Hirdetés
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- A fénynél gyorsabban
- Építkezünk 6. rész (2024)
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
-
LOGOUT.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
Letöltöd a Hiren"s BootCD-t (van benne 5 particionáló progi), kiírod Rufus-l pendrive-ra, bebootolsz róla és valamelyik particionálóval elvégzed a műveletet.
Természetesen csak saját felelősségre, adatvesztésért stb Te vállalod a felelősséget.
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
csixy
addikt
válasz Fire/SOUL/CD #97751 üzenetére
Innen nem jön le semmi
[ Szerkesztve ]
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
tordaitibi
veterán
Ubynak igaza van, ha nincs kedved az ilyen matatásokhoz, csinálsz mégegy EFI partíciót, akár a már felszabadított helyre, akár a lemezterület legvégére és oda pakoltatod a systemd-s telepítéseket.
Működnie kell, nálam a hordozható 1 terásomon most is 2 efi van.
Egyik a Ventoy, ezt nem lehet baszkurálni mert meghal, és van egy 1GB efi a lemez felénél kb. 600GB-nál.
Arra mennek a próba telepítések indítói.Próbáld meg így.
[ Szerkesztve ]
-
válasz tordaitibi #97755 üzenetére
Igen, lehet visszacsinálom amit lehet, hagyom az eredeti efi, és csinálok egy másik jó nagyot, és arra telepítem a systemd-t.
Vajon, ha átmásolom rá a Windows bejegyzését, működni fog az is?
Na majd kipróbálom.Köszi a tippeket!
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
csixy
addikt
Itt a video. Töltsd le . Nézd meg. Sok mindenre jó a gparted. Simán hátra másolod az efi partíciót és kiterjesztheted. Mondjuk én most pont a fordítottját csináltam.
[link]Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
Felraktam a Q4OS 32 bites verzióját Trinity desktoppal. Azt kell mondjam, hogy jó kis rendszer. Mind megjelenésben, mind funkciókban próbál hajazni az XP korszakra, a csomagtelepítő is olyan, mintha egy valamilyen Windows installert indítanál.
Délután azért ezt is legyalulom és kap egy Debiant LXDE-vel. Most olvastam, hogy valószínűleg a Debian is ejteni fogja hamarosan a 32 bites architektúrát, lehet, hogy a jövőre megjelenő Trixieben már nem lesz benne... ez van, semmi sem tart örökké.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
Simán készíthetnél oktatóvideókat, tippeket, trükköket bemutatva. Jól követhető, érthető volt.
Nagyon érdekes volt megtapasztalni a "funkcionális rögzítettség"et. Mivel az EFI volt az első partíció, azt akartam, hogy annak a mérete nőjön, és eszembe nem jutott készíteni(másolni) a lemez szabad területére egy másik nagyobbat.Köszi!
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Dhampir
félisten
Én is így voltam vele, aztán eltávolítottam a második SSD-t, miután leformáztam a rajta lévő, tartalékos Windows 11-el együtt, és maradt a jó kis Ubuntu.
Pont azt szeretem benne, hogy az Ubuntut nem kell barkácsolgatni, szépen teszi a dolgát, a kezem alá dolgozik. Egy-két speckó programot kellett hozzá találnom, illetve megtetszett olyan apró alkalmazás, ami macOS-en is fut, de Linuxra is létezik, és ennyi.
Érdekes, hogy például mennyit fejlődött a gThumb, amikor kerestem egy Windowsos fotókezelőhöz hasonló alkalmazást, és kellemesen csalódtam benne. Amiket nem próbáltam ki még élesben, de megnyitható és fut, például a Teams for Linux, vagy a Zoom Workplace, a Steam működik.
-
moleculez
veterán
Plasma dockot akarom kicsit megreformálni, amik tetszenek azok Latte dockal vannak csinalva amit már (ismereteim szrnt) nem tamogatnak. Mi mist az ajánlott, dock replacement? Ha egyáltalán.
Még nincs kész, de már majdnem elkezdtük!
-
paolinho
őstag
Nagyobb tudású, és gyakorlattal rendelkező, Linux disztribúciók ismerőitől szeretnék tanácsot kérni egy döntés meghozatalában. Lassan egy hete már, hogy bekapcsolódtam a Linux, mint operációs rendszer megismerésébe. Kezdtem az Ubuntuval, de egy rutinosabb fórumtárs tanácsára, váltottam, és kipróbálva a Kubuntu-t, a Mint Cinnamon-t, majd végül az MX-Linux KDE-t, végül is ennél ez utolsónál ragadtam meg. Ami ez mellett szólt, az elsődlegesen a könnyű kezelhetőség, a grafikus felhasználói felület, és az MX eszközök sokrétűsége volt.
Viszont egy dologgal nem sikerült dűlőre jutnom, mégpedig az Epson L3256-os nyomtatómmal történő kommunikáció. Ugyan a rendszer magától is felismerte, de később májkimiki segítségével a gyártó oldaláról letöltött driver/ek telepítése sem hozta meg azt az eredményt, hogy nyomtatni tudjak az laptopomról. Ezért az a gondolatom támadt, hogy annak ellenére, hogy tetszik a platform, váltok a Linux Mint Cinnamon-ra, hátha ott megoldódna ezen gondom.
És itt érkeztem meg az első mondatomhoz. Szeretném megkérdezni, hogy szerintetek melyik a jobb operációs rendszer egy magamfajta kezdő linuxosnak? Mert, noha igazán szimpi - sőt talán ennél több is - az MX-Linux, lehet, hogy ha használnám, megismerném, ugyan ez lenne a véleményem a Linux Mint-ről is, és talán még a nyomtatómat is kezelné.
Előre is köszi a segítséget! -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz paolinho #97766 üzenetére
Ez nyilván gyártó függő, de a céges HP nyomtatónkat a Mint teljesen magától megtalálja és beállítja a hálózaton, még annyit sem kell hozzá csinálni, mint Windows alatt.
Az MX-Linux esetén figyelembe kell venni, hogy a kiadási ciklusai a Debianhoz igazodnak, ami nem jelent túl gyors frissülést. Azaz ha valami régi benne, akkor az jó ideig úgy is marad.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
válasz paolinho #97766 üzenetére
Szerintem az MX Linux nem kezdőknek való, ez mellett ipari mennyiségű bloat van benne, ami önmagában nem probléma, engem viszont zavar. Biztos vagyok benne, hogy olyan csomagok is előtelepítve jönnek vele, amiket soha nem fogsz használni és általában egy rendszer annál sérülékenyebb, minél több felesleges dolog van rá telepítve.
A Mint Cinnamon szerintem kezdésnek jó. Én a Gnome alapú rendszereket szerettem meg, de az LGA775-ös gépemen pl. Linux Mint van, a kis méretű monitorhoz teljesen jól passzol a Cinnamon.
Viszont egy dologgal nem sikerült dűlőre jutnom, mégpedig az Epson L3256-os nyomtatómmal történő kommunikáció.
Nekem egy Epson fotószkennerem van. Szomorúan vettem tudomásul, hogy bár az Epson biztosít Linuxos telepítőt a honlapján a saját szkennereihez, viszont a Linuxos csomag kevesebbet tud, mint a Windowsos. Alacsonyabb felbontáson tud szkennelni, gyengébb minőségben. Nem tudom, hogy a nyomtatóknál mi a helyzet, csak infónak osztottam meg, egyébként Fedora van a gépemen.
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
rxmiss
tag
en debiannal kezdtem ugy
2026 evvel ezelott, de akkor meg nem volt magatol ertetodo beallitgatni csomo mindent (pl wifi-t) pedig enlightenment-tel nagyon penge volt
aztan opensuse-ztam, fedora-ztam es ubuntuztam is, par evig mint, aztan azota megint ubuntu, de egyre bosszantobb. lehet visszakukucskalok debian-ra. az elet korforgasa.es jah, nalam is dual boot-os a vas, ket kulon meghajton. windows gyakorlatilag csak a davinci resolve meg a fusion360 miatt van (meg az asphalt9 ) egyebkent a linux megy munkahoz.
[ Szerkesztve ]
-
paolinho
őstag
válasz CPT.Pirk #97767 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm mindhármótok segítségét, akkor azt hiszem, kipróbálom a Mint-et.
Arra van esetleg lehetőség, hogy a meglévő MX mellé teszem fel, és vagy ezen, vagy azon bootolok be? Illetve még azt szeretném megkérdezni, hogyha lehetőség van erre a boot-megosztásra, később, ha valamelyik mellett döntenék fixen, akkor lehetne-e törölni a másik rendszert úgy, hogy automatikusan a fennmaradó egy op. rendszer bootoljon be? -
paolinho
őstag
válasz paolinho #97773 üzenetére
Ami biztos, hogy a nyomtatót alapból felismerte a Linux Mint, és sikeresen tudtam is nyomtatni vele. Ennyiből már nyerőbb, mint az MX. Viszont a LibreOffice-t angolul kaptam. Ugyan letöltöttem a hozzájuk való magyar nyelvi deb (mintha a Mint-nek ez kellene) fájlokat, de sajnos lövésem sincs miként lesz ettől még magyar a felület. A gyárilag feltelepített LO verziószáma: 24.2.5.2, de a hivatalos oldalon csak 24.2.5 számon találtam mind nyelvi-, mind úgy egyébként is LO fájlt. Ez nem lehet majd probléma később?
-
-
paolinho
őstag
válasz I02S3F #97775 üzenetére
Mit jelent, hogy a tárolókban? Ezeket (pl. a LibreOffice-ét) hol találom?
lck: Elég nehéz a Windows-os gondolkodást felejteni, de igyekszem tanulni.
csixy: Köszi, a tipped a LO kapcsán, magyar lett valóban. Viszont a gutenprint alatt nagyon sok lehetőség van [kép] (képtelen voltam körbevágni a lényeget) viszont a nyomtatással most nincs gond, de szkenner is a nyomtatóm, és arra is jó lenne valami opció.
Le sem merem írni, hogy volna hozzá driver az Epson oldalán, amit "lementve" szívesen telepítenék, de, ha van egyszerűbb megoldás, azt is megköszönném.Azt még megkérdezhetem, hogy pl. a Fájlok applikáció hogy lehet teljesen magyar. Az MX alatt Letöltés van, nem Download, itt is jó lenne.
-
I02S3F
addikt
válasz paolinho #97780 üzenetére
A tároló olyan előrecsomagolt programok összessége, amelyeket kifejezetten a te rendszeredhez teszteltek, finomhangoltak, csomagoltak.
Az alkalmazásboltban tudsz böngészni közöttük a legkönnyebben.
Linux esetén szükségtelen a neten programokat keresni, mert azok már a fentebb említett módon szállításra került a te rendszeredhez.
-
törölt tag
Sikerult reggel egy olyan hdd-re kiadnom egy mkfs.ext4 parancsot, amirol most kene adat.
Meg nem volt azota hasznalatban.
Mivel lehetne vegigporgetni, hogy egy zip allomanyt megtalaljak rajta? -
válasz paolinho #97783 üzenetére
Egy kicsit amúgy agyf*sz, de tényleg úgy van, hogy Linux alá még mindig nem teljesen mindegy, hogy milyen hardvert veszel. Mint írtam, valamelyik készülékkel jó a támogatottság, valamelyikkel meg nem.
De a jó hír, hogy a BSD hardvertámogatottsága ennél is rosszabb.
-
-
Rimuru
veterán
Teljesen kezdo (Mintes) vagyok szoval bocs a hulye kerdesekert. Summon @Uby
Linux Mint 22 Cinnamont szeretnek felrakni egy olyan gepre amihez tobbet nem tervezek hozzanyulni (ertelemszeruen nem en fogom hasznalni es supportalni se akarom/tudom).
Mire erdemes figyelni telepiteskor? Gondolok itt olyasmire hogy legyen kernel takaritas (ne teljen be a boot), olyan automatikus frissitesek bekapcsolasa amik nem olik meg random, tlp vagy hasonlo jon default/kell?, stb.
Amugy nem tervezek semmi extrat csinalni vele defaulton kivul (meg amit majd ajanlotok), tehat telepites kb next, next, next lesz, felrakok nehany programot es kesz.[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
csixy
addikt
válasz Rimuru #97792 üzenetére
A régi kernelek automatikus takarítását bekapcsolnám, de az automatikus frissítéseket nem ikszelném be. Velem már egyszer előfordult, hogy ki akartam a gépet kapcsolni és ott pampogott nekem, hogy most a rendszer foglalt ....
Telepítenék egy RBOS-t . Mit fog csinálni grub lesz, vagy systemd boot?
[ Szerkesztve ]
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
törölt tag
válasz rxmiss #97791 üzenetére
Ez egy 4TB-os HDD, amin amolyan backup cuccok voltak offline módon a szekrényben.
Egy ed25519 privát/publikus kulcspár volt jelszavas zip-ben elmentve.
Csináltam inkább egy másikat. Fizikai hozzáféréssel lecseréltem a régiket és most minden megy tovább.
