Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
szbalogh
addikt
Hali!
Most ismerkedem a linuxal és Knoppix usb 6.2.1-et szeretnék pen drive ról használni. Fel is telepítettem, el is indul..... de ilyen DOS-os valami jelenik meg 13 menüpont ami bár angolul van de nekem kínai
Hogyan tudom előhozni a "windows" kinézetü felületet?
Vagy tudtok ajánlani másikat ami 1cd körüli méretű és megy USB-ről és nagyon hasonlít a windows felületére?Köszi
Nick: HE_Storm
-
szbalogh
addikt
Egy alaplapot és egy processzort szeretnék MPrime-al tesztelni pen-drivra telepített linux Mint rendszerben. Hogyan kell elindítani egy programot egyáltalán linuxban? Odáig eljutottam, hogy kitömörítettem és ha elindítottam akkor csinált még 3 fájlt amiket ugyancsak nem tudok mire valók. Hogyan kell indítani?
KösziNick: HE_Storm
-
szbalogh
addikt
Köszi a gyors segítséget! Közben kiderült, hogy elindította két bal klikkre, csak semmit sem írt ki hogy megy
Arra lettem figyelmes, hogy lassú lett a gép
Ha már szóba került a terminal, az ugyan olyan mint a windowsban a run/futtatás a start menüben?
Tetszik nekem ez a linux csak attól félek, hogy profi programozói tudás kell a használatához. Ugye nem?[ Szerkesztve ]
-
szbalogh
addikt
SZiasztok!
Kis segítséget kérnék. Munkahelyemen van egy gép amin valami ősrégi linux van. Netet nem szabad rá kötni, így pendrive-on szedjük le róla az adatokat. Vettem egy új pendrive-ot direkt erre a célra, de nem ismeri fel. A régit viszont gond nélkül használhattam a rendszeren. Az új lemez usb3-as, ezt gyanítom hibának. Hogyan tudnám megbarátkoztatni a rendszert az új lemezzel?
Köszi.
-
szbalogh
addikt
Sziasztok!
Egy régi RedHat Workstation 3 gépen vannak fontos adatok, amiket egy WIn XP rendszerű gépre kellene másolni. Sok adat, 20000 órát ír ki rá ha hálózaton akarom átvinni.
A winyót akarnám átrakni az XP-s gépbe.
A kérdés, hogy az XP fel fogja-e ismerni a linuxos meghajtót? Lehet, hogy nem jól emlékszem de mintha epx3 formázás lenne az érintett meghajtón.
A másik ötletem, hogy bebootolom az XP-s gépet egy USB linux-al, ami talán felismeri mindkét meghajtót és meg tudom tenni a másolást.Melyik módszert javasoljátok? Vagy egyik se fog menni?
Köszönöm!Nick: HE_Storm
-
szbalogh
addikt
válasz #21078528 #43419 üzenetére
Szépen felismert minden meghajtót az Ubuntu legfrissebb előtti verziója de randomra lefagy másolás közben. Van amikor 7mb és 300 fájlos adag közben de volt amikor 1,5gb 5000 fájl részlet is átment hiba nélkül.
Az lehet gond, hogy nem elég nagy a perzisztancia mérete? Illetve ibdításkor nem kérdez rá, hogy perzisztens vagy live módban akarom-e indítani. Először egy Lubuntut próbáltam, de ennél is meg volt ez a hiba ezért mentem az original Ubuntu verzióra.
Esetleg az lehet a hiba, hogy IDE (wd2500aajb) winyóról másolok SATA (seagate 7200.9) meghajtóra? Vagy az IDE vinyó jumpere lehet a gond?
Annyira nem vészes a dolog, mert apránként átmegy, a fele már meg van, inkább csak kíváncsiságból érdekel.Nick: HE_Storm
-
szbalogh
addikt
Sziasztok!
Új PC-t építek. AMD 5800x processzor lesz és ki szeretném használni a pcie 4 M.2 SSD max sebességét kémiai számolásokhoz. Quantum Espresso-t tervezek használni.
Támogatja az Ubuntu az ilyen SSD-ket teljes sebességen?Köszönöm!
-
szbalogh
addikt
Hehe valójában én sem. A számolás elég sok ideiglenes eltárolt adattal jár. Nem tudom még, hogy egy pcie 3 visszafogná-e egy pice 4 ssd-hez képest; mi lenne a szűk keresztmetszet egy ilyen feladatnál. Illetve hány %-al rövidülne a számolási idő ha az egyiket vagy másikat teszem a gépbe.
A kérdés inkább úgy helyes, hogy a Linux oldaláról kompatibilitást tekintve lehet-e egyáltalán Pcie 4 ssd-kben gondolkodnom?CPT.Pirk. Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
szbalogh
addikt
Sziasztok!
Egy Nvidia Tesla K20 kártyát szeretnék befogni Ubuntu alatt egy glamrk2 teszt erejéig de hiába állítom át a "nvidia-setup"-ban performance módra és váltom át terminálban az elsődleges GPU-ra nem azon fut a teszt. Próbáltam többször is újraindítás után is.
Hwinfo-ban látja a iGPU-t és a Tesla-t is.
-
szbalogh
addikt
Sziasztok!
Ubuntu 22-t használok épp és nem megy a hyperthreading miután bekapcsoltam biosban.
Hogyan tudom aktiválni?
-
szbalogh
addikt
válasz CPT.Pirk #89862 üzenetére
A hardinfo-t futtatom de csak 36 magot ír.
Az lstopo se ír két szálat magonként.
Nem a benchmarkok érdekelnek, hanem az, hogy amire nekm kell ott számít-e
18 és 36 mag között majdnem feleződik egy bizonyos feladat ideje. Egy másik programmal windows alatt alig van különbség, ott tényleg nem volt értelme, de itt nem van rá esély, hogy sokat segít.Nick: HE_Storm
-
szbalogh
addikt
válasz lev258 #89866 üzenetére
lscpu
Architecture: x86_64
CPU op-mode(s): 32-bit, 64-bit
Address sizes: 46 bits physical, 48 bits virtual
Byte Order: Little Endian
CPU(s): 36
On-line CPU(s) list: 0-35
Vendor ID: GenuineIntel
Model name: Intel(R) Xeon(R) CPU E5-2686 v4 @ 2.30GHz
CPU family: 6
Model: 79
Thread(s) per core: 1
Core(s) per socket: 18
Socket(s): 2
Stepping: 1
CPU max MHz: 3000,0000
CPU min MHz: 1200,0000
BogoMIPS: 4589.66
Flags: fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mc
a cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss
ht tm pbe syscall nx pdpe1gb rdtscp lm constant_tsc arc
h_perfmon pebs bts rep_good nopl xtopology nonstop_tsc
cpuid aperfmperf pni pclmulqdq dtes64 monitor ds_cpl vm
x smx est tm2 ssse3 sdbg fma cx16 xtpr pdcm pcid dca ss
e4_1 sse4_2 x2apic movbe popcnt tsc_deadline_timer aes
xsave avx f16c rdrand lahf_lm abm 3dnowprefetch cpuid_f
ault epb cat_l3 cdp_l3 invpcid_single pti intel_ppin ss
bd ibrs ibpb stibp tpr_shadow vnmi flexpriority ept vpi
d ept_ad fsgsbase tsc_adjust bmi1 hle avx2 smep bmi2 er
ms invpcid rtm cqm rdt_a rdseed adx smap intel_pt xsave
opt cqm_llc cqm_occup_llc cqm_mbm_total cqm_mbm_local d
therm ida arat pln pts md_clear flush_l1d
Virtualization features:
Virtualization: VT-x
Caches (sum of all):
L1d: 1,1 MiB (36 instances)
L1i: 1,1 MiB (36 instances)
L2: 9 MiB (36 instances)
L3: 90 MiB (2 instances)
NUMA:
NUMA node(s): 2
NUMA node0 CPU(s): 0-17
NUMA node1 CPU(s): 18-35
Vulnerabilities:
Itlb multihit: KVM: Mitigation: VMX disabled
L1tf: Mitigation; PTE Inversion; VMX conditional cache flushe
s, SMT disabled
Mds: Mitigation; Clear CPU buffers; SMT disabled
Meltdown: Mitigation; PTI
Mmio stale data: Mitigation; Clear CPU buffers; SMT disabled
Retbleed: Not affected
Spec store bypass: Mitigation; Speculative Store Bypass disabled via prctl
Spectre v1: Mitigation; usercopy/swapgs barriers and __user pointer
sanitization
Spectre v2: Mitigation; Retpolines, IBPB conditional, IBRS_FW, RSB
filling, PBRSB-eIBRS Not affected
Srbds: Not affected
Tsx async abort: Mitigation; Clear CPU buffers; SMT disabledNick: HE_Storm
-
szbalogh
addikt
Sziasztok!
Linux-om újraindult vagy kilépett a felhasználóból mikor távol voltam.
Hol tudom megnézni, hogy miért tette?
Hosszú számításokat futtatok, nem szeretném ha ilyen többet előfordulna.
Köszi előre isNick: HE_Storm
-
szbalogh
addikt
válasz #63718632 #94131 üzenetére
Szia!
Ubuntu 20 vagy 22.
Nem kapcsol ki inaktivitásra, már harmadik napja ment egy számolási feladat.
Attól tartok, hogy betelt neki az SSD pedig 64Gb szabad helyet ír még de nagyon lassan tölt be mindent, perceket kell várni.
36 db CPU-ból csak 1-2 dolgozgat és az SSD-t se nagyon írja/olvassa.
Nem tudom mitől lassult be ezért szeretnék látni valami log-ot, hogy lássam miért lépett ki a felhasználóból. Valószínűleg nem indult újra, mert akkor sípol a gép.Nick: HE_Storm
-
szbalogh
addikt
válasz makszutov.hu #94133 üzenetére
Áh köszi!
Error-t nem találtam csak faillog-ot, de abban csak egy sor pont van.
Viszont a syslog-ban látom, hogy 10 óra körül volt firmware letöltés és frissítés.
Utána pedig egy csomó program leállítás.
Akkor automatikus frissítés lehet bekapcsolva.Nick: HE_Storm
-
szbalogh
addikt
válasz #79484416 #94141 üzenetére
Nem nagyon értek hozzá szóval lehet XD
Ez most éppen egy ritkán indított és a szokásosnál nagyobb feladat. Bár a programban van parancs arra, hogy ne az SSD-n dolgozzon hanem a memóriában tárolja az ideiglenes adatokat. 0-tól 5-ig lehet megadni, azaz 5-nél minden a memóriában megy és ekkor is áttolja ami nem fér el az SSD-re. Szóval ismerkedem vele de lehet, hogy kéne bele egy nvme a sima fapados ssd helyett. Amit többnyire futtatok az CPU- és memóriaigényes és eddig nem volt gond.
Automatikus frissítés be volt kapcsolva.Nick: HE_Storm
-
szbalogh
addikt
Sziasztok!
Win10 mellé szeretnék Ubuntut telepíteni. 74Gb szabad hely van a meghajtón és amikor win10 disk management-ben csak 17mb-ot enged felszabadítani a 240Gb-os partíció lecsökkentésével.
Otthon meg tudnám oldani de 4 napra anyósomhoz jöttünk így adott ez az egy ssd és a 32Gb-os usb amin a linux telepítő van.
Hogy tudnék mondjuk 40Gb-ot kinyerni abból az egy nagy partícióból?Nick: HE_Storm
-
szbalogh
addikt
válasz tordaitibi #94884 üzenetére
Szia!
Köszönöm az alapos leírást, bár sokat nem értettem belőle
Most enged 16Gb-ot létrehozni.
Elég a minimális Ubuntu telepítés is csak egy kis program forrásból telepítését akarom próbálgatni.
De lehet, hogy veszek még gyorsan egy kis ssd-t.Nick: HE_Storm
-
szbalogh
addikt
válasz PCProfessor #94889 üzenetére
Köszönöm mindenkinek!
Lecseréltem az ssd-t. De mellette sokat tanultam
-
szbalogh
addikt
Hello!
Program kompatibilitás miatt kötött vagyok Rocky 8.8-hoz de ez nem ismeri fel egyik wifi usb sticket sem (TL-WN725N és Archer T3U Plus).
A Rocky 9.x -en pedig csak a TL-WN725N működik.
Egyenlőre semminek nem néztem utána csak beledugtam a sticket és ment vagy nem.
Hogy lehetne működésre bírni valamelyiket a kettő közül Rocky 8.8 alatt?
kernel: 4.18.0-553.16.1.el8_10.x86_64Köszi
[ Szerkesztve ]
-
szbalogh
addikt
Hu hat ez kicsit bonyolultabb.
4-node szamito klasztert kellene epiteni amik Mellanox ConnectX-3 FDR IB-el lennenek osszekapcsolva. Ehhez az Nvidia driver max 4.9 ami Rocky 8.8 ra van max.Ja a Rocky az OpenHPC miatt kell, az nincs Ubuntura.
Maga a program (NWChem) szuperul megy Ubuntu-n, amin a WiFi se gond persze.
Sajnos a Rocky 8.10 alap telepitessel se megy a wifi, igy most utolag probalom telepiteni, ami eleg problemas igy kezdokent net nelkul[ Szerkesztve ]
-
szbalogh
addikt
Köszi mindenkinek!
A rendszer látja a NIC-et. Firmware rtl8xxxu=N/A
A megadott könyvtárban valóban nincs de nem is találtam.
Inkább elengedem.Igen a Suse-ra és Alma-ra nincs infiniband driver. Lehet, hogy menne de próbálom redukálni a leendő megoldandó problémákat XD
Megpróbálom a kiszemelt laptopon elkezdeni telepíteni a Master gépet, ezen van belső wifi, ami működik rendben. A négy munkanode pedig majd PXE bootal fog indulni.
Eredetileg is így gondolták ki az alkotók
Azt mondjuk nem tudom még hogy ugorja meg a rendszer, hogy nincs Mellanox eszköz a laptopon csak a PXE-re szánt képen. Talán érteni fogjaNick: HE_Storm
-
szbalogh
addikt
Szóval egy kicsit még molyoltam a Rocky verziókkal és wifikkel.
8.10 Mate, működik a TL-WN725N és a laptop belső wifije is
8.10 XFCE, egyik se működik!
8.8 Mate, csak a belső wifi megyÉs akkor most elindulok egy kalszterépítő kalandtúrára XD
-
szbalogh
addikt
Sziasztok,
Ismét a négynode-os gépemmel van gond.
Négy egyforma gép és az egyiken nem jön fel a kábeles hálózati beállítások amikor bedugom az ethernet kábelt. Integrált nic van rajta és kilistázza mint pci eszköz.
ip addr parancsra is listázza mint UNCLAIMED. Mintha nem lenne driver.
A fura tényleg az, hogy a másik három gép dettó ugyan az és gond nélkül megy köztük a LAN. Pl. remote desktop stb.
Az egyiken amelyiken működik lfeotózgattam a BIOS beállításokat de ezek között se látok különbséget.
Amikor a switch-el összedugom a nic-en narancssárgán világít az egyik de a másik led semmit se csinál, míg a switch oldalon az egyik narancs a másik pedig zölden villog.
Próbáltam több switch csatiban is.Nyilván valami hardver hiba lehet a nic oldalon.
Van esetleg ötletetek mi lehet a gond?Még arra gondoltam, hogy usb-s ethernet adapterrel küszöbölöm ki ezt a bökkenőt.
Ubuntu 22-vel melyik működik alapból biztosan?Előre is köszi!
-
szbalogh
addikt
válasz I02S3F #98693 üzenetére
Igen, természetesen. Mindegyikkel mind a négy node-on.
De közben kiderült, hogy tele van a bios log powersupply critical low voltage üzenetekkel legalább két node-on amiken lefuttattam a diagnosztikát.
Valószínűleg nem stabil a hálózati áram. Egyenlőre a laborunkban van, hogy ne a szerverszobában kelljen dekkolni. És más eszközök is mentek tönkre nemrégiben gyanúsan. Persze ettől még lehetett eredetileg is hibás a NIC.
A leállítás mindig úgy történt, hogy amikor már egyik node se volt bekapcsolva (nem világított a zöld kapcsológomb) akkor kihúztam a konnektorból.
Holnap felvisszük a szerverszobába és figyelem a logokat. A hibást pedig remélhetőleg kicserélik garibanJa a bios diag hibásnak írja a nic-et egyébként látni és mindenét állítani lehet.
[ Szerkesztve ]
-
szbalogh
addikt
Sziasztok!
Három gép van összekötve switch-en keresztül ethernet LAN-on fix/manuális ip mindegyikben.
Az egyikben van wifi és a többit vnc-n keresztül használom.
Meg szeretném osztani az internetet is a másik két gépre de ha beállítom a "shared to other computers"-t elrontja az ip címeket és oda a vnc kapcsolat. Sőt, internet sincs a másik két gépen.
Csak dhcp módban tudná fogadni a két gép az internetet? Ekkor viszont nem menne a vnc.
Hogy lehetne ezt megoldani?Nick: HE_Storm
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Védje meg számítógépét a vírusoktól!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - LEGOLCSÓBB!
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest