Hirdetés
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Reklámmentesítés HypersOS-ben Xiaomi/POCO/Redmi
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Klímaváltozás, természetszennyezés
- Milyen mosógépet vegyek?
- Nyugodj békében, Integra!
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Csalók a Facebookon. De ennyi???
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
szasanyi
félisten
válasz K.Norbi79 #107597 üzenetére
Én csak az AM5-re váltást támogatom, főleg ha a játék elsődleges szempont. Figyelemmel a meglévő DDR4 RAM-jaira - ha ezt nem cseréled - az lehetetlen. Bár azt még viszonylag jó áron eladva szintén érdemes lehet a megfontolásra.
AM5 CPU kínálat nagy és még jönnek újak, lapot is kapsz jót elfogadható áron. A kifutó LGA1700-as INTEL-t az ismert problémák és az áraik, az újakat a még masabb árak és a játékok alatti teljesítmény miatt nem tartom jónak.
Ha az AM5 valóban opció lehet, akkor tudok ajánlani tapasztalat alapján, árkategória szerint megfelelő, jó konfignak való komponenseket. -
BigBear
senior tag
válasz K.Norbi79 #107602 üzenetére
Ahogy előttem is mondták, ha a memóriákat meg szeretned tartani, az AM5 nem opció. Ez esetben tényleg LGA1700 lenne a megoldás, hiaba kufutó holmi, én AM4-be semmit nem tolnék. Hozzateszem, egyelőre nem tartom akkora tragédiának a kifutó Intelt. Én nemrég valtottam AM5-re és őszintén szólva vegyesek a tapasztalataim. 12100f -> 7600x volt a törtenet és ha a szívemre teszem a kezem, az én általános felhasznalásom mellett kb. nulla az észrevehető gyorsulás. A kártya egyelőre egy sima 6600, játékra 2560x1080 felbontást használok, szóval ez is belejátszik, de maga a rendszer se hozott számomra hűde érezhető gyorsulást. M.2 ssd megvolt eddig is, a rendszer kb. ugyanolyan fürge maradt. Szóval a wow faktor egencsak elmaradt, amellett, hogy memória+proc+lap hármasra (7600x apróról, Adata XPG mem Alza felbontott akciósan, MSI B650 Tomahawk némi kuponnal, akciósan Alzáról) kiadtam ~ 170e-et. Ráadásul ha teszteket nézel és feljebb mész felbontásban és kártyával, az egyes processzorokkal elérhető teljesítmény összecsúszik, egyre kisebb lesz a különbség.
[1440 gaming]
[4k gaming]
Úgyhogy senkit nem beszélnék se le se rá semmire, de egyáltalán nem tragédia szerintem az lga1700, főleg a stabil 12.gen procikkal.
(Én most, ha visszakapnám a beleölt összeget, simán vennék egy 12600k(f)-et, lap marad (vagy occóbb), memória marad. A maradék meg mehetett volna vga-ba.)
Az AM5 elvileg jövőállóbb és ha van rá keret, jelenleg egy 7800/9800X3D mindent visz. De egyáltalán nem utasátanám el a kifutó 1700-as platformot, főleg, ha a keret nem tart a vegtelenbe.Ha AM5, egyébként lehet relatív olcsón is platformot váltani, de a DDR5 váltást meg kell lépni.
Példa: 7500f vagy 7600(X) + Asrock B650 HDV/M.2. -
cucka
addikt
válasz BigBear #107603 üzenetére
Én 9. gen intelről váltottam zen5-re. Őszintén, böngészni, youtube-ot nézni meg hasonlók - semmilyen érdemi különbséget nem érzek.
Amiben érezhető a különbség, az a játék. Cyberunkban régi procival voltak helyek, ahol bezuhant az fps 35-40 környékére. Most ugyanazzal a gpu-val tudja tartani a 60fps-t.
Vagy amikor kiléptél a menübe és ott mutatja a karakteredet, ott álltam 1 szál f@szban, 1 másodpercig, amíg betöltötte a memóriába a ruhákat. -
K.Norbi79
csendes tag
válasz BigBear #107603 üzenetére
Értem! És igen ! Valamilyen szinten mindenkinek igaza van.Kezdem azzal időtállóság! I5 8600k procit cserélek most le,ez nem egy mai darab. 2017 ben i5 8600k+ Asrock z370 Extreme 4 párosra esett a választásom ez van mai napig és hibátlanu működnek. A lényeg ha kiválasztom a procit és a lapot,nemfogom cserélgetni évekig . Ezért nem különösebben érdekel hogy az lga 1700 zsákutca vagy sem. Csak egy viszonylag erős középkategóriás processzor és egy megbízható alalplap tegye a dolgát évekig. De ott a ddr5 amit tudom hogy megkellene lépni előbb vagy utóbb.
