Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#51001) ElektrikusDE válasza heaven (#50997) üzenetére


ElektrikusDE
senior tag

Szia!

Valószínűleg túlfeszültséget küldött a tápegység.

A HDD nyáklapján általában található egy vagy több feszültség korlátozó dioda, ez(zek) zárlatosak lettek emiatt.

A HDD tápcsatlakozó közelében találhatóak, az 5 Volt vagy a 12 Volt és a test (0 Volt) közé kötve.

Szerencsés esetben akár ez(zek) eltávolítása is segíthet.

UI:

Saját tapasztalat!

[ Szerkesztve ]

“Lex malla, lex nulla. A bad law is no law.” A rossz törvény, nem törvény! DW: The Moment is Coming || Doctor Who BBC www.youtube.com/watch?v=uZAO6E2x9xs

(#51002) ElektrikusDE válasza ElektrikusDE (#51001) üzenetére


ElektrikusDE
senior tag

Segítség:

“Lex malla, lex nulla. A bad law is no law.” A rossz törvény, nem törvény! DW: The Moment is Coming || Doctor Who BBC www.youtube.com/watch?v=uZAO6E2x9xs

(#51003) ddmb


ddmb
aktív tag

Miért van az, hogy az USB3-as external vinyó esetében a write(180MByte/s) gyorsabb mint a read(120MByte/s) nagy file másolása esetén? Én eddig azt hittem, hogy az olvasás az egyszerűbb művelet mint az írás... Az írást és az olvasást is SSD-HDD között bonyolítottam le, tehát a szűk keresztmetszet csakis a HDD lehetett. Rákerestem google-n de nem nagyon találtam semmit erről.

[ Szerkesztve ]

(#51004) King Unique válasza ddmb (#51003) üzenetére


King Unique
titán

Ha az SSD-ről történik a másolás a külső HDD-re, akkor van az előbbinél olvasás, az utóbbinál írás. Ha a külső HDD-ről az SSD-re, akkor pedig az előbbinél lesz olvasás, az utóbbinál írás. Alapesetben az olvasás valamivel gyorsabb szokott lenni, de előfordulhat kivétel. Meg itt az sem derült ki, hogy melyik háttértár mennyire van telemásolva, mivel és milyen beállításokkal történik a másolás, stb. Az pedig csak egy dolog, hogy SSD, ellenben azoknál is vannak olyan típusok, amelyek csak tömöríthető adatokkal végzett műveleteknél igazán gyorsak, meg olyanok, amelyek belassulhatnak másolásnál egy idő után, nincsen DRAM cache. Aztán ha esetleg valamiért nem megy a TRIM, akkor az szintén belassulást, az írási sebesség visszaesését okozhatja. De annak azért normál esetben működni kell, ha helyi (belső) SSD-ről van szó.
A másik meg az és volt már róla szó számtalanszor, hogy a fájlkezelős fájlmásolás egy dolog, azt több tényező is befolyásolhatja. Viszont érdemes megnézni a szintetikus teszteket (pl. CDM stb.) is, hogy azok mit mutatnak, mit tud önmagában a háttértár. Ez a korábbi válaszokban már szintén említve volt, de eddig erről semmi konkrétum nem derült ki, nem lett mellékelve teszteredmény.

[ Szerkesztve ]

(#51005) ddmb válasza King Unique (#51004) üzenetére


ddmb
aktív tag

Minden HDD tesztnél frissen formázott NTFS-t használtam, tehát semennyire se volt belakott a lemez. Most hogy írtad ezt a DRAM dolgot, talán ez (is) lehetett az HDD->SSD másolás lassúsága mögött, mert ha jól emlékszem, elég magas sebességgel kezdte, aztán szépen visszaesett 120Megára. De kipróbálom otthon ezt a CrystalDisk-et is már. Kösz

[ Szerkesztve ]

(#51006) jófejsrác válasza King Unique (#51000) üzenetére


jófejsrác
senior tag

Megnéztem a HDS programmal és aszerint a vinyó hibátlan. Utána nyomtam egy lemez ellenőrzést is, de az sem talált hibát.

Maradt akkor a kis media lejátszóm amivel egyébként lehet gond, mert a 2 USB-ből már csak 1 működik (lehet előszele ez a hiba, hogy a másik is kezdi megadni magát).

Aktivitás közben természetesen nem szoktam lehúzni róla.

Esetleg ha minden lementek róla és utána csinálok egy partíció törlést újra formázom attól megjavulhat?

