Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kalandor: ALZA vagy eMAG?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- VHS digitalizálás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT.hu
Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Crvsh3R
senior tag
Sziasztok!
Ezek a 2242-es SSD formátumhoz használható RTL9210B chipsettel ellátott "noname" külső házak mennyire esnek a vállalható kategóriába? Esetleg valakinek van vele tapasztalata? Van egy WDC PC SN520 SDAPMUW-512G-1001 meghajtóm és ahhoz keresek ebben a méretben külső házat. Ugyanezzel a chipsettel van egy full fém Orico házam, de a fizikai méret miatt keresnék egy kisebbet és Alin ezt találtam.
-
King Unique
titán
válasz
Sanyi.mTs #6282 üzenetére
A téma összefoglaló elején világosan le van írva az alábbi, + a topik kesője is kiad pl.az "nvme" kifejezésre egy rakás találatot, + épp nem olyan régen volt szó itt egy másik esetnél M.2 PCIe NVMe SSD-hez való külső házakról.
"A jelen topik elsődlegesen a 2,5"-os (USB-s) külső házakkal foglalkozik, de a manapság egyre elterjedtebb külső SSD megoldásokra tekintettel az M.2 SATA és M.2 PCIe NVMe típusokkal kapcsolatos kérdések is helyet kaphatnak itt."
-
King Unique
titán
Egy ilyen eszközt alapesetben a PC bekapcsolása után a már betöltött operációs rendszer alatt szokás csatlakoztatni majd eltávolítani, nem feltétlen a a PC-vel együtt indítani és leállítani, amely utóbbinál előfordulhat a leírt probléma.
"az operációs rendszer nem ismeri fel a benne lévő merevlemezt"
Ez akkor helytálló kijelentés Windowsoknál, ha sem az eszközkelőben, sem a lemezkezelőben egyáltalán nem jelenik meg a külső meghajtó.
Valamint akkor téma, ha másik USB-s külső házat vagy bármilyen egyéb USB-s tárolóeszközt (külső HDD / külső SSD / pendrive) a PC-vel indítva gond nélkül detektál a Windows, ellenben csak az említett külső házat nem.
-
Sanyi.mTs
addikt
nvme ssd usb-s külső házról is lehet itt érdeklődni? keresőben nem találtam.
Termék: wd sn740 ssd
PC csatlakozás: USB-A 3.1
Felhasználás: linux futtatásMit ajánlanátok? Beszerzés alza vagy aqua
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Van itthon egy EE2-U3S-6 típusú rackem, ami mindaddig kifogástalanul működik, MIUTÁN rákötöm az otthoni, működő pécé usb portjára, amin már betölött az operációs rendszer. Amennyiben újraindítom a számítógépet valamilyen okból, vagy úgy indítom el, hogy már eleve rá van kötve a rack valamelyik usb portra, onnantól az operációs rendszer nem ismeri fel a benne lévő merevlemezt, csak ha kihúzom, és újra csatlakoztatom a kábelt. Próbáltam már több usb portban, többfajta lemezzel, ugyanezt tapasztalom, szerintetek mi lehet a hibája? A kábel a gyári usb-c, esetleg másikkal még meg tudom nézni. A pécé adatai az adatlapomon találhatóak, az operációs rendszer W11 Pro 64bit.
-
classic B
senior tag
válasz
King Unique #6279 üzenetére
A filmlejátszással volt egy pici gond, de nagyon úgy tűnik, hogy a kábel miatt és nem a rack miatt.
-
King Unique
titán
válasz
classic B #6278 üzenetére
Ez értelemszerűen attól is függ, hogy pontosan mit értesz "Ezektől van esetleg jobb" alatt.
Ha műanyag helyett fémházas, Micro-B helyett USB-C fizikai csatlakozós, 5 Gb/s USB 3.2 Gen 1 (USB 3.0) helyett 10 Gb/s USB 3.2 Gen 2 interfészes külső ház kell, akkor vannak olyanok is, lásd az #5531 számú hozzászólásban részletezve. + Ha már 2,5" SATA SSD, akkor olyan külső házak is, ameyeknél biztosan működik USB-n a TRIM illetve UNMAP utasítás, lásd pl. AXAGON termékkínálata az #5970 számú hozzászólásban részletezve.
Ha csak tévéhez lesz csatlakoztatva és filmlejátszáshoz használva, akkor viszont szvsz felesleges túlgondolni és bőven jók oda a most felsorolt ORICO külső házak. Amik működésével ha nincsen gond, akkor a kérdés miértje sem teljesen világos, mert ez esetben nyilván másik külső ház vásárlása sem indokolt.
-
monaka
csendes tag
válasz
King Unique #6276 üzenetére
Köszönöm szépen a visszajelzést!
-
King Unique
titán
Ha M.2 PCIe NVMe SSD-khez kell USB 3.X vagy akár Thunderbolt 3 / 4 interfészes külső ház max. 2280-as fizikai méretig, akkor adottak pl. az ebben + ebben a válaszban, valamint az ennél az esetnél linkelt konkrét példák olyan külső házakra.
Igen, volt már itt többször téma az AliEpressről rendelés.
Ha kifejezetten AliExpress, eBay és társai online piacterek kínálatából kell extra olcsó USB 3.X külső ház M.2 PCIe NVMe SSD-hez, akkor vannak külön Aliexpress tapasztalatok, eBay és eBay-es kütyük kis pénzért, stb. topikok, az ügyben inkább azok valamelyikében célszerűbb érdeklődni az aktuális akciók, ajánlatok felől. -
monaka
csendes tag
Sziasztok!
Aliexpressről rendelt már valaki M.2 NVME (2280) SSD-hez házat, van esetleg valami ajánlott / megfelelő ár-érték arányú, vagy inkább felejtsem el és nem érdemes onnan ilyesmit rendelni?
Előre is köszönöm a segítséget!
-
Alex91
félisten
válasz
King Unique #6273 üzenetére
Ezt megtalaltam en is… Mar a hozzaszolasodat. De nem kaphato az egyik, a masik meg nem tetszik.
-
Alex91
félisten
Olyan kulso hazat keresek amibe max. 7mm magas 2.5”-es hdd/ssd fer. Mar ha meg lehet ilyet kapni
-
Wolfskin
őstag
válasz
King Unique #6270 üzenetére
Értem, köszi. A másik topikban leírtakkal megszánta probléma, csak kíváncsi voltam az okára, mivel még sosem találkoztam ezzel a jelenséggel. Se külső HHD-k (WD elemenst és hasonlók), de másik külső ssd esetén (aliexpresses usb to sata adapterrel) esetén. Sőt mindig zavart is, hogy a külső vinyók állandóan pörögnek.
-
King Unique
titán
válasz
Wolfskin #6269 üzenetére
• HDD Auto Spindown - merevlemez automatikus leállítása egy 10 percig tartó inaktivitás után.
Vagyis 10 perc teljesen inaktív állapot után vált a külső ház készenléti vagy más néven alvó módba.
Ahol a készenléti (alvó) mód működésének a lényege az, hogy olyankor nem tűnik el a külső meghajtó a rendszerből, hanem csak készenléti / alvó állapotba vált, ami alatt ha hozzá akarnak férni pl. a fájlkezelőben tallózva a tartalmát, akkor annak hatására felébred az alvó állapotból és újra használható lesz.
A "kikapcsolás" az más lesz, annak inkább az operációs rendszer energiagazdálkodási beállításaihoz lehet köze, ami Windows specifikusan a Windows 10 topikban bővebben ki lett fejtve.
-
Wolfskin
őstag
válasz
King Unique #5970 üzenetére
Heló, írtál ebben a hsz-edben egy megjegyzést, a lemez alvó módba váltásáról.
Nekem is van egy gondom, az AXAGON EE25-A6C ház valamennyi inaktivitás után kikapcsolta a PPM883 ssd-t, de úgy hogy a meghajtók listájáról is eltűnt. Tehát teljesen OFF. Gondolom nem ez az alvó módba váltás. Vagy igen? Innen csak úgy tudtam visszahozni, hogy kábel ki és vissza.
Ez azért is bosszantó, mert így folyton újra kellet felcsatolni a veracrypt konténert.Itt kértem és kaptam is segítséget, és ez alapján az
• energiagazdálkodásban az USB szelektív felfüggesztés kell letiltani és/vagy az
• eszközkezelőben a megfelelő USB port tulajdonságainál az eszköz kikapcsolásának engedélyezéséből kivenni a pipát.A kérdésem, hogy a kikapcsolás, és alvó módba váltás közt mi a különbség? Mert alvó mód ellen nincs kifogásom, ha a meghajtó nem tűnik el végleg. Írtál egy lehetőséget a HDS lemezfigyeléssel is lehet kezelni a kérdést. Melyik lehet a jó megoldás szerinted?
-
Moonwolf
senior tag
válasz
King Unique #6267 üzenetére
Köszönöm a program nevet!
Sajnos nem opció a sata usb átalakító kábel szétszerelése. Fröccsöntött műanyag, egyszer lehet szétszedni, összerakni már nem.
Ennyire jutott: "VID: 7825, PID: A2A4USB 3.0 to SATA cable PA023U3"
Teszi a dolgát, ha nincs használva a merevlemez akkor elküldi alvó módba. -
King Unique
titán
válasz
Moonwolf #6266 üzenetére
Általános program erre max. pl. a ChipGenius (+ USBDev letöltési forrás), aztán vagy kiírja megfelelően a chip pontos típusát, vagy nem.
Az előző válaszban egyébként le lett írva, hogy "a külső házban a chip pontos típusára akár a VID és PID azonosítók alapján is lehet következtetni".
-
Moonwolf
senior tag
válasz
King Unique #6263 üzenetére
Esetleg annak a programnak tudod a nevét ami kiírja a chip nevét? A captiva vagy gembirdös házaknák volt róla szó, szerintem te mondtad akkor is viszont nem találtam meg a hozzászólásokat vissza olvasva.
Ezért kérdezném hogy annak a programnak mi a neve? -
cidalain
veterán
válasz
King Unique #6262 üzenetére
Köszi, akkor szemezgetek. Egy olyan gyártónál aki 23 féle usb 3.1-es terméket készít, annál max a csatlakozó, és a ház külső dizájn más gondolom, a belsejükben a vezérlő ugyanaz lehet.
Vagy nem feltétlenül van így? -
Moonwolf
senior tag
válasz
King Unique #6263 üzenetére
Szétszedni nem lehet, fröccsöntött az egész. Sata-USB3.0 átalakító ez, de valami vezérlőnek kell lenni benne. Volt egy program is még régebben említettél, viszont nem találom a hozzászólások között.
-
King Unique
titán
válasz
cidalain #6260 üzenetére
Igen, az EE25-A6C külső ház értelemszerűen jó 2,5" SATA SSD-khez, az EEM2-SBC pedig M.2 SATA és M.2 PCIe NVMe SSD-khez egyaránt.
Ha 2,5" SATA SSD-hez kell USB 3.X interfészes egyéb külső ház, akkor ott vannak az #5531 és #5970 számú hozzászólásokban, valamint a legutóbbi esetnél linkelt konkrét példák.
Ha M.2 PCIe NVMe SSD-hez kell USB 3.X vagy akár Thunderbolt 3 / 4 interfészes egyéb külső ház max. 2280-as fizikai méretig, akkor adottak pl. az ebben + ebben a válaszban, valamint az ennél az esetnél linkelt konkrét példák olyan külső házakra.
-
Moonwolf
senior tag
Sziasztok! Ez nem pont 2.5" os rack, de a funkciója ugyanaz, 2.5" os meghajtókhoz van USB 3.0 ás csatlakozással. A leválasztásnál Best USB Device a neve.
Volt egy program amivel a vezérlő chipet meglehetett nézni a rackben. Mi ennek a programnak a neve? -
cidalain
veterán
Üdv. Kettő külső házat vennék ssd-hez
a. Sandisk X400 M.2 2280 (SD85N8U-128G-1012 - Dell laptopban volt, ami meghalt)
b. 2.5" Samu 850 Evo Sata
Kb annyi elvárás van, hogy min 3.1 USB legyen, Type-C csati a házikón, és lehetőség szerint USB A kábel legyen hozzá, csak PC-hez lesz csatlakoztatva. A Sandisk 120 GB-os, és ilyen szerviz pendrive-ot készítenék belőle, bootolható diag cuccok, installerek mennének rá. A Samu anyaghordozásra kell, most is arra van, de döglődik a jelenlegi házon a csatlakozó (ezért is preferálnám a Type-C csatit a házon, az talán kevésbé kényes)Ezeket az Axagonokat néztem ki: EEM2-SBC illetve EE25-A6C
Vehetőek ezek a házak? Tudják azt, amit kell, és az áruk is megfizethető. -
ot93
senior tag
válasz
King Unique #6257 üzenetére
Igen, arról a külső házról van szó (amúgy majdnem be is linkeltem).
A gyorsaság igazából nem olyan fontos, arról lenne szó, hogy motoros túra alkalmával az akciókamera fájljait microsd -ről rámásolnám egy ssd-re. Opció lehetne, hogy a laptopba raknék egy bikásabb m.2-t (akár 2tb-ot, most csak 256gb van benne), és akkor külső házzal sem kell bajlódni, de igazából a mx500-at amit vennék, a pc-be is be tudom rakni, mert valószínűleg túrákat kivéve ott lenne a helye... m.2-nek is van hely még a pc-ben, de annak akkor külső házat kéne vennem, amikor túrára vinném el... Még amúgy eléggé gondolkodóban vagyok, hogy melyik lenne jobb, mert árban talán nem is nagyon különbözik egy m.2 illetve egy satás csatlakozású ssd. -
-
King Unique
titán
Ilyenkor azért nem ártana leírni vagy linkelni, hogy pontosan milyen külső házról van szó. Ha az ebből a tesztből vett képen lévőről, akkor olyan szempontból elvileg nyilván kezelné az MX500-at is, hogy 2,5" SATA - SATA SSD. Aztán hogy ténylegesen mennyire, az már csak kipróbálás után derülne ki.
Ha csak USB 2.0-s az a "gyári külső ház", ellenben cél az SSD adatátviteli sebességének minél jobb kihasználása, akkor viszont nyilván egy USB 3.2 Gen 1 / Gen 2 külső házat lenne célszerű venni hozzá, lásd pl. amelyekről mostanában volt szó itt.
-
ot93
senior tag
Üdv, anno Kingston V300 SSD mellé kaptam egy gyári külső házat, azt használhatom crucial mx500 1tb mellé is?
-
Laczik
tag
válasz
King Unique #6254 üzenetére
Köszönöm. Tegnap vettem egy 5TB-os WD MyPassportot 50k HUF-ért. [link] A felhő elég macerásnak tűnik, bár biztos csak megszokást igényelne.
-
King Unique
titán
A megbízhatóság, tartósság, hosszú idejű adattárolás témában többször volt szó itt és a társtopikokban is arról, hogy eleve összetett dolog és több tényező függvénye lehet, ami az egyik társtopikban bővebben ki lett fejtve. Ahol a lényeg az, hogy a nehezen / nem pótolható fájlokról mindig legyenek naprakész biztonsági másolatok több tárolóeszközön, akár a 3-2-1 mentési stratégia szerint, stb. Azaz ilyen szempontból nyilván előnyösebb 2 db külső HDD-n tárolni a fontos adatokat, mint 1 db külső HDD-n. De persze ha a fájlok megvannak 1:1-ben pl. egy belső HDD-n / SSD-n vagy online tárhelyen is, akkor elég lehet első körben 1 db külső HDD is biztonsági másolat célra.
"külső merevlemezt vagy előfizetni egy felhő szolgáltatásra?"
Azt értelemszerűen már neked kellene eldönteni, hogy inkább egyszeri vásárlás offline tárolóeszközökre (pl. külső HDD / SSD), vagy hajlandó vagy felhőtárhelyre előfizetni és azt X időnként megújítani, az utóbbinál nagyobb mennyiségű adat feltöltéséhez és letöltéshez elég gyors-e az internetkapcsolat, stb.
Egyébként meg akár mind a kettő, mármint offline és online tárolás is, ha igazán biztosra akar menni a felhasználó.
-
Laczik
tag
Sziasztok!
Családi fotók és videók lementéséhez mi lenne az ideális megoldás? venni egy külső merevlemezt vagy előfizetni egy felhő szolgáltatásra?
évente kb 256 GB anyag keletkezik -
King Unique
titán
Gyakorlatilag szinte kb. akármelyik külső ház megfelelhet ehhez a HDD-hez, amik a legutóbbi esetnél voltak említve, linkelve.
De lehet még a HDD méretei, magassága alapján is szelektálni, ahol vannak kifejezetten 7 mm magas HDD-khez (és SSD-khez) tervezett külső házak házak is, mint pl. a full alumínium LC-Power LC-25U3-7B-ALU, bár az a hazai webáruházakban már nem kapható az árukereső találatai alapján. Ellenben pl. az ütésálló Silicon Power Armor A30 külső ház igen, de az meg műanyag és gumi, ezért hőelvezetés szempontjából nem feltétlen a legideálisabb.
-
-
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Találtam a fiók mélyén egy ilyen merevlemezt, amit épp nem használunk semmire:
Seagate BarraCuda 500GB 7200rpm 128mbSzámítógépre dugva 100/100-as, gondoltam beletenném egy külső házba, mert tárhelyből sosem elég, jó lenne munkára, adattárolásra, milyen házat lenne érdemes venni hozzá?
-
King Unique
titán
válasz
Wolfskin #6240 üzenetére
• Igen, az ADSA-1S6 elsődlegesen inkább egy SATA-USB adapter, mintsem külső ház, az utóbbi csak másodlagos funkciója.
• Lehet kapni 2,5" külső HDD / SSD házakhoz való hordozótokot, számos ilyen van, korábban írtam is erről egy blogbejegyzést, bemutatva abban párát.
• Ha nem támogatja a külső ház a TRIM / UNMAP utasítást firmware szinten, akkor az SSD szabad területének törlésével is lényegében elérhető kb. ugyanaz (bővebben), a tesztelési módszer meg a #4806 számú hozzászólásban lett ismertetve.
• Ezek a 26-32 °C értékek kb. semmi, ennél jóval többet bírnak ezek az SSD-k, elég csak megnézi pl. a Samsung 860 PRO specifikációját, ahol 70 °C a működési hőmérséklet felső határa.
Köszönjük a beszámolót!
-
-
Wolfskin
őstag
válasz
Wolfskin #6239 üzenetére
Megjöttek a házak.
EE25-A6C : egész jól néz ki, és a zárszerkezete se túl laza, ahogy tartottam tőle. A külső ház elég masszív kicsi az esélye hogy megtörjön, ha megnyomja valami, vagy ráülnek. A vízhatlanságra meg rendeltem egy vízhatlan telefontartó tokot 500 -ért az aliról, így a hátizsákban sem kell félteni, ha elázok (a laptopp és a 16" monitor meg elférnek a Peli U100 vízhatlan rekeszében).
Az Adata ED600-at nem mertem megrendelni, sehol nincs info róla, hogy pl tudja.-e a trim-et, ami pedig fontos az ssd-k esetén, úgy olvastam.
ADSA-1S6: ez inkább tároló és szállító doboz, de nagyon praktikus.A USB-C szerintem nagyon praktikus, nem kell nézegetni, hogy melyik felével, hogy kell bedugni és ilyen kábel minden bokorban terem.
Sajnos a belső tálca műanyag, így az sem vezeti el a hőt az alu burkolatra
Nem volna érdemes réz lemezből valami nagyobb felületű fémes összeköttetést teremteni az ssd burkolata és a ház burkolata közt?
Ilyen külső adattároló hőmérsékleteim vannak: (szobahőm: 18,5C°)
• 850Pro 512GB ház nélkül: 26C°
• 860Pro 512 GB ADSA-1S6: 25C°
• PM883 4TB EE25-A6C: 32C° /ha leveszem a burkolatot 28C°Hogy ez a 4C° mennyivel rövidíti meg az ssd életét...
(és az enyémet???)
-
Wolfskin
őstag
válasz
King Unique #6236 üzenetére
Köszönöm a részletes választ! Kicsit szűkült, bár még mindig sok az info...
Gopndolkodom vízhatlan házon is, találtam is párat
ADATA ED600: árban nagyon jó, formája hasonlít a Adata IP67 Adata powerbankomra (D16750) , Igaz, ez csak IPX5 és USB 3.0 csatis, de tetszik. Sajna technikai infókat nem találok róla. Ismeri valaki?
Volt egy másik is, STARTECH S251BRU31C3, ez tetszett legjobban, de nem kaphatóVolt néhány beépített kábeles is, Orico 2769U3 vagy a INEO T2580 ami praktikus is meg nem is (mindig kéznél van, nem török ki az aljzat, de ha kontaktos lesz, az egész kuka)
A csatik közül praktikusabbnak tartom az USB-C-t (de nem tudom, egy gyenge kábel gyenge tápellátással nem teszi-e tönkre az egésze. Sajna volt már olyan C kábel a kezemben, ami a telefont alig töltötte. A 3.0 kábel ebből a szempontból biztosabb)
A hűtés nem tudom mennyire sarkalatos kérdés egy 2,5" SSD-nél? Kell, hogy szellőzzön a ház? Ebből a szempontból (no meg esztétikailag is) egy alu jobb, jobban elvezeti a hőt, bár ott is van egy légrés a ház és az ssd közt.
Az ajánlottak közül a ADSA-1S6 praktikus, a EE25-A6C esztétikus és C kábeles, azon felül meg az Adata. ezeken vacilálok.
-
King Unique
titán
Értelemszerűen csak a klónozás idejére kell az USB-s külső házba tenni az SSD-t, majd annak végeztével a PC-be helyezni és úgy bootolni, nem USB-ről. Az utóbbi nem meglepő ha elhasal, ami a Windows téma topikjaiban többször ki lett fejtve (példa) és legközelebb majd eleve ott kellene feltenni az ilyen kérdéseket.
-
emiki6
veterán
válasz
King Unique #6233 üzenetére
Meglett az új ssd és a ház is. Leklónoztam macriummal. Kéne tudnom bootolnom USB-ről vagy normális, hogy kékhalált kapok "inaccessable boot device" megjegyzéssel? Nem akarom potyára kicserélni.
-
King Unique
titán
válasz
Wolfskin #6235 üzenetére
Ha 2,5" SATA SSD-hez kell USB 3.X interfészes külső ház, akkor ott vannak az #5531 és #5970 számú hozzászólásokban linkelt konkrét példák attól függően, hogy az ott felsorolt jellemzők alapján pontosan milyen kell, mekkora rá az anyagi keret, stb.
"A legfontosabb szempont az adatbiztonság és az ssd biztonsága, tartóssága"
A megbízhatóság, tartósság, hosszú idejű adattárolás témában többször volt szó itt és a társtopikokban is arról, hogy eleve összetett dolog és több tényező függvénye lehet, ami egy másik topikban bővebben ki lett fejtve. Ahol a lényeg az, hogy mindig legyenek naprakész biztonsági másolatok több tárolóeszközön a fontos fájlokról, akár a 3-2-1 mentési stratégia szerint, stb. Azaz ilyen szempontból nyilván előnyösebb 2 db külső HDD-n / SSD-n tárolni a fontos adatokat, mint 1 db külső HDD-n / SSD-n. De persze ha a fájlok megvannak 1:1-ben pl. egy belső HDD-n / SSD-n is, akkor elég lehet első körben 1 db külső HDD / SSD is biztonsági másolat célra.
Maga az SSD tartóssága meg nyilván magától az SSD-től függ elsődlegesen, hogy az legyen megbízható (ajánlott) modell, nem a külső háztól. A külső házaknál SATA SSD specifikus előny, ha támogatják pl. a TRIM illetve UNMAP funkciót, lásd a már linkelt #5970 számú hozzászólásban lévő példákat.
-
Wolfskin
őstag
Sziasztok, olvastam az összefoglalót, de ez nekem rengeteg információ, ezért inkább segítség , tanácsot kérek, ami leszűkíti a lehetőségek körét.
Amire keresek: Külső 2,5“ SATA3 SSD -hez házat
Eszközök: MSI B550 GAMING GEN3 Hátlapi (USB-A 3.2 Gen 1-2), Thinkpad T480s (USB A, C 3.1 Gen 1-2 / Thunderbolt 3, Régebbi gépek felé kompatibilis (USB 2-3.0), Android
SSD: Samsung PM883 4TB, és pár 850pro, 860Pr o512GB (2,5“, SATA3)
A cél : adathordozás gépek közt, esetleg adatolvasás (zene, film lejátszás), illetve néhány portable program futtatása.Kérdéseim:
melyik csatlakozó/bemenet javasolt a külső házon? Nekem egy szempont jut eszembe, egy kényelmi, hogy szükség esetén melyik kábel a legkönnyebben beszerezhető (USB-C, USB-A, USB3.0)
De egyéb szempontok, pl áramellátás, sebesség, biztonság szempontjából van preferált?Mélyebben nem értek hozzá, de olyat szeretnék, ami kompatibilis a windowssal (win10), (trimm, stb), a HDS-el, és egyéb diagnosztikai programokkal. A legfontosabb szempont az adatbiztonság és az ssd biztonsága, tartóssága. (pl automatikusan kikapcsol, ha nincs használva)
Egyéb szempontok tapasztalat híján nem jutnak eszembe... mi lehet még fontos?Tudtok esetleg javasolni konkrét modelleket is?
Kétfélét keresek: a 4TB-os ssd-hez valami komolyabbat, masszívabbat, ami bírja a napi használatot, esetleg aluházat, fontos, hogy ne melegedjen. (esetleg van ilyenben valami "rugged", ip67 megoldás is?)
A többihez akár valami büdzsé megoldás is érdekel. -
emiki6
veterán
válasz
King Unique #6233 üzenetére
Köszi a részletes és kimerítő választ. ORICO-TCM2-C3-RD-BP lett. (Az aqua pont leakciózott egyet 7500-ra és készleten is volt, hétfőn már meglesz).
Arra fogom klónozni a jelenlegi rendszert aztán kicserélem a kettőt és lesz végre egy gyors adathordozóm.
-
King Unique
titán
Ha M.2 PCIe NVMe SSD-khez kell USB 3.X vagy akár Thunderbolt 3 / 4 interfészes külső ház max. 2280-as fizikai méretig, akkor adottak pl. az ebben + ebben a válaszban, valamint az ennél az esetnél linkelt konkrét példák olyan külső házakra.
+ Vannak olyan külső házak is, amelyek egyszerre M.2 SATA és M.2 PCIe NVMe SSD-et is támogatnak (példa), ha univerzális megoldás kell."HDD rack-ből indultam ki, ott úgy emlékszem az szokott lenni, hogy a rack máshogy ír rá, mintha satába lenne dugva. Rosszul emlékszem?"
Ott valószínűleg az ilyen esetekre célzol, azaz ha eltérő logikai-fizikai szektorméretet használ az USB-s külső ház / adapter / dokkoló és a PC-ben lévő natív SATA / M.2 csatlakozás, de ez a jelen esetnél egy eleve kis tárolókapacitású (512 GB) SSD-nél nem téma.
Az SSD cseréjénél ha Windows 10/11 a rajta lévő operációs rendszer, akkor azon téma egyik topikjában le lettek írva a lehetőségek, + az alábbi blogbejegyzésben az egyes klónozó és rendszermentő programok tesztelve.
-
-
emiki6
veterán
válasz
Graphics #6229 üzenetére
NVME mindkettő.
ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 512GB M2 PCIe (AGAMMIXS11P-512GT-C) PCIe Gen3x4 NVMe 1.3 support
->
Samsung 980 1TB M.2 PCIe (MZ-V8V1T0BW) PCIe Gen 3.0 x4, NVMe 1.4Az USB-s cumóknál nincs olyan, hogy más kódolást használ, így ha rack-ben lévőre klónozom, akkor gépbe áttéve nem fog működni? Mert USB-s rack-et amúgy is akartam venni a gammix-hoz, látom 3 ajánlott típus van, áron túl van köztük lényegi különbség?
-
Konkrétan milyen m.2-esről költöznél mire.
Mert m.2 SATA és m.2 NVME is van.Legegyszerűbb módja, hogy egy Macrium Reflecttel készítesz egy biztonsági mentést, és ezt töltöd vissza az új SSD-re.
De több megoldási út is van persze.
Lehet kapni USB-s adaptereket, de jó lenne tudni az új SSD-d típusát.
-
emiki6
veterán
Hejhó!
M.2 ssd-ről másikra költöznék, de nincs elég slot. M.2-sata átalakítóval rádugva az újat a gépre tudom úgy klónozni a régit, hogy az új helyére téve működjön majd?
Ha igen, akkor mindegy melyiket veszem vagy van ajánlott? (Nem kell rack, elég egy "kábel").Ha nem opció, akkor megoldom máshogy (csak ahhoz procit kell cseréljek igp-sre, vga-t kivenni stbstb, azt inkább megspórolnám).
-
Beni2360
félisten
Nyertem 15 kg szabadon választott liszteket a face csoportban.
Lesz karácsonyra minden finomság.
-
Sanyi.mTs
addikt
létezik 2.5"-os, 15mm-es hdd-t fogadni képes usb3-as külső ház?
-
PTM
aktív tag
válasz
King Unique #6221 üzenetére
Köszi a választ!
-
King Unique
titán
A másik topikban már le lett írva, hogy az elsődlegesen eleve az adott SSD gyári diagnosztikai szoftverétől (és annak verziószámától) függ, hogy detektálja-e USB-s vagy Thunderbolt csatlakozású külső meghajtóként is a saját gyártmányú SSD-t, támogatja-e annál a firmware frissítését, stb. Ahogyan az is, hogy ezt korántsem mindegyik program szokta megfelelően támogatni, ahol a Samsung SSD-knél a Samsung Magician programról az SSD topikban van számos ilyen tapasztalat, illetve vegyes tapasztalatok. Példák: [link], [link], [link].
-
PTM
aktív tag
Sziasztok,
Innét jövök, összefoglalva van a PS5-ben egy bordás SSD, és olyan M.2 racket keresek, amiben tudok FW-t frissíteni. Reddit alapján ez Thunderbolton működik (van az alaplapon is), King Unique hozzászólásából az előbbi linken pedig mehet akár USB 3.x-en is.
Van erről tapasztalat, tudok bármilyet ajánlani? Samsung 990 PRO és WD SN850X volt/van a PS-ben, de alapvetően már annak örülök, ha írtok olyan rack-SSD párt, amivel sikerült nektek a FW update.
Értem, hogy ezt gépben kéne és ha működik akkor kár hozzányúlni, nem is sürgős. De ITX gépem van, később laptop lehet helyette, és "tisztább, szárazabb, biztonságosabb érzés" ha ezt a félórás dolgot szükség esetén, pl. anno éppen a 990 PRO, nem fél nap lenne itthon megoldani.
Köszi szépen!
-
King Unique
titán
válasz
tototos #6218 üzenetére
Lásd más hasonló kérdésére adott válaszban leírtakat.
A minél gyorsabb adatátviteli sebesség tekintetében egy 2,5" SATA SSD maximális szekvenciális adatátviteli sebessége USB 3.2 Gen 2 (10 Gb/s) interfészes külső házzal használható ki teljesen (példa), de ugyanakkor SATA 6 Gb/s alapon egy 5 Gb/s USB 3.2 Gen 1 (USB 3.0) külső ház sem sokkal lassabb (példa).
+ Itt ugye maga az SSD adatátviteli sebessége is számít, ahol ha 8 TB-os Samsung 870 QVO SSD-ről van szó, akkor az eleve QLC, ami írásnál drasztikusan belassulhat, amint elfogy az SLC cache (példa). -
tototos
addikt
Sziasztok!
8TB-s 2.5 SSD-hez(sata) keresek külső tokot. A lényeg a minél gyorsabb adatátvitel. Van ajánlott típus?
Köszönöm
-
King Unique
titán
válasz
djzolee91 #6216 üzenetére
A WD10JPCX a "The HDD Platter Capacity Database" alapján 9,5 mm magas, ami ha valós, akkor ahhoz nem jó az előbb linkelt Silicon Power Armor A30 külső ház, ellenben pl. az ADATA ED600, LC-Power LC-25U3-Outdoor, LC Power LC-25U3-Shockproof, stb. már igen.
A gyártók és a modellszámok legutóbb is eleve fel voltak tüntetve abban a hozzászólásban, amikre eleve rá lehetett volna akkor is keresni.
-
djzolee91
tag
válasz
King Unique #6215 üzenetére
WD10JPCX vinyóhoz kell a tok.
Igen, a legutóbb sajnos nem érkezett válasz a nem működő linkekre, ezért is jött újból a kérdés. -
King Unique
titán
válasz
djzolee91 #6214 üzenetére
Nem olyan régen már feltetted itt ugyanezt a kérdést, amire akkor kaptál választ. Ahol erre reflektálva az hogy egyik-másik linkje azóta a termék helyett a főoldalra mutat vagy esetleg inaktív lett, csak egy dolog, ellenben a nagyja továbbra is létező termék, ahol a gyártók és a modellszámok eleve oda vannak írva, amik alapján rá lehet keresni az adott külső házakra a gyártók weboldalán, árukeresőn, stb.
Ahogyan korábban, úgy most sem derült ki a leírtakból, hogy pontosan milyen HDD-hez kellene külső ház, mármint mekkora magasságúhoz, mert pl. a Silicon Power Armor A30 részlegesen porálló és ütésálló külső ház csak 7 mm-es meghajtómagasság opció.
-
djzolee91
tag
Sziasztok!
Külső HDD házat keresek, ami megbízható és ütés, víz, por, stb álló.
Ki melyiket ajánlaná?Előre is köszönöm
-
-
King Unique
titán
Az más, az az 512e vs. 4Kn szektorméret probléma, aminek inkább az MBR / GPT partíciós sémához és a partíciómérethez van köze, mintsem a fájlrendszerhez, meg csak eltérő logikai-fizikai szektorméretnél jelent problémát és ott is leginkább 2+ TB | GPT felállásnál.
Ha a PC-ben SATA-n 512e logikai-fizikai szektormérettel - aminek ellenőrzése Windowson a társtopik hozzászólásában szemléltetve van - lett inicializálva és particionálva a HDD, akkor annak tartalma nyilván hozzáférhető lesz az ugyancsak 512e logikai-fizikai szektorméretet használó külső házban is, ahol elvileg az említett AXAGON EE25-XA6 külső ház is eleve olyan.
-
Diesel22
csendes tag
Mai napig használva.
-
levi75
csendes tag
Sziasztok,
Régebben azt hiszem, hogy a Külső 3,5'' mobil rack-es topic-ban olvastam, hogy mobil rack chip függő ha egy gépben használt HDD filerendszere látszik majd biztosan mobil rack-be téve. Mi a helyzet a 2.5"-os rack-ek esetében ?
Egy Axagon EE25-XA6 vételén gondolkozok és adatmentésre is használnám. Fog-e látszani a meglévő HDD tartalom ? NTFS filerendszer, ha minden igaz.Előre is köszönöm a segítséget.
-
ett
aktív tag
válasz
King Unique #6208 üzenetére
Kábel van másik, de ssd nincs. A héten kipróbálom másik gépen is,, meg van valahol hbcd-m is, aztán meglátjuk mi lesz.
Köszi!
-
King Unique
titán
Na és ugyanazon USB-C porton más tárolóeszköz, másik külső HDD / SSD működik, vagy azoknál is a leírt jelenség van? Ha van kéznél, akkor másik USB-C kábellel próbálva mi a helyzet?
Egyébként ha van rá lehetőség, akkor ki kellene próbálni a külső házat másik PC vagy Mac USB-C portján is, másik USB-C kábellel is, stb., így lehetne beazonosítani a hiba forrását. Ha nincsen, akkor a mostani PC-n legalább egy másik operációs rendszerrel, ami lehet akár pendrive-ról bootol HBCD PE vagy Linux live rendszer is.
-
luciferc
őstag
válasz
King Unique #6205 üzenetére
Köszönöm, ez a ICY BOX jó lesz.
-
ett
aktív tag
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem. Vettem egy Axagon külső házat, EEM2-SG2. [link]
Van benne egy Sandisk X600 SATA SSD. Teljesen elégedett vagyok vele, minden szép és jó egy dolgot leszámítva. USB A csatlakozón keresztül működik, viszont USB C-n nem. Ugyan felismeri és kiírja lent hogy Kiadás: Axagon USB m.2 box, az eszközkezelőben meg is jelenik a lemezmeghajtók között az ssd, de utána azt írja az eszközkezelőben az usb vezérlők között hogy ismeretlen USB eszköz, nem sikerült a cím beállítása és le is kapcsolja utána. Párszor eljátszottam ezt és egyszer felismerte, de botrányosan lassan 40MB/s sebességgel másolt. Azóta sem ismeri fel rendesen. Viszont ha a mellette lévő USB A csatlakozóba dugom, akkor hibátlanul megy minden.
A ház Phanteks eclipse p600, az alaplap MSI B550 tomahawk, ryzen 5 3600 processzorral.
Másik c-s gépen még nem próbáltam, nem volt mikor, annyira új még.
Mi lehet a gond? -
King Unique
titán
válasz
luciferc #6204 üzenetére
Példák: FANTEC ALU15MMU3, FANTEC ALU15MMU31, ICY BOX IB-256WP, StarTech S251BU31315.
Ahol ha 15 mm magas HDD-hez hazai webáruházból is beszerezhető 2,5" külső ház kell ezen termékkategóriában még elfogadható áron, akkor ajánlanám az ICY BOX IB-256WP modellt, amelynél maga a külső ház fém és csavarosan rögzíthető benne a HDD, van rajta írásvédelmi kapcsoló, mellékelnek hozzá szilikon védőburkolatot / védőtokot, stb. Maga a HDD be- és kiszerelése a belső beépítőkeretbe viszont kissé macerás, mert ki van centizve a hely, de ha nem lesz sűrűn cserélgetve benne a HDD, hanem csak 1x beletéve és utána használva, akkor már nem különösebben téma.
-
luciferc
őstag
Sziasztok, 15mm-es HDD-hez tudtok házat javasolni? Nekem nem sikerült találni.
-
draco31
veterán
válasz
King Unique #6202 üzenetére
Sehol nem jelenik meg, csak a szokásos Win hang, hogy valami be lett dugva.
Akkor itt az lesz az OEM-sége lesz a gond ezek alapján.
A terve egyébként az volt, hogy kicsi ez a kapacitás a számára a laptopban, ezért kivette, és ebből egy hordozható tároló, a laptop meg kapott emlékeim szerint 1Tb-ot.
De akkor így elrakja tartalékba, vagy eladja.Köszönöm!
-
King Unique
titán
válasz
draco31 #6201 üzenetére
Itt először azt kellene tisztázni, hogy ez a "csak csipog a Win, hogy valami történt, de semmi más nem történik" pontosan mit jelent, mármint hogy a Windows eszközkezelőjében és lemezkezelőjében megjelenik-e a külső meghajtó. Ha nem, max. akkor helytálló az állítás, ellenkező esetben viszont nyilván nem.
Az MZALQ256HBJD-00BL2 modellszámú SSD M.2 PCI NVMe típusú, amit az AXAGON EEM2-SG2 RAW külső ház támogat, ellenben a Gembird EE2280-U3C-01 külső ház nem feltétlen, mivel az utóbbi a gyártó leírása alapján B-key M.2 SATA típusú SSD-ket támogat. Vagyis az utóbbi külső háznál nem meglepő, ha nem történik semmi.
Ha OEM SSD-ről - a Samsung PM981 / PM981a elvileg OEM SSD - van szó, akkor viszont gondok lehetnek a külső ház felőli kompatibilitással, támogatással. Példa: [link] + [link] + [link] + [link]. Ez esetben pár kivételével (példák) nem feltétlen lehet olyan külső házat ajánlani, ami 100%-os bizonyossággal támogat OEM SSD-ket, sőt lehetőség szerint jobb inkább kerülni USB-s külső házakban (is) az OEM SSD-k használatát.
-
draco31
veterán
Hello!
M.2 lenne a kérdésem.
Havernak van egy MZALQ256HBJD-00BL2
Vett korábban egy Axagon külső házat. Erre mindig azt csipogta a laptopja, hogy nem kap elég energiát az USB port, ezért nem működik. Elhozta hozzám, nekem a laptop csak csipogott, hogy valami be lett dugva, de meg semmi más életjel, asztali PC szintén ugyan ez.
Most vett egy Gembird-et, ennél neki is csak csipog a Win, hogy valami történt, de semmi más nem történik. Délután hozza el hozzám, itt csinál-e valamit.
Mi lehet a gond? Kifogott pont két rossz házat?
Vagy valami kompatibilitási gond van?
Az SSD működő laptopból lett cserélve, esetleg az adta volna meg magát?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik 2,5"-os és részben M.2 méretformátumú, valamint USB, Thunderbolt stb. csatolófelületű külső házakkal foglalkozik és ad információkat, tanácsokat a vásárlók számára. A 3,5"-os külső házak, dokkolók és gyárilag készre szerelt külső merevlemezek az alább felsorolt társtopikok témájába tartoznak, az ügyben értelemszerűen ott tessék érdeklődni
Kérünk mindenkit, hogy mielőtt a kérdését feltenné, a téma összefoglalót olvassa el, mert a legtöbb kérdésre a válasz ott megtalálható!
Társtopikok:
• Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
• Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
• Milyen belső merevlemezt vegyek?
• HDD probléma (nem adatmentés)
• Adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez
• GPT, MBR
- Apple iPhone XR 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A04s 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Belèpő GAMER setup!! Kamatmentes rèszletre is!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Intel i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 480 SSD + 1 TB HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest