Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Milyen mosógépet vegyek?
- Évente csak egyszer látod! 11 11 11 11 11
- Android másképp: Lineage OS és társai
- A legolcsóbb gamer laptop RTX 4060-al.
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
-
LOGOUT.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz galaxy55 #97052 üzenetére
Juj, ez elég durvára sikeredett akkor, a repülés még hagyján, de után kórházi kezelések, no az ma az igazi életveszély! Régen én is reppentem párszor bicikliről, egyknél oldalba koccantott egy autómobil, de szerencsére csak a bicaj szakadt ketté. Ami lényeges különbség veled ellentétben én akkor kb 18 éves voltam.
Viszont lehet így jártál jól, mert most a vérvizsgálatból kiszúrják, mennyi időd lenne hátra, ha nem kerülsz be. Nálam is a jogsihoz szükséges laborvizsgálatoknál szokott kijönni, hogy nem minden ugyanolyan már, mint 20 éves koromban... De ahogy látom a blogban elég sok hozzáértő írogat, szóval nincs nagy vész!
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Az mitől lehet, hogy mikor telepítem a mesa-opencl-icd csomagot, a clinfo szerint beröffen az OpenCL, a boinc kliens nekiesik a GPU-val segített számolásnak, majd pár mp alatt csontra fagy a desktop. Ha letiltom a boinc klienst, akkor is lefagy a desktop. Egy régebbi Ryzen-es laptopon futó Ubunturól van szó. Találkozott valaki hasonlóval?
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
válasz CPT.Pirk #97057 üzenetére
A journalctl-el előhoztam az előző boot-ot, de semmi számomra értelmezhető.
Valahol itt kezdődik a gond:
[drm:amdgpu_job_timedout [amdgpu]] *ERROR* ring gfx_low timeout, signaled seq=573, emitted seq=575
drm:amdgpu_job_timedout [amdgpu]] *ERROR* Process information: process gnome-system-mo pid 3631 thread gnome-syst:cs0 pid 3649
amdgpu 0000:04:00.0: amdgpu: GPU reset begin!
[drm] psp gfx command UNLOAD_TA(0x2) failed and response status is (0x117)
amdgpu 0000:04:00.0: amdgpu: MODE2 reset
amdgpu 0000:04:00.0: amdgpu: GPU reset succeeded, trying to resume
[drm] PCIE GART of 1024M enabled.
drm] PTB located at 0x000000F400A00000
[drm] PSP is resuming...
...
[link]Azaz AMD GPU reset nem tűnik jó dolognak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ezen a notin friss bios van? Volt egy-két pont ilyen a cégnél és egyik esetben már a félévi Windows frissítés is meghalt rajta, amire adtak ki javított bioszt. Mondjuk azóta gépek is kikoptak, eléggé gyenge tákolmányok voltak.
Ezt azért kérdeztem, mert láttam ott watchdog bugot is a linkeden. Ha egyébként friss a kernel és a mesa a gépen, akkor a biosz frissítést tudod megpróbálni. Azon túl a drm csapat fórumához tudok linket adni, ott találsz olyat aki erre érdemben tud is mondani valamit, illetve ha olyan akkor ki is javítják.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
válasz CPT.Pirk #97059 üzenetére
Mondhatni benne van a korban, már alaplap is lett cserélve pont a gari lejárta előtt 1-2 nappal. Szerintem a BIOS sem friss, most találtam egy 24-05-15-ös verziót, megpróbálom hátha ...
Köszi a tippet![ Szerkesztve ]
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Itt érdemes körülnézni és kérdést feltenni: https://gitlab.freedesktop.org/drm/amd/-/issues
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
-
Mint kiderült nem a mesa-opencl-icd csomag(és függőségei) okozza a problémát, hanem a boinc kliens.
Amint észreveszi, hogy van számára használható GPU elkezdi használni, és kiakad a desktop. (Merthogy automatikusan induló szerviz) Ha nem fut a boinc, megint stabil a desktop úgyis, hogy működik az OpenCL. Vagy legalábbis a clinfo már lát 1 eszközt.
A fejlesztő sem biztos abban, hogy mi okozza:
De mindegy is, nem igazán tudom, mit lehet tenni az eredeti problémáddal. Valószínűleg több vizsgálatra lesz szükség, hogy miért a clover okoz itt problémákat, de a clover nagyjából már nem fejlesztik, és talán az a legjobb, ha megmondjuk a disztribúcióknak, hogy ne szállítsák a clovert és a rusticl-t együtt, így. Nem egészen biztos.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
törölt tag
Háát, az se normális aki este 8-kor majd 40 fokban a fűnyíró traktorján világítást kapcsol. Mer` mér` ne?
-
csixy
addikt
válasz #63718632 #97067 üzenetére
Egy linuxos cirokseprő mesával boszi -patch-csel. A Pro verzió Wankel motorja J-tagolással négyüteművé alakítható, de ezek csak begurtáskor működnek a felszállásig.
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
nagyúr
válasz shadow1901 #97069 üzenetére
Inkább nvtop lesz az, nem htop. Így tippre a tartalom legalábbis csak az lehet.
De benne van a saját tárolóban is.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
törölt tag
válasz cog777 #97043 üzenetére
Ennek mennie kéne.
Csak egy kérdés... a luks-al titkosított partíció meg van formázva pl. EXT4-re?
Tehát volt egy feloldás után formázás?Másrészt a "zoltan" user az aki jelenleg is be van lépve? Csak azért kérdem, hogy biztosan direktben a "/home/zoltan" alá akarsz mountolni és nem azon belül egy könyvtárba?
Lepróbáltam saját gépen:
$ sudo cryptsetup open /dev/sdc1 pendrive
Enter passphrase for /dev/sdc1:
$ mkdir pen
$ sudo mount /dev/mapper/pendrive ~/pen
$ ls ~/pen
lost+found testfile.txt
Nyilván jogosultság még root, de olvasható a tartalma.
-
vacs
veterán
Pár napja kérdeztem, hogy a Debian + CasaOS miért nem kezeli az ntfs külső hdd-t.
Kérdeztem, hogy Terminálból milyen paranccsal kell felcsatolni!
(igen, google a barátom, kb meg is találtam a választ, csak nem mertem nekiállni)Aztán privát üzenetben kaptam segítséget, megcsináltam és működik!
Köszönöm mindenkinek!
(^)(>.<)(^)
-
Kellene az AMD drivere, mert azzal működik a bonc GPU számítás. Ha jól látom 24.0.1-es Ubuntu-hoz nincs kint még a megfelelő verzió. Próbáltam a 6.0... verziót feltenni, de az amdgpu dkms fordításába beletörik a bicskája.
Várjam meg amíg megjelenik a 24-hez való, downgrade-eljek 22-re?
RHEL és Ubuntu-n kívül más rendszerre nem is lehet felrakni az AMD féle megoldást?Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Petya XT
aktív tag
válasz shadow1901 #97069 üzenetére
Az Nvidia kártyát nvtop progival néztem meg.
-
Felment a 22, felment az amd driver, de most meg clinfo sem látja:
Number of platforms: 1
Platform Profile: FULL_PROFILE
Platform Version: OpenCL 2.1 AMD-APP (3614.0)
Platform Name: AMD Accelerated Parallel Processing
Platform Vendor: Advanced Micro Devices, Inc.
Platform Extensions: cl_khr_icd cl_amd_event_callback
Platform Name: AMD Accelerated Parallel Processing
Number of devices: 0Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem kell hozzá még valamit feltenni? nVidiánál mikor képfeldolgozását kellett csinálnom akkor még külön az nVidia repójából is kellett telepíteni olyat, amit nem tartalmazott a gyári driver.
-
válasz CPT.Pirk #97080 üzenetére
Az a baj, hogy lövésem nincs melyik mire épül, melyik lövi ki/helyettesíti a másikat.
Ha az AMD driver telepítése után felteszem a mesa-opencl-icd, vagy a pocl-opencl-icd csomagot, a clinfo elkezdi listázni a GPU (OpenCL?)paramétereit, de ezek nem teszik vissza az open driver-t? A mesa-opencl-icd telepítése után, a boinc elkezdi látni, használni a GPU-t, de akkor a GUI omlik össze. A pocl-opencl-icd telepítése után a clinfo látja a GPU-t, de a boinc nem látja. Olyat is olvastam, hogy valakinél csak 5.4-es kernelig volt jó, aztán elromlott (Ha jól emlékszem a 22-es Ubuntu 5.8-at használ.)
Sajna a hivatalos doksi kaksi, csak annyit ír, tedd fel az AMD driver, és egy link az AMD oldalára.
Pihentetem a dolgot(, ami nem megy, nem kell erőltetni). Az OpenCL-el valahogy nincs szerencsém.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az biztos, hogy a mesa-t ne keverd rá a zárt driverre.
Ezen kívül talán feldobhatsz egy előző Ubuntu LTS-t a gépre 2. disztrónak tesztelni. Sajnos nem ismerem egyáltalán ezt a boinc dolgot.
-
válasz CPT.Pirk #97082 üzenetére
Egy másik fejlesztő szerint nem kell az AMD driver, ez csak régen volt igaz.
Ez az állítás csak a régi Mesa OpenCL API cloverre igaz, az új Mesa OpenCL API rusticl-re nem. Nagyon fontos különbséget tenni a kettő között.
Itt meg olyasmit írnak, hogy pro driver kellene használni, de
- Az amdgpu-pro 20.40 nem kompatibilis az Ubuntu Linux kernelekkel az 5.4.0-54 után.
- Az amdgpu-pro 20.45 meg már nem PAL OpenCL-t használ, hanem ROCr-t.Vagyis vissza kéne lépni ubuntu 20-ra? Ne má... Plusz eddig szó sem volt arról, hogy a pro drivert kellene feltenni, hiszen nincs is hozzá "pro" HW. Igaz ez is egy 3 éves bejegyzés.
Egy mezei halandó nem képes követni ezt a sok rövidítést(rusticl, PAL, ROCr,...), és hol így magyarázzák, hol úgy. Inkább hagyom a fenébe. Azt hittem én is, hogy csak valami apróság hiányzik, de úgy tűnik Linux alatt nincs megoldás.
-
-
Petya XT
aktív tag
Ez érdekes. A múltkor én sem bírtam az AMD kártyával működésre bírni, bár én grafikusan próbáltam. Fel sem ismerte a Boinc a kártyát sajnos, pedig minden más simán használta másodlagos kártyaként..... De egyébként Windows-on is nagyon furcsán viselkedik a kliens mostanában.
-
-
nagyfejü
őstag
Sziasztok!
Másik topikból tanácsoltak ide.Eddig OMV t használtam megeleégedéssel! De mióta bövitettem 1 HDD vel és nagyobb házba raktam azóta csak üres mappa van az smb megosztásokon! Akármit csinálok!
Helyettesiteném az OMV t valami linux rendszerrel!
Olyan kellene ami kezeli az NFS t és simán fel lehet csatolni a HDD ket és nem formázza le!Linuxot alig ismerem igy ezt figyelembe véve kérnék tippeket !
üdv -
shadow1901
aktív tag
válasz ubyegon2 #97070 üzenetére
+#97078 Petya XT
Köszi. Mondjuk miért keresnék más topot ha arra hajaz, illetve ezért még 1x végignyálaztam az összes beállítását, hátha én nem láttam valamit. VAgy tegyék bele egyiket a másikba, vagy a másik tanuljon nagyon sokat az egyiktől... Mikor erre lett volna szükségem psensorst találtam csak...Ezen felbuzdulva van valami android emulátor? Bluestacksot használtam évekkel ezelőtt windowson, jó is volt, de lelassította a sok pompa, illetve nem nagyon bíztam benne. Szereztem akkor egy telefont ami ma már szintén a végét járja. Steames műveleteket intéznék csak rajta. Azt sem gyakran. Semmi másra nem kell.
Próbáltam ezt a korábban említett Bliss OS-t , de virtualboxban nem hajlandó települni.
[Nem tudtam hozzá szagolni sem][ Szerkesztve ]
Kérdezz, bármit meg lehet oldani! | Inkább privátot írjatok!
-
válasz nagyfejü #97087 üzenetére
Az OMV is csak egy linux, csak nem olyan ami a VGA-n keresztül mutat egy GUI-t, hanem egy WEB felületen.
A kitételeket minden linux tudja, de sokat kell tanulni ahhoz, hogyan kell beállítani pl. egy samba megosztást. Nincs GUI megosztáskezelő, szöveges fájlokban kell elvégezni a beállításokat. pl [link] Az OMV ettől kímél meg úgy, hoy ezeket a beállításokat egy WEB-es felületen keresztül tudod elvégezni.
Sokkal egyszerűbb lenne kideríteni, hogy mi ment félre, ha már az ismert(?) OMV felületen maradsz.
Pl. ha kiveszed azt az új HDD-t, akkor rendbe jönnek dolgok?Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
nagyfejü
őstag
Szia!
Levelezek 2 hete az OMV topikkal , és ők sem tudják mi lehet!
