Új hozzászólás Aktív témák
-
Nyeste86
csendes tag
válasz
DacMalac #8573 üzenetére
Igen, próbáltam a gyárival és újakkal is. Ugyanaz az eredmény.
@Glaz-dozfhut
Ha mindkét NVME fogalat használatban van, akkor a 6-ból csak 2 SATA-III csatlakozó használható az alaplap kiskönyve szerint, szóval az normális, de az nem hogy csak 100Mb/s-val másol bármit. Akár nagyméretű ZIP fájl, akár videó vagy több kisebb fájl. Olyan mintha throughput limit lenne beállítva, de nincs semmi ilyesmi, sem a BIOS-ban sem a Windowson belül. Néztem a windows sajátjával másolás közben és Hard Disk Sentinellel is.
@--HARDCORE--
Megtörtént, elutaztam 2 napra, teljesen áramtalanítottam és a gombelemet is kipattintottam. Sajnos nem lett eredménye. -
--HARDCORE--
senior tag
válasz
Nyeste86 #8572 üzenetére
Egyszer volt nekem is hasonló sebesség hibám egy P5Q-E ide portjával.
Nem találtam rá megoldást, majd egyszercsak megint jó lett.Próbáld meg egy időre áramtalanítani a gépet, de ne csak 2 percre, inkább éjszakára vagy ilyesmi. Plusz akár a tápot is lehúzhatod a lapról (24pin + 8pin).
-
Glaz-dozfhut
őstag
válasz
Nyeste86 #8572 üzenetére
Egyébként a manual szerint is ez a normális felállás? Mert azt tapasztaltam, hogy legfeljebb kettő esik ki. Bár jellemzően Z-s lapokkal rendelkeztem.
Azt a sebesség mérést windows másolában nézted vagy arra alkalmas programmal? Mert nem mindegy mekkora fájlokat másolsz. Elsőre sem volt épkézláb ötletem. Esetleg a sata kábel nagyon avittas, régi. Vagy egyéb eszközök osztoznak a PCI sávokon és az rontja.
Esetleg- most nem tudom fejből a kiosztásokat- de az egyik része a CPU felől van kivezetve. Az azt vezérlő processzor érintkező lába sérült. De ez csak légből kapott ötlet. -
Nyeste86
csendes tag
Sziasztok!
Egyszerűen nem találok megoldást a problémámra.
Adott egy Gigabyte Aourus Elite 450 lap, amiben mindkét NVME foglalatban van meghajtó.
Az alaplapon lévő 6 darab SATA III portból ebben a felállásban csak 2 használható.
A gondom az, hogy akár SSD-t, akár HDD-t kötök rá az adott portokra, az írás/olvasás nem megy 100Mb/s fölé.
TRIM aktív, GPT/NTFS-re vannak állítva, AHCI be van állítva, Win 11 a rendszer, driverek rendben, kábelek is, az AIDA szerű HW monitoring szoftverek írják, hogy Sata III van beállítva, mégsem sikerül elérni magasabb írási/olvasási sebességet.
Ötlet? :F -
Ptakacs74
csendes tag
Sziasztok!
A számítógépem újraindításkor nagyon hosszú ideig vár (kb. 5 percig), a billentyűzet sem aktív, majd egyszercsak elindul a háttértár, billentyűzet és bejön a windows belépési képernyője. Kikpacsolás után nem jelentkezik ez a hosszú várakozási idő.
Gigabyte B150M-D3H alaplapom van I5-6500 processzorral.
Arra gyanakszom, hogy az alaplapon lehet valami probléma, illetve még eredeti bios van rajta, lehet az a gondja? -
danielv86
friss újonc
válasz
DacMalac #8567 üzenetére
Nem tettem fel semmi mióta megvettem, ez a vicces, a win 11 frissitesi elozmenyekben volt ott, hogy BIOS, de csak ennyi, semmi más. De megpróbáltam a jelenlegi FC verzióval is, régebbivel és újabbal is a q-flash-t, de semmi!
Most azt a lehetőséget kutatom, hogy DOS ból lehet-e valahogy rátenni az EFIFLASH-al vagy valamivel egy új BIOS-T.
Kevés infót találtam eddig.
[ Szerkesztve ]
-
Nyeste86
csendes tag
Sziasztok!
Egyszerűen nem találok megoldást a problémámra.
Adott egy Gigabyte Aourus Elite 450 lap, amiben mindkét NVME foglalatban van meghajtó.
Az alaplapon lévő 6 darab SATA III portból ebben a felállásban csak 2 használható.
A gondom az, hogy akár SSD-t, akár HDD-t kötök rá az adott portokra, az írás/olvasás nem megy 100Mb/s fölé.
TRIM aktív, GPT/NTFS-re vannak állítva, AHCI be van állítva, Win 11 a rendszer, driverek rendben, kábelek is, az AIDA szerű HW monitoring szoftverek írják, hogy Sata III van beállítva, mégsem sikerül elérni magasabb írási/olvasási sebességet.
Ötlet? -
danielv86
friss újonc
Sziasztok!
Nos gondoltam megkérdem hátha találkozott valaki ilyen esettel, mert 2 napja szívok vele.
Adott egy kb. 2 hete vásárolt gigabyte a520m k V2 rev 1.1 alaplap.
Összeraktam, ment minden tökéletesen.
Majd frissített a windows 11 kb 2 nappal ezelőtt és az újraindításnál a következő fogadott. Automatikusan belép a biosba:
- Rom image is not loaded.
- Rom image update denied.(Frissítette volna windows a biost?)
a windows elindul, ha a biosban az override boot- ra nyomok, de sem az alaplapot sem a vga-t nem látja. (a cpu-t egymagosnak látja
)
amiket próbáltam:
- a gigabyte windowsban @bios nem indul el (FBIOS.DLL hiba, nyilván ha nem ismer fel semmit): nem oldja meg
- BIOS frissítés usb ről Q-FLASH (fat32 / 4gb, igazából már minden lehetőséget, és bios verziót kipróbáltam): Invalid BIOS image
- CMOS reset: nem oldja meg
- memória és cpu csere: nem oldja meg
- ch341a nem ismeri a bios chipet, utannaneztem nem írható veleVALAKINEK ÖTLET?
-
DacMalac
tag
válasz
elfelejtette #8557 üzenetére
Sztem erre gondoltál: [link]
-
elfelejtette
veterán
válasz
Glaz-dozfhut #8562 üzenetére
Szia!
Igen, láttam, csak amit én kaptam hatlap fejű távtartó csavart, az beleesik a furatba, mert 2-es menet, nekem meg 3-as van a lapon... -
Glaz-dozfhut
őstag
válasz
elfelejtette #8561 üzenetére
A hatlapú csavar távtartó szerepet tölt be,, és annak a tetejébe csavarható az a nagyon kicsi kereszthornyú csavar (csillagcsavar). Voltak ilyen-olyan videók elveszett M2-es csavar trükkjeire. Csak videót nem linkelek és meg sem néztem a vacak telefon miatt.
-
elfelejtette
veterán
válasz
Glaz-dozfhut #8560 üzenetére
Kaptam két olyat, mint a két baloldali, és azok beleesnek a lyukba, most egy sima ház oldallap csavar tartja a helyén kábé így:
-
Glaz-dozfhut
őstag
válasz
elfelejtette #8559 üzenetére
Nekem azért nem egyértelmű. A saját második képemen ugyanúgy felsorolja a két gyártót, csak a méretek fel vannak cserélve. Ránézésre a különbség, hogy az egyiket mélyebben tudod betekerni.
-
elfelejtette
veterán
válasz
Glaz-dozfhut #8558 üzenetére
Egy ilyen képet találtam én is:
Elvileg az alsó verzió kell nekem.[ Szerkesztve ]
-
Glaz-dozfhut
őstag
válasz
elfelejtette #8557 üzenetére
Alaplap tartozék eredetileg. Egy-egy kis tasakban voltak eddig a két lapnál, ahol találkoztam. Úgy nézem van ahonnan rendelhető, de ez csak egy kép.
Van normálisabb kép.[ Szerkesztve ]
-
elfelejtette
veterán
Sziasztok!
Megörököltem egy GA-AX370-es lapot, és mivel még soha nem volt m2-es SSD-m, csak bénáskodok. Arra már rájöttem, hogy a 22110-nél lévő nagy távtartót nem lehet (?) kiszedni, de amit kértem kölcsön kollégáktól ilyen távtartó csavart, az nagyon kicsi menetű, a 2280-nál lévő lyukon keresztül esik...
Milyen csavart kellene keresnem a beszereléshez? -
PyCos
tag
válasz
2thletme2day #8553 üzenetére
Ugyanilyen alaplapon van, 1.2 verzió esetén Realtek chip-es a Wifi. A korabbiaknál Intel Ac3168. Ha a vezerlőpultban látod és router látszódik (SSID),de a csatlakozás nem sikerül akkor nem hinném hogy driver vagy hardver probléma volna, inkább hálózati (pl: MAC cím szűrés , rossz jelszó, vagy rossz fix IP<>DHCP probléma ... ezer helyen félre mehet)
-
DacMalac
tag
válasz
Én innét szedtem le frissitést a LAn-hoz. [link]
-
BalageK
tag
válasz
Szia!
Pár dolog:
Eszközkezelőben megjelenik az adapter?
Eszköz van, csak nem lát SSID-kat?
A megfelelő revíziójú alaplaphoz tartozó driver-t használod? -
2thletme2day
őstag
Hali
Van egy Gigabyte B550 Aorus Pro AC amit az Istennek nem tudok Wifire csatlakoztatni. A bluetooth gyönyörűen működik ami de a wifi nem. Már letölöttem mindenféle drivert hozzá de nem akar működni a dolog. Szívesen fogadok bármilyen ötletet mert sajnos az UTP kábel csak ideiglenes megoldás lehet.
-
BalageK
tag
válasz
jeffreybboy #8551 üzenetére
Erre nincs konkrét válasz. Silicon lottery - szaknevén. A CPU-don sok múlik. De még mindig ott a Ryzen Master - az "biztonságosabb" - de nem tudom, a B650 támogatott-e?
-
BalageK
tag
válasz
jeffreybboy #8549 üzenetére
Más alaplap, nem Eagle, és azt nem is ismerem, de ha ezek az opciók ott is megvannak, talán így?
-
jeffreybboy
tag
Sziasztok!
B650 eagle alaplap mellé 7600x választottam menetközben utána olvastam hogy igencsak meleg.
Szóval ezen lapon hogy lehet 65watt-ra állítani Biosba ? -
Raijin
tag
Sziasztok,
Gigabyte B450 AORUS PRO alaplapom van F2-es biosszal.
Cserélném a procit 2700x-ről 5800x-re de nem tudom, hogy egyből felrakhatom a legutolsó bioszt vagy van valamilyen sorrend amit muszáj betartani. Valaki esetleg találkozott már ilyennel? -
kirk01
tag
Sziasztok!
Itt is felteszem a kérdést hátha valaki már "szívott" ilyennel...
Egy eladásra szánt "félkonfigot" raktam össze (ami előzőleg még működött), hogy leteszteljem az eladni kívánt alkatrészeket (alaplap/proci/ram), viszont a gép nem indul be, pontosabban az alaplapon lévő CPU/RAM/VGA/ led-ek egymás után felvillannak a VGA led-ig, de nem ugrik át a BOOT led-re és nem tudok így a BIOS-ba sem belépni. Az állapotjelző led-ek villogása ciklikusan mindig lefut akár a végtelenségig is, de nem kapcsolódik fel a BOOT led. Ilyenkor csak a power gomb 4mp-ig való nyomásával lehet leállítani a gépet
Amiket próbáltam:
Ramok kiszerel egyesével berak/csak egy rammal próbáltam minden slot-ot, CMOS reset, elem kiszerel egy egész éjszakára, Reset és Power gombok egyidejű nyomása 10mp-ig majd rendszerindítás, ssd-vel és nélküle / merevlemezzel, VGA másik PCI foglalatba rakva,Amit viszont eddig elértem:
a reset és power gombok 10mp-ig való nyomása után az Aorus rendszerindító képernyő bejön, de nem lehetséges kiválasztani egyik billentyűvel sem a DEL: Bios Setup / F9: System Information / F12: Boot Menu / END: Q-Flash lehetőségeket és nem történik semmi (rendszerindítás sem). Ilyenkor az alaplapi állapotjelző led a VGA-nál világít. A billentyűzet világítása működik a numlock led bekapcsol. A billentyűzet másik gépen tesztelve működik.Az alaplapon a legutolsó még működő BIOS F66-os volt. Emlékeim szerint egyszer még működő korában előfordult hasonló hiba (talán bios frissítést követően?), de akkor a reset és power gombok többszöri 10mp-ig tartó nyomása után egyszer csak kiírta, hogy a fő bios nem működik ezért visszaállítja a biost a backup-ból. Ezután még évekig működött a gép.
Alaplap: Gigabyte Aorus M B450
Proci: AMD AM4 2600
RAM: 16GB 3200MHz DDR4 RAM Kingston HyperX Fury CL18 (2X8GB)
16GB ADATA XPG GAMMIX D20 DDR4 3200MHz CL16 (2X8GB)
SSD: Adata 256Gb
VGA: Radeon 5450 (tudom őskövület, de a teszteléshez megfelel)
Táp: BeQuiet SystemPower 9 500WAz interneten szétnézve hasonló vagy ilyen Gigabyte alaplapoknál többször előforduló hiba ez, de sehol sem találok megoldást rá. Nekem alaplap vagy bios hibának tűnik...
Előre is köszönöm a válaszokat:
Kirk
-
GEPESZ66
veterán
válasz
BalageK #8533 üzenetére
2 hete,amikor ősszeàllítottàk a gépemet
,a boltban raktàk rá a WIN 11-et.
BIOS-t nem frissítettek.
Nem tudom,hogy a telepítéshez kellett-e valamit Nekik módosítani a beállításokban.
Most,hogy frissítettem,érdemes-e a BIOS-ban az optimális beállítasokat kiválasztani,hogy azt töltse be?
Vagy hagyjak mindent úgy,ahogy van most? -
GEPESZ66
veterán
-
-
GEPESZ66
veterán
A BIOS-ban hol látom azt, hogy milyen a beépített SSD-ék típusa?
-
DacMalac
tag
válasz
callmeakos #8519 üzenetére
Eszközkezelőben nézz utána milyen WIFI modult ir hálózati kártyához a rendszer. Majd itt nézz utána a drivernek: [link] Én is itt találtam frissitést az hálókártyámhoz
[ Szerkesztve ]
-
BalageK
tag
válasz
callmeakos #8519 üzenetére
Ez leginkább csak az AX-es chipeket érinti, azokat is pozitív értelemben. AC-ra nincs igazán hatása.
-
válasz
BalageK #8518 üzenetére
Passz. Sajna a networkinghez ennyire nem értek, de nem is nagyon akarok mókolni a routerrel, ha az hatással lesz másokra, lévén nem egyedül vagy családdal lakok egy lakásbnan.
Tegnap telepítettem a GCC-t az App Center helyett, ami felkínált egy újabb driver frissítést, és úgy tűnt megoldódott a probléma, mert hirtelen sikerült a gyakorlati 300+ MBSt elérni, de most megint nem igazán akar 100 felé felmenni. Azért az nem mindegy hogy egy 150GB-s Forza Horizon 5-t két vagy három óra alatt töltök le, vagy háromnegyed óra alatt.
-
BalageK
tag
válasz
callmeakos #8516 üzenetére
Milyen channel width van router-ben beállítva az 5 GHz-hez?
Nekem is ilyesmi tapasztalatom volt (AX211 kártya), míg át nem állítottam 20/40/80 XXXX-ről 20/40/80 Ceee-re. -
válasz
callmeakos #8516 üzenetére
Hovatovább, a netkapcsolat meg is szakad folyamatosan mindaközben hogy csatlakozva vagyok a hálózatra. Drivert ujratakzem de semmi.
-
Üdv.
Tegnap beüzemeltem az új gépemet amiben egy B550M Aorus Elite AX lap van. Az internetsebesség illetve a BT viszont nagyon bajos. Gigabites internet van itthon, a gépen viszont Wifin max 90MBS van, és az is csak úgy, ha a beallításokban kikapcsoltam a WiFi 6 opciót. LANhoz sajna nincs közvetlen hozzáférésem, mert a router a lakótárs szobájában van. Azzal együtt ilyen 40-50 Mbs volt, ráadásul a BT eszközök, is sűrűn lefagytak vagy lekapcsolódtak. A driver a Gigabyte honlapjáról lett leszedve, és elméletileg a legfrissebb. Esetleg valami ötlet?[ Szerkesztve ]
-
Glaz-dozfhut
őstag
válasz
GEPESZ66 #8513 üzenetére
Az Application Center nem feltétele a rendes működésnek. Más a helyzet ha világítást akarsz vezérelni a gigabyte saját programjával vagy az említett BIOS frissítést is megkönnyíti. Van még pár egyéb szükségtelen program aminek a feltétele az App Center megléte, de mind ilyen kozmetikai jellegű, hogy egyszerűen fogalmazzak. Nem kell, pl nekem nincs. Azt vallom, hogy a BIOS frissítést BIOS alól végezzük. De ha rendesen működik, akkor nem kell erőltetni a kockázat miatt.
-
Glaz-dozfhut
őstag
válasz
Ice-Man #8512 üzenetére
Lehet elkerülte a figyelmed az auto indítás az asusnál. Mert a legalapvetőbb funkciója lenne egy ilyen programnak. Egyébként az áthidalása a legegyszerűbb windows alól. Feladatütemező > új feladat > program indítása tetszőleges felhasználó bejelentkezésekor és betallózod a kívánt programot. Még késleltetést is tudsz megadni másodpercben.
-
GEPESZ66
veterán
Meglett a gépem ezzel az alaplappal:
H610M K DDR4
Ezt feldobja a gép.
Kell telepítenem?
Ezen alaplapoknál hogyan kell BIOS-t frissíteni?
Kell egyáltalán?
Van leírás róla? -
Ice-Man
lelkes újonc
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni hátha találkozott már valaki evvel a jelenséggel.
Adott egy Gigabyte X870 AORUS ELITE WIFI7 ICE alaplap hozzá egy ASUS ROG RYUJIN III 360 ARGB vízhűtő. Friss Win11 telepítve. Alaplap GCC progija fent minden is lefrissítve. Vízhűtőhöz telepítettem az Asus Armoury Crate programot, hogy tudjam a kijelzőt variálni.
A problémám az hogy gép indításkor vagy újraindításkor a GCC program alapból indul viszont az Armoury Crate nem. A programon belül nincs olyan fül, hogy automatikusan induljon a program. Tud erre valaki valami megoldást esetleg? Vagy ennyire ütközne a GCC az Armouryval?
Válaszokat köszönöm előre is! -
BalageK
tag
válasz
magellan24 #8506 üzenetére
Hali! Mi lett a végkifejlet, ha nem indiszkrét a kérdés?
-
Rapid136
őstag
válasz
magellan24 #8504 üzenetére
Nézted a gyári weboldalon a memória kompatibilitási listát?
Nem véletlen van ott felsorolva 100 féle ram.
Aorus B450-ben nekem is komolyabb Kingston van, sose volt gondom, javarészt képszerkesztés megy. -
TIT
veterán
válasz
Hülyeség,hogy intel vagy amd,ezt max.az intelfanok mondják.
Sose volt gondom a ramokkal 2005 óta amd-s gépem van,na jó 1x de akkor 3 márkájú ram volt benne,2 különböző márkával már jó volt.
Valakinek corsair rammal van gondja,nekem sose volt,most is Fury van,semmi baja 5 éve.
Kingstonokkal nem szokott gond lenni.
Mondjuk pont beta biost tettél fel,cseréltesd ki más tipusú ramra. -
BalageK
tag
válasz
magellan24 #8506 üzenetére
Amit biztosan tudok, az az, hogy a Gigabyte Aorus B550I esetén a lap / CPU / RAM kombó számított. A 3600X / XMP 3200 MTs / B550 nem bootolt be, csak minden 5x, 10x alkalommal. 5700X minden más ugyanaz mellett simán ment. 3600X JEDEC RAM-al szintén. De a 3600X és XMP-s 3200 RAM csak ritkán eredményezett sikeres boot-ot. Kérdezd "csupati" fórumtársat, az ő gépe volt az ami ezt produkálta.
-
BalageK
tag
válasz
Majd biztos lesz, aki lehurrog, de eddig két gyártó lapjánál tapasztaltam ilyen jelenséget: Asrock és Gigabyte. Úgy tűnt, hogy a konstelláció sokat számít ezeknél a lapoknál (mind A520, B550 lap - CPU, RAM, lap). A magam részéről a "megoldás" (amit azóta is követek), hogy JEDEC 3200 (etc) RAM-ot használok. Igen, latency terén "rosszabb", de személyes tapasztalat alapján stabilabb, sokkal. Gondolom, valamit valamiért.
[ Szerkesztve ]
-
magellan24
csendes tag
Sziasztok! Egy olyan kérdésem lenne, hogy van agy gigabyte b450 aorus elite alaplapom. Létezik olyan, hogy a "16GB 3200MHz DDR4 RAM Kingston Fury Beast CL16 (KF432C16BB1/16)" memóriám nem kompatibilis vele? Ryzen 7-es 5700x processzor. Néha vannak újraindulási gondjaim. Aida 64 tesztnél vga-t be sem kapcsoltam, 3 perc után újraindulás. Erősebb játékoknál pl, Cod blac ops 6, kb 2 óránként újraindulás. Alaplapra feltettem a legújabb biost (f67d) . Tápot szereztem másikat ue a jelenség. ismerős szerinte ez nem amd -kompatibilis memória. (memóriákat teszteltem egyesével is) Gépben játékok alatt max 60 fok a proci, vga max 65..... Hallott valaki ilyesmiről?
Lehetséges, hogy egy memória külön amd vagy intel?
[ Szerkesztve ]
-
Cyberbeni
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
- Január 30-tól Magyarországon is kapható a Vivo X200 Pro
- Trollok komolyan
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Megmosolyogtató tárterülettel indít az iPhone SE
- VoLTE/VoWiFi
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Milyen okostelefont vegyek?
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...