Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#47501) King Unique válasza lehella (#47500) üzenetére


King Unique
titán

Ez egy 2,5"-os merevlemez, ami gondolom USB-n van csatlakoztatva a routerhez. Ez esetben okozhat problémát a csatlakozásnál a nem megfelelő érintkezés, illetve az USB-kábel hibája is. Bár az áttekintés fülön nem ír a program adatátviteli hibákat, de a bővebb infókat érdemes a S.M.A.R.T.-ban lecsekkolni. Aztán egy 2,5"-os külső HDD-nél tipikus hibaforrás lehet az elégtelen tápellátás. Ezért USB 2.0 portok esetében Y-kábel, illetve lehetőség szerint inkább USB 3.0/3.1 port használata javasolt. Viszont ilyen téren maga a gazda hardver is lényeges és e tekintetben egy router nem feltétlen olyan stabil, mint egy PC, notebook stb.

Mit lehet vele tenni?
Hát először is az előbb említett dolgokat szem előtt tartva kellett volna használni! De ez utólag már mindegy. Most inkább lassan a fontos adatokat kellene lementeni róla, mert akár tovább is romolhat a merevlemez állapota. Aztán utána esetleg le lehetne futtatni a HDS különféle tesztjeit, főleg a felület teszteket. Viszont ezek csak a program regisztrálása után működnek.

[ Szerkesztve ]

(#47502) lehella válasza King Unique (#47501) üzenetére


lehella
senior tag

Igen, ez egy 2,5"-s hdd, usb-n a routerre kötve. Azt nem tudtam, hogy ez az N18U ilyen gyenge tápos, de erre csak a két usb kábeles, vagyis az Y megoldás lenne jó? Én 3.0-s kábelt használok hozzá. Már majdnem 3 éve szolgálnak, még ha nem is erre találták ki. Lehet, hogy csak ennyit bír a merevlemez? A csatlakozó, meg a kábel az évek óta fixen van, nem bolygattam :)

Most az e2fsck parancsot futtatom -c -y -f kapcsolókkal, hátha még valami jobb lesz. Van esetleg jobb módszer rá, amivel van esély még némi stabil működésre? Használtam már sokkal rosszabb kondícióban lévő hdd-t. Adatot nem kell menteni, csak fájl megosztásra használom :)

www.taplalkozastanacsadas.hu -> "Edd magad soványra"

(#47503) King Unique válasza lehella (#47502) üzenetére


King Unique
titán

Ha neked is olyan routered van, akkor annál is az lehet a helyzet, ami a téma topikjában említve volt. Aztán, hogy most 2 db USB-port használatával OK lenne-e, meg hogy mit bír a router tápegysége, azt majd annak topikjában megmondják. Normál esetben egy megfelelő hardveren nyilván nem szokott ez téma lenni.

Egy merevlemez nyilván nem örök életű és előbb-utóbb meghibásodik. Aztán, hogy a routeres használat mennyire járult hozzá ehhez, vagy sem, az már más dolog. De attól még az előző válaszban említett dolgok ugyanúgy érvényesek.

Itt magával a merevlemezzel van gond, illetve a felületén gyenge / hibás szektorok vannak. Azt pedig az Ext fájlrendszer ellenőrzése és javítása nem feltétlen fogja rendbe rakni. Ahhoz, vagy legalábbis a meghajtó állapotának stabilizálásához eleve inkább az előző válaszban említett speciális teszteket lenne célszerű lefuttatni. Illetve, ha erre nincsen mód, akkor pl. egy teljes formázást. Ha valóban nincsenek fontos adatok a külső háttértáron, akkor feltehetően azok törlése sem gond a formázás által. De azt lehetőleg egy normális gazda hardveren (pl. PC / notebook), stabil tápellátás és adatkapcsolat mellett kellene csinálni!

[ Szerkesztve ]

(#47504) ferikek


ferikek
aktív tag

Sziasztok,

Verbatim 53024, 500 GB. Már 3 éve megvan, ma mentettem is rá dolgokat. Mindig úgy választom le, ahogyan kell. Ma viszont nem írt aki, hogy lenne, így kihúztam. Azóta nem ismeri fel a gép (Win 7 és Win 10 sem). Amikor rádugom, akkor "portable USB 3.0"-ként látni, a a Sajtgépben már nincsen ott és egy idő után eltűnik.

Mi lehet a gond? Elromlott? Ha igen, miként lehet ezt javíttatni?

Köszönöm előre is a válaszokat!

Üdv.

ferikek

(#47505) RockFonok


RockFonok
tag

Sziasztok!

A számítógépem merevlemeze hamarosan lehetnek szektorhibái?

Semmi gond nincs vele a HDD-vel, csak az élettartama csökken.

Sók áramszünet volt a két év alatt, főleg most nyáron volt majdnem mindennap. Tegnapelőtt már megjött a szünetmenetes tápegységem. Két évig meg egy HKC tápegység volt a gépben de már lecseréltem tavaly. A HKC tápegység párszor volt hogy leállt és egyből újraindult a gép de ez is csak nyáron fordult elő, én meg azt hittem áramszünet volt, néha hangos volt a HKC tápegység ventilátorra miatt nem bírta kis por volt rajta.

Konfig:

Gépház: M-Tech AS08A-BK
TÁP: FSP 400W HEXA
Alaplap: MSI H61M-P31 (G3)
Processzor: intel® core™ i3-3220 cpu @ 3.30ghz 3.30 GHz
Ram: 8GB DDR3 1333Mhz
Merevlemez: Toshiba 1TB
Merevlemez: WD 1TB
22x dual layer DVD író
Cyber Power BU600E 600VA szünetmentes tápegység

Remélem nem kell vennem hamarosan új HDD-t. Jó lenne még ki bírnák 8-15 évet vagy többet is.

Szerintetek kezdjek el aggóni?

Előre is köszönöm a segítséget.

[ Szerkesztve ]

(#47506) King Unique válasza ferikek (#47504) üzenetére


King Unique
titán

Tehát egy ilyen 2,5"-os külső merevlemezről van szó.

Csatlakoztatáskor maga a HDD felpörög benne rendesen? Ha nem és ilyet produkál, akkor valószínűleg letapadt az olvasófej, ami szívás... Ha felpörög rendesen és nem ad fura hangokat, az már jó jel. A "portable USB 3.0" megnevezés az eszközkezelőben van, illetve a lemezkezelőben látszik? Ha utóbbiban igen és pl. RAW, akkor egy másik esetnél le volt írva a teendő: kérdések | válaszok. Illetve, ha az HDS felismeri, akkor a meghajtó állapota is fontos lehet. Amúgy, ha USB-n egyáltalán nem boldogulni vele, akkor esetleg meg lehet próbálni szétszedni és SATA-n csatlakoztatni a géphez a merevlemezt. Feltéve, hogy nem integrált megoldás van benne, nem tapadt le a fej, már lejárt / nem fontos a garancia stb. Utóbbi azért is lényeges, mert a gyári kiszerelésű modelleknél a szétszedés eleve garanciavesztéssel járhat.

Javíttatni egyébként nem nagyon érdemes az ilyeneket, max. cserét kérni, ha még van rá garancia. Illetve, ha pl. csak a külső ház része ment tönkre, ellenben a HDD teljesen OK benne, akkor utóbbit át lehet tenni egy másikba. Feltéve, hogy nem integrált megoldás, mert az esetben nyilván nem. Továbbá, ha esetleg fontos és pótolhatatlan adatok vannak rajta, illetve otthon nem lehet vele mit kezdeni, akkor szokták elvinni adatmentéses helyre. Ha egyik sem érint és esetleg teljesen tönkrement, akkor meg legcélszerűbb venni egy másikat.

[ Szerkesztve ]

(#47507) King Unique válasza RockFonok (#47505) üzenetére


King Unique
titán

Aggódni majd akkor kell, ha a HDS hibát jelez, leesik a kondíció stb. Egyelőre mindkét merevlemez OK, bár a Toshiba már kissé viseltes. Valószínűleg ebből adódhat a program által jelzett hátralévő élettartam értékének csökkenése is. Ami egyébként csak egy becslés és nem feltétlen pontos adat.

Ez a 8-15 év, vagy több, azért kissé abszurd elvárás. Manapság egy átlagos merevlemez nem igazán szokta ennyi ideig bírni. Sőt, van amelyik jó, ha a garanciaidő végéig kihúzza. Vagy éppen röviddel utána hibásodik meg, lásd tervezett elavulás... Tehát ezért alap, hogy lehetőség szerint idővel újabb és újabb háttértárakat kell venni és a fontos adatokat több helyen tárolni! Na meg ennyi idő alatt nagy valószínűséggel amúgy is venni fogsz még újabb merevlemez(eke)t.

[ Szerkesztve ]

(#47508) ferikek válasza King Unique (#47506) üzenetére


ferikek
aktív tag

Szia,

köszönöm a választ!
Indításkor mint a riasztó, pittyeg ,de 3-4 sec után abbamarad, azt hiszem ilyen volt korábban is.
Win10: "portable usb 3.0 drive" ott van az eszközöknél, annyit ír ki h csatlakoztatva (közben kékkel világit a külső hdd-n LED), és leválasztható, de kb. 1 perc után 'illesztőhiba" a kiírás és a LED sem ég már, ill nem is leválasztható. Eszközkezelőnél ismeretlen eszköz:
Device ACPI\HPQ0004\2&daba3ff&0 requires further installation.
Az eszköz illesztőprogramjai nincsenek telepítve. (Kód: 28)Nincs az eszközzel kompatibilis illesztőprogram.
Az eszköz illesztőprogramjának megkereséséhez kattintson a Frissítés gombra."

Frissítés nem talál semmit. Ennyit tudok, és sztem elviszem vmi szakihoz. Sztem az lesz h leesett, egyik sarkára és megsérült. Vagyis nem esett nagyot, mert a géphez volt usb-n csatlakoztatva, de lehet ekkora behatás már sok volt neki.

köszi még egyszer!

üdv.

ferikek

(#47509) petymeg


petymeg
addikt

Sziasztok!
Az alábbi gondom van:
A gépemen win 10-van, van benne 2 ssd (egy m.2, azon a win, és egy sata3) meg egy kétfele particionált sata 3 1 tb hdd. Ha a hhd-n lévő fájlokkal dolgozik a gép: pl onnan játszom le filmet, oda telepített játékkal játszom, akkor szabálytalan időközönként elkezd veszettül tekerni a hdd, felugrik 100%-ig a használat és megáll a program. Gép nem fagy le, mert tudok alkalmazást váltani, egérmutató mozog, csak éppen lemerevedik a film és a játék. Majd 20-30 másodperc múlva fut rendesen. És ez ismétlődik sajnos elég sokszor. Mi lehet ilyenkor a gond és mi a megoldás?

Mocskos idők, szeretned kéne, A jövő itt van és sose lesz vége! Mocskos idők a sarokba bújva! A jövő itt van, kezdjük újra!

(#47510) xlaxix


xlaxix
tag

Sziasztok!

Néhány hete problémák adódtak az asztali gépemmel és még csak most futtattam Hard Disk Sentinelt. Nagyon meglepődtem az eredményen.
Úgy kezdődött a probléma, hogy aug. 17-től 20-ig nem voltam gépközelben. Még aug. 16-án gond nélkül használtam a gépet, majd másnap reggel a néhány napos távollétre való tekintettel áramtalanítottam és elmentem.
Mikor hazaértem, akkor legalább félóra volt a bekapcsolás. Sokáig csak egy fekete háttér volt az egérkurzorral. Lassan betöltött az asztal, ikonok, tálca, de még használhatatlanul lassú volt. Erre rátett a lapáttal, hogy lejárt a vírusirtóm és átvette a hatalmat a Windows defender, ami tovább lassította a dolgokat. Nem vagyok benne biztos, de lehet emiatt órákig 100%-os teljesítményen pörgött a vinyóm. Utána csak 1-2 napig voltam itthon szóval nem foglalkoztam vele és azt hittem most már minden jó lesz, mert már ugyanolyan gyorsan is kapcsolt be, mint régen.
Tegnap hazaértem fesztiválról, bekapcsoltam és az első bekapcsolás megint nagyon lassú volt. Valami diagnosztikát is csinált. Azóta működik meg gyorsan kapcsol be, de néha megakad és befagy néhány másodpercre az egész gép.

És itt a lényeg, a Sentinel eredménye:

Az a 4 nap nem túl bizalomgerjesztő. :D
Hirtelen rendszerleállás, összeomlás, újraindulás, kékhalál nem jelentkezett.
Még azt érdemesnek tartom megemlíteni, hogy kb. 1,5-2 hónappal ezelőtt a számítógépemen a rendszer meghalt. Windows 8.1 volt rajta. Egyik este kikapcsoltam a gépet és következő nap már nem töltött be. Csak a töltés, kékhalál, diagnoszika körforgás ment a végtelenségig. Ezt egy Windows 10-el való újratelepítéssel orvosoltam.

Egy kicsit túl hosszúra sikeredett, ezért elnézést.
Valakinek van valami ötlete erre? Valószínű, hogy ez a vinyó már kuka?

Előre is köszönöm a válaszokat! :)

(#47511) Knobber válasza xlaxix (#47510) üzenetére


Knobber
aktív tag

Én 9%-nál cseréltem, akkor még le tudtam klónozni a régi vinyót így nem kellett újratelepíteni mindent.

Youtube: Knobber

(#47512) xlaxix válasza Knobber (#47511) üzenetére


xlaxix
tag

Akkor lehet már holnap veszek egy újat, hátha. :D Érdekes, hogy van a másik vinyóm az is legalább ugyanannyi ideig vitte a rendszert, mint a mostani, azóta pedig adattárolóként szolgál, de azzal még nem volt probléma.

(#47513) Doma88


Doma88
tag

Tudom nem teljesen ide tartozik de nem találtam külön topicot

Az mitől lehet, hogy bekapcsolásnál már 10 fokkal melegebb az SSD mint a két HDD? 25 fokon működik a két 1 TB-s HDD viszont az SSD már alapjáraton 35-el indít és 42-45 fok körül szokott lenni ha igénybe van véve. Ez normális vagy esetleg nem jó a hűtés a gépemben? (ami csak azért lenne fura mert egymás felett/alatt vannak a merevlemezek :F )

(#47514) pjen válasza Doma88 (#47513) üzenetére


pjen
félisten

Lehet frissíteni kéne a progit amivel méred.

(#47515) Doma88 válasza pjen (#47514) üzenetére


Doma88
tag

Legújabb HD Sentinel-lel mérem. Ja, ráadásul már 98%-os a kondíciója laza 19 óra üzemidő után. Hibás lenne az SSD? :W

(#47516) pjen válasza Doma88 (#47515) üzenetére


pjen
félisten

A HDS, sem ismer minden SSD-t.Valqmi más progival is meg kéne nézni.SS Dok például.Reméljük nem az SSD a hibás.

(#47517) Doky586 válasza Doma88 (#47515) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Éjfél és reggel 6h közt mérdd..
Nyilván délután 14h-kor kirakva a napsütötte teraszra (ahol még árnyékban is 30°C hőmérséklet van) ott még egy kikapcsolt gépnek is magas a hőmérséklete.. ;]

(#47518) Hard1


Hard1
újonc

Sziasztok

Segítségre lenne szükségem két dologban!

Ilyen esetben mit lehet tenni?
Rendbe lehet rakni őket, segít egy formatálás és rendszer újrarakás vagy más megoldás, vagy "kuka"? Mert már nem biztonságosak?

Konfiguráció:
Alaplap: ASRock H110M-HDV
Processzor: Intel(R) Pentium(R) CPU G3500 @3.50GHz
Ram:4GB
Merevlemez: 1T WDC WD10JPLX

3 db Hdd.

1.
Kb 3 éves winyó.
1T Samsung 2.5" Hdd a Lemez nagyon sokszor 100% on van!
Ez a 2.5" winyó csak mentésnek volt használva kb 3 hónapot futott!

2.
Kb 5 éves winyó.
500Gb Samsung 3.5” Hdd

3.
kb 5 éves winyó.
1T Samsung 3.5” Hdd.
Ez az 1T csak kb 1.5 évet futott!
Ez elég hangosan kattog, amikor indul, és amikor bármilyen tevékenység van. Pl másolás-keresés stb.

Persze ha nem biztonságosak, akkor kellene vennem egy 2T Hdd mentésnek, amit csak adat tárolásra használnék!

Esetleg tudnátok típust ajánlani 2.5” és 3.5” hddből melyik fajták lennének a jók?

Köszönöm a segítséget.

(#47519) Doky586 válasza Hard1 (#47518) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

HDS 4.4..? :Y Régebbi nem volt kéznél..?

(#47520) GogistarHUN válasza GogistarHUN (#47478) üzenetére


GogistarHUN
csendes tag

Egyébként megoldódott... Bios-os jelszavak voltak a hdd-ken amik miatt USB-n keresztül nem engedte használni, jelszó levétel, és minden mükszik.

[ Szerkesztve ]

(#47521) SP4C3 válasza Doky586 (#47519) üzenetére


SP4C3
veterán

4.20-ast használom nagy elégedettséggel (igaz, hogy qrva ritkán évente kemény 2x, hordozható, teszi a dolgát, igaz vannak f@szságai, ezért van hdtune, nem kell jósolgatnia, ki lehet olvasni a smart adatokat "kézzel" is)...

-JNA- Yugoslav National Army // ⍟T-34-85⍟ // MSI H81M-P33 / Intel Xeon E3-1220 v3 @ 3.5GHz / 16GB DDR3 @ 1600MHz / Gigabyte RX470 4GB. sp4c3.speedtestcustom.com

(#47522) Patice


Patice
nagyúr

Sziasztok!

Nemrégiben rendeltem egy webshopból egy WD RED 8TB-os vinyót. Csomagautomatába kértem, meg is jött, csomag látszatra sértetlen volt, belül sem látszott semmi, antisztatikus zacsi a vinyón is bontatlan. Viszont amikor hazaértem és kivettem a zacskóból, tettem volna dokkolóba, de nem ment bele. Nem erőltettem, semmi csak ahogy szoktam belerakni a HDD-ket. Első próbálkozás után kiveszem, megnéztem és akkor láttam, hogy a SATA tápcsati el volt törve.

Másnap visszavittem a webshop üzletébe és leadtam, hogy hibás terméket kaptam. OK, visszaküldik a nagykernek, bevizsgálják. 14 nap már sajnos letelt és eddig a nagyker szakértői véleményt még nem adott ki, csak szerviz árajánlatot lehet rá kérni? :F Már itt kezdtem fölhúzni magam megint, aztán közöltem a pacákkal, hogy én egy fillérnél sem vagyok hajlandó többet fizetni azért, amit hibásan kaptam meg.

Mennyire nehéz/költséges/lehetséges egy ilyen vinyón az elektronika csere?

Ugye itt nem adatmentésről van szó, mert még tök szűz a vinyó, nem is tudott még rákerülni adat.

Egyáltalán lehet ezeket javítani?

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#47523) SP4C3 válasza Patice (#47522) üzenetére


SP4C3
veterán

Ha gyártói garancia van (a viszonteladó nem vállalta át a garanciát, bár amilyen f-szopók átvállalják, mert minden pengő számít, sosem elég a haszon), akkor a gyártónak fillérekbe kerül cserélni az elektronikát.

-JNA- Yugoslav National Army // ⍟T-34-85⍟ // MSI H81M-P33 / Intel Xeon E3-1220 v3 @ 3.5GHz / 16GB DDR3 @ 1600MHz / Gigabyte RX470 4GB. sp4c3.speedtestcustom.com

(#47524) Doky586 válasza Patice (#47522) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

- "tápcsati el volt törve"
- "14 nap már sajnos letelt"

Ehhez 2 hét kellett hogy észrevedd..? :F Így nehéz már bizonyítanod hogy nem Te ejtetted el.. (és a mechanika is nem kuka-e)

[ Szerkesztve ]

(#47525) Patice válasza Doky586 (#47524) üzenetére


Patice
nagyúr

Írtam, hogy másnap egyből visszavittem. :U

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#47526) Hard1 válasza Doky586 (#47519) üzenetére


Hard1
újonc

Köszönöm a hozzászólásodat.
De sajnos ezt nem tudom felhasználni ennek a problémának a megoldásához! :N

(#47527) molnisz


molnisz
csendes tag

Sziasztok! Abban kérném a segítségeteket, hogy van egy wd blue wincsim amit betettem a gyerek gépébe másodiknak. Lemezkezelőben próbáltam inicializálni, de crc adathibát ír ki, hogy nem sikerült.
W10 64 bit.
Segítséget előre is köszönöm.

(#47528) Jinxb1rd


Jinxb1rd
addikt

Sziasztok!

Szeretném átellenőriztetni a hdd-met, úgy érzem vannak rajta hibás szektorok és néha megakasztja a gépem működését. Tudtommal a rossz részeket le lehet tiltani, hogy ne piszkálja a windows a továbbiakban. Most akarnám teljesen újratelepíten ia rendszert, szeretnék ezen is túlesni. Van erre valamilyen program, ami teljesen át tudná ellenőrizni/javítani?

[ Szerkesztve ]

We are only Stardust...

(#47529) chopin42


chopin42
őstag

Üdv! Van egy kis problémám, amit lehet azért nem vettem észre, mert a régi gép baromi hangos volt a mostanihoz képest.
Vagy egy WDC WD6401AALS-00J7B1 merevlemezem.
Arra lettem figyelmes, hogy ha fut a hwinfo, kb 2 másodpercenként (ahogy a progi frissít) "kerreg" egyet a lemez. Egy pillanat csupán, két másodpercenként. Ami érdekes, hogy a hw infó az ssd-ről fut, torrent megy még, de azzal nem csinálja (a hdd-ről seedelek/töltök). Régi csóka, 2009 december óta használom hibátlanul, 100/100. Ami szintén gond, hogy nem tudom 100%-ra hogy a hw infó csinálja, mivel ha kilépek, akkor is random megmarad a "probléma", illetve futás alatt sem mindig jelentkezik.
Oprendszer win 10, ssd-re telepítve, lemezen adatok vannak. Gépem az adatlapomon. Fejpozícionálási hiba lenne? Kell-e aggódnom?
Smart:

Előre is nagyon köszönö :R m!

Szakmai kérdések csak a fórumban...

(#47530) pjen válasza Jinxb1rd (#47528) üzenetére


pjen
félisten

Telepítésnél a win letiltja,vagy nem is fog felmenni a rendszer,ha tényleg vannak bad sectorok.

(#47531) Jinxb1rd válasza pjen (#47530) üzenetére


Jinxb1rd
addikt

De nincs valami ingyenes program, ami helyrepróbálja hozni a merevlemezt? Mondjuk egy jó pár éve megy és azóta egyszer nem volt formázva, lehet egy teljes formázás is helyrehozza? (btw nem erre megy majd a rendszer, ezeken csak tárolok adatokat)

[ Szerkesztve ]

We are only Stardust...

(#47532) Doky586 válasza Jinxb1rd (#47531) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

HDSentinel-ben vannak felület tesztek, de a lassú format is jó..

(#47533) pataslogeza


pataslogeza
aktív tag

Sziasztok.

Van egy TOSHIBA MQ01ABD100 vincseszterem, ami 1 percenként leáll.

Van valami kis egyszerű program ami indul a windows-al együtt és ébren tartja?

Úgy tudom az állandó pörgés kevésbé káros a merevlemezeknek mint a percenkénti leállás-felpörgés, plusz elég zavaró, hogy ha akarok valamit arról a vincseszterről, folyton várni kell amíg felpörög.

[ Szerkesztve ]

(#47534) muszurkefal


muszurkefal
aktív tag

Sziasztok!

Most építettem számítógépet, és megpróbáltam bootolni Win7-et egy 7 éves HDD-ről.
Behozta a tipikus kékhalál utáni képernyőt: normál indítás, vagy javítás. Normál indításnál kifagy a gép és újraindul. Javításnál megy tovább, aztán megáll a billentyűzet kiosztás (?) választásánál. És itt kifagy, aztán addig úgy marad, amíg le nem nyomom a gépet.

Szeretném megtartani a HDD-n lévő Windowst, mert ez kivételesen eredeti. Ötlet, hogy hogyan tudnám megoldani ezt a problémát?

:R

(#47535) pjen válasza muszurkefal (#47534) üzenetére


pjen
félisten

Lehet,hogy hülyeség nem csináltam még ilyet.Ha van egy másik vinyód tegyél rá egy línuxot és olvasd ki,a win adatait.Aztán egy ugyanolyan wint,home,pro stb szedjél le és a linuxal kiolvasott kóddal aktiváld.

(#47536) King Unique válasza pataslogeza (#47533) üzenetére


King Unique
titán

A Windows helyi energiagazdálkodási beállításánál is lehet ezt állítgatni. Ha nem használ, akkor viszont célszerű külső programmal tiltani. Például ott van ilyen célra a HDS, illetve abban a lemezek leállásának akadályozása funkció. A program regisztrált változatában pedig az APM átállítása is opció lehet.

[ Szerkesztve ]

(#47537) Jarod1 válasza chopin42 (#47529) üzenetére


Jarod1
addikt

Crystal disk infot próbáld meg, lássuk aazzal mit mutat, van magyar nyelv is.
de egyébként csinálj másolatot a fontos adatokról..

[link]

[ Szerkesztve ]

(#47538) chopin42 válasza Jarod1 (#47537) üzenetére


chopin42
őstag

Köszi, megnézem. Közben egyértelmű lett, hogy a hw infó alatt csinálja.
Szerk: Crytal disk info szerint is jó, nincs hiba. Hamarosan beszerzek egy wd10ezex-et, ez meg marad tartaléknak.

[ Szerkesztve ]

Szakmai kérdések csak a fórumban...

(#47539) Doky586 válasza muszurkefal (#47534) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Nem attól eredeti hogy a hdd-n van... :)
Hanem attól hogy az alalaphoz van rendelve. OEM esetén nem átvihető másik alaplapra. Installált újra és meglátjuk.

[ Szerkesztve ]

(#47540) pataslogeza válasza King Unique (#47536) üzenetére


pataslogeza
aktív tag

Köszönöm.
A hard disk sentinel bejött.

A windows energiagazdálkodás nem a leálllást akadályozza, hanem épp azt idézi elő.

(#47541) industrial


industrial
tag

Mit gondoltok erről a lemezről? Kicsit sokallom a leállás-indulást....kuka? (letöltős nasba jólessz ez még)

(#47542) Gyick


Gyick
őstag

Üdv!

Az mitől lehet hogy 1-2 fájl 0 bájtos lett?Szerencsére nem fontos fájlok,így töröltem őket.Scandisk talált vmi apró próblémát amit javított.HD Sentinel rövid Ön teszt nem talált semmit 100%-ot ír a lemezek kondicíójára.Érdemes lenne csinálni esetleg egy teljes lemezfelület tesztet?

[ Szerkesztve ]

(#47543) King Unique válasza industrial (#47541) üzenetére


King Unique
titán

Ha megnézed jobban a screenshotot, akkor nem feltétlen az egyébként nem is olyan sok indulás / leállás itt a gond. Van minden egyéb extra, azaz hibás és gyenge szektorok, adatátviteli hibák... Jelenleg még nem kuka, de lehet előbb-utóbb majd az lesz. Fontos adatot már nem kellene tárolni rajta, de egyéb célra még egy ideig talán elketyeghet.

(#47542) Gyick:
0 bájtos fájlokat / mappákat okozhat akár pont a CHKDSK is. Az meg egy dolog, hogy a fájlrendszerrel gondok voltak / vannak, de attól még magával a merevlemezzel nem feltétlen. De, ha belefér, akkor a részletesebb tesztek után nyilván kiderül, hogy mi a helyzet.

[ Szerkesztve ]

(#47544) csadi0011 válasza industrial (#47541) üzenetére


csadi0011
őstag

Ne sokalld. :)
Saját hülyeségből állandóan gépre dugott USB-s külsőwinyóm:

[ Szerkesztve ]

(#47545) Dictator^


Dictator^
veterán

Meghibásodás várható - Attribútum: 10 Spin Retry Count, Felpörgési újrapróbálkozások száma. Motor, csapágy vagy tápegység problémára utalhat.
Azonnali merevlemez csere szükséges.

Javasolt az adatok azonnali mentése az adatvesztés elkerülése érdekében.

Ez mennyire para?
Egyik napról a másikra a Toshiba 3TB-s vinyóm nem indult be..
Most beindult, de ez fogad a HDD Sentinelbe...
Garancia fél évvel pont lejárt.

És különben is... ...megfogadtam, hogy többé nem fogadok!

(#47546) Sam8888


Sam8888
tag

Adott a következő probléma:
Van egy 2,5"-os (500GB) Sata HDD-m, amit szeretnék az asztali gépemben használni. USB-s külső vinyóként tökéletesen működik (ezelőtt egy laptopban üzemelt, 2 partíció van rajta, amelyiken korábban a rendszer volt az le lett formázva).
A probléma az, hogy ha berakom az asztali gépembe, akkor ott nem látja a partíciókat és csak 238GB-nak látja az egész driveot. :Y :F Amíg a rendszer rajta volt, bootolni lehetett róla, szóval biztos avgyok benne, hogy valami sw-es titkosítási vagy hasonló probléma van vele...
Visszarakva a külső házba tökéletesen működik.
Mi lehet a gond?

(#47547) King Unique válasza Sam8888 (#47546) üzenetére


King Unique
titán

SATA - USB között nem minden esetben tökéletes a kompatibilitás, igaz ez az egyik / másik csatolón particionált merevlemezekre is. Illetve pl. GPT | 2 TB+ felállásnál is lehetnek gondok. Viszont, hacsak pl. nem valami spéci hardveres titkosítást alkalmazó külső házban volt a HDD, akkor normál esetben használhatónak kellene lennie a teljes tárolókapacitásnak SATA-n is. Illetve max. egy újraparticionálásra lehet szükség.

Ha Windows alatt próbálod, akkor mit mutat a lemezkezelő, tudnál betenni egy screenhotot róla? Illetve akár másik OS, pl. egy pendrive-ról bebootolt Live Linux alatt is rá lehetne nézni a GParted programot használva.

Ha valóban csak 238 GB-ot ismer fel mindkét OS, és nem a hardver (gép) túl régi, valamint másik SATA porton is ez a helyzet, akkor még pl. a MaxLBA állítgatása jöhet szóba. Korábban egy hasonló problémát másnál ez megoldott.

Legközelebb egyébként jó lenne 1 kérdést 1 helyen feltenni, mert így kissé zavaró, hogy egy másik topikban is követni kell a fejleményeket.

[ Szerkesztve ]

(#47548) industrial válasza csadi0011 (#47544) üzenetére


industrial
tag

Ehh...akkor nem szoltam hogy sok :)) :DD :DD

(#47549) industrial válasza King Unique (#47543) üzenetére


industrial
tag

Köszönöm!
Melós lemez (videóvágás) szóval már vártam....állandó nagy mennyiségű fájl..

(#47550) Sam8888 válasza King Unique (#47547) üzenetére


Sam8888
tag

SIKERÜLT!

Valamikor ezt a HDD-t valaki RAID-ben használta. Ez addig nem okozott gondot, amíg ez volt az egyedüli meghajtó (vagy elsődleges) a gépben, de amint másik HDD-ről bootoltam, átrakta magát RAID-be.

Nem elég simán törölni a rajta lévő partíciókat, hanem külön sw-vel törölni kell a HDD-t.

Én erre a Western Digital Data LifeGuard Diagnostics programját használtam, ezzel törölni kell a vinyó tartalmát (USB HDD-ként ugye, mert úgy nem RAID-nek ismeri fel!) és utána felismeri a rendszer ahogy kell.
:DD

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.