Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#47401) Jarod1 válasza vilmaboy (#47400) üzenetére


Jarod1
addikt

fejhiba lehet kattogás alapján, csökkentett módba se indul?
esetleg bbotolni valami pendrive ról és valami winyó repair programot ráereszteni.

(#47402) Rolee87


Rolee87
tag

Sziasztok!
Adott egy a képen látható winyó .Probléma hogy van egy usb-s rack-em amivel eddig laptopra dugtam vele több winyót,működött mint egy pendrive,viszont ezt a winyót sehogy sem sikerül működésre bírnom.Bedugom,a tipusát kiis irja hogy használatra kész,még egy webkamera ikont is kap az eszközöknél,de nem látszik mint winchester.Egy régi 775-ös asztali gépbe rendesen berakva pedig mintha nem is lenne,bios sehogy sem látja.
Felpörög minden hiba nélkül,halk is de semmi életjel.Lehetséges hogy elektronika gondja van,vagy én csinálok rosszul valamit?

(#47403) King Unique válasza Rolee87 (#47402) üzenetére


King Unique
titán

Ez egy 3,5"-os HDD és gondolom olyan külső házba van téve. Mert egy 2,5"-osban, csak USB-ról nyilván nem fog elindulni, mivel 12 V kell neki. Bár ott van az USB 3.1 Gen 2 és vannak pl. ilyen megoldások is, meg jön majd az USB 3.2, de ez már más téma.

Ha a külső ház a többi HDD-vel megfelelően működik, akkor nem valószínű annak hibája. Illetve a Windows magát a külső házat elvileg üresen is felismeri és telepíti hozzá az eszközillesztőt. Viszont, ha ezt a HDD-t még SATA-n sem ismeri fel sem a BIOS, sem az OS, akkor inkább azzal lehet valami gond.

[ Szerkesztve ]

(#47404) Valpapa


Valpapa
újonc

Sziasztok!
2 db WD RED 2TB 64MB SATA3 (WD20EFRX) típusú HDD üzemel a rendszeremben és először az egyik, és most már a másik is nem enged másolni rá file-okat.
'Disk is full' üzenettel jelentkezik miközben az egyiken 280GB a másikon 130GB hely van. Egyik sem rendszerlemez, arra egy külön SSD szolgál és arra gond nélkül lehet írni továbbra is.
Ha például felmásolok anyagot az SSD-re majd onnan a HDD-re néha engedi néha nem. Pl. most engedett kb 50GB-t átrakni majd a hátralevő 10GB-t nem tudta mert 'megtelt a lemez'.
Most még projekt file-t sem enged menteni amin épp dolgozom.
Korábban már volt ez a probléma, de elmúlt és újra működött az érintett lemez. Ma a testvére is elkezdte.
Checkdisk szerint baj van a lemezzel és 'zárjam be a párbeszéd panelt és kezdjem el a javítást' üzenettel leráz, azt nem mondja, hogy pontosan hogyan is kéne javítani. Karbantartó nem lát hibát, nem töredezett.
HD Sentinel progi hibátlannak látja mindkét drive-t és 100% kapacitásúnak mondja, illetve látja is a szabad tárhelyeket.
De továbbra sem tudok másolni rájuk...
Van valakinek tapasztalata/tudása a problémában?
Nagyon köszönök minden segítséget.
Üdv,
Val

(#47405) Rolee87 válasza King Unique (#47403) üzenetére


Rolee87
tag

Igen,ez egy 3,5-ös asztali,és igen van külső tápja a rack-nek.
Sajnos sima sata se megy,természetesen más winyók működnek mind a rack-ben,mind a gépben.
Gondoltam ennek a winyónak van valami speckó elvárása vagy bios beállítása.

Létezik hogy az elektronika halt meg rajta?Esetleg nincs valakinek elfekvőbe hozzá?
(st2000dl003) :R

(#47406) chungee


chungee
addikt

Estét!

Mennyire kell komolyan venni azt a 87nap élettartamot:F Netezős torrentezős gépről lenne szó szal nem lenne akkora tragédia. De mégis majd ne érjen meglepetés.

[link]

[ Szerkesztve ]

(#47407) SP4C3 válasza chungee (#47406) üzenetére


SP4C3
veterán

Rossz adatkábel szétqrta a s.m.a.r.t-ot, mivel nincs gyenge/rossz sector, így nyugodtan használnám a helyedben. Amit ott ír, hogy XX nap, azt meg nem kell komolyan venni, kb annyira reális, mint egy horoszkóp.

-JNA- Yugoslav National Army // ⍟T-34-85⍟ // MSI H81M-P33 / Intel Xeon E3-1220 v3 @ 3.5GHz / 16GB DDR3 @ 1600MHz / Gigabyte RX470 4GB. sp4c3.speedtestcustom.com

(#47408) Doky586 válasza SP4C3 (#47407) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

A horoszkóp jóslatai mindig beteljesülnek.. :D

(#47409) liksoft válasza Rolee87 (#47405) üzenetére


liksoft
nagyúr

Szerintem a firmware bolondult meg rajta. Ha igen, akkor adatmentéses eszközökkel szakember a mentés idejére életet tud esetleg lehelni bele, de működő HDD-t ne várj tőle. Ha nincs fontos adat rajta, fájó szívvel mondanék búcsút neki.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#47410) Rolee87 válasza liksoft (#47409) üzenetére


Rolee87
tag

igen,melegszik is nagyon ugyhogy kuka....

(#47411) Rolee87 válasza liksoft (#47409) üzenetére


Rolee87
tag

Meg utánakeresve láttam hogy lehet rendelni külön elektronikát nemis vészes áron,de a bios chipet ha minden igaz átkell cserélni a régi lapról,szóval elég komplikált nem ér annyit az egész.

(#47412) Bimbi_Boy


Bimbi_Boy
csendes tag

Sziasztok!

volna egy olyan problémám, hogy van egy rendszer SSD amiről nem hajlandó bootolni a gép, :W
valamiért átírodott RAW-ba partició, illetve az egész lemezt annak mutatja, pedig másik gépben, meg partició kezelő progikban látni, hogy ott van a 3 szokásos partició, ami szokott lenni win7 esetén,

mivel, s hogy lehetne ezt visszaállítani, adat vesztés nélkül?, hogy utána újra vissza rakva a gépbe bootoljon is róla a rendszer?

Bimbi

(#47413) King Unique válasza Bimbi_Boy (#47412) üzenetére


King Unique
titán

Ha még csak a bootolás csesződik el, akkor azt rendszerint viszonylag könnyen helyre lehet állítani (csak példa). De ugye jellemzően megint nincsen túl sok konkrét infó megadva... Se a hardverek pontos típusa, se a boot mód, se a pontos történtek stb. nem ismertek, max. annyi, hogy RAW, SSD és W7.

Viszont, ha már a lemezen, illetve a partícióknál RAW kötet van, akkor az problémás...Ha fontos adatok vannak azon az SSD-n, akkor lehet nem ártana először azokat lementeni róla! Tehát semmi piszkálás, nem állítunk vissza, nem particionáljuk újra, nem formázzuk stb., hanem csak olvasunk róla és lementjük az adatokat! Nemrég egy némileg hasonló esetnél pont itt rontotta el az illető és azóta is csak a probléma van vele, mármint az adatok visszanyerésével. Ha megvolt az adatmentés, akkor utána legtisztább lenne újratelepíteni a Windowst, majd visszamásolni az adatokat. De mondjuk előtte azért az SSD, a SATA kábelek stb. állapotát sem ártana valahogyan lecsekkolni, hogy azokkal nincs-e esetleg valami gond!

Egyébként lehetne időközönként mentést készíteni a rendszerről, illetve a szükséges partícióról pl. a Macrium Reflect program segítségével. Sőt, eleve javasolt lenne! Aztán, ha legközelebb netán újra ilyen gond lenne, akkor a mentésből néhány perc alatt vissza lehetne állítani az eredeti állapotot.

[ Szerkesztve ]

(#47414) Bimbi_Boy válasza King Unique (#47413) üzenetére


Bimbi_Boy
csendes tag

Gigabyte Z77X-UD4H
i7-3770
Kingston ram
OCZ vertex4 256GB

a story az, hogy nem akart bootolni a gép, már a BIOS is be volt lassulva,
ha beléptem a biosba szét volt esve a kép, (csatolom)
aztán hagytam a francba, elkezdtem dolgozni egy másik gépen,
mire cc 40 perc múlva hoppácska betöltödött a gép,
gyorsan körbe nézetem, mentettem ezt-azt,
de érdekes mód az ablakok mozgása, és minden grafikai mozgás, ilyen tempóval ment: https://goo.gl/photos/15qVcPgbd7ZLaNLb9

lefuttatam a prime95-öt, ram - CPU rendben,

aztán próbáltam a win telepítőről is a repairt de az valami error dobott, lehet addigra pont már elqrodott a partició, nem tudom, utána kicseréltem az alaplapot, mondván, hogy a bios a fof, a mellékelt ábra szerint, mivel a teszt progik a ramot cput rendben találták, (más nincs a gépben)

kicseréltem az alaplapot (vettem jó drágán egy másik Z77 chipsettes alaplapot) és láss csodát, ugyanaz a szétesett kép fogadott, vazgec!, szóval egyszer betöltődött a windodo a cserélt lappal, de miután telepítettem a LAN és az Audiót, többet nem akart betöltődni, valahogy elkeveredtem még a gigabyte xpress recovery2 progijába, de az sem csinált semmit vele, mert azt állította, hogy nincs elég hely a recovery folyamat lefuttatására, és aztán enniy,

cimbinél működött a vinyó, ott lementettük ami kellett, de ahogy visszarakom az eredeti helyére, csak ez a RAW file struktúrát mutatja,, ,

ja és visszaraktam a régi deszkát, mert mint kiderült a prociban az IGX romlott el (1%) és beraktam egy VGA-t s azóta a bios képépt is látom, (juhé)

szóvel ez a rövid történet, erre szeretnék valami megoldást, anélkül, hogy újra kelljen rakni a rendeszert,
mert a használt progik és annak konfigjai nagyon körülményesek,

sziasztok,
b

Bimbi

(#47415) King Unique válasza Bimbi_Boy (#47414) üzenetére


King Unique
titán

"cimbinél működött a vinyó, ott lementettük ami kellett, de ahogy visszarakom az eredeti helyére, csak ez a RAW file struktúrát mutatja"

Mármint az SSD gondolom. Illetve ott nem volt RAW, hanem minden partíció teljesen OK, mindegyik NTFS, netán még a Windows is bootolt? Az SSD a HDS szerint rendben volt, a firmware OK rajta? Ha igen, akkor ott lehetett volna az előző válaszban említett programmal egy lemezképfájlt készíteni a partíciókról. Majd az eredeti gépen az SSD törlése után azt visszaállítani rá. Mivel, ha az eredeti gépben az SSD-ről továbbra sem bootol a Windows és a telepítőben a javítás sem használt, valamint továbbra is RAW minden partíció, akkor az előbbi megoldáson és az újratelepítésen kívül nem nagyon marad más opció... Na persze lehet ellenőrizni pl. a SATA csatlakozást, bekötni az SSD-t másik portra másik kábellel, ellenőrizni a többi hardverelemet, a BIOS-t stb.

Ha a másik gépen már sikerült minden adatot lementeni, akkor az a lépés értelemszerűen kihagyható. Mert amúgy nyilván az lett volna az eredeti hardverkörnyezetben is az első.

[ Szerkesztve ]

(#47416) Ganz-[HUN]


Ganz-[HUN]
addikt

Helló!
Időzített bomba?
Már rendeltünk a helyére egy firecuda-t.

[ Szerkesztve ]

Furry /// Psszt, srácok, kértek egy kis szocializmust? - egy random ember a '18-as öszi mondoconon /// ThinkPad T480s, T60 15" FlexView IPS SXGA+ /// Asus P9X79-E WS, Xeon E5-1620v2, Noctua NH-D14, 980Ti, Sony DTC-ZE700 DAT, MX Master 2S, Shure SRH-440A, OLED ToTK Switch

(#47417) Kékes525 válasza Ganz-[HUN] (#47416) üzenetére


Kékes525
félisten

A SMART fület jó lenne látni decimális beállításban.

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#47418) SP4C3 válasza Ganz-[HUN] (#47416) üzenetére


SP4C3
veterán

Ja, a chkdsk lefutott 1307 alkalommal meg 40 sector lóg a levegőben. Ments le róla mindent és formázd le (nem gyors format), utána nézd meg a kondícióját. ;)

-JNA- Yugoslav National Army // ⍟T-34-85⍟ // MSI H81M-P33 / Intel Xeon E3-1220 v3 @ 3.5GHz / 16GB DDR3 @ 1600MHz / Gigabyte RX470 4GB. sp4c3.speedtestcustom.com

(#47419) Kékes525 válasza SP4C3 (#47418) üzenetére


Kékes525
félisten

Ez nem mond semmit. Ilyenkor ideglenesen megjavulhatnak a gyenge szektorok, de rövid időn belül ismét kezdődik elölről az egész.

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#47420) SP4C3 válasza Kékes525 (#47419) üzenetére


SP4C3
veterán

Vagy megjelöli bad-sectorként... Ha format után visszajönnek, akkor a lemez kuka.

-JNA- Yugoslav National Army // ⍟T-34-85⍟ // MSI H81M-P33 / Intel Xeon E3-1220 v3 @ 3.5GHz / 16GB DDR3 @ 1600MHz / Gigabyte RX470 4GB. sp4c3.speedtestcustom.com

(#47421) Kékes525 válasza SP4C3 (#47420) üzenetére


Kékes525
félisten

Ez viszont igaz. :K

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#47422) Ganz-[HUN] válasza Kékes525 (#47421) üzenetére


Ganz-[HUN]
addikt

Nos... HDTune lefutott rajta, gyanús szektorok megmaradtak sőt ca. kétszázzal több lett, viszont a gyengéknek a fele eltűnt. voltak részek ahol 10 megával olvasott. :Y

Elősztori: Böngészem a webet, és egyszer csak lefagy a gép. Nem nyit meg semmit. kb 5p múlva írta ki CtrlAltDel hatására hogy biztonsági beállítások betöltése vagy mi. A HDD click of death szerű hangokat adott ki. Restart után a windows nem indult, csak sokadik indításra. Azóta stabil(nak mondható). Utána raktam fel a HDS-t, de előtte lementettem egy jó adag adatot linuxal, de pár dolgot nem sikerült mert nem olvasta a lemezt, vagy csak nagyon lassan. Egy JPEG képet fél óráig másolt.

[ Szerkesztve ]

Furry /// Psszt, srácok, kértek egy kis szocializmust? - egy random ember a '18-as öszi mondoconon /// ThinkPad T480s, T60 15" FlexView IPS SXGA+ /// Asus P9X79-E WS, Xeon E5-1620v2, Noctua NH-D14, 980Ti, Sony DTC-ZE700 DAT, MX Master 2S, Shure SRH-440A, OLED ToTK Switch

(#47423) Kékes525 válasza Ganz-[HUN] (#47422) üzenetére


Kékes525
félisten

A SMART fület jó lenne látni decimális beállításban.

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#47424) dodopek


dodopek
addikt

Sziasztok!
Adott egy külső HDD, aminek 3-4 mappája 0 kb kiterjesztésű file-lá változott (hogy hogyan, azt nem tudom, én már csak a baj után kaptam meg). A bennük lévő file-okat látja a EaseUS data recovery trial, de jobban szeretném az eredeti, mappákra tagolt állapotot visszaállítani, sem mint valahogy kimenteni a dolgokat. Van valami lehetőség, hogy az eddig mappa file-ok attribútumait visszaállítsam az eredeti állapotba?
Előre is köszönöm a segítséget!

(#47425) Ganz-[HUN] válasza Kékes525 (#47423) üzenetére


Ganz-[HUN]
addikt

Ha nem felejtem el du. (később) meglesz

Furry /// Psszt, srácok, kértek egy kis szocializmust? - egy random ember a '18-as öszi mondoconon /// ThinkPad T480s, T60 15" FlexView IPS SXGA+ /// Asus P9X79-E WS, Xeon E5-1620v2, Noctua NH-D14, 980Ti, Sony DTC-ZE700 DAT, MX Master 2S, Shure SRH-440A, OLED ToTK Switch

(#47426) King Unique válasza dodopek (#47424) üzenetére


King Unique
titán

Lehet nem választották le rendesen, vagy fájlműveletek közben hirtelen megszakadt a tápellátás stb. és azért sérültek a mappák és a fájlok. Illetve a Windows csatlakoztatáskor javítani akarta a meghajtót és esetleg a CHKDSK cseszte el. Ha r = 1 userek használták, akkor meg ki tudja mi minden történt vele...

Ha már az adatmentő program megtalálta a fájlokat, akkor nem lenne célszerűbb lementeni őket és utána visszamásolni? Persze akkor, ha a külső meghajtó állapota (HDS) engedi, illetve nyilván teljes keresés (deep scan) után. Jó esetben a fájlnevek és az eredeti mappaszerkezet is megmarad. Vagy esetedben azokat teljes keresés után nem mutatja a program és egyéb mappákban van szétszórva minden? Másik opció a CHKDSK lehet, de az ahogyan megoldhat ilyen problémákat, úgy előfordulhat az ellenkezője is! Éppen ezért a biztonságosabb megoldás az adatmentés lenne.

Egyébként, mivel ez a kérdés inkább adatmentéses téma, mintsem kifejezetten HDD probléma, ezért az Adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topikban lett volna célszerűbb feltenni.

[ Szerkesztve ]

(#47427) Bimbi_Boy válasza King Unique (#47415) üzenetére


Bimbi_Boy
csendes tag

köszi, unique king!

Bimbi

(#47428) Ganz-[HUN] válasza Kékes525 (#47423) üzenetére


Ganz-[HUN]
addikt

Furry /// Psszt, srácok, kértek egy kis szocializmust? - egy random ember a '18-as öszi mondoconon /// ThinkPad T480s, T60 15" FlexView IPS SXGA+ /// Asus P9X79-E WS, Xeon E5-1620v2, Noctua NH-D14, 980Ti, Sony DTC-ZE700 DAT, MX Master 2S, Shure SRH-440A, OLED ToTK Switch

(#47429) Kékes525 válasza Ganz-[HUN] (#47428) üzenetére


Kékes525
félisten

Hihetünk a S.M.A.R.T. - nak ?

"196 Reallocation Event Count Áthelyezési kísérletek száma
A tartalék területre indított áthelyezések (sikeres és sikertelen) száma.
Kritikus attribútum
197 Current Pending Sector Count Függőben lévő szektorok száma
A gyenge szektorok mennyisége, melyek áthelyezésre kerülhetnek.
Kritikus attribútum"

Gondoskodni kell a napi mentésekről és jól tetted, hogy az utódjáról is gondoskodtál.

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#47430) Doky586 válasza Ganz-[HUN] (#47428) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Csak azt nem értem hogy honnan szeditek ezeket az őskori programverziókat..?
Aztán csodálkozol hogy a win98-ra tervezett program hülyeséget mutat win 8-10 en..

(#47431) Ganz-[HUN] válasza Doky586 (#47430) üzenetére


Ganz-[HUN]
addikt

Ez volt letöltve

Köszi mindenkinek

Furry /// Psszt, srácok, kértek egy kis szocializmust? - egy random ember a '18-as öszi mondoconon /// ThinkPad T480s, T60 15" FlexView IPS SXGA+ /// Asus P9X79-E WS, Xeon E5-1620v2, Noctua NH-D14, 980Ti, Sony DTC-ZE700 DAT, MX Master 2S, Shure SRH-440A, OLED ToTK Switch

(#47432) batai15


batai15
félisten

Sziasztok !remélem jó helyre írok :
Szóval hogy lehetne meg állapítani hogy a vinyo a rossz ?,
Probléma : már párszor elő fordult hogy letöltött filmek nézés közbe kifagynak , át kell ugrani azt a részt valamint volt már olyan is hogy usbre nem tudta felmasolni a filmet. Ebből én vinyora gondolok .

(#47433) Kékes525 válasza batai15 (#47432) üzenetére


Kékes525
félisten

SMART értékek nyomon követésével. A legjobb ebben a Hard Disk Sentinel

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#47434) pjen válasza batai15 (#47432) üzenetére


pjen
félisten

Ugyanazt a filmet,ugyanonnan nem tudod egy másik HDD re leszedni?Hátha a film hibás?

(#47435) batai15 válasza pjen (#47434) üzenetére


batai15
félisten

nem néztem, de 3-4 filmel volt ugyan ez szóval nem hiszem hogy azok a hibásak.. 51 %ír kondíciónak a hd sentinel .

(#47436) pjen válasza batai15 (#47435) üzenetére


pjen
félisten

Hát az 51% nem túl biztató.

(#47437) HELLAFLUSH


HELLAFLUSH
őstag

sziasztok!
pár hete vettem egy TOSHIBA DT01ACA200 Sata3-as HDD-t és a hőfök van, hogy 42°C-ra emelekedik de inkább 40-41en tartja magát, pedig elég jól szellőzik a gép és van benne 5db rendszerhűtő venti is, HDD-re felszerelhető ventivel ezt a hőfokot tudnám csökkenteni? vagy esetleg vigyem vissza gariztatni?

(#47438) abdulka1 válasza HELLAFLUSH (#47437) üzenetére


abdulka1
őstag

Szia!

30°C körüli szoba hőmérsékleten, sokkal alacsonyabb hőfokra ne számíts. Egyébként az a 40 körüli érték még bőven a működési határon belül van.


Forrás:[link]

Az, hogy 5 venti van a házban még nem garancia a jó szellőzésre. Olvasgass a hűtős topikokban, biztosan találsz okos ötleteket a ventilátorok elhelyezésével kapcsolatban. A HDD hűtővel csökkentheted ezt a hőmérsékletet, de az is csak akkor igazán hatékony, ha van megfelelő friss levegő utánpótlás.

Túlnyomást kell létrehozni úgy, hogy a beáramló levegő mennyisége nagyobb legyen mint a kifúvó venti(k) által megmozgatott. Érdemes, ha lehet előre 2-3 befúvó venti, illetve hátra 1 kifúvó. A tetőre nem biztos, hogy érdemes tenni mert a proci hűtő elől is elszívhatja a friss levegőt. De ezek csak tippek, ezért érdemes kipróbálni több variációt illetve a biosban/uefi -ben játszani picit a fordulatszámokkal, amennyiben a ventilátorok ezt lehetővé teszik.

[ Szerkesztve ]

Nem az számít, hogy veszítesz vagy győzöl, az számít hogy ÉN veszítek-e vagy győzök.

(#47439) Blackhole13


Blackhole13
senior tag

'Unexpected store exception'-re win10 alatt keresnék megoldást. Annyit tudtam meg, hogy vagy hdd, vagy hdd vezérlő, vagy hiányos tápellátás okozhatja.
Tudnátok segíteni, hogy valamilyen diagnosztikai programmal mit kellene keressek, hogy kiderüljön az ok?

(#47440) Kékes525 válasza Blackhole13 (#47439) üzenetére


Kékes525
félisten

Olyan program nincs, ami pontosan megmondja, hogy mi a baj. A driver hibát driver cserével tudod lecsekkolni, a táphibát, ami lehet tápkábel hiba is, szintén cserékkel. A HDD-t pedig SMART programokkal. SOLVED: Unexpected Store Exception in Windows 10, 'Unexpected store exception' win10 solution

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#47441) kovi831


kovi831
aktív tag

Sziasztok!

Olyan problémám van, hogy mikor egy vagy több filmet letöltök(hd720p) elmosódik a képe vagy összevissza akadozik a kép, mintha hiányozna pár byte a filmből.Ahogy olvastama topicot pár hozzászólással feljebb láttam, hogy másnak is ilyen problémája van HDD-vel.Én is azt gyanítom, hogy a WD 1 terrás merevlemz lehet a ludas.

Csak az a különbség a "kolléga" HDD kondíciója 51% körül volt. Az enyém meg 100%-os, több olvasás tesztet is lefutattam, de semmit nem találtam. De ha rendszer SSD-re töltök le hd filmet azok normálisan játszhatóak.
Olyan is volt, hogy az egyik filmet a vinyóról próbáltam átmásolni külső merevlemezre és megakadt, kíírta hogy vegyem le az írásvédettséget(mikor a TC másolása 70-90% körül áll).

Qbittorentet használok és több fájt leellenőriztem vele és olyanokat mutat mintha csak fájl fel vagy a 70%-a lenne letöltbe. A torrent I/O hibát ír ki.

Van egy tartalék 400Gb-os lemezem amivel kicserélem a WD lemezt.
Csak azt nem értem hogy a HDsentinel(pro) miért nem veszi észre hogy valami nem stimmel?
(Előfordult egy párszor hogy áramszünet miatt a win7 ellenőrizte a gépet és elkezdte javítani. - ez okozhat ilyen hibát?)

Szerk.

A vinyó hűtve van ventivel, 38 foknál nem ment eddig feljebb.De már lassan 8-10 éves lesz és sokat ment eddig...stb
Persze ez a probléma addig nem jelntkezett míg nem kezdett el betelni teljesen adattal.Olyan 50-60 szabad gigabítnál vettem észre.

[ Szerkesztve ]

(#47442) Kékes525 válasza kovi831 (#47441) üzenetére


Kékes525
félisten

Milyen HDD, hány éves, SMART értékek milyenek? Ha olvastál hozzászólásokat akkor láthattad, hogy miket kell megadnod ahhoz, hogy egyáltalán mondhasson valaki a problémádra valamit.

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#47443) Thermaltake


Thermaltake
tag

Üdv Fórumtársak!

WD Elemetns 3,5" 500GB méretű külső vinyómat, melyről évek óta filmet nézek tv-re kötött médialejátszóval...ki szeretném cserélni a benne levő HDD-t mivel a Hard Disk Sentinel ~ 14% os működést ír ki...sajnos tele van hibákkal. (van hogy a hibás szektorokra másolt filmek leállnak, nem olvasható, stb....)
Az adatok felmásoltam a pc-re... szereztem 1db 500GB-os Samsung SATAII hdd-t.
Sikerült szétbontanom ez alapján a külső meghajtót.
majd leválasztani róla, a benne levő WD HDD-t.
Rákötöttem a Samsungot, és a lemezkezelőbe nem inicializált-nak mutatja, de nem is engedi, mert azt írja rá hogy írásvédett. Hard Disk Sentinel látja. Intézőbe nem jelenik meg.
A diskpart így külsőként géprekötve szintén nem csinálja meg a kiválasztott parancsokat.
Beraktam a pc-be, megcsináltam rajta a diskpart (listázás, kiválasztás, Clean és a Attributes... parancsokat)
hiba nélkül végrehajtotta. Kapott új meghajtó betűjelet.
Gép ki kapcs, samsung lehúz a sata-ról, összekötöm a WD külső meghjató USB+tápkábeles .. és úgyanúgy fekete inicializálatlan lesz újból.
Tudtok benne segíteni?
Elképzelhető ,hogy ez valami védelem ,hogy más márkát nem lehet használni a külső meghajtóba ( ugyebár amúgy sem cserélhető gyárilag a benne levő hdd)
Segítő válaszaitokat előre is köszönöm.
Update: Elvileg gond nélkül működik ez a fajta kókányolás.

[ Szerkesztve ]

(#47444) kuyarashi


kuyarashi
őstag

Sziasztok!

Van 2 db TOSHIBA DT01ACA100 típusú 1 TB-os lemezem, melyeket egyszerre vásároltam. Az egyiket már pár hónapja nyúzom, nincs is vele gond, a másikat most vettem elő és bontottam fel. Észrevettem, hogy folyamatosan kattog. Mióta rákerült minden adat a másik lemezről (RAID1 rendszerben használva), azóta ritkábban csinálja, de még most is parkoltatja a fejet. Ezt meg is érteném, de akkor a másik miért nem csinálja?
(Amelyik 99 napot ment eddig, annak 1.315 parkolása van, amelyik 3 napot, annak 514.) Kérdés még, hogy mit tudok tenni ez ellen, amivel nem veszítem el a maradék 2.5 év garanciát.

Előre is köszi mindenkinek.

[ Szerkesztve ]

iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/

(#47445) PeL


PeL
addikt

Üdv. Adott egy 3,5 év körüli Samsung Spinpoint (nem tudom hogy F1 vagy F3) HD103SJ ST1000DM005 típusú 1TB-os HDD ami másodlagos merevlemezként üzemel a gépemben, csak a feltelepített játékok vannak rajta és van mostanában vele némi probléma...

Februárban kezdődött, volt 1-2 olvashatatlan fájl. Feltettem a HDSentinel programot és azt mutatta hogy van pár gyenge szektor és 80% körül volt a kondíciója a HDD-nek. Csináltam egy teljes felület újra inicializálást a programmal. kb 5 és fél óra alatt végzett hibajelzés nélkül, a kondíció pedig visszament 100%-ra. Egészen tegnapig nem tapasztaltam problémát, mikor is egy kikapcsolást majd visszakapcsolást követően a Win7 betöltése közben bejött a CHKDSK segédprogram és jelezte hogy meg kell vizsgálni a G: meghajtót ami ennek a kettéosztott HDD-nek a második partíciója. Talált néhány hibát megint, köztük olvashatatlan szektorokat és a végén "meghatározhatatlan hiba történt" címszóval befejeződött a program futása és betöltött a rendszer. Lefuttattam a lemezkarbantartót azért még egyszer a biztonság kedvéért és volt egy hely ahol nagyon sokat tökölt de végül lefutott. Kíváncsiságból feltettem megint a HDSentinel-t és meglepődve látom hogy a lemez kondíció lement megint 57%-ra és azt írta 71 gyenge szektor található a lemezen. Legyalultam teljesen a HDD-t újra a progival és jelen pillanatban így fest a HDSentinel szerint:

Közben találtam egy ilyen cikket ami pont erről a HDD-ről (is) ír: https://prohardver.hu/hir/kisebb_gondok_a_samsung_merevlemezei_korul.html

Lehetséges hogy nekem is firmware-t kellene frissítenem rajta? Mi az istenért csinálja ezt?

(#47446) Saltwater válasza PeL (#47445) üzenetére


Saltwater
aktív tag

Szia!
Szerintem ehhez nincs köze a firmware-nek, egyszerűen gyengélkedik helyenként a felület.
Én cserélném, vagy nem tartanék rajta fontos adatot.

https://hdd-adatmentes.hu

(#47447) Zoli54213


Zoli54213
aktív tag

Sziasztok!

Ma reggel bekapcsoltam a gépet, használtam is egy darabig, egyszer csak befagyott minden. Semmire nem reagált, újraindítottam, a Windows betöltő karika csak forgott, sosem töltött be. Na mondom ezzel meg mi lett... Sokat jártam már úgy, hogy valamelyik háttértár adta meg magát, így elsőnek a HDD-t kihúztam, rögtön betöltött minden. Aztán mondom rákötöm megint, hogy megnézzem valami programmal mi baja, erre instant lefagy a gép megint tőle. Ezzel lehet még valamit kezdeni?

Köszönöm előre is a választ! :)

GigaByte X570 Aorus Elite ::|:: 48GB DDR4 3200Mhz ::|:: AMD Ryzen 7 5800X3D + NZXT Kraken Z63 ::|:: RTX 4080 Phantom 16GB ::|:: Samsung 980 Pro 1TB + 860EVO 1+1TB + 250GB ::|:: Acer XV322QK KV 32" 4K 144hz 10bpc ::|:: Logitech Z906 ::|:: Corsair HX850i

(#47448) pjen válasza Zoli54213 (#47447) üzenetére


pjen
félisten

Próbáld másik slotba,esetleg másik kábel......Levél nehezék?

(#47449) Zoli54213 válasza pjen (#47448) üzenetére


Zoli54213
aktív tag

Beletettem a gép dokkolójába is, az is instant fagyást eredményezett.

GigaByte X570 Aorus Elite ::|:: 48GB DDR4 3200Mhz ::|:: AMD Ryzen 7 5800X3D + NZXT Kraken Z63 ::|:: RTX 4080 Phantom 16GB ::|:: Samsung 980 Pro 1TB + 860EVO 1+1TB + 250GB ::|:: Acer XV322QK KV 32" 4K 144hz 10bpc ::|:: Logitech Z906 ::|:: Corsair HX850i

(#47450) pjen válasza Zoli54213 (#47449) üzenetére


pjen
félisten

Esetleg nézd meg a bios látja e,másik gépben még meg próbálnám esetleg,hátha.

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.