Hirdetés

2020. október 26., hétfő

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-05-13 19:58:01

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5101) ChRiS_RS válasza King Unique (#5100) üzenetére


ChRiS_RS
aktív tag

Hmm.. Nos, ez a laptop típusa:
https://support.hp.com/hu-hu/document/c06076446

Itt azt írja, hogy a 2db 1.generációs USB3.1 aljzat csak adatátvitelre jó... akkor mi a megoldás? Y kábel? Vagy a Type-C átalakító?

Egyébként az asztali gépeken is W10 van, kábelcsere volt már, az sem segített, a laptopokon más USB eszköz tud működni.

A 852-es kídlap telepötúsa sike#esen befejezádött.

(#5103) King Unique válasza ChRiS_RS (#5101) üzenetére


King Unique
Topikgazda

Az USB 3.1 Gen 1 = USB 3.0 port, ami tápellátás szempontjából nyilván oké, annál nem szükséges Y-kábel használata. Meg a "csak adatátvitelre jó" itt a normál használatot jelenti, ahol USB 3.0 esetén egyszerre adatkapcsolat + tápellátás is megy a porton és a kábelen. Vannak csak töltési célra való USB 3.X portok, azoknál szokták azt (csak töltéshez) kihangsúlyozni. Valamint ha vannak Type-A portok a laptopokon és a külső házhoz mellékelt gyári kábel gazda (gép) felőli vége is eleve olyan, akkor nyilván felesleges a Type-C porttal és annak használatához még külön vásárolt adapterrel/kábellel bíbelődni, ami a termékspecifikáció alapján amúgy szintén csak Gen 1-es, azaz USB 3.0 alapú.

Egyébként le volt írva előzőleg, hogy mit lehetne megnézni, azaz pl. az USB-port aljzata és az USB-kábel csatlakozója közötti érintkezést. Nekem is van ilyen külső házam, ahol volt hogy a gyári kábellel a laptophoz USB 3.0 porton csatlakoztatva nem ismerte fel a Windows 10, majd a kábel csatlakozóját kicsit megmozgatva a portban már igen, meg volt amikor egy újraindítás után már működött rendesen. Azaz a laptopon lévő USB-port érintkezői is "kophatnak", lehet amiatt érintkezési, illetve adatkapcsolati probléma, ahogyan akár a rajta futó Windowsnál is előfordulhat gond. Ahol az utóbbinál azt írtad, hogy a lemezkezelőben állítólag nem jelenik meg az eszköz, de az nem derült ki, hogy az eszközkezelőben mi a helyzet, nincs-e hibakód. Ha egyáltalán nem jelenik meg az eszközkezelőben sem a külső SSD, illetve még ismeretlen eszközként sem, akkor az általában azt jelenti, hogy nincsen adatkapcsolat, vagyis ilyenkor a tápellátás mellett nem árt ellenőrizni a fizikai csatlakozást, pláne ha még az állapotjelző LED sem világít a külső házon. + Ha van rá lehetőség és nincsen letiltva a céges laptopoknál az USB boot, akkor meg lehetne nézni másik OS, akár pl. egy pendrive-ról bootolt Linux Live rendszer alól, hogy ott mi a helyzet. Ha ott sem működik a külső SSD, akkor lehet hardveres eredetű a probléma, pl. a fizikai csatlakozásnál van a gond. Ha működik, akkor meg a laptopon lévő Windowsoknál, lehet mégis van valami rendszergazda szintű korlátozás/tiltás, vagy a szoftverkörnyezetnél valami ütközés, lásd az OS topikjából vett példát.
Az meg továbbra is adott, hogy ha az asztali PC-ken használva gond nélkül működik a külső SSD, ellenben a laptopoknál nem, akkor egyértelműen az utóbbiaknál nem stimmelhet valami, azok a probléma forrása. Valamint ha a külső SSD, illetve a jelen topik témáját érintően maga a külső ház eleve rendben van, akkor a probléma okát az előbb leírtakon túl már nem feltétlen ennek a topiknak a témája tovább fejtegetni, van külön topikja itt a fórumon a HP laptopoknak, meg a rajtuk lévő Windows 10-nek is, stb.

[ Szerkesztve ]

(#5105) ChRiS_RS válasza King Unique (#5103) üzenetére


ChRiS_RS
aktív tag

Nagyon köszönöm a mindenre kiterjedő választ. :R

A 852-es kídlap telepötúsa sike#esen befejezádött.

(#5106) gerii


gerii
addikt

Üdv!

Vettem egy ilyen Verbatim házat, de csak 33MB/s-at tud írni olvasni.
Próbáltam más kábelt, az ssd-t a régi rackbe rakva megy a 90MB/s írás simán, szóval akkor ez hibás lehet?

Pedig direkt nem ezt vettem...

[ Szerkesztve ]

(#5107) King Unique válasza gerii (#5106) üzenetére


King Unique
Topikgazda

Lásd egy másik esetnél leírtakat, azokat lehetne ellenőrizni, kipróbálni. Illetve az evidens, hogy az USB 3.X adatátviteli sebességhez mind az eszköz (külső ház) és annak USB-kábele, mind a hardver (gép, alaplap) és azon lévő USB-port, mind az OS (Windows?) felől kell a megfelelő támogatás. Ha a felsoroltak közül bármelyik is hibádzik, akkor nem fog összejönni, akkor pl. csak USB 2.0-s szintű lesz. Az adatátviteli sebességről a linkelt példához hasonlóan meg egy CDM tesztet kellene betenni, nem szimplán csak a fájlkezelős másolást nézni, amit eleve több tényező befolyásolhat. Amúgy SSD-vel a 90 MB/s írás is karcsú, annak szekvenciálisan jóval többet kellene tudnia USB 3.X csatlakozásnál nemhogy UASP, de még BOT módban is (példa).
+ Ha már SSD, akkor USB-n az UNMAP (TRIM) működését is lehetne tesztelni. A termékről az információk szemléltetéséhez meg lehetőleg a gyártó weboldalát kellene linkelni az ilyen-olyan webáruházak helyenként esetlegesen hiányos, pontatlan termékleírásai helyett.

[ Szerkesztve ]

(#5108) gerii válasza King Unique (#5107) üzenetére


gerii
addikt

Köszi a választ, ma megnéztem a céges gépen a saját kábelével, 400MB/s-et tudott, szóval egyik C-s kábelem sem 3.0-ás. Ma veszek azt is :B

(#5109) Egon


Egon
nagyúr

Üdv!
Találtam egy 340 GB-os notebook vinyót a fiókban. A lányom T400-as Thinkpadjában csak 128 gigás ssd van, így szüksége lenne egy külső tárhelyre, erre pont megfelelne a fenti merevlemez. Vennék hozzá egy külső racket, de kicsit elvesztem a kínálatban, illetve a legnagyobb kérdés, hogy szükséges-e Y-kábel, vagy elég lesz a sima is?
Előre is köszönöm a segítséget!

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#5112) King Unique válasza Egon (#5111) üzenetére


King Unique
Topikgazda

Igen, a 2,5"-os külső házak kínálata elég nagy, ezért ilyenkor célszerű pontosítani, bővebben részletezni az igényeket, hogy célirányosan annak megfelelően lehessen ajánlani. Példák: [link], [link]. Meg itt az sem lett megadva, hogy most USB 2.0/3.X interfészeszel szerelt külső ház kell-e. Ha csak USB 2.0 portok vannak a laptopon, akkor az előbbi is elég lehet, de az USB 3.X megoldás időtállóbb, később jól jöhet, ha hardverfejlesztés/hardvercsere lesz és az új gépen már lesz USB 3.X port. Meg manapság már amúgy is elég alap az USB 3.0 vagy akár újabb szabványra épülő eszközök használata, sőt a PC-ken is az olyan portok, míg USB 2.0-s eszközökből, illetve jelen esetben külső házakból a kínálat is egyre szűkebb. + Azt is érdemes letisztázni, hogy esetleg nem-e kell részlegesen ütésálló, vízálló külső ház (példák), ha fennáll az esetlegesen leejtés, leöntés stb. veszélye. Valamint ha hordozva lesz a tárolóeszköz, akkor célszerű hozzá majd külön venni egy hordozótokot.

Az USB only tápellátás kapcsán egy korábbi hozzászólásban le van írva, hogy Y-kábel használatára USB 2.0 portok esetén lehet szükség, ellenben USB 3.X portoknál nem. Ha a termékspecifikáció alapján 3 db USB 2.0 port van a laptopon, akkor igen, előfordulhat hogy 1 db port nem fog megfelelő tápellátást biztosítani a 2,5"-os külső merevlemeznek és Y-kábelre, azaz 2 db port együttes használatára lehet szükség. Viszont ha USB 3.X külső ház kell, akkor azokhoz Y-kábelt már nem nagyon, sőt elég ritkán szoktak gyárilag mellékelni pont az előbbi ok miatt, azaz alapesetben USB 3.X porton történő használatot feltételezve. Bár lehet kivétel, mint pl. az LC-25U3-Becrux. Amelyik külső házhoz nem mellékelnek gyárilag Y-kábelt, ahhoz külön kell megvásárolni, ahol ha Micro-B típusú az eszköz felőli csatlakozó, akkor lásd a társtopik egyik hozzászólásában leírtakat.

[ Szerkesztve ]

(#5113) Egon válasza King Unique (#5112) üzenetére


Egon
nagyúr

Köszönöm a rendkívül korrekt, részletes választ! :R
Nagyon megtetszett a Raidsonic IB-279U3 ház, szerintem ez lesz a befutó (ha jól látom, Micro-B típusú csatija van, majd szerzek hozzá Y kábelt).

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#5114) kiaszabadba


kiaszabadba
újonc

Szervusztok,
Én azt szeretném megkérdezni, hogy a rack házon lévő csatlakozás típusának van e bármilyen jelentősége a használat (pl sebesség vagy áramfelvétel stb.) szempontjából.
A másik kérdés, hogy ha lehet választani akkor JMS578 vagy Asmedia ASM1153 chipset legyen? Esetleg egyik sem vagy bármelyik? :)
Egy régi vinyót fogok kiemelni egy öregecske lenovo notebookból és ssd menne a helyére és a tükrözés idejére az ssd menne bele, utána meg a régi vinyó maradna backupnak a házban.
Köszönöm a válaszokat.

(#5116) King Unique válasza kiaszabadba (#5114) üzenetére


King Unique
Topikgazda

Mármint ha szimplán a fizikai csatlakozók típusára célzol, akkor annak leginkább kényelem, robusztusság tekintetében lehet jelentősége, ellenben adatátviteli sebességet és energiaellátási képességet illetően nem, mivel az utóbbiak alapvetően az eszköz és gazda felőli USB-portok típusától függnek. Sőt, ilyen alapon pl. a manapság divatos Type-C / USB-C fizikai interfész mögött akár USB 2.0/3.0 vezérlő is lehet, nem kizárólag csak USB 3.1 Gen 2 és USB 3.2 Gen 2x2, ahol maga az új csatlakozószabvány adta nagyobb adatátviteli sebesség és áramleadási képesség nyilván az utóbbi szabványokra épülő portok, kábelek esetén használható ki. + Az adatátviteli sebesség az előbbiek mellett függ attól is, hogy HDD / SSD meghajtó van-e a külső házban, amit a linkelt példák is jól szemléltetnek USB 3.0 alapon.

Az eszköz felőli oldalon (külső ház) általánosan jónak mondható a JMS578 és az ASM1153 / ASM1153E chip is, meg USB 3.0 alapon amúgy is ezek manapság a legelterjedtebbek és gyakran használatosak. Viszont az már az adott külső háztól, illetve a benne lévő USB-chip esetében a firmware-től, annak beállításaitól is függ, + ASMedia esetén a PID azonosítótól (pl. 1153 vs. 55AA), hogy ténylegesen mit tud, mit támogat (pl. ezek közül), ezért sem feltéten lehet általánosítva és kategorikusan kijelenteni, hogy egyik / másik a jobb. Meg ahhoz tudni kellene, hogy pontosan milyen külső házakról van szó, milyen jellemzőkkel stb. és akkor azok alapján "egyben" értékelni, majd attól függően kihozni jobbnak egyiket / másikat.

[ Szerkesztve ]

(#5117) kiaszabadba válasza King Unique (#5116) üzenetére


kiaszabadba
újonc

Köszönöm a nagyon gyors válaszokat.
Olcsó házakat nézek:
Gembird EE2-U3S-3 2,5" , Gembird EE2-U3S-2-S, Gembird EE2-U3S-3 2,5" Gembird EE2-U3S-2, Gembird EE2-U3S-5-S és tartalékban ez is felmerült: ORICO 2518S3.
Egy öreg lenonovo x121e hez használnám amiben egyenlőre csak usb2 van de van fiatalabb asus gépem is i3 procis és azon van 3.0 is. De a kis lenovót jobban szeretem és szeretném még picit használni, de szegény már nem bírja a munkastresszt

(#5118) King Unique válasza kiaszabadba (#5117) üzenetére


King Unique
Topikgazda

Itt a topikban a Gembird USB 3.0-s kínálatából leginkább az EE2-U3S-2 külső házzal van tapasztalat, aminél a robusztus Type-A fizikai interfész előnyös, de pl. a PID: 1153 azonosító már kevésbé. Mármint az utóbbi a korábbi gyártású modelleknél, mert a gyártó weboldalán már JMS578 chipet írnak, vagyis akkor ezek szerint újabban már az utóbbival szerelve forgalmazzák. Amúgy az EE2-U3S-5-S ránézésre tetszetős, a Mini-B fizikai interfész is valamivel előnyösebb, mint a 2,5"-os USB 3.0-s külső házaknál standard Micro-B, ellenben ezzel a modellel nincsen itt konkrét tapasztalat.
ORICO 2518S3 külső házat már többen vettek a topikba látogatók közül és többször volt már téma itt, sőt blogbejegyzés is készült róla. Ez szintén JMS578 chipes, az előbbiekkel ellentétben Micro-B fizikai interfészes, a HDD/SSD csavarral rögzíthető ami mindenképen előnyös, többeknél bevált és minőségi darab, stb. Viszont ezt manapság nehezebb beszerezni és kicsivel drágább is, mint egyes helyeken az előbbi Gembird külső ház.

Ha csak USB 2.0 portok vannak a laptopon, akkor úgy nyilván nem lehet kihasználni az USB 3.0-s külső háznál a nagyobb adatátviteli sebességet, ezért alapesetben felesleges lenne az utóbbi és megfelelne egy USB 2.0-s modell is (példa). De manapság USB 2.0-s külső merevlemezt, külső házat már nem nagyon érdemes venni, a kínálat is egyre szűköbb ezekből, valamint sok esetben alig olcsóbbak az USB 3.0-s változatoknál. + Ha a másik számítógépen vannak USB 3.0 portok, akkor annál nyilván kihasználható a szabvény nagyobb adatátviteli sebessége, valamint az USB 3.0 szabvány is eleve visszafelé kompatibilis, azaz az USB 3.0-s külső ház használható USB 2.0 porthoz csatlakoztatva is.

[ Szerkesztve ]

(#5119) kiaszabadba válasza King Unique (#5118) üzenetére


kiaszabadba
újonc

Nagyon szépen köszönöm a részletes válaszokat. Először kipróbálom az EE2-U3S-2-őt és, ha nem tetszik lecserélem az orico-ra. Az 5-S USB Mini-B-vel nem annyira szimpatizálok, mert valahogy azok nem elég stabilak nekem, persze lehet, hogy tévedek, de így érzem.
Még egyszer köszönöm.

(#5120) Plehboj


Plehboj
csendes tag

Raspberry Pi 4-hez tudnátok ajánlani usb3-as uasp-os adaptert ? Szerintem a 4es pi-hez már nem kell külön táp. Olyan típus kellene, ami biztosan működik és kb
5e Ft alatt van.

(#5121) King Unique válasza Plehboj (#5120) üzenetére


King Unique
Topikgazda

Adapter alatt alapesetben pl. az ilyen SATA-USB adapter értendő. A külső házon meg az, amikről nemrég volt szó itt. Az UASP támogatása pedig manapság kb. alap szokott lenni a legtöbb modern, USB 3.0-s adapternél, külső háznál. A tényleges működése viszont függ a gazda hardvertől, annál az USB 3.X vezérlőtől és az OS-től is, ha azok nem támogatják megfelelően, akkor nem fog működni.

"Szerintem a 4es pi-hez már nem kell külön táp"

A hivatalos weboldal, illetve az ott lévő ábra alapján azon már USB 3.0 portok is vannak, amik használatánál normál esetben tényleg rendben lehet egy 2,5"-os külső merevlemez tápellátása és nem szükséges kiegészítő/külső tápellátás (bővebben). Viszont kérdés, hogy ezt maga a gazda hardver (Raspberry Pi 4), annak a tápadaptere bírja-e, pláne több eszköz egyidejű csatlakoztatásánál, használatánál. :F Ugyancsak a hivatalos weboldalról vett kép alapján működhet, aztán hogy ténylegesen mennyire egy adott felállásnál, párosításnál, az más dolog.

"Olyan típus kellene, ami biztosan működik"

Normál esetben minden típusnak, modellnek működni kellene, legalábbis pl. az elsődlegesen támogatott hardver- és szoftverkörnyezetben, ami = PC, Mac & desktop OS. Ellenben ettől eltérőnél nem feltétlen adott minden esetben a megfelelő kompatibilitás és működés, pont ezért javasolt ilyenkor az azzal foglalkozó topikban - lásd Raspberry Pi - is érdeklődni a tapasztalatok felől, mások milyeneket használnak, stb.

[ Szerkesztve ]

(#5122) mgTerminator


mgTerminator
addikt

Sziasztok!
Vettem Aliról egy Acasis DT-S2 külső házat, amibe tettem 2db 1Tb-os WD vinyót, amivel az a baj hogy fagy tőle a gép, a HD sentinel nem ismeri fel stb. Másik tokban működnek a vinyók, de ebben nemigazán. Valakinek van ötlete hogy tudnám működésre bírni?

(#5123) King Unique válasza mgTerminator (#5122) üzenetére


King Unique
Topikgazda

Ilyenkor kérdés, hogy USB-n a fizikai csatlakozás (port, kábel) rendben van-e, szükség esetén másik porton, másik kábellel és lehetőség szerint másik gépen, másik OS alatt ki volt-e próbálva a külső meghajtó, 2,5"-os 2-lemezes külső ház lévén a megfelelő tápellátás biztosított-e külön tápadapterrel, milyen a belehelyezett HDD-k állapota (HDS), másik HDD/SSD meghajtóval ki volt-e próbálva és ha igen annál is fennállt-e a fagyás, stb.

(#5124) mgTerminator válasza King Unique (#5123) üzenetére


mgTerminator
addikt

USB 3.0 elosztóba dugtam be, már van rá 2 vinyó csatlakoztatva, azok működnek hibátlanul. De próbáltam elosztó nélkül direktben a gépbe, próbáltam 2.0 csatlakoztatni, próbáltam másik kábellel, adtam neki tápot, táp nélkül is próbáltam. Egyedül másik gépben nem próbáltam még.
Ha RAID-ban van akkor a HD Sentinel nem ismeri fel, ha simán külön külön van beállítva (nem jut eszembe most a neve), akkor az egyik vinyónak kiírja az adatait, míg a másiknak nem. Ha megcserélem akkor a másik vinyó adatait írja ki (tehát a 2. slotban lévőét). Próbáltam másik vinyóval is, 1 vinyóval is. Ha kettőt összefűz bármilyen módon akkor már nagy kérdőjel az egész.
Ráadásul tegnap gondoltam beüzemelem ígyis. Hát az adat eltűnt, kiírta hogy formázni kell, aztán a sebesség 1-2mb/s lett, újracsatlakoztatás után lett megint ~180mb/s.
Van SATA-s usb kábelen Aliról, azzal hibátlanok a vinyók, sőt az egyik új is.
Próbáltam drivert frissíteni a gépen, de hiába :U

(#5125) King Unique válasza mgTerminator (#5124) üzenetére


King Unique
Topikgazda

Az alap, hogy lehetőleg közvetlenül kellene a PC USB-portjához csatlakoztatni az eszközt ilyen-olyan USB-elosztó (hub), + kábel stb. közbeiktatása nélkül, mert az utóbbiak használata + hibaforrás lehet. Meg ha USB-hub, akkor 2,5"-os külső merevlemezeknél eleve aktív típust javasolt használni a megfelelő tápellátás miatt. Valamint ha már tápellátás, akkor egy 2,5"-os, 2-lemezes külső ház 1 db mezei USB 3.0 portról max. 1 db HDD-vel működhet, ellenben ha mindkettő benne van, akkor alap hogy használni kellene a külső tápadaptert.

Windowson elsődlegesen az a lényeg, hogy mit mutat az eszközkezelő és a lemezkezelő, ott megjelenik-e a külső meghajtó. Az, hogy a HDS-nél hogyan jelennek meg a lemezek, illetve a JBOD és RAID 0/1 módoktól függően, az másodlagos. Meg inkább az a kérdés, hogy milyen a HDD-k állapota, nincs-e rajtuk gyenge/hibás szektor, stb.
Windowson a drivert max. akkor kell piszkálni, ha gond, hibakód van az eszközkezelőben, többi USB-s tárolóeszköz sem működik megfelelően stb., ellenkező esetben felesleges. Meg akkor, ha pl. ugyanazon gépen másik operációs rendszerrel (akár pendrive-ról bootolt Linux Live / WinPE) megfelelően működik az eszköz, mivel akkor ez esetben valószínűleg a nálad telepített Windowsnál nem stimmelhet valami.

Az meg ugye nem meglepő, ha váltás történik az egyes RAID módok között, akkor törlődhet a lemezek tartalma. Valamint az sem mindegy, hogy PMR (CMR) / SMR HDD-kről van-e szó, ahol az utóbbi típusnál lehet belassulás, meg ha eltérő a 2, akkor azt úgy nem feltétlen szerencsés RAID-ben használni.

[ Szerkesztve ]

(#5126) mgTerminator válasza King Unique (#5125) üzenetére


mgTerminator
addikt

Mint írtam, próbáltam direktben az USB-ben is, és 2.0-ban is. Az elosztó is külön meg van tápolva, és a rajta lévő vinyók is külön táposak :)
Az eszközkezelőben és a lemezkezelőben megjelenik, lehet formázni meg minden.
A HDD-k állapota kiváló, az egyik zsír új, a másik öreg, de hibátlanul működött előtte egy másik tokban, csak vettem mellé egy másikat hogy párban legyenek.
Egyébként van egy másik külső tokom, abban 2db 3Tb vinyó van, minden hibátlan, annyi hogy hűteni kell mert simán felmegy 40 fok felé :U Ja és itt külön írja a HDS az állapotukat.

Azt tudom hogy a módok közt törlődik, 2 üres lemezzel "szórakoztam" és mindig leválasztom mielőtt váltom. Egyébként nem akkor tűnt el róla az adat. Csatlakoztatás után belassul az egész gép, pláne ha a vinyóval kapcsolatos, pl megnyitnám a HDS-t, vagy lemezkezelőt, ilyesmi, de fura hogy nem minden esetben csinálja, miután lehúzom, egyből bedob mindent ahova kattintottam.

Az lehet hogy éltetőek mert az egyik 2015-ös, a másik meg 2020-as. De ez max sebességbeli különbséget okozna nem?
Nekem az is nagyon fontos lenne hogy a HDS külön felismerje a lemezeket a hőmérséklet miatt. De mint írtam ha külön vannak, akkor a 2.-es slotban lévő vinyó adatait kiírja, míg az első kérdéses (csere után is az 1. kérdéses).

(#5127) King Unique válasza mgTerminator (#5126) üzenetére


King Unique
Topikgazda

Az eredeti "fagy tőle a gép, a HD sentinel nem ismeri fel" állítás alapján nekem először az jött le, hogy egyáltalán nem ismeri fel a gép, a rajta lévő Windows a külső meghajtót, erre most kiderült, hogy de felismeri, a fagyás sem minden esetben van, stb. Érdekes. :)

Az előző válaszokban leírtakat kellene kipróbálni, tisztázni, addig a magam részéről mást nem tudok mondani, javasolni. Meg pl. fagyás lehet az USB-kábel hibája, illetve csatlakozási, érintkezési probléma miatt is, ezért is célszerű a másik port mellett másik kábellel is kipróbálni az eszközt. Valamint ha van rá lehetőség, akkor másik gépen, ha nincsen akkor legalább ugyanazon gépen akár egy pendrive-ról bootolt live rendszer alatt, hogy kiderüljön a nálad telepített Windowsnál nem stimmel valami, vagy alapból gond van a külső ház működésével.

Az, hogy a HDS a különféle RAID módoktól függően hogyan ismeri fel a külső házat, a benne lévő lemezeket, eleve másodlagos, mint már említve volt. Illetve az nem hiba, ha nem minden RAID módnál jelennek meg külön-külön, ahol ha az utóbbi a cél, akkor az pl. a JBOD (Single) módnál szokott úgy működni.
Ez "az egyik 2015-ös, a másik meg 2020-as" így elég semmitmondó a konkrét típusok és modellszámok nélkül, az előbbi alapján max. esetleg tippelni lehet, hogy talán lehet PMR (CMR) / SMR eltérés. Ha van, akkor arról a belső merevlemezekkel foglalkozó topikban, valamint több SMR HDD-kkel kapcsolatos cikknél (példa) is volt szó, hogy nem feltétlen szerencsés RAID-ben keverni a kettőt, előfordulhatnak amiatt gondok.

[ Szerkesztve ]

(#5128) mgTerminator válasza King Unique (#5127) üzenetére


mgTerminator
addikt

Másik kábellel is kipróbáltam :) Másik gépen még nem, de majd a nagyfater laptopján is megnézem!

De egyébként nagyon fontos lenne hogy felismerje egyenként a HSD is a vinyókat, ugye a hőfokok miatt! Erre lenne valami megoldás? Vagy szar a tok és kész?

Ja vágom már ezt az SMR dolgot, más technológiát használt a WD és belassultak tőle a vinyók. Akkor ez szerintem nem érintett: WD10SPZX

(#5129) King Unique válasza mgTerminator (#5128) üzenetére


King Unique
Topikgazda

Akkor még másik gépen és másik operációs rendszerrel kellene kipróbálni, ahol az utóbbi a mostani laptopnál lehet pendrive-ról bootolt live rendszer is, mint már említve volt.

Az az előbb már le volt írva világosan, hogy az alkalmazott RAID módoktól is függ hogy 2 külön lemezként, vagy 1 lemezként látszik az OS-ben, illetve a HDS programban a kétlemezes külső HDD-ben lévő 2 db HDD, valamint hogy a 2 külön lemez felállás pl. JBOD (Single) módnál teljesülhet.

De, a 7 mm magas WD10SPZX pont érintett, az eleve SMR-es. Ha a másik HDD PMR (CMR) és úgy lett RAID-be rakva a 2 lemez, akkor az nem feltétlen a legjobb megoldás, mint már említve volt.

(#5130) mgTerminator válasza King Unique (#5129) üzenetére


mgTerminator
addikt

Nincs pendriveom sajnos :B Kellene venni de nem nagyon van rá szükségem így mindig halogatom.

Azt vágom hogy 1 lemezként látszódik a windowsban, az a lényeg hogy csak 1 lemez legyen, na meg a sebesség is jó lenne, de gondoltam már arra is hogy csak egymás után fűzze a vinyókat és akkor is 1 lemezt látok a rendszerben, a sebesség meg marad.

Van egy másik fajta külső tokom, abban is 2 vinyó van mint írtam és azzal jól működik a 2 vinyó, minden fajta szempontból, a HD sentinel is külön látja, hiába RAID0-ban vannak.

Ohh az fasza... azt hittem ez nem érintett. Pontosan mitől is vagy hogy lassulnak be? Plex és torrenthez kellene a vinyó :U

(#5131) King Unique válasza mgTerminator (#5130) üzenetére


King Unique
Topikgazda

Nem feltétlen csak pendrive jöhet szóba ilyen célra, lehet az egyéb USB-s tárolóeszköz, pl. külső HDD/SSD meghajtó is. + Ha van a laptopban ODD, vagy akár külön USB-s ODD és kéznél optikai lemez (DVD), akkor másik megoldásként az is használható.

Az már az adott külső háztól is függhet, hogy annál mi és hogyan működik, az egyes RAID módok esetén hogyan jelennek meg a lemezek, stb. A gyártó weboldalán viszont nem sok információ van erről a külső házról, meg ezen gyártó is új keletűnek tűnik ebben a termékkategóriában.

SMR HDD ügyben lásd az előbbi válaszokban, ott linkelt cikkekben, topikokban leírtakat.

(#5132) mgTerminator válasza King Unique (#5131) üzenetére


mgTerminator
addikt

Ja tényleg, van pár vinyó amit nem is használok...

Még jó hogy te legalább találtál oldalt mert nekem a web oldalra amit írtak a user manualon csak kínai szöveg jött be.

Igen olvastam, de hol van leírva egyértelműen hogy mitől és miért lassul be? Igazából SSD-re torrentezek, tehát ezen csak tárolva, esetleg kis seed lenne, meg ha valaki nézné sorozatot.

Mit javasolsz? Te mit tennél a helyemben?

(#5134) King Unique válasza mgTerminator (#5132) üzenetére


King Unique
Topikgazda

Például az előzőleg linkelt SMR cikkben le van írva, hogy a sávok átlapolása miatt az ilyen merevlemezeknél csökkenhet az írási sebesség. Bár a WD10SPZX esetében támogatott az SSD-knél is használatos TRIM funkció ennek (részleges) kompenzálására, ami működéséhez USB-n UASP adatátviteli mód és azt támogató külső ház + OS szükséges.
A RAID-re, pl. a NAS-okban lévő RAID tömbökre vonatkozóan meg az előzőleg linkelt cikkben és topikban van fejtegetve, hogy milyen gondok lehetnek SMR HDD használatánál, illetve hogy lehetőleg PMR - PMR, vagy esetleg SMR - SMR felállást javasolt használni, nem pedig keverni a kettőt és adott esetben amiatt ütközni problémába.

Azt, ami eddig le volt írva. :)
Az eredeti gépen mindenképpen kipróbálnám másik operációs rendszerrel is a külső házat, + ha van rá lehetőség, akkor másik gépen is, így lehetne megtalálni a probléma forrását, adott esetben kizárni egyik/másik tényezőt, stb.

[ Szerkesztve ]

(#5135) mgTerminator válasza King Unique (#5134) üzenetére


mgTerminator
addikt

Tehát írásban gyenge csak. De az olvasás jó. Hát végülis sorozatok lennének tárolva rajta, seed és nézve lennének de ezek mind ritkán.

Bootolós rendszert merre találok?

(#5136) King Unique válasza mgTerminator (#5135) üzenetére


King Unique
Topikgazda

Erről már volt szó az egyik előző válaszban, linkelve példák pendrive-ról bootolható live rendszerekre.

(#5137) mgTerminator válasza King Unique (#5136) üzenetére


mgTerminator
addikt

Bocsi, elkerülte a figyelmem :B Köszönöm a segítséget!
Most értem haza nemrég, már az új infók fényében "tesztelem".

(#5138) mgTerminator válasza mgTerminator (#5137) üzenetére


mgTerminator
addikt

Nah, közben meglett a Chip típusa is, kíváncsi vagyok hogy mit mondasz!
[Innen] rendeltem, és eszerint JMS561 chip van benne.

RAID0-ban hagytam ahogy volt, most megtápoltam máshonnan és stabilan másol rá. SSD-ről másoltam sorozatot és 4K filmet is, tartotta a 170Mb/s feletti sebességet, hullámzott, de nem esett le.

(#5139) peu407


peu407
senior tag

Srácok,a jelenlegi piacon lévő külső házakból mit ajánlatok max 20e ft-ig? Egy 3,5-ös 8TB-s WD Purple kerülne bele. Köszönöm előre is!

(#5140) King Unique válasza mgTerminator (#5138) üzenetére


King Unique
Topikgazda

A külső házzal kapcsolatos információk hiteles forrása mindig a gyártó weboldala, az ott lévő adatlap stb., nem az ilyen-olyan webshopok esetlegesen hiányos, pontatlan termékleírásai. De amúgy a JMS561 chip reális USB 3.0-SATA RAID felállásnál.

Ez a "megtápoltam máshonnan" nem teljesen világos mit jelent, de az már előzőleg említve volt, hogy egy ilyen kétlemezes külső háznál pláne 2 db HDD egyidejű használatánál értelemszerűen használni kellene a gyárilag mellékelt külső tápadaptert, vagy + USB-s tápkábelt az alábbi kép alapján. Ha ez eddig nem történt meg, vagy nem megfelelően, akkor valószínűleg az lehetett a probléma oka.

(#5141) mgTerminator válasza King Unique (#5140) üzenetére


mgTerminator
addikt

Tegyük fel hogy tényleg az van benne... Akkor lehet vele valamit csinálni hogy a HD Sentinel lássa? Firmware csere vagy állítás. Láttam van erre program de sose csináltam még ilyet, így nem nyúlnék hozzá :U

Mint említettem megtápoltam a gyárilag mellékelt kábellel, csak azt is az USB Elosztóba dugtam be, ami egy 5V 3A táppal van megtápolva, és le is tudja adni a 3A-t az elosztó, teszteltem, meg van YouTube-on is teszt róla. Ugye egy olyan vinyó van az elosztón aminek szintén külön tápja van, meg egy másik, de az nincs használatban, így gondoltam elég lesz neki.

Mindegy, a lényeg hogy powerbankkal tudtam most biztosan tápot adni neki és működik, bár most írás közben leesett a sebesség. Tesztnél meg helyreállt, azóta is megy az írás elég szépen. De nekem úgyis az olvasás lesz a lényeg, abban meg jó lesz. Most azért terhelem hogy megnézzem meddig melegszik, mert hát ugye a hőfokot nem látom, csak külső lézeres hőmérővel :U

Azon gondolkoztam hogy meghirdetem, másnak ha nem fontos a hőfok meg hogy lássa a vinyó adatait, tökéletes. Nekem meg fontos a hőfok monitorozása :U

(#5143) King Unique válasza mgTerminator (#5141) üzenetére


King Unique
Topikgazda

De hisz az eddig leírtak alapján most is detektálja a HDS, az hogy az alkalmazott RAID módoktól is függően egyben, vagy külön-külön a 2 lemezt, az már másodlagos, meg előzőleg már ki lett ez tárgyalva. A firmware piszkálását nem feltétlen kellene erőltetni csak emiatt, meg ha ugye van hozzá egyáltalán megfelelő firmware, meg olyan aminél esetleg lehet ezen módosítani, meg nem "téglásítás" lesz a vége, stb. Ha ilyen formában nem felel meg számodra ez a külső ház és pl. a CrystalDiskInfo esetében is az előbbi a helyzet, akkor nagyon egyszerű, vissza kell vinni/küldeni, vagy akár itt hardveraprón meghirdetni, aztán másikat - ami megfelel a kívánalmaknak - venni helyette, ennyi.

Az már előzőleg le volt írva, hogy egy dolog az aktív USB-elosztó (hub), de attól még ennek a külső háznak kell a + tápellátás a biztos működéshez, pláne 2 db HDD egyidejű használata esetén, mivel ahhoz nem elég 1 db USB 3.0 port. Ahol az USB DC tápkábelt alapesetben közvetlenül a gazda hardver (PC) USB-portjához szokás, javasolt csatlakoztatni, nem egy USB-elosztóhoz, pláne ha az utóbbin egyidőben egyéb USB-s eszközök is használatban vannak. Vagyis nem feltétlen kell ide powerbank a kiegészítő tápellátáshoz, normál esetben az előbbi megoldásnak is működni kellene.

[ Szerkesztve ]

(#5144) King Unique válasza peu407 (#5139) üzenetére


King Unique
Topikgazda

Ha eleve 3,5"-os HDD-hez keresel USB-s külső házat, akkor nem világos miért a 2,5"-os külső házakkal foglalkozó topikban érdeklődsz ez ügyben. :F Az előbbiekkel az egyik társtopik, a külső 3,5'' mobil rack-ek topikja foglalkozik, ott kellene legközelebb feltenni az ilyen kérdéseket. Illetve a mit kérdésre most lásd válaszként onnan mások eseteit, az ott említett, linkelt 3,5"-os külső házakat.

(#5145) mgTerminator válasza King Unique (#5143) üzenetére


mgTerminator
addikt

A CrystalDiskInfo sajnos még a másik házat sem ismeri fel, nem hogy ezt :U

Hat az lesz, eladom. Nekem fontos a hőfok, mivel 0-24 menne :U

(#5146) Krystal_s


Krystal_s
őstag

Sziasztok, létezik olyan módszer, amivel egy külső HDD-t leválasztás után kábel ki és visszadugás nélkül lehetne visszacsatolni?
Tehát leválasztom a külső hdd-t, leáll a lemez, de nem szeretném kihúzni, mert mondjuk pár óra múlva újra használni szeretném. Kényelmetlen kézzel húzogatni.
A HDD egy EWENT EW7044 SATA 2.5" USB 3.1 külső HDD házban van.
A rendszer alatt, ha nem használom nem kapcsol le. 10-15 percig néztem. Win USB power beállításokban engedélyeztem az USB felfüggesztést.

ui: Közben találtam rá programot, csak jobb lett volna egy portable, mert ez Dev Eject eléggé beleül a rendszerbe.

Van egy érdekesség ennél a lemeznél.
Alapból így állítja be és nem engedi Gyors elvtávolításra beállítani. Nem szeretném, hogy gyorsítótárazzon.
<img src="https://prohardver.hu/dl/upc/2020-10/29723_hazirend.thumb.png"/>

[ Szerkesztve ]

(#5147) Krystal_s válasza Krystal_s (#5146) üzenetére


Krystal_s
őstag

Még az Eszközkezelős megoldást találtam, de a meghajtó teljes eltávolítás - újratelepítést sem szeretném. Próbálok valami kis portable programot találni.

(#5148) peu407 válasza King Unique (#5144) üzenetére


peu407
senior tag

Tökéletesen igazad van, elnézést kérek, már megyek is a másik topikba! És köszönöm!

(#5150) King Unique válasza Krystal_s (#5146) üzenetére


King Unique
Topikgazda

A másik topikban nemrég már ugye ki lett tárgyalva, hogy ha nem támogatja a külső ház firmware szinten az alvó, más néven készenléti állapotot, akkor nem fog működni, valamint a szoftveres leválasztás után sem kikapcsolni, leállni benne a HDD, ha pl. Windows 7-et használsz és ott nincsen ez registry szinten beállítva. Ahol a Windowsnál szoftveres leválasztás után az eszköz újracsatlakoztatása akár az USB-kábel kihúzása-bedugása nélkül is megoldható többféleképpen, lásd az alábbi leírást. Illetve ehhez külső program sem feltétlen kell, megoldható az eszközkezelőben is az eszköz letiltásával-újraengedélyezésével, vagy inkább az USB-gyökérhub letiltásával-újraengedélyezésével, ahol az utóbbi módszer a rendszer újraindítását sem igényli. Annyi kontra viszont van ez utóbbi megoldásnál, hogy ilyenkor akkor a többi, USB-n csatlakoztatott eszköz esetében is megtörténik a leválasztás - újracsatlakoztatás.

Az egyébként nem derült ki a leírtakból, hogy milyen USB-chip - amit legbiztosabban fizikai szemrevételezéssel lehetne megállapítani (példa) - van ebben az Ewent EW7044 külső házban, HDS szerint mi a VID és PID azonosítója, stb. Ha olyan, aminél támogatott a firmware frissítése, módosítása az itteni téma összefoglalóban szemléltetett módon, akkor esetleg saját felelősségre (!) lehet próbálkozni azzal az alvó mód támogatásának beállításához. Ha nem olyan, vagy rossz esetben az esetleges "téglásítás" kockázata miatt amúgy sem cél a firmware piszkálása, akkor marad az előzőleg említett módszer. Vagy másik megoldás eleve olyan külső házat venni és használni a jelenlegi helyett, ami támogatja a készenléti állapotot, lásd pl. a téma összefoglalóban lévő beszámolókat, teszteket, információs táblázatot.

[ Szerkesztve ]

(#5151) mgTerminator válasza mgTerminator (#5145) üzenetére


mgTerminator
addikt

Most néztem programmal, elvileg JMS 561 chip van mind a 2 tokban. Esetleg az nem járható út hogy amelyik működik, annak lementeni, és áttölteni a másikra?

De egyébként az az érdekes, hogyha külön álló módba kapcsolom, akkor az egyik vinyónak kiírja az adatait. De nekem jó lenne a raid mert nem akarok 100 meghajtót :U

(#5152) King Unique válasza mgTerminator (#5151) üzenetére


King Unique
Topikgazda

Nem mindegy, hogy elvileg, vagy ténylegesen is, meg nem derült ki hogy szoftveresen pontosan hogyan sikerült eztmegnézni. De arról amúgy épp nemrég volt szó, hogy fizikai szemrevételezéssel (példa) lehet a legbiztosabban meggyőződni a chip típusáról.
A JMicron chipes külső házak esetében a firmware lementéséhez, frissítéséhez van a téma összefoglalóban útmutató, illetve pl. ezen hozzászólásban leírva a lépések. De ez, illetve a firmware módosítása kizárólag csak saját felelősségre javasolt, ami ha nem jön össze, akkor "téglásítás", a külső ház működésképtelen állapota lehet a vége!

Nem derült ki, hogy pontosan milyen másik külső házról van szó, amelyiknél a kívánalmaidnak megfelelően ismeri fel RAID módban a HDS a merevlemezeket, de másik megoldás értelemszerűen venni egy ugyanolyat, aztán kész. :))

(#5153) mgTerminator válasza King Unique (#5152) üzenetére


mgTerminator
addikt

Az Acasis-t megnéztem, le is fotóztam. A másikat holnap nézem meg fizikálisan.
Távolról szoftveresen néztem meg az összefoglalóban letölthető szoftverrel.

A másik külső ház egy Yottamaster 2.5" ház, be akartam rendelni mégegyet, de nem hiszed el, az Ali azt dobta ki hogy 0 találat. Ebayen is néztem, emlékeim szerint 1db volt, de az is valami irreális áron. :Y

Szóval, elméletben tegyük fel hogy ugyan az a chip van mind a 2-ben, akkor működhet a szoftver átmentés? Vagy ha nem működik, visszarakható ami rajta volt?

(#5154) Krystal_s válasza King Unique (#5150) üzenetére


Krystal_s
őstag

"valamint a szoftveres leválasztás után sem kikapcsolni, leállni benne a HDD, ha pl. Windows 7-et használsz és ott nincsen ez registry szinten beállítva."

Ahogy már írtam: "leválasztom a külső hdd-t, leáll a lemez", azaz kikapcsol. Ezzel nincs gondom ennél a háznál.

"megoldható az eszközkezelőben is"
Írtam, hogy nem szeretném az eszközkezelős megoldást.

Nem tudom a ház támogatja-e a készenléti módot. Még nem találtam róla infót. Olvastam, hogy egy idő után szépen kikapcsol Xboxra kötve. Ebből úgy gondolom, hogy igen. Viszont az sem lenne az igazi, mert nálam mindig fut valami HDD figyelő, parkolást tiltó program a másik HDD miatt és az sokszor felébresztené.

Ezért lenne jobb a leválasztás, ami után majd néha szeretném újra aktívvá tenni. Olyankor nem tudom mennyire számít a chip. Találtam erre több programot, csak azok telepítősek, vagy fizetősek és nem szerettem volna feleslegesen telepíteni, próbálgatni addig. Hátha valaki itt ajánlott volna egy általa próbált/használt portable programot.

(#5155) King Unique válasza mgTerminator (#5153) üzenetére


King Unique
Topikgazda

Mármint ha a JM2033x FW Update Utility programra célzol, akkor az nem feltétlen írja ki minden esetben a chip pontos típusát, több opciót is megjeleníthet, lásd a linkelt screenshoton. Ezért is érdemes fizikailag is szemrevételezni, ha van rá lehetőség. De ha már felismeri és a másik külső ház is kétlemezes, RAID funkciós, akkor annál is esélyes a JMS561.

A firmware frissítése, flashelése normál esetben úgy működik, hogy adott ahhoz a megfelelő firmware és tool közvetlenül az eszköz gyártójától, vagy annak híján esetleg külső forrásból, nem egyik külső házét lementve és azt átrakva egy másikra. Saját felelősségre (!) esetleg ki lehet próbálni az utóbbit is, aminek ha jó esetben nem a külső ház téglázása lesz a vége, akkor szükség esetén elvileg visszarakható annak az előzetesen lementett firmware-e, lásd az előzőleg linkelt leírást.

[ Szerkesztve ]

(#5157) King Unique válasza Krystal_s (#5154) üzenetére


King Unique
Topikgazda

Nem teljesen értelek több okból kifolyólag sem...

1. A Windowsban a szoftveres leválasztás az eszköz eltávolítására szolgál, amit utána fizikálisan is szokás leválasztani a gazda hardverről, azaz kihúzni az USB-kábelt, stb. Ha az a cél, hogy átmenetileg készenléti állapotba váltson, akkor azt a funkciót, a készenléti, más néven alvó módot szokás normál esetben használni, illetve olyan külső házat, ami azt firmware szinten támogatja.

2. Az előző válaszban linkelt leírásokban szemléltetve van több módszer is arra, hogyan lehet fizikai újracsatlakoztatás, vagyis az USB-kábel kihúzása-bedugása nélkül újracsatlakoztatni az előzőleg szoftveresen leválasztott USB-tárolóeszközt. Ahol azok között van külső program ingyenes és fizetős kivitelben egyaránt, valamint a Windows beépített eszközei, lásd pl. eszközkezelő, parancssorban DevCon, stb. Ahol ha már az eszközkezelő nem felel meg számodra, akkor nem világos miért akkora gond, ha telepíteni kell egy olyan kis programot mint pl. a Dev Eject, pláne ha otthoni gépről és használatról van szó, nem pedig céges gépről admin által felügyelve? :F

3. "mert nálam mindig fut valami HDD figyelő, parkolást tiltó program a másik HDD miatt és az sokszor felébresztené."

Az nemrég a másik topikban, valamint korábban itt pl. ebben a hozzászólásban és a társtopik ezen hozzászólásában is le lett írva, hogy az alvó mód X perc teljesen inaktív állapot után értendő, ellenben ha az OS, vagy egy program azon időn belül állandóan hozzáférést intéz a külső merevlemezhez, akkor nem fog működni. Vagy ha készenléti állapotba is vált, akkor abból állandóan felébred az előbbi ok miatt. Ha az a cél, hogy működjön, akkor az ilyen külső szoftverek használatát mellőzni kellene, vagy beállítani, hogy ne piszkálják állandóan a külső merevlemezt. Ha ez nem megoldható, vagy nem is cél, akkor viszont ez esetben eleve nincs miről beszélni, hiába támogatja a külső ház firmware szinten a készenléti módot, ha az adott szoftverkörnyezet nem teszi lehetővé annak megfelelő működését, ennyi.

[ Szerkesztve ]

(#5158) Krystal_s válasza King Unique (#5157) üzenetére


Krystal_s
őstag

1. Alapból a leválasztás arra lett kitalálva igen, hogy utána ki lehessen húzni a kábelt/eszközt...
...de rengeteg ember úgy használja, hogy leválasztás után nem húzza ki az eszközt, főleg a külső HDD-t. Azért választják le, mert úgy teljesen leáll (amelyik tudja) a HDD és semmilyen program, sem rendszer nem fér hozzá, azaz nem indítja el, nem ébreszti fel soha ellenben a készenléti móddal. Készenlétiben nem csak akkor indul el a külső HDD, amikor a felhasználó úgy akarja. Viszont lehúzni sem akarják az emberek ilyen használat mellett, hanem amikor szükséges, akkor szeretnék újra csatlakoztatni anélkül, hogy kábelt ki-be dugdosni kelljen.
Erre találtak ki ilyen programokat, mint pl DevEject, USB Safely Remove, Zentimo. Eddig ezeket találtam. Biztos van még sok.
Az Eszközkezelős megoldás sem kényelmes. A sima letiltás, engedélyezés módszer jó lenne, de az nem elég, még el is kell távolítani, törölni stb.

2. Kísérletezni nem szeretnék, mert ezek eléggé "beleülnek" a rendszerbe és sokszor a Win nem képes teljesen nyomok nélkül eltüntetni a telepített programokat, ezért nem akarok többfélét telepíteni, csak ami biztosan jól működik. Mindhárom programot kipróbáltam Sandboxieban és úgy nálam nem működtek, utóbbi 2 még fizetős is. Most itt írta volna valaki, hogy ő XY programot használja és jó, akkor azt telepíteném. Így most megint marad a kísérletezés saját káron. :\

3. Pontosan, már ezért nem felel meg nálam a rendszer alatti készenléti mód, akkor sem ha működne...

(#5160) King Unique válasza Krystal_s (#5158) üzenetére


King Unique
Topikgazda

1. Az a rengeteg ember nem is feltétlen mindig használja a Windowsban a szoftveres leválasztást, vagy ha már használják, akkor általában azzal a céllal, hogy utána fizikálisan is leválasszák az USB-kábel kihúzásával az eszközt a gazda hardverről. Ahol a kábel kihúzása a portból azért nem olyan bonyolult és megerőltető művelet, 1 mozdulat aztán kész, max. akkor téma, ha esetleg nehezen hozzáférhető helyen van. Bár az igaz és jellemző a felhasználók egy részénél (nyilván nem mindenkinél), hogy folyamatosan csatlakoztatva van a külső merevlemez, nem húzzák ki a kábelt sem, a PC, illetve az OS alvó állapotba kapcsolásakor, PC/OS kikapcsolásakor sem, stb. De ők ilyenkor rendszerint nem is feltétlen választják mindig le szoftveresen, meg az alvó mód működése sem mindenkinél elvárás, sőt vannak olyanok akiknél pont az a kívánalom, hogy ne legyen készenléti állapot, ne álljon le a külső házban a HDD. Ha az a cél, hogy működjön az alvó mód és akkor leálljon a külső házban a HDD, akkor meg eleve olyat kell venni és használni, ami támogatja ezt firmware szinten, mint már említve volt többször. Ami ha adott, akkor normál esetben nyilván működni is szokott, tartósan készenléti állapotban marad a külső meghajtó és csak akkor ébred fel abból, pörgeti fel újra a HDD-t, ha pl. a felhasználó megnyit egy fájlkezelőt és célirányosan tallózza a meghajtó tartalmát, meg akar nyitni arról egy fájlt. Ha ez a működés nem jön össze, mert pl. egy külső program állandóan piszkálja a külső meghajtót és ezért nem vált készenléti módba, vagy emiatt abból gyakran felébred és újra leáll, akkor az már az adott szoftverkörnyezet miatt van és egyéni probléma, nem a külső merevlemez hibája, ennyi.
Ez a szoftveres leválasztás utáni visszacsatolás az USB-kábel kihúzása és újracsatlakoztatása nélkül meg inkább rétegigény szokott lenni, meg akkor sem feltétlen mindig a készenléti állapot egyfajta alternatív megoldásaként. Ehhez az eszközkezelős megoldás meg szerintem pont hogy egyszerű, az USB-gyökérhub bejegyzésnél, vagy az USB 3.0 vezérlőnél letiltás-engedélyezés aztán kész, nem kell semmit eltávolítani és törölni, Windowst sem kell újraindítani, stb., erről is volt már szó az előző válaszokban.

2. Ezek egyszerű kis programok, pláne egy ilyen Dev Eject, nem világos miért "ülne bele" annyira a rendszerbe. :F Nem 3rd party antivírus szoftverek ezek, amik tényleg "belelülnek" rendesen, meg amiiket úgy kell csökkentett módban a szoftvergyártó saját eszközével eltávolítani. Az USB Safely Remove és Zentimo xStorage Manager programokat meg történetesen jómagam is használom évek óta gond nélkül és ezek nyilván nem akármilyen tákolmány szoftverek, hogy ilyen-olyan problémát okozzanak. Meg egy dolog, hogy fizetősek, de 30 napig teljes funkcionalitással használhatók trial módban, ami kipróbálási, tesztelési célra nyilván bőven elég.
Apropó uninstall, ott pl. egy Dev Eject esetében elég lehet a Windowsnál a beépített eltávolítás használata, de amúgy van számos külső program is erre a célra (példák), amik bizonyos esetekben hatékonyabb eltávolítást végeznek. Másrészt meg ha már akkora a para amiatt, hogy nehogy valami nem kívánt módosítást hajtson végre, vagy gondot okozzon egyik-másik külső program a Windowsnál, akkor az ilyen esetekre való a rendszer-visszaállítás használata és a program telepítése előtt visszaállítási pont létrehozása, vagy előtte esetleg komplett rendszermentést (lemezképfájl) készíteni a Windowsról a beépített eszközzel / külső programmal, stb. Szóval nem feltétlen kell ide Sandboxie, aminél annyira nem meglepő, ha nem feltétlen úgy működnek az említett szoftverek, mint éles környezetben. Meg ha már eleve adottak az előbbi lehetőségek, akkor nehogy már akkora gond legyen, hogy élesben telepíteni kell egy programot a kipróbáláshoz, amik ráadásul nem akármilyen kétes eredetű, malware tenyészet, tákolmány szoftverek. :N

3. Oké, csak akkor ugye ez esetben a külső ház vonatkozásában - ami ezen topik témája - nem nagyon van miről beszélni, mert esetedben a szoftverkörnyezet eleve gátolja/gátolná a készenléti mód megfelelő működését, hiába támogatja/támogatná az eszköz firmware szinten. Valamint ha csak a szoftveres leválasztás utáni visszacsatolás a cél, az a kérdés, akkor ez eleve OS, jelen esetben Windows specifikus téma, nem külső ház specifikus.

Akkor ezzel szerintem már bőven túl lett itt tárgyalva ez a téma, tovább nem szükséges ragozni. Mármint esetlegesen az olyan továbbiakat, mint pl. a Windows specifikus beállítási lehetőségek és ahhoz külső programok használata stb., értelemszerűen az adott Windows-verzió topikjában, vagy a "Milyen program, ami...?" topikban kellene tovább fejtegetni és nem itt, bár a lényeg szvsz már itt is bőven le lett írva. Persze ha magával az Ewent, vagy esetleg más külső házzal kapcsolatban van további érdemleges észrevétel, kérdés, ami kapcsolódik a topik témájához, akkor az más, azt természetesen fel lehet itt tenni.

[ Szerkesztve ]

(#5161) Krystal_s válasza King Unique (#5160) üzenetére


Krystal_s
őstag

Köszönöm.
Maradnék mégis az Eszközkezelős tiltós módszernél, de erre több variációt is írtak. USB Mass Storage Device, vagy USB háttértár, vagy USB gyökérhub, vagy USB3 gyökérhub tiltás-engedélyezés.
...és ami megtévesztett és nem akartam, az az USB gyökérhub eltávolítás módszer, mert annál szükséges utána az újratelepítés is.

Viszont azt írják USB3 gyökérhub tiltás előtt szabályosan le kell választani a lemezt, majd utána kell tiltani. Ennek így nem lenne értelme, mert leválasztás után a tiltás-engedélyezés nem csatolja vissza a lemezt.
Nálam csak akkor működik jól, ha nem választom le, csak simán letiltom, majd engedélyezem.
Nem tudom, hogy leválasztás nélkül nem okoz-e bajt, nem sérülhetnek az adatok, mert pont ennél a lemeznél van alapból a gyorsítótárazás bekapcsolva és nem engedi gyors elvtávolításra beállítani. :F

ui: Amúgy a USB Safely Remove és Zentimo nálad jól működik ebből a célból is? A legelső kérdésem az ilyen programokra irányult és akkor nem említetted, hogy te ezeket ismered és használod.

(#5162) King Unique válasza Krystal_s (#5161) üzenetére


King Unique
Topikgazda

Nem tudom te milyen Windowst használsz, de nálam Windows 10-nél az eszközkezelőben az USB-gyökérhub (USB 3.0) esetében simán működik a letiltás-engedélyezés a külső merevlemez visszacsatolásához, nem kell semmit törölni, sem újratelepíteni, Windowst sem kell újraindítani, stb. Valamint szoftveres leválasztás után és anélkül is, de itt tudtommal eleve az előbbiről volt eddig szó. Ha nálad nem működik, akkor lehet menni tovább fejtegetni a témát az érintett Windows rendszer topikjába, mint már említve volt az előző válaszban.
Windowsoknál USB-s meghajtók esetén rendszerint eleve le van tiltva az írási gyorsítótárazás, a felhasználónak kell külön bekapcsolni, ha engedélyezni akarja az eszköznél. Vagyis érdekes, ha az adott külső merevlemeznél alapból be van kapcsolva, az még pláne, ha állítólag az írási gyorsítótárazás elől a pipát kivéve nem lehet átállítani jobb teljesítményről gyors eltávolításra, még az eszköz újracsatlakoztatása és/vagy a Windows újraindítása után sem, stb. De ez megint olyan, hogy inkább az érintett Windows rendszer topikjában kellene tovább fejtegetni, nem kifejezetten ennek a topiknak a témája mélyebbre menően kibogozni.

Igen, használom az említett 2 programot, de leginkább az egyik társtopikban részletezett ok miatt. Próbáltam ezekkel a szoftveres leválasztás utáni visszacsatolást is, működik, de ennyi, nem emiatt használom ezeket elsődlegesen, mint már említve volt.

[ Szerkesztve ]

(#5164) lacko6


lacko6
senior tag

Hi.

Raidre ez jo valasztas vagy van valami best buy?
Ssd re RaidSonic ICY BOX IB-RD2253-U31? :R

(#5165) King Unique válasza lacko6 (#5164) üzenetére


King Unique
Topikgazda

Ha rákeresel, akkor láthatod, hogy többször volt már szó erről a külső házról itt a topikban, többen vettek, használnak ilyet, logout blogbejegyzés is íródott róla, stb. Alapvetően egy jó, minőségi külső ház, bár az előbbiek alapján itt a topikban nem mindenki volt a működésével teljes mértékben elégedett, de ez az adott hardver- és szoftverkörnyezet függvénye is lehet.

(#5166) Krystal_s


Krystal_s
őstag

Nem tudom miért kellett elküldeni másik topikba!!! :(((
Átcseréltem a házat és a HDD-ket. Ebben a házban (EWENT EW7044 2,5" SATA USB 3.1) egy másik HDD-t is alapból Jobb teljesítményre állítja + írási gyorsítótárazás engedélyezésre.
Ugyanaz a lemez másik külső házban Gyors eltávolításra van állítva.
Tehát ez külső ház miatt van sajnos.
Továbbra is az lenne a kérdésem, hátha más is találkozott már ilyennel. Egy külső ház miért erőszakolja ki ezt a beállítást és miért nem engedi átállítani a rendszerben? :F (Próbáltam másik rendszer alatt is)

és amikor átállítom, akkor ezt a hibát írja ki...

(#5167) mgTerminator válasza King Unique (#5165) üzenetére


mgTerminator
addikt

Te milyen házat ajánlanál, ami tudja a RAID-et és a HD Sentinel is ismeri és normálisan működik?

(#5168) KaiotEch


KaiotEch
veterán

Üdv. Kollégák ezt a fajta Orico házat próbálta már valaki? HDD-hez lenne. Az ütésállósága, minősége érdekelne. Reviewba valaki beírta, hogy gagyi műanyag hatású. :R

[ Szerkesztve ]

"Ha akarok venni egy terméket az alzánál (JBL GO 2) ami 9.990 Ft, akkor ehhez még kell vennem valamit, hogy 12.000 Ft legyen?" by oszy || "Fixen gépbe rögzített vinyót ne nevezzünk már tárolásnak, az max átmeneti tár." by Dr. Akula

(#5169) King Unique válasza mgTerminator (#5167) üzenetére


King Unique
Topikgazda

A leírtak alapján a most használt Acasis külső házadat is kezeli a HDS, csak nem feltétlen jeleníti meg a 2 HDD adatait külön-külön, ami az alkalmazott RAID módtól is függhet, mint már említve volt. + Akár a HDS verziójától is, lásd a nemrég említett kétlemezes külső háznál más korábbi esetét. Ahol ha az említett programnak esetleg nem a legújabb verzióját (5.61) használod, hanem valami muzeálisat, akkor értelemszerűen frissíteni kellene a legújabbra, majd utána azzal is megnézni hogyan jeleníti meg a külső meghajtót, az abban lévő merevlemezeket.

(#5170) mgTerminator válasza King Unique (#5169) üzenetére


mgTerminator
addikt

Kipróbáltam a legújabb beta verziót is a HDS-ből, sajnos ugyan az a helyzet. (jelenleg 5.60 van fent) Sőt, nem tudom hogy miért, de most mindegy milyen verzió van fent belőle, fagy. Konkrétan beállításokat sem nyitja meg, semmi. Letöröltem, újraraktam, gépet újraraktam de mégis. Egyedül a vinyót nem tudtam még lehúzni és úgy megnézni mert nem vagyok otthon.

Viszont jó ötletet adtál, mert azt még nem próbáltam hogy single módban a legújabb betát megnézni mit reagál rá. Korábban próbáltam az 5.60-as verzión, de akkor is csak az egyik meghajtót mutatta, míg a másik kérdéses volt. Vinyók felcserélése után meg a másik vinyót mutatta (tehát a 2. slotban lévőt mindig)

(#5171) King Unique válasza KaiotEch (#5168) üzenetére


King Unique
Topikgazda

Itt mondjuk a pontos modellszám nem ártana, mert többféle is van ilyenekből a gyártó kínálatában. De amúgy nem, eddig még nem említette itt a topikban senki, hogy pont ilyen külső házakat használva, max. korábban egy másik hozzászólásban volt szó a külső hatásoknak jobban ellenálló modellekről többek között az ORICO kínálatából is.

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.