Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#46851) King Unique válasza M4XP4YN3 (#46846) üzenetére


King Unique
titán

Ahhoz akkor a boot módot is át kellene állítani UEFI-re. Illetve attól, hogy átkonvertálod, még a kisebb partíciók nem jönnek létre és nem ilyen a lemez 0. A neten persze lehet ilyen-olyan leírásokat találni, amikor az egyik módon telepített Windowst "átalakítják" úgy, hogy a másiknál is használható legyen. De ezek kissé körülményesek és nem feltétlen ajánlott mindenkinek babrálnia. Az adatok lementése után célszerűbb inkább rendesen újratelepíteni a rendszert!

Egyébként az nem meglepő, hogy a futó rendszer nem engedte átkonvertálni önmagát. Ha sima adatlemez lenne az, az más, ott megcsinálná. Ellenben egy rendszerlemeznél az ilyet lehet csak PreOS módban engedi, vagy eleve a pendrive-ról bebootolt változatával kell elvégezni a műveletet. Ezen hozzászólásban pedig vannak infók az UEFI-s telepítéshez.

Amúgy az alaplapodnál DualBIOS van és elvileg támogatja a 3 TB+ rendszerlemezeket. De, hogy pontosan milyen beállítási opciók vannak a menüben, illetve kell-e valamilyen szoftveres piszkálás, azt már neked kellene megnézni. Vagy az alaplap topikjában is lehetne érdeklődni.

[ Szerkesztve ]

(#46852) Vynx válasza ScomComputer (#46850) üzenetére


Vynx
tag

Van egy Toshibám és 2db SEAGATE egyikel sincs semmi baj (1%-ot sem romlott az állapotuk, még van egy öregebb Samsung SATAII-es 2TB winyóm is, az is 100%). Én nem ajánlom a WD-t, mert sok rosszat hallottam róla, a másik meg, hogy még drágábbak is WD-k a többi márkánál. De lehet nálad SATA vagy táp kábel is a gond. Ha veszel új winyót vegyél melé új kábeleket is, ha régiek

[ Szerkesztve ]

(#46853) Sanchez638 válasza Vynx (#46852) üzenetére


Sanchez638
addikt

Ez így ne... Flame lesz belőle.. Minden márkának van rossz szériája. Biztos egy rossz sorozatot fogott ki.

Szerk.: Egy minőségi táp biztosan kell a hosszú élethez, ez egy 300GB Ide hdd, ebből van 4db ezek mellet dupla táp volt egy raid box-ba..

[ Szerkesztve ]

Utalásnál mindig írj tárgyat. Számom az adatlapomon. Privát számot nem veszek fel!

(#46854) King Unique válasza Jackal2 (#46847) üzenetére


King Unique
titán

Vannak ilyenek pl. az alábbi gyártó kínálatában. Illetve akadnak extrémebb megoldások is: [link], [link], [link].

De, ha csak az a cél, hogy otthoni környezetben ne férjen hozzá akárki a drive tartalmához, akkor opció lehet még az egyes desktop OS-ek beépített titkosítása is: BitLocker To Go | FileVault | LUKS. Ellenben, ha multiplatformos megoldás kell, ami több OS alatt is használható, akkor ott van pl. a VeraCrypt.

[ Szerkesztve ]

(#46855) M4XP4YN3 válasza King Unique (#46851) üzenetére


M4XP4YN3
tag

Ne haragudj, de kicsit sok az infó nekem, én meg nem vagyok jártas a dologban. Elmagyaráznád kérlek, hogy hogyan is érdemes kezdenem? Próbáltam újratelepítést partícionálással, de nem sikerült, pedig kérdeztem egy barátomat, hogy hogyan is kellene elvégeznem, próbáltam úgy partícionálni, ahogy mondta, de nem sikerült. Légy szíves szájbarágósan mondd el, mivel érdemes kezdenem, illetve mi-merre-hány-méter, teljesen le vagyok blokkolódva agyilag, sok volt nekem mára a stressz, egész nap csak a HDD-vel szenvedtem.

Szerinted foglalkozzak vele n00b létemre, vagy inkább fizessek egy szakértőnek, hogy megcsinálja? Kb. mennyibe kerülhet egy ilyen dolog megcsinálása? Már nem tudom, mitévő legyek. Ráment az egész napom, és abszolút semmire nem jutottam.

Előre is köszi!

[ Szerkesztve ]

(#46856) King Unique válasza M4XP4YN3 (#46855) üzenetére


King Unique
titán

Ha az adatokat lementetted és opció az újratelepítés, akkor a nemrég linkelt hozzászólásban voltak szájbarágós cikkek az UEFI-hez. Illetve pl. az alábbi videót érdemes megnézni, ahol az illető a BIOS-ban kiválasztja az elején az EFI opciót, majd aszerint telepít. Nem tudom nálad milyen a menü, de ha van benne ilyen, akkor ott is működnie kellene. Továbbá, ha MBR most a lemez, akkor azt lehet a telepítőben manuálisan is törölni, vagy a parancssoros diskpart módszerrel.

Ha esetleg nem megy, akkor kérd meg valamelyik hozzáértő ismerőst, hogy személyesen segítsen! Illetve az alaplapod, vagy még pl. ebben a topikban is vsz tudnak valami okosat mondani.

[ Szerkesztve ]

(#46857) Jackal2 válasza King Unique (#46854) üzenetére


Jackal2
senior tag

Mennyivel lesz gyorsabb, ha a hardveres oldalon történik a titkosítás, és nem az oprendszer saját szoftverét használom? Nem kell hogy multiplatform legyen, jó lesz az winfos alatt is.

Az alábbi blog szerkesztője: quadkopter.blog.hu

(#46858) King Unique válasza Jackal2 (#46857) üzenetére


King Unique
titán

A gyári hardveres titkosítással rendelkező típusoknál a mellékelt programmal kb. azonnal lejelszavazható a külső meghajtó. A fentebb említett egyes WD modelleknél ráadásul be / ki kapcsolható a tartalom törlése nélkül. A spéci PIN-kódos megoldásoknál meg elvileg szintén real-time és csak a gombokat kell nyomogatni.

Az említett szoftveres titkosítás viszont eltarthat egy ideig. Ha a teljes külső meghajtót titkosítjuk, akkor az kb. annyi idő, mintha egy teljes formázás lenne ráengedve. Vagyis egy 2,5" | 1 TB külső HDD esetében még USB 3.0-n is órákig fog tartani. Bár az alábbi cikkben látható, hogy a BTG-nél ezen opcióval lehet javítani a művelet idején.

Az adatátviteli sebesség is még érdekes. Az OS beépített titkosítása a sebességet is némileg visszafogja, amiről pl. ezen oldalon is vannak infók. De egyébként nemcsak ez, hanem vsz a többi is.

[ Szerkesztve ]

(#46859) M4XP4YN3 válasza King Unique (#46856) üzenetére


M4XP4YN3
tag

Köszönöm! Holnap megnézem. Ma már ki idegelt teljesen. xD Ha úgy sem megy, majd kiokoskodok valamit. Jó éjt!

(#46860) Doky586 válasza Jackal2 (#46847) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

BitLocker To Go titkosítás ideális USB eszközön..

Win 7-8-10 RW támogatott (8-10 pro alatt hozható létre Home esetén pl aktiválatlan virtualbox-ban, XP alatt is olvasható)

[ Szerkesztve ]

(#46861) djyuri válasza ScomComputer (#46850) üzenetére


djyuri
őstag

Üdv

kiszámíthatatlan,hogy szériahiba van nálad vagy úgy jártál,mint egyik barátom. Neki a tápegység miatt mentek tönkre zsinórba a vinyói. 11,85-11,92 között ugrált a tápfesz. Új táppal már egy éve nincs gondja. (véletlen jöttünk rá,meg persze itt is segítettek )

(#46862) oritomi


oritomi
csendes tag

szevasztok.Adva van egy 2 hónapos vinyó ami öngyilkos lett.50 centit zuhant menet közben.Azóta csak pörög és mintha a kar nem találná a kezdő helyét és a win se ismeri fel.Inicializálás hiba.Lehetne ezzel valamit kezdeni? Jó lenne a rajta tárolt adatokat visszanyerni.Pár ezret megérne nekem de nem 50-100ezret.Valaki tud segíteni?

(#46863) ggg666 válasza djyuri (#46861) üzenetére


ggg666
őstag

Azért az durva, mert az 5%-os ingadozást még a winyó is elviseli, ott szerintem más gondok is voltak.

(#46864) M4XP4YN3 válasza King Unique (#46856) üzenetére


M4XP4YN3
tag

Tudom, hogy az én gondom, meg ilyenek, de az UEFI-s cikk nekem rohadt hosszúnak tűnik, türelmem meg már abszolút nincs hozzá, pedig tiszta fejjel ültem le ma délután. A videó alapján beállítottam MINDENT, ahogy a srác csinálta, de nem vált be. Diskpartos dolgot is csináltam videó alapján, dettó ugyanúgy, de még mindig semmi. Windows újra lett húzva 3x is, megint semmi. Esküszöm, feladom, nem akar összejönni ez nekem.

(#46865) Charlie


Charlie
tag

Sziasztok!

Van egy ADATA CH11 külső merevlemezem amiben tönkre ment a Toshiba 500 Gigás HDD.
Sikerült kiszerelnem belőle és szeretném lecserélni egy nagyobbra.
Bele tehetem az 500-as helyett ezt az 1000 Gigás Seagate-et?

[link]

Köszi

Üdv.: Charlie

(#46866) Saltwater válasza Charlie (#46865) üzenetére


Saltwater
aktív tag

Szia!
Létezik belőle 1 TB-os verzó is, szóval szerintem menni fog az új merevlemezzel is.

https://hdd-adatmentes.hu

(#46867) Saltwater válasza oritomi (#46862) üzenetére


Saltwater
aktív tag

Szia!
"Azóta csak pörög és mintha a kar nem találná a kezdő helyét"
Pontosabban a lemezről nem érkezik servo jel, mert az egyik (vagy több) olvasófej elégett, elhajlott. Ilyenkor újra meg újra próbálja megtalálni a servo jelet.
Magyarul tiszta térben fejszerelvény cserével 50-50%-ban feléleszthető, és speciális célhardverral megkísérelhető az adatok lementése. A menet közben leesett merevlemezeknek csak viszonylag kis százaléka éleszthető fel, pontos tisztateres diagnózis szükséges. Sajnos ilyen jellegű munkát tudtommal a legolcsóbb helyen sem úszhatod meg 70.000 Ft alatt. :(

https://hdd-adatmentes.hu

(#46868) King Unique válasza M4XP4YN3 (#46864) üzenetére


King Unique
titán

Ahhoz, hogy a HDD teljes tárolókapacitását (3 TB) kihasználhasd, ahhoz nyilván GPT-re kell inicializálni. Valamint, ha egy 3 TB-os lemezről akarod indítani az előzőleg erre telepített Windowst, akkor ehhez UEFI boot mód szükséges.

Ha a videóban lévő EFI opciót + egyebeket (?) beállítva nálad MBR lett a lemez, az érdekes. Ha a telepítőben a diskpart segítségével GPT-re konvertálod a lemezt, akkor mi a helyzet? Csak mert, ha az előbbi beállítás ellenére netán Legacy módban fut a telepítés, akkor az alábbi hibaüzenetet kellene dobnia a GPT lemezre.

Egyébként, ha ezen a hardveren ennyire nem megy ez a dolog, akkor rendszerlemeznek lehet célszerűbb lett volna inkább egy kisebb HDD-t befogni. Vagy pl. egy 120 - 256 GB-os SSD-t és a 3 TB-os HDD mehetett volna másodlagos lemeznek adattárolási célra. Ez esetben nem kellene vesződni és nyugodtan lehetne akár Legacy módban is telepíteni a rendszert. Illetve ez a Legacy / UEFI, valamint az MBR / GPT csak a rendszerlemezre vonatkozik! Tehát attól még egy másodlagost lemezt nyilván tetszés szerint lehetne inicializálni.

[ Szerkesztve ]

(#46869) ScomComputer válasza djyuri (#46861) üzenetére


ScomComputer
veterán

Szia...most nekem 12.096 és 12,196 volt között váltakozik a 12volt,viszont ami wd elromlott az két külön gépben van....
Amit viszont nem értek,hogy a hdd hőfok jelző amikor nagyon dolgozik a vinyó akkor eltünik a monitorozásból(aida64),most vettem egy toshiba-t és ez volt a wd-nél is...ez miért van??
:R

...ja és cseréltem most új sata kábelek is.... :K

[ Szerkesztve ]

(#46870) King Unique válasza Charlie (#46865) üzenetére


King Unique
titán

Ez egy gyári kiszerelésű külső HDD és az ilyenekben normál esetben nem szokták csak úgy cserélgetni a merevlemezt. Ami egyébként garanciavesztéssel jár, de az gondolom már amúgy is lejárt. Erre a külső házas megoldás való inkább.

De persze erővel akár az előbbinél is meg lehet oldani. Az 1 TB vsz nem lesz gond, illetve az USB 3.0-s chipek már modernebbek és rugalmasabbak a max. tárolókapacitás kezelése terén. Egyébként ennél a sorozatnál volt elvileg 1,5 TB-os modell is. Továbbá 1 TB esetén a GPT partícióstílus sem létszükséglet és ilyen problémával sem kell számolni. De ettől függetlenül nyilván a "külső házban" inicializáld & particionáld majd a merevlemezt!

[ Szerkesztve ]

(#46871) Doky586


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Nekem is ez a 12V tápfesz-pontosság tűrés a kérdésem. Egyedül itt találtam hogy a 3.5" HDD mekkora feszültséget bír.

Azaz 12V +-10% (=10.8-13.2V) közt működnek az átlagos HDD-k? Ezen érték gondolom az 'operating' feszültség, az 'absolut maximum' vajon mennyi lehet? (amikor normális írás-olvasásra képtelen, de nem megy tönkre, azaz ha visszaáll a feszültség akkor működhet tovább) Akár 14V -ot is? (egy töltőről épp leválasztott savasaksi)

Egy 12V szünetmentes tápot tervezek (nem 220V-ost) építeni, amiről a NAS és HDD-i mennének..

[ Szerkesztve ]

(#46872) djyuri válasza ggg666 (#46863) üzenetére


djyuri
őstag

+ scomcomputer
+ Doky586

Szerintem maga az ingadozás mértéke az időben elosztva. Ha túl nagyokat zuhan,vagy túl sok tüskével állítja elő a feszültséget,akkor van ez a gyors halálozás.

Angol fórumokon kezdtem én is a keresgélést,de itt is megerősítettek több helyen.
Csere után pontosan ugyanazon szériákból azóta is mennek.
VAn a HDD sentinelben ez az adatkapcsolati hiba számláló. Ha ez is növekszik,akkor nem kérdés.

(#46873) ggg666 válasza djyuri (#46872) üzenetére


ggg666
őstag

Mondjuk én alapból leteszteltem a tápegységeimet + ilyen szünetmentes muzsikál mellette.

És így kb. 60 db. wd greennel se volt problémám.

[ Szerkesztve ]

(#46874) Vertigo18


Vertigo18
addikt

Sziasztok!

Van egy 3 Tb-os Toshiba merevlemezem beépítve a gépembe. A mai napon a külső DVD-íróm tápját kerestem, majd amikor megtaláltam, azt bedugtam a DVD-író seggébe. Erre újraindult a gép. Nem értettem, hogy mi van, de kiderült, hogy nem az a táp volt a DVD-íróé...

Viszont innentől a gépem nem ismeri fel a 3Tb-os vinyót! Már azt is próbáltam, hogy mindent lehúztam, de még a Bios sem látja, egyik Sata porton se, bármelyik Sata tápkábelt is használom.

Mi történhetett? Van esélyem életet lehelni ebbe? Mert azért 1000 napot írt ki rá a Sentinel, 100/100-as volt!

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#46875) ScomComputer válasza djyuri (#46872) üzenetére


ScomComputer
veterán

"adatkapcsolati hiba számláló"
Erről tudtán lőni egy képet,hogy pontosan hol található a Sentinelben !
Köszi... :R

(#46876) kisselandras


kisselandras
senior tag

Sziasztok!
Újra hozzátok fordulnék ! mondjuk az ideg szét basz :W vettem egy Hdd amit jónak ítéltek de ahogy az meg érkezett az katasztrofális volt :W írtam a srácnak öreg legközelebb tanulj meg csomagolni le is szartam az egészet inkább le nyeltem mint bukást pedig a tag meg bizható na mindegy !
a gondom a következő lenne még pedig a kondíció sérült 20 % csak 80 % jó belőle csak a battlefield 4 van rajta 3 at már rá se nyomtam azzal a problémával találkoztam hogy le fagy maga a vinyó s elkezd kattogni de ha bezárom a játékot rá 2 perc s újra jó de nem indítható semmi se még az origin se :W
valakinek valami ötlet vagy kuka?
válaszokat előre is köszönöm :R :R

Piros pont a vevőnek is jár egy sikeres üzlet után !!írd oda a hirdetésedbe posta on off !!kösz :) Tel:szám az adatlapomon ha sürgős !

(#46877) oritomi válasza Saltwater (#46867) üzenetére


oritomi
csendes tag

ok köszi a választ.Azt hittem nincs ilyen nagy baj esetleg egy gyári szoftverrel lehet pozicionálni a fejet vagy valami hasonló.Nem voltak rajta annyira fontos dolgok amiket ne lehetne pótolni

(#46878) ot93


ot93
senior tag

Üdv,
van egy wd 500gb 5000aakx a gépben (~3,5 éves) amin van rajt többek között a gta v és úgy vettem észre, mintha gta v alatt a játék indításától számítva egyre esne a teljesítmény? ez lehet azért mert, hogy már elhasználódott és kész? túlmelegedést kizártam, mert sentinel szerint 35-6 felett sosem volt...
még annyit hozzátennék, hogy a cpu sosem volt pasztázva (~3,5 éves), de a hőfokok szerint 55 felé nem nagyon megy. Alapjárat az melegedett az újkorihoz képest, de játékokban valahogy nem tapasztaltam emelkedést...

[ Szerkesztve ]

Eladó: Sony HDR-AS20 akciókamera - 10k

(#46879) djyuri válasza ScomComputer (#46875) üzenetére


djyuri
őstag

[kép]

És bajos is a vinyó annak ellenére,hogy 100%-ot ír a sentinel.
(hangfalakon hallgassad,mert kb a közepétől indul a légkalapácshang.

[ Szerkesztve ]

(#46880) Vertigo18


Vertigo18
addikt

100/100-as, 3Tb-os vinyómat egyik nap, amikor betettem egy mobil rackbe, az fel se pörgette. Azért raktam külsőbe, mert a számítógép sehogyse ismerte fel, se a Bios, se a Windows.

Mitől lehet az, hogy egy reggel még 100/100-as vinyó egyszer csak "elmegy" és mit lehet tenni az életre lehelése érdekében?

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#46881) ScomComputer válasza djyuri (#46879) üzenetére


ScomComputer
veterán

Köszi...
..a képhez...nálam nem volt ilyen a wd a rossz... :K
..a videóhoz...erről már olvastam anno,ez nem a fejparkoltatási probléma,amit ki lehet kapcsolni... :B

(#46882) djyuri válasza ScomComputer (#46881) üzenetére


djyuri
őstag

Ez se az én vinyóm,csak sok gépet építek,javítok és az egyikbe nemolyrég ez volt,amit rögzítettem videón is,mert én nem találtam rá magyarázatot. De ugyanúgy wd-t vettem neki,csak éppen 2db 1terrás wd blue-t. Az egyikkel ezt cseréltem le.

(#46883) Unteroff


Unteroff
aktív tag

Üdv!

Ma sikerült újrarakni a Win 10-et a gépemre, (mert én hülye találtam egy Win old mappát a C:-n, és leszedtem CCleaner-el, viszont utána nem indult) és mikor felraktam újra az SSD-re, furán kezdett viselkedni a gép. Hol belassult, hol hozta a régi sebességét. Viszont a WD 1TB FZEX-emet először látta a rendszer, majd lassan töltött be, később már nem is látta. Később újra indítottam, elvégzett egy lemez javítást. Utána egy darabig nem látta, végül csak megjelent, teljesen üresen (kb. 90%-osan teli volt). HD sentinel nem talált semmi hibát.
Közben próbáltam sata kábelt, tápkábelt cserélni, hátha nem krepált be lemez.

Megtudom valahogy nézni, hogy mégis mi volt a baj? Mi lehetett a probléma?

Előre is köszönöm a választ! :R

Steam: BlasiusUnteroffizier SC: Felcser Origin: Felcser_HUN Uplay:FelcserBlasius

(#46884) SP4C3 válasza Unteroff (#46883) üzenetére


SP4C3
veterán

Windows.old mappa törlésének nem kellett volna, hogy bekavarjon. Amúgy meg hiába mondom mindig az embereknek, hogy FRISS/TISZTA TELEPÍTÉST kellene csinálni, nem fapgradelni össze-vissza. Ha nem, hát nem.

-JNA- Yugoslav National Army // ⍟T-34-85⍟ // MSI H81M-P33 / Intel Xeon E3-1220 v3 @ 3.5GHz / 16GB DDR3 @ 1600MHz / Gigabyte RX470 4GB. sp4c3.speedtestcustom.com

(#46885) Unteroff válasza SP4C3 (#46884) üzenetére


Unteroff
aktív tag

Nope, egy friss tiszta telepítés volt régebben, csak klónozással átraktam egy újabb SSD-re.
Viszont a WD 1 TB Black, hol elérem, hol több percig tölt, míg betölt HD sentinelnél, Minitool Par. Wizardnál, és a sima lemezkezelőben is. Formázni se tudom, de a Senitel váltig állítja, soha semmi baja nem volt.

Steam: BlasiusUnteroffizier SC: Felcser Origin: Felcser_HUN Uplay:FelcserBlasius

(#46886) junior11


junior11
veterán

Sziasztok, a szektorhibás My Bookom (2TB WD20EARX) az utóbbi pár nap óta már egyáltalán nem akar működni az alábbi a helyzet vele:

Gépre dugva usb-n keresztül a sajátgépet megnyitva (mely gyakran hosszú percekre is megfagy) nem jelenik meg rendesen a "my book" hanem csak local disk, tartalmát megnyitni nem lehet, jobb egérrel kattintva sem jön elő róla infó, nem elérhető a Windows szerint, állandóan a formázást kínálja fel, lemezkezelő rendben mutatja, viszont RAW formátummal.

HDS nagyon ritkán tudja megmutatni az adatokat róla, mert szinte mindig megfagy, ha rádugom a vinyót a gépre, párszor azért sikerült pár adatot kinyerni róla:
57% kondíció továbbra is, 40 hibás szektor (ezek régiek), melyek a tartalékterületre lettek áthelyezve. A S.M.AR.T. szerint +1 a current pendig sector count és a seek error rate 93-ra valamint a Raw read error rate 1413-ra nőtt. Rövid önteszt a felénél megszakad - sikertelen olvasó egység hibája miatt. Leválasztani nem lehet, csak kihúzni, WD saját diagnosztikai progija kifagy tőle. A vinyó felpörög, de gyakran hallkan vagy kicsit hangosabban néha kattogni kezd, aztán ismét csend.

Tehetek érte vmit vagy már ennek végleg lőttek? Köszi.

[ Szerkesztve ]

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#46887) Unteroff válasza Unteroff (#46885) üzenetére


Unteroff
aktív tag

Fejlemény:

Ma átraktam egy másik gépbe a 1 terrás Black-et. Minden gond nélkül felismerte, annyi volt benne a fura, hogy volt rajta ~40 Gb adat. De mikor belenéztem, nem találtam semmit, még a rejtett mappa mutatásával se. Megtudtam formázni is, a HD sentinel semmi hibát nem írt ki, sose volt rajta még a lemez és a számítógép közötti adatkapcsolatban sem írt semmi hibát (egy régi 500 Gb-os lemezemen volt hasonló probléma, hogy előbb még látta, de lassú volt, aztán már nem, utána mind ha semmi nem történ volna, viszont nála volt 9836 alkalommal hiba volt).
Most vissza raktam a gépbe és minden normális, azt leszámítva, hogy minden adat kampó. Annyira nem fontos, csak játékokat tároltam rajta.

Meg tudom valamilyen programmal nézni, hogy mi lehetett a probléma? Csatlakozók rendben voltak, bár mostanában akarok kitakarítani és egy kábel menedzsment kialakítani.

Illetve bírják a lemezek (csak HDD, SSD-t nem), ha kb 1-2 hetente elvégzek egy töredezett mentesítést, törlök játékot, újat rakok rá, 1-2 hetente frissítés érkezik rá, stb?

Előre is köszönöm a választ! :R

Steam: BlasiusUnteroffizier SC: Felcser Origin: Felcser_HUN Uplay:FelcserBlasius

(#46888) morfondőr válasza Unteroff (#46887) üzenetére


morfondőr
őstag

Próbálj meg egy minőségi sata kábelt beszerezni/cserélni! Nálam is voltak furcsa gondok a két hdd-ből az egyikkel, hülye fejemmel rendeltem is egy újat, mert a rajta lévő adatokat nem tudtam másra lementeni (a másik is tele volt) és rosszul érintett volna, ha elveszik. Már berendeltem, utána jutott eszembe, hogy megnézem másik kábellel és azzal minden tökéletes volt. A hibás kábelnek pedig ránézésre nem volt semmi baja, amióta a gépben volt, nem is bolygattam, mégis lett valami hibája. Ezután lecseréltem mindet egy minőségire!

Steam/Uplay/Origin/GOG: racka_HUN /// Nintendo: SW-1554-0800-8714

(#46889) ZsoltG60


ZsoltG60
aktív tag

Üdv.Ismerős laptopját most néztem át (eladásra kerül) kb 1 éves keveset használt. ez látszik a hdd üzemidejéből is. A kérdésem a következő lenne ez a sok indulás/leállás a későbbiekben okozhat gondot ?

Lumia 950XL

(#46890) enginev3.0


enginev3.0
félisten

Gyenge szektort lehet javítani? 2 darab van, 200napos WD Purple lemezen

A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3

(#46891) Sanchez638 válasza enginev3.0 (#46890) üzenetére


Sanchez638
addikt

Formázd át, vagy HDS-el tekerd meg. Átrakja majd tartalékra. De lehet szem(HD Sentinel) elől is eltünteni

Utalásnál mindig írj tárgyat. Számom az adatlapomon. Privát számot nem veszek fel!

(#46892) King Unique válasza ZsoltG60 (#46889) üzenetére


King Unique
titán

A sok indulás / leállás terheli meg leginkább a mechanikát, de azért egy HDD-nek illik x ezret kibírni. Viszont 29 nap működési idővel a 16354 indulás / leállás elég sok...Más HDD a teljes élettartama alatt produkál kb. ennyit. De mondjuk ezek a notebook merevlemezek eleve sokat kibírnak és vannak hasonló, illetve ezeknél extrémebb példák is.

Egyébként a fejparkolás értéke hogyan áll, az is ilyen intenzív? Csak, mert az adatlapja szerint gyárilag 600 ezret bír ki, bár a > jel alapján elvileg akár még többet is. Utóbbira vonatkozóan egyébként a gyakorlatban szintén akad példa a gyárinál magasabb értéknél is hibátlanul üzemelő notebook merevlemezekre.

[ Szerkesztve ]

(#46893) enginev3.0 válasza Sanchez638 (#46891) üzenetére


enginev3.0
félisten

HD Regenerator fut most, remélem jó lesz, bár garis, de az anyját, pont most készült el a torrentezős gép, erre elkezd szektorozni

(#46891) sanchezsa@ HDS-sel hogy lehet javítani?

[ Szerkesztve ]

A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3

(#46894) ZsoltG60 válasza King Unique (#46892) üzenetére


ZsoltG60
aktív tag

Üdv, köszi a választ, ott is elég magas a szám (bár ehhez nem igazán értek mi számít soknak)
Win10 volt a gépen, most lett újratelepítve és Win7 került rá.
Közben egy apró kattanást lehet hallani gondolom az a vinyó lehet... :F

Lumia 950XL

(#46895) Sanchez638 válasza enginev3.0 (#46893) üzenetére


Sanchez638
addikt

Van ez az újrainicalizálós rész vagy akár az írás/olvasás teszt. (Előbbi lassú de biztosabb).

(#46894) ZsoltG60

"Közben egy apró kattanást lehet hallani gondolom az a vinyó lehet... :F"

Gondolom mert elindult. Minden indulásnál van egy ilyen. Nálam az 1900napos Sea ES2 hdd-nél már vagy 3-at kattog, de nem féltem. :C

Érdemes kikapcsolni a Winfos energia takony beállításánál a merevlemez leállítását. Szerintem annyit nem esznek ezek, és sokat javít az életidején.

[ Szerkesztve ]

Utalásnál mindig írj tárgyat. Számom az adatlapomon. Privát számot nem veszek fel!

(#46896) King Unique válasza ZsoltG60 (#46894) üzenetére


King Unique
titán

A fejparkolás értéke viszont nem sok, mondhatni kb. elhanyagolható. Ha egy 0-val több lenne, akkor már inkább, bár még úgy is a megadott limiten belül lenne. A kattanás meg lehet pont a fejparkolás miatt.

(#46897) junior11 válasza junior11 (#46886) üzenetére


junior11
veterán

A RAW formátumú lemezt lehet valahogy NTFS-re visszaállítani adatvesztés nélkül? Live Linux alatt egy pillanatig meg tudtam jeleníteni a tartalmát, de aztán már hiába próbálkoztam, nem ment többször. Nincs vmi free progi, ami segíthetne? Mert gondolom ha a Windows formázza, elveszik minden.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#46898) King Unique válasza junior11 (#46897) üzenetére


King Unique
titán

Csak úgy visszaállítani NTFS-re nem nagyon lehet. Ilyenkor az a teendő, ami egy másik topikban említve volt. Illetve, ha ingyenes adatmentő program kell, akkor arra is vannak opciók. Ha nincsen rajta semmilyen fontos adat, akkor meg újra lehet particionálni.

Egyébként fontos adatok esetén valóban nem tanácsos formázni, de visszaállítani akkor nem lehet róla semmit, ha teljes formázás történt. Legalábbis (otthoni környezetben) a szokásos adatmentő programok egy ilyen után már nem nagyon találnak semmit. De amúgy felesleges formázni, mert az utóbbi programok hozzáférnek a drive-hoz anélkül is.

Amúgy nálad már egy ideje döglődik ez a külső HDD. Arra számítottál, hogy majd magától megjavul és ismét 100/100-as lesz? Illetve a ramaty állapota ellenére fontos adatokat tároltál rajta?

[ Szerkesztve ]

(#46899) junior11 válasza King Unique (#46898) üzenetére


junior11
veterán

Igen, tudom, hogy 100% már nem lesz, fontos adatok nincsenek rajta, de jó lenne valahogy még megmenteni úgy, hogy ne legyen adatvesztés. CHKDSK/f fut már egy ideje de nem igen használ.

Szóval akkor megpróbáljam ezzel a free verzióval? [link] - ezzel meg tudok menteni pár dolgot róla? S aztán már elég a Windowsban formázni s visszaáll az NTFS fájlrendszer?

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#46900) King Unique válasza junior11 (#46899) üzenetére


King Unique
titán

Ha regisztrálsz, akkor nem lesz benne mentési limit, mármint az adatmennyiséget illetően. Viszont a free verzióban hivatalosan nincsen deep scan opció. ami szükséges lenne ahhoz, hogy minden fájlt megtaláljon a program. Bár nálam eddig elég sokáig vizsgált minden meghajtót és megtalálta a szükséges dolgokat. Szóval egy próbát akár ez is megérhet!

Igen, elég Windows alatt újraparticionálni. Bár én a diskpart parancssori tool segítségével szoktam, de jó esetben akár a grafikus lemezkezelővel is meg lehet oldani. Na persze, ha nem dob közben hibát, mert egy ilyen állapotú lemeznél akár az is előfordulhat.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.