Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gerner1
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- D@reeo: OlvasóMester - vágólap felolvasó alkalmazás
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- hcl: GPT diszk kisebbre klónozása
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
-
LOGOUT
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
pinnacle
üzenetére
Tobb gond is lehet:
- nem jol centrirozta ki (mert pl egy 100 eve nem kalibralt geppel dolgozik).
- barmennyire is jok mar a gyartogepek nem tudnak tokeletes gumit gyartani. Va konnyebb es nehezebb resze a guminak. Ezt tobbnyire jeloli is a gyarto szines pontokkal (sarga a legkonnyebb es piros a legnehezebb). Ugy kell felrakni a gumit, hogy a legkonnyebb pontja essen a szelephez a legnehezebb az ellentetes oldalra.
-
kalozhun100
őstag
Michelin Alpin 6 téli gumiról mi a vélemény? 225/50 r17. Használtan adják felnire szerelve, 6mm futófelülettel. Mazda 6 2018 kombi alá lesz. Ha jol láttam dot 4021es
-
pinnacle
nagyúr
Köszi! Persze, ezért kell centrírozni. Talán csak nem anélkül rakták fel.
Nem is néztem tesztet, mert úgy emlékeztem, hogy a Michelin mindig benne volt az első 3-ban, tartósságban meg az első. Primacy 4+ ilyen is volt 2023-ban (energy verzió vizes úton nem remekelt), de most látom, hogy 2026-ban a Michelin Primacy 5 "csak" a középmezőnyben van, Goodyear Efficientgrip Performance 2 V futásteljesítményben egy picit jobb, de amúgy 3. helyzet.
-
pinnacle
nagyúr
Látom neked is nagyon sokáig tartott. Garázsban van az autó? Ha nem akkor tényleg csodagumi.

Hátrányok
A 4 ből ami felnire került, 2 futott szépen, 1 kicsit ütött, 1 meg nagyon (kb 1cm-t). Végül azokat amik ütöttek hátra raktuk. Városban használjuk az autót csak így nem zavaró. Ettől függetlenül nem ezt vártam egy prémium gyártótól.
Ez mit jelent, hogy tud egy gumi ütni, ráadásul nem is az összes, hanem egy, kettő? -
pinnacle
nagyúr
Végre kiderült számomra, hogy mi ez a CC.
Lehet azért bírják ilyen sokáig, mert ez a 4 évszakos gumi, különleges összetételből készül? Mondjuk fura, hogy tudták megoldani, se nyáron, se télen ne legyen túl puha.
Ez tényleg olyan jó, mint egy külön nyári vagy téli gumi, semmi hátránya sincs? Akkor mindenképpen ez a legjobb választás. Látom 4 típus is van. Téli gumim Michelin Alpin 6, 5 éves lesz télen. Megnéztem a kézikönyveben, nincs is sebességindex megadva, csak a sport autóknál jelzik a V-t. Téli gumi is H-s. -
Rick4
félisten
Amennyiben egy közösségi adószámmal rendelkező uniós cég az eu-s országokban kíván értékesíteni, úgy még akkor is áfás körbe esik, ha egyébként alanyi adómentes lenne, de eléri az adott országban a 10 ezer eurós értékhatárt, onnantól fordított áfás lesz, tehát ha eladtak 100db 40 ezer forintos gumit 25 autóra, a 26. autónál már befizeti a magyar költségvetésbe az áfát, tehát ezzel nincs sok csalási lehetőség ráadásul már az OSS rendszerben vallja be, szóval szóval itt nem nagyon van áfacsalt gumi...
BNiztos megvan a kiskapu, de bármi is volt eddig, ezek a kiskapuk záródnak szépen, és egyre inkább nincs lehetőség trükközni. Az, hogy ő külföldön vette olcsóbban a gyártótól, még nem áfacsalás, hogy netes raktára van 100 ezer darabos készlettel, de csak 5 alkamazottal, az meg csak ooptimalizálás, nincs benne csalás. -
-
pinnacle
nagyúr
válasz
F_Zolee
üzenetére
OK! Köszi!
Jenne melyik az a CC gumi? Mondjuk garázsban tartod, az nagy szerencse. Nekem meg telibe tűzi a nap. Egyszer vettem Continental gumit, azt ajánlották, hogy az halkabb, mint a Michelin. 1 év után repedések jelentek meg. Continetal bevizsgálta, pénzt visszaadták valami levonással. Persze ez biztos csak egyedi példa, de azért lehet ilyen.
-
Jenne
őstag
válasz
F_Zolee
üzenetére
Szia!
"... a végén ez is kemény lesz ugyanúgy 5 év körül aztán csúszkál..."
Én is ettől féltem, hogy felkeményednek a gumik és ezért gondolkodtam új gumi cserében. Lehet én vagyok a lúzer, de az autón most májusban lesz a CC gumim 10 éves. Gumissal beszéltem az új gumiról, melyik legyen, el is mentem a műhelybe mert nem a városban van helyileg, hanem 20 km-re innen. Nagyon korrekt és megbízható szakik egyébként. Megnézték a gumikat, repedés vagy hasonló, semmi nincs rajtuk, újjal benyomogatva az oldalát, azt mondták, hogy szép állapotúak és nem felkeményedettek, futófelület barázda mélysége jelen állapotban még 4,1-4,2 mm ...
Mondták, hogy maguk ellen beszélnek, de maradhat még ez a gumi legalább egy évet és majd jövőre találkozunk. Mondjuk az is sokat számít és ezt meg is erősítették a szakik, hogy garázsban tartott az autó, ezért nem éri folyamatosan az UV sugárzás...
Most vagyok dilemmában, hogy legyen vagy ne legyen új gumi szett... -
pinnacle
nagyúr
Köszi! Ez a kevésbé tapadás nem hat a féktávra? Ha nem akkor jobb választás lehet.
Ahogy látom az elektromos autókhoz ajánlják, de a nagyobb igénybevétel miatt, lehet tartósabb gumi, ezért jobb választás. -
pinnacle
nagyúr
Köszi!
MICHELIN Primacy 5 és az energy között mi a különbség, melyik lehet a tartósabb, illetve ez az FR peremvédő hasznos lehet? -
bul07
nagyúr
Nálunk már harmadik kocsin van Barum, az egyik egy kétszemélyes kis teher ami évi 15-20-25e Km is megy(ép milyen év), télen nyáron hóban mindenkor munkáskocsi, most egy éve van rajta és olyan kirívó hátrányt még nem jelentkezett előtte használt téli nyári pároshoz képes.(persze kevesebbet tud mint egy évszak specifikus) Hóban igen jól viselkedett, direkt próbálgattam.
-
bul07
nagyúr
Ceat 4Season Drive+ V [link]
Itteni vélemény mi róla?Amit tudok Pirelli kapcsolat, Indiai gyártás, Olaszországban tervezik, és a teszteléseket is gyakran Németországban végzik
Azért nézegetem mert 4gumi esetén 1gumi árát megspórolnám, az amúgy kinézet Barum Quartaris 5 [link] képest
Én az én kocsimmal Touran elég keveset megyek, évi 6e Km környékén, Komádi-Berettyóújfalu-Nagyvárad-Debrecen körzetében. Autópálya szinte soha(talán nyári kiránduláskor a M4) -
Qru
MODERÁTOR
válasz
pinnacle
üzenetére
Többnyire "áfacsalt" gumikat árulnak (külföldi alacsonyabb áfá-jú országokban szerzik be és úgy utaztatják ide). Nem rég vettem Michelin gumit, az pl a Csehektől jött.
Pontatéanul van feltüntve ott, ez nem erősített.
TL: tömlő nélküli (Tubeless)
FP: Peremvédős (Fring Protector) -
426os
őstag
válasz
atee_13
üzenetére
Én Quatrac-ot használtam a T-jet Bravomon 17"-on. Elégedett voltam vele, egyedül friss, letaposott havon vérzett el. Nem is kopott olyan vészesen gyorsan. Gördülési zaj lehetett volna kisebb autópályán, de mivel a Bravo nem annyira csendes autó, így nem tudom, hogy ebben a gumi volt-e a szűk keresztmetszet.
-
pinnacle
nagyúr
válasz
F_Zolee
üzenetére
Köszönöm mindenkinek!
Michelin Primacy 5 205/55 R16 91V-t akartam venni, elmentem a legközelebbi Michelin partnerhez, azt mondta ez nincs készleten a központban, nem is tudja mikor lesz. Ez, hogy lehet, amikor a net tele van ilyen gumival? Lehet nem a Michelintől szerzik be? Persze megvehetem másnál is, csak múltkor rendesek voltak, azért akartam náluk venni.
Most akkor felesleges merevített oldalfalú gumit venni? Tényleg azt hinné az ember, hogy ez tartósabb. Ilyen TL FP-t is találtam. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
pinnacle
üzenetére
Primacy 5 jó gumi! Esetleg a Continental PC5 ami nagyon jó: [link]
Ha olcsóbban megúsznád akkor Kumho PS71: [link]Sebességindex-ben nem térhetsz el a gyári előírástól. Téli/4S esetén 1-el alacsonyabb lehet de nyári esetén nem. A gyártó kényelmes, ne kelljen többféle gumit taratania. Nekem is 190 a kocsi max tempója mégis V-s indexűt ír elő (szintén 205/55r16 méret).

-
BaLee
addikt
válasz
atee_13
üzenetére
Jól lőtted be nagyjából. Nexenből van Gen2 már [link] árban hasonló. Nekem eddig bevált kb. 2x olyan erős autón, de még friss (mondjuk ésszel megyek). Másnak nem vált be annyira itt a topicban, ha emellett döntesz akkor Gen2-t vegyél. Kleber arany középút. Hankookom is volt, azzal sem volt gond a 2.5 év alatt, de kocsival együtt adtam el a télen és hidegben, hóban már nem volt használva, elvileg hamarabb öregszik.
Quatrac talán a legjobb bár azzal is voltak problémák, talán a hangja miatt ha visszaolvasol. Kumho-ról nem nagyon volt még tapasztalat emlékeim szerint.
Én ezek közül Nexent vagy Klebert vennék. -
8
őstag
válasz
atee_13
üzenetére
alternatíva:
205