(Így gyorsabb volt, mint TestDisk-el visszahozni - azzal elméletileg lett volna esélyem, megtalálta a törölt 'particicát' és elkezdte 'pörgetni')[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
Azt írta hogy a telepítés után soha nem is akarja látni a rendszert. Az meg vagy teljes frissítés tiltás, nagyon nem ajánlott, vagy minden automatára állítva.
Kb. 4-5 ve megy az Ubuntumon az auto frissítés. Nekem még bajom nem volt belőle.
Volt nálam is hogy le akartam állítani, visítozott hogy ő most épp frissítget, úgyhagytam és mikor végzett leállt.
Konkrét megoldást nem tudok mert a Mint számomra ismeretlen. Nade majd mindjárt érkezik Uby és ő vérprofi a Mintbe -
tompa torma
kezdő
" Biztos vagyok benne, hogy olyan csomagok is előtelepítve jönnek vele, amiket soha nem fogsz használni "....mert a Mintbe nem...?...az Mx-ben általában az jön előtelepítve,grafikus felülettel, amiért más rendszerek kezdő felhasználói itt szoktak érdeklődni../ grub beállítás,live iso készítése a működés közben,...stb /....ami pedig a bloatot illeti...akit zavar,minimal install,és azt pakol fel ami kell...
-
paolinho
őstag
Az megoldható, hogy minden alap telepített applikáció teljesen magyar legyen?
Nálam ugyanis a Fájlok mappa ILYEN. -
válasz tompa torma #97796 üzenetére
Van neki minimalja? Azt úgy hívják, hogy Debian.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Rimuru #97792 üzenetére
Teljesen kezdo (Mintes) vagyok szoval bocs a hulye kerdesekert.
Először poenra vettem, amit írtál, aztán rájöttem, hogy mi értelme lenne!?
Ha én is poenosra akarnám venni, akkor ezzel a hsz-szel kezdeném...
No de mivel nem tudjuk, milyen gépről van szó, esetedben feltételezzük, hogy alkalmas a feladatra.
Szerintem a világ legegyszerűbb feladata a Linux Mint felrakása. Ami neked ismert dolog, azzal nem is foglalkozunk. Felrakod szépen manual particionálást választva, de ha egy üres meghajtóra megy, akkor akár mehet automata telepítéssel is.
Ne felejtsd el elsőként a
setxkbmap hu
parancsot, mielőtt beírod a wifijelszót.Nem raktam még fel távoli gépre úgy, hogy az autoupgrade-et bekapcsoltam volna, de aki használja, nincs vele gondja, Kapitány is írta párszor, hogy régóta fut így általa használt rendszer. Nyilván pont futáskor nem lehet kikapcsolni. Flatpakkal ne foglalkozz, nem fog magától operatívkodni, itt is ránézhetsz:
Amik ebben a hsz-ben vannak linkek, érdemes átfutni, hátha találsz bennük valami hasznosat. Én legutóbb Dell Latitude 7740 és hasonló kategóriájú gépekre raktam Linux Mint-et, nem különösebben igényelt semmilyen utólagos beállítgatást.
Ami volt, az a Nemo beállítása kétpanelesre, a téma átállítása sötétre és fontok állítgatása, ez nyilván display felbontástól függő.
TLP nem kell, notebookon megvannak a szükséges beállítási opciók
Semmi külön program nem kellett arra a gépre, amit csajnak telepítettem, kb ennyit csináltam, ami most eszembe jutott. Különben nehezebb olyannak leírni a Mint install menetét, akiről tudom, hogy pro Linuxban. Mindegy, ha menet közben valami nem tiszta, úgyis jelentkezel. Csodálnám, ha gondod lenne.
upd
Egy dolgot majd elfelejtettem, a Mint 22 már nem csinál automatikusan swap file-t, így azt külön célszerű kreálnod, RAM fele kb optimális. Előző kiadások csináltak még 32GB RAM mellé is...Ami hosszabb idő alatt előfordulhat, az az, hogy a kiválasztott letöltési tükör megszűnik és másikat kell beállítani, ezt nem árt megjegyezned, hol kell megcsinálni, így már jártam én is távollévő géppel.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 7
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Önfenntartásra rendezkedik be a kínai chipszektor
- Windows 11
- Milyen NAS-t vegyek?
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- További aktív témák...
- Star Wars Outlaws GeForce RTX 40 Bundle - lepd meg magad!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest