Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- hcl: Amúgy mi a terv?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- arabus: 256GB-os DDR5 memóriamodul 5700 USD.
- Meggyi001: Amire figyelned kell Párizsban is.....
- GoodSpeed: Munkaügyi helyzet Hajdú-Biharban: észak és dél
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
Új hozzászólás Aktív témák
-
9070XT-t van most a gépben megint. Azóta eldöntöttem, hogy az 5070 Ti nem kell. PT/RT és dinamikus FG miatt váltanék maximum. Ha váltanék, akkor erősebb kéne a 4K miatt.
Egy 5080 azért 4K-n már 20-25%-ot is tud hozni sok esetben és OC is jobb kicsit ami későbbre adhat erőtartalékot. (Csendes működést előnyben részesítem amíg csak lehet.)
Tisztában vagyok vele, hogy talán még így sem éri meg főleg, de az a rohadt 5080 nagyon úgy van belőve, hogy pont az a plusz hiányzik 4K-n a natív 60 FPS-hez (natív vagy DLAA-val). Tudom DLSS, de hagyjuk. FSR/DLSS maximum végső esetben.
Ha mégis kell felskálázás egyes játkoknál (PT/RT), akkor is több a tartalék benne és jóval több játék lépi át 5080-al a számomra bűvös 60FPS-t 4K-n.
Nem tudom véletlen-e vagy szándékos, de az 5080 éppen azokat célozza meg szerintem akik hajlandóak kifizetni az irrelális árkülönbözetet a 4K miatt.
5090-eket is nézegetem, de arról azt gondlom pénzkidobás lenne. Egyrészt következő gen nem tudni mit fog okozni árakban, mennyivel lesz jobb. Másrészt amikor lejár a gari ember nem fog eladni annyi pénzért gari nélkül egy cseszett PC alkatrészt. Maximum óriási veszteséggel.
Nehéz döntés, hogy használjam a 9070XT-t az új gen megjelenéséig (2027H2 jelenlegi pletykák szerint) vagy inkább 5080 a több erőtartalék miatt mielőtt valóban felmennek nagyon az árak. -
Jól gondoltad.
Az olcsó német 5090-essel kapcsolatosan meg kell kövessem magamat.
Elgondolkodtam most így este megint a dolgon. Tényleg ennyien túl olcsón adták az 5090-eket? Miért is tűnt el a hajnal 2 órakor talált összes 800-1200 eurós 5090 délelőtt 11 órára amikor el akartam indítani az üzletet?
Szóval 5080 TUF-okra leszűrve kerestem megint, hogy ellenőrizzem magam és egyből meg is jelentek a 800 eurós bontatlan, garis kártyák amiket hiányoltam délelőtt.
És még erősködtem, hogy 5090-ek voltak pedig Jacek jól sejtette mi állhatott a háttérben.
Írtam én, hogy hajnal kettőkor már nagyon álmos voltam. Azt sem tudtam már mit nézek vagy nem is emlékeztem már rá reggelre.
Esküszöm nem állt szándékomban kamuzni.
De legalább a 800 vagy 1000 eurós Asus TUF 5080 OC-k is jó áron vannak. Sovány vígasz tudom, mert 5090 jobban hangzott
-
gV
őstag
nekem nincs fent az App, fenti kép innen:
NVIDIA DLSS 4.5 Delivers Major Upgrade With 2nd Gen Transformer Model For Super Resolution & 6X Dynamic Multi Frame Generation | GeForce News | NVIDIA
részletesen leírják amit tudni kell. (nem kell fejlesztői doksikat túrni.)
Choosing The Right Models: DLSS 4.5 Super Resolution adds support for two new presets: Model M and Model L.
Model M is optimized for DLSS Super Resolution Performance mode, and Model L is optimized for 4K DLSS Super Resolution Ultra Performance mode.
While both models are supported for both DLSS Super Resolution Quality and Balanced modes, and DLAA, users will see the best quality vs. performance benefits in Performance and Ultra Performance modes.
Please note that GeForce RTX 20 and 30 Series GPUs lack native FP8 support, so Models M and L carry a heavier performance impact for these GPUs. Users may therefore prefer to remain on Model K (DLSS 4.0), for an optimal balance of performance and image quality. With the NVIDIA app's DLSS Overrides, you control the Model, and the balance between image quality and performance for your PC.
To verify that the intended model is enabled, turn on the NVIDIA app overlay statistics view via Alt+Z > Statistics > Statistics View > DLSS. -
PuMbA
titán
Eddig a számomra faék egyszerűségű DLSS, ami szerintem ezért volt nagyon jó is egyben, megbonyolodótt, mert egy verzió mindig együtt tartalmazott mindent, de most lett DLSS 4.5 SR külön, de az RR maradt 4.0-án, de a Frame Generation meg 4.5 lesz majd tavasszal
Szerintem a legjobb, ha most inkább nem foglalkozok ezzel, mert meg vagyok kavarva rendesen. -
PuMbA
titán
válasz
Busterftw
üzenetére
Attól, hogy AMD-m van még szemmel tartom az NVIDIA-t
Jelenleg bonyolultabbnak tartom ezt az egészet, mint amikor NVIDIA kártyám volt és nem volt ez.gV: És ha Latest-en van, akkor automatikusan váltja a DLSS Override az SR preset-et, ha mondjuk Quality-ról átmész Performance DLSS-re?
-
PuMbA
titán
Értelek, hát majd kitisztul a kép a kezdeti rohanás után
Jó pár tesztet láttam, ahol semmiféle képminőség javulásról nem számoltak be Performance módban sem és én sem láttam (pl. zwormz gaming), máshol meg áradoznak, hogy sokkal jobb, mint a 4. Ez a profilok kézbe adása végfelhasználóknak szerintem veszélyes, mert ők aztán honnan tudnák, hogy melyik a jó? Elkezdenek NVIDIA programming guide-ot nézni? -
gV
őstag
nem lehet összekeverni. SR presetnek nincs köze az RR-hez. külön van az Appban. a TM SR a J/K a TM RR meg D/E. ha ezt tudja, nem értem miért gondolná bárki, hogy bár maradt a preset betűjel, de mégis TM2-es már az RR is.

szóval eltévedtek már az SR presetekel is, talán bízzák akkor ezt a Digital Foundryra.
-
PuMbA
titán
Kiegészítve: de ezt sokan nem tudják, mert nem írja ki
NVIDIA App-ban beállíthatod az M modellt DLSS Override-ra, aztán ahogy rákapcsolod a játékban Ray Reconstruction-t még mindig abba a hitbe lehetnek az emberek és lettek is páran, hogy az a profil megy, hacsak nem kapcsolják be az NVIDIA saját overlay-ét, ami kiírja."linkelnél egy hibás tesztet?"
zWormZ Gaming csinált RDR2-vel tesztet tegnap és újra kellett csinálnia, mert nem működött a DLSS4.5
Ugyanígy Testing Games csatorna, MxBenchmarkGaming stb. le sincs írva, hogy milyen profillal tesztelnek. Egyik tesztben van nagy fps esés, mert M profillal nyomják, másikban nincs, mert ott K-val. Totális katyvasz, ha valaki ránéz ezekre, mert ellentmondó dolgokat fog látni. -
PuMbA
titán
Hát hogy ilyen felemásan ad ki valamit. Egyrészt az NVIDIA App-ban a DLSS Override esetén a Latest opció kiszelektálja a legújabb M, L profilokat, amikor azok csak Performance módban történő felskálázásra valóak. Sokan így tesztelnek, merthogy azt várná az ember, hogy Latest = legjobb, de közben meg DLSS Balanced, Quality módokhoz és DLAA-hoz nem ezek a profilok valóak.
Aztán most ez a Ray Reconstruction-os dolog, hogy így sem lehet tesztelni DLSS 4.5-öt, mert nem is működik. Szóval tele van a net hibás teszttel
Viszont azt jó nézni, ahogy kapkodnak a tartalomgyártók feleslegesen."RR-es majd lehet 4.6 stb."
De ezt sokan nem tudják, mert nem írja ki

-
Alogonomus
őstag
válasz
WayneGace
üzenetére
Nekem is nehezen hihetőnek tűnik a helyzet, de azért nem kizárt, hiszen több tv-sorozat is készült például raktárban vagy garázsban/fészerben talált olyan nagyon értékes tárgyak kereséséről, amit az eredeti tulajdonosa nem hitt értékesnek, és így akár mondjuk egy "csontváry" festményt is megvehetett a "raktárvadász" főszereplő bóvli áron, mert az aktuális tulajdonosának egyébként is csak "útban volt" a festmény.
Ez az eset például pont a családomban történt meg:
Anyukám különösen kedveli a zsolnay porcelánokat, apukám pedig szeret nézelődni a vaterán, és vagy anyukám névnapja, vagy a házassági évfordulójuk előtt pár héttel éppen nézelődött apukám a vaterán, amikor rátalált egy szinte hiánytalan limitált szériás háború előtti zsolnay teáskészletre. Gyorsan felhívta az eladót, lefoglalta a készletet, és szólt nekem, hogy talált egy tökéletes ajándékot az anyukám számára, csak menjek el érte gyorsan, mert a szüleim nyugdíjasként tavasztól őszig vidéken laknak.
Mint kiderült, a meglehetősen szép villaparkban élő 30-40 év körüli férfi anyósa meghalt valahol Magyarország messzi vidékén, és az anyós házában talált dolgokat feldobták a vaterára, mert a messzi vidéki házat is eladják, de amelyik tárgyakat nem akarták megtartani, azokat azért csak úgy az utcára kiszórni sem akarták. A férfi(ék) jómódúak voltak, valószínűleg sok napnyi szabadságot nem akartak rászánni, amíg az akárhány "örökséget felmérő emberke" miatt leutaznak mondjuk 4 órát, meg visszautaznak megint 4 órát.
A feleség talán csak "ünnepi" készletnek ismerte a teáskészletet, az is lehet, hogy eleve nem is szerette, mert mindig "túlságosan" vigyáznia kellett vele, ha elővette az anyukája, talán anno a feleség anyukája mentette ki azokat a szovjet csapatok elől a közeli mondjuk grófi kastélyból 1944 folyamán, és nem hangoztatta a lánya előtt sem, hogy milyen értékesek azok.
Lényeg a lényeg, így vettem meg apukám számára egy anyukámnak szánt ajándékot valami 25 ezer forintért Óbudán, pedig simán 500 ezer forintot is megér az a teáskészlet. -
PuMbA
titán
DLSS 4.5 jelenleg nem működik Ray Reconstruction-nal
"When Ray Reconstruction is enabled, then Ray Reconstruing, or DLSS-D / DLSS Denoise (nvngx_dlssd.dll) is loaded instead of DLSS (nvngx_dlss.dll). This how it has always worked. DLSS 4.5 did not make any changes to Ray Reconstruction, it is still using the same diamond wallaby / Preset D model that it used since the launch of DLSS 4."
NVIDIA is átmegy AMD-be lassan

-
válasz
WayneGace
üzenetére
Nem várakoztak. Ha jól emlékszem volt 3 db. 7-én feltéve és 2 db. 6-án. Ma 11 körül amikor a 7-én délután feltett kinézetthez a számlát el akartam kérni, hogy ellenőrizzem már nem volt fent. Akkor kerestem rá a többire, hogy nézzük a következőt és már azok sem voltak. Többen már régi pozitív értékeléssel rendelkező eladók voltak. Mindegyiknél személyes átvételi lehetőség volt tesztelhetőséggel. Volt aki kizárólag így árulta és nem postázta.
Mellékesen mindegyiknél nyilván kiugróan magas volt a megtekintések és követések száma.
-
válasz
Raymond
üzenetére
Azt, hogy személyes átvétel és ki lehet próbálni, tesztelni, majd utána fizeted csak ki? Nem. Ezt nem csak én gondolom komolyan. Hanem az eladók. A felhozott példa csak egy volt. Volt pár 5090 személyes átvétellel 800-1200 ársávban. Volt használt gépben, volt csak kibontott, volt kibontatlan és mind személyes átvétellel, akár teszteléssel.
De nekem tök mindegy. Mindenki azt gondol amit akar. Hülye nem vagyok, hogy fizessek ennyit személyes átvétel és teszt nélkül. Ezek pont nem olyanok voltak aminél ez lett volna a kizárólagos járható út. Éppen ellenkezőleg. Akkor fizetsz ha minden ok a helyszínen ellenőrizve. Volt egy 1200 euros is amit egy PC szaküzlet árult. (Ez utóbbit nem is értettem, mert nekik aztán képben kéne lenniük.) -
Mit nem értesz azon, hogy személyes átvétel és ott ellenőrizheted is gépben ha akarod, hogy valóban az-e? Nem tudnak átverni, mert nem fizetsz előre. Istenem az IQ szint valóban ennyire leesett az új generációnál? (Mondjuk ez statisztikailag már bizonyítva van.)
Sírhatsz is magadon.
-
Az a baj Te abból indulsz ki, hogy mindenki IT-s. De nem az. Sorba pakolták fel őket, mert nem értenek hozzá, nem néznek utána stb. Az egyik 1000 eurós Asus TUF 5090-et pl. egy házaspár árulta, mert svájci rokontól kapták karácsonyra, de ők nem tudnak vele mit kezdeni. Ezért el akarták adni. Ezt szándékoztam volna megvenni és elmenni érte. De ma délelőtt amikor írni akartam nekik, hogy érdekel már nem volt fent. Nézem a többit, eltűnt mind. Sőt, van egy full extrás PC konfig 5090 Astral + 9950X3D + 64GB DDR5 teljes vízhűtéssel egy héttel ezelőtt 3500 euróért. Fél éves build. Ma már 5500-ért árulja, de még úgy is jó ár nagyon szerintem. (Szintén személyes átvétel mielőtt valami marha benyögné az Ugandai utalást...) Gondlom Ő legalább utánanézett valószínőleg mennyit is ér valójában. Gondolom sokan meg akarták venni hirtelen.
-
Ribi
nagyúr
válasz
Callisto
üzenetére
5080 900-ért még annak is eléggé határeset, esetleg nettóban.
Persze "ez nem az az ebay amit kerestek".
Mindenki így kezdi aztán jön utólag a miért pont engem vertek át.#50674Callisto:
Tudodmit, vegyél nekem is 3-at, még 1500-ért is.
De tényleg, valld be, utaltál már ugandai rokonnak?![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Szeretem a vicces embereket, de na.Valszeg rendeltek kínából pár marék bontott gpu és mem nélküli pcb+hűtő-t, odaadják, aztán sose látod őket többet. De hát a kezedbe adták.
-
A francba. Ma 2 órakor nézegettem a német ebay-t, hogy veszek 5090-et. Volt még pár bontatlan garis, számlával 900-1100 euro között. Pár Asus TUF, de már rohadt álmos voltam és gondoltam ma délelőtt megveszem. Abu-nak a végén igaza lesz, mert ma délelőttre tippre valaki felvásárolta az összes jó árú 5090-et, mert egy darab sincs már azok közül amiket kinéztem és az 5090-es árak is úgy nagy átlagban kissé felmentek ott is. Szomorú vagyok
Jó lett volna 350e-400e pénzért egy új Asus TUF 5090 OC ... -
Abu85
HÁZIGAZDA
Ezen nem segít. A DLSS-nél az élesítő jó ideje nem a rendszer része. Erről a 2023-as év elején írtunk. [link]
Az eredetileg igaz volt, hogy az NV használt a futószalagon élesítőt, amit speciálisan erre terveztek, de kifejezetten rossz volt a működése, és nem volt értelme megtartani. A fejlesztők, amikor implementálták anno a DLSS-t, akkor ezt a részét helyből nullázták, és külön helyettesítették CAS algoritmussal, mert sokkal jobb minőséget kaptak tőle. Ezért döntött igazából úgy az NVIDIA, hogy akkor ez nem kell bele, mert csak a panasz volt rá. A NIS-t is azért ajánlják, mert az a saját különálló élesítőjük, de kb. minden nagyobb játékban az AMD-féle CAS van alkalmazva, mert jobban működik a NIS-nél. Nyilván ezt az NV nem mondhatja, hogy akkor használjátok az AMD kódját, de a szeparálás pont azt szolgálta, hogy akkor használja mindenki azt, nem kell ragaszkodni a NIS-hez. Emiatt van az, hogy a DLSS nem tartalmaz élesítőt, míg az FSR és az XeSS igen. Az AMD erre egy speciális RCAS implementációt használ, az Intel pedig alapjaiban az AMD-féle CAS, csak Arc GPU-ra optimalizálva.Viszont a DLSS 4-nél a homogén felületek jellegzetes kezelése nem az élesítő miatt van. Ha kikapcsolod, akkor is megmarad a művies hatás, mert maga a helyreállító algoritmus működik úgy, hogy a színben nem elütő képi tartalomba elkezdi belesúlyozni azokat a radikálisan eltérő színű pixeleket, amelyek szintén ott vannak a képen, akár a kép sarkán. Ez a globális konzisztencia okozza azt a fura jelenséget, amire PuMba rákérdezett, és hiába tologatod az élesítőt, nem függ a kettő egymástól. Ahhoz, hogy ez ne legyen a felskálázás része, a transformert kell kikapcsolni, amire például a Cyberpunk 2077 direkt lehetőséget is ad, mert tele van a játék homogén felületekkel, és más módon a fejlesztők nem tudták kezelni a gondot.
Hosszabb távon egyébként jó hír, hogy a Sony dolgozik egy megoldáson, ami direkt erre a problémára reflektál. Eredetileg a PSSR szintén transformer lett volna, de elvetették az ötletet, mert rosszul kezelte a homogén felületeket. Viszont az apró részletek helyreállítása kellene, tehát magáról a tervről nem mondott le a Sony. Amin most dolgoznak az egy frequency domain modell, és ennek pont az a lényege, hogy megmaradjon úgy a globális konzisztencia által biztosított jobb kontrol, hogy közben külön kezelje az alacsony és magas frekvenciájú tartalmat a képen. Ezáltal úgy állíthatók helyre a magas frekvenciájú apró részletek a képi tartalmon, hogy közben nem kell ennek a negatív hatását elszenvedni például az alacsony frekvenciájú bőrfelületeken. Valószínű, hogy rövidebb távon mindegyik felskálázó erre fog elmenni, mert csak nagyon kicsit kell módosítani a mostani hardvereken, hogy igazán hatékonyan fusson (a PS5 Prónak ez a multiprocesszorokat összekötő egyedi koncepciója például helyből alkalmas rá). Eközben megszabadulunk azoktól a képi torzításoktól, amik a mostani felskálázókat jellemzik.
Hosszabb távon egyébként van a Sony-nak egy másik kutatása is, de az szerintem bőven a PS6 érára van tervezve. Annak az a lényege, hogy maga a neuronháló tudja, hogy mi az anyag. Tehát effektíve fel tudja ismerni a képről, hogy az a terület rajta bőrfelület, amaz üveg, ez meg hó, stb. És eszerint konkrétan úgy tudja kezelni ezeket, hogy a helyreállított képen már azt is tudja, hogy a kép egyes részei hogyan viselkednek a fényben.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Én egy szóval sem mondtam, hogy a DLSS 4 rossz, csak azt írtam, hogy a jellegzetes hatásának megvan az oka, ami az elvi működéséből ered. És ez mint írtam nem élesség, hanem a transformer elvi működése által biztosított globális konzisztencia, ami a homogén felületeket túl műviessé teszi.
Az analitikai élesítők ilyet nem csinálnak, mert azok nem dolgoznak a teljes pixeltartományon, hanem van egy szűk tartományuk, implementációtól függően 6-8 pixel, és azon belül teszik a dolgukat. Ráadásul a modern élesítők még kontrasztadaptívak is, jó a NIS éppen nem ilyen, de a CAS például igen, tehát eleve nem torzít jelentősen.
#50660 Callisto : Kicsit vigyázzunk a RIS-szel, mert ha FSR 4-et használunk, akkor tuti RDNA 4-ünk van, és az hardverben implementálta a RIS-t, ami nem ugyanaz az algoritmus, amit a driverben szállít az AMD a többi GPU-ra. A hardveres RIS nagyrészt ugyanúgy működik, de nagyobb a feldolgozási tartománya, tehát az eredmény is jóval pontosabb. Ezért ez a driverben bekapcsolom a RIS-t nem általános érvényű, mert az RDNA 4-en ez számottevően jobb minőségű, mint bármelyik játékban szállított élesítő. A szoftveres megoldásokkal az a gond, hogy nagyon kell figyelni a kernel méretére, mert a sebesség szempontjából optimális, ha csak egy pass alatt lefut, tehát a feldolgozási tartomány méretét nagyban meghatározza az, hogy ne legyen túl regisztergyilkos. A hardverben implementált RIS konkrét célhardver, ott eleve úgy tervezheted magát a fizikai áramkört, hogy a feldolgozási tartomány legyen annyira nagy, amennyire kell. Itt nem számít a terhelés, mert úgysem a shadereket fut.
#50663 T.Peter : Abszolút, ha megpróbálod ugyanazt megcsinálni raszterben, amit RT-ben, akkor valószínű, hogy találsz rá valami trükkös megoldást, főleg a compute shaderek világában, de esélyes, hogy teljesítményben rosszabbul jössz ki vele. Viszont ez nem jelenti azt, hogy nem érdemes trükközni. Az Ubisoft külön csapatot tart arra, hogy kutassák az RT lehető leggyorsabb alkalmazási lehetőségeit. Például a Far Cry 6-ban példásan kombinálták a sugárkövetést a raszteres megoldással. Gyakorlatilag a visszaverődést úgy oldották meg, hogy amíg az minőségi hátrányt nem okoz, addig SSSR-rel működik, ahol pedig ez a technika nem működik jól ott RT-vel. Az eredmény rendkívül hasonló képminőség lett ahhoz, mintha csak RT-t használtak volna, miközben bő 50%-kal gyorsabb lett a hibrid megoldásuk. Ugyanezt eljátszották az árnyékokkal is, bár ott nem nyertek ennyit. Tehát az, hogy van RT nem jelenti azt, hogy nem érdemes optimalizálni és gondolkodni.
-
válasz
Yutani
üzenetére
szűk látókörű forumozók néha olvasnának egy Nvidia fejlesztésről pozitív véleményt a mestertől,de ilyet fejlesztés még nem tett le az asztalra az Nvidia itt.

Amúgy ok, az élesség tény.Az meg tény amit írtam még ha lehetetlen is Abu szerint ezt kivédeni, hogy dem az élesség állítható opció a legtöbb játékban és az kivédi. Még CP alatt is simán a DLSS sharpness megoldás rá és messze nincs semmiféle látványos negatív hatás mint amit írt pont ellenkezőleg gyönyörű lett a végeredmény. [link]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Ez nem egy élesítési probléma, hanem a transformer modell alapvető működéséből eredő jelenség, ami kivédhetetlen. Tudom, hogy látszólag élesnek tűnik, de nem az, a gond az, amit leírtam.
#50646 Ancsika99 : Nem lesz. Mint írtam ez pusztán abból eredő tényező, hogy a technológia elvi működése mellékhatásként előhozza a szóban forgó képi jelenséget. Ha az AMD vagy az Intel készít hibrid CNN+transformer modellt, akkor ott is bejátszik majd az az elvi működés, hogy minden elem figyel a többire a feldolgozás során, ami a kellemetlen mellékhatás konkrét okozója.
Ezt fontos megérteni, mert így látszik, hogy ez nem bug, hanem feature, még akkor is, ha nem kellemes a jelenség. Szóval ezt nem az NVIDIA rontja el, hanem az alkalmazott eljárás működési elve ilyen. Persze a transformert sosem képi feldolgozáshoz szánták, de elvi szinten lehetséges.
-
Lehet állítani rajt . Amúgy igen alapból túl éles,de ha leveszed az élesítést nullára vagy 2-3 fokozatra , úgy jó. Alapból nálam mindíg valahova fél útra tolja a játékok alatt. úgy én sem szeretem , túl éles valóban.
Abu85: A transofrmer jobb minőséget ad játékok alatt , egyszerűen az élesítést mellé kell állítani.
-
Alogonomus
őstag
Citigroup előrejelzése a memóriapiac 2026-os alakulásáról. Hát ha ez megvalósul, akkor előbb mentem tűz esetén a számítógépet, csak utána a "picasso"-t.

A piaci elemzőik legfrissebb előrejelzése alapján jövő karácsonyig még a PC DRAM árak is duplázódni fognak a most karácsonyi árakhoz képest, de a laptop és szervermemóriák ára annál is jeletősebbet emelkedik. SSD árak "csak" 87% pluszban lesznek. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Igen. A Cyberpunk 2077 különösen érzékeny erre, mert nagyon sok homogén felületet használ a dizájnból eredő döntések miatt. Ezért ennél a játéknál a DLSS 4 többségében rosszabb, mint a DLSS 3, így nem akarták a fejlesztők a jobb minőségű variánst kiszedni.
És egyébként az NVIDIA ezt egyáltalán nem tiltja. Tehát nyugodtan lehet implementálni a DLSS 4 mellé a DLSS 3-at, ha a grafikai dizájnnak éppenséggel nem kedvez a transformer modell.
És fontos, hogy ez nem élesség. Annak tűnik, de nem az. Működésbeli koncepcióból eredő torzításról van szó. Ezért érzed azt, hogy a kép egyik részén ennek előnye van, máshol pedig kifejezetten hátrányos a hatás. És már az elvi háttérből tudni, hogy hol előnyös és hol hátrányos, amit a gyakorlat igazol. A Cyberpunk 2077 csak kifejezetten extrém eset a sok homogén felületével, az a DLSS 4-nek rendkívül káros, mert pont ott teljesít rosszul, amiben túráztatja a szóban forgó játék.
-
PuMbA
titán
Hmm...ezek szerint ezért teszi választhatóvá a CNN és a Transformer modellt pl. a Cyberpunk 2077
Ha valakinek nem tetszik a Transformer, használhatja a régi CNN-t. Az biztos, hogy a DLSS 3-ig minden felskálázó hasonlóan nézett ki élességben: DLSS, FSR és XeSS. A DLSS 4 a Transformer modellel kezdett elütni a többiektől. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Ezt nem az NVIDIA csinálja, hanem maga az alkalmazott módszer. A hagyományos AI felskálázás CNN modell, ami a mintázatokat lokálisan értelmezi, és a felskálázáskor az előzményminták elemzésével végül meghatározza a magasabb felbontású képen a pixelek színét. Ha klasszikus AI felskálázásról beszélünk, akkor a teoretikus natív minőséghez ez lesz a legközelebb, mert a pixelek színének meghatározásánál csak a szomszédos adatok lesznek felhasználva.
A DLSS 4 már egy hibrid modell, ami alapjaiban CNN, de ki van egészítve transformerrel. A transformer egyik jellegzetessége, hogy nem csak lokálisan működik, hanem minden elem figyel a többire a feldolgozás során, ami például nagyon jól jön szövegfeldolgozásnál, vagyis chatbotokhoz, de nagyon kellemetlen dolog a képfeldolgozásnál, mert minden pixelt az összes többire vonatkoztat, aminek a kellemetlen és kivédhetetlen mellékhatása az lesz, hogy kiemeli a kontrasztos éleket és textúrákat.
Ez egyébként nem ismeretlen dolog, az NV is foglalkozott vele régebben. El is mondták, hogy értik ők is a hátrányait. Ergo pontosan tudták, hogy amikor ebbe az irányba elindultak, akkor a DLSS 3-hoz viszonyítva messzebb kerülnek attól az eredménytől, amit a teoretikus natív minőség jelenti, vagyis nem lepte meg őket, hogy a DLSS 4 jobban torzítja a végső képet.
Ami miatt ezt vállalhatták az az, hogy a CNN+transformer egy helyen jobb a hagyományos CNN-nél, mivel az elvi működése jobban kiemeli az apró részleteket. Viszont ezért cserébe számottevően torzítja a homogén felületeken, mint karakter bőre vagy ég, és végeredményben picit zajossá teszi a felskálázott képet.
Tehát az NV tud róla, hogy ez így nem jó, de nem tudják kiszedni belőle, mert a negatív hatások konkrétan az elvi működéséből erednek, és nem azért, és mert ezt így akarják.
#50633 FLATRONW : Nem, itt nem erről van szó. Az emberek csak nem tudják elég jól megfogalmazni, amit látnak. Valójában nem az élesítés a gond, mert nem élesít. Léteznek nagyon jó analitikai kontrasztadaptív élesítők, amelyek ezeket a jelenségeket elő sem hozzák. Amit kritikaként megfogalmaznak egyesek a DLSS 4 kapcsán, az abból ered, hogy a transformer elvi működése által biztosított globális konzisztencia a homogén felületeknek árt. Ez nem egy élességgel kapcsolatos probléma, hanem arról van szó, hogy a DLSS 4 egyszerűen az emberi bőrfelületet rosszabbul tudja felskálázáskor helyreállítani a DLSS 3-hoz viszonyítva, mert ezeknél a felületeknél az lenne a kulcs, hogy a pixel színét ne befolyásolja egy távoli, például a kép legszélén lévő fekete pixel, mert semmi köze hozzá. A DLSS 4 rendszerszintű koncepciója ezt a működésbeli hátrányt nem tudja eliminálni, mindenképpen lesz negatív hatása a homogén felületekre a nem lényeges pixeleknek.
-
X2N
őstag
Mert a felskálázás se tud annyi részletet visszahozni hogy ne legyen mosott a kép így inkább túlélesítik.
A natív felbontás, AA nélkül, retina kijelzővel, az tuti. Nincsenek kép anomáliák. Csak brutál részletes kép.
FLATRONW-En csak azt remélem hogy lesz 8K oled monitor 27-32"-es méretben és majd egyszer eljutunk arra a pontra hogy ezt legalább 144fps-el meg is lehet hajtani mindenféle dlss, AA-nélkül.
-
FLATRONW
őstag
Én inkább úgy fogalmaznék, hogy egyeseknek semmi sem jó. Nem jó, ha a TAA elmossa a képet, nem jó, ha a DLSS rendbe teszi azt.
Szerencsére a többség látja, hogy mekkora ugrásokat is jelentenek a minőségben a félverzió váltások is. Remélem, hogy az NV folytatja ezt az utat, én nagyon elégedett vagyok az eredménnyel. -
PuMbA
titán
Érdekes, hogy nem egy helyen olvastam már, hogy a DLSS túl / mű éles a 4-es verzió órta. Legutóbb a Cyberpunk topikban, hogy még 0 DLSS élesítéssel is néha túl élesnek tűnik a kép, most meg az 5080 / 5090 topikban, hogy a DLSS 4.5 még élesebb a 4-nél és ez nem reális.
Vajon miért csinálja ezt az NVIDIA? Gondolom a laikus felhasználóknak ez tetszik, mint ahogy a Ray Reconstruction-nál is olvastam már túl éles véleményeket. Adhatnának lehetőséget mínusz élesítésre

-
PuMbA
titán
Arról megfeledkeztem, hogy 7900XTX-en megy az XeSS, az egy élhető alternatíva tud lenni. Radeon 6700XT-n XeSS-t használtam, egy játékot úgy vittem végig
Mindig is gondolkoztam rajta, hogy igazából az XeSS egyébként a legnagyobb support bajnok, hiszen RTX előtti kártyákon is fut és a képminősége jó:Ray Tracing with The TITAN V and 0 RT Cores - Can It Beat An Entry Level RTX Card?
FSR alternatíva lehet, de mégis második helyre rakom, mert rosszabb a képminőség. Sebességben viszont gyorsabb az XeSS-nél. Szóval ezért is drukkolok az Intelnek, hogy legyen egy harmadik erő, mert az XeSS-t nagyon jól megcsinálta ezzel a hibrid hozzáállással szerintem.
-
PuMbA
titán
"Most ott tartunk, hogy egy sima 7 éves RTX 2060-al is szebb képminőséget kaphatsz, mint egy RX 7900XTX-el."
Nem vagyok biztos benne, hogy az 1080p DLAA-val szebb, mint 4K egyszerű TAA-val, de a lehetőség tényleg ott van

-
PuMbA
titán
válasz
huskydog17
üzenetére
Kösz, hogy leírtad ugyanazt, amit én is

"A Turing és Ampere bírja a DLSS 4.5-öt, ezért lett rajtuk is engedélyezve."
Nem állítottam, hogy nem bírja.
"Ezen felül a jelentős sebességdeficit csak M és L presetnél jelentkezik"
Pont ezt írtam, hogy ezeket a legújabb preseteket nem ajánlja az NVIDIA a régi kártyákra a jelentős sebességdeficit miatt, mert nem bírják.
-
huskydog17
addikt
"Most már hivatalos, hogy az új preseteket az RTX2000-res és 3000-res egyáltalán széria nem bírja, az NVIDIA nem ajánlja ezekre a kártyákra."
Ez egy hatalmas marhaság. Szomorú, hogy a cikk alapján ekkora hülyeséget sikerült leszűrnöd.
A Turing és Ampere bírja a DLSS 4.5-öt, ezért lett rajtuk is engedélyezve. Ha nem "bírnák" és az NV nem ajánlaná, akkor nem lennének támogatva. Ezen felül láthatod a DLSS Override táblázatban is, hogy rengeteg olyan játék van, ahol a Turing és Ampere is annyira gyors, hogy még az M és L presettel is megbirkóznának. Nem kizárólag a legújabb Path Tracing játékok léteznek ám, azokon kívül létezik még pár száz DLSS 4.5 kompatibilis játék.
Ezen felül a jelentős sebességdeficit csak M és L presetnél jelentkezik, ami a Performance és Ultra Performance beállítás esetén használandó, minden más beállítás (Quality, Balanced, DLAA) esetén a K preset az aktív. Ezt az NV dokumentáció egyértelműen írja, ezúton is köszi a linket gV kollégának, aki be is rakta képként az ide vonatkozó screenshotot.
Ez amúgy az általad linkelt videocardz cikkben is le van írva, ezért se értem, hogy miért ilyen nagy baromságokra következtettél.Rengeteg olyan játék létezik amelyeknél a Turing és Ampere bőven meg tud birkózni a DLSS 4.5-el, sőt akár még az M és L presettel is ha nagyon kell. Sőt, vannak olyan játékok is, ahol egy sima RTX 2060-as is megbirkózik a DLSS 4.5-el. Sok felhasználó hasznát tudja és hasznát fogja venni az új transformer modellnek Turing és Amperre kártyákkal is, mivel az AMD-vel ellentétben az NVIDIA erre megadta a lehetőséget.
Igen, nyilván lassabb a 4.5-ös, mint a 4.0, mivel ötször komplexebb, ráadásul a Turing és Ampere nem támogatja az FP8-at, de pont azért van az NV App, hogy a játékos eldöntse magának, hogy melyik verziót akarja használni. Az NV inkább a játékosra bízza a döntést, míg az AMD eldöntötte a játékosok helyett, hogy a 2 éves hardvernek is a kukában a helye.Szóval a hivatalos infó az az, hogy a DLSS 4.5 minden RTX kártyán támogatott, mindegyiken lehet használni.
Minden RTX felhasználó megkapta az új technológiát, így 7-8 éves hardverekkel is ki lehet próbálni, ellentétben a piros oldallal, ahol a 2 éves hardver is a kukában landolt és a lehetőséget sem kapták meg az RDNA2/3 tulajok, hogy kipróbálhassák az FSR4-et, pedig ott ugyanaz a helyzet:
Egy RX 7900XTX nagyon sok játékban jó sebességet adna FSR4-el, de az AMD úgy döntött, hogy az nem kell a piros felhasználóknak. Ott ment a duma, hogy nincs FP8 támogatás az RDNA3-ban. Nos, a Turing és Ampere-ben sincs FP8 támogatás, de mégis kaptak DLSS 4.5 támogatást. Na az AMD-nél valóban lehet mondani, hogy nem ajánlják az FSR 4 használatát RDNA4-nél régebbi architektúrákon, hiszen nem is tették leérhetővé, ott igaz lenne az állításod.
Most ott tartunk, hogy egy sima 7 éves RTX 2060-al is szebb képminőséget kaphatsz, mint egy RX 7900XTX-el.
Sőt, ha a gyakorlatban a DLSS 4.5- valóban hoz egy újabb ugrást képminőségben, vagyis a független tesztek ezt majd alátámasztják, akkor egy 7 éves RTX 2060-as szebb képminőséget lesz képes adni számos játékban, mint egy legújabb RX 9070 (XT). 
Én majd nagyon kíváncsian fogom újra elővenni idén a Shadow of the Tomb Raider-t és ezúttal DLSS 4.5-el fogom újra végig vinni, amit egy RTX 2060 felhasználó is megtehet.
-
PuMbA
titán
NVIDIA DLSS 4.5 costs 2–3% performance on RTX 50, RTX 20/30 may be hit with 20%+ drops
Most már hivatalos, hogy az új preseteket az RTX2000-res és 3000-res egyáltalán széria nem bírja, az NVIDIA nem ajánlja ezekre a kártyákra. De jó hír, hogy ezek jelenleg FullHD -> 4K felskálázáskor vannak használva

T.Peter: Ezt én sem értem, nem írtam, hogy rossz. Csak hogy csökken a sebesség, ami ugyanúgy volt DLSS 3.5 és 4 között is.
-
PuMbA
titán
Közben az Intel is itt van ám
Hajrá Intel! -
Busterftw
nagyúr
válasz
huskydog17
üzenetére
Plusz most még csak beta driver van, 13-án jön a hivatalos.
De látod már most szar a DLSS 4.5, bezzeg az egy genes FSR 4. -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Callisto
üzenetére
Gondolom euróra gondolt. Hiszen darabonként 22000 euróért árulják azt a három GeForce RTX 5090-et, ami raktáron van nekik. Valszeg az Alza is ezért tüntette el az eladó termékek közül ezt a modellt, ennyit nem adnak érte. Itt most marha nagy a buli, mert mindenki arra vár, hogy hol lesz az új ár, amit még éppen kifizetnek a kiskereskedők, miközben baromira kétlem, hogy ezekért a disztribútorok többet fizettek volna 2000 eurónál a gyártó felé.
-
huskydog17
addikt
Nem tudom hol milyen mérést látsz, de még nincsenek független tesztek, mert csak pár órája jött ki a driver. Lehet van pár videó, ahol gyorsan összecsaptak valamit, de én megvárnám a normális, jó minőségű független teszteket mielőtt bármilyen következtetést levonnék. A jó teszthez idő kell.
-
PuMbA
titán
Az NVIDIA kártyák árai kezdenek elszállni, AMD-nél még semmi vagy minimális a 70-es kategóriában.
-
PuMbA
titán
Kint vannak az első mérések
A DLSS 4.5 felskálázás jobb minőségű, de RTX4000-res szérián is lassít olyan 5-8%-ot a DLSS4-hez képest. Mi lehet RTX3000-res és 2000-res szérián, valamint az 5000-resen, hamarosan megtudjuk. -
DudeHUN
őstag
válasz
Alogonomus
üzenetére
Ha 1-2 darab element így már örülhet, aki behúzta.
-
DudeHUN
őstag
válasz
Alogonomus
üzenetére
Simán valami beszállító elárazta aztán áthúzta az automata.
Ha meg is rendelted volna kirívóan alacsony ár miatt le is mondhatják. Bár hátha volt pár mákos. Néha elengedik ezeket a cégek. -
válasz
Alogonomus
üzenetére
gondolom észrevették a dolgot már, mert egyik boltnál sem megvásárolható 55-60k-ért.

-
Alogonomus
őstag
Késve, de megérkezett az ajándék
? Ez esetleg a 9850X3D következménye lehet? -
Busterftw
nagyúr
NVIDIA will officially announce DLSS 4.5 tomorrow.
2nd Gen Transformer model
Dynamic Multi Frame Generation (3x to 6x)NVIDIA confirms DLSS 4.5 will be supported by all RTX GPUs (20, 30, 40, and 50 series). However, Dynamic 6x Frame Generation will launch in spring 2026 as an RTX 50 exclusive feature.
Kivalo support az uj verzioval is.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Megbízhatatlan oldalakat ahol nem mérnek (pl gamegpu) ne linkeljetek.
- SzoftverPremium.hu
- AZONNAL KÉSZLETRŐL! Intel Core i5 14600K 32GB 6000MHz RAM 1TB Gen4 SSD RTX 5060 8GB FSP 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB DeepCool CC560 Thermaltake 730W
- ASTRO A50 WIRELESS HEADSET + BASE STATION 4th gen. fejhallgató
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Eddig a számomra faék egyszerűségű DLSS, ami szerintem ezért volt nagyon jó is egyben, megbonyolodótt, mert egy verzió mindig együtt tartalmazott mindent, de most lett DLSS 4.5 SR külön, de az RR maradt 4.0-án, de a Frame Generation meg 4.5 lesz majd tavasszal
Szerintem a legjobb, ha most inkább nem foglalkozok ezzel, mert meg vagyok kavarva rendesen.
Jelenleg bonyolultabbnak tartom ezt az egészet, mint amikor NVIDIA kártyám volt és nem volt ez.

Jó lett volna 350e-400e pénzért egy új Asus TUF 5090 OC ...

? Ez esetleg a 9850X3D következménye lehet?