- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sh4d0w: Vigyázz a háttértáradra...
- ldave: New Game Blitz - 2025
- GoodSpeed: Samsung 980 PRO 1TB M.2 (MZ-V8P1T0BW) vs Samsung 990 PRO 2TB M.2 (MZ-V9P2T0BW)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- hmzs: Fujitsu Futro S920 csúcsra járatva
- Sgr_A: Számítógépeim aktualizálása cseréje
Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
"Emiatt a dolgozók is így állnak hozzá, az NV sikereit a magukénak érzik, lelkesek, sikerorientáltak, van egy NV életérzésük, kötődésük a céghez, büszkék, hogy ott dolgoznak. Az NV kifelé egy egységes, kompakt, erős rugalmas közösségnek néz ki, nem igazán találni rajta fogást."
"Unfortunately, we failed to communicate this internally to our marketing team, and externally to reviewers at launch." [link]
-
törölt tag
Még azt mellétehetnéd hogy az Ájfón amerikamajmoló fanatik kultuszt összeköthetnék az NVvel és akkor 30% akciósan 499 ezerért megkapnád minden évben az aktuális ifonod meg a 1X80TI det...
Ájemdés gyerek neked miért van 8 Gigás kártyád burzsuj vagy ?
- Ö nem, nálunk én vagyok a szegéééény .... -
smkb
őstag
válasz
Petykemano #24776 üzenetére
Egy valami maradt ki, ami nem kicsit számít egy cég mindennapjaiban, az az, hogy az NV ceo székében olyan ember ül, aki maga egyik alapítója volt a cégnek, abban ma is tulajdonos. Magáénak érzi, mindent megtesz érte, valószínűleg a szemét kidolgozza az NV sikeréért, és odafigyel mi zajlik a cégben, nem is lopja szét senki, nem mennek a nulla teljesítményért a kiszámlázások. Emiatt a dolgozók is így állnak hozzá, az NV sikereit a magukénak érzik, lelkesek, sikerorientáltak, van egy NV életérzésük, kötődésük a céghez, büszkék, hogy ott dolgoznak. Az NV kifelé egy egységes, kompakt, erős rugalmas közösségnek néz ki, nem igazán találni rajta fogást. Huang NV tetkóján lehet rötyögni, de hát neki ez a cég kb a gyereke, nem csoda ha elfogult. Az NV ezért is borzalmasan erős kontrasztja az AMD-nek, amiről meg üvölt a tipikus gazdátlan állami vállalat jelleg. Pont olyan, mint egy nagy állami cég, ahol a vezetők nem sikerorientáltak, mert a manager szerződések garantálják nekik a nagy pénzt, a beszállítókon keresztül pedig bátran számlázzák/lapátolják ki a pénzt, mert nem számít, az egész board ezt teszi, nem vernek a kezükre, nincs karakteres vezető. Minden megy ahogy megy, majd lesz valahogy. Ez pont ugyanígy csapódik le a dolgozókra is, ők is kb ennyire lelkesek. Az AMD kifelé ezért nem mutat stabil képet, nem látszik az erő, a a saját termékeikbe vetett hit. Ezek miatt az NV egy kívülálló szemében sokkal inkább a Zuckerberges Facebook, a Jobsos Apple típusú karakteres határozott egyszemélyű vezetői kultuszos cégek képét mutatja, nem pedig az AMD féle boardtagok által eltöketlenkedett, elmutyizott gazdátlan nagyvállalatét. Az átlagember jórésze meg szeret a sikeres/erős/győzteshez tartozni. Van egy másik réteg, amire az AMD támaszkodhat, a csakazértsemasikereserősnagyobbhoz húzó, hanem a csakazértismástmégharosszabbisdeénnemnvidázomintelezem. Csak láthatóan mára ez a réteg nem tartja el az AMD-t.
-
válasz
->Raizen<- #24792 üzenetére
Hát, tetrishez low-on biztos is.
-
FLATRONW
őstag
válasz
Zeratul #24789 üzenetére
Mi ez a felfogás, hogy meg is érdemli?
Ha valaki vesz egy kártyát, akkor azt használni akarja hosszabb távon is, nem pedig fél év múlva eladni.
Egyébként meg ugyanúgy veszít a másik gyártó kártyája is az értékéből.(#24790) ->Raizen<-: Sajnos ez van. Én is berendeltem az 1070-et, nem olcsó. Sajnos az RX480 teljesítménye nekem nem elég.
-
->Raizen<-
veterán
válasz
FLATRONW #24788 üzenetére
Ha lenne konkurense a gtx 1080-nak akkor nem 200+ ezerbe kerülne egészen biztos. Meg szerintem mivel túl bonyolult a gcn sok tranyó elmegy a "semmire" a jelenleg nem támogatott featureokra. Ezért szerintem bármibe fogadok hogy a vega versenyképtelen lesz és ha meg is közelíti a gtx 1080-at azt közel 300w- fogyasztással teszi majd. Az rx 480 furmark alatt 200w-ot bekajál. Belátható időn belül az nv kráviz monopol helyzete nem lesz megdöntve! Nekem 1080-re lenne érdemes váltani hiszen több mint 2x erősebb a 970-es karimnál. De kb feleannyi pénzt lennék hajlandó áldozni rá, de így hogy az amd lemaradt szopóroller és maradok a seggemen!
-
FLATRONW
őstag
válasz
Raggie #24783 üzenetére
Nem is így értettem.
Természetesen van olyan is, aki amiatt veszi meg a gyengébb kártyát, mert a legerősebb kártyát is az NV birtokolja. És természetesen fordítva is igaz ez. Pl. valaki azért vesz gyengébb AMD kártyát, mert bedőlt a technikai dolgoknak és reménykedik, hogy ez egy gyengébb kártyán is hasznos lesz.
Látható, hogy van az a réteg akinek kell a minél nagyobb teljesítmény, így megveszik a legerősebb kártyát.
Jelenleg is ez van, 1070-1080-ból többet adnak el, mint RX470-480-ból. -
Yutani
nagyúr
válasz
kovcsrob #24785 üzenetére
Nagyon rossz a memóriád, inkább frissítsd fel az emlékeidet!
-
Laja333
őstag
válasz
solfilo #24784 üzenetére
Ez várható volt. A Radeonok már elég régóta felzárkóznak a GTX-ekhez, majd szépen le is hagyják őket.
A 290X is a Titan ellen jött, majd a 780ti elverte. Aztán már nem verte el, egy szinten voltak, majd a 290x lelépte a 780ti-t. Majd megküzdött a 970-el, ami eleinte lelépte, ma már itt is más a helyzet.
Fury X se nagyon jeleskedett a 980ti ellen, ma már az 1070 ellen küzd.Szóval a 480 vs 1060 eredménye sem meglepő, nem sok kell, hogy már a 480 vezessen. Sajnálatos az AMD-re nézve, hogy nem tudják ezt megjelenéskor hozni. Ugyanis a "tudatos vásárló" csak a megjelenéskori reviewk-ra támaszkodik.
-
kovcsrob
tag
Emléxem egy régi AMD marketing stratégiára:
Azt mondta az AMD, hogy a lényegesen olcsóbb processzora gyorsabb mint az intel XMhz el gyorsabb procija. Ezt pofátlanul rá is írta a prociaira.. 1700+ os om volt. Az eledók ezt még azzal is megfejelték, hogy és fel is tudod húzni még XMhz el.
Sosem tuningoltam a proci lapkája X év múlva meg volt égve. A lapom kétszer annyiba került, mint egy átlag intel lap. Előszür és utóljára láttam szétégett tápcsatit.
Jah és ehhez még hozzá jön, hogy valós rendszerben, ahol több progi futott a háttérfolyamatok indokolatlanul sok erőforrást kaptak. Valahogy az egész rendszer lagolt.
Ez a lagolás és kiegyensúlyozatlanság a pár éve használtan vett kétmagos atlonnál is megvolt. Viszont nem éreztem a G3420 al.Volt egy 9600 ás radeonom is. Szintén azzal indított az eladó, hogy ezen 550Mhz es ramok vannak. csak a gyártó visszahúzta 400Mhz re de te felhúzod és húúúú.
Erősebb terhelés alatt gyári órajelen is hűtést kellett rá ragasztanom.Ezt még ma is gyakran tapasztalom az AMD fanoktól:
nehezen elismerik, hogy nyers erőben
"rendben hogy gyengébb az AMD X terméke de felhúzod és...."
Aztán jön a csalódás, fagyás, omlás, instabil rendszer, meg az intel proci, ami mivel idiótabiztos stabil és az is marad.
Szóval az AMD legnagyobb ellensége a felhasználók és azok álmai.
Ha simán azt mondták volna, hogy a cerka árábán lévő prociuk annyit is ér, akkor a lapgyártók nem szálltak volna el és senki nem cslódott volna.Az ilyen melléfogások hatása lehet, hogy még 5 év múlva is látszik az eladásokon.
ÉS erre itt a 470-480. Agyon hype olták. Aztán beárazták. Az eladók azt hitték, hogy itt a karácsony. Pedig az AMD totál reálisan árazta be. Ha csak a szokásos árréssel dolgoztak vona az eladók, (és mindenki árának megfelelő értéken kezelte volna) akkor nem lenne kérdés, hogy milyen kártya és milyen vétel. -
Másik topikból, ide is érdekes lehet: frissített GTX 1060 6GB vs RX 480 8GB teszt
-
Raggie
őstag
válasz
FLATRONW #24779 üzenetére
"(...)birtokolni a legerősebb egy GPU-s címet."
Ez szerintem csak a birka vásárlóknak és a felső 0,5%-nak lényeges...Értsd:
-vagy annak aki azért vesz meg egy gyártó tökmás termékét, mert ennek a gyártónak van a leggyorsabb terméke is.(tehát nem konkrétan azt a terméket nézi amit vesz, hanem egy másik termék alapján dönt a gyártó mellett)
-vagy annak, aki kiperkálja a leggyorsabb kártya horror felárát -
törölt tag
válasz
Petykemano #24775 üzenetére
kettő minimum kell, de akkor a 1070-ből is mert az olyan mint a félszemű vak tyúk.
-
FLATRONW
őstag
válasz
Petykemano #24776 üzenetére
Annyit hozzátennék, hogy NV esetén a 200-500-as szériáig nem volt katasztrófa ami miatt nem lehetett ki tartani mellettük.
1. Mindhárom széria birtokolta a legerősebb egy GPU-t, aki maximális teljesítményt akart az jól megfizette
2. A HD 4000-es szériát az tette sikeressé, hogy nagyon olcsón adtak jó teljesítményt, de ezen az NV a frissített GTX 275-285-el egész szépen javított
3. Az első generációs Fermi (GTX 400) később érkezett, mint a HD5000-es széria. Sokat fogyasztott és melegedett is, de legalább megint gyorsabb volt mint az AMD. Plusz technológiailag is fejlettebb volt, mint a HD5000, de ennek annyi jelentősége volt , mint most a GCN előnyének.
4. A második generációs Fermi esetén (GTX 500) nagyon szépen javítottak a fogyasztáson, úgy hogy nem történt gyártástechnológiai váltás. A HD 6970 pedig nem igazán sikerült jól, nem volt rossz, de nem hozta azt a változást, mint a GTX 570-580. Kb. itt kezdődött el az AMD "gyengélkedése".Nem azt mondom, hogy ezek sikeres évek voltak az NV-nek, de mindig javították a főbb hibákat és tudtak olyat adni amiért meglehetett venni őket. Az AMD esetén pedig hiába sikerült nagyon jól a HD 4000-5000-es széria, nem tudták birtokolni a legerősebb egy GPU-s címet.
-
válasz
keIdor #24773 üzenetére
A bolsevik AMD-mozgalom hamarosan megváltja a világot, halad az 5 éves Crimson-terv, a vöröshadsereg a GPUOpen-puccs keretében már sikeresen beolvasztotta a forráskódokat a TSZ-be, az utópia nincs messze, hamarosan mindenki Vega lesz.
Az NV logóban lévő Geforce Experience nagytestvér szeme pedig eközben vigyáz az überalles PC Masterrace-re, hogy ne higyjék el a vörösek hazugságait, halál a hardver-fogyatékos konzolokra, már zajlik a kétfrontos Middle-war, a Intel GPU-k már a gázkamrákban vannak, a Gameworks hadsereg tankjai pedig már lapítják a gyengéket sokmillió Pascallal.
-
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #24634 üzenetére
Bocsánat.
Én nem akartam senkit sem szemellenzősnek nézni. A kérdésem épp arra irányult, hogy vajon mi lehet a a nyilvánvalóan összetett ok, amit összefoglaló néven "szemellenzősségnek" hívunk.Sokminden lehet. Mármint ami az ember esetleg nem is tudatosul.
- kinek a logoja van kint a boltokban
- kinek a reklámját látom a játékokban,
- kinek a termékeit látom a polcokon.
- kiről olvasok cikkeket. Pl olyan címekben, amik nem feltétlenül tech jellegűek, szélesebb körök is olvassák.
stb(#24635) Peat
Ne a mostani helyzetből indulj ki. Ha megnézed a részesedési grafikont, akkor a ma ismert helyzetet az tükrözi. Igen. a Polaris nem kiemelkedő teljesítmény a konkurenciához képest. De a cikkben is erről volt szó: mára már lemaradt az AMD. És igen, a 290X meg hangos volt az akkora már magát összeszedő keplerhez képest. De ez is látszik a grafikonon. A kérdés az, hogy ezt megelőzően, még a GCN előtt, vagy legföljebb hajnalán, a fermi idején, vagy még előtte, amiről az AdoredTV újságírója egyértelműen azt mondta, hogy primér technikai értelemben (méret, teljesítmény, fogyasztás, ár) egyértelmű volt az AMD előnye, akkor sem tudott ebből eladást generálni, pénzt csinálni.(#24636) FLATRONW
Teljesen igazad van abban, hogy nehéz brandet építeni.
Hagyjuk a 200-as szériát. Mindenki tudja, mindenki ismeri. Teljesen nyilvánvaló, hogy az Nvidia A keplerrel beérte, a Maxwellel lehagyta az AMD-t és ez a kialakult piaci arányokat magyarázza.
A kérdés az, hogy előtte mi volt.
A HD 2-3000 volt az a több év szerencsétlenkedése, ami után a HD 4-5(-6-7) fényeskedése már nem tudott korrigálni? Csak azért kérdezem, mert az AdoredTV szerint az nvidia pedig a HD4-5-6-7 ideje alatt szerencsétlenkedett gyengébb/drágább termékekkel, amely éveket a Fermi tetőzte be és mégse billent ki a részesedés. Ami arra utal, hogy a vásárlásoknak csak relatív kis részében, vagy nem elsődlegesen/kizárólagosan meghatározó tényezője a primér technikai jellemzők.Akkor mi lehet? A primér technikai fölény ellenére az olcsóság inkább a szekunder technikai silányságból fakadt? Zümmögött, meg ilyenek?
Márkahűség, driver, kisebb-nagyobb problémák. Igen, ezek előfordulnak. Csak nekem úgy tűnik, hogy ezek piactorzító hatása az AMD-re nézve működnek, az nvidiára nézve nem.
- márkahűség HD4-5-6-7 széria alatt az nvidia irányában kitartott a Keplerrel záródó szerencsétlenkedés ellenére. Amikor az AMD kezdett szerencsétlenkedni, rögtön bezuhant az eladás.
- driver, kisebb nagyobb problémák: lehetne ezzel magyarázni, hogy a szoftveres körítés miatt vesz meg valaki gyengébb hardvert, de driver hibák az nvidiánál is előfordulnak és kisebb nagyobb fiaskók is és mégse törik meg az eladása megbízhatatlansági okok miatt. Ha az AMD esetén elfogadható az a magyarázat, hogy a driver miatt nem vagyok hajlandó a jobb primér technikai paraméterekben (jobb teljesítmény, alacsonyabb ár, stb) jobbnak látszót megvenni, az nvidia esetén meg elsikálódik azzal, hogy de hát működik, meg a drivert majd kijavítják, akkor mégiscsak valami másnak kell a háttérben lennie, ha egyik esetben tolerálhatatlan, másik esetben bocsánatos bűn.Ezek alapján nagyjából ez lehet a recept:
- legalább kicsivel jobb teljesítmény a konkurenciánál a versenyző termékek esetén
- legjobb teljesítmény
- érezhetően jobb fogyasztás (OC potenciál)
- versenyképes ár - lehet akár drágább is, de amennyivel drágább annyival jobbnak is kell lennie
- minőségi érzet megteremtése a jó minőséggel ÉS a silány minőségű olcsó variánsok legalább a nevesebb szegmensekből való tiltása
- fejlesztők támogatása kisebb-nagyobb pénzösszegekkel + middleware - ezek hírének eljuttatása a presshez.
- press meggyőzése valahogy arról, hogy a termékedről jót írjanak. Persze ez könnyű, ha megérdemli a dícséretet, melós, ha nem triviális dolgokat, vagy nem triviális okokból kell domborítani.
- kiskereskedelmi jelenlét, rebate, szponzoráció, tesztpéldányok ajándékozása, stbA felsorolásból csupán egy-kettő és talán nem is abszolút értelemben vett legfontosabb elem a kártya milyensége.
Kifelejtettem valamit? -
Ren Hoek
veterán
válasz
keIdor #24773 üzenetére
+ ez a VR nem az 1%-é ez óriási fail... Mintha látnám ezrével rohanni az embereket 480-al, hogy Oculust vegyenek hozzá... Na persze...
Ultra luxus a VR, és nem is fog változni. Most majd kijönnek a 150-250K-s kártyáikkal, akkor majd az lesz, hogy VR-re kell a brutál Vega...
Vergődés... amúgy teljesen egyetértek, ez a kampány negatív érzéseket kelt csak.
-
keIdor
titán
Van marketint, csak még az is rossz. A kommunizmusra emlékeztet. [link]
Nem is volt nagy sikere, hanyagolni kéne az ilyeneket, mert ez az embereket a rossz múltra emlékezteti több országban. Sajnos láthatóan elég rossz a vezetőség, ha nem így lenne, eleve nem is süllyedtek volna le idáig.
Ez meglátszik a népszerűségükön és az anyagi helyzetükön is. -
Shing
őstag
válasz
lezso6 #24771 üzenetére
A nulla marketing nekem is feltűnt. Kezdhetné az AMD azzal, hogy elkezdi a játékokat támogatni. Anno volt egy fellángolás 2013 környékén. Far Cry 3, Tomb Raider, Crysis 3, Bioshock Infinite, Dirt, stb. Most ott tartunk, hogy minden AAA cím nv-s.
Sztem ez alap, az nvidia-nak már 15 éve is volt annyi esze, hogy szénné logózzon mindent, én a régi játékokban is inkább az ő nevüket láttam. Aztán ott volt a Physx, elég erős marketing elem lett, ha az AMD-hez kerül tuti elbaltázzák azt is a nulla marketinggel.Ráadásul nv-nél a kisebb rétegeket is megcélozzák, pl. amikor beletették az opcionális AO-t driverbe vagy lehetett downsampling-t használni kis trükközéssel vagy most az Ansel, amit mondjuk az ingame photography-s gémereken kívül nem sokan fognak használni, de ők megcsinálták. A shadowplay-re is ráéreztek, a videosok nagy része emiatt vett nv-t... Vagy olyan apróságok amikor megjelenik egy nvidia-s cím, akkor feltesznek egy videot arról, hogy miket tettek bele, HBAO, TXAA, stb. Ezt így kell csinálni...
-
Én anno az NV-t ismertem meg az Intelt. Celeront akartam venni AthlonXP helyett, igazi hülye voltam. Aztán kiderült, hogy a másik gyártó jobb, nem kell félni. Ati-t meg egyáltalán nem is ismertem, egyértelműen NV vga-t választottam (MX440
), hisz azelőtt is az volt (TNT2). Pár évre rá egyik haverom mondta, hogy a 9550 az tökjó, 9600 XT szintre lehet húzni (napersze
), így ismertem meg az Atit.
Abból indulok ki, hogy az AMD miatt sokkal többször fikázzák, mint istenítik a konzolokat, szerintem ez jó alap.
Nincs ennek semmi összeesküvés illata. Mióta van marketing, az emberek szeretnek kötődni gyártókhoz / márkákhoz, aztán ezt racionalizálni. Ez nem csak NV vs AMD viszonylatban igaz, csak most ez a téma. Az AMD a második gyártó, s egyben az utolsó is. Jóval kisebb piaci részedéssel, termékválasztékkal, CPU fronton gyenge teljesítménnyel. GPU-ban jók, van faja márkanév is, de valamiért mégsem úgy megy a biznisz, mint kéne. Béna a marketing. Jó marketinggel a semmiből is nagyon sokat el lehet adni, lásd ófaubé.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Raggie #24762 üzenetére
De attól még mert a fejlesztők java része pancser attól még nem kellene azt mondani
Ez se igaz ám.Erőforrások, határidők, célok, lehetőségek... a játékok válaszidő varianciára érzékeny valósidejű rendszerek, fixált HW konzolokon kívül nincs, tetejében jönnek a nyalánkságok, mint a hálózat vagy a VR. Meg alapvetően azt se feledd el, hogy az is csak egy fejlesztői munka.
Régebben kevesebb játék jött esetleg ki de azok minőségibb kóddal rendelkeztek. Legalábbis nekem ez a benyomásom.
Ehhez először is definiálnunk kéne, hogy mit értünk kód minőség alatt. Sok sikert hozzá, kurrens szakirodalomban voltak erre próbálkozások, de láttam mindent Platón szépségideájától (mondjuk az egy tényleg mindenre használható modell) 20-30változós gyakorlatban használhatatlan attribútomtömbbig. LoC könnyen mérhető, de az is lehet minden párszáz sor/óra és 1 sor / nap között domaintól függően.Ami történt, hogy elszálltak a költségek. Úgy 2000től beindult egy feature creep, gyakorlatilag egy akkori AAAs játékot egy indie stúdió össze tud rakni (nekem a Magnetic: Cage Closed volt hatalmas meglepetés ilyen szempontból pár éve), platformer szinten pedig ennél is durvább a helyzet (egy csapatnyi elsőéves 10 hét alatt egész korrekt dolgokat össze tud hozni). Vagy ott a Surgeon Simulator, annak egy hétvégés gamejam végére már működő prototípusa volt.
Nézd meg a Deus Ex: Mankind Divided. Nézd meg a textúráit. Aztán nézd meg közvetlenül utána a Human Revolutiont. Ami 5 éve a csúcs volt. Az MD után ronda és kidolgozatlannak tűnik. Ugyanez igaz a Dishonored 1 és 2 viszonyára, pedig a Dishonored 1 az egyik legrészletesebb UE3 motoros játék volt.
-
HSM
félisten
válasz
Raggie #24768 üzenetére
Az tuti, hogy rengeteg jó és kihasználatlan lehetőség van a konzolokban. De az is tuti, hogy komoly limit a beépített hardver korlátozott erőssége. Lehet okosítani, optimalizálni, újszerű algoritmusokat találni, de csodát azok sem fognak csinálni az elérhető grafikai minőséggel. Ez a véleményem.
-
Raggie
őstag
Én persze nem gondolom, hogy feltétlen ebben a mostani konzol generációban van benne a 4K VR lehetősége. Sőt. Tudom, hogy ehhez tényleg gyenge a vas talán.
Az írásom inkább arra irányult, hogy nem tudhatjuk igazán mennyire vagy mennyivel gyengébb a kelleténél, mert szerintem túl sok lappangó erő van benne hagyva a hardverben. A PS2 > PS3 ugrás újra megvolt számítási kapacitásban a PS3 > PS4 ugrásnál, csak ugye itt is az volt a gond, hogy más féle képpen kellett programozni rá, mert a GPGPU számításokat kellett nagyban kihasználni, ami nem olyan könnyű. Éppen ezért hasonló minőségbeli ugrást még nem látunk a játékokban, mint anno az előző váltásnál.
Én azt remélem, hogy ez változni fog, és ezzel együtt fog kb változni a DX12 és a low level API-k kihasználása is. Csak ez még nem ma vagy holnap lesz!
-
HSM
félisten
válasz
Raggie #24758 üzenetére
Pont ez a gond, a 4K és a VR. Ehhez egyszerűen csirke a hardver, ami a konzolokban van. 4K-ban számolni alapból 4X annyi munka, mint FHD-n, és akkor ehhez a VR, hogy minimum 90FPS?
Ezt egyféleképpen lehet majd megoldani. Nevezhetjük optimalizálásnak is. Lebutítod a földig a játékot. A végeredmény meg az lesz, hogy VR-ben, 4K-n a játék egy okádék lesz egy jól összerakott FHD alkotáshoz képest. Mert a hardver sajna adott, és így tudsz optimalizálni.
-
Asbee
veterán
válasz
lezso6 #24764 üzenetére
Honnan veszed ezt, vagy miből jutottál erre? Annak akinek az AMD név nem mond semmit annak az Nvidia sem fog. Aki pedig benne van a tech-ben annak nyílván nem no name. Olyannal sem nagyon találkozni, hogy aki próba után elégedetlen a konzollal, akár PC-ről téve egy próbát, azonnal az AMD-re mutogasson. Vagy te tudsz több ilyen esetet is mutatni?
Nem hinném, hogy a konzolok sikere kisebb lenne, ha nagyon határozottan ki lenne emelve, hogy amd apu. Lehet még nyernének is vele más fronton.
Esetleg az nem fordulhat elő, hogy sokan nem azonnal szélsőségeket keresnek, hanem ilyen tapasztalataik voltak vga, cpu téren? Ha ne adj isten valóban kialakult egy olyan kép, hogy egy utolsó gyártó, nem lehet hogy annak valami oka is lehet saját házuk táján? Vagy mindenki alapjáraton lenézi őket? Tudom ez kicsit sarkalatos, de ennek megint kicsit összeesküvés elmélet szaga van, amiben ők a tökéletes áldozati bárány, akiket alapjáraton utálnak. -
válasz
Solymi81 #24763 üzenetére
Nem ez a fő probléma persze. Arról beszélek, hogy az emberekben nagyon benne van az, hogy az AMD az valami utolsó dzsunka gyártó, vagy épp sosem hallottak róla. Ha picit jobban benne vannak a tech-ben és valami eszközben megtalálják, akkor rögtön elindul mindenféle mondvacsinált hibák keresése, hiszen nem létezik, hogy ez a nóném cég jót tudna gyártani. Az embereknek ugye fekete-fehér ellentétek, szélsőségek kellenek a winner oldalra álláshoz, hogy tudják, jól döntöttek. Az egyiket isteníteni kell, a másikat meg lenézni. Lásd autóknál, amikor a BMW slusszkulcspörgetők fújnak pl a Mercire, hogy az szar.
Rendes marketing kéne az AMD-nek ezzel teljes mértékben egyetértek, szerintem a nagyköltségvetásű AAA játékok piaca az kevés, legalábbis úgy tudom pl az eSportot az NV nyomja nagyon, az AMD nem, pedig abban rengeteg a lehetőség, a jövő a social marketing.
-
Solymi81
aktív tag
válasz
lezso6 #24760 üzenetére
lezso6: Nem gondolnám, hogy ez lenne a probléma. Átlagjúzernek fogalma sincs miből tevődik össze egy konzol, ne adj isten egy PC. A modularitást mint lehetőséget nem ismerik és nem is érdekli őket.
Azt vesznek ami amit mondanak nekik vagy jobb esetben amit összeállítanak nekik.A legtöbben Intel+Nvidia kombót raknak össze, mert az ismert ill. "megbízhatóbb", legalábbis a marketing ezt mutatja. Mivel az AMD ismeretlen ilyen körökben ezért ferdén néznek rá.
A dolgo lényege annyi, hogy az AMD-nek tolnia kellene a marketinget, promókat ezerrel, hogy bekerüljenek a köztudatba. Ehhez pedig sok-sok pénz kell.
Shing, Raggie:
A konzol hardver erősségét azért befolyásolja a piacra belőtt ára is.
Simán lehetne 2-300K konzolt is gyártani, csak épp ahhoz el is kellene adni, amire nem biztos, hogy lenne piac. A konzol még mindig casual szórakoztatási eszköz, ezért nem is akarnak sokat költeni rá.
Hoz egy átlagot ami pont elég, többet az átlagfelhasználó nem vár el.
Ha lesz rá valós kereslet, akkor lesz alatta olyan hardver ami a 4K+VR-re is elég, de az már nagyon zsebbenyúlós. Olyan félmillát egy ilyen TV+konzol kombóra Nyugaton se nagyon fognak kidobálni.A DX12 meg ezekszerint arra lesz jó, hogy optimalizálja a fejlesztést és kihasználja a hardvert. Az irány jó, mert ebből lehet majd fejlődni, de több tényezős a dolog.
Mint ahogy ezelőtt is, most is felesleges az AMD-től csodát várni, de a fejlődés megkérdőjelezhetetlen és az irány is ki van jelölve (tisztára magyar politikai szöveg
).
Persze addig az Nvidia se fog ölbe tett kézzel ülni, úgyhogy kíváncsi leszek ők hogyan és mivel fognak ebbe beszállni.
-
Raggie
őstag
De attól még mert a fejlesztők java része pancser attól még nem kellene azt mondani, hogy nem lehet belőle sokkal többet kihozni, mert igenis van egy-két játék most is ami eléggé ütősre sikerült.
Erről beszélek én is, hogy most arányaiban több lett a szarabbul megírt, gyorsba fejlesztett program. Régebben kevesebb játék jött esetleg ki de azok minőségibb kóddal rendelkeztek. Legalábbis nekem ez a benyomásom.
A PC-konzol hardver erőviszonya jelentősen nem változott. Mindig is egy alsó és egy alsó közép kategóriás PC között ingadozik.
Nem friss és logaritmikus a skála(!), de ezt találtam erről:
LINKTehát én általánosságban inkább a fejlesztőket okolom. Most megkapták amit régóta szerettek volna, és kicsit úgy érzem, hogy nagyot akart a szarka de most nem bírja a farka... Szóval most náluk van a kontroll, de nem tudják eléggé kihasználni. Remélem, hogy egy-két év alatt kitanulják ezt is és lehet majd igazi fejlődést látni.
Egyébként ez tudható vol a DX12 előttről, amikor mindenki mondta, hogy ugyan több teljesítményt lehet kipréselni így majd a hardverekből, de pont a sokféleség és a teljesen újszerű programozás miatt ez sokkal nehezebb lesz, mint az egységesített DX11 öszvér meghajtójával. Szóval aki mindezt az emlékezetében tartotta az azért fenntartásokkal kezelte az összes közeljövőbeli csodavárást...
-
Shing
őstag
válasz
Raggie #24758 üzenetére
De nem érdemes végigdumálni egy konzolgenerációt arról, hogy mennyi potenciál van benne. Ezt már eljátszottuk az előző generációnál, hogy hű mennyi mindent tud a hardver, de a valóságban egy 64fős Battlefield-et sem voltak képesek kiadni rá, eközben PC-n már Planetside 2 szintű játékok mentek, ami még a mostani generáción is döcög... ennyit az innovációról...
Hidd el, hogy más fejlesztő is ugyan úgy veszi rá a fáradtságot, csak nincs hozzá ismerete, tehetsége. Ezért bukott meg ez a generáció és ezért van szükség a vérfrissítésre. Papíron meglehet csinálni egy UC4-t, de másnak 30FPS-re kell korlátozni egy Payday 2-t és inkább az utóbbi jellemző.
Ezért fog megbukni a VR is konzolon, mert iszonyat optimalizálás kell hozzá, hiába fix hardver, ha az a hardver gyenge. Lásd Driveclub, annyira előremutató az is, hogy a PS2 grafikai szintjét súrolja VR-ben. A valós 4k-val pedig már most gondok vannak, csak pár éves játékoknál működik natívan. Eközben PC-n ezek már évek óta elérhető opciók, minőségi gondok nélkül... persze nem mainstream, de konzolon sem lesz az, az említett hibák miatt... -
válasz
Solymi81 #24759 üzenetére
Ha rá is jön a júzer, akkor láttuk, hogy az megy, hogy azért vannak "problémák" (alacsony felbontás, fps, stb), mert AMD-s kvarcjáték. Kész, rá van fogva. Fel sem vetül, hogy az MS vagy a Sony kért olyan hardvert, az AMD csinálhatott volna erősebbet is. S erre most végül reagáltak is, jönnek a "pró" konzolok.
-
Solymi81
aktív tag
válasz
Raggie #24758 üzenetére
Ebben igazad van, viszont abban a 2013-as cikkben amit linkeltem, éppenséggel írják, hogy hiába fejleszt rá bármelyik gyártó, a köztudatban az nincs meg, hogy az Xbox alatt AMD fut mivel ezt nem reklámozza a Microsoft.
Ezek miatt mindkét gyártó nem kevés potenciális vásárlót bukik, ami inkább az AMD-nek fáj nagyon.
Mondjuk nem ismerem a marketingtevékenységüket, de érdemes lenne több pénzt beleölni. -
Raggie
őstag
válasz
Ren Hoek #24756 üzenetére
Még mindig a PC-s teljesítményekből indulunk ki. Ez hiba.
Amikor a konzolok potenciáljának lehetőségeiről beszélünk, akkor a Kojima és a csúcs Sony stúdiók játékait kellene alapul venni. Ezek szoktak jellemzően olyan álleejtős grafikát/játékélményt/innovációkat hozni a játékokba, amikről mindenki csak a következő utáni generációban számított volna. Miért?
Mert ezek a fejlesztők veszik a fáradságot, hogy a végletekig optimalizálják a kódjaikat a célhardverre, sőt nem is optimalizálják, hanem eleve arra írják!
Ez a nagy előnye a konzolnak, és ez az amit kihasználva a VR és a 4K létrejöhet jóvel előbb, mint a PC-n.Sajnos ezt most a konzolos játékoknál sem látom mostanság(itt is csak adják kifelé a félkész játékokat hama-hama). De ez volna az út ami az élvezhető 4K és VR élményhez vezet szerintem.
Persze elérkezik ez a PC-re is valamikor de szerintem csakis a konzolok után. Akkora előny, hogy van egy két-három-négy féle fix konfigurációval rendelkező hatalmas bázis, hogy sokkal inkább fognak erre tízszer jobban optimalizálni, mint a PCs GTX Titan-ra. -
Solymi81
aktív tag
válasz
Ren Hoek #24756 üzenetére
Miért ne? A többi termékből is van többféle. Szerintem ha látnak benne lehetőséget, technikailag megoldható, akkor simán lehet több kategória a konzoloknál is.
Megfelelő tartalommal és szolgáltatásokkal el fogják tudni adni.
Az irány az látszik, azt szeretnék, hogy a konzol legyen az otthoni szórakoztatás központi eleme, azt használd ha játszani akarsz, zenét hallgatni, streamelni, tv-t nézni, stb.A 4K-t már nyomják egy ideje, a VR-t is elkezdték, szóval innentől csak idő kérdése.
Külföldi Samsung reklámok nagyon nyomjá a Galaxy telefonokat VR-rel karácsonyi ajándéknak.
Ugyanaz lesz mint a 3D-vel, boldog-boldogtalan venni fogja. -
Ren Hoek
veterán
válasz
Solymi81 #24753 üzenetére
4K és VR konzolon sweet dreams
Mikor még a Full HD-n is köhögnek a mostaniak... 4K-ra és jó minőségű 90 FPS-es VR-re sokkal, de sokkal erősebb hw kell a konzolokba is.
Oké, egy virtuális libikóka, vagy hullámvasút, netán egy Minecraft eldöcög konzolon VR-ben... 4K-ban dettó.
4K-hoz jelenleg 1GPU-s rendszer kb csak a Titan P jó. Konzolba kötve hiszem, hogy beraknak egy Pascal 1080 jellegű GPU-t, akár Vegában. Ha igen, akkor meg mennyibe fog kerülni? 300K-ba a gép? -
proci985
MODERÁTOR
válasz
Habugi #24749 üzenetére
passz én pár hete leszedtem és kivártam. ha a textúraméretet vissza kell venni nekem az se baj, de konkrétan 5760ban akármilyen beállítással sem volt meg a 30 fps egy hónappal a megjelenés után, úgyhogy kivárok amíg stabilnak nem tűnik.
viszont a fórumok alapján a 980Ti / 1070 tulajok már úgy néz ki kezdenek elégedettek lenni, ami jó indikáció.
-
kovcsrob
tag
Ami ebből az egészből nekem lejött:
A "független" csapat készít egy tesztprogramot. Vagy a még kevésbé függetlan egy motort egy játékhoz. Amiben megpróbálja a becsült egyéb hardverelemek erőforrását elosztani.
Erre még rájön a driver (nem low level esetén), ami szintén belenyúl az erőforrásgazdálkodásba. (ráadásul ez még változik is
... bár a kártya egyéb paraméterei is változhatnak egy driver frissítéstől.)Rám nézve a következmény:
Mivel
a CPU m 30-50% gyengébb mitn a tesztgépekben i5 4460
a memóriám jelenleg csak 8GB
és a játékokat RAID re telepítem SSD helyett (ami lassabb)
Az egyéb hardvereim paraméterei lényegesen eltérnek az optimumtól. Tehát a tesztek KB kuka.Mivel a driver jelentősen beleszól az erőforráselosztásba és mivel tudjuk, hogy a driver figyeli, hogy mi fut. Ezért a kifejezetten teszt célra írt szoftverekben csalni.. izé optimalizálni pár százalékot már már kötelező. Szóval azok meg végképp kuka.
Mivel a fogyasztásméréseknél a tüskék ideje csak nehezen figyelembevehető. Értsd: nem tudjuk, hogy egy AMD kártya pontosan mekkora teljesítménytöbbletet igényel és az eltérő erőforrásgazdálkodás miatt, mekkora a plusz terhelés igény... vagy épp spórolás.... vagy csak nagyon komplex tesztekkel tudhatnánk meg. Így ez is majdnem kuka. (de legalább minimális értelme van)
A hűtés hatékonysága és zajszintmérés totál környezetfüggő. (ház stb) De még műterheléssel is az eltérő terhelési jellemzők miatt(impulzus szerűen vagy statikusan kell hőt elvezetni) ....
ÉS erre még rájönnek az eltérő felhasználói igények.
ésszerű döntés KB nem hozható....
az egész VS kérdés szinte! csak érzelmi dolog -
Solymi81
aktív tag
válasz
Ren Hoek #24750 üzenetére
Csak óvatosan ezekkel a kívánságokkal, még a végén beválik aztán majd azért megy majd a sírás, hogy az AMD monopolhelyzetben van.
Itt van két érdekesebb rövid cikk, egyik 2013-ból, másik 2016-ból, amikben az Nvidia és AMD konzolokban való szerepléséről van szó.
Biztos van részletesebb is, de ezek is jók.Azt nem szabad elfelejteni, hogy ezek a gyártók nem csak a jelennek gyártanak, hanem próbálják kitalálni, felvázolni mi lesz a következő ill. azutáni lépcsőfok is. Amint látható az AMD egyrészt kényszerűségből, másrészt saját döntésük okán egy másik utat választottak mint az Nvidia.
Ez annak idején nem igen jött be, de ez nem jelenti azt, hogy később nem jönnek ki jól belőle és nem az Nvidia kerül rosszabb helyzetbe.Nem hiába él még a cég, ha nem lenne megfelelő és bíztató elképzelésük, tervük, koncepciójuk a jövőre nézve, már rég lehúzhatták volna a rolót. A befektetők se buták, tisztában vannak vele, hogy a nyreséghez dolgokhoz kellhet egy 5-10 éves fejlődési ciklus. Emellet pedig rengeteg dolognak is passzolnia kell a piacon.
A 4K tévék és VR szemüvegek megjelenése jó alkalom lehet a konzolgyártóknak, hogy a megfelelő tartalmakkal és a szolgáltatások integrálásával központi szerepet kapjanak az otthoni szórakoztatásban (játék, filmnézés, streamelés, zenehallgatás, stb. ami már jelenleg is megvan, de mégjobban lehetne integrálni).
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
SpongyaBob #24617 üzenetére
Ez bonyolult nagyon. A hardverek és a meghajtók más motorkonstrukciókra vannak felkészítve, és eltérő játékok (motorok) esetében eltérően reagálnak. Szóval még általánosítani sem lehet, hogy x jobban igényli a procit y-nál. Az egész motorfüggő. Pontosabban annak a függvénye, hogy a motor milyen módszerrel adja át a rajzolási parancsokat: indexelt/nem indexelt, valamint direkt/indirekt. Az NV jobban szereti a direktet, míg az AMD az indirektet. Eszerint változik a meghajtó működése is. Tehát általánosítás haszontalan, mert annyiféle lehetőség van, hogy az egész motorfüggővé válik. Sőt, nem egy motorban külön path van AMD-re és külön NV-re.
Majd DX12-ben ez az egész jelentősen egyszerűsödik, mert ott már nem lesznek külön optimalizálások. -
Petykemano
veterán
válasz
Ren Hoek #24750 üzenetére
20-30%-os részesedés mellett köhögő Kepler és Maxwell kártyával rendelkezők közül van honnan vásárlónak jönnie, aki Doomozni akar. Underdogként nem feltétlenül saját vásárlóit kell az új kártya megvásárlásáról meggyőzni.
De valószínűleg egy kimagaslóan jó Vega teljesítménye sem lenne erre elegendő. Merthogy ugye a vásárlások többsége nem azon múlik, hogy épp melyik gyártó terméke hogy szerepel a benchmarkokban.
-
Ren Hoek
veterán
válasz
Zeratul #24747 üzenetére
Az Intel kvázi-monopol helyzetben azt tesz amit szeretne. Pusztán a számok 5-6-7 miatt is megveszik az új procikat az új gépekbe. Konkurencia nélkül pont annyi fejlesztést adagolnak, ami a legtöbb bevételt hozza még. Ez vegytiszta matek.
AMD teljesen más, túlélésért küzdenek, és mégis sokszor Terézanyáskodtak... gyenge marketinggel és ehhez mérten sem kiemelkedő kártyákkal. Olyan szoftveres fejlesztésekkel, amik nem igazán növelik az eladásokat... (Minek vegyek Doomra új AMD kártyát, ha az előző GCN-en is hasít, az új Pascalt meg már meg KELL venni, mert új és gyors, és jobb és Maxwell,Keplet köhög DX12 alatt) ....
én továbbra is azt mondom, bárcsak lenne görényebb az AMD, durvább húzásokkal, több profitot, pofátlanabb eszközökkel kéne lehúzni a mezei userekről. Hosszabb távon ez 50-50% share-hez vezet(het)ett volna, és mondjuk egy 1070 kategória rég kintlenne, 80K-s középkategóriás áron...
-
wjbhbdux
veterán
Érdekes olvasmány: reddites felmérés az emberek új vga vásárlásáról, 1247 válasszal rövid magyarázatokkal mindenkitől, hogy miért azt a kártyát választotta. [link]
(793 nvidia és 454 amd)
-
proci985
MODERÁTOR
Nem, a másik nem személyeskedett és teljesen igaza volt abban, hogy a hír tolmácsolása és a hír valós tartalma nem nagyon függött össze. Ami súlyosabb esetben moderációs alappá válhat.
(#24736) lezso6: Alapvetően a cikk nagyon hatásvadász, de benne van a lényeg.
Alapvetően annyira programozási szempontból nem tudom, mi változott (HLSL specet átnéztem changelogban, de nekem annyira nem mondanak sokat a hozzáadott funkciók, mármint, hogy mire kellettek és mit oldanak meg / mit tesznek lehetővé), de gyanús, hogy időbe fog telni mire a programozók felkészülnek erre. A programozási nyelv egy eszköz, de idő kell hozzá, amíg az ember ráérez. A grafikai enginek meg azért elég bonyolult megoldások, ahol adott esetben tényleg számítanak azok az extra optimizációs lépések (pl encapsulation kilövése mert az egy extra function call), amik általános esetben azért az utóbbi 10-15 évben már egyre kevésbé váltak kritikussá.
Ezzel persze megint ott vagyunk, hogy játékosként nem örülök neki, hogy a DX:MD három hónappal a megjelenés után már talán lassan játszható lesz 1440p/medium felett (mármint akármin), de fejlesztőként teljesen érthető, hogy nem ment simán a start és az is, hogy miért nem ment simán.
Tetejében DX12 egy része ahogy így a partról láttam eleve elosztott számíttatásra lett belőve, na az meg tényleg az, amihez csak akkor nyúl az ember ha nem lehet nem elosztva elintézni.
-
Ren Hoek
veterán
Nem vészes, nekem a DX12 koncepció maga sokat jelent, rengeteget tanulmányoztam.
Csak sokkal lassabban történnek valódi események a fejlesztések terén. A vásárlókat olyan Doom szerű dolgok győznék meg igazából. Ez az NV malmára hajtja a vizet, mert nyugisan kihúz még egy Pascal refresh generációt is szerintem. (Ezért is veszek most 1070-et... de ha úgy adódik fél-1 év múlva cserélek egy "szuperfejlett" GCN-re. Úgy is kb 1 év egy kártya ideális élettartama. 15-20K bukó belefér fél-1 év játékért. 480 túl nagy kompromisszum már. )
-
->Raizen<-
veterán
Ha havernak jo lesz az rx 480 elgondolkodom egy 8 gb os rx 470 ben az uj forza miatt.
-
Nem zavar mert nem volt így. Rámutatott, hogy rosszul értelmezett egy cikket, s meg is indokolta mit. Most nem szabad leírni, hogy nem volt képes szöveget értelmezni, hanem helyette a saját vízióját vetítette rá? Egyébként is, mit számítana ez? Ha az egyik fél elkezd személyeskedni, akkor másik jogosan személyeskedhet vissza? Most második bekezdésed pont színtiszta személyeskedés, tehát most már nekem is lehet, hisz úgyis te kezdted? Tiszta óvoda.
-
válasz
huskydog17 #24721 üzenetére
Heh, ha elfogyott az érv, akkor el kell kezdeni az érvelést leminősíteni? Külön vicces, hogy pont a politikában divat ez az általad javasolt elhatárolódás, azaz csak azzal szabad "vitatkozni", akinek a véleménye semennyire vagy csak kicsit tér el a tiédtől.
Hányingerem van ettől a 21. századi "vitakultúrától".
-
válasz
Ren Hoek #24731 üzenetére
Szerintem nem ennyire vészes a helyzet. Az előző két széria sajnos a hatalmas fogyasztás miatt sok embert elrettentett. Az RX széria ezen óriásit javított, kell még egy felsőkategória, ami remélhetőleg a következő negyedévben befut. Sokan várnak jelenleg is a vásárlással, igaz? Vagy megvetted már a 1070-et?
Aztán kell még egy kártya a 460 és a 470 közé, mert ott nagy az űr, amit a 1050ti ki is használ.Késett az AMD ez tény, de én úgy látom, hogy most eltalálták és a jövő év első fele még sokat hozhat a konyhára nekik, ha nem egy Fury szerű dolgok hoznak megint.
-
törölt tag
válasz
Nem. Véletlenül se találtad el: gyártófolyamat-fejlesztési mérnök vagyok egy multinacionális ipari cégnél. A legnagyobb hibám az legyen hogy precíz vagyok - akár a szavak szintjén is.
Amit írtál ahhoz viszont nem kell nagy precízség, kb azt írtad "XY fekete" és linkeltél egy cikket ami azt írta "XY NEM fekete". Valóban, a különbség a kettő között csak egy szó...
Én nem szándékozlak a továbbiakban sem "elkerülni", sem direkt "megtalálni" Téged. Ha olyasmit írsz, aminek az igazságtartalmát/ logikáját tévesnek/ megkérdőjelezhetőnek tartom, azt továbbra is szóvá fogom tenni.
Még OFF-abb:
Nem akarok nagyon belemélyedni a filozofálásba, de azt hiszem a világnak jelenleg épp az egyik legnagyobb baja, hogy túl sok fals infót, bullshitet, demagógiát, aljas hazugságot terjeszt az internet és a (bér)trollok. Akik pedig látjuk és átlátunk ezeken kötelességünk cáfolni ezeket, fellépni ellenük és megakadályozni a téveszmék és hazugságok terjedését. Nem szabad hagyni elsiklani őket, mert 2016-ban láttuk hogy ezeknek a terjedő kamu híreknek, hazugságoknak, összeesküvés-elméleteknek komoly következményei lehetnek a világra nézve.
Ezt egyáltalán ne vedd egyébként magadra, csak ezek miatt tettem magamnak fogadalmat, hogy mostantól ha olyat látok fórumokon amivel nagyon nem értek egyet, akkor gyakrabban fogom felemelni ellene a hangom és kevesebbet leszek read-only-ban. És ezt a meglátásomat, döntésemet ahol tudom terjesztem.
-
Ren Hoek
veterán
válasz
Zeratul #24729 üzenetére
Na lejárt, még annyit tennék hozzá... hogy a másik aspektusa a low level apiknak, intrinsics stb-nek, hogy az AMD HW-k sokkal "szebben öregszenek"...és jól optimalizált, gyors játékok jöhetnek. Pl a Doom, ami szárnyal Vulkan alatt. (Tehát amikor FPS-re fordítjuk a lowlvl-t, nem szebb-részletesebb grafikára és fizikára)
Oké, ez nekünk baromi jó... csak próbáld ezt beadni egy AMD részvényesnek, egy pénzügyi értékelésen:
"Hölgyeim és uraim!, Az elmúlt negyedévben a szoftver részleg kifejlesztett egy technológiát, amivel a régi AMD-s hardverek szárnyra kapnak, a 380,390 és Fury kártyák 30-40%-al gyorsabbak! A vásárlóinknak ez óriási dolog, hiszen így még 1-2 évig teljesen felesleges új kártyát venniük, hiszen a régiekkel is szuperül fut 60 FPS-el minden az új API-k alatt!
Reményeink szerint ezzel mégkevesebb új AMD kártyát kell majd eladnunk, kevesebb árbevételt generálva, amivel aztán hosszabb távon megszüntetjük a fejlesztési büdzsét, mert amúgy is túl jó kártyákat adtunk el rejtett tartalékokkal..."(Csak egy ok, amiért szépen visszakell fogni a DX12-ben rejlő lehetőségeket, és óvatosan kell bánni ezzel, mert különben ki a franc fog új kártyát venni?)
-
Ren Hoek
veterán
válasz
Zeratul #24729 üzenetére
Inkább a Low level API-ra gondolok akkor... Legyen Vulkan vagy Mantle. Egyszerűen nem hiszem el, hogy csak az AOTS-ot tudták kihozni ebből az egészből ennyi év alatt... Nekem ez azt jelenti, hogyha a Stardock ekkora óriási erőforrás és szakmai befektetéssel csak ezt tudta kihozni, akkor mit várjunk más fejlesztőktől?
Emlékeim szerint ez az egész nem csak arról szólt, hogy a gagyi konzolkódokat átemeljük PC-re, hanem egy új korszakot jelentene a PC gamingnek. Ehhez képest a PC lassan "konzolcsicskássá" degradálódik... és a fő cél az, hogy a sok konzoltaknyot mégolcsóbban letolhassák a játékosok torkán.
-
Zeratul
addikt
válasz
wjbhbdux #24727 üzenetére
Még mindig vannak olyanok akik a 970 hegyezik a cerkát?
Ren Hoek: ez leginkább a PiciPuhának róható fel, mert olyan szinten le van marad az API val ihaj. Koncepció az volt hogy közvetlenül át lehessen emelni a konzol kódot a PCre, na már most ahhoz kellene a Shader Modell 6.0. Az AMD tudja, a PiciPuha viszont csak tavaszi frissítésben fogja szállítani.
-
Ren Hoek
veterán
válasz
#65755648 #24709 üzenetére
"Azért vagytok viccesek egyébként a károgásotokkal, mert ezt kivétel nélkül minden API-váltáskor sikerül eljátszani."
Ezt már több (DX12 védő AMD-s) szájból hallottam. Szerintem ez téves. Egyszerűen nem lehet összehasonlítani a DX9-10-11 váltásokkal a mostanit. Eddig nem volt low level, most az. Óriási különbség, ezért is alma és körte a kettő. Lényegében egészen idáig csak foltozgatták a korábbit, most viszont teljesen új koncepció az egész.
Személy szerint én nem szidom a DX12-őt, de ami most van az nulla. A felelősség inkább ott van, hogy itt a hype-nak volt egy nagy alapja, pont ez a koncepcióváltás. Ezért vártunk olyan sokat ettől most, az eddigi DX váltásokhoz képest. Ehhez képest majdnem nulla még az eredmény. Pont azért, mert még egy igazi pure DX12 motort se láttunk, ami tényleg jó lenne (AOTS szánalom). Persze idő idő és idő, csak ez most nagy égés az AMD-nek, hiszen már rég kellene lennie egy nagy adag DX12 játékszettnek, olyan demókkal amik DX11-ben el se indulnak kb és valódi előrelépést hoznak (Nekem játék se kell egyelőre, csak valami only DX12 demo) - ehhez képest a DX12 lassan egy szitokszóvá fajul, mert kb nyűglődés, és inkább a low level hátrányai, mellékhatásai és bugjai jöttek elő eddig.
-
wjbhbdux
veterán
válasz
Malibutomi #24726 üzenetére
150-200 millió felhasználót tekintve az a sok eladás sem lehet olyan sok, pl. a legnépszerűbb 970 van 5% felett részesedésben, és ehhez elég sok idő kellett mire összeszedte. Egy-egy új széria nem befolyásolja az összképet, hacsak nem történik valami katasztrófa az egyik oldalon.
A 970 érdemeit úgy is nézhetjük, hogy ez az egy árva kártya hozza az AMD összes eddig megjelent, most használatban lévő kártyájának az ötödét darabszámban.
Mivel eredendően több Nvidia kártya van, a régieket cserélik újabbra. Ettől az új kártyák népszerűsége a játékosok körében még kiolvasható a statisztikából.
-
füles_
őstag
válasz
->Raizen<- #24722 üzenetére
Tegnapelőtt túróscsuszát ettem tejföllel
-
válasz
Attól hogy nem fogadod el, még lehet igaza. Szerintem érthetően megpróbálta elmagyarázni mi a problémája az állításoddal. Ha nem megy akkor lehet falbaverni a fejet és ignorálni.
-
huskydog17
addikt
válasz
#65755648 #24718 üzenetére
Oh, a klasszikus politikusi érvelés: ha már kifogytunk a tényekből lehet lovagolni a szavakon.
Áhá, szóval vagy politikus vagy ügyvéd vagy aki 1-2 szón szeret lovagolni ami a legtöbb ember számára evidens, csakhogy beleköthessen a másikba. Értem.
Az ironikus ebben az, hogy a politikusok sosem veszik észre magukat.Tanácsolom, hogy a jövőben kerüljük el egymást. Te nem reagálsz az én hozzászólásaimra és fordítva így mindketten nyugodtabb és boldogabb életet élhetünk.
Érdekes, hogy csak neked volt gondod a megfogalmazással, mindenki más értette.
-
wjbhbdux
veterán
Steam felmérés - November 2016
AMD részesedés 0,3%-kal csökkent, az Intelé pedig 0,4%-kal, így az Nvidia nyerte a hónapot.
GTX1070 belépett a 10 legnépszerűbb videokártya közé, de a 1060 még nagyobb tempóval jön fel mögötte.
GTX 1060-ból több mint négyszer több van, mint RX 480-ból.
GTX 1080-ból is 2x több van, mint RX 480-ból.
RX 470+460 összeadva a 480 fele körül van.
Fury széria a 460 alatt.
-
füles_
őstag
válasz
->Raizen<- #24717 üzenetére
Quantum Break teljesen jól futott AMD kártyákon.
Most tényleg egy NV optimalizált játékból vonsz le következtetést hogy melyik kártya az erősebb?Mindenki tudja hogy az RX 480 erősebb mint a 970.No de el kell ismerni nagy eredmény hogy végre az amd beérte a 2 + éve a piacon lévő kártyát
Ebből a mondatodból nekem az jön le hogy neked a fogyasztás fontosabb mint a teljesítmény,hiszen a GTX 970 ellen ott volt egy erősebb,több mint dupla annyi VRAM-al rendelkező R9 390.Szóval csak gratulálni tudok hogy ide is sikerült eljutnunk -
törölt tag
válasz
huskydog17 #24716 üzenetére
Látom súlyosabb a probléma nálad mint gondoltam...
Ezt írtad és semmi többet: "Tökéletesen összefoglalták a lényeget: a játékosok számára a DX12 abszolút semmi előnyt nem ad, sőt azzal inkább csak rosszabb élményt kap a játékos, mint DX11 alatt."
Hol írtad Te le, hogy ez nem a Dx12, hanem a fejlesztők miatt van? Hol írtad le, hogy ez csak a jelen és a jövőben biztosan meg fog változni? Te csak azt írtad, hogy "a Dx12 a játékosoknak rosszabb mint a Dx11". Ez egy blődség! Ha igazat akartál volna írni akkor azt írod, hogy "a Dx12 JELENLEGI IMPLEMENTÁCIÓJA rosszabb a dx11-nél, maga a dx12 jobb mint a dx11."
-
->Raizen<-
veterán
válasz
huskydog17 #24716 üzenetére
Igen a quantum broke egy jó példa hogy kell elbaltázni egy igéretes játékot. A steames port igen csak jól megy nv kártyákkal is már. Az rx 480-as vásárlókat se nagyon értem mikor a 970 az új tomb raider játékban dx12 alatt gyorsabb. No de el kell ismerni nagy eredmény hogy végre az amd beérte a 2 + éve a piacon lévő kártyát. A másik baja a cégnek a lemaradás, sok idő mire tudnak reagálni egy termékre ezért piacot vesztenek folyamatosan.
-
huskydog17
addikt
válasz
#65755648 #24709 üzenetére
Te jössz itt értelmezési problémákkal?
Ha elolvasod a cikket, akkor jól láthatod,hogy minden újratesztelt játéknál DX11 jobb eredményeket ad, mint DX12. Most, jelenleg. Ez az aktuális tényállás, senki nem vonta kétségbe a cikkben, hogy maga az API a jövőre nézve ígéretesnek tűnik, de - ahogy a cikk és te is említetted, a jelenlegi DX12 implementációk nagyon rosszak. Semmivel nem írtam én se többet! A jelenlegi helyzet a lényeg, az aktuális implementációk szarok, ezen van a hangsúly. Azt hittem ez evidens és nem szükséges elmagyarázni.Leírtad a cikk konklúzióját ahogy én is. Most akkor min is problémázol pontosan?
-
HSM
félisten
"Nyilván játszottál valamennyi megjelent játékkal ugyebár... "
Nem írtam ilyesmit.Silent Storm kimaradt. Oké, egyet mondtál. Ez lett volna az a rengeteg driver gond? Ami egyébként jó kérdés, az AMD driver, vagy a játék sara?
Szomorú, hogy megdöglött, nekem 3 év alatt semmi de semmi bajom nem volt vele, pedig elég gyenge szellőzésű házam volt akkoriban, egyszerű táppal, és ehhez képest elég sokat is használtam. Akkoriban még bőven volt időm játszani...
-
Egon
nagyúr
Mi?
Ezzel ráhibáztál, mert nekem megjelenés után nem sokkal egy sima 9700 került a gépembe (BBA típus) és soha egyetlen driver bajom nem volt vele, pedig vagy 3 évig azt használtam
Nyilván játszottál valamennyi megjelent játékkal ugyebár...
Silent Storm nevű játék megvan? Gondolom hallani se hallottál róla...
Fix helyen fagyott. Hogy csak egyetlen példát említsek (a korabeli játéktesztek is említették, hogy nV-vel problémamentesen fut, míg Atival gondok vannak). BBA volt nekem is. Hja, cirka 2 év alatt megdöglött az egyik RAMDAC a kártyán, aztán olyan 4-5 éves korában a kártya is elhalálozott, már egy kollégám gépében (ez volt az egyetlen meghalt vga a környezetemben).
De sebaj, told csak az általánosítást, hazudtolj meg mindenkit... -
törölt tag
válasz
huskydog17 #24699 üzenetére
A szövegértelmezésed vagy az angol tudásod nem valami fényes. Segítek, a cikk konklúziója:
"A DX12 egy nagyon érdekes alacsony-hozzáférésű API, ez nem kérdés. De a játékokban levő mai alkalmazása nagyon-nagyon rossz. (...) Ahhoz, hogy kijöjjenek a Dx12 előnyei a fejlesztőknek nulláról kell újraírniuk a motorjaikat. Hogy ezt már 2017-ben megteszik-e az még a jövő titka."Értsd: a Dx12 nem rossz, csak még nem lett kellőképpen implementálva a motorokba.
Azért vagytok viccesek egyébként a károgásotokkal, mert ezt kivétel nélkül minden API-váltáskor sikerül eljátszani. Jön az új API, azt kellőképpen beharangozzák, megvan a Hype, hogy az új játékokat és kártyákat el lehessen adni vele. Aztán kiderül, hogy csak lassan és nehézkesen érkeznek az új játékok rá és az elsők elég gyengén sikerülnek, fércmunkák, mert nem 5 perc meg/újra-írni egy grafikus motort.
Ekkor jön a hurrogás, a "megmondtamhogyszarazegész".
Majd eltelik 1-2-3 év, megtanulják a fejlesztők használni az új API-t és jönnek az álleejtős grafikájú játékok.
Eddigre pedig már szállingóznak a hírek a következő API-ról és minden kezdődik elölről. -
Balazs_
senior tag
válasz
->Raizen<- #24695 üzenetére
Nagyon megy megint a fogyasztáskülönbséges mantra, majd számolj már utána, hogy mennyi plusz költséget jelent az AMD kártyák plusz fogyasztása.
A featurefelsorolásod meg Abu leírásain alapszik, aki igyekszik megosztani olyan dolgokat amiket hall (és nincs rájuk NDA), itt meg mindenki azt gondolja, hogy ezekből 6-12 hónap alatt mind megvalósul, úgy, hogy AMD hirtelen megugorja az 1080-at a 480-nal. Ez sajnos/nem sajnos nem így működik.Egon: nem kell minden AAA fejlesztőt lefizetni, elég ha van pár olyan cím évente, ami ritka szarul megy AMD-n aztán lehet indítani a sárdobálást. (Erre a topiklakók egy része vevő is.)
-
HSM
félisten
"nekem volt 9700Pro-m: driverrel annyit azóta sem szívtam"
Mi?Ezzel ráhibáztál, mert nekem megjelenés után nem sokkal egy sima 9700 került a gépembe (BBA típus) és soha egyetlen driver bajom nem volt vele, pedig vagy 3 évig azt használtam.
Ez volt a másik kedvenc VGA-m az 5850 utána.
RX480 GTX1060 viszonylatában ne zavarjon az RX shader modell 6 támogatása, ami elég komoly szempont lehet a közeljövőben. (Rémlik valami a DX9C shader modell támogatásáról az akkori X-es Radeonok és a GF-ok között?)
GCN2-vel mégis mi a baj? 290X-em van, a játékok gyönyörűen szaladnak rajta, 4GB a 4GB memória, Async compute DX12 támogatás príma, Freesync támogatás és 4K60hz DP-on van, mi kéne még? Ma is ugyanúgy szaladnak rajta a játékaim, mint megjelenésekor.
Igen, tény, a referencia RX480 kicsit többet kér a kelleténél a PCIE foglalatból, de ennek is borzalmas egyszerű a megoldása, nem refet veszel és meg van oldva.
(#24697) ->Raizen<- : Érdekes, nem találkoztam elfüstölt alaplapi foglalatos referencia RX480-al, a topikjában sem panaszkodott rá senki, pedig páran rendesen meg is cibálták.
Persze, ezzel nem elbagatelizálni akarom a dolgot, de korántsem akkora gondról van szó, mint egyesek beállítják, pláne, hogy amiről szó volt (csak berakod és használod) úgy gyakorlatilag belefér a PCIE szabványba a driveres korrekció óta. [link]
Ehhez képest elpukkant GTX1070-ről videók is futnak neten, ahogy épp kileheli a lelkét: [link].
Ja, és a 1070-eket érintő Micron memóriás gondokról nem is beszélve, aminek javításához BIOS-t kellett frissíteni a kártyákon a stabil működéshez.
NV fronton sem kell messzire menni, ha jól emlékszem pl. a GTX960-ból is volt ilyen, ami hasonlóan feszegette a slotot.
-
törölt tag
Igen? És tudnál mondani egyet is a felsorolt példákból ami nem igaz?
Ezek TÉNYEK, azok pedig makacs dolgok...
Nem sok száz játék fejlesztőjét kell megvegye az Nv. Elég annak a 10 játéknak a 3-5 fejlesztőjét megvenniük, amivel mindenki tesztel.Ki az a Jonah Anderson és mit tett játékosok ellen amit az Nv ne tett volna meg korábban?
-
cyberkind
félisten
válasz
Majd jön a válasz, hogy tuti NV volt a gépbe azért lett ilyen a cikk, amúgy ez a legjobb dolog ami történhetett a PC-vel, ja meg a PC alapú konzolok, bla meg bla.
(#24701) Simid
Lehet rosszul van kalibrálva a jósgömb, vagy bugos a driver ott is.(#24701) Simid
Igaz a Dirt 2 9-ről ment 11-re de ott az akkor érdekes módon az első DX11-es játékok között tökéletes volt minden téren, az 5970 röhögve vitte azt a játékot. -
füles_
őstag
válasz
->Raizen<- #24695 üzenetére
Ez igaz,de egyszer a jövő is jelen lesz
És vagyunk egy páran olyanok akik inkább választják 120W helyett a 150W-ot,cserébe a jelenben is teljesen helyén van a kártyánk,a jövőben meg csak jobb lesz a konkurenciánál.
(#24696) Egon
Ha VRAM-ról van szó mindig az megy hogy minek a több,úgy sem használja ki.
1.Vannak és lesznek is olyan optimalizálatlan játékok ahol úgy is kihasználja,és nagyobb felbontásnál is jól jön
2.Szintén vannak és lesznek is olyan játékok ahol 6GB VRAM-al mondjuk nem tudod a textúrákat Ultrára állítani,mert nem fogja engedni.(RotTR-ben nem tudtam maximálisra állítani a textúrákat mert a 3GB VRAM limitált,de érdekesképpen ezt egy GTX 750Ti 4GB-tal megcsinálhattam volna,mert hiába sokkal gyengébb a GPU,ha több VRAM-al gazdálkodik)
Ha több VRAM van a kártyán az soha sem baj,nem fog lassítani a kártyán vagy valami,de valamikor gyorsíthat vagy feljebb állíthatsz egy beállítást.kérdezd meg a GCN1-2 tulajokat
Minek?Én a saját tapasztalataim alapján beszélek a TahitiXT-s (2011 vége) féltéglámról.
RotTB (2016 eleje)-minden maxon,kivéve a textúrákat és pár NV-s beállítás kikapcsolva
Witcher 3 (2015 vége)-minden maxon,kivéve HairWorks
Dying Light The Following (2016 eleje)-minden maxon
.
.
.
Sorolhatnám.
A mai vagy a közelmúlt játékait is maximális beállításokon maximális élménnyel tudom játsznai.Most te kérdezz meg egy 680/770 tulajt ugyanerről. (szerintem mérgében elküldene melegebb égtájakra)
-
Simid
senior tag
válasz
Ez sajnos jelenleg igaz, de ugyan az volt dx10-11 váltásnál is. Hasznos dolog lehet ez majd pár év múlva, csak nem Abu jóslataiból kell kiindulni mert szegény marha rossz hatásfokkal tippelget a jövőt illetően...
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Megbízhatatlan oldalakat ahol nem mérnek (pl gamegpu) ne linkeljetek.
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- E-roller topik
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- sh4d0w: Vigyázz a háttértáradra...
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- iPhone topik
- EAFC 25
- További aktív témák...
- ASUS ROG STRIX RTX 4070 Ti SUPER OC Edition 16G (kishibás) videokártya garanciával
- NVidia RTX 3080 Founders Edition + 12VHPWR átalakító
- GIGABYTE RTX 4080 SUPER 16GB GDDR6X GAMING OC - Gari 2027.12.10. -ig - Eladó!
- ASUS GTX 1060 6GB GDDR5 ROG STRIX OC Eladó!
- ASUS RX 5700 XT 8GB GDDR6 ROG STRIX OC Eladó!
- Bomba ár! Dell Latitude E5250 - i5-5GEN I 8GB I 128SSD I 12,5"FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- HP 15S FHD LED Matt Ryzen5 5500U 4.0Ghz 8GB RAM 256GB SSD Radeon RX Vega7 Win11 Garancia
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 14400F / RTX 3060Ti / 32GB DDR5 / 512GB SSD!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF VG27AQ 165Hz QHD IPS 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest