Hirdetés
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- Kempingezés és sátrazás
- RetepNyaraB: Kávés szöszölés, az élet, a világmindenség, meg minden
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
KMT
addikt
válasz
DacMalac #108671 üzenetére
Olyan felárról, hogy eleve a DDR5 drágább, de ahogy néztem, CPU és alaplap is. De nem mélyültem el nagyon benne, lehet, hogy tévedek.
Az sem biztos, hogy 4-5 év múlva érdemes lesz átvinni a meglévő RAM-ot. A kapacitás valszeg kevés lesz, de lehet, hogy a DDR-szint is...
Ami az AM5 felé húz, hogy ez tűnik legtovább fenntartott platformnak, és ha újonnan nem is, de használtan biztos lesz hozzá majd X év múlva is jóval erősebb processzor mint amit most vennék és azzal még el lehet pár évig ketyegni. Legalább is nagyobb valószínűséggel lesz értelme fejleszteni, mint egy korábbi platformra épített gépet. Ugyanakkor jelenlegi szemmel hót felesleges, mert a mostani is jó lenne egy ideig, ha nem állna le a Win10 támogatása.
Szóval az általad felsorolt lapok közül a két MSI (MSI PRO B650-S WIFI és MSI B650 GAMING PLUS WIFI) tetszik a legjobban. Gyakorlatilag egy árban vannak. Jól gondolom, hogy ezek közül a gaming az ajánlottabb? Van egyáltalán bármilyen hátránya a másikhoz képest?
Az MSI ventilátort vezérlő szoftvere rendben működik általában? -
DacMalac
tag
-
KMT
addikt
válasz
DacMalac #108666 üzenetére
Na de én így kezdtem, hogy legyen AM5. Erre írtad, hogy "Mire játszanál, elavult lesz a géped. Gépet a mának épits, ne a holnapnak!".
Ezzel elgondolkodtattál, hogy végül is elég nekem egy AM4 is ma. Most meg akkor mégse ezt válasszam.Az LGA1700 nem éri meg nekem a felárat az AM4-hez képest csak azért, hogy DDR5 legyen.
A 1851 is kevésbé időtálló, mint az AM5, nem? Az áráról nem is beszélve.Szóval lehet, hogy visszagyőzködöm magam AM5-re.
-
-
oroszLajos
aktív tag
1. Mire fogod használni a gépet? Ha munka, akkor elsősorban milyen jellegű? - Játék/net/film.
2. Mennyit szánsz az alaplapra? - 100 000 körül
3. Milyen hardverek alá szeretnéd? - 2-3 db M2 SSD, 1 HDD, AMD 7800X3D, 4x8Gb RAM, RTX 3080 később 5070ti vagy radeon 9070xt.
4. Milyen méretű lapot szeretnél? - Mindenképp ATX.
5. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...) - Minél több USB-C.
6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ? - RTX 3080 általában, de szoktam használni időnként az IGP-t is.
7. Szeretnél tuningolni vagy nem? - PBO, XMP/EXPO
8. Használt, vagy új alaplap? Jobb lenne új, de használt is lehet.
9. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...) - RGB nem kötelező rá, de azért nézzen ki valahogy
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége? - Közeljövőben biztosan nem amíg elég játékokra 7800X3D teljesítménye.
ASRock alaplap kizárva -
DacMalac
tag
Ha teheted, mindig a frissebb technikát válaszd! Mindenben. Ezért irjuk, ketten is, hogy inkább DDR5 variációt válaszd! Egy felső kategóriás AM4-es gép ( 5700x3d, 5700x) egyenértékü, egy AM5-ös , középkategóriás CPU-val, teljesitményben.Ha most megveszed a DDR5 ramokat, tovább tudod vinni a következő 2-3 gépedbe, nem kell már megvenned. Ellentétben a DDR4-el. Most megvennéd a kittet, de a jövőben újra költened kéne rá! Én erről az oldalról nézem a dolgokat.
-
DacMalac
tag
"Egyelőre nem fér bele a játék, de néhány éven belül talán igen " Mire játszanál, elavult lesz a géped. Gépet a mának épits, ne a holnapnak! Nem tudni milyen fejlesztések lesznek a közel jövőben. Számtekben nincs időtálló gép. Idővel csak kompromisszumok jönnek elő.Ami odáig vezet,hogy újra költeni kell a PC-re!
Minden alaplapnak van vezérlő szoftver támogatottsága.Bluetooth tudáshoz integrállt WIFI kell. Az a 40-50 ezer nagyon kevés! Annyiért ne keress minőségi cuccot! 1050 TI ma már elérte a képet ad kategóriát. Játékra már nem is ajánlott. Hardveraprón 80 ezerért már kapsz játékra bőségesen alkalmas kártyát.
Amit ajánlanék : [link] [link] [link] [link] [link] -
-
KAMELOT
titán
Akkor ott vannak a LGA1851 Z890 lapok.
-
KMT
addikt
Sziasztok!
Win 11 kompatibilitás ösztönöz főleg most fejlesztésre. Egyelőre nem fér bele a játék, de néhány éven belül talán igen, ezért időtállóbb konfigot szeretnék. Így elképzelhető, hogy rászánnám a felárat AM5-re. Ehhez keresek alaplapot.
Milyen áron kezdődnek a minőségibb, ajánlott alaplapok?
Ami extra kellene, az az, hogy legyen gyári szoftvere, amivel a ház ventilátorait lehet szabályozni. A mostani Asus B85 alaplapom ezt szuperül tudja.
Mennyi pluszt jelentene költségben, hogy bluetooth-t is tudjon?
Mennyit hogy legyen rajta hátlapi USB-C kimenet?A kérdések szerint:
1. Mire fogod használni a gépet? Ha munka, akkor elsősorban milyen jellegű?
Egyelőre kb. netezés, filmnézés.
2. Mennyit szánsz az alaplapra?
40-50, ha belefér.
3. Milyen hardverek alá szeretnéd?
A meglévő gépből jön egy 1050 TI kártya. Később esetleg fejlesztés.
4. Milyen méretű lapot szeretnél?
ATX-ig.
5. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...)
Semmi kirívó. Jó lenne ha lenne rajta hátsó USB-C kimenet, mert a házamon nincs ilyen előlapi.
6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
Ld. 3. kérdés.
7. Szeretnél tuningolni vagy nem?
Nem.
8. Használt, vagy új alaplap?
Új.
9. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...)
Nem.
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Igen, ha képbe jönnek a játékok. -
Orgi
addikt
válasz
Panzermeyer #108652 üzenetére
Az én régebbi b660-as GB alaplapomhoz is már rég kijött az ezt orvosló BIOS, most vettem 14400f-et (ami ugyan talán még nem is érintett), de beszerelés előtt frissítettem a biost, a legtöbb boltban lehet kérni az alaplaphoz bios frissítést is és probléma megoldva... persze full nulláról indulva valszeg én is inkább AMD irányba indulnék.
-
DonMedve
addikt
Sziasztok! Kérlek segítsetek nekem. Gépépítés előtt állok, de alaplappal gondban vagyok. Eredetileg az Asrock B850M Steel Legend alaplapot néztem ki magamnak, mert fehér gépet szeretnék. Viszont a hírek elijesztenek. Úgy építem a gépem, hogy havonta veszek valamit hozzá, ami drágább arra összegyűjtöm a pénzt (pl.: VGA), hosszútávra tervezek vele, nem szeretném ha elfüstölne.
1. Fő profil játék.
2. Az a ~75k, használt is megfelel.
3. 9800x3d proci lesz benn, 2*16GB ram, 6000MHz cl30, VGA 5070TI, 850w gold táp
4. mATX
5. A fent említett alaplap csatlakozói szintje megfelel.
6. DVGA
7. Igazából inkább optimalizálnám, esetleg minimálisan.
8. Használt is jó.
9. Igen fehérbe jó lenne, vagy fekete-sárga kombó, de azt hiszem az csak a TUF széria.
+1 Igen azért választottam AM5-t.Előre is köszönöm a segítséget.
-
KAMELOT
titán
válasz
Panzermeyer #108650 üzenetére
Miért mondtál le róla?
-
bteebi
veterán
-
agaron
tag
Sziasztok!
Ismerosnek rakok ossze egy gepet, egy 4070TI es 5800x3D ala keresek lapot (CPU es VGA mar adott). Korabban ajanlottkent ezt talaltam. 60k alatt van esetleg jobb ajanlat? Kosz elore is!
-
quasarus
tag
válasz
Panzermeyer #108620 üzenetére
-
bteebi
veterán
válasz
DacMalac #108640 üzenetére
Köszi a linket!
Az világos, hogy az AM5 újabb, de (ennél a gépnél) annyira nem számít a teljesítmény, hogy akár még az AM4 is megfelelt volna. Persze nyilván jobb az AM5. Megnéztem a találatokat, majd válogatok közülük.
6 SATA-val tulajdonképp abszolút együtt tud(hat)ok élni, mert a régi gépemben (talán 10 vagy 11 éves! és vagy 7-8 éve alig használom) 8 SATA port volt ugyan, de "csak" 6 db 3,5"-os hely, az SSD (2,5") is SATA-s volt, sőt még volt egy DVD író is - ha azt a 2 eszközt, vagy legalább az SSD-t leveszem, akkor is marad 5, urambocsá' 6 port. És még mindig tehetnék bele egy 2-4 portos bővítőkártyát.
-
bteebi
veterán
Sziasztok!
AM4-es vagy AM5-ös, leginkább ATX lapot keresnék 6-8 magos Ryzenhez. Egy igazán fontos kritérium lenne, a 6, de még inkább 8 db (ha még létezik ilyen egyáltalán) SATA3 port. Tudom, ma már ez nagyon rétegigény, 8 portos szinte biztos, hogy nem is lesz, 6 portos még talán - épp ezért ha nagyon muszáj, akkor egy olcsóbb 2-4 portos PCIe SATA kártyát bevállalok.
Igen, 3,5"-os HDD-knek kell a hely. Ha van WiFi, az se baj, 1-2 db M.2 úgyis lesz, annyi meg nekem elég. Más szempont nem nagyon van, ezek a kevés éves lapok nekem tudásra bőven megfelelőek. Nem erőgéphez lesz, játszani valószínűleg egyáltalán nem fogok rajta. Vagy ha igen, akkor max. egy RTX 5060-70 körüli kártya megy majd bele.
Előre is köszönöm a javaslatokat!
-
masakhi
csendes tag
Sziasztok!
Szerintetek egy INTEL Core i5-14400F 2.50GHz LGA-1700 BOX processzorhoz az ASROCK B760M-H2/M.2 alaplap mennyire jó választás?
Az a terv, hogy ezek lesznek hozzá:
Memóra: KINGSTON FURY 32GB Beast DDR5 5200MHz CL40
VGA: ASUS DUAL-RTX5060TI-O16G Dual OC GeForce RTX 5060 Ti 16GBHa jobb ötletetek van az alaplapra (mondjuk 60e Ft-ig), akkor tudtok ajánlani mást?
Köszi -
DacMalac
tag
válasz
Maddrive321 #108633 üzenetére
Ha a kettő közül kell választani, akkor a ASUS ROG STRIX B650-A GAMING WIFI-t választanám. 12 + 2 tápfázis +Masszív VRM hűtőbordák+ALC4080 kodek
Csak Asus játszik, vagy más márkát is lehet ajánlani? -
Maddrive321
tag
sziasztok 7600x mellé keresek alaplapot, a vga az 9070 lesz, Asust szeretnék eddig is az volt.
ASUS B850 MAX GAMING WIFI
ASUS ROG STRIX B650-A GAMING WIFI
Ezeket néztem eddig, de vevő vagyok egyéb ötletekre, köszi -
Maddrive321
tag
sziasztok, 7600x mellé jó lap az ASUS B850 MAX GAMING WIFI, köszi
-
KAMELOT
titán
válasz
Panzermeyer #108627 üzenetére
Amit utánad írtak 265K esetleg feljebb + 64GB DDR5.
Esetleg C741 chipset. -
jeni
félisten
válasz
Winne #108629 üzenetére
A Tomahawk mindig kiemelt széria volt.
Ha jobban bele ástam volna az Am5-be lap vétele - kiválasztásánál , akkor az MSI Pro X870 P-Wifi helyett a Tomahawk vettem volna, az optikait nem is néztem arról lemaradtam a mostani lapommal.
Egy pozitívuma van kb annyiba került nekem az MSi Pro lap megvétele 6év garival mint a Tomahawk X870 3 év garival. A B850 lap az pár hónappal utána jelent meg. -
Winne
nagyúr
AM5 mellé is jó lapnak számít az MSI Tomahawk?
Az MSI MAG B850 TOMAHAWK MAX WIFI jónak tűnik, az audio chip nekem fontos, van rajta optikai hangkimenet, az 5G lannal sem járok úgy talán, mint az Intel I225-el.
-
Maelephant
senior tag
válasz
Panzermeyer #108627 üzenetére
Munkára nem volna jó neked egy Arrow Lake Core Ultra 265K? A sok mag ez esetben hasznos, tudsz mellé gyors memóriát pakolni, TB4 támogatás adott stb.? És ehhez választanál alaplapot és DDR5-öt.
-
KAMELOT
titán
válasz
Munkára én más kombót vennék, főleg nem DDR4 rammal.
-
DacMalac
tag
válasz
Én már áttérnék a DDR 5 korszakra. LGA1200 hűtő nem jó rá. Viszont ,ehhez a cpu-hoz jobban passzolna egy kompakt vizhűtő.
-
gejala
őstag
válasz
De, érintett. Munkára én nem kockáztatnék Raptor Lake-el.
-
Panzermeyer
tag
Sziasztok
i7-14700-hoz keresnék alaplapot. Otthoni használat, munka, némi játék, a gép éjjelnappal megy.
Úgy tudom, ez a proci nem érintett a túlfeszes problémában. Jól tudom? 32 GB DDR4-3200 lenne bele, meg egy régi rx6600 8GB.
Jó lenne 4 ram slot, de nem feltétel. mATX méretben.
LGA1200 toronyhűtő nem jó rá, ugye? -
demmer123
őstag
Pcie 5.0 alaplapot érdemes vennem? Most jelenleg pcie 4.0 alaplapom van 9800x3d + 9070 xt párossal.
-
csakdzsó
tag
Hali.
Egy Ryzen 5 7600X mellé vennék lapot.Szerintetek?
GIGABYTE X870E AORUS ELITE WIFI7
ASUS TUF GAMING X870-PLUS WIFI
?
Nem vagyok egyik márka hívője sem. -
Blaster
junior tag
Helló!
Adott egy Gigabyte H410M H V3, amin nincs USB-C header. Mit tudnátok javasolni használtan, amin már lenne ilyen? A proci egy i3-10100F és egy GTX 1660 VGA-t kell még fogadnia. A ház egy Endorfy ARX 500.
-
Goszti11
csendes tag
Sziasztok
asus A620M-Plus lapon hogy lehet cpu frekit állitani ,iszonyat rosz lap e téren
várnék okos ötleteket? -
gejala
őstag
válasz
kromatika #108608 üzenetére
Manapság csak az számít audionál, hogy a gyártó vette-e a fáradtságot, hogy rendesen elszigetelje, leárnyékolja a chipet. Ha nem sikerül, akkor mindegyik recsegni-ropogni meg sercegni fog. És sajnos nagyon gyakran ez van.
Giga szokott kb. egyedül figyelni erre, velük még nem volt bajom. Mostani és előző lapomon is csak egy ALC897 van, mégis hibátlanul szól. Más gyártóknál meg a 4080 is használhatatlan, mert nem sikerül rendesen bekötni az USB-t. -
kromatika
veterán
SZIA: asrock x870 pro rs ALC1220, ROG STRIX B650-A ALC4080..Igaz hogy valamivel újabb chip papíron az ALC4080 de specifikációkban teljesen megegyeznek. Kivéve hogy a 4080 USB interfészt használ,az ALC 1220 meg Intel HD audiót ,amely közvetlen buszcsatlakozás a chipsethez. USB interfész nálam nem sokkal de gyengébb minőségű. Szerintem a ALC 1220 jobb hangú.
-
LLKobe
veterán
Üdv !
9800x3d alá vettem egy Asrock B850 Pro RS lapot, de most olvastam hogy az asrock lapok időnként megsütik a procit.
Küldjem vissza, rendeljek mást helyette? Kell ezen parázni?
Az a baj hogy a bő 200k-s procit ilyen esetben nem tudom cserélnék-e gariba, meg szarakodni se akarok ilyennel.
Dobjak rá egy B850 Tomahawk -ra, és issue solved? -
S4LK3R
csendes tag
válasz
DacMalac #108596 üzenetére
Köszi a sok segítséget!
Így már könyebb lesz választani.
Már csak egy furcsaság nekem.
Miszerint B650E-F 4+8 proci tápcsatlakozással van elláltva,
a B650E-E viszont 8+8 proci tápcsatlakozása van.
Így a kevesebb tápcsatlakozóval elátott alaplap biztosan megfelelően OC képes?
A 9800X3D nem rejt magában annyi plussz OC potenciállt hogy keljen neki a 8+8? -
S4LK3R
csendes tag
Köszi a segítségedet!
ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI Alaplap
Pofás kis lapnak néz ki, nagy valószínűséggel ő lehet a befutó!
Illetve ami fő szempont volt de csak most jutott eszembe az nem más mint a VGA kiszedő segéd.
Ugyanis a "kicsi" NH-D15 illetve a VGA között nem sok hely van. Így minden egyes alkalommal amikor ki szedtem takarítani a VGA akkor a régi lapomnál ez egy tortúra volt...
Ellenben a mostani ASUS lapomnál ez nem okoz gondot.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Robogó, kismotor
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Projektor topic
- Gyúrósok ide!
- Xbox tulajok OFF topicja
- Vallás
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z77 MPOWER Z77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Gigabyte MJ11-EC1 AMD EPYC 3151 4c8t, 4xDDR4, 8xSATA, NvME, Mini-ITX, 2xGbE LAN, szervermenedzsment
- BESZÁMÍTÁS! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX Z270G GAMING WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG CROSSHAIR VI EXTREME alaplap garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Xbox One X 1TB Játékkonzol Olvass! Model 1787
- Csere-Beszámítás! Asus Dual RTX 4060Ti 8GB GDDR6 Videokártya!
- SEAGATE ST6000NM0034 6TB 7.2k SAS HDD, nettó 15747Ft + ÁFA, 1 év garancia
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest