Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:48:40

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#105301) lapalapa válasza liszi70 (#105290) üzenetére


lapalapa
senior tag

"És az a baj, sok hifista ezekkel az egyebekkel foglalkozik legtöbbet, a lényegről maximálisan elterelve nemcsak a saját, de sajnos mások figyelmét is."
Nálam a folyamat úgy indult, hogy vettem egy viszonylag jó dacot és fejest (szobai cucc is van de arról leszoktam). Ennek, és a köré rakott forrásból, és fejeserősítőből álló láncból próbálom kihozni a maximumot hangban, hosszú évek óta (fejes erősítő nem régi). És igen ez alapján mondom, hogy ha átlépsz egy minőségi küszöböt, akkor blutack, ferrit, analóg táp, kábelek, szűrők, mind mind hallhatók és hozzájárulnak ahhoz, hogy a tűrhető hangból sokkal jobb legyen.
Minőségi (skálázódni képes) eszközöket használva az a tapasztalatom, hogy ezek a komponensek hihetetlen érzékenyek szinte minden környezeti tényezőre és ezt közvetítik is a hangjukon keresztül. Ha ezeket a zavaró tényezőket próbáljuk csökkenteni szép fokozatosan, akkor egyre jobb lesz a hang. Pl ha egy kondit rögzítek, annak nem lesz hallható eredménye, ha minden komponensben mindent rögzítek, annak már igen.
Vagy lehet hinni vagy nem hinni mindenféle usb meg lan szűrőkben és újraórázókban, de amiket eddig próbáltam, azok mind jó irányba mozdították a hangot.
Szóval kellő türelemmel, érdeklődéssel, nyitottsággal, anyagi áldozattal, ki lehet hozni a számomra viszonylag lenyűgöző hangot.
Így aztán a "szerintem az nem úgy van, mert nem lehet" meg az "én nem hiszek benne" és hasonló kezdetű mondatokkal nem tudok mit kezdeni.

Ha nincs minőségi forrásod, akkor mosóbenzinnel járatod a Ferrarit..

(#105302) Bogyó bá' válasza bkercso (#105300) üzenetére


Bogyó bá'
nagyúr

Erről van szó: a fejlődés nevében - legalábbis HiFi szempontból - az egész környezetünk el lett baxva. LED-lámpák, kapcsolóüzemű tápok mindenütt, illetve inverteres napelemes rendszer a szomszéd háztetején. Alig van (ha egyáltalán van) "menekvés" előlük.... :O

Galilei halott! Már Einstein sem él! ...és én is nagyon szarul érzem magam...

(#105303) liszi70 válasza lapalapa (#105301) üzenetére


liszi70
nagyúr

"ha átlépsz egy minőségi küszöböt, akkor blutack, ferrit, analóg táp, kábelek, szűrők, mind mind hallhatók"

Többek között ezzel az a probléma, hogy nincs minőségi küszöb, pontosabban mindenkinek mást jelent, és általában az jelenti számunkra a minőséget, ami nekünk tetszik. Sokszor bizonyosodott már be, hogy az a rendszer, amiről szuperlatívuszokban beszélt a gazdája, más szemszögből a béka seggét nyaldosta alulról. Egyáltalán nem biztos, hogy a hited, miszerint a te rendszered nyilvánvalóan átlép egy minőségi küszöböt, fedi a "valóságot" egy objektívabb skálán. És akinek a skáláján a te rendszered nincs a "minőségi küszöb" felett, akkor a logikád szerint ő nem is kell, hogy hallja a rendszereden, amiket említesz. :) De ez csak mellékmegjegyzés, nem ez a fő baj a mondataiddal és a "tapasztalataiddal".

"ezek a komponensek hihetetlen érzékenyek szinte minden környezeti tényezőre és ezt közvetítik is"

Vagy te vagy hihetetlen érzékeny szinte minden környezeti tényezőre, és ezt közvetíted is. :)

"lehet hinni vagy nem hinni mindenféle usb meg lan szűrőkben és újraórázókban, de amiket eddig próbáltam, azok mind jó irányba mozdították a hangot."

Na, azen a ponton kellene baromira elgondolkozni szerintem. Mert nincs attól gyanúsabb, és a pszichés befolyásoltság lehetőségét jobban felvetőbb, mint a minden változtatás eredményét pozitívnak "hallás". :)

"a "szerintem az nem úgy van, mert nem lehet" meg az "én nem hiszek benne" és hasonló kezdetű mondatokkal nem tudok mit kezdeni"

Dehogynem tudsz, hiszen pont ezt harsogod te is, csak a másik oldalról. Mondjuk neked, hogy vigyázz, mert nagy a placebo-veszély, érdemes vaktesztelni is! Erre te lényegében: Szerintem az nem úgy van, mert nem lehet, én nem hiszek benne. :D

[ Szerkesztve ]

(#105304) bkercso


bkercso
nagyúr

A fejünk van a valóságban, a valóság soha nem lesz benne teljesen a fejünkben.

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#105305) liszi70 válasza bkercso (#105304) üzenetére


liszi70
nagyúr

Facepalm. Igazad van, akkor ne is törekedjünk rá. Hitessünk el magunkkal mindent, amitől jobban érezzük magunkat.

(#105306) lapalapa válasza liszi70 (#105303) üzenetére


lapalapa
senior tag

"Többek között ezzel az a probléma, hogy nincs minőségi küszöb, pontosabban mindenkinek mást jelent"
Nagyon nem érted pedig leírtam, de átfogalmazom: az a készülék ami képes skálázódni viszonylag tág határok között...

"Vagy te vagy hihetetlen érzékeny szinte minden környezeti tényezőre, és ezt közvetíted is."
A kedves feleségem tegnap azt mondta hogy egy érzéketlen ..rom vagyok. Szóval nem.

"Na, azen a ponton kellene baromira elgondolkozni szerintem. Mert nincs attól gyanúsabb, és a pszichés befolyásoltság lehetőségét jobban felvetőbb, mint a minden változtatás eredményét pozitívnak "hallás". :)"
Valami azt súgja, hogy sosem próbáltál még ilyesmit. Amiket próbáltam: aq jitterbug, ifi ipurifier3, ifi lan isilenser. Mind nagyon jó, a lan isilenser meg egyenesen q-jó.
Próbáltad bármelyiket is, vagy a kanapéról úgy tűnik hogy marhaság? ;]

"Mondjuk neked, hogy vigyázz, mert nagy a placebo-veszély, érdemes vaktesztelni is! Erre te lényegében: Szerintem az nem úgy van, mert nem lehet, én nem hiszek benne."
Soha sem írtam, hogy nem hiszek a vaktesztben, csak azt valami extrém sportnak gondolom, vagy fura szellemi kihívásnak, aminek semmi köze a zene élvezetéhez.
Ha Te veszel bármi komponenst, akkor elkezdesz vadul vaktesztelni?
Egyedül? (erre mondjuk kíváncsi lennék :F )
És lehet a vaktesztet is vaktesztelni, ha már annyira nem bízunk magunkban?
Vagy van egy stáb? Gyertek már át vaktesztelni, vettem egy usb kábelt..?
És a stáb többi tagjában megbízunk vaktesztelés szempontjából?
Őket hogy vakteszteljük le, hogy beülhessenek vaktesztelni az új usb kábeledet?
És hogy vakteszteljük azt, aki kicsit megfázott és bedugult a füle, vagy bedobott egy sört és úgy jött el vaktesztelni, hogy mennyire lesz képes vaktesztelni hitelesen?
Szóval én inkább zenét hallgatok. :K

Ha nincs minőségi forrásod, akkor mosóbenzinnel járatod a Ferrarit..

(#105307) bkercso válasza liszi70 (#105305) üzenetére


bkercso
nagyúr

Nem tudod előre eldönteni, mi a jó hozzáállás, mert egyik se jó, ha bekövesedik. Ezt a hobbit is figyelemmel lehet jól csinálni, nem (csak) tudással. A legnagyobb tanulság számomra a hifiben (és később az élet egyéb területein is) az volt, hogy a tapasztalatot komolyan kell venni. Akkor is, ha más számol be valamiről tapasztalatból. Sokminden tűnt már számomra képtelenségnek, amit később én is megtapasztaltam.

Igazad van: nem vakteszten.
Ez átcsaphat önbecsapásra, de ennek elkerülésére szerintem vannak a vaktesztnél jobb módszerek - mivel az fárasztó és más jellegű figyelmet igényel, mint a zenehallgatás.
Az egyik ilyen, ha többen meghallgatják az adott dolgot: ha ugyan azt mondják,, egymástól függetlenül, akkor az egy valid dolog.

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#105308) liszi70 válasza lapalapa (#105306) üzenetére


liszi70
nagyúr

Az átfogalmazásod és a "skálázódás tág határok" között beemelése egy szemernyit sem változtatja meg a lényegét annak amit írtál, és annak a relavanciáját, ami eszembe jutott róla.

"A kedves feleségem tegnap azt mondta hogy egy érzéketlen ..rom vagyok. Szóval nem."

:D Gondolom ez csak vicc volt. Merem remélni, de a válaszod többi részéből ítélve vannak kétségeim, meg hát szmájli sincs. :D

"Próbáltad bármelyiket is, vagy a kanapéról úgy tűnik hogy marhaság?"

És te próbáltad valaha is azt, amiről az utolsó bekezdésedben oly hosszan beszélsz és kérdezel hihetetlenül nagy ostobaságokat (és jelzed vele, hogy teljesen fogalmatlan vagy a kérdésben), vagy csak a kanapéról tűnik úgy, hogy marhaság? :)

[ Szerkesztve ]

(#105309) liszi70 válasza bkercso (#105307) üzenetére


liszi70
nagyúr

"a vaktesztnél jobb módszerek - mivel az fárasztó és más jellegű figyelmet igényel, mint a zenehallgatás"

Te, mint készülékgyártó és értékesítő, nyilván szoktál tesztelni. Normál módon. Akár készüléket, akár kábelt, vagy bármit. Namost a vakteszt egy szemernyivel sem fárasztóbb, sőt, mivel (általában) nem egyedül végzed a komponens cseréket, még kevésbé fárasztó is. De erről beszéltünk már.

"ha többen meghallgatják az adott dolgot: ha ugyan azt mondják,, egymástól függetlenül, akkor az egy valid dolog"

Nem feltétlenül. De erről is beszéltünk már, épp ma. :F [link]

[ Szerkesztve ]

(#105310) Bogyó bá' válasza liszi70 (#105309) üzenetére


Bogyó bá'
nagyúr

Vakteszten csak a nagy különbségek jönnek át, és ott is főleg csak az "irány": emez ilyenebb mint a másik amaz olyanabb mint emez. Az, hogy mennyire lehet (pontosabban: akarsz...) hosszú távon együtt élni egy cumóval, az sokkal hosszabb, átszellemültebb meghallgatást igényel. Az meg ugye minden, csak nem vak.... Szerintem.

Hogy egy kicsit alpári legyek: vakteszten a x@rt a jótól egy pillanat alatt megkülönbözteted természetesen, de a jónak az árnyalatait már nem fogod vele hitelt érdemlően megállapítani., csak annyit, hogy "másképpen szól".

[ Szerkesztve ]

Galilei halott! Már Einstein sem él! ...és én is nagyon szarul érzem magam...

(#105311) Polllen válasza fattyu (#105278) üzenetére


Polllen
nagyúr

Nekem erről mindig a karmesterek jutnak eszembe, mint másik véglet. Ott van egy nagyzenekar, külön karakterek, stílusok és neki hallás alapján össze kell őket hangolnia, hogy egy kerek egész szülessen.

Ha nem lenne akusztikai memória, akkor honnan tudja mikor olyan, mint amilyennek ő szeretné? :)

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#105312) liszi70 válasza Bogyó bá' (#105310) üzenetére


liszi70
nagyúr

A vakteszt (általában) nem a hosszútávú hallgatást és az "együttéléspróbát" váltja vagy egészíti ki, hanem a normál cserélgetős tesztet. Amit valószínűleg te is szoktál végezni, és arra való, hogy megállapítsd két komponens különbségét. A vakteszt annyival több, és amiatt fontos, mert a normál cserélgetéshez képest kizárja a pszichés befolyásolást a képletből. Egyébként meg bármeddig lehet tesztelni vakon is, teljesen zenahallgatási-üzemmódban is, hosszú távon. Nyilván nem mindent, és bizonyos szabályokat be kell tartani hozzá, de legalább elválik az ocsú a búzától: a valós hangi különbség a pluszba rárakódott előítélettől és infók tömkelegétől, amik befolyásolják az érzékelést.

Szerkesztésedre, az offba tett részre:
Ugyan már, dehogy, ha valóban van különbség, vakon is tudod detektálni ugyanúgy, mint egy normál teszten. :K

[ Szerkesztve ]

(#105313) Xelo válasza Polllen (#105311) üzenetére


Xelo
addikt

létezik ilyen csak általánosságban 3-4 másodpercig tárolja az infót. nem véletlen hogy általában az elhunyt szeretteinek a hangját felejti el az ember leghamarabb. ettől még biztos vannak emberek akiknek jobb a memóriája, meg van akiknek kevésbé jó.

(#105314) Bogyó bá' válasza liszi70 (#105312) üzenetére


Bogyó bá'
nagyúr

Csak a nagy különbségeket mutatja ki - egy szint fölött teljesen értelmét veszti így (amikor már egészen apró javulásokért próbálod fejleszteni a rendszeredet , mert amúgy már nagyon rendben van / vagy rendben lévőnek hallod). Például két, hasonlóan drága, márkás kondenzátor cserélgetése. Ahol már nem a "minőségért", hanem pusztán a szinergia javításáért töröd magad / ölsz bele temérdek pénzt, esetleg teljesen fölöslegesen....

Galilei halott! Már Einstein sem él! ...és én is nagyon szarul érzem magam...

(#105315) liszi70 válasza Bogyó bá' (#105314) üzenetére


liszi70
nagyúr

"Csak a nagy különbségeket mutatja ki"

Nem, nem csak azokat, most mondtam el! :D Minden olyan különbséget, amit normál teszten észrevettél, vakon is észreveszed, de csak akkor, ha valóban létezik. :)

"Például két, hasonlóan drága, márkás kondenzátor cserélgetése."

Ez nyilván nehéz ügy a kivitelezés szempontjából, de biztos nem lehetetlen. Nem lehet, de nem is kell mindent vaktesztelni. Na de hogy semmit se', az nagy marhaság!!! :D

[ Szerkesztve ]

(#105316) bkercso válasza liszi70 (#105309) üzenetére


bkercso
nagyúr

Szoktam tesztelni, onnan tudom, hogy más figyelmet igényel és fárasztó. Nem szeretem, csak, ha muszáj, akkor használom. Macerás is, mert 2 egyforma készülék kell hozzá (egyetlen eltéréssel, amit tesztelek) és előtte mindkettőt be kell járatni.

Kis különbségekre valóban kevésbé alkalmas. Annál inkább az van, hogy pár hét után visszacsinálod és akkor felkapod-e a fejed. Ha rosszabb lesz, akkor általában felkapod a fejed még kis különbségre is.

Nem lehet, de nem is kell mindent vaktesztelni. Na de hogy semmit se', az nagy marhaság!!!
Semmit sem "kell" egy hobbiban szerintem. :B Csak élni kell, enni kell, aludni kell, dolgozni kell, meg kell halni, előtte pedig jól kell magunkat érezni. :P

[ Szerkesztve ]

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#105317) liszi70 válasza bkercso (#105316) üzenetére


liszi70
nagyúr

"Szoktam tesztelni, onnan tudom, hogy más figyelmet igényel és fárasztó. Nem szeretem, csak, ha muszáj, akkor használom."

Oké. Akkor ne hozd fel kifejezetten a vakteszt ellen azt az érvet, ami MINDEN tesztre igaz, arra is, amit te is szoktál végezni mert muszáj, ha szereted, ha nem. :) De erről is beszéltünk már. :F [link]

[ Szerkesztve ]

(#105318) Polllen válasza Xelo (#105313) üzenetére


Polllen
nagyúr

Köszi a pontosításért. Alapvetően én nem erre gondoltam, hanem arra képességre, h az énekes képes kiénekelni kb ugyanazt a hangot különböző időpontokban, tudatosan. A zenész ugyanazt a hangjegyet eljátszani és egy karmester meghallani a hibákat?

Memória nélkül ez kvázi lehetetlen.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#105319) bkercso válasza liszi70 (#105317) üzenetére


bkercso
nagyúr

Ja, persze, jó a memóriám, de továbbra sem szeretném szó nélkül nézni a másik nagyképű leugatását ezen a fórumon. Időről időre idetéved egy-egy "nagyokos", magas lovon - hajszálra ugyan azzal a stílussal...
Nem rád gondolok.

Ha véleményként írod, hogy neked ez a tuti módszer, az más, erre való a beszélgetés. De nem győzött meg eddig semmilyen objektív bizonyíték arról, hogy a vakteszt jobb lenne más módszereknél. Nekem is sikerül előrefelé haladni a fejlesztéseimmel, pedig nem szeretem a vaktesztet.

[ Szerkesztve ]

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#105320) Bogyó bá' válasza liszi70 (#105315) üzenetére


Bogyó bá'
nagyúr

Csak azokat a (nagy) különbségeket veszed észre hitelt érdemlően vakteszten, amik azonnal / másodpercek / percek alatt feltűnnek, "nyilvánvalóak". Azokat a nüanszokat, finomságokat, amelyek ennél kisebb (pár óra / nap hallgatás) után "tisztulnak le", azokat meg nem.

Beteszek egy friss szerzemény méregdrága kondit az egyébként is jó helyére: első percben hallom hogy valahogy "másképpen" szól, talán "jobban is tetszik", de nem szabad pár perc alatt értékítéletet mondani -kis különbségek esetén. Jártam már úgy, hogy elsőre tuti az új a jobb, de két nap zenehallgatás után jöttem rá, hogy valahogy "nem olyan jó zenét hallgatni". Ment vissza a régi, és minden helyre állt. Tehát nem az én "hangulatommal" volt a probléma. Nem volt meg a szinergia.

Galilei halott! Már Einstein sem él! ...és én is nagyon szarul érzem magam...

(#105321) -NoVa- válasza liszi70 (#105315) üzenetére


-NoVa-
őstag

Kell vakteszt ha három kontinensről kapok elégedett, egybehangzó visszajelzéseket a dolgaimról?

(#105322) bkercso válasza Bogyó bá' (#105320) üzenetére


bkercso
nagyúr

Pontosan! Ha egy lecsengés élethűségét kell megítélni, akkor meghallgathatod azt a 2 másodperces lecsengést 15x egymás után, de akkor meg az a kérdés, hogy ha van különbség, melyik a természetesebb, mert azt csak folytonos hallgatással lehet eldönteni szerintem.

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#105323) liszi70 válasza Bogyó bá' (#105320) üzenetére


liszi70
nagyúr

"Csak azokat a (nagy) különbségeket veszed észre hitelt érdemlően vakteszten, amik azonnal / másodpercek / percek alatt feltűnnek, "nyilvánvalóak"."

Nem. Ismétlem, sokadszor: Lehet HOSSZAN is hallgatni komponenseket vakon! Lepedőt szoktam javasolni a komponens letakarásához, letakartatásához. :D De nyilván nem lehet ezt mindennel megcsinálni.

(#105324) liszi70 válasza -NoVa- (#105321) üzenetére


liszi70
nagyúr

"Kell vakteszt ha három kontinensről kapok elégedett, egybehangzó visszajelzéseket a dolgaimról?"

Mások akárhány kontinensről kapott elégedett és egybehangzó véleménye sem helyettesíti azt, hogy számodra milyen valós különbséget okoz egy komponens cseréje. Ráadásul internet minden kontinensen van, a kapott vélemények simán lehetnek megjelent cikkek, fórumok, jutubvideók stb. befolyása és torzító hatása alatt. Mint ahogy a tiéd is. :D És az enyém is.

(#105325) btraven válasza Bogyó bá' (#105320) üzenetére


btraven
őstag

Így van, nagy különbség kimutatására jó. Már akinek erre szüksége van. Mert nem hallja rögtön hogy nincs nagy különbség.
Itt [link] van Retrotech Hungary videó. Itt se hallottak különbséget 3 erősítő között. Ami nem azt jelenti hogy nincs különbség.
De azért az a sok milliós erősítő legyen már megkülönböztethető annyi pénzért vakteszten is. Minimum essen le az állam. :)

(#105326) FJC válasza liszi70 (#105324) üzenetére


FJC
aktív tag

Engedd el....
Őrület ami itt olvasható. :W
Ezt el sem hiszem.
Minden tudományos elvnek ellent mondanak és tudománynak állítanak be egy csomó BS-t.

"A tudományban az ellentétes bizonyítékok megkérdőjelezik az elméletet. A vallásban az ellenkező bizonyítékok megkérdőjelezik a bizonyítékokat."

(#105327) Xelo válasza Polllen (#105318) üzenetére


Xelo
addikt

szerintem az absolute pitch-re gondolsz, elég ritka dolog. "Absolute pitch is an act of cognition, needing memory of the frequency, a label for the frequency (such as "B-flat"), and exposure to the range of sound encompassed by that categorical label."
szerk: legtöbb zenész a relative pitch-re képes, azaz referencia alapján tudja megmondani hogy mi korrekt mi nem. aki képes absolute pitch-re annak nem kell referencia se.

[ Szerkesztve ]

(#105328) -NoVa- válasza liszi70 (#105324) üzenetére


-NoVa-
őstag

Szerintem vagyok annyira autonóm, és tapasztalt, hogy leszarjam az online tesztek hypegerjesztését, és legyen a saját igényeimről tiszta képem, meg a hallott dolgokról. És, talán a legfontosabb, hosszabb távon felül tudom magam vizsgálni, visszalépni ha mégsem olyan koherens és időtálló valami változtatás, mint elsőre tűnt. Több nem kell, zenét hallgatok, nem mérési jegyzőkönyveket.

(#105329) bkercso válasza FJC (#105326) üzenetére


bkercso
nagyúr

Hát a hifi az nem tudomány, de van olyan része is. Ez mérnökség-művészet hibrid. Ha tudomány lenne, a jobb villamosmérnökök tudnának jó hangú erősítőt készíteni, nem csak kis torzításút.

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#105330) bitrograde válasza FJC (#105326) üzenetére


bitrograde
senior tag

Ha már olvasható, el is olvashatnád.
Az utolsó mondatodra pedig várjuk a demonstratív példák felhozatalát:
1. jöhetnek a tudományos érvek, melyek alapján két USB-kábel nem szólhat másként egy rendszerben
2. meg tételesen, hogy mi az a "BS", ami itt tudománynak lett beállítva.
Esetleg érdemben is hozzá lehet szólni, tapasztalatot megosztani, mifene.
Vagy ha ennyire nem tetszik ami itt megy, keresni egy másik sarkot, ahol jól érzed magad.

(#105331) FJC válasza bitrograde (#105330) üzenetére


FJC
aktív tag

A nem létező dolgokat nem lehet bizonyítani...
Annak kell bizonyítania aki nagy dolgokat állít.
Itt mindenre reagálni egy komoly esszét jelenteni megírni.
Bele sem kezdek....
A legelfogadottabb tudományos tesztek egyikét folyton tagadják egyesek.

"A tudományban az ellentétes bizonyítékok megkérdőjelezik az elméletet. A vallásban az ellenkező bizonyítékok megkérdőjelezik a bizonyítékokat."

(#105332) bkercso válasza FJC (#105331) üzenetére


bkercso
nagyúr

Vagy csak azok, akik bizonyítani tudnák, nincsenek jelen a topikban. Ehhez tapasztalt szakembernek kell lenni.
Ám az ő írásaikat sem olvassák el a legtöbben, akik csak a trollkodást élvezik. A múltkor is linkeltem egy stúdiós csávó írását, akik kábelek mikrofóniájával foglalkozott sokat - persze 2 kábel közt nonszensz, hogy különbség legyen... :O

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#105333) Polllen válasza Xelo (#105327) üzenetére


Polllen
nagyúr

Ismét köszi. Szerintem ez memória nélkül nem működik és igen, erre gondoltam.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#105334) s4tch válasza Xelo (#105327) üzenetére


s4tch
veterán

Ennek van magyar neve is, abszolút hallásnak hívják. Ez meg épp tegnap került fel a témában, és brutális, qrvára irigylem a fickót: [link]

(#105335) liszi70 válasza -NoVa- (#105328) üzenetére


liszi70
nagyúr

"Szerintem vagyok annyira autonóm, és tapasztalt, hogy leszarjam az online tesztek hypegerjesztését, és legyen a saját igényeimről tiszta képem, meg a hallott dolgokról."

A legtöbb ember ezt szereti hinni magáról, és ezt is hiszi. A tudat alatti befolyásolás csak mással történhet meg, nyilvánvaló.
„Utálom a biztosítási ügynököket. Mindegyik azzal riogat, hogy előbb-utóbb én is meg fogok halni. Ami nem igaz.” – Woody Allen. :)

(#105336) bitrograde válasza FJC (#105331) üzenetére


bitrograde
senior tag

Amennyire fel tudom idézni, te kezdtél azzal az erős állítással, hogy két USB-kábel hangja között nem lehet különbség. Ez azért mindenképpen bizonyításra szorulna. Ha a különbség nem létezik, akkor elviekben bizonyítható, hogy miért nem. Szóval kezdjed szépen írni a dolgozatodat!
Nem a tesztet tagadták, ha figyeltél (van olyan, hogy vakteszt), hanem alkalmazásának célravezető mivoltát az audió lejátszó rendszerek különbségeinek megítélésére. Arra minden bizonnyal alkalmas ugyanis, hogy megfelelő alkalmazása esetén a hallgatóság tévhitét eloszlassa saját képességeinek vélt jóságáról. De ebből még mindig nem következik, hogy nincs különbség két USB-kábel hangja között (csak hogy ne feledd a házi feladatodat!).
És amúgy az is nehezen értelmezhető számomra, hogy ha egyszer benne járunk a tudományos beszédmód szügyig, akkor mit jelent a tudat alatti befolyásolás. Én úgy tanultam, hogy ezzel a pszichoanalitikus szöveggel alapvető tudományos problémák vannak.

[ Szerkesztve ]

(#105337) liszi70 válasza bitrograde (#105336) üzenetére


liszi70
nagyúr

Bár nem nekem címezted, de:

"te kezdtél azzal az erős állítással, hogy két USB-kábel hangja között nem lehet különbség. Ez azért mindenképpen bizonyításra szorulna. Ha a különbség nem létezik, akkor elviekben bizonyítható, hogy miért nem. Szóval kezdjed szépen írni a dolgozatodat!"

Ti kezdtetek azzal az erős állítással, hogy két USB-kábel hangja között lehet különbség. Ez azért mindenképpen bizonyításra szorulna. Ha a különbség létezik, akkor elviekben bizonyítható, hogy miért. Szóval kezdjétek szépen írni a dolgozatokat! :)

"ezzel a pszichoanalitikus szöveggel alapvető tudományos problémák vannak"

Óóó, hát itt minden szinten alapvető tudományos problémák vannak, főleg az érvrendszeretekben, tesztelési metódusotokban, és műszaki magyarázataitokban, pontosabban ezek hiányában. Úgyhogy kettős mércének érzem, hogy épp szerencsétlen "tudat alatti befolyásolást" szúrtad ki. :D

[ Szerkesztve ]

(#105338) Xelo válasza liszi70 (#105337) üzenetére


Xelo
addikt

An Objective Test of USB Cables for Audio - Supra, Oyaide, Wireworld (youtube.com) ez se ad teljes képet a dologról, nem magyarázza meg mi okozza a különbséget de azt megmutatja hogy van és hallható/mérhető. én se voltam hívő egyébként, utóbbi hónapban kezdtem el játszani kábelekkel és sajnos én is hallom a különbséget a gyári gagyi kábel és az oyaide class a között. titokban reméltem hogy nem lesz semmi különbség. :D

[ Szerkesztve ]

(#105339) liszi70 válasza Xelo (#105338) üzenetére


liszi70
nagyúr

"én is hallom a különbséget a gyári gagyi kábel és az oyaide class a között"

Vaktesztelted is?

Most nincs rá időm és energiám, hogy végignézzem, hol található a videóban az a rész, ahol kiderül és bizonyítást nyer, hogy "hallható"? Gyorsan odatekernék.

[ Szerkesztve ]

(#105340) Xelo válasza liszi70 (#105339) üzenetére


Xelo
addikt

nem volt vakteszt de nem lennék ellene. még melóban vagyok úgyhogy most én se fogom újrapörgetni a videót miattad, nem is győzködni akarlak csak objektív tesztre voltál kíváncsi én meg linkeltem egyet. :D

[ Szerkesztve ]

(#105341) liszi70 válasza Xelo (#105340) üzenetére


liszi70
nagyúr

"objektív tesztre voltál kíváncsi én meg linkeltem egyet"

A címében szerepel az objektív teszt kifejezés, ennyiben ez igaz. :D Majd meglátjuk...

Bár tudom, hogy személyének említése vörös posztó itt egyesek számára, de azért a videó kapcsán felhívnám a figyelmet erre az értekezésre, ami hasonló tesztre adott válaszreakció: [link]

[ Szerkesztve ]

(#105342) -NoVa- válasza liszi70 (#105335) üzenetére


-NoVa-
őstag

Konstruktívan kérdeznék. Miért nem tudsz magadban, az érzékszerveidben, ítélőképességedben bízni? Van egy vizuális preferenciád, egy ergonómiai ideálod, valamint egy zenei élményed. Az első kettőt kizárod a vaktesztben, a harmadikra viszont hacsak nem egyértelműen pocsék valamelyik, úgyis csak a pillanatnyi preferenciádat fogod mérni, pár nappal és sok órányi hallgatással később simán juthatsz más konklúzióra. Tudsz úgy jobbnak találni valamit, és elismerni, hogy minden prekoncepciód, preferenciád, anyagi érdeked a másik mellett szólna? Tényleg vakteszt kell ehhez? Ha neked igen, nem tudod másról elképzelni az ellenkezőjét? Sokféle az ember, bármiről és bárminek az.ellenkezőjéről lehet ezer példát hozni.

(#105343) Xelo válasza liszi70 (#105341) üzenetére


Xelo
addikt

nem fogunk összeveszni, egy az hogy nem vagyok szaki másik hogy nem akarok senkit se meggyőzni. úgy voltam vele ha már elköltöttem v fél misit fejhallgatóra meg dac/ampra akkor nem sajnálok egy 20-30kt egy fasza usb kábelre, még akkor se ha nem hoz hallható különbséget (de hozott, vagy ha más nem az agyammal sikeresen elhitette). analóg kábelből is vettem jópárat design alapján, és a legtöbb réz kábel között pl semmi különbséget nem hallok, de egy FAW réz kábel jobb hangúnak tűnik mint a kínai kábeleim. azt én se tudom követni amit pl lapalapa művel a láncával, de ha neki ez kell az audio-orgazmushoz hát legyen, engem nem bánt a dolog.

(#105344) bkercso válasza -NoVa- (#105342) üzenetére


bkercso
nagyúr

2 dolgot mintha kevernél itt szerintem: a különbségtételt és annak megállapítását, hogy melyik a jobb. Ha a vakteszten minden tipped rossz, az ugyan annyira bizonyítja, hogy hallasz különbséget, mintha minden tipped jó.

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#105345) Polllen válasza Xelo (#105338) üzenetére


Polllen
nagyúr

Egyébként ez a hívő/nem hívő dolog elég agyament. Nem neked szól, a kifejezésnek.

2 usb kábelt lehet A/B tesztelni pár ezer forintért, meg fél óra és egy segítő. Helyette sok száz óra elmegy azzal, hogy nem, DE, nem, de, nem?

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#105346) liszi70 válasza bkercso (#105344) üzenetére


liszi70
nagyúr

"2 dolgot mintha kevernél itt szerintem: a különbségtételt és annak megállapítását, hogy melyik a jobb."

Jé, végre valaki, aki érti... :R Köszi, ezzel a mondattal mentesítettél egy hosszú és fáradságos válaszadástól.

(#105347) -NoVa- válasza liszi70 (#105346) üzenetére


-NoVa-
őstag

Jah, azt a hülyeséget, hogy nincs hallható különbség, azt hajlamos vagyok elfelejteni hamar :DDD
Pedig SW megközelítésből én is a digitális, cachelt adat gondolata felől szkeptikusan álltam hozzá a témához. Csak a fülem nem értett egyet.

(#105348) lapalapa válasza liszi70 (#105308) üzenetére


lapalapa
senior tag

Szóval nem?
Akkor mindketten kanapé huszárkodunk. Te a szűrőkkel kapcsolatban, én a vakteszttel kapcsolatban.
Emojikkal kapcsolatban elnézést, én még internet előtti időkben szocializálódtam, ott még nem kellett jelezni az iróniát vagy a viccet külön jelekkel.
Pár kérdés:
Ha nem hihetek a saját fülemnek, illetve azt sem hihetem el, ha vakteszten egyértelműen kihoznak valamit jobbnak, akkor kinek hihetek?
Avagy mi értelme ennek a pszichológiai kísérleten kívül?
Illetve egy vakteszthívő akkor mi alapján vásárol hifit?
Ez alapján mi köze a vaktesztnek a minőségi zenehallgatáshoz?
Talán semmi?

Ha nincs minőségi forrásod, akkor mosóbenzinnel járatod a Ferrarit..

(#105349) lapalapa válasza -NoVa- (#105347) üzenetére


lapalapa
senior tag

Emlékszem.. :)

Ha nincs minőségi forrásod, akkor mosóbenzinnel járatod a Ferrarit..

(#105350) liszi70 válasza lapalapa (#105348) üzenetére


liszi70
nagyúr

"Akkor mindketten kanapé huszárkodunk. Te a szűrőkkel kapcsolatban, én a vakteszttel kapcsolatban."

Nem egészen, mert én semmit nem állítottam a "szűrőkről", ellentétben a te konkrét vakteszt-tévképzeteiddel. Én általános értelemben beszéltem az általad leírt elég árulkodó jelenségről, a minden változtatás eredményét pozitívnak "hallás"-ról. :)

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.