Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
nagyúr
válasz szuszinho #48917 üzenetére
isolinux corrupt
Ez lenne a pontos hibaüzenet?
Milyen iso-kat és milyen programmal írtad ki a pendrive-ra?Van, ahol javasolják, hogy más usb helyre tedd be a meghajtót és győződj meg róla, hogy valóban a penről bootol!
2 disztrót is próbáltam
Nagyszerű, de valahogyan körül tudnád írni ezeket? ha már direktbe nem akarnád itt leírni a nevüket
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
gery2123
őstag
válasz szuszinho #48961 üzenetére
Erre én is kíváncsi vagyok, mert nekem 15.10 van fent egy 3.19-es petchelt kernellel. Nem akarok addig frissíteni amíg nem tudom biztosan, hogy melyik az a kernel amivel nincs gond. J1900-as proci van a média lejátszó & szerver gépben.
És tényleg erre dekws hogy a 3.13-as kernel tökéletesen működik, de a többi utána következő nem.....
-- PSN_ID: GerY2123
-
-
-
Flowtation
őstag
válasz szuszinho #57850 üzenetére
Ez csak egy tipp, de lehet neked a padoka ppa kellene, abban van jó driver. Ha igazam van, akkor ezt a parancsot kell lefuttatnod:
sudo add-apt-repository ppa:paulo-miguel-dias/pkppa && sudo apt update && sudo apt upgrade
De azért várd meg a szakik jóváhagyását is!
[ Szerkesztve ]
Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
lev258
veterán
válasz szuszinho #57875 üzenetére
Én most egyszerűen azt nem értem, mi van nálad. Egy újraindítás nem szokta megölni a grafikus rendszert. Neked nem radeon driver kell, de ez rendben is van, a gép az amdgpu-t tölti be.
Tegyél fel egy friss 16.04-et. Indítsd újra párszor. Ha ez rendben van, frissítsd. Indítsd újra. Ha ez is rendben, jöhet a ppa (de csak az az egy ppa, amit a kolléga javasolt).[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
válasz szuszinho #57877 üzenetére
Kezdhetted volna ezzel. Akkor valami nagy gond van nálad. Simán lehet, hogy a telepítés ment félre valahol. Vagy eleve hibás a telepítőd.
Szóval jöhetnek a részletek, ahogy már írtam, nem félmondatokban. Két videókártya van (Intel+AMD)? BIOS-ból vezérelhető? Hogyan telepítesz (Legacy vagy UEFI)? A telepítés hogyan zajlik?[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz szuszinho #57880 üzenetére
Mi az az ocl?
Csak ismét azt tudom mondani, a probléma nálad van, így aztán neked kell kiderítened. Javaslom egyetlen gép használatát hozzá, azt viszont következetesen, tesztek sorával.
És ott van még a többi kérdésem is.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz szuszinho #57882 üzenetére
Az OpenCL majd egy külön kör lesz. Nem egy működő rendszert kellene először összehozni?
"elsődleges a dedikált"
Minek? A sima rendszernek nem elegendő az Intel? Minden máshoz meg lehet váltani (a dedikálton futtatni).[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz szuszinho #57892 üzenetére
Miért kell ilyen ppa egy szerverre? Mi jön le onnan?
RX460-am van, de vígan használom... Az amdgpu-pro jelenleg kevésbé jó, mint a nyílt driver. Hamarosan jön új Ubuntu LTS, én addig nem bolygatnám a 4.4-es kernelt, meg a kapcsolódó dolgokat.
Neked azt kellene megnézned egyszer, hogy mi van akkor, ha friss telepítést csak a saját csomagjaival használod, nem keversz bele ppa-t. Ha réginek tartod az Ubuntu lts csomagjait, akkor meg inkább vált disztrót.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
lev258
veterán
Már megint miről van szó?
Szerver verziónál nincs is grafikus felület. Mi az, hogy nem tölt be drivert? Miből gondolsz ilyeneket?
Ne haragudj, hogy ezt mondom, de a probléma valószínűleg nálad van, nem a rendszerben. Igazából eléggé meglepő volt nekem, hogy reggel még amdgpu-pro sikertelen telepítéséről volt szó, estére meg "mellékesen" kiderült, hogy alapból sem működik rendesen semmi. (Akkor egyáltalán mi volt ez az egész zárt driver telepítés? )
Ha szükséged van segítségre, ez jól jöhet.
Szerk.: Az AMD hivatalos Linux drivere már a nyílt, a zárt csak céges/ipari partnerek számára javasolt.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz szuszinho #57897 üzenetére
Szerintem eléggé. Mert valahogy mindig újabb dolgok derülnek ki.
Akkor te most szerver verziót telepítesz? Abban csak terminált (konzolt) fogsz kapni, amíg külön nem telepítesz grafikus felületet. Ez így normális.[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
Szerintem nagyon el vagy tévedve. Szerverbe nem kell dedikált kártya, és grafikus felületet sem kell rátelepíteni (se Xorg, se GUI). Biztos hogy szerverről van szó, és nem mást nevezel annak? Ha meg HTPC-be kell, arra vannak speciális disztrók (OpenELEC, LibreELEC, stb.).
Az OpenCL konkrétan mihez kell neked? Mert azt csak a zárt driver támogatja (amdgpu pro), a nyílt driver (2D-ben amdgpu kernelmodult használ, 3D-ben Mesa-t) VA-API-t támogat (libva), de ez is elég ahhoz, hogy videókat hardveresen dekódoljon a kártya.
A PPA-t, amit javasoltak, azt hagyjad egyelőre. Ha nem segített elsőre a problémán, akkor később sem fog. Persze egy PPA-t nem elég hozzáadni, még telepíteni is kell róla a szükséges csomagokat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz szuszinho #57903 üzenetére
Igazából nem teljesen világos, hogy melyik gépen mi van. Leírnád egy kicsit bővebben, hogy pl. a szerver gép az milyen, és ott mit szeretnél elérni? Már sok poszt született, de nehéz követni.
Egyébként lehet gui-t rakni szerver gépre, de akkor már egyszerűbb az adott disztró nem szerver verzióját felrakni, mert a végeredmény kb. ugyanaz lesz. A különbség annyi, hogyha te rakod fel a gui-t, akkor tudnod kell, hogy mi mit csinál, milyen egyéb csomagok kellenek még.
Nálunk a cégnél a szerver célra készülő Ubuntus gépekre is normál LTS Ubuntut raktak függetlenül attól, hogy kerül-e rájuk monitor vagy nem.[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz szuszinho #57906 üzenetére
Így már világosabb a helyzet. A htpc-ben most csak a beépített Intel vga adja a képet?
Amin kísérleteztél a 460-al, az asztali gépeden, ugye ott is van beépített Intel vga?
Az opencl-t konkrétan tervezed is használni valamire a htpc-n?
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz szuszinho #57909 üzenetére
Értem. Linuxoknál nem feltétlen problémamentes a dupla vga-s rendszerek kezelése sajnos, szerintem ezzel találkoztál te is. Azért gondolom ezt, mert egyébként magában az RX460 minden gond nélkül működik, én azzal játszok is Linux alatt. Viszont amíg olyan alaplapom volt, amiben volt egy integrált régi Radeon is, na ott voltak gondok, különösen az akkor még létező Catalyst alatt.
Inteles lapokat nem ismerem ebből a szempontból, de nem adnak valami lehetőséget az integrált vga letiltására, ha van rendes vga a gépben? Lehet csak ennyi kellene... Meg még esetleg megpróbálhatsz valami olyan disztrót, ami nem Ubuntu leszármazott.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz szuszinho #57911 üzenetére
Azt gondolom átállítottad. De csak ennyi van? Nálam AMD-n a lefoglalható osztott ram mennyiségétől kezdve az órajelen át a teljes letiltásig mindent lehetett állítani az integrált vga-n.
-
lev258
veterán
válasz szuszinho #57915 üzenetére
Amikor szerver verziót telepítettél, tettél fel grafikus felületet?
Az Intel + AMD páros már teljesen jól működő kombináció, akár laptop vagy asztali gép. Nálam előbbi ilyen.
Nézzünk egy Xubuntut, rendes verziót (nem szervert). Ezt tedd fel egy gépre, csak egyre, amiről leírsz mindent, beleértve a telepítés menetét is.[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz szuszinho #57921 üzenetére
Egyszerre két kártya kapcsolódik ugyanahhoz a monitorhoz? Vagy két külön monitorhoz? Most nem arról volt szó, hogy nem kell neked az integrált, és letiltod BIOS-ból?
Nekem nincs AMD kártyám, de a kimenetben nem tetszik az „ati” szó, mert az egy régi zárt driver, csak az amdgpu-nak kéne benne szereplnie szerintem, de ezt majd gyurmafigura legfeljebb cáfolja.
Az i3-as gépnél meg még mindig nem írtad meg, hogy KONKRÉTAN mire kell neked az OpenCL. Azzal nem megyünk semmire, hogy gyengébb gép, jó lenne, ha lenne OpenCL is, mert még mindig nem tudjuk, hogy mibe is kéne besegítenie. Ha csak hardveres videódekódolásba, akkor arra elég a libva. Ha meg bitcoint bányászol, az meg megint más téma.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz szuszinho #57924 üzenetére
Ahhoz elvileg ennek a csomagnak kell fent lennie, tedd fel ha nincs fent:
mesa-opencl-icd
Viszont a dist-upgrade dolgot ne futtasd, ha csak nem akarsz tényleg kiadást váltani!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz szuszinho #57927 üzenetére
Végre közeledünk! A böngésző görgetése nem opencl alapon megy, hanem a grafikus környezet compositorját használja, ami meg opengl-t használ. Végül is Xubuntut raktál fel? Az sajnos ebből a szempontból nem a legjobb, az xfce környezet ezen a téren nem annyira fejlett, mint a komolyabb társai.
Azt tudod megpróbálni, hogy az adott böngészőben kikapcsolod a "smooth scrolling" funkciót.
growler: Debian vonalon még nem fordult elő velem, hogy dist-upgrade kellett volna kernel, vagy bármi normál csomag frissítéshez.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz szuszinho #86235 üzenetére
Persze. Bebootolsz egy akármilyen Linux telepítőről vagy Gparted live-ról és az alól átméretezed a neked tetsző méretre a partíciókat gparteddel vagy kparteddel.
-
-
válasz szuszinho #98181 üzenetére
Akkor viszont meg kéne nézni, hogy cron alatt a $PATH-ban benne van-e a zip, a find, a date, esetleg a teljes env-et is kiírathatod.
És valami ilyesmű jellegű logolást tehetnél a scriptbe:
#!/bin/bash
d=$(date +%Y_%m_%d)
echo "date: $(date +%Y_%m_%d), d: $d" >> log.txt
zip -r /ide/file_$d.zip /ezt >> log.txt 2>&1
echo "/ide/file_$d.zip" >> log.txt
find /ide -type f -mtime +15 >> log.txt
find /ide -type f -mtime +15 -exec rm {} \; >> log.txt 2>&1Nem próbáltam ki, lehet, hogy van benne hiba. De a lényeg, hogy logolj el mindent, hátha csak valami banális hiba van.
-
válasz szuszinho #98238 üzenetére
Csak tippjeim vannak. A törlés napló fájl elkészül? Abba mi szerepel? rm helyett tegyél be egy echo-t. Az jól kilistázza a törlendő fájlokat?
Vagy tegyél hozzá egy -f paramétert, ami ignorálja a nemlétező fájlokat, és paramétereket.
find /ide -type f -mtime +15 -exec rm -f {} \; >> log.txt 2>&1A Shell script topikban talán többen jobban értenek hozzá.
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Büszke apukák és anyukák topikja
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Politika
- Elite: Dangerous
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honda topik
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Védje meg számítógépét a vírusoktól!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest