
(XP van rajta, szepen szalad vele, dehat netezni mar nem lehet ezzel)A masik bibim: nekialltam egy 32GB-os pendrivere rairni linuxos ISO-kat hogy majd probalgatok, de a boha uristennek nem tudom eltuntetni a rajta levo particiokat...
Egyszeruen csak teker rajta a linuxos lemezkezelo, az indito lemez keszito meg orakig irna ra az isot, 1% negyed oraTAP - Tatabanyai Automodell Palya
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Necronom #97330 üzenetére
Balena Etcher, Suse Studio Imagewriter, ezekkel próbálkoznék. Vagy még Win alól a Rufussal dd módban iso kiírásra.
Arra a gépre maximum Puppy Linux disztrót, disztrók egyikét mondanám. De érdemben azzal sem fogsz netezni jobban, mint XP alatt. Egy bármilyen használt tablet minden téren jobb élményt nyújtana.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
tordaitibi
veterán
szia, erről már sokszor volt itt diskurzus.
Erre mindegy mit teszel, nem lesz használható.
Addig nem is lesz baj míg az OS asztalt meg a háttérképet nézegted, de egy bármilyen mai böngésző 2-3 nyitott füllel megeszik 1GB ramot, és ha elkezd visszaswappolni egy 5400rpm hdd-re, az gyakorlatilag használhatatlan lesz.
Nem beszélve arról hogy a proci szinte semmi natív utasításkészletet nem tartalmaz, így ez a Cerka mire hardveresen kikódol neled egy akár 480p videót, ha láttál már kockás és szakadozott adatfolyamot
Idézném egy bölcs itteni kollga aranyköpését,
erre a laptopra csipketerítőt meg egy vázát tegyél, ne oprendszert. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz tordaitibi #97333 üzenetére
Ezt a csipketerítős mondatot majd beteszem az összefoglalóba.
-
moleculez
veterán
válasz moleculez #97315 üzenetére
Tegnap meg is jött, felpattintottam a Debit Plasmaval, öröm bódottá’
Na de hogy ON is legyek:
Van ugye egy SSD a rendszernek, és egy HDD tárolni. Ezt a HDD-kifejezetten mindenféle backupnak szánom.
Mi az ajánlott teljes rendszerbackup megoldás manapság?Még nincs kész, de már majdnem elkezdtük!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz moleculez #97336 üzenetére
Clonezilla, az fájlba backupol és tömörít is, meg simán tud helyreállítani eltérő méretű lemezekre is.
Reboot nélküli backupra talán az rsync-et mondanám, azt meg lehet crontabban indőzíteni. Meg lehet vele inkrementális backupot is csinálni, hogy helytakarékos legyen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz moleculez #97338 üzenetére
Te rendszer backupot kérdeztél. Amit most kérdezel, az restore.
Az említett rsync az nem erre van, az az adataid lementésére. Viszont Debian vonalon van olyan, hogy systemback. Szerintem annak nézz utána, az csinál mentést-visszaállítást azt hiszem futás közben.
-
moleculez
veterán
válasz CPT.Pirk #97339 üzenetére
Felületesen olvastam, most látom h restart nélküli backupot írtál iszom még egy kv-t.
Rsync jónak tűnik, pont arra lenne szükségem. Ha már restore-ra kerül a sor akkor már egy restart a legkissebb bajom szóval a restore az nem kell hogy restart mentes legyen, csak felkaptam rá a buksim.
galaxy55:
Persze, a realtime mentés abszolút indokolatlan esetemben, backup legyen mondjuk nap végén vagy majd kitalálok valami rendszerességet rá.
[ Szerkesztve ]
Még nincs kész, de már majdnem elkezdtük!
-
Necronom
senior tag
Koszi mindenkinek sracok!
TAP - Tatabanyai Automodell Palya
-
csixy
addikt
Nem [fake] a pendrájv?
A Gparted eszköz menüjéből próbáltad már újra inicializálni?Új partícióstábla létrehozása, majd ezután egy új partíciót rátenni. ??
Ha mindez sikerül akkor utána egy ventoyos pendrájvot csinálj belóle és csak rá kell másolni az iso fájlokat.Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
cog777
senior tag
Annak idejen - 2013 korul volt egy tartalek laptopom, 1500 cerka, 768 MB memoria, hdd.
Sikerult a memoria tomoritest bekapcsolni, azzal tudtam a bongeszot es az FB-t elinditani. Esetleg megprobalhatod ha van idod ... Debiant tettem fel akkor, azt hiszem most is van 32 bites verzio belole.HP ZBook Studio 15.6 G8 Mobile Workstation - Windows 11
-
Necronom
senior tag
nem fake,dehogy....sot 2 isot ra is irtam mar elotte minden gond nelkul
csak egyik se mukodott, aztan jott a kovetkezo es se a letrehozott particiokat eltorolni, se rairni nem tudtam utana...ennyi
amugy a gparteddel sem megy
windowsos gepem mar nincs, hogy fdiskeljek egyetTAP - Tatabanyai Automodell Palya
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest