Hirdetés

2019. november 13., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#51101) ryger válasza King Unique (#51053) üzenetére


ryger
(aktív tag)

Udv,

Pont most kerultem en is ilyen helyzetbe egy regi 1TB-os vinyommal, folyamatosan ujra indult a boot, semmit nem tudtam csinalni a geppel, megha lehuztam mindent rola akkor sem. Aztan pihent ket napot, amig szereztem egy masik tapot, azt hittem az halt meg es most vigre megy a gep megint.
Viszont a BIOS latja a HDD-t, OS nem, Sentinel nem, tehat akkor meghalt? Sentinel soha nem panaszkodott ra pedig :O Nem volt rajta potolhatatlan adat de azert jo lenne valahogy eletre kelteni...
Mit gondolsz, van ra realis esely? Nyilvan itthoni korulmenyek kozott, semmi profi szerviz vagy hasonlo :B

Szerk: ra tudnam dugni egy Linux laptopra, az esetleg kevesbe finnyas :F

[ Szerkesztve ]

(#51102) modflow válasza Doky586 (#51100) üzenetére


modflow
(őstag)

Azt hol kell?
Csak képernyőre látom az energiagazdálkodási opciót, meg a főkapcsolóra.

(#51103) ryger válasza modflow (#51102) üzenetére


ryger
(aktív tag)

Talan ez segit: [HDD idle time]

[ Szerkesztve ]

(#51104) Doky586 válasza modflow (#51102) üzenetére


Doky586
(veterán)
LOGOUT blog (1)

https://logout.hu/bejegyzes/doky586/windows_telepites_menete.html

(#51105) King Unique válasza modflow (#51099) üzenetére


King Unique
(nagyúr)

Ha készenléti állapotba, vagyis alvó módba váltott a HDD, akkor a leírt jelenség normális lehet, mivel újbóli hozzáféréskor kell neki pár-néhány másodperc, amíg újra felpörög. Ha ezt el akarod kerülni, akkor a Windows energiagazdálkodási beállításánál is lehet ezt tiltani, valamint külső programmal, ahol ott van ilyen célra a HDS-nél a lemezek leállásának akadályozása funkció.

(#51106) King Unique válasza ryger (#51101) üzenetére


King Unique
(nagyúr)

Ha a BIOS felismeri és felpörög rendesen, akkor vsz nem teljesen, de attól még lehet vele gond. Ha a Windows egyáltalán nem érzékeli (eszközkezelő, lemezkezelő) és nem a fizikai csatlakozás (SATA port/kábel) a gond, akkor rá lehet nézni Linuxon is, hogy kiderüljön mi a probléma forrása, az OS, vagy a HDD. Ami akár az eredeti gépen is megoldható egy pendrive-ról bootolt Linux Live rendszerrel, nem feltétlen kell hozzá másik gép és azon telepítve lennie.

(#51107) ryger válasza King Unique (#51106) üzenetére


ryger
(aktív tag)

Kabelt csereltem mar, sajnos nem segitett. Csak a Linux marad mint utolso mencsvar, koszi az infot, majd vissza irok amikor lesz idom ezzel foglalkozni :R

(#51108) modflow válasza Doky586 (#51104) üzenetére


modflow
(őstag)

Köszi, de az itt megadott érték az összes HDD-re érvényes, ugye?
Én csak az "E" meghajtómon szeretném ezt.
Ez lehetséges?

(#51109) modflow válasza King Unique (#51105) üzenetére


modflow
(őstag)

Csak az a fura, hogy a 3 db meghajtómból csak az egyik csinálja ezt.

C az SSD, a D az sima HDD, E is sima HDD.

A c rendszer, D torrent fut, így gondolom sose él le, E azon játék van, így ez le tud állni.
De az tényleg normális, hogy egy szünet után E-re belépve lefagy a fájlkezelő, a játék se indul el ha asztalról indítom, csak vár, és majd 40-60 mp múlva tér magához, akkor indul el a kívánt program.

(#51110) King Unique válasza modflow (#51109) üzenetére


King Unique
(nagyúr)

Mivel kettőn aktív lemezműveletek vannak (OS futása, torrent), ezért nem meglepő, ha azok nem állnak le X perc után. Ha az E meghajtónál nincsen, akkor szintén nem, ha az igen. Ahogyan az utóbbinál az sem, ha ilyenkor arról indítva a játékot kell némi idő, amíg újra felpörög a HDD és csak azután lesz indítható róla a program. A 40-60 másodperc elsőre kissé sok, de arról nem derült ki semmi, hogy milyen a HDD állapota (HDS), nincsenek-e felpörgési problémák, SATA-n a csatlakozás (port, kábel) rendben van-e.
Ha csak az E meghajtó leállását akarod tiltani, akkor ott van a HDS-nél a már említett módszer, ahol értelemszerűen csak annak a lemeznek a sorszámát kell megadni.

(#51111) modflow válasza King Unique (#51110) üzenetére


modflow
(őstag)

Végül is mindegy a tiltás, hisz a többi úgyis megy. :)

Lassan egy éve ez a baja, új volt minden, tápkábel, adatkábel, szóval ez nem lehet gond.

Ellenben most látom mit ír HDS.
Remélem be tudom telóról illeszteni a képet.

Ez mi ez?

[ Szerkesztve ]

(#51112) King Unique válasza modflow (#51111) üzenetére


King Unique
(nagyúr)

Eddig az volt a gondod, hogy miért áll le az a HDD, most meg mindegy? Nekem 8. :D

De, a HDS alapján még sincsen minden rendben a fizikai csatlakozás és adatkapcsolati hibát pont okozhat kábelhiba, amit a szöveges értékelés egyértelműen leír. Vagyis lehet mégsem ártana ellenőrizni.

(#51113) modflow válasza King Unique (#51112) üzenetére


modflow
(őstag)

Nem az mindegy! :)
Ha nullázzom, akkor mivel a másik kettő úgy is mindig megy, akkor nem számít, hogy mindháromra vonatkozik. :)

(#51114) Darkylmx


Darkylmx
(csendes tag)

Sziasztok.
1TB-os samsung SATA-s 3.5" hdd.
A gép 32MB-ot lát belőle. Gondolom az a cash, mert annyi van rajta.
Menet közben lett a géphez csatlakoztatva. Van esély, hogy újra működjön?

[ Szerkesztve ]

(#51115) King Unique válasza modflow (#51113) üzenetére


King Unique
(nagyúr)

Ha a Windows energiagazdálkodási beállításainál adsz meg 0/soha értéket a leállításnál, akkor az az összes háttértárra vonatkozik. Ellenben a HDS-nél lehet tiltani akár külön-külön is a megfelelő lemez sorszámát megadva.

[ Szerkesztve ]

(#51116) King Unique válasza Darkylmx (#51114) üzenetére


King Unique
(nagyúr)

Mondjuk egyszerűbb lenne, ha pontosítanád és leírnád egyértelműen, akár screenshotot mellékelve, hogy pontosan mi "lát" belőle 32 MB-ot. Azaz a BIOS, a Windows lemezkezelője, vagy mégis mi? Ha ezek és nem driveres probléma az oka az OS-ben, akkor jöhet szóba a MaxLBA, amit a másik topikban is említettek. Meg akkor eldönteni, hogy melyikben folytatod.

[ Szerkesztve ]

(#51117) modflow válasza King Unique (#51115) üzenetére


modflow
(őstag)

Értem, köszi.

Holnap kicserélem megint a SATA kábelt.

(#51118) Darkylmx válasza King Unique (#51116) üzenetére


Darkylmx
(csendes tag)

A bios és a windows is 31MB-ot ír.

(#51119) GAbre


GAbre
(addikt)

Valaki olyannal találkozott már,hogy a hdd-t nem látta a gép(biosz se),csak,ha lehúzta a többi vinyót?(256os ssd,500vinyó,és ez mellé ment volna egy 1 tb-os samsung)

The division 2 Gold,Bordelands 3 és Call of Duty 2019 is van :)

(#51120) pjen válasza GAbre (#51119) üzenetére


pjen
(nagyúr)

Lehet kevés a táp.

(#51121) GAbre válasza pjen (#51120) üzenetére


GAbre
(addikt)

Èn is ezen gondolkoztam,de csak 1 vinyónak?
Nem tudom vehet fel olyan sokat 1 hdd?
Vagy az ágon nem tudja leadni a táp?

The division 2 Gold,Bordelands 3 és Call of Duty 2019 is van :)

(#51122) kjani18


kjani18
(őstag)

Valami megpusztult a gépemben. A Win indulásakor az embléma megjelenése után leállt.
Próbáltam csökkentett módban, "aswarDisk.sys" után nem folytatja.
Helyreállítással próbálkoztam, végigcsinálta, ujrainduláskor ellenőrizte az F meghajtót, "Usn Journal ellenőrzés befejezve" után nem folytatja az ellenőrzést.
Ha a konzisztencia ellenőrzést kihagyatom, elindul szépen, de a (tegnap még) hibátlan vinyómnál ezt mutatja :

Az érdekesség, hogy már egy éve csinált hasonlót, akkor egy USB -s BT receivert kihúzva a gépből, ill. annak a drivereit törölve, valamiért visszaállt a vinyó 100/100 -ra.
Ha valakinek lenne ötlete, köszönöm!

Olvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html

(#51123) Doky586 válasza kjani18 (#51122) üzenetére


Doky586
(veterán)
LOGOUT blog (1)

A holnapi napot egy offline PC boltban kezdeném helyedben, majd adatmentés..
Addig meg nem használnám tovább.

https://logout.hu/bejegyzes/doky586/windows_telepites_menete.html

(#51124) hardline


hardline
(senior tag)

Üdv!
Egy Seagate 1TB méretű HDD-t (ST1000DM003) kb 5-6 hónapja rákötöttem a routerre hálózati meghajtónak. Előtte 100%-os volt a HDD. Igazából nagyon nem volt használva csak beüzemeléskor mentettem rá úgy 500gb adatot, azóta csak lógott a routeren, szépen megjelent a hálózaton, de nem használtam. A múlt héten próbáltam megnyitni egy dokot, de kifagyott a router tőle, igazából nem forszíroztam a dolgot. Ma volt egy kis időm, rádugtam a gépre és nem történik semmi. Hallom, hogy felpörög, de se windows, se OSX nem lát csatlakoztatott eszközt az USB-n. A dokkolója tuti hibátlan, másik HDD-vel tökéletes. Mit tehetek, hogy működésre bírjam? 1-2 dolgot jó lenne róla megmenteni, de azt se bánnám, ha használható lenne még egy darabig.

Nem is értem mitől mehetett tönkre. 30 foknál nem volt magasabb hőmérsékletű, összesen 2 áramszünet volt amióta a routeren volt, semmi több ezer indulás ami tönkrevágná....

Oneplus kupon privátban

(#51125) modflow válasza King Unique (#51115) üzenetére


modflow
(őstag)

Tegnap este kicseréltem a sata kábelt és a HDS nem hozott ma még hibát.

Bárcsak jó lenne végre!
:)

(#51126) kjani18 válasza Doky586 (#51123) üzenetére


kjani18
(őstag)

Adatmentés megvolt, a gépet tudom így használni, nem fagy ki, minden progi fut, az USB-s külső hangkártya szarakodik, de nem választhatom le, mert kell a hang.
Tavaly PC -boltban (szervízben) cserélni akarták a vinyót, de mivel közben közben a BT kihúzásával gyógyult, ezért az alaplapot és a ramot is cserélték volna (a HDD -t nem), de akkor már nem kértem. Fizettem 3000.-et a hibakeresésért, amit végül is én végeztem el...

Olvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html

(#51127) jozsi252


jozsi252
(veterán)

Sziasztok

Pár hónapja kérdeztem valamit egy új WD80EFAX winyóval kapcsolatban. Egy Synology NAS-ba van benne, és néha nagyon hülye zúgó hangot ad ami iszonyat zavaró. Olyan 2-3 naponta csinálja, van hogy pár percig tart, van hogy 15-20 percig, de ilyen 2-3 másodpercig tart, utána kis szünet és megint.
YT-ra felraktam a videót: [link]
A 6.-8. másodpercig lehet hallani, utána pedig egy pillanatra a 10. másodpercnél lehet hallani.
Volt egy ember ki válaszolt hogy neki is csinálja. De jó lenne a végére járni hogy ez mégis mi a fene akar lenni?

Köszi! :R

iPhone Xs 64GB Space Gray

(#51131) zolikaDB


zolikaDB
(veterán)

Sziasztok!

Akadt egy kis problémám.
Konfigom kb 3-4 éves, azóta ugyanaz a win 7 futott rajta.
Tudnivalók:
- win 7 pro
- asrock b85m pro 4 lap
- 12GB RAM
- GTX750Ti
- 1db Samsung 850 250GB SSD, win 7 + programok, 1 partíció
- 1db WD Green HDD, 1TB, csak adatok, 1 partíció
- 1db WD Blue HDD, 1TB, csak adatok, 1 partíció
- 1db WD Red HDD, 2TB, csak adatok, 1 partíció

Nos, hétvége felé nagyon lassan bootol-t be a gép, majd aznap már nem.
Oké, haladjunk a korral, win 10 mehet fel rá, pendrive-os telepítés, mindent lehúztam, csak az SSD maradt.
BIOS beállítások maradtak, ahogy eddig, AHCI bepipalva, Fast boot ki, SMART ki.
Felment, rendben, kikapcs, hazavittem (olyan helyen csináltam, ahol volt másik PC, a segítség miatt), visszadugtam mindent, bekapcs.
Feltűnt, h nem túl gyors a boot.
Beállítgatások stb, lassú boot.
Utána indulni sem akart.
BIOS reset, indul.
Oké, nézem a Lemezkezelőt, és az 1db WD Blue HDD, 1TB, csak adatok, 1 partíció dinamikus...
Nem emlékszem, mikor és miért tettem azzá, hiszen 4 éve telepítettem a gépet.
Importálni nem lehetett, mert csak homokórázott, aztán semmi, alaplemezzé meg nem mertem tenni.

Utána gondoltam, hagyjuk ezt, visszamegyek win 7-re, azt szoktam meg, hátha látja majd a fenti, dinamikus lemezt a windows.
Telepítő meg kiírja nekem, hogy erre a lemezre (csak SSD van bedugva, más nem) nem telepíthető a windows 7, győződjek meg róla, hogy a "lemezvezérlő engedélyezve van a BIOS menüjében"...

Oké, BIOS reset, már nem ír ki ilyet, telepítés, boldogság.

Majd telepítgetek, szép, jó minden, és ekkor visszadugok minden HDD-t, jön a lassú boot, és a sz.rakodás.
Lemezkezelőben látszik csak az 1db WD Blue HDD, 1TB, csak adatok, 1 partíció nevű cuccos...
Nem sikerül importálni se, meg semmi.

Újrahúztam a win 7-et megint, szokásos dolgok, csak NEM DUGTAM VISSZA a fenti WD Blue-t...
És minden szép, okés, megy a gép szépen, nincs összeomlás, nincs lassú boot.

Mi van ezzel a lemezzel, mihez tudok vele kezdeni, vagy akár kimenteni az adatokat, vagy újra használhatóvá tenni???
Jelenleg laptopom van pluszban win 7-el.
Illetve egy külső házam is van, bár öregecske, USB 2.0-s darab.

Köszönöm :R

[ Szerkesztve ]

MINDHALÁLIG DEBRECEN!!!

(#51132) ryger válasza King Unique (#51106) üzenetére


ryger
(aktív tag)

Szia,

Linux boot utan latom a HDD-t es tudok is rola masolni. Ilyenkor mi van :DDD :F

Szerk: Zolika neked nem [link] lenne a megoldas, lehet felre ertem a gondod

[ Szerkesztve ]

(#51133) King Unique válasza zolikaDB (#51131) üzenetére


King Unique
(nagyúr)

A másik topikban az már ki lett tárgyalva, hogy egy alaplemez magától normál esetben nyilván nem lesz dinamikus, ahhoz a felhasználónak úgy kell létrehozni, arra konvertálni, stb. Vagyis esetedben is vsz ez történhetett, még ha régen is volt.
Ha nem lehet importálni és a gép, a Windows bootolását is megakasztja csatlakoztatott állapotban, akkor kérdéses a HDD állapota. Vagyis ha pl. a HDS felismeri, akkor az lényeges lehet, hogy mit ír rá. Ha cél az adatmentés, ellenben nem lehet közvetlenül a fájlkezelőben hozzáférni, akkor otthon max. egy adatmentő programot lehet ráereszteni, ami kezel dinamikus lemezeket (példa).
Külső házba tenni és USB-n csatlakoztatni felesleges, mert ott érvénytelen a dinamikus lemez, max. alaplemezként lesz használható.

(#51132) ryger:
Ha a Linux kezeli, tudja olvasni és írni, Disks / smartctl nem mutat hibát, akkor a nálad telepített Windowsnál nem stimmelhet valami. Viszont az nem derült ki előzőleg sem egyértelműen, hogy egyáltalán nem érzékeli sehol (eszközkezelő, lemezkezelő), vagy mégis. Ha semmilyen szinten, akkor ott vsz driveres probléma lehet, ha egy restart, Windows naprakészre frissítése, másik portra csatlakoztatás nem oldja meg.

[ Szerkesztve ]

(#51134) ryger válasza King Unique (#51133) üzenetére


ryger
(aktív tag)

Ez nem all ossze a fejemben, csak a Sata kabelre tudok gondolni mint problema, azt csereltem csak miota a problema fellepett. Mindenesetre a Win latja a HDD-t, sentinel is, gep indul, minden remekul nez ki (Win 10 de ritkan, manualis update van csak, lehet valami megzavarta amit most javitottak, par havonta frissitek csak) :U Azt nem ertem, hogy miert csinalta a folyamatos ujraindulast es valyon tenyleg a kabel volt-e a gond.
Koszonom azert a tanacsokat neked! Tovabbi kellemes estet kivanok :R

(#51135) Tomirallye


Tomirallye
(csendes tag)

Sziasztok!

Segitsegre volna szuksegem.
Vasaroltam egy HP-15dw0003nh tipusu laptopot. 128GB SSD es 1TB HDD kombinacioval.
Win10 Pro-t fel huztam az SSD-re gond nelkul, meg volt minden update ami kell.

A problema:
Lemezkezeloben nem latszik a HDD, nem tudok neki betujelet adni, sem formazni, sem semmit mert nincs ott.
Kivettem a pipat a fajlkezeloben az "ures lemezek elrejtese" mellol hatha, de igy sem tortent valtozas.
Az eszkozkezeloben ott van a Samu SSD, es a Toshiba HDD is, tehat ott latja a Windows. Ott ha belemegyek a tulajdonsagaiba, van olyan gomb alul, hogy "beolvasas", de ha raklikkelek, hibauzenetet dob fel (nem talalhato a lemez kotetinformacioja).

Gondoltam elindítom a Windows telepítőt megint, a particionálásig... es akkor majd ott formázom, stb... de hiaba, mert mar ott sem latni az 1TB-s HDD-t.

Mi lehet a gond, hogy lehetne orvosolni?
Nemileg surgos lenne a dolog, mert ha HDD hiba, akkor a 3 napban vissza tudnam vinni a boltba.

Csatolok par kepet, elenezest a telos fotokert, nagyon keso volt mar.

Elore is koszonom.
Udv.:T.

(#51136) krealon válasza Tomirallye (#51135) üzenetére


krealon
(addikt)

Ha a BIOS / UEFI -ben sem latszik a meghajto, akkor nincs min gondolkodni, irany a bolt.

(#51137) King Unique válasza Tomirallye (#51135) üzenetére


King Unique
(nagyúr)

Ha az eszközkezelőben megjelenik a HDD, akkor érzékeli a Windows, meg akkor nyilván a BIOS/UEFI is. Másnak ilyen problémát korábban sikerült megoldani, igaz azt már nem osztotta meg, hogy hogyan. :D De a Windows újraindítását, eszközkezelőben illesztőprogram frissítését / eszköz eltávolítását-újraengedélyezését, HDD másik SATA portra csatlakoztatását stb. meg lehetne próbálni. Valamint megnézni, hogy a lemezkezelőn kívül más programok látják-e, mert volt olyan is, akinél a lemezkezelőben nem jelent meg, ellenben a HDS-ben és külső particionáló programban igen, majd végül az utóbbival sikerült is particionálnia (példa).

(#51138) Tomirallye válasza King Unique (#51137) üzenetére


Tomirallye
(csendes tag)

Sziasztok!

Köszönöm a segítséget, sikerült megoldanom végül a dolgot, úgyhogy leírom, hátha más is belefut ebbe és egyszer még jól jöhet.

Sajnos újraindítás, eszköz letiltás / engedélyezés, törlés... semmi sem segített.
Illesztőprogramok fent, lemezkezelő nem látja, eszközkezelő viszont igen.
Parancssorba "diskpart", majd utána "list disk"-re csak az SSD-t listázta ki, HDD-t így sem látta a rendszer, amit nem értek, mert az eszközkezelőben ott figyel "az eszköz megfelelően működik" felirat.

A megoldás:
Start --> Vezérlőpult --> Tárolóhelyek --> Tárolóhelyek kezelése mellett Beállítások módosítása --> Tárolókészletnél Tárolóhely létrehozása --> Rugalmasság beállítása --> Méret megadása --> Tárolóhely létrehozása.

Véletlenül futottam bele, és rejtély hogy minden más próbálkozással falakba ütköztem.
Ill. a másik fejvakarás, hogy 1 nappal ezelőtt, egy pont ugyanilyen laptopot helyeztem üzembe, pontosan ugyanígy mint ezt, és ott minden hiba és problémamentesen lezajlott.
Látott mindent, engedte formázni, partíciót létrehozni... itt meg csinálja a fesztivált.

Csatolok pár amatőr képet, hátha segítség lesz v.kinek.

Még1x-er köszönöm a segítséget.

Üdv.:T.



(#51139) King Unique válasza Tomirallye (#51138) üzenetére


King Unique
(nagyúr)

Érdekes, mert normál esetben egy új HDD beüzemelésének nem az a módja, hogy tárolóhelyként van beállítva a vezérlőpultban. Ha nem célirányosan használják úgy, akkor akár kellemetlenség is lehet miatta (példa), valamint tárolókészletre Windowst sem lehet telepíteni (példa). Az illető pont azért végül inkább törölte és újraparticionálta. Másnál pedig végül a Windows Update futtatása volt a megoldás, utána újra hozzáférhető lett a HDD.

De mindegy, ha esetedben ez volt a megoldás, akkor oké. Meg újabb Windowsoknál legközelebb az ilyen rejtélyes nem jelenik meg a HDD a lemezkezelőben eseteknél érdemes lesz majd a tárolóhelyeket is lecsekkolni. :))

Szívesen!

[ Szerkesztve ]

(#51140) Rodzser Mór


Rodzser Mór
(aktív tag)

Sziasztok!
Toshiba laptopomra felraktam a HDSentinelt és mit látok??!! :Y :O
Toshiba HDD kondíció kritikus: 9%

Ezt írja a HDSentinel:

A lemez felületén található 4272 hibás szektor, mely(ek) tartalma a tartalék területre lett áthelyezve.
A szektorok javításának számából ítélve a hibás szektorok összefüggő területet alkothatnak.
Ezen a ponton a merevlemez garanciális cseréje még nem lehetséges, csak ha a kondíció tovább csökken.
Ajánlatos a merevlemez naplójának bizonyos időközönkénti figyelése. A program itt tárolja az esetlegesen előforduló újabb problémákat.
Javasolt az adatok azonnali mentése az adatvesztés elkerülése érdekében.

Ez mi a retek? Mondhatni alig van/volt használva. Messze nincs kitéve nagy igénybevételnek.

Windows 64 bit 7 HOME Premium van telepítve rá, leginkább netezésre van használva.
Mit lehet ez ellen tenni? Vagy hogyan tudok megbizonyosodni, hogy tényleg van-e baja / vagy nincsen baja?
Gyanús nekem ez a hibajelzés, mert lakásban van használva, normál körülmények között a laptop. A 7 éves WD is 100%-os a kicsivel fiatalabb Seagate is 100%-os.
Szóval erős a gyanúm, hogy valami számítási, kalkulációs hiba.
Segítsetek lécci!

[ Szerkesztve ]

(#51141) Doky586 válasza Rodzser Mór (#51140) üzenetére


Doky586
(veterán)
LOGOUT blog (1)

Ez iszonyú régi hds verzió...

https://logout.hu/bejegyzes/doky586/windows_telepites_menete.html

(#51142) Rodzser Mór válasza Doky586 (#51141) üzenetére


Rodzser Mór
(aktív tag)

A HDD-ből kiolvasott SMART adatokat - gondolom - az újabb verzió sem értékeli másképp. De ha igen, akkor keresek újabb vertziót.

(#51143) King Unique válasza Rodzser Mór (#51140) üzenetére


King Unique
(nagyúr)

Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni?

Ha ez a rendszermeghajtó, akkor az szép, ennyi hibánál már bootolási, meg egyéb problémáknak kellett volna lennie. Viszont ha lezárásra és áthelyezésre kerültek a hibás szektorok a tartalék területre, akkor ott elvileg nem zavarnak sok vizet. De attól még javasolt lehet lecserélni a HDD-t, ha nem változik a helyzet, sőt legjobb lenne rendszermeghajtóként inkább SSD-re.

A muzeális (4.40) HDS már nem is meglepő, ez valami "népbetegség" többeknél. :D Amúgy van/volt már 5.40.1-es ingyenes promó is, ha valaki csak emiatt nem használja az aktuális stabil (5.50) / vagy béta (5.50.5) verziót. :))

(#51144) Rodzser Mór válasza King Unique (#51143) üzenetére


Rodzser Mór
(aktív tag)

Igen, 2 partíció van rajta, Tosh1-en van a WIn7. Nem volt bootolási,. meg semilyen hiba, amit én észrevennék használat közben.
Hogyan deríthetem ki, hogy ezek a hibás szektorok tényleg el vannak-e különítve?
És hogyan tudom meg, hogy növekszik e a még aktív részen a számuk?

Letöltöttem az 5.50-es verziót. Az is ezt a 9%-os értéket mutatja.
A "Rövid önteszt"-et lefuttattam a 4.40 és 5.50-essel, az nem dobott hibát.
A "Részletes önteszt"-et csak vásárlás/regisztrálás után engedi a program.

(#51145) ati3x


ati3x
(senior tag)

Szóval.

Adott egy Seagate baracuda 3 terrás vinyo, ami egy Readynas 102 duoban "lakott" és egyszer csak tragikus hirtelenséggel elhalálozott (ST3000MD001 sorozat) Syóval kiszedve a nasból, az alaplapon a fej és a motorcsatlakozó érintkezőknél magas hőmérsékletű oxidáció jeleit találtam. Gondoltam, megpróbálok esetleg ideiglenesen életet lehelni bele, ezért pár dodoért rendeltem pontosan egyező verziójú alaplapot. (Tudom, a bios csipet át kell cserélni) Viszont a kérdésem az, hogy szerintetek az alaplapon szállt el vmi? vagy esetleg a fejegységnél? A vinyó felpörög, és a fejek kattognak. A képek:

(#51146) Rodzser Mór válasza King Unique (#51143) üzenetére


Rodzser Mór
(aktív tag)

KÖzben telepítettem a linkelt 5.40-es teljes verziót. Köszönöm szépen! Ezen lefuttatom a "Részletes-öntesztet", de majd kicsit később, mert 69 percet vesz igénybe.

(#51147) King Unique válasza Rodzser Mór (#51144) üzenetére


King Unique
(nagyúr)

Írja a HDS a szöveges értékelésnél, látszani fog a kondíción, meg a SMART-ban nyomon lehet követni az egyes attribútumok értékénél a változást. Ha az 5.40.1-es promó még él (letöltési link még aktív), akkor annál a részletes önteszt + az egyes felülettesztek is használhatók. Plusz van Toshiba Storage DIagnostic Tool is, ami pl. innen letölthető.

Egyébként a hosszas tesztelés előtt lehet nem ártana először inkább az adatokat lementeni erről a HDD-ről biztos ami biztos alapon. Plusz akár a Windowst is lehet, sőt akár egyben a C + D partíciót pl. a Macrium Reflect programmal (leírás). Ha tönkremegy a HDD, akkor nem úgy, mert 1:1-ben visszaállítható lesz minden. Ellenben ha nincsen semmilyen mentés, akkor viszont kellemetlen lesz...

[ Szerkesztve ]

(#51148) Doky586 válasza ati3x (#51145) üzenetére


Doky586
(veterán)
LOGOUT blog (1)

elhalálozott? Ezt miből gondolod?

Ha raid1-ben volt, akkor a másik hdd-n ott az adat, ez meg kuka, egyébként meg win alól valami adatmentő progi ext4 fs hez, és csak utána kuka..

[ Szerkesztve ]

https://logout.hu/bejegyzes/doky586/windows_telepites_menete.html

(#51149) ati3x válasza Doky586 (#51148) üzenetére


ati3x
(senior tag)

Csak 1 vinyo volt, nem volt raidelve. Ext3 formátumban vannak elvileg az adatok, de arra gondoltam, ha vissza tudnám hozni 1-2 órára amig letolom az adatoka, már az is frankó lenne. Most néztem utána ez a széria nem volt éppen a megbízhatóság oszlopa! Most gondolkodom a cserén WD red vagy Seagate ironwolf 4 TB-s változaton. Mit ajánlotok így a 3-4 TB méretben?

(#51150) Rodzser Mór válasza King Unique (#51147) üzenetére


Rodzser Mór
(aktív tag)

Hát igen, egy mentést meg kéne ejteni mindenképp, teszt futtatása nélkül is. Csak momentán nem tudom az összes adatot, mert nincs 300 GB szabad helyem. Muszáj a legfontosabbakat, a többit meg még nem tudom, hogy hova.
Köszi, megnézem a Toshiba Diagnostic Toolt.

Ez a kiírt 4272 hibás szektor száma fog növekedni és a 9% csökkenni, ha jól értem.
Mennyi hely (MB v. GB) egyébként ez a 4272 szektor?

[ Szerkesztve ]

(#51151) Möhe


Möhe
(addikt)

sziasztok

napok óta nehezen boot-ol a gép (ezért is szeretném újra rakni) , pedig SSD-ről indulok, a HDD csak tároló, és mégis avval van a probléma , intéző alatt nem tudom elérni, I/O hibára hivatkozik a win

60%-on a kondiciója
még menthető vagy temessem?

(#51152) gari24


gari24
(tag)

Sziasztok !

Az alábbi problémával találtam szembe magam minap.
Tesom gépét újraraktam és pár nappal késöbb elkezdett "fagyni " és mikor ez a jelenség előjön a feladatkezelőbe a az ssd amin a rendszer van épp 100% terhelés alatt van és nem csinál semmi extrát csak netezik.
És nélam is elöjött igaz nálad hdd.n van h 100% terhelést jelez de arról a hddról csak a torrent seedekt mennek.

Segítségedet előre is köszi

(#51153) Möhe válasza Möhe (#51151) üzenetére


Möhe
(addikt)

Frissen telepített win10-ből sem látom az említett HDD-t. Pár apróság kellene csak róla ,de mivel nem látom így kicsit nehéz lesz.
Milyen programmal érdemes próbálkozni?

(#51154) s.bala31


s.bala31
(aktív tag)

Üdv. Nekem inkább SSD problémám van nem tudom hogy jó-e ez a topic, de nem találtam külön erre vonatkozót. Azzal kezdődött hogy kisebb szerelések után nem bootolt a gép, megmozgatva az SSD sata csatlakozóját megoldódott a probléma. Tegnap viszont szétszedés nélkül is jött egy olyan anomália ami miatt kb 10 perc volt a boot idő az SSD-vel. Bios reset oldotta meg a helyzetet, de ha lehúztam a többi hdd-t a gépről ismét nem látta az SSD-t és nem bootolt (valami I/O hibát írt ki). Az lenne a kérdésem hogy egy új kábel megoldaná a problémát (időközben már rendeltem újat) vagy esetleg az SSD haldoklik (bootolás után amúgy minden rendben a géppel SSD-re sem írt hibát)?

(#51155) King Unique válasza s.bala31 (#51154) üzenetére


King Unique
(nagyúr)

Nem, nem jó a topik, mert van külön az SSD-s témának és a nem indul a gépemnek is... Ott, azok valamelyikében kellene legközelebb feltenni, vagy folytatni a mostanit, valamint legközelebb használni a fórum keresőjét!

Flash SSD
Nem indul és mi a baja a gépemnek topik

Amúgy meg ha sikerült elpiszkálni a BIOS beállításait, akkor azt kellene rendbe tenni (pl. load defaults), meg szükség esetén frissíteni a BIOS-t. Ha hibás a SATA adatkábel, hát akkor cserélni kell, ahogyan szükség esetén akár az SSD-t is, már ha az is szar.

[ Szerkesztve ]

(#51156) Tutti-amigo


Tutti-amigo
(tag)

Hali!

Nekem olyan problémám lenne, hogy eladásra került egy noti amiben egy WD scorpio 160Gb hdd volt. Mielőtt a gépet eladtam volna, szerettem volna a formázott lemezről az adatok visszaállíthatóságát végleges törléssel megakadályozni (ugyebár sose tudni kihez kerül). A témában guglizva találtam ajánlott programként a hardwipe nevű progit. A progi windows alatt fut és képes a teljes merevlemez törlésére.

Mivel ekkorra már a teljes hdd formázva volt, ezért kiszereltem a hdd-t és beraktam az asztali gépemhez tartozó usb-s bay-be. Ezután telepítettem az adott progit és kiválasztottam a teljes meghajtó törlését.

A cucc tette is a dolgát és előzetesen 40 percre datálta a meghajtó törlését. Az idő múlásával a hátralévő idő szépen lassan emelkedett de betudtam annak, hogy hdd tesztelésnél is lassul a mb/s teljesítmény. Miután a folyamat olyan 85%-ig eljutott kb egy óra alatt a sebesség viszont jelentősen lelassult ami 89%-ra érve már 1mb/s-et sem ért el. A program le is állt és hibát jelzett.

Ekkor gyorsan feltelepítettem a hdd sentinelt (az asztali gépen azért nem volt ez eddig mert pár hete húztam új os-t és még nem jutottam el vele odáig, hogy minden egyes progit amit használni szoktam visszategyem) és a hdd sentinel 0%-os kondíció mellett kb 1100 bad sectort jelzett.

Habár nem emlékszem biztosan, hogy de a notin jó biztonsággal állítom, hogy volt hdd sentinel és nem volt a hdd-nek az ég egy adta világon semmilyen kondíciós problémája. Ezután még a hdd regererátor 2019 sw verziójával analizáltam a hdd-t ami nem jelzett semennyi bad sectort. Megnéztem a hd tune nevü progival is, ő sem talált hibás sectort. Mindkét proginál lehetett érezni a sebesség visszaesést 85-90%-os tartományban de az ellenőrzések nem álltak le hibát nem jeleztek, majd a tartomány elhagyása után enyhén gyorsult még a hdd, bár nem jelentősen de elfogadható sebességgel futott végig a teszt.

No most ilyenkor mi van? Jó a hdd vagy gatya? Az volt a baj hogy usb 3.0-s bay-ben csináltam a törlést vagy a programválasztás volt a gond. Apropó a programban nagy beállításokat nem voodoo-tam az alapbeállításokkal töröltem. (Ha valaki profi ebből is visszanyer anyagokat inkább csak gondoltam megnehezítem annyira a dolgot hogy aki nem profi benne az ne vackoljon vele kíváncsiságból).

Esetleg usb-n nem jól lát bármelyik progi amiket itt leírtam? Emiatt a gépet végül hdd nélkül adtam el de nagy szükségem nincs erre a vinyóra úgyhogy ha jó akkor eladnám, de csak akkor ha tuti rendben van.

Mit tudok most csinálni?

Előre is köszönöm a segítséget! :R

Rohadjááá meg TELEMAX!!!! Nőnek és lónak nem hiszek!

(#51157) s.bala31 válasza King Unique (#51155) üzenetére


s.bala31
(aktív tag)

A gép bootol, bios vissza lett állítva alapra, de ezek benne vannak a hsz-ben. Azért írtam ide mert az előttem lévő kolléga (Möhe) is hasonló problémát írt le. Nálam is I/O hibát írt ki legutóbb, be volt lassulva a gép stb. Én tippeltem az SSD-re vagy a Sata kábelre de lehet valamelyik HDD-vel van gond, erre szerettem volna valami választ kapni hátha volt már valakinek ilyen anomáliája.

(#51158) King Unique válasza s.bala31 (#51157) üzenetére


King Unique
(nagyúr)

A másik fórumtag legalább megnézte Windowson a HDS programmal, hogy melyik meghajtóval van gond. Esetében a HDD-vel volt, ezért ide való a kérdése, a HDD probléma topikba. Ha esetedben szintén, akkor reális itt érdeklődni. Ha nem, az SSD-vel, vagy egyéb hardverelemmel, akkor lásd az előző válaszban leírtakat.

(#51159) King Unique válasza Tutti-amigo (#51156) üzenetére


King Unique
(nagyúr)

Először is újabb Windowsoknál nem feltétlen kellett volna a HDD biztonsági törléséhez külön program, meg feleslegesen bonyolítani, lásd egy másik topikban leírtakat.

Másrészt az egy dolog, hogy egyik-másik program mit mutat, de egyrészt azért a HDS sem ok nélkül szokta írni azt, amit. Meg nemrég volt arra a példa, hogy másnál a HD Tune felülettesztjei nem mutatott hibát, ellenben más program és a gyártó saját szoftvere igen. Másrészt ha nem megy végig a meghajtó törlése, hanem irreálisan lelassul és hibával elszáll, akkor az nem éppen arra utal, hogy minden annyira rendben lenne azzal a HDD-vel és/vagy magával a fizikai csatlakoztatással. Az nem derült ki, hogy esetedben ez az "usb-s bay" pontosan mit takar, de annak esetleges hibáját nyilván úgy lehetne kizárni, ha közvetlenül SATA-n lenne csatlakoztatva a HDD. Úgy megnézni mit mutatnak a meghajtó állapotára, meg a SMART-nál az egyes diagnosztikai programok, valamint azok tesztjei. Az utóbbira a HDS-nél is van lehetőség, sőt a WD merevlemezeknek is van gyári tesztprogramja.

[ Szerkesztve ]

(#51160) Tutti-amigo válasza King Unique (#51159) üzenetére


Tutti-amigo
(tag)

Hali!

Igen, én is hajlok arra hogy a HDS érzékel valami gondot. Az usb-bay amit írtam az egy usb-s csatolású külső dokkoló (valami sharkoon quickport ha jól emlékszem). A közvetlen sata-ra csatolást meg fogom csinálni csak azért akartam első körben kihagyni mert már csak 1 asztali gép van aminek a kimozgatása a helyéről igencsak macerás és ezt elkerültem volna. Köszönöm a linkeket mind nagyon hasznos. A HDS full verziós progi külön öröm, hogy végre van olyan verzióm amin felület tesztet tudok végrehatjani. Nekem csak az volt furcsa, hogy egy jó vinyó mert Isten bizony volt a régi notin HDS tutira kellett rajta lennie mert mindegyik gépemre rakok, azon nem volt hiba aztán a művelet után meg 0%-os kondíció? Ezt furcsáltam nagyon.

Ha direkt rákötéssel végignéztem a csatolt progikkal akkor jelentkezem a feedback-el.

Köszönöm a segítséget.

Rohadjááá meg TELEMAX!!!! Nőnek és lónak nem hiszek!

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.