-
K.Norbi79
csendes tag
válasz cucka #107595 üzenetére
Nézegettem az ajánlásod és nemtünik rossz lapnak,lehet hogy ezt választom. De ha lehet még egy kérdésem ,ha nem határozom meg az összeget akkor melyik volna az a lap amit az i5 14600kf hez ajánlanál. Arérték arányban megbízhatóságban, amit legszívesebben ajánlanál. Mondhatod a linkelt Msi b760 is
-
K.Norbi79
csendes tag
válasz szasanyi #107606 üzenetére
Maradok Intel vonalon i5 14600kf . Az alaplap kiválasztása okoz fejtörőt.
RGB nem kell. A ddr4 moduljaimat tudja kezelni, ami Kingston HyperX Predator 32GB (4x8GB) DDR4 3200MHz HX432C16PB3K
Keretösszeg 80000ft (de ha van olcsóbban megbíható) a lényeg a megbízhatóság[ Szerkesztve ]
-
cucka
addikt
válasz K.Norbi79 #107607 üzenetére
Nem vagyok az intel alaplapok szakértője, inkább leírom, én hogy kerestem AMD-hez alaplapot, hátha segít.
1. Először utána kell nézni, milyen chipsetre van szükséged. Intelnél a fő különbségek a tuningolás és a pcie sávok. (A gpu direktben a cpu-hoz van bekötve, azt ne számold bele)
2. Magyarországon 4 márkát lehet kapni, szerintem mindenből vannak jó darabok - asrock, asus, gigabyte, msi
3. Ipon-ra felmegyek, ott a legjobb a kereső és a választék, bekattintom az igényeimet, pl. te esetedben b760, ddr4, microatx vagy atx, wifi 6
4. a megcélzott ársáv környékén lekattintom mindegyiknél a "gyártó termékoldala" linket. Itt meg tudom nézni, hogy milyen vrm-et rakta a lapra. Ami szerintem minimum minőségi követelmény, az 8 fázis és egy rendes méretű hűtőborda.
5. Kb ki fog esni 2-3 lap, irány az árukereső, alza, pcx, meg az összes többi oldal, hátha van valamelyikből akciós vagy olcsó.Szóval nem nagy varázslat .
Most rászántam erre 10 percet, ezeket találtam
MSI Tomahawk [link]
Giga aorus [link]
A korábban linkelt msi gaming
Asus tuf [link] ez 80 ezer, de nemrég volt black friday akció az alzán, egy csomó tuf lapot jól leáraztak. sajnos már vége, de sanszos, hogy 70-ért megkaptad volna ezt. szóval résen kell lenni
Giga b760 gaming [link] csak 8 fázis, nem 12 mint a többi, de le van árazva, 57 ezerért szerintem megériEllenpélda: [link] ezt megnézem, egyből a fényképen látszik a bohóc hűtőborda amit a vrm-re raktak, és nincs rajta ssd hűtőborda sem. ezt be is zárom azonnal, le se kattintom a gyártó termékoldala linket
[ Szerkesztve ]
-
BigBear
senior tag
válasz K.Norbi79 #107611 üzenetére
Esetleg a feljebb ajánlottak mellett még
[Asrock Z790 PG Lightning D4]
14 fázis, Z790 chipset. Wifi pár ezresert pakolható bele M.2 wifi kártya formájában.[ Szerkesztve ]
-
BigBear
senior tag
válasz cucka #107614 üzenetére
Nem tartom problémának a wifi hiányát. A gyártók sokszor spórolnak és ultragagyi wifi chipet pakolnak a lapokra (lásd AM5 platform AMD/Mediatek mocsok). Inkább occóért egy sima AX200/210 M.2 kártya ami tökeletesen és stabilan működik. Az Asrock egyébként legalább a legtöbb lapjara pakol egy egyszerű dedikált foglalatot, amibe simán be lehet pattintani az M.2-es wifi/bt lapkákat. Követhetné több gyártó is.
-
cucka
addikt
válasz BigBear #107615 üzenetére
m2-es wifivel az a baj, hogy hova dugod rá az antennát? (amit amúgy meg kell venni külön, ezt is számold bele).
pcie wifi kártyák jók, de egyáltalán nem olcsók ahhoz képest. (Illetve én be se tudnám dugni sehova, asus tuf matx + 2 slotnál vastagabb videókártya.)Amúgy mi a baj a az amd/mediatek wifi chippel? (Nálam realtek van az alaplapon, csatlakozom, működik, ezen túl miből tudom, hogy jó vagy nem jó?)
[ Szerkesztve ]
-
BigBear
senior tag
válasz cucka #107616 üzenetére
Az antenna a gyári helyre megy. Asrock szintén: ott a hátlapon a két antennakivezetésnek a furat. Persze kell a pár száz forintos kis kábel az M.2 kartyához meg valamilyen anetenna. Ali a barátunk. 6000 pénz körül vettem AX210+kábel+antenna csomagot.
A probléma az, hogy a mai napig képtelenek voltak a gyártók normális drivert produkálni hozzájuk. Az AMD széttárja a kezét, a gyártók x éves vagy rosszabbnál-rosszabb drivereket pakolnak fel supportként, a holmi meg épp csak elműködget. Drivertől függően full jelszinttel 150-350 Mbit sebességet voltam kepes elérni ott, ahol a szutyuk AX200 ment 800-980 között. Emellett laggol, akadozik, hiába a papíron erős és okos chipset.[ Szerkesztve ]
-
Krisz0418
őstag
Sziasztok! 9800x3d mellé van értelme x870-es lapot venni? Vagy elég egy normális b650 (tomahawk v strix)? Esetleg x670? Van különbség teljesítményben? Lenne tuning is.
AMD RYZEN 5900X || GIGABYTE AORUS LIQUID 280MM || MSI TOMAHAWK B550 || CRUCIAL BALLISTIX 2x16GB 3600cl15 || CM V1200 PLATINUM || XFX MERC 6800XT ||
-
szasanyi
félisten
válasz cucka #107616 üzenetére
Sőt, például az én lapomon lévő INTEL LAN CPU használata nagyobb, mint a tieden lévő Realtak-é. 2,5G LAN kapcsolatot biztosít míg a jelenleg elérhető sebesség ált. (nálunk is) 1000/300 Mbit/s. Ha ezt tudja stabilan akkor tökmind1 mi a neve, gyártója. Szerintem.
BigBear: a WiFi 6E és BT 5.3 együtt van, és jól jöhet később (főleg a BT telóhoz, hasznszóróhoz, stb.). Érdemes megnézni, hogy milyen árkülönbség van mert gyakran párezer miatt nem érdemes a "csupasz" lapot választani. És ez akkor is előny lesz, ha lapot kell cserélned és eladod.
-
BigBear
senior tag
válasz szasanyi #107619 üzenetére
Hááát... én is kimondottan wifis lapot kerestem. 3-ból 3 AM5 lap ami nálam járt, az rz616-os foschhalommal volt szerelve. Jellemzően ezt nevezik a gyártók AMD wifi 6E holminak. Nem írják ki sehol, a supportnál ha a driverek között ott a mediatek lan, akkor 99%, hogy ez van a lapon. Erre írtam, hogy hiába a modern chipset, inkább ne raknák a lapra mert úgy szar, ahogy van. Tele a net a problémákkal, drivert keres mindenki, de kivetel nélkül az a végeredmény, hogy letilt, normális occó AX200/210 bepattint. Én is ide jutottam a Tomahawk lappal. Kínlódtam, drivereket variáltam, aztán letilt, M.2/pci-e átalakítóba M.2 kártya bepattint (ez akadt itthon) és lőn működő normális wifi.
Az Asrock meg van annyira okos és felhasználóbarát gyártó, hogy sok wifi nélküli lapjánál ott a dedikált M.2 wifi foglalat. Bár ugyanezt a megoldást használják a wifis lapjaikon is, csak adják a kártyát.
Asusnál találkoztam még egyes lapokon a hátlapi lemez mögött függőlegesen álló foglalattal, abba is található olcsón kártya (ez egy kis tokkal együtt van, ami illeszkedik az Asus lapokhoz/hátlaphoz), bár azt már nem annyira egyszerű kibogarászni, hogy mivel fog működni (ilyen lapom is van, megoldottam végül).Hozzáteszem, sokan nem is veszik észre, nem tudják, hogy mi van a lapon. Végülis a driverek felrakásaval működik (úgy-ahogy) és nem érdekli tovább. Csak éppen egy normális holmival 2-3-5x olyan gyors a wifi mint ezzel a mediatek ipari hulladékkal.
-
szasanyi
félisten
válasz BigBear #107620 üzenetére
Igaz, hogy én a vezetékes kapcsolatra esküszöm és azt használom, amúgy csak a BT-t. De kipróbáltam, leteszteltem a WiFit is (Archer AX55 router használok, ami nem egy high end cucc) de nekem tükéletesen működött a legutóbbi MSI B650M GAMING PLUS WiFi lapon lévő. Nem tudom milyen a típusa, de én semmi problémát nem tapasztaltam. Mint ahogy a jelenlegvel (MediaTek MT 7922 / RZ616) sem találtam semmi kivetni valót.
Amúgy ezt a lapot nagyon ajánlom, kiváló! Aki hosszabb távra tervez annak mindenképpen. -
Chalez
őstag
Szisztok!
Játék miatt fejlesztgetem a gépem már pár évtizede... DDR4-ről (5800 X3D) ugranék feljebb.
1. Mire fogod használni a gépet? Ha munka, akkor elsősorban milyen jellegű?
játék
2. Mennyit szánsz az alaplapra?
90-150 de jó ár-érték arányban keresek lapot
3. Milyen hardverek alá szeretnéd?
7800 X3D egyelőre, aztán pár hónap múlva 9800 X3D (ez a fő cél!) 4080S (aztán lehet 5080) 144Hz 1440p monitor, 32GB RAM,
4. Milyen méretű lapot szeretnél?
ATX
5. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...)
2 sata vinyó, 2 sata SSD, 1 M2 SSD (egyelőre, aztán rugalmas vagyok e téren)
6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
DVI
7. Szeretnél tuningolni vagy nem?
naná, ha érdemes, akkor persze
8. Használt, vagy új alaplap?
új
9. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...)
lehet fehér, szeretem az RGB-t, de első az ár-érték arány
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
9800 X3D a célValamint a választási lehetőségek a Fizz.hu-ról vannak. Mindenképpen itt akarok vásárolni.
ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI 92.899 Ft
ASUS ROG STRIX B650-A GAMING WIFI 96.192 Ft
ASUS TUF GAMING X670E-PLUS 119.990 Ft
ASRock X670E STEEL LEGEND 128.330 Ft
ASRock B650E STEEL LEGEND 132.630 Ft
MSI MAG X670E TOMAHAWK 140.760 Ft
Asus ROG STRIX X670E-A GAMING WIFI 153.580 FtEzektől feljebb árban nem mennék.
-
Krisz0418
őstag
[x870 tomahawk] vagy [x870 aorus elite] jobb alaplap? 9800x3d menne bele. A gigabytenál ez az x3d turbó mód tényleg ér is valamit vagy csak egy újabb marketing duma?
AMD RYZEN 5900X || GIGABYTE AORUS LIQUID 280MM || MSI TOMAHAWK B550 || CRUCIAL BALLISTIX 2x16GB 3600cl15 || CM V1200 PLATINUM || XFX MERC 6800XT ||
-
BigBear
senior tag
válasz DacMalac #107623 üzenetére
Minden további nélkül elhiszem, hogy nektek jó.
Nekem nem. Több lapon sem. Ahogy a neten igen sokaknak van vele problémája sajnos.
Gigás netem van, Xiaomi 3600 router, szóval elvileg semmi extra. Az rz-vel 350-nél nagyobb sebességem nem volt semmilyen driverrel. Volt viszont szép lag... -
Chalez
őstag
válasz szasanyi #107625 üzenetére
Köszi a tippet, én is afelé tendálok... Viszont Yettel otthonnet internetem van és nincs másra lehetőség. A mostani lapomban (ASUS B550-F) egy TP-Link Archer TX3000E teljesít szolgálatot, és az alsó PCI-E X1 slotba tudtam tenni, mert a Suprim 4080S-em 4 slotos.
A B650 E-F-en viszont legalul PCI-E X16 slot van.
Tudom, hogy az új jelölt is wifi képes, de azért annyira nem bízok benne teszteletlenül.
Szóval a wifi kártyám vajon működik mindenféle fennakadás nélkül PCI-E X16 slotban is?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- Autós topik
- Akciófigyelő: Humble 'Scif-Fi Shooters' Bundle
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Google Pixel topik
- VoLTE/VoWiFi
- LED világítás a lakásban
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest