- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Argos: Szeretem az ecetfát
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Flashback: Építsünk PC-t akciós alkatrészekből, lassan. upd: 05.28
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
ballington #99780 üzenetére
Oppa, ez nem a Firefoxra utal, hanem a Cinnamon dob hátast és CPU render módba állna át, de az meg nem tetszik a CPU-nak. Nyilván valami a böngésző futtatásával triggereli a DE-t...
De itt annyit tudsz csinálni, hogy a NO gomb feletti disable-t bepipálod és úgy nyomsz Yes-t a restart-ra! És ugye reménykedjünk, hogy vannak fenn egyáltalán desktop, panelapplet-ek.
Meg kéne nézni, mit csinál bepipáld disable opcióval, hátha... Ha nem, akkor jönnek a logok.
(amúgy 10 év Mint Cinnamon alatt se láttam ezt az ablakot, persze fallback módba futtatás az volt azért)
-
válasz
ballington #99768 üzenetére
Mindenképpen jó lenne valami konkrét a felugró ablak tartalmáról, plusz az is, melyik böngésző. Ez a hibajelenség elég ritka így, hogy minden fut rendesen, csak a böngésző futásakor fagy le. Azt is próbáld megfigyelni, mely weboldalak hozzák elő a hibát, ha bármelyik, az is hasznos infó lehet.
Szerintem megoldható lesz a gond így, hogy más fut hiba nélkül, addig egy másik böngésző nem lenne opció? Vagy szülők nem tudnák telepíteni szerinted?
-
válasz
ballington #99762 üzenetére
...ugrik elő egy ablak, hogy AZ összeomlott, tiltsak le valamilyen kiterjesztéseket, és hogy újraindítsa-e a környezetet vagy ne
Na most az a baj, hogy épp összeült volna a Látóasszonyok nagytanácsa egy kis közös tüttyölt ratyli készítésre, ahol láthattuk volna, mi is van írva abban az ablakban, amikor éppen ugrik.
Sajna elmarad a tanácskozás, mert a vak kecske felrúgta a csobolyót, amiben pállott a pöcörgősi gönyézde, ez pedig nagyon kell az étekbe.
-
válasz
ballington #99764 üzenetére
Igazából már a GTX 660 annyira régi, hogy talán a Nouveau is előrébb jár, mint a zárt driver.
-
válasz
ballington #99762 üzenetére
Linux Minten én nem tudtam megoldani, hogy a Secure Boottal működjön a rendszer, szóval ki kellett kapcsolni.
Fagyásokra nem tudok mit írni, én egy LGA775-ös gépen (adatlapomon) sokáig Linux Mintet használtam és ment vele gond nélkül. Jó kis rendszer a Mint, ott valamilyen más probléma lesz. Nvidia drivereket hogyan telepítetted? Bár talán a GTX 660-hoz már a Nouveau is elég lehet. -
csixy
addikt
válasz
ballington #99576 üzenetére
A nyílttal x@r lesz a videó, Én uganebben a cipőben járok pontosan, lásd az előző hozzászólásomat.
-
válasz
ballington #99576 üzenetére
Igazán nincs mit!
Nézek több disztró tesztelős yt-ert, azért el tudnak vele szórakozni még ma is.
Ezek a videók érdekesek tudnak lenni, de amúgy maga a rettenet ezek alapján valamit megérteni/megcsinálni és sokszor kicsit öncélúak is. Aki anno a leírásokhoz szokott, nem is néz YT videókat. Jóval egyszerűbb valamit megérteni/megcsinálni mondjuk nvdia-driver esetén egy leírásból vagy inkább több leírásból, pár példa:
NVIDIA: how to install the latest video card drivers
How to install the NVIDIA drivers on Ubuntu 22.04
How to Install Nvidia Drivers on Linux Mint [Beginner's Guide]# nvidia-driver
-
válasz
ballington #99572 üzenetére
... a Mint22 felajánlaná-e a kompatibilis drivert vagy felerőltetné a legfrissebbet
Nem fog ilyet tenni, a nyílt nouvaeu drivert fogja használni default, ezt ajánlotta Rowon ft is egyik hsz-ben. Ha zárt drivert akarsz használni, azt külön fel kell raknod az imént említett Rendszerbeállítások menüjéből...
Használható a nyílt nVdia driverrel is home user felhasználásra, főleg azok cserélik a gyári driverre, akik játszani akarnak vagy komolyabb grafikai teljesítményt akarnak kicsikarni a VGA-ból. De ahogy egy integrált IGP vagy APU is tökéletes általános használatra, úgy a nyílt nVidia driver is bőven jó lesz. (bár ha nVidia VGA-ról van szó, régebben voltak vele nyűgök)
-
válasz
ballington #99554 üzenetére
Lassan 60 éves kinn élő pár több notebookjára Linux Mint Cinnamont raktam, ebből kettőn még a 20.3 verzió fut, ami 3,5 éves és gond nélkül használják, stabil és klasszikus felülete miatt is jó idősebbeknek. Épp minap csináltunk ezeken upgrade-et távvezérléssel, azzal se volt gond.
Ahogy elhangzott, akár a gyári nVidia drivert is felrakhatod Rendszerbeállításokból, nem a legfrissebbet ajánlja, de gondolom itt is a stabilitásra mennek.
Biztosan jó a többi disztró is, de hosszú távú tapasztalatom ezzel van, nyilván mindenkinek ilyet rakok fel, hiszen 10 éve használom én is gond nélkül. Plusz, ha elakadsz valahol, könnyebben kapsz segítséget, mert sokan használják. Zorint nem annyira sokan szerintem.
-
válasz
ballington #99555 üzenetére
Szerintem ilyen régi kártyának már nem kell külön Nvidia driver, a Nouveau is tudhatja azt a szintet.
-
5leteseN
senior tag
válasz
ballington #99555 üzenetére
Milyen CPU?
Nálam kb 1.500 Passmark-CPU-ponttól(4GN+ RAM-mal) az MX-Linux teljesen jó, 2.500 pont felett "lubickol"!
Alatta antiX-Linux-ot használtam nem sokkal a Covid előtt(1GB+ RAM-mal), de azok a vasak/laposok azóta múzeumban vannak.
Az időmúlás ellenére szerintem az arányok(CPU-pontszámokat/RAM méretet tekintve) jelentősen nem módosultak.
...xfce-vel.
Mindkettő Windows közeli használattal megy alapból. -
IstvánLászló
őstag
válasz
A Linux Mint-et ajánlanám Cinnamonnal.
https://www.linuxmint.com/edition.php?id=299
Szerintem édesanyádnak jó biztosan..
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Linux Mint Cinnamon. Egy kattintás a driver kezelőjéből feltenni az nVidia drivert. Auto frissítés is pár kattintásból megvan, aztán nincs rá gond (*a régi kernelek eltávolítása legyen bepipálva).
-
ballington
addikt
válasz
Belegondolva, igazából ami kihívás lehet, az a vga driver.
-
válasz
ballington #99032 üzenetére
"fejes"
(Miért kell ilyen sznobul hívni a fejhallgatót?)
Amúgy jól körülírtad, de pontos parancsokat nem írtál, ami alapján le lehetne követni, pontosan mit mire módosítottál, és hogy mivel/hogyan javítottad ki. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ballington #98269 üzenetére
Ha terminálból megy, akkor nagy baja nem lehet. Én megnézném az indító hivatkozást, hogy ott mi van.
-
Horvi
őstag
válasz
ballington #98153 üzenetére
Szerintem arra bőven elégnek kell lennie. Most pontosan nem tudom neked megnézni mennyit foglal a Fedora, de szerintem meg kéne állnia ilyen 15-20GB-ban.
-
Dave™
nagyúr
válasz
ballington #54629 üzenetére
Kaby Lake-es Envy-m van, azon simán ment az Ubi 16.04 is meg most a Manjaro is, nem hiszem hogy gond lehetne, kb. ugyanaz a hardver.
-
Rimuru
veterán
válasz
ballington #54629 üzenetére
Ranezesre nem lesz gond, max a 4g modemmel (HP lt4132 LTE/HSPA+ 4G Mobile Broadband).
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ballington #54137 üzenetére
Általában felrak, működik. De vihetsz magaddal bootolható pendriveot, így ha olyan a gép, akkor a helyszínen is ki tudod próbálni.
NagyZL: majd ha meglátod az unikornis boot képernyőt!
-
lev258
veterán
válasz
ballington #54137 üzenetére
Szerintem könnyebb lesz akkor tisztázni, amikor már kiszemelted a gépet.
Egyébként nagyjából azonos a helyzet, mint asztali gép fronton. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ballington #12701 üzenetére
Az nem csomagkezelő. Az bundle manager.
Először add ki terminálban a pacman -Syu parancsot, aztán ha frissített, csinálj egy újraindulást, aztán nézd meg, mi van a bundle managerrel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ballington #12699 üzenetére
Bármilyen live linux, ami grubot használ, alkalmas erre.
sudo fdisk -l kiírja, hogy mi a vinyód neve. pl. /dev/sda
Aztán most meg nem mondom, hogy fel kell-e csatolni partíciót, de a grub telepítése ennyi:
$ sudo grub-install /dev/sda
$ sudo update-grubA sudo password a Chakra live-on "live"
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ballington #12697 üzenetére
Az új win7 be fogja tenni egy boot menübe a régi win7-et. Mikor a grubot újrarakod, akkor az meg egy opcióba a windows boot menüjét.
-
ViZion
félisten
válasz
ballington #12694 üzenetére
DE. Sőt, ha MBR-be volt telepítve, akkor törli is. De sebaj. Vagy a win7 bootloaderébe írod be a Chakrát -ezt nem javaslom. Vagy bootolsz egy SuperGrub diskről, ami elindítja a Chakrát, és onnan újratelepíted a Grub2-t. Szvsz én ezt tenném.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ballington #12640 üzenetére
A Mint nekem feldobta a tappancsot egy sima frissítés után. Chakra (és más Linux) nem.
A chakra live iso, szóval minden részét ki tudod próbálni, és ha tetszik, akkor elindítod a telepítést. 1.4G körül van, teljes KDE-t kapsz a szokásos alapvető programokkal és irodai programcsomaggal.
-
ViZion
félisten
válasz
ballington #12640 üzenetére
MINDEN disztribúción (összeállításon) van előretelepített alkalmazás-csomag. Hogy mik, az a disztrótól, az asztali környezettől függ. Chakra röviden itt, de a korábbi cikkekben is van pár disztró, meg hasznos tudnivalók.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ballington #12638 üzenetére
Ugyanarról beszélünk. Lényeg annyi, hogy a Linux Live USB Creator kell a Chakrához.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ballington #12633 üzenetére
Ne mond, már nem 1x raktam ki vele. Írják is a weblapon, hogy unetbootin nem támogatott.
De van más megoldás is, akár a "dd" Windowsos verziója is megoldja. Itt minden módszer fel van sorolva leírással: [link]
-
Fooler89
őstag
válasz
ballington #12633 üzenetére
Lehet, hogy kicsit körülményes amit ajánlok, de nekem is állandóan szívás volt a pendriveról bootolás (valaki javítsa ki ezt a szót) főleg a laptopon amit mai napig nem értem, hogy miért.
Azóta ext4-re formázom a pent és úgy ráengedem a unetbootin-t.
Eddig mindig sikerült vele bootolni.Mondjuk win alól ez nálad pont nem segít de gondoltam leírom.
Általában a fájlrendszerrel szokott lenni a gond. pl: nálam fat32-es pendrive-ot a bios boot menüjében egyáltalán nem látszik. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ballington #12631 üzenetére
Chakrához nincs is más, csak Live image, abból lehet telepíteni. Lili progijuk kirakja penre, megtalálod az oldalukon, vagy itt, linkeltem lentebb korábban.
-
ViZion
félisten
válasz
ballington #12629 üzenetére
Ubuntu topikban is kérdezd meg, ott nagy a forgalom, Kubuntu, Lubuntu, Linux Mint userek ott vannak sokan. Esetleg másik KDE disztrót próbálj ki (openSUSE, Chakra, stb.)
-
ViZion
félisten
válasz
ballington #12627 üzenetére
Hm. rendszergazda jelszót csak megadtál, rakd be magad a sudoers-be, majd KDE guruk megmondják itt hogy lehet, vagy keress Kubuntu add user to sudoers -re...
(elnézést, de dolgozom is, nem tudok alaposabban segíteni most) -
ViZion
félisten
válasz
ballington #12625 üzenetére
Helló!
1. miért nem? nincs meg a gombvagy semmit nem csinál? kicsit konkrétabban kérlek.
2. Egyik telepítő sem tartalmaz minden nyelvet. Beállítások, nyelvek. Itt felajánlja, h frissíti, mert nincs feltelepítve. Húzd a magyart felülre, angol a második (NE töröld), apply system wide (bár ez Gnome, de szvsz KDE is ilyesmi) Letölti és restart után jó.
3.restricted extras-t telepítsd
4 zárt meghajtókat nézd meg, bár alapból nyíltal is kellene mennie.
5. Chrome-ban alap, de van rá installer csomag a csomagkezelőben
+1 passz -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ballington #12623 üzenetére
Ez már létező partíció? Kubuntu nem tudta felcsatolni magától? Nálam Chakra telepítésekor gond nélkül csatoltam ntfs-es partíciót meg fat32-est.
Mindegy, később tudod csatolni az fstab szerkesztésével.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ballington #12621 üzenetére
Tehát a kubi partíció szerkesztőjében akarsz ntfs partíciót csinálni? Nem fog menni, az ntfs használata nem ingyenes. Ezt a partíciót csináld meg Windows alatt, majd pedig csatold fel a kubuntuval.
/boot nem kell, a rendszer betöltő alapértelmezésben a vinyó MBR-ébe íródik, felülírva az ott lévő Windows bootmanagert.
-
MacCaine
őstag
válasz
ballington #12499 üzenetére
Ha nem használsz túl sok programot, meg hibernálást, akkor el is hagyhatod.
Ja, elég a 10 GB. De ez nem kőbe vésett, lehet 20 is, ha ettől nyugodtabbnak érzed magad.
A w7-et kell előbb felrakni, mert a boot managere nem ismeri fel a linuxot, és simán felülírja az MBR-t. A linux meg felismeri, és automatikusan be is pakolja az indítható oprendszerek közé a windows.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ballington #12499 üzenetére
Nem kell ennyi swap. 384Mb rammal ellátott gépnél böngészés, Youtube mellett még csak nem is nyúlt a swaphoz. 1G-nél nagyobb swapot még sehol nem használtam.
-
MacCaine
őstag
válasz
ballington #12492 üzenetére
Nálam úgy van, hogy van 30GB a windowsnak, 10GB a /-nak, 4GB swap, 20GB /home, és a végém ami még marad, az egy adatpartíció, ntfs-re formázva.
Nem lesz gáz a későbbi formázással. -
tvamos
nagyúr
válasz
ballington #12492 üzenetére
Szerintem csinalj egy particiot a Win-nek, es azt telepitsd fel eloszor.
Utana meg hagyj ra mindent a Linux telepitore. Ha az Ubuntut valasztod, az majd kitalalja, mit szertnel, csak ki kell valasztani, hogy ne lecserelje a wint-t, hanem mindketot hasznalni akarod.
(Megjegyzem, kb. eddig jutottam az Ubuntuval... tovabb nem.) -
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #5393 üzenetére
hogy hol van az az ikon, azt nem tudom... de ha nagyon kell, l lehet lopni, kivágni, és betenni. macerás, de megoldható. ha kell, holnap megcsinálom, ha dobsz egy pü-t.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #5386 üzenetére
cseles megoldás...
jobb klikk az asztalon, indítóikon létrehozása, majd itt alkalmazás helyett helyet választassz. könyvtárat valami miatt közvetlenül nem tudsz böngészővel választani, de ha a home kt-ban tetszőleges file-t kiválasztassz, majd kitörlöd a felesleget (a filenevet), és le-okézod, akkor úgy működik, ahogy kell.
-
Vladi
nagyúr
válasz
ballington #5251 üzenetére
Konkrétan: ja.
Nem emlékszem pontosan hol tartja a cuccát win alatt, linux alatt is csak kb: /home/user/.thunderbird vagy valami.
Aztán vagy átmásolod a kérdéses könyvtárat, vagy csinálsz rá linket.
Egyik haverral már csináltuk a linkelős metódust. Most ntfs-ről megy neki a linuxos levelezése.(#5256) VaZso :
Jól mondod. Íme.
Egyszer ki kéne próbálni, hogy lehet -e wint ext3-ra telepíteni. Belehekkelni a telepítőbe és... -
VaZso
senior tag
válasz
ballington #5251 üzenetére
Biztosan.
Azt nem tudom, TB Linux alatt hol tárolja a fileokat, de adott program más rendszeren sem fog egyéb formátumot használni.
Egyébként is viszonylag nagy az átjárhatóság az egyes levelezési rendszerek között, és a Unix-os típus az alap, azt szokták ismerni vagy már eleve azt is használják sokszor.Tehát megoldható.
-
Amper
tag
válasz
ballington #2982 üzenetére
XP: compmgmt.msc; itt lemezkezelés
Lehetetlen, hogy nem látja -
Sianis
addikt
válasz
ballington #2980 üzenetére
De a partíciót magát azt látja! Ha meg túl bonyolult, akkor betolsz egy Ubuntu Live Cd-t és megcsinálod 5 perc alatt.
Sianis -
Batman
őstag
válasz
ballington #2975 üzenetére
Nem teljesen értem, mit szeretnél.
Ha van egy hdd-d amin linusox fájlrendszer van azt win alól is le tudod formázni nem kell hozzá semmi más.Jobb egér a sajátgépre, majd ott manage , utána ''disk managment'' , ott megjelenik a linuxos hdd, itt már tudod formázni.
Remélem tudtam segíteni.
üdv -
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #2584 üzenetére
no, itt hirtelen 2 dolog van:
- az ATi kártyákkal is megy a linux, a jelszó: fglrx. legfeljebb ha az nvidia modult akarná berángatni, akkor az nem fog neki sikerülni, karakteres felületről kell berángatni a megfelelő modulokat és az x-et beállítani.
- menni fog azzal az nvidia kártyával is, nem kell semmit újratelepíteni.
a 6.10 viszonylag jól sikerült. a laptopon friss telepítés van/volt, nem sok probléma volt vele. -
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #2571 üzenetére
a kernelnek kell támogatnia. hogy az fglrx-ben benne van-e már ez a kártya is, azt nem tudom, szerintem illene benne lennie. (az ubuntuban viszonylag egyszerű telepíteni.)
-
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #2259 üzenetére
[link] tehát az utolsó 2 ''gomb'' lesz a görgető.
hogy a 4-5 gombhoz hol kell hozzárendelni funkciókat, azt még nem találtam meg, de egyszer már megvolt... -
Forest_roby
őstag
válasz
ballington #2151 üzenetére
nem, a suse particionáló progijára gondoltam, ami telepítés közben használsz.
-
Forest_roby
őstag
válasz
ballington #2147 üzenetére
én mondjuk -> törölni és ujra létrehozni <- módszer híve vagyok, de a formázás is elég, a többit a suse telepítő megoldja!
igen, ennyi az egész. -
Forest_roby
őstag
válasz
ballington #2140 üzenetére
Elindítod a suse telepítését és amikor a particionáláshoz érsz, formázod az ubuntus particiót.
aztán tovább -
zLegolas
őstag
válasz
ballington #2137 üzenetére
Egyszerű: ez összes többi vagy rendszerterület, vagy más felhasználók tulajdona, esetleg közösen használt ''raktár''. Ez meg a te privát területed.
-
Forest_roby
őstag
válasz
ballington #2137 üzenetére
Pontosan! Erre találták ki ezt a mappát (többek között).
-
Forest_roby
őstag
válasz
ballington #2135 üzenetére
semmit!
a /home/username/.... meg akármit! a te mappád!
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
válasz
ballington #2133 üzenetére
hát nem!
-
Forest_roby
őstag
válasz
ballington #2131 üzenetére
nem tom, hogy miért írásvédett! passz.... nem ismerem ezt a 'file system' -et
-
Forest_roby
őstag
válasz
ballington #2129 üzenetére
még eddig nem kellett ilyen fs.-t mountolnom, lehet, hogy én írtam rosszul...
próbáld így: sudo mount /dev/xxxx /media/xxxx -t reiserfs
elötte: sudo umount /media/xxxx
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
válasz
ballington #2126 üzenetére
sudo mount /dev/xxxx /media/xxxx -t reiserfs -o notail
-
Forest_roby
őstag
válasz
ballington #2124 üzenetére
menu: Rendszer/Adminisztráció/Lemezek
itt szépen megkeresed azt a particiót amire telepítve van a linux és azt írod be! -
escie
őstag
válasz
ballington #2121 üzenetére
ubuntun ez mindig így van megoldva. van egy csúnya jelszó a rootnak, csak a sudo működik. ha meg akarod változtatni a rootjelszót megjegyezhetőre, sudo passwd, így látatlanban, de tényleg rtfm, kiváló wiki-lapok vannak, típuskérdésekre megtalálod a választ...
szerk, vagy hagyd a fenébe az egészet, és maradj az eredeti felállásnál, és sudo-zz, ahogy előttem írják...
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
válasz
ballington #2121 üzenetére
ezesetben:
sudo mkdir /media/hdxx
sudo mount -t ext3 /dev/hdxx /media/hdxx
sudo gedit /media/hdxx/boot/grub/menu.lst -
Forest_roby
őstag
válasz
ballington #2119 üzenetére
sudo -ra is kér jelszót?
mindegy, fogalmam sincs mi a 6.06 live cd root jelszava....
keresd meg google-el, vagy igen, tölcsed le a knoppix-et, jól fog az még jönni késöbb is!
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
válasz
ballington #2116 üzenetére
milyen live cd?
Használj knoppix-ot, nem kér semmilyen jelszót!
6.06 live cd root jelszó: root
de nem biztos, nem tom, soha nem próbáltam...
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
válasz
ballington #2115 üzenetére
50szer leírtuk.....
#2017! -
Forest_roby
őstag
válasz
ballington #2025 üzenetére
#2017 miért nem jó?
-
dr_strange
senior tag
válasz
ballington #2025 üzenetére
Nem tudom, ki hogy van vele, én biztos nem írogatnám a linuxos partícióimon lévő fájlokat windows alól. Százszor inkább egy liveCDről bebootolni, megkeresni a fájlt és szerkeszteni.
-
Sipi
addikt
válasz
ballington #2003 üzenetére
Nem hiszem, mivel alapesetben csak Windows-os partíciókat lát, Te pedig valószínűleg nem FAT32-re formáztad azt a boot partíciót...
Egy akármilyen Linux cédéről (livecd, installcd) bebootolva azonban csatolhatod, átírhatod, lecsatolod, reboot.
Affen, és a mod: ha Windows-ra telepítesz valami ext2 fájlrendszert olvasó plugint, és ext2-re (esetleg ext3-ra) formáztad, akkor igen. De jóval egyszerűbb a cédé-boot.
Sipi
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
válasz
ballington #2003 üzenetére
nemigazán, de ha egy live cd-ről bebootolsz, onnan igen.
mod: terminal-ban:
su
chroot
ha van fent mc-akkor
mc -e /boot/grub/menu.lst
vagy vhogy szövegszerkesztővel megnyitod!
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
válasz
ballington #1998 üzenetére
Hogy ne kavarodj el, ha 5. a Windows a listában, akkor default 4 -et állíts be!
Sianis -
WN31RD
addikt
válasz
ballington #1998 üzenetére
Jellemzően a /boot/grub/menu.lst-ből konfigurálható a GRUB. Szokott ott lenni egy ehhez hasonló sor:
default 666
Itt lehet állítani, hogy melyik rendszer induljon alapértelmezés szerint. Nullától kezdődik a számozás, tehát pl. a fenti sor hétköznapi nyelven szólva a 667. menüelemet választotta volna ki. -
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #1933 üzenetére
nekem speciel semmi bajom azzal a szmájlival, csak a 42 hsz-e közül 30-ban szerepel... értelem nélkül.
Grafi: vagy csak máshogy kell hozzáállni... engem itthon a linuxom maximálisan kiszolgál. nem mondom, hogy nincsenek hibái, mert vannak bőven, de azzal együtt is inkább ennél maradok itthon. sajnos a melóhelyen több okból is maradnom kell a win mellett.
(de én is attól tartok, hogy nála ez csak egy fellángolás, és nem tart soká.) -
VladimirR
nagyúr
válasz
ballington #1933 üzenetére
igazabol en minden szmajlit utalok
-
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #1927 üzenetére
igen, a memóriában van neki a /, és a változó cuccok. ezért kell neki több memória.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #1921 üzenetére
ami amúgy egy igen dícséretes dolog. a linuxnak ez egy nagy ''hátránya'', a kezdők ezért nem szeretik. de ha egysze valaki megismeri, akkor nem hagyja ott
-
dr_strange
senior tag
válasz
ballington #1891 üzenetére
nem a ''log után'', hanem a logban: nézd meg, milyen hibaüzenetet tartalmaz ez a fájl
-
dr_strange
senior tag
válasz
ballington #1859 üzenetére
mi lenne, ha megnéznéd?...
kde-look.org
gnome-look.org
de a kinézet csak egy dolog -
cucka
addikt
válasz
igen, elég sok. kde talán jobban hasonlít a windows-os grafikus felületre, mint a gnome. mindkettő jó, ízlés kérdése, kinek mi tetszik.
most egy 9800 pro-m van, de az előző 9600xt-vel is teljesen jól működött a 3d támogatás, némi állítgatás után.
(megjegyzem, azért messze nem tökéletes az ati driver sem, fórumokban láttam, hogy egyes mobil ati chip-ekkel lehetnek gondok. )
[Szerkesztve] -
Batman
őstag
válasz
egyébként mennyire más kinézetre a kde és a gnome?
Erre szokták mondani hogy ég és föld. -
cucka
addikt
válasz
ballington #1857 üzenetére
érdekes, nálam teljesen jól működik az ati kártya, linux alatt. (3d támogatással, ofkorz)
-
cucka
addikt
válasz
ballington #1855 üzenetére
6.06 dapper-t töltsd, snapshot-ot inkább ne.
ubuntu alapesetben gnome-ot használ, kubuntu pedig kde-t, utólag feltelepíthető bármelyikre a másik környezet is (ubuntu-desktop ill. kubuntu-desktop csomagok). más különbség nem nagyon van az ubuntu és a kubuntu között, szóval ajánlott azt tölteni, amelyiknek jobban tetszik az alapértelmezett desktopja. -
Batman
őstag
válasz
ballington #1850 üzenetére
Nekem ő túl ''integrált'' a fejlesztők szépen felépítettek eg cd-ről telepíthető rendszert ami működik rendesen, de amint valami mást is kezdeni szerettem volna nem igazán tudtam megoldani vagy csak nehezen.
-
koenig
aktív tag
válasz
ballington #1848 üzenetére
-
ngabor2
nagyúr
válasz
ajánlani egyértelműen az ubuntut ajánlom.
az 1GB swap nem kell, hogy pontosan 1048576kB legyen. kb. 1GB, partícionáló progitól függ, hogy miben kéri. mondj neki 1024MB-ot, legfeljebb nem annyit ad... nekem is valami 985MB van.
és itt egy kicsit vitatkoznék Batmannel: 6GB elég. sőt, ha az adatok (vagy akár a teljes /home az adatokkal) másik partíció, akkor 6gb bőven elég. én is 7 GB-on vagyok úgy, hogy ha nekiállnék a felesleget leszedni, még 2 GB felszabadulna.
az uhu azért nem, mert nagyon kicsi disztrib, kevés háttértámogatással. egyetlen előnye, hogy magyar.
az ubuntunak majdnem akkora a támogatottsága, mint a debiannak, tehát meglehetősen nagy a linuxok között. jó eséllyel szinte minden linuxos progit megtalálsz rá. -
Batman
őstag
válasz
6Gb helyett én min 10-et adnék, a hat kevéske a linuxnak.
Attol függ miylen disztrot raksz fel de értelmesen le lesz írvi hogy mi mekkor és akkor ahoz tudsz viszonyítani , amugy MB-ben szokták kérni.
Én uhu-t és mandrivat nem ajállom , gentoo-t kezdőnek nem ajállok, mert ez csak elveszi a kedvét a linuxtol, ubuntu egyszerü gyorsan felmegy, debian ismét csak kissé több tudást igényel, fedorat meg nem használtam. -
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #1846 üzenetére
(nem láma, egyelőre kezdő
)
lehet akárhány partíciód, nem az a lényeg. akkor ajánlott leginkább, ha nagyon éles rendszerben megy a dolog, ha valamelyik kiesik, akkor egyből lehet cserélni. otthoni rendszer esetén is meg lehet csinálni, de leginkább ízlés dolga.
persze, lehet külön az adatoknak is, nekem is van egy ideje külön a filmeknek, de dolgozni általában ugyan azon a partíción maradok.
általában (az eddig látott disztribek mindegyikénél) a boot során felkínálja a gépen levő többi oprendszert is, így a wint is, tehát ezzel se lehet elvileg probléma.
a win alapból nem látja a linuxos partíciókat, de pl. a tc-hez van egy jó kis plugin, amivel lehet mászkálni és olvasni a reiserfs/ext2/ext3 partíciókon. az írást direkt nem csinálták meg. ha akarták volna, akkor meg tudták volna, hisz a fs leírása nyílt. -
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #1844 üzenetére
valszeg inkább 3.6, és a swap-et leszámítva igen. a swap-et a rendszer intézi, azzal nem kell különösebben foglalkozni.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #1841 üzenetére
1 gb swap elég.
a /dev kt-ban nem igazán driver, hanem eszköz-hivatkozások vannak. a driver linux alatt általában kernelmodult jelent.
vamzi: a tar.gz általában forráskód szokott lenni, néhány kivételtől eltekintve. nem tudom, hogy az mplayernek van-e suse-s változata, én az ubuntut ismerem. ha még nem mélyedtél nagyon bele, akkor inkább azt ajánlanám, egyrészt itt többen ismerik/használják, másrészt arra a telepítés egyszerűbb, mert sokkal szélesebb a fejlesztői köre, mint a suse-nak. -
dr_strange
senior tag
válasz
ballington #1841 üzenetére
viszont a reiser4 még nem támogatott hivatalosan a kernelben, patchelt kernel kell hozzá stb., kezdőknek nem ajánlott, és hidd el, a reiser önmagában is elég gyors
-
dr_strange
senior tag
válasz
ballington #1838 üzenetére
/dev alatt vannak a fizikai eszközökre mutató ún. eszközfájlok
/media alá csatolja fel a legtöbb disztrib a különböző meghatókat, így itt találod meg a ''tartalmukat''
pl. ha bedugsz egy cd-t és a rendszer felcsatolja neked, a tartalmát a /media/cdrom v. hasonló nevű könyvtárban fogod megtalálni -
dr_strange
senior tag
válasz
ballington #1837 üzenetére
Minden linux többfelhasználós, ez a lényege, és biztonságosságának egyik alapja. Az Ubuntu sem ''többfelhasználósabb'' a többinél.
1 GB RAM mellett 1 GB swap elég kell, hogy legyen, hacsak nem készülsz nagyméretű videók vágására, vagy profi grafikai/CAD munkára stb. -
Batman
őstag
válasz
ballington #1835 üzenetére
Elvielg igen le tudja formázni.
-
Batman
őstag
válasz
ballington #1833 üzenetére
Ha új partícióra teszek linuxot akkor én azt formázatlan területként hagyom , had formázza saját magának meg a linuxom, így a tuti.
Még nem minden disztroból van 64bites de amiből van az menni fog. -
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #1828 üzenetére
a fat32 azért jobb, mert azt a win és a linux is tudja írni alapból. fálrendszernek én inkább reisserfs-t ajánlanék, bár az ext3-mal sincs bajom (az időnkénti boot során elkövetett ellenőrzések kivételével). az e-ből én 2 partíciót csinálnék:
- 1 GB swap (linux swap típusú)
a többi pedig a rendszer. otthoni használat esetén nem sok értelmét látom különszedni a /boot-ot, a /home-ot, a /-t és hasonlókat.
a ''d-n'' levő file-okat tudod használni minden további nélkül. -
Batman
őstag
válasz
ballington #1828 üzenetére
fat32 - linux és windows is egyaránt tudja írni és olvasni.
ntfs - csak win tudja írni és olvasni , linux gond nélkül olvassa (vannak rá modszerek , hogy írja is de azok nem a legtökéletesebbek)
Te döntöd el , hogy a win-es rendszered mire rakod, de azt ugysem fogod irogatni szal mehet ntfs-re.
Vannak megoldások , hogy win alól lássuk és írjuk a linuxos partíciókat amik többé kevésbé egész jók.
Amugy a rendszered vagy ext3-ra vagy reiserfs-re rakd fel, amugy lehet érdemes kipróbálni reiser4-et is én még nem használtam nincs tapasztalatom róla de állítólag gyorsabb mint a többi.
A kívánt partíciók száma attól is függ milyen disztrót akarsz használni, mindegyiknél más kiosztás célszerű. -
Batman
őstag
válasz
ballington #1826 üzenetére
Igen nyugodtan hazsnálhatod az ''e'' meghajtódat, és igen ajállatos több partícióra szedni de ez ízlés dolga, ki hogy szereti.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Gombászkönyvek egyben
- Bomba ár! HP EliteBook 820 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- BESZÁMÍTÁS! Apple iMac Pro (2017) 5K - Xeon W-2140B 64GB DDR4 RAM 1TB SSD Radeon PRO Vega 56 8GB
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest