Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#48001) Erwinke


Erwinke
aktív tag

Üdv.
Nem nagyon szeretnék biossal szórakozni, hogy kikapcsoljam a parkolót a WD green 3TB on.
"Milyen HDD-t vegyek" csoport összefoglalójában úgy van feltüntetve, hogy HD sentinellel ez kivitelezhető de csak újrainditásig. Nekem ez is elég volna, mert ritkán van kikapcsolva illetve újrainditva a gép.
Valaki tudna segiteni benne, hogy hogy lehet ezt kivitelezni?
Köszönöm!

(#48002) King Unique válasza Erwinke (#48001) üzenetére


King Unique
titán

Pedig véglegesen (firmware szinten) csak úgy lehet átállítani, vagyis a wdidle3 program használatával. Van is külön topikja a témának Kritikus hiba a Western Digital Caviar Green merevlemezeiben néven.

Azt nem tudom hol írták, hogy a HDS is alkalmas erre, de az említett topik összefoglalójában nincsen ilyen infó. A programnál az APM maxra állítása csak mérsékli a fejparkolást, de firmware szinten nyilván nem nyúl bele, tehát nem is képes teljesen és véglegesen kikapcsolni. Az viszont igaz, hogy a program regisztrálatlan változatában nem állítható be pl. a 2. lépésben jelölt opció. Vagyis a program / rendszer újraindítása után érvényét veszti a beállított érték.

[ Szerkesztve ]

(#48003) Erwinke válasza King Unique (#48002) üzenetére


Erwinke
aktív tag

Amit tetszett linkelni topikját a parkolás megoldásnak abban olvastam, az utolsó bekezdésben van róla szó.
Nálam nem elérhető ez az energiatakarékos mód beállitás(szürke, nem lehet rákattolni, pedig regisztrált vagyok kulccsal). De a topikban sikerült találni másik softwares megoldást rá. Most már elvileg igy az éjszaka után egyszer sem parkolt le.
Köszönöm!

(#48004) VVoid


VVoid
aktív tag

Sziasztok, nem biztos, hogy probléma, de azért megkérdezem, hátha...
Van egy Seagate 2.5 5TB-os vinyó. Külső rackben inicializálva és formázva, a HDS a következőt mondja:

Ha jól tudom, a drive fizikai szektormérete gyárilag adott, nem módosítható, úgyhogy kissé fenntartással kezelem ezt a figyelmeztetést, de javítsatok ki, ha tévedek.
Közvetlenül SATA portra kötve, a drive tartalma nem olvasható, újra kell inicializálni. Ekkor már nem jelenik meg a HDS-ben ez a figyelmeztető szöveg. Ezután visszatéve a rackbe, a drive tartalma ismét nem olvasható, megint újra kell inicializálni. Mivel a rackben akarom használni, itt is fogom inicializálni, tudomásul véve, hogy közvetlenül SATA-ra kötve nem fogom tudni használni, illetve gondolom, más külső rackben sem. Jó lesz ez így, vagy van itt valami gubanc, amit orvosolni kellene?
Köszi.

[ Szerkesztve ]

(#48005) King Unique válasza Erwinke (#48003) üzenetére


King Unique
titán

A "Milyen HDD-t vegyek" topik az EZ és annak az összefoglalójában nem szerepel az említett módszer. De a másik topikban már valóban, viszont ott is csak említés szintjén. Egyébként az energiagazdálkodás tiltása mellett elvileg nem parkol a merevlemez, de a gyakorlatban már nem feltétlen. Tapasztaltam már, hogy pl. a beállított 254-es érték mellett is parkolt alkalmanként párat / néhányat egyik-másik típus. Illetve, ha nem futott a program, vagy másik OS alatt volt használva a háttértár (ahol nem volt beállítva), akkor visszaállt pl. a 128-as értékre.

De mindegy, ha sikerült másik szoftverrel megoldani, akkor OK.

[ Szerkesztve ]

(#48006) King Unique válasza VVoid (#48004) üzenetére


King Unique
titán

Az a HDD adatlapján fel van tüntetve, hogy az AF 512e megoldását használja. Vagyis 4096 bájtos fizikai szektorok vannak a lemezen, amiket az OS felé logikailag 512 bájtosnak mutat. Viszont, ha USB-n van csatlakoztatva a háttértár, akkor ott ez bizonyos esetekben változhat. Erről a téma topikjaiban - amiket ismersz - is volt szó több alkalommal. Legutóbb pl. ebben és ebben a hozzászólásban.

Egyébként milyen ez a merevlemez? Az ezzel foglalkozó topikban ugyan nem nagyon szokták ajánlani ezt a sorozatot, de főleg inkább a 3,5"-os modellekhez köthető tapasztalatok alapján. Aztán, hogy a 2,5"-os csak névrokon-e, vagy az is olyan, az már más dolog.

[ Módosította: Intruder2k5 ]

(#48007) zsolt1225 válasza zsolt1225 (#47986) üzenetére


zsolt1225
aktív tag

Erre valaki?

(#48008) Kékes525 válasza zsolt1225 (#48007) üzenetére


Kékes525
félisten

A SMART fülről is készíts egy képet. Az adatmezőt állítsd át decimális módra.

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#48009) Erwinke


Erwinke
aktív tag

HD sentinellel oldottam meg.
Úgy irták, hogy a "Beállitások" -> "Lemez figyelés" -> "Lemezek leállásának akadályozása" részbe csillag beirásával valószinű nem fog parkolni. És ezalatt a 24 óra alatt 1el sem lett több egyik HDDm parkolási száma(4db van belőlük). Köszönöm!

(#48010) VVoid válasza King Unique (#48006) üzenetére


VVoid
aktív tag

Köszi, nem volt időm utánaolvasni, ezért kérdeztem. Amúgy meg ST5000LM000, tudom, hogy a Barracudák nem ajánlottak, de ezt végül bevállaltam, 2.5-ösben más alternatíva nincs, fontos adatokról mindig van több másolat, úgyhogy hadd szóljon. Üdv, Vvoid

(#48011) Mazsola113


Mazsola113
csendes tag

Sziasztok, a napokban lettem macbook tulaj de a maccem nem olvasta a HDD-met.. Nos vettem egy újjat az is 1tr és azt simán felismeri... A régi gépem segítségével lepucoltam a régi hdd-ről mindent formáztam windows segítségével már ntfs és exfatra is de a mac nem olvassa sehogysem... Paragon telepítve van :( Valaki segítsen please :((

(#48012) King Unique válasza Mazsola113 (#48011) üzenetére


King Unique
titán

A macOS natívan írja és olvassa az exFAT fájlrendszert, tehát azt elvileg simán kezelnie kellene. Ahogyan az NTFS-t is natívan olvassa, illetve külső programokkal / terminál segítségével írni is tudja. Ha pedig úgyis Macen használod, akkor ennyi erővel ott is újra lehetne particionálni és formázni pl. HFS+ fájlrendszerre.

Viszont nem teljesen tiszta ez a sztori, a HDD pontos típusa, állapota, hogyan van csatlakoztatva stb. sem ismert. Illetve a Maces anomáliák megfejtéséhez pl. az Apple notebookok topik alkalmasabb lenne.

[ Szerkesztve ]

(#48013) -szabi-


-szabi-
őstag

Helló

Adott egy pár hónapos 3tb-s toshiba HDD.
Minap HDS-el megnézve 37%-os állapotban van 19 hibás és 3184 gyenge szektor miatt.
Kicsit visszaolvasva HDS felület teszt, HDD Regenerator, "chkdsk", "diskpart", "low level format" stb... többféle javaslat is van.
Mit ajánlotok ellenőrzésre, hogy kiderüljön tényleg gond van vele?
Amennyiben gond van mit tegyek a HDD-vel?

üdv
szabi

(#48014) Songo


Songo
senior tag

Sziasztok

Van egy WD60EFRX-68L0BN1 merevelmezem. Ami mostanában kicsit le van halva. van még rajta majd 400 giga hely is. de lassú. most pl pendrivera másolásnál alig 25mega olvasást produkált és akadozott. volt hangja is rendesen mint ha épp kidolgozná a belét.

Működési idő nincs még 200 nap. állapota 100% Összes indulás leállás 980.

Azt hittem töredezett de csak 2% töredezettség van rajta :S lehet még is ez? holnap lehet lefuttatom rajta.

Köszia tanácsokat.

(#48015) Doky586 válasza -szabi- (#48013) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog (1)

"Mit ajánlotok ... ?" Mentés készítését.
"Amennyiben gond van mit tegyek ..?" Kezdjél gyűjteni egy új hdd-re.. :K

[ Szerkesztve ]

(#48016) zsolt1225 válasza Kékes525 (#48008) üzenetére


zsolt1225
aktív tag

[link] Itt lesz.

(#48017) NandorHUN


NandorHUN
addikt

Sziasztok!

HDD csendesebbé tételének van valami spec. módja? :)
Jelenleg elég csendes a gépem, de kissé zavaró, hogy gyak. HDD lett az egyik leghangosabb alkatrésze az új VGA cseréje óta.

Spec. tálca vagy valami? (Bitfenix Raiden házam van)

Köszi :R

www.kamerapro.hu | FOTÓS TERMÉKEK SZÉLES VÁLASZTÉKA

(#48018) Kékes525 válasza zsolt1225 (#48016) üzenetére


Kékes525
félisten

A Sentinel szerint minden rendben van. A lemez idős, de nem annyira ami miatt ilyen tünetek lennének. Vírus ellenőrzés szerintem nem árt Milyen elsődleges védelem van? Futtasd le a HitmanPro-t, Malwarebytes Anti-Malware, Emsisoft Emergency Kit és az Adwcleaner-t. A linkek itt vannak: [link]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#48019) Kékes525 válasza NandorHUN (#48017) üzenetére


Kékes525
félisten

Igen. Ezt kell beállítani Hard Disk Sentinellel:

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#48020) NandorHUN válasza Kékes525 (#48019) üzenetére


NandorHUN
addikt

Ok, csak nekem HDD-n van a játékok nagyrésze, mivel csak 128-as SSD-m van. Teljesítményből meg nem szeretnék emiatt visszavenni. :/

www.kamerapro.hu | FOTÓS TERMÉKEK SZÉLES VÁLASZTÉKA

(#48021) Kékes525 válasza NandorHUN (#48020) üzenetére


Kékes525
félisten

Valamit valamiért. A nagy sebességtől hangosabb a hard disk. Annyit még tehetsz, hogy csendesebb, hangszigetelt házba teszed, esetleg ha rezonancia hangok vannak, akkor a felfüggesztését kell megigazítani.

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#48022) RoBos


RoBos
senior tag

Hello,

egy olyan kérdésem volna, h nemrég átálltam SSD-re, így a HDD most másodlagos háttértárnak van "használva". Vagyis gyakorlatilag nem használom a HDD-t mert minden prog az SSD-ről indul, így felfigyeltem arra, h a gép kb. 15 percenként felpörgeti a winyót, vagy épp leállítja, nem tudom pontosan.
A kérdésem is pont erre irányul, h ezek a "felpörgetések" nem fogják kinyírni a HDD-t előbb-utóbb, h most nincs használva, csak be van kötve a gépbe?! Bocsi ha hülyeséget kérdeztem! Köszi!

(#48023) King Unique válasza RoBos (#48022) üzenetére


King Unique
titán

Ha túl intenzíven csinálja, illetve az indulások / leállások száma túlságosan megszaporodik, akkor az nyilván nem éppen a legjobb. Aztán az más dolog, hogy mikor okoz ez ténylegesen problémát, pláne pl. az ilyen téren sokat bíró 2,5"-os merevlemezeknél. Erről és pl. a leállások esetleges tiltásáról stb. egy korábbi hozzászólásban volt szó.

Egyébként, ha annyira ritkán van használva a HDD, akkor ennyi erővel a gépben a SATA csatlakozó lehúzása, vagy esetleg a Windowsban a meghajtóbetűjel elvétele is opció lehet. De akár egy USB-s külső házba is át lehetne tenni és alkalmanként elővenni, ha szükség van a rajta lévő adatokra.

[ Szerkesztve ]

(#48024) Doky586 válasza RoBos (#48022) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Egy asztali gépben soha ne állítsd le a lemezeket az energiagazdálkodásban mert felesleges. Túl sok pénzt nem spórolsz a villanyszámládon (max havi 10Ft-ot) de az élettartama drasztikusan csökken a ki-be kapcsolásokkal. Van olyan hdd-m amiben már több mint 52 ezer üzemóra van (~6évnyi) de semmi baja, igaz legfeljebb havonta 1x kapcsolom ki.

[ Szerkesztve ]

(#48025) zsolt1225 válasza Kékes525 (#48018) üzenetére


zsolt1225
aktív tag

Védelem csak a windows által beépített tűzfal van. Ezeket majd mind lefuttatom és jelentkezem, hogy a hiba megszűnt-e. De gondolkodom egy Win 10 telepítésén is már lassan, mert a 8.1 kb 4-5 éve van fent.
Köszi!

(#48026) King Unique válasza Doky586 (#48024) üzenetére


King Unique
titán

Ezt a soha és drasztikusan csökken dolgot kifejthetnéd... Attól még nyilván nem fog tönkremenni egy merevlemez, mert leállt / felpörgött néhányszor. Ahogyan attól sem, ha parkolt néhányat. Ha ezek az értékek túl intenzíven növekednek és magasak, az már valóban okozhat gondot idővel. De aztán lehet éppen előbb hibásodik meg más okból, meg kezdi el termelni a hibás szektorokat stb.

[ Szerkesztve ]

(#48027) RoBos válasza Doky586 (#48024) üzenetére


RoBos
senior tag

Köszi a gyors választ, és neked is King!

Vagyis, akkor az a megoldás, h az itt lévő 20 percet írjam át nullára és akkor ennyi elég is, h ne menjen tönkre a HDD-m?!

(#48028) Kékes525 válasza zsolt1225 (#48025) üzenetére


Kékes525
félisten

Azért egy rendes védelem nem árt.

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#48029) King Unique válasza RoBos (#48027) üzenetére


King Unique
titán

Az előző választ, ha elolvastad, akkor abban benne volt, hogy hogyan kellene beállítani. Vagy, ha használsz HDS-t, akkor még jobb a lemezek leállásának akadályozása funkció. Utóbbi 2-3 másodpercenként hozzáférést intéz a lemezhez, ezáltal meggátolva annak leállását.

Egyébként most hol tart a számláló?

(#48030) zsolt1225 válasza Kékes525 (#48028) üzenetére


zsolt1225
aktív tag

Valahogy sosem volt vírusom, mindig csak olyat töltöttem le és használtam amit tudok, hogy nem vírusos illetve kisebb dolgokat ellenőrzöm virustotalon. Te melyik védelmet ajánlod megtartani? Évek óta nem használok.

(#48031) Kékes525 válasza zsolt1225 (#48030) üzenetére


Kékes525
félisten

Nem kell mindennap 10 vírus. Elég kárt tud okozni 10 évenként 1 is.
Azok közül amit ajánlottam egyet sem, mert azok nem arra valók, azok kiegészítő védelmek. Én elsődleges védelemként ESET IS használok. Gyors, kevés erőforrást köt le, megbízható, kiváló a szupportja, nagyon kevés a vakriasztása és jó találati aránnyal rendelkezik.

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#48032) Stehe


Stehe
aktív tag

Sziasztok!

Lenne egy nagy problémám: Külső USB-s WD Scorpion Blue 500HDD-t használok az adataim mentésére, és egyik nap mikor rádugtam a laptopra, kiírta, hogy az eszköz használatához formatálás szükséges. Utolsó használat hibamentes volt, illetve utána sem érte semmilyen fizikai hatás. Mi lehet a probléma, illetve van-e rá esély, hogy a rajta lévő adatok még elérhetőek legyenek? Köszi előre is!

(#48033) King Unique válasza Stehe (#48032) üzenetére


King Unique
titán

Ilyen általában akkor szokott lenni, ha sérült a kötet és RAW lett. Tehát a lemezkezelőt kellene megnézni. Ha ez a helyzet, akkor az szívás. Ha másik gépen, illetve másik OS alatt szintén, akkor meg pláne. De ilyenkor sincs veszve minden, mert pl. Windows alatt jó esetben adatmentő programokkal (példa) hozzá lehet férni és le lehet menteni a tartalmát. Amit értelemszerűen egy másik fizikai lemezre kell, majd utána újraparticionálni az eredeti meghajtót, aztán végül visszamásolni rá a fájlokat. Ugyan időigényes, de otthoni környezetben ez a biztos megoldás.

Persze előtte nem árt ellenőrizni a külső meghajtó állapotát pl. a HDS programmal! Ha OK, akkor akár mehet is a mentés. De, ha problémás az állapota, akkor az eredeti meghajtóról lemezképet / fizikai másolatot szoktak készíteni másik fizikai lemezre. Majd aztán az utóbbit tovább nyúzni, arról menteni. Vagy adatmentő szakemberhez elvinni, mert ilyenkor nyilván az a legbiztosabb megoldás.

[ Szerkesztve ]

(#48034) Stehe válasza King Unique (#48033) üzenetére


Stehe
aktív tag

Köszi a választ!

Jó volt a tipped, RAW lett a lemezkezelőben a státusza...

A HDS teljesítményre 100%-ot ír, kondícióra 74%-ot az alábbi kommenttel:

"A lemez felületén található 42 gyenge szektor, mely(ek) későbbi használat során áthelyezésre kerülhet(nek).
Ezen a ponton a merevlemez garanciális cseréje még nem lehetséges, csak ha a kondíció tovább csökken.
Ajánlatos a merevlemez naplójának bizonyos időközönkénti figyelése. A program itt tárolja az esetlegesen előforduló újabb problémákat.

Ajánlatos a lemez állapotának folyamatos ellenőrzése."

Rövid öntetszt ellenőrzés leállt sikertelen olvasó egység hibája miatt.

Kipróbálok egy általad ajánlatt mentőszoftvert, hátha...

(#48035) King Unique válasza Stehe (#48034) üzenetére


King Unique
titán

Mivel problémás a merevlemez állapota, ezért az előző válasz második bekezdésében említett dolgok érvényesek! Ha már a rövid önteszt sem fut le, akkor meg pláne!

A lemezkép / fizikai másolat csak 1x olvassa végig a felületet, ellenben az adatmentő program 2x (szkennelés + mentés). Utóbbi nyilván nagyobb megterhelést jelent a merevlemeznek. Aminek, ha közben tovább romlik az állapota, akkor az megint szívás és tovább csökkenhet a mentés esélye. Tehát most kellene megfontolni a dolgot és mérlegelni!

[ Szerkesztve ]

(#48036) Stehe válasza King Unique (#48035) üzenetére


Stehe
aktív tag

Köszi! Lemezképet milyen programmal érdemes lementeni?

(#48037) pellesmartin


pellesmartin
tag

Hello! Ma a C-ről szerettem volna szabad területet áthelyezni a D-re, Easeus partition managerrel,a C ből sikeresen leszedtem 100Gb-ot,lett is 100gb fel nem használt terület,de mikor a D-hez adnám nem engedi. Elsődleges/logikai meghajtó baj van,de nem nagyon értem hogy mi.A C az elsődleges,a D is az volt,átkonvertáltam logikaira de úgysem engedte.:( Mi a megoldás?

(#48038) King Unique válasza Stehe (#48036) üzenetére


King Unique
titán

Ha otthon, Windows alatt akarod megoldani és utólag pl. GDB-vel fog történni a mentés, akkor előtte lemezképet az is tud készíteni .img formátumban. Fizikai másolatot meg pl. a HDD Raw Copy Tool, ami lehet célszerűbb lenne.

Viszont ezeknél összesen 2 db háttértárra lesz szükség. Tehát 1, amire az eredetiről a másolat történik és + 1 másik, amire az adatok tényleges lementése. Valamint az eredetihez képest legalább ugyanakkora, vagy inkább nagyobb tárolókapacitású meghajtók kellenek. Továbbá pl. a fizikai másolat készítésénél a célmeghajtón ne legyen semmilyen fontos adat, mert azt eleve törli a program!

[ Szerkesztve ]

(#48039) Stehe válasza King Unique (#48038) üzenetére


Stehe
aktív tag

Köszönöm a segítséget, végül az Ease US progi elsőre megtalálta a fájlokat, és ami fontos volt le is tudtam menteni! Ezer hála utólag is!!!!!

Már csak egy kérdésem van: Ezt a vinyót dobjam ki a kukába, vagy van esély arra hogy még lehessen használni újraformázás után? PL. ideiglenes vinyónak, amire átmásolom a nézni tervezett filmeket, és nem baj, ha egyszer megáll...

(#48040) King Unique válasza pellesmartin (#48037) üzenetére


King Unique
titán

A Windows lemezkezelője csak akkor tudná alaplemezként kiterjeszteni a D-t, ha a nem lefoglalt terület közvetlenül utána lenne. Máskülönben erővel dinamikus lemezt akarna csinálni belőle. Tehát ezt alaplemezként megoldani csak külső particionáló programokkal lehet.

Viszont ez az elsődleges / logikai partíció probléma nem teljesen világos, screenshotot sem mutattál róla. Ha a C mellett a D is tényleg elsődleges, akkor utóbbit teljesen felesleges volt átkonvertálni logikaira. Illetve létezik más particionáló program is Windowsra, mint pl. az AOMEI és a MiniTool.

[ Szerkesztve ]

(#48041) King Unique válasza Stehe (#48039) üzenetére


King Unique
titán

Hát ez gyorsan ment. :D Ennyi idő alatt egy 500 GB-os háttértárnál sem nagyon fut le a deep scan, tehát gondolom csak gyorskeresés lehetett. Illetve csak a tartalom egy része lett lementve, nem minden. Ha még jól olvasható Windows alatt a meghajtó, akkor ilyenkor ez is valóban működhet. De egy teljes mentésnél inkább az előző válaszokban említett módszer a biztosabb megoldás.

Újraparticionálás után technikailag elvileg lehetne tovább használnia a külső HDD-t, de fontos adatokat én ezen már nem tárolnék. Filmek tárolására (másodpéldány) és visszanézésére talán még megfelelhet, aztán megy, ameddig megy... De amúgy egy 500 GB - 1 TB belső / külső merevlemez sem különösebben drága manapság, ha egy megfelelő állapotú háttértár kellene.

[ Szerkesztve ]

(#48042) Stehe válasza King Unique (#48041) üzenetére


Stehe
aktív tag

Először lement a quick scan, aztán indult a deep scan, de kb. 10 perc után már láttam azokat a mappákat, amiket le szeretnék menteni. Így leállítottam a scant és lementettem a fontos mappákat. Kipróbáltam, és a fájlko működnek, szerencsére a fájlnév is megmaradt. Régebben találkoztam olyan progival, ami ugyan lementette a fájlokat de átnevezte őket...

Lassan ki kell majd találnom egy megbízható megoldást a fájlok tárolására, mert egyre több az anyag. Jelenleg a Googletól bérlek havi 100Gb-ot, de ez már nem elég, a havi 1Tb ára pedig elég borsos, úgyhogy hosszabb távon gondolkodva vsz. egy NAS megoldás lesz a megfelelő tükrözéssel...

(#48043) NandorHUN válasza Kékes525 (#48021) üzenetére


NandorHUN
addikt

Megnéztem, de akusztikai jellemzőknél azt írja a progi, hogy "Nincs támogatva".
És pipa is hiányzik.

www.kamerapro.hu | FOTÓS TERMÉKEK SZÉLES VÁLASZTÉKA

(#48044) Kékes525 válasza NandorHUN (#48043) üzenetére


Kékes525
félisten

Akkor marad a hardver javítása, amit írtam.

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#48045) -szabi-


-szabi-
őstag

Hi

HDS kondíció értékelését milyen másik programmal érdemes ellenőrizni?

üdv

(#48046) pellesmartin válasza King Unique (#48040) üzenetére


pellesmartin
tag


Itt egy kép az EaseUS-ról.Így már tudtok segíteni?:)

[ Szerkesztve ]

(#48047) King Unique válasza pellesmartin (#48046) üzenetére


King Unique
titán

Tehát MBR lemezről van szó. Annál max. 4 db elsődleges partíció lehet, vagy pl. 3 db elsődleges és egy kiterjesztetten belül több logikai partíció. Szóval nálad is ezért van ez a katyvasz.

Egyébként az a 480 MB-os NTFS partíció az micsoda?
Mert az látszik, hogy Legacy BIOS módban lett telepítve a Windows és az 500 MB-os rendszer számára fenntartott partíció is megvan. De ez a 480 MB-os valami helyreállítási partíció, vagy csak egy korábbi telepítés "maradéka" és amúgy nem használja a rendszer?

A particionáló programban a D-nél a kiterjesztést nem próbáltad a nem lefoglalt területtel, vagy nem engedi? Ha nem, lehet a 2 logikai közé ékelődött elsődleges partíció a gondja. De azért érdemes ránézni más hasonló programmal is, mint az az előző válaszban már említve volt. Ugyanis a téma topikjában korábban volt olyan eset, ahol ez a program szintén nem engedett / tudott megcsinálni egy ilyen műveletet, ellenben egy másik igen. Példa: [link], [link].

Azt meg gondolom nem kell mondani, hogy egy rendszerlemezen lévő partíciók machinálásakor nem árt fokozottan óvatosnak lenni! Sőt, szükség esetén előtte a fontos adatokról és akár magáról a rendszerről is biztonsági másolatot készíteni. Utóbbi célra bevált program pl. a Macrium Reflect, amivel a rendszerpartíció mellett akár az adatpartíciók is lementhetők egy lemezképfájlba.

[ Szerkesztve ]

(#48048) pellesmartin válasza King Unique (#48047) üzenetére


pellesmartin
tag

A 480MB-os particióra azt hittem hogy az is egy helyreállítási partició(az is,csak régebbi telepítésből)
Most ahogy azt töröltem,már engedi egyszerűen áthúzni a D-re a tárhelyet!
Nem tudtam hogy MBR lemezen,max 4 elsődleges lehet,eddig mindig GPT-t használtam,de telepítéskor megint volt valami katyvasz,és ezért lett MBR.
Köszönöm a segítséget! :R :R :R

(#48049) King Unique válasza pellesmartin (#48048) üzenetére


King Unique
titán

Ha csak egy korábbi telepítés maradéka volt, akkor nyilván felesleges és lehet törölni. Ez lett volna a következő javaslat. Aztán amúgy másik particionáló program lehet megcsinálta volna így is, mert a linkelt példánál is hasonló volt e helyzet. De mindegy, az a lényeg, hogy sikerült megoldanod.

Egyébként, ha UEFI-s gépről van szó, akkor célszerűbb lett volna a Windows 10-et is annak megfelelőn telepíteni, pláne ha eddig is úgy szoktad. De akár utólag is meg lehet oldani a telepítés teljes átkonvertálását, mert a 1703-as verzióban megjelent MBR2GPT eszköz adatvesztés nélkül megcsinálja. Íme egy konkrét példa innen a fórumról. Persze nem kötelező megcsinálni, pláne ha most Legacy módban minden OK. De, ha a jövőben igény lenne rá, akkor a Windows 10-nél könnyen meg lehet oldani.

Szívesen!

[ Szerkesztve ]

(#48050) Songo válasza Songo (#48014) üzenetére


Songo
senior tag

Sziasztok erre valami tipp javaslat?

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.