Hirdetés
- Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Fűzzük össze a szavakat :)
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Öregszem
- Android másképp: Lineage OS és társai
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT.hu
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz lemmy71 #66297 üzenetére
Hát, nekem anno ezt két tűzvizsgáló mondta, amikor kérdeztük tőle, hogy miért jó az a kisfelületű kötés amit a wago ad, a nagy felületű sodrott kötéssel szemben, ami ráadásul mechanikailag rögzítést is kap ónozáskor.
Amúgy a tapasztalat azt mutatja, hogy ha megtanulsz wagora lecsövezni, és lefűzni egy lakást, akkor azzal sincs semmi baj. De főleg idősebb kollégákon látszott régen, hogy nem tudnak erre fejben átállni....
-
lemmy71
őstag
Ha már belemerültünk a villanyász dologba lenne egy kérdésem, még ha egy kicsit off is. Van egy dupla garázs fölötti tetőtéri szobám, fulra szigetelve szóval lakható, annyi a problémám hogy mivel hozzá építéssel készült és a fenti többi helyiségben sorolva vannak a radiátorok ez pluszba hozzá lett kötve. Ha meleget akarok akkor keményen kell járatni a kazánt vagy a felső nappaliban le kell zárnom a radiátort. Ezért gondoltam hogy felrakok valamilyen inverteres klímát, de klímákhoz nem igazán értek, egyszóval milyet érdemes felrakni. A szoba 5X6m koporsós mennyezettel belmagasság 2.4m. Lent a garázsban van egy kismegszakító táblám amit 1X32A táplál, onnan tudnák tápellátást vinni fixre csak a klímának. Nem igazán akarok hálózat fejlesztést, így ezzel a megoldással mennyire lenne ez gazdaságos és járható? Csak egy kiegészítő fűtés lenne.
-
Samus
addikt
válasz lemmy71 #66303 üzenetére
Simán működik (egy ekkora helyiséget önmaga is kifűt, nem ám rásegítéssel), arra kell figyelni, -mivel fűteni akarsz vele-, hogy hidegben is használható legyen (ezt feltüntetik a klímák adatlapján, de mivel szakember kell a vásárláshoz és a beszereléshez is, ez nem lehet probléma. Viszont a magas bekerülési költség miatt, ha nem akarod használni a szobát, nem költenék ennyit klímára. Inkább NOBO panel (gyakorlatilag elektromos radiátor). Ha valaki állandóan használja a szobát, megérheti a klíma, mert nyáron hűteni is tud, ami padlásszobában áldás.
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
Sokimm
senior tag
válasz #33253120 #66295 üzenetére
Pont egy ilyen témába csöppentem.
Régi házat vettünk PE nélkül minden aljzat, és akartam biztosítást. Telefonon kötöttem, előtte érdeklődtem a hölgyikéknél, hogy mire vonatkozik az elektromos biztosítás (elektromos készülékekre, bizonyos összeghatárig), és mi a feltétele? (Nem akartam a szájába adni a föld szót, vártam a listájukat).
Hát csak összegeket tudott, hogy mennyit fizetek, de mondtam, hogy egy műszaki listát, mire vonatkozik (túlfesz, villámkár), és milyen szükséges feltételek mellett "él" a szerződés (FI relé, PE, stb).
Hát nem tudott adni egy műszaki kollégát sem, és ilyen dokumentumuk nem volt, tehát nem kötöttem ilyen biztosítást, csak sima "rázuhan a faág a tetőre" stílusút.
Egy szó mint száz: Nem definiálják mindaddig a paramétereket, míg fizetni nem kell (nehogy kelljen)!
A wago-val meg volt egy céges oktatás, és elég durva áramokra vannak tesztjeik, amikor a WAGO kamion magyarországon jár, meg lehet nézni (direkt elfüstölnek pár terméket), nagyon igényes cég, egy percig nem félnék a termékeiktől...
A rugós csatlakozójuk mellett még az öregedés is szól, mert míg a fix csavaros lazulhat mozgó dolgoknál inkább), ott a rugós állandó nyomatékkal fogja a vezetéket. (sodort erű vezetéknél plusz érvéghüvely). Az ónnal az a baj, hogy ahol az ón és a réz találkozik, ott hamarabb törik a vezeték. Meg mennyi munka már sodorni, és ónozni? Blank+Krimp! -
Nunder
őstag
Gondoltam én is osztok már valamit, nyáron kezdtünk bele az új lakás alakítgatásába, a mosókonyha most került terítékre. A hétvégi program eredménye, szvsz egész pofás lett, nem kevés szívás volt vele, de megérte. Főleg a szűk hely miatt volt szenvedés, nomeg mert a kislányom egyfolytában asszisztált
“It's the job that's never started as takes longest to finish.” // blackbird3dworks.hu
-
lemmy71
őstag
válasz cinemazealot #66309 üzenetére
+1
-
törölt tag
+2
-
-
Nunder
őstag
Igazából pontosan erről van szó, asszony rá se jön addig amíg be nem próbálja kapcsolni őket
“It's the job that's never started as takes longest to finish.” // blackbird3dworks.hu
-
-
Benir8
senior tag
Sziasztok!
Száraz kenésű kompresszorhoz keresek teflonos gyűrűt. Végig jártam a boltokat és sehol nem lehet kapni. Honnan lehet beszerezni?
Előre is köszönöm a segítséget. -
Sokimm
senior tag
válasz Essejó #66315 üzenetére
Hosszantiba képzeld el a kölönböző rétegeket, ne keresztbe! Ahogy a vége a réznek kemény ónos, utána a lágy réz köpeny nélkül "görbül", mozgó kötésnél a réz a leghamarabban elszakadó tényező, mivel lágy.
Az elektronikai panel egy üvegszálas merev lapon pihen, ott nincs mozgó hajlékony réz sehol!
Az ón keményre köt, a réz lágy. A szakadást a réz fogja elsőnek elszenvedni!
Vagy mondanám úgy is, hogy ahogy a sodort réz szálak szabadon finoman oxidálódnak, és a felületi vezetőképességük csökken az idő előrehaladtával, megnövekszik az ellenállása, ami melegedést okoz. Idővel, és az ónos kemény/lágy találkozásból fakadó hajszál repedésektől a megnőtt ellenállású rézből pár "megszakad", ezzel megnövekszik az ellenállsa a könyöknél, és előbb utóbb (konstans fogyasztó (áram) hatására exponenciálisan nő a melegedési / szakadási hajlandóság) nagy hő hatására teljesen megszakad az utolsó vezetőszál is. Tömör szálnál más a helyzet, de ott nem is kell ónozni.
Fontos szavak: Sodort, szabadon levő, ónozott VÉGŰ, mozgó réz kábelről beszélek!
Jön a költői gondolatmenet: "de hol mozog egy vezeték a falban?"
Jön a költői visszakérdezés: "ki tesz sodort eret a falba?"
Jön a tákolós válasz: "én" (mert most is ilyet húztam be, könnyebb volt...)
(magam ellen is tudok érvelni! )
Amúgy a konnektoroknál a tokozás rendszerint, ahogy tépi ki a felhasználó (látom itthon) a hajszárítót, finom mozgást eredményez, viszonylag huzamos ideig tartó nagy áramot kivevő gépeknél is, ergo máris mozgó kábelről beszélünk. -
válasz Sokimm #66320 üzenetére
Három éve, (lassan négy) cseréltem csengő kábelt, sodrottra és BKV nyomógombot raktam csengőnek, bezony a kábel véget leónoztam. Kb 2,5 méterre megy tőle a H6-os Hév, tehát mozog rendesen, de kutya baja.
Tessék a konnektort dűbellel és csavarral a falhoz rögzíteni, akkor tépegethetik a madzagnál fogva.
Egyébként sodrottra elvileg jó még az érvéghüvely is, ja az is ónos.
Egyébként szerintem lemmy71 pont tömör szálast sodort össze és ónozott, de ez részletkérdés
Arról sem ejtve szót, hogy anno 16 éves 6 Voltos Trabantot alakítottam át 12 Voltosra és ott is minden kábelvég ónozva volt, de elemi-szál törésnek nyoma nem volt, pedig ha valami rázkódni tudott na az a Trabi volt.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Sokimm
senior tag
válasz Barret001 #66322 üzenetére
Ez nem a győzelemről szól, ne legyünk hisztisek, én így tudom, így tanították. Lehet marketing áldozat vagyok (valljuk be, soha nem láttam még ónozott kötést, ergo törést sem), ellenben a nyers alu vezetéket már nem egyszer törtem el a csillár cserekor.
Teljes mértékben fenntartom, hogy az általam leírtam csak elméletben létező dolgok!
Fő a békesség! -
macilaci78
nagyúr
Egy akkus fúrócsavarozót hogyan lehet felújítani. Van két egyforma, ami kezdetektől fogva nálam van, az érezhetően könnyebben teszi a dolgát ugyanazzal az akkuval, mint a használtan hozzám került példány.
Pici 10,8 V-os Makita, de haladósabb a munka, ha nem kell fúrót és bitet cserélgetni a gépben.Ugyanitt a műanyag házra ragasztott gumi borításnál a ragasztó enged, fityegnek a gumilapok. Mivel érdemes visszaragasztani?
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
Sándor -P20-
senior tag
válasz Benir8 #66319 üzenetére
Próbálkozz rá Taszáron a Kacsó Gép Kft-re. [link] Egy telefont megér szerintem.
Annó P20-hoz a világon nem lehetett túlméretes gyűrűt beszerezni. Náluk minden méretből volt 2-3 fajta.40 feletti kornak megvan az előnye és hátránya... Igaz, a betűket csak közelről látod, viszont az idiótákat már messziről észreveszed.
-
Pakmara
őstag
Sziasztok!
Nem biztos, hogy ide illik, de hátha.. Adott egy olyan hőcsöves hűtő aminek a talp kialakítás olyan mint ennek: utolsó sor első kép . Azaz a hőcsövek a két részből álló talp közé vannak befogva, nem direktben érintkeznek a hőátadó felülettel. Kérdés, hogy a talp két fele vaj milyen technikával van összepasszítva? Szét lehet bontani házilag, a csövek sérülése nélkül?
Köszi, Pakmara
[ Szerkesztve ]
-
do3om
addikt
válasz Pakmara #66327 üzenetére
Mért szeretnéd szétbontani?
Általában forrasztva van, szóval szétszedni elég nehéz. Ha forrasztott akkor fel kell melegíteni annyira hogy megolvadjon a forraszanyag.
De ha kicsit több hőt kap kipukkannak a csövek.Ha érdekel valami szerelési anyag írj privátot. Eladó Schneider Mágneskapcsoló 18,5kW/38A
-
Pakmara
őstag
Én nem szeretném
Ismerősömnek x570-lapja van, és egy HR-05-el szeretné kiváltani az chipset ventijét mert őőőő csak?! (Neten van erről pár video, de próbálom lebeszélni) A probléma, hogy ennek a hűtőnek a talpa 30*30 mm, a chip viszont úgy néz ki nincs ekkora. Így a talp fölé lóg a nyákon levő kis alkatrészeknek (minimál rés azért marad). Így az merült fel, hogy vagy lecserélni a talpat, vagy lecsiszolja/vágja/gányolja a hűtő talp húgy, hogy kisebb legyen.
-
do3om
addikt
válasz Pakmara #66329 üzenetére
A chip az nem egy nagy méretű mivel pl egy cpu felülete is egészen kicsi, tudod hogy egy külső burkolat van rajta de az alaplapén nincs.
Ha marad rés akkor már jó is maradhat a mérete.
A talp eltávolítását nem ajánlanám.
Méretre vágása ugye csak két oldalnál lehet. De a csőnek nem szabad megsérülni, a falvastagsága kb 0,2mm lehet agy annyi sem, szilárdságát inkább a belső porózus szerkezetű rész adja ami már milliméterben mérhető.Ha érdekel valami szerelési anyag írj privátot. Eladó Schneider Mágneskapcsoló 18,5kW/38A
-
Benir8
senior tag
válasz Sándor -P20- #66326 üzenetére
Köszönöm szépen, utánanézek. :)
-
Dauerstage
tag
válasz macilaci78 #66325 üzenetére
Szia. Szeritem kapd szét amelyik szorul és nézd meg hogy miért. Lehet csapágy, elmozdult szénkefe, de lehet hogy letört egy műanyag darab és az pászítódott be valahova. Üdv.
"Sok hiba becsúszott, mindent haragból. Herótom van minden népszerű alaktól. A karmátok halandó, arogáns lélek. Elegánsan haltok, de gyarlóként éltek." Steve Antal
-
Dauerstage
tag
válasz Pakmara #66329 üzenetére
Szerintem beszéld rá arra hogy egy régi procihűtőt vagdaljon szét. Ez egy volt 478 procihűtő, most darabokban látja el nem rendeltetésszerű dolgát.
"Sok hiba becsúszott, mindent haragból. Herótom van minden népszerű alaktól. A karmátok halandó, arogáns lélek. Elegánsan haltok, de gyarlóként éltek." Steve Antal
-
Pakmara
őstag
válasz Dauerstage #66333 üzenetére
Az X570 chipset szinte minden lapvan ventis hűtést kapott, mert nagyobb a hőtermelése a többi chipnél. Így egy szimpla borda nem lenne elég. A HR-05 megvan neki régről, hőcsöves, viszonylag nagy lamella felülettel. Az már megbírkózna vele. A talpából kellene lemarni egy vékony sávot csak.
-
Samus
addikt
válasz Pakmara #66334 üzenetére
Reszelő, köszörű, szalagos csiszoló, vasfűrész, van bőven opció.
Más: múltkor kérdeztem, hogy a deszkázott satupadot mivel tudnám beborítani. Mindenki kazánlemezt ajánlott (volt valaki, aki 16-ost írt ), ami egy kisebb vagyon ekkora méretben. Olcsón hozzájutottam 6 millis alumínium táblához (4000 pénzért kaptam a 90x150es táblát). Ami annyira szép, hogy félek rátenni. Rozsdásodni biztos nem fog. Azon is gondolkodom, hogy lefólíázom, hogy ne karcoljam össze
A jelenlegi deszkázás elég hepe hupás. Gondoltam, hogy pogácsaszerűen nyomok valamit a deszkákra, és abba ültetem a lapot. Milyen anyag legyen? Akril tömítő jó lehet? Olyan cucc kellene, ami aránylag keményre köt, és olcsó.
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
lemmy71
őstag
Miért nem szeded ki a deszkákat és idegen csappal összeragasztatnád egy asztalossal, utána legyalultatnád és csiszoltatnád, így lenne egy bitang jó asztallapod ha sok lakatos munkát végzel akkor max beborítod egy 1,5 - 2 milis acél vagy inox lemezzel és kész, kalapálni amúgy sem össze vissza az asztalon szoktunk. Az asztal valamelyik sarkára a lábával egy vonalba teszel egy rittplatnit és azon verheted a vasat
[ Szerkesztve ]
-
moleculez
veterán
Van egy szabad pcie-x4 és egy x8 helyem. Gondoltam raknék bele SSD-t. De csak m.2 ssd-t találtam, ha így keresek rá. Most az m.2 az jó ebbe vagy nem? Bocs a láma kérdésért.
Még nincs kész, de már majdnem elkezdtük!
-
törölt tag
válasz lemmy71 #66336 üzenetére
Nem kell túltolni. Múltkor is ez volt.
Az alu is kár rá.
A munkás satupad az azért van, hogy kapja a törődést meló közben. Tényleg én is ajánlottam borítást, de belegondoltam, és nem szabad. Ha nem satuba fogható dolgot akarsz rögzíteni, akkor lerakod, körbecsavarozod, dolgozol rajta. A fa fogyóeszköz. Lehet 1-2-5-10-20 év, de használattól függően elfogy egyszer. -
lemmy71
őstag
válasz #33253120 #66341 üzenetére
Jaja a satupad munkára való nem pedig arra hogy agyon glancoljuk. Az enyém már egy párszor kigyulladt a cundertől de hát ezért van Tavaly kapott egy lemez borítást így valamivel könnyebb takarítani. Alu az amit sosem tennék egy munkapadra, max ha szabó vagy suszter vagyok
-
Samus
addikt
Akkor maradok az akril tömítőnél. Nem hagyományos satupad lesz, nem az a kalapálós hobbilakatos típus vagyok, hegeszteni sem akarok rajta. Tudom, hogy az alu nem a legjobb választás volt rá, de vasat nem tudtam emberi áron beszerezni. Ez van, ebből kell főznöm.
Én már annak is örülök, hogy végre a saját műhelyem rendezhetem be, még sokminden van hátra (első a ház, ugye), de alakul, és az enyém.
[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
őstag
Sikeres kijelzőcsere a nejem xiaomi redmi not 4 -ben. jómagam voltam a szakembőr ahogy az akkut vettem ki, egy picit megsértettem és egy pillanat alatt szénné éget minden. [Füstbe ment terv] így maradt egy komplett bontatlan kijelzőm elfekvőben ha valakit érdekel.
[ Szerkesztve ]
-
emre
veterán
válasz lemmy71 #66347 üzenetére
Hú, bazzz...nekem egy 4A vár hasonló műveletre, de még nem szántam rá magam.
A kijelző meg a tapipad házzal együtt már megvan, de még ragasztót nem szereztem be, mert nem tudom mekkora csíkok kellenek hozzá.
A párom huawey telóját csak háromszor kellet szétszednem ez miatt. Annál külön volt a kijelző és a tapipad ami gyárilag nem ér össze, kivéve azon a pár ponton ahová nem jutott megfelelő ragacs, ott viszont állandóan kontaktolt.A stabil diktatúra ugyanúgy társadalmi alku eredménye, mint a stabil demokrácia, csak az alku logikája más.
-
Pete55555
addikt
válasz lemmy71 #66347 üzenetére
Nekem Redmi 3S-t sikerült "tönkretenni", de nem ennyire. Akku csere volt a kifejezett művelet, viszont elsőre úgy tűnt minden sikerült.
Bekapcsolás után viszont a kijelző alsó 1/5-ében nem érzékelt a képernyő
Valószínű a feszgetés közben sérült az érintőfelület.Ez nálad azért elég durva. Így képen viccesnek tűnhet, de akár a lakás is leéghetett volna.
...Szeretem leracsniztatni...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Házimozi belépő szinten
- Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
- Elite: Dangerous
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Napelem
- Szólánc.
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest