Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Háztartási gépek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 02:30:44

LOGOUT.hu

Háztartási gépek
Ebben a topikban a háztartási kis- és nagygépek vásárláshoz, karbantartásához, kezeléséhez szükséges információkat, hozzászólásokat, hivatkozásokat találsz. Amennyiben kérdésedre nem találtál választ az összefoglalóban, esetleg a témához kapcsolódó anyagok között, természetesen (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
>> A készülék tapasztalatokat erre találod <<

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#41239) peppe79 válasza BBéci (#41236) üzenetére


peppe79
senior tag

Segítek neked egy picit, aztán majd eldöntöd, hogy érdemes-e tisztán az energiacímkére hagyatkozni:

A "szőnyeg tesztet" egy géppel szőtt, Wilton gyapjú szőnyegen végzik, az alábbiak szerint: 125 g/m2 kevert finomport szórnak szét egy 70 cm hosszú, és a porszívófej méretétől 2 cm-rel kisebb felületen. Ezután tízszer áttolnak rajta egy nehéz hengert, majd pedig ötször duplán "ledöngölik". A végeredmény a vizsgált területről eltávolított, és felületre felvitt por tömegének aránya szerint születik meg, melyet a következőképp osztályoznak:

A dpuc ≥ 0,91
B 0,87 ≤ dpuc < 0,91
C 0,83 ≤ dpuc < 0,87
D 0,79 ≤ dpuc < 0,83
E 0,75 ≤ dpuc < 0,79
F 0,71 ≤ dpuc < 0,75
G dpuc < 0,71

De hogy ezt egy picit átvigyük a gyakorlatba, legyen a vizsgálandó szélesség mondjuk 29 cm. 125 g/m2 finomporral, és a 70 cm hosszú területtel számolva ez ~25 gramm. Ebben az esetben az eltávolított por mennyiséget a következőképp osztályozzák:

A ~23 g, vagy e felett
B ~22-23 g
C ~21-22 g
D ~20-21 g
E ~19-20 g
F ~18-19 g
G ~18 g alatt

Na most, két megjegyzés: ha Neked éppen Wilton gyapjú szőnyeged van otthon, esetleg lehet kiindulópont az összehasonlítás. Bár hozzáteszem: a párszor áthengerelt kis pormennyiség így sem annyira életszerű, mint a szőnyeg szálaiba hosszú évek alatt beletaposott, beletömörödött por.
A másik, hogy valamilyen oknál fogva, a normál porszívófejeket sűrűbb szálú szőnyegeken tesztelik, míg a motorosat ritkább szálú szőnyegen, ahol egy ilyen "gyorsteszt" a normál porszívófejnek kedvez.
Na, már csak ezért sem érdemes összehasonlítani az energiacímke alapján a kettőt. Hidd el: egy motoros fej messze-messze hatékonyabb, mint egy "sima". Tök mindegy, milyen szőnyegről van szó, a hatékony porszívózáshoz elengedhetetlen először a szálak fellazítása. Egy motoros kefénél ezt ugye nem kell magyarázni, a normál porszívófejnél viszont csak a fej okozta súrlódás, plusz a levegő áramlása segít valamelyest. És itt jegyezném meg azoknak, akik még mindig a "legyen jó nagy szívóereje", meg az "olyan erős a porszívó, hogy simán felemeli a szőnyeget" hitben élnek: a "vákuum" és a légáramlat mindig fordítottan arányos! Amikor a porszívófej felemeli a szőnyeget, akkor épp mindent csinál, csak épp a port nem szívja. :N

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Háztartási gépek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.