Köszi

[ Szerkesztve ]

(#51007) ddmb válasza ddmb (#51005) üzenetére


ddmb
aktív tag

totálisan nincs összhangban a CrystalDiskMark eredménye az én manuális másolásom eredményével: 180 MByte-ot mér írásra is és olvasásra is.

Én meg kábé 50MByte-tal lassabbnak mérem az olvasást. Talán az SSD lesz a ludas...

[ Szerkesztve ]

(#51008) King Unique válasza ddmb (#51007) üzenetére


King Unique
titán

Erre céloztam, a fájlkezelős másolás sebességét több dolog befolyásolhatja, többek között a forrás- és célmeghajtó sebessége is. Ellenben a CDM magán a kijelölt meghajtón teszteli annak sebességét, kevesebb a zavaró tényező.

(#51009) King Unique válasza jófejsrác (#51006) üzenetére


King Unique
titán

A lemezellenőrzést nem derült ki hogyan futtattad, de lehet többféleképpen is, többféle beállítással, mint a linkelt leírás is mutatja. Ha nem jelzett hibát és a HDS sem, akkor ezek elvileg rendben vannak. Viszont attól még USB-n az esetlegesen instabil tápellátás okozhat gondot, pláne ha csak 1 db 0,5 A-es porthoz van csatlakoztatva a 2,5"-os külső HDD. Valamint a szoftveres leválasztás hiánya, ha nincsen a médialejátszó menüjében erre külön opció és enélkül van lehúzva. Aztán akár maga az USB-kábel is, ha valahol megtört és nem tökéletes az érintkezés, vagy túl hosszú. Szükség esetén érdemes egy másik, rövid kábelt is kipróbálni.

Ha megoldható az adatok lementése, majd visszamásolása, akkor esetleg egy újraparticionálást lassú formázással (bővebben) meg lehet próbálni. Viszont ha az előbb említett dolgok nincsenek rendben, akkor újra előjöhet a probléma.

[ Szerkesztve ]

(#51010) ddmb


ddmb
aktív tag

Van egy kis gondom a webshoppal, ahol a WD 8TB-os vinyót vettem. Mivel nagyon nem voltam megelégedve vele, ezért visszaküldtem. Hangos volt, kattogott, lassan indult el, stb.

Ma megkapta a vinyót a webshop és azonnal kaptam tőlük egy e-mailt, amiben az állt, hogy én nem azt az S/N-es vinyót küldtem vissza, amit ők küldtek... :F Azt az S/N-t is elküldték, ami azon a vinyón található, amit szerintük én megkaptam.

Beírtam ide mindkét serialt, és mindkettőre ugyanazt az Expiration Date-et írja ki: 09/26/2022. A szeptember 26-a az pontosan az a dátum, amikor én megrendeltem a vinyókat. Na most én attól tartok, hogy a webshop csak a hülyét tetteti, és így próbál meg kibújni a pénzvisszatérítés alól. Vagy a webshop raktárában összecserélték a kettőt?... Mindenesetre nagyon rosszul esett, hogy kapásból rajtam kérték számon, ahelyett, hogy saját maguknál körülnéztek volna... Mit tudnék csinálni? Egyik állítás a másikkal szemben, csak egy fotót készítettem a vinyó aljáról.

Kérdésem még az, hogy a WD tudhatja, hogy melyik webshop regisztrálta be náluk az expiration date-t? Vagy ez az infó nincs is meg a WD-nél?

[ Szerkesztve ]

(#51011) ddmb válasza ddmb (#51010) üzenetére


ddmb
aktív tag

már válaszolt az üzlet, hogy ők cseszték el, hogy a ménkő essen beléjük

(#51012) jófejsrác válasza King Unique (#51009) üzenetére


jófejsrác
senior tag

Köszi a kiegészítést. Alapesetben csak jobb egér , tulajdonságok és úgy futtattam. Viszont így most commandpromtban is megcsináltam (laza 6 óra volt), de nem talált semmit sem.
Ebből én arra következtetek valóban a medialejátszóm rakoncátlankodik. Ha pedig lesz lehetőségem átmentem az egész tartalmat és újra formázom.

Köszi

(#51013) MCGaiwer


MCGaiwer
addikt

Hello,

Gépembe most raktam egy 8tb WD purple hdd-t. Partition Magickel ExFat-ra formáztam. Amikor újraindítottam a gépet az nem bootol úgy, hogy a HDD csatlakoztatva van. Nem a boottal van a gond, még a BIOS-ba se lehet belépni, a "discovery" fázisban ragad. Ha leválasztom az új HDDt a gép normálisan elindul. Mi lehet a gond?

Amazon.co.uk, £50 értékű Gift Card cserélhető/eladó

(#51014) King Unique válasza MCGaiwer (#51013) üzenetére


King Unique
titán

Ez így kissé kevés információ... Nem derült ki, hogy milyen gépről, milyen OS-ről van szó, a BIOS-ban a boot sorrend és egyéb kapcsolódó beállítások megfelelőek-e, a HDD állapota rendben van-e, nem lett-e esetleg aktívként beállítva a rajta lévő partíció, stb. Konkrétumok nélkül max. ilyen és ehhez hasonló általános megoldási javaslatokat lehet ajánlgatni.

Egyébként miért pont exFAT, netán PC és Mac, illetve Windows és macOS alatti használat egyaránt lesz? Akkor szokás, mert amúgy pl. Windowson adja magát nyilván az NTFS fájlrendszer használata.

(#51015) MCGaiwer válasza King Unique (#51014) üzenetére


MCGaiwer
addikt

Nem a windows boottal, hanem a bios bootal van a gond, ezért a fentiek közül egyik sem releváns szerintem. Elképzelhetőnek tartom, hogy a jelenlegi bios nem támogat ekkora lemezt, megpróbálkozok egy updatetel

Amazon.co.uk, £50 értékű Gift Card cserélhető/eladó

(#51016) MCGaiwer válasza MCGaiwer (#51015) üzenetére


MCGaiwer
addikt

hát a bios update sem segített.
Asrock Z77 Extreme4 alaplap, WD80PURZ HDD, Windows 7. Boot Samsung evo 850 SSD-ről
Hülyeséget mondtam az exFat-al, NTFS-re lett formázva GPT-ként. Hot Plug-al windowsból már el lehet érni a lemezt.

[ Szerkesztve ]

Amazon.co.uk, £50 értékű Gift Card cserélhető/eladó

(#51017) Erwinke


Erwinke
aktív tag

Szép napot!

Adata HV610
TV-re szúrva volt használva (2éves LG 55"-os pontos tipust nem tudok, de nem az olcsóbbik fajta.)

Probléma: Nem ismeri már fel a TV és más eszközök sem. Próbáltam a kábelt cserélni és több gépet is kipróbáltam.
Magát azt ha felszúrom a gépre felismeri az eszközt, viszont a sajátgépben nem jelenik meg az eszköz.
Jobb alsó sarokban a csatlakoztatott eszközöknél ott van és le is tudom választani ez megy gond nélkül.
W10 - lemezkezelőjében is látja, de az irta "nincs inicializálva" - incializálásnál: I/O eszköz nem használható megfelelően.
[kép]

Mit tudnék vele csinálni, h újra működjön? Valami program v hasonlók?

Köszönöm.
Tisztelettel Ervin.

(#51018) wulfi


wulfi
tag

Sziasztok.
Olyan problémám lenne, hogy van egy Sony HD-B1 külső hdd-m. Win10 úrjatelepítés óta nem ismeri fel, nem tudom használni. Lemezkezelőben sem látom, eszközkezelőben megjelenik "ismeretlen eszköz"-ként. Illesztőprogramot probáltam a win10-en keresztül találni de nem járt sikerrel.
Szerintetek mi lehet a probléma?

(#51019) King Unique válasza Erwinke (#51017) üzenetére


King Unique
titán

Normál esetben a lemezkezelőben még inicializálatlan állapotban is meg kellene jelennie valós kapacitással a lemeznek (példa), amit aztán nyilván tudni kellene inicializálni, particionálni stb. Ha a mellékelt screenshot alapján esetedben totál ismeretlen és I/O hibával elszáll, valamint több kábellel és több gépen, megfelelő tápellátás (USB 3.X port) mellett próbálva is ez a helyzet, akkor valószínűleg a külső HDD adta meg magát.
Ha az utóbbi történt és még garanciális, akkor értelemszerűen egy garanciális cserét kellene megpróbálni. Ha már nem az, vagy eleve az adatok lementése az elsődleges cél, akkor meg lehetne próbálni kivenni a HDD-t a külső házból és a gépbe téve, vagy másik külső házban kipróbálni. Ha így sem megy, akkor marad az adatmentéses cég. Már ha cél egyáltalán az adatmentés, mert ellenkező esetben kb. kuka.

[ Szerkesztve ]

(#51020) King Unique válasza wulfi (#51018) üzenetére


King Unique
titán

Ha már az eszközkezelőben elakad a detektálása, akkor ott alapesetben lennie kell hibakódnak is, amihez vannak megoldási javaslatok. Valamint ha ismeretlen eszköz, akkor egy általános megoldás az eszközkezelőben / gépházban manuálisan eltávolítani, majd (újraindítani a Windowst és) újracsatlakoztatni az eszközt.

Az egyébként esetedben is kérdéses lehet, hogy a kábel, USB-n a tápellátás stb. rendben van-e, vagyis ezeket sem árt ellenőrizni. Valamint másik USB-portban (asztali PC-n hátlapi) és lehetőség szerint akár másik gépen, másik operációs rendszerrel is kipróbálni a külső merevlemezt.

[ Szerkesztve ]

(#51021) wulfi


wulfi
tag

Köszi az infokat.
Próbáltam hátlapi csatlakozóba is, ott is ugyanez van. Másik gépbe nem próbáltam, de tv-n tökéletesen működik. Az eltávolítást még nem próbáltam, rápróbálok hátha..

(#51022) wulfi válasza King Unique (#51020) üzenetére


wulfi
tag

Sajnos az eltávolítás sem segített, Eszközkezelőben a tulajdonságok alatt azt írja: "Az eszköz nincs megfelelően konfigurálva. (Kód: 1)"
A részletekben a hibakód: 00000001

[ Szerkesztve ]

(#51023) King Unique válasza wulfi (#51022) üzenetére


King Unique
titán

Az 1-es hibakódhoz tartozik egyéb megoldási javaslat is, ha az eszközillesztő eltávolítása - újratelepítése megfelelően (?) kivitelezve állítólag nem használt. Valamint ha a tévéhez csatlakoztatva állítólag rendben működik a külső HDD, ellenben a PC-n nem és nem a kábel, nem a port, nem a tápellátás a gond, akkor az innentől már OS probléma, nem HDD probléma. Aztán hogy a Windowsnál esetlegesen éppen mit sikerült elcseszni, az jó kérdés. Nem derült ki, hogy az újratelepítés után a szükséges frissítések, driverek mind telepítve lettek-e, nem lett-e valami elállítva a rendszerben, stb. Volt olyan akinél nem kívánt módosítások miatt hasonló problémát a rendszer-visszaállítás oldott meg.

(#51024) wulfi válasza King Unique (#51023) üzenetére


wulfi
tag

Pendrivot simán felismeri, ebből következtetve nem driver probléma. Próbáltam illesztőprogramot telepíteni, de nem sikerült, valami olyasmit írt ki, hogy a windows talált illesztőprogramot de nem tudta telepíteni, konfigurációs hiba miatt.

(#51025) King Unique válasza wulfi (#51024) üzenetére


King Unique
titán

Elvileg, gyakorlatilag meg ki tudja. Meg az továbbra sem derült ki, hogy naprakész-e a rendszer, a szükséges driverek és összesítő frissítések mind telepítve lettek-e. Aztán hogy milyen fiókkal van használva, mert volt akinél a Microsoft-fióknál a személyazonosság megerősítésének hiánya okozott hasonló gondot.
Ha az eszközkezelőben az előző válaszban említett eltávolítás - újratelepítés nem használt, valamint a driver manuális frissítése sem, akkor általánosan pl. az ITT említett egyéb módszereket lehetne próbálgatni.

(#51026) wulfi válasza King Unique (#51025) üzenetére


wulfi
tag

Köszönöm a segítséget, megoldódott... másiki gép probléma nélkül felismerte, ott formatáltam, a gépemen eltávolítottam az ismeretlen eszközök közül, majd gép kikacs, kikapcsolat állapotban rádugtam, majd bekapcs és így már látta azonnal.

(#51027) Erwinke válasza King Unique (#51019) üzenetére


Erwinke
aktív tag

Szia.
Kiszedtem a HDD-t. Gépre szúrva megy probléma mentesen. Ebben az esetben mit tehetek? Tudok rendelni "kinából" valami adapter részt? Vagy most már csak igy használhatom a HDD-t?
Köszönöm, szép napot!

(#51028) King Unique válasza Erwinke (#51027) üzenetére


King Unique
titán

Tehát akkor valószínűleg maga a külső ház, a benne lévő SATA-USB adapter mehetett tönkre a HV610-nél, vagy esetleg a PCB-n az USB-aljzatnál érintkezési probléma. Ha a gépbe betéve a benne lévő HDD gond nélkül működik SATA-n, akkor ahhoz lehetne venni egy USB-s, 2,5"-os külső házat, aztán utána ugyanúgy használható tovább külső HDD-ként.

(#51029) Wolfskin


Wolfskin
őstag

Sziasztok,

jobb híján itt is felteszem a kérdést: Tegnap valami miatt újraindult a gépem, néha csinálja, hogy egyszer csak kék képernyő ás kiírja, hogy újraindul, ami szerintem nem normális dolog, de hát windows (10pro)

A kérdésem: true crypt programmal be akartam ma csatolni egy konténert, de hibaüzenet jelent meg, "Hiba: hibás kötet méret". Megnéztem TCM-ben, a 100GB helyett pontosan 0GB-t mutat. Pont nulla.
Valószínűleg fel volt csatolva újrainduláskor, de máskor is volt már ilyen.

Ilyenkor mi van? Lehet azt még rekonstruálni Ilyenkor hol van a 100GB adat, Köddé vált egy pillanat alatt?
A konténer egy külső, USB HDD-n van helyileg.

Köszi!

''Irén nem válaszol mert mosni, és főzni kell!'' (CsT)

(#51030) King Unique válasza Wolfskin (#51029) üzenetére


King Unique
titán

Ha a TrueCrypt programmal titkosított konténerfájlt hoztál létre a külső HDD-n, akkor annak normál esetben nyilván azon kell rajta lennie, benne az adatokkal. Ha nem sikerült felcsatolni, akkor lehet sérült a fájl, vagy maga a külső HDD, vagy a fájlrendszernél van gond, stb. Viszont az utóbbiakról nem derült ki semmi, nem ismert, hogy egyrészt a Windows felismeri-e egyáltalán a külső HDD-t, lemezkezelőben megjelenik-e valós kapacitással (példa). Ha nem, akkor első körben kérdéses, hogy a fizikai csatlakozás (port, kábel) és 2,5"-os típusoknál USB-n a tápellátás rendben van-e. Ha igen, akkor a konténerfájl megtalálható-e rajta valós méretben, milyen a külső meghajtó állapota (HDS), nincsenek-e esetleg hibák a fájlrendszernél (ellenőrzés).

[ Szerkesztve ]

(#51031) Doky586 válasza Wolfskin (#51029) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

A jó hír az hogy a titkosítás elérte legfőbb célját: illetéktelen nem férhet hozzá (ezután se) a kényes adataidhoz. (Pl nyugodtan beadhatod gariztatni)

[ Szerkesztve ]

(#51032) Wolfskin válasza King Unique (#51030) üzenetére


Wolfskin
őstag

A HDD teljes egészében működik, Sentinel szerint hibátlan, viszonylag újszerű, boltban vettem. Minden más fájl érintetlen. A tcm 600GB szabad helyet lát a 4TB-ból, szóval minden műxik rendesen. Fájlok nyílnak, záródnak, zajlik az élet a normál kerékvágásban.
Vannak más konténerek, azok simán becsatolhatók, kiterjesztésük, méretük megmaradt, nézőkében (F3) is látszik, hogy van tartalmuk. viszont ez a konténer a nézőkében is üres, a total comander is 0 KB-nak látja, tehát nem csak megsérült, de mintha tényleg meg is semmisült volna. Zéró.

Így történt:
Egész pontosan mikor egyszer csak magától kiírta a gép, hogy újraindul, akkor nem vártam meg, hanem kilőttem. Majd újraindulva elkezdte szkenelni a S:\ meghajtót, azaz ezt a winyót. ezt is leállítottam, lekapcsoltam a vinyót, megint újraindítottam. ma vettem észre, hogy ezt az egy konténert, ami meg volt nyitva, valami hazavágta. de 80GB anyagnak elvileg meg kéne lennie, annak a megsemmisítése azért idő, nem? :F

[ Szerkesztve ]

''Irén nem válaszol mert mosni, és főzni kell!'' (CsT)

(#51033) King Unique válasza Wolfskin (#51032) üzenetére


King Unique
titán

Nem derült ki ez a kilőtted pontosan mit jelent, de ha az újraindítás nem ment le megfelelően, hanem közben erővel meg lett szakítva és ki lett kapcsolva a gép, akkor annyira nem meglepő, ha utána gond lett. Ha közben fel volt csatolva a külső HDD és azon az említett konténerfájl, akkor meg szintén. Valamint ha a következő bootolásnál automatikusan lefutott a lemezellenőrzés (CHKDSK), akkor lehet az nullázta le azt a konténerfájlt, ami szívás. Ez esetben annak vsz lőttek, vagy max. esetleg egy adatmentő programmal lehetne még ránézni, aztán hátha.

Egyébként miért konténerfájl, miért nem partíció titkosítása? Az előbbi problémásabb lehet, ha ott sérül a fájl, akkor kapásból csatolási problémák és nem lehet hozzáférni a tartalmához.

(#51034) Wolfskin válasza King Unique (#51033) üzenetére


Wolfskin
őstag

kilőttem pontosan khm... 220V... :U
a chkdsk is meg lett ugyanígy szakítva...
felb@sz a gép, hogy időnként minden ok nélkül újraindul. meg lemegy sleep-be ha sok böngésző ablak van megnyitva és úgy marad

ráengednék én egy mentő progit, de nem tudom mire. virtuális meghatóra hogyan? és mivel 0 kb és felcsatolni sem tudja már... szóval az egész olyan valószínűtlennek tűnik... :W

[ Szerkesztve ]

''Irén nem válaszol mert mosni, és főzni kell!'' (CsT)

(#51035) King Unique válasza Wolfskin (#51034) üzenetére


King Unique
titán

Az szép... :DDD

Adatmentő programot partícióra / teljes fizikai lemezre lehetne ráengedni, majd csekkolni, hogy teljes keresés után mit talál. Házilagos mentésnél más lehetőség nincsen, max. még esetleg a lemezellenőrzés (CHKDSK) futtatása, de azt lehet nem kellene erőltetni, pláne ha az nullázta le a konténerfájlt.

(#51036) Wolfskin válasza King Unique (#51035) üzenetére


Wolfskin
őstag

de várj... ha a konténert felcsatolom egy külső vinyóról, akkor azt kipakolja valahova fizikailag? vagy hogy működik? vagy egy ilyen keresésnél jó esetben a titkosított 100GB adathalmazt találhatom meg? amit rekonstruálok és átnevezek a konténerre? tehát a S meghatón megtalálom a 100 kiterjesztés nélkül fájlt, ami törölve lett a particiós táblából?: mert a chdsk a konténer tartalmát amúgy nem tudja törölni, csak magát a konténert. és a mostani meg a true crypt állította vissza o tartalommal?

szerinted én csesztem el..V vagy szar a gépem alalból...?

[ Szerkesztve ]

''Irén nem válaszol mert mosni, és főzni kell!'' (CsT)

(#51037) King Unique válasza Wolfskin (#51036) üzenetére


King Unique
titán

Most nem tudod felcsatolni, arról volt szó eddig. Felcsatolás után egyébként egy külön virtuális meghajtót hoz létre, ami nyilván nem egyenlő magával a forráspartícióval, lemezzel.
Arra céloztam, hogy a lemezen magát a konténerfájlt megtalálja-e eredeti állapotában az adatmentő program, ha esetlegesen a CHKDSK nem nullázta le végleg. Ha igen, akkor utána le lehetne menteni, majd megpróbálni a TC-vel felcsatolni, aztán örülni. Ha nem, akkor így jártál, ennyi.

Hát mondjuk erővel kikapcsolni a gépet és vele az OS-t nyilván nem kellett volna felcsatolt állapotban, ami vélhetően a problémát okozta.

[ Szerkesztve ]

(#51038) *Ropi*


*Ropi*
félisten

Megnyugtatlak: Te cseszted el. :D Működő gép alól a tápot kirántani elég bátor dolog, mivel a rendszer közben olvassa és írja a meghajtókat, és ha éppen úgy fogy el a szufla, hogy egy fájl(töredéke)t nem írt ki, akkor bukta van, de nem lekváros. Ezentúl a HDD-knek letapadhat a fejblokkja a lemezre, ami fizikai adathordozó sérüléssel is járhat (tilos megkocogtatni, hogy hátha kijön magától, mert olyankor leginkább csak befordul a fej és bekarcolja a lemeztányért), az SSD-knek meg az elektronikája térdelhet le.

Lehetséges megoldás.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51039) Wolfskin válasza King Unique (#51037) üzenetére


Wolfskin
őstag

köszi a segítséget, lefuttatok egy bet dat back-et rajta, hátha talál valamit...

''Irén nem válaszol mert mosni, és főzni kell!'' (CsT)

(#51040) Wolfskin válasza *Ropi* (#51038) üzenetére


Wolfskin
őstag

most olvasom köszi!

''Irén nem válaszol mert mosni, és főzni kell!'' (CsT)

(#51041) Wolfskin válasza *Ropi* (#51038) üzenetére


Wolfskin
őstag

háááát... ebből igazán nem sokat értek... nem segítenél? win hex...? am a srác pont ugyanúgy járt mint én.csak neki 1,7TB volt a konténere, nekem csak 100gb

azóta lekapcsoltam a hdd-t

''Irén nem válaszol mert mosni, és főzni kell!'' (CsT)

(#51042) milkabrams


milkabrams
őstag

Lezárult a külső hdd kávláriám, viszont az Extreme Digitaltól kaptam egy ilyen üzenetet, amit nem egészen értek: Jóváírás a leadás helyén, SMS értesítést követően

[ Szerkesztve ]

Ó, nagy volt az én lelkemnek bűne,/ és olyan nagy a rá mért kárhozat,/ égi fény rá hiába vetülne/ és enyhülést a sír sem tartogat:/ lent végtelen korokon át ont rá kegyetlen, bús átkokat.

(#51043) khron78


khron78
őstag

Valaki tudna segíteni? Egy WD vincseszteren más firmware van és az 500GB-ból csak 320GB használható (XBOX 360 alatt használták és lecserélték a firmware-t egy Seagate-re). Van rá megoldás, hogy a gyári firmware-t visszarakjam? Az eredeti mentés nincs már meg, egy talált HDD-ről van szó. WD5000BPVT-00A1YT0 a típusa és 100/100-as, ezért jó lenne megmenteni.

(#51044) King Unique válasza khron78 (#51043) üzenetére


King Unique
titán

Gondolom a netes keresőket tudod használni és pl. ilyen, ilyen stb. oldalakon böngészni megfelelő firmware után. Amúgy meg MaxLBA, amiről itt a topikban is többször volt szó. De azért előtte mondjuk nem ártana Windowson egy lemezkezelőt is megnézni, hogy tényleg maga a fizikai lemez kapacitása-e a 320 GB és nem a fájlkezelőben megjelenő kötet méretével van-e keverve.

Egyébként meg roppant érdemes, hogy valamelyik nagyon "okos" állítólag Seagate firmware-et hackelt a WD-re, állítólag... Meg amúgy az sem teljesen világos, hogy ha nem cél pl. az adatmentés, akkor minek ezzel egyáltalán utólag szórakozni, vesződjön vele az, aki elcseszte. Ha használtan vetted és ilyet sóztak rád, akkor meg eleve reklamálni kellene / kellett volna, visszakérni a pénzt, ilyen egyszerű.

[ Szerkesztve ]

(#51045) khron78 válasza King Unique (#51044) üzenetére


khron78
őstag

Én tudom a netes keresőket használni, de te tudsz szöveget értelmezni?
Az általad is linkelt oldalakon találtam firmware-t (3db van fent), de sorozatszámhoz kötöttek. Úgy olvastam ez probléma és editor használata szükséges, ha használni szeretném őket. Eddig jutottam. Aztán ha letöltöd az archívokat, akkor nem egy fájlt fogsz találni, hanem egy könyvtárban nagyon sokat. Természetesen a lemezkezelőben is megnéztem a hdd-t. Egyébként honnan tudnám, hogy Seagate fw van rajta? Milyen állítólag? Az van rajta, ennyi. De ez miért is lényeges? A 100/100-as adatot se az ujjamból szoptam ki. Azt is olvashattad, hogy ez egy talált HDD. Meg szeretném menteni, ha lehetséges. Ennyi energiát a kioktatás helyett a segítségnyújtásba is tehetnél és akkor még meg is köszönném. Mert mire való ez a fórum, ha nem arra, hogy kérdezzünk is néha?

De ott a lemez neve is amiből laikusnak is sejthető, hogy 500-as.

[ Szerkesztve ]

(#51046) King Unique válasza khron78 (#51045) üzenetére


King Unique
titán

Te írtad az eredeti hozzászólásban, hogy állítólag Seagate firmware van rajta, ha már itt tartunk. Az viszont nem derült ki, hogy mégis honnan van ez az információ és valós-e. Ahogyan az sem, hogy tényleg a firmware buherálása-e az oka a névlegestől eltérő kapacitásnak, vagy más, lásd a MaxLBA-val kapcsolatban a topikban lévő korábbi eseteket és megoldásokat.
Aztán most kiderült, hogy ez egy talált HDD - ami eredetileg nem volt említve -, de akkor meg szintén nem világos, hogy mégis mi alapján, honnét jött az előbbi információ, valamint hogy Xbox 360 konzollal volt használva. :F Ha random talált, akkor ennyi erővel kb. akármi lehet ezeket illetően.

Az előző válaszban egyébként már kaptál némi segítséget, meg az eredeti kérdésben még nem volt említve, hogy már rákerestél és töltöttél le firmware-t. Ha az le lett volna írva, akkor mondjuk nem linkeli az ember újból azt a 2 oldalt. Ha nincsen azokon az oldalakon az adott modellhez, modellszámhoz passzoló firmware, akkor nincsen, ennyi. Vagy lehet kísérletezni saját felelősségre másikkal, aztán vagy/vagy... De másrészről meg az a kérdés továbbra is, hogy csak a puszta "megmentése" miatt érdemes-e egyáltalán ezzel szórakozni, ha nincsen komolyabb oka (pl. adatmentés). Vagy nem-e lenne célszerűbb inkább hagyni a fenébe és venni egy normális, nem megbuherált HDD-t, ami 2,5"-os méretben azért nem olyan drága manapság, sőt amennyibe anno ez az 500 GB-os került, azért már simán 1 TB-osat lehet venni. Használtan, akár innen a hardverapróról meg még kedvezőbb áron lehet ilyeneket beszerezni. Valamint újabb sorozatok modernebb modelljeit ls, nem egy ilyen lassan muzeális Blue-t, amiben vélhetően már van egynéhány km.

[ Szerkesztve ]

(#51047) HREH


HREH
senior tag

Sziasztok!
Ma sajnos az alábbi kép fogadott HDS-ben:

2TB-s Seagate (pontosan ez a típus), kb. 4-5 évig hibátlanul ment, délelőtt még 1000+ napot írt működési időnek, most pedig hirtelen 86%-ot esett a kondíció? Normális ez? Eddig még sosem volt ilyen problémám, teljesen ledöbbentem, amikor megláttam.

Van még remény, vagy rendeljem az utódját?
Köszönöm! :R

[ Szerkesztve ]

"Fun isn't something one considers when balancing the universe. But this... does put a smile on my face."

(#51048) King Unique válasza HREH (#51047) üzenetére


King Unique
titán

Ha már a HDS, akkor:

Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni?

Amúgy meg az adatok lementése után egy írástesztet érdemes ráereszteni, amire a HDS egyes tesztjei mellett akár a Windowszal végzett lassú formázás (bővebben) is megfelel.

A normális-e kérdést illetően az nem derült ki, hogy SATA-n nem-e volt tápellátási, vagy csatlakozási probléma, ahogyan a mellékelt screenshoton a HDS verziószáma sem látszik. De mivel a hírhedt Barracuda sorozat modelljéről van szó, valamint a leírtak alapján már 4-5 éve üzemel, vagyis túl van a garanciaidőn is, ezért annyira nem meglepő egy esetleges meghibásodás.

[ Szerkesztve ]

(#51049) khron78 válasza King Unique (#51046) üzenetére


khron78
őstag

Hol látsz te ilyet, hogy állítólag? Az van rajta és kész! Mit kell kötekedni?
Egy Xbox 360 külső meghajtójaként találtam. De miért érdekes ez?
Az sem volt kérdés, hogy neked megéri ezzel foglalkozni, vagy nem. Nem érdekel a PH-s ára se. Az érdekelt volna, hogy valamilyen módon vissza lehet e állítani az eredeti fw-t. Nem lett megemlítve, hogy mire kerestem rá, mert nem jutottam előrébb a megoldáshoz, azzal se, hogy találtam pár fw-t. Te mondd, tényleg nem tudsz olvasni?

Ezt írtam először:

Valaki tudna segíteni? Egy WD vincseszteren más firmware van és az 500GB-ból csak 320GB használható (XBOX 360 alatt használták és lecserélték a firmware-t egy Seagate-re). Van rá megoldás, hogy a gyári firmware-t visszarakjam? Az eredeti mentés nincs már meg, egy talált HDD-ről van szó. WD5000BPVT-00A1YT0 a típusa és 100/100-as, ezért jó lenne megmenteni.

Komolyan mondom vicc ez a fórum. Egy oldalt képes vagy ideírni a semmiről. Mindig csak az okoskodás megy a semmiről.

Ez volt a kérdés:
Van rá megoldás, hogy a gyári firmware-t visszarakjam?

Ha nem tudod, nem kell válaszolni. Ha tudod, akkor szívesen várom a segítséget.

(#51050) khron78 válasza HREH (#51047) üzenetére


khron78
őstag

Nincs. Ments adatot és vegyél másik hdd-t.

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.