Mindent ugy csinálok ahogy le van irva és pl. a windowsban csak a mappákat látom a megosztásban!!!! A tartalmát nem! Telepités után csak egy próba HDD t dugok rá , félve az adatvesztéstől. Hozzáadom , megosztom , és csak a mappa látszik!
Már meguntam!! Ezért lenne jó más! A GUI az jó ha van.Igy is idegen! -
tordaitibi
veterán
válasz nagyfejü #97087 üzenetére
Az OMV egy Debian linux alapú rendszer, ezt helyettesítenéd egy Linux alapú rendszerrel és emiatt már meg is ismerted ha használtad
Van topikja nézz be oda, ott többet tudnak segíteni mivel ez egy speciális Linux rendszer.
[link]Szerkesztve, most olvasom hogy ezen túl vagy és ott sem tudnak tanácsot adni.
[ Szerkesztve ]
-
nagyfejü
őstag
A lényeg az lenne hogy olyan valami kellene amivel 6 lemezes otthoni mediaszervert tudok csinálni , ugy hogy megmaradjanak az adataim!!!!
-
tordaitibi
veterán
válasz nagyfejü #97092 üzenetére
És ha lehúzol minden lemezt, és gyalulod a mostanit, és felpakolsz egy OMV-t? Ha ilyen baja van amit a szaktopikba se tudnak megoldani, nem látok más megoldást.
Nincs más ötletem, lehet az akkor az alapoktól kezdve jól működne.
Mivel már egyszer bekonfigoltad, nem lesz annyira idegen és új mint egy másik nas szoftverre átállnod.
Bohóckodtam én is régebben ilyenekkel, kész csoda hogy az OMV nem akarja az összes lemezt formázni, a legtöbb nas szoftver ezzel nyit.
Próbáld meg újratelepíteni, nincs más ötletem. -
csixy
addikt
válasz tordaitibi #97093 üzenetére
Na Tibor!
A yt-dlp és downloader beüzemelése kézihajtányos módszerrel.
1. synapticból telepítsd a yt-dlp és a youtubedl-gui csomagokat ennek eredményeként a downloader jó lesz de a yt-dlp egy használhatatlan zizimport fájlt lesz a /usr/bin mappában
2. Töltsd le a legújabb [https://github.com/yt-dlp/yt-dlp/releases/download/2024.07.16/yt-dlp_linux] fájlt és ezt nevezd át yt-dlp -nek. Tedd futtathatóvá. Ezzel a 35 megás fájllal írd felül a x@r 2.9megás zizimport yt-dlp fájlt a /usr/bin mappában.
3. Kész. !!! Lehet, hogy szabálytalan, de múködik!
[ Szerkesztve ]
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
tordaitibi
veterán
Mivel nekem sose a magával a yt-dlp-vel volt a gondom, hanem a futtatókörnyezetével. Ami Python 3.7.xxx
És EZ nem megy fel a 18.04-re.tibi@TibiXubuntu:~$ python
Python 2.7.17 (default, Nov 20 2023, 18:21:20)
[GCC 7.5.0] on linux2
A Snap yt-dlp meg hozza magával a snap konténerbe a saját ,neki kellő python verziót így egy fazekaskorongon is elfut.
Ez a /snap/bin/yt-dlp van symlinkelve a usr/bin mappába és így lőn örörm-bódottá -
I02S3F
addikt
válasz tordaitibi #97096 üzenetére
Azért úgy látom, hogy a gondjaidat igen szépen megtanultad megoldani. Én babrálom a Linuxot, de ennyire mélyibe' nem mentem még.
-
I02S3F
addikt
Egész morfondírozok, hogy jó-e az Ubi.(?) A 24.04 legutóbbi vizsgálatakor nem volt stabil és erőltetik a snap-et. Ami mutatja is, amit mindenki tud, hogy a desktop kiadás nem élvez prioritást.
A snap - bár nem vagyok híján- , de több erőforrást használ.
Miközben az Ubuntu kinézete tetszik. Mégiscsak az a legtöbbet használt disztró. Van hozzá help és valszeg a .01-es kiadásra használható lesz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz I02S3F #97099 üzenetére
Hát, desktopról erősen kikopott az Ubuntu manapság, mióta a céges vonalat tolják az asztali helyett...
Dolgozok vele itt a cégnél (22.04), de nem vagyok vele elégedett teljesen, és bár ez a szubjektív véleményem, de szerintem azt az UI-t annyira nem barátságos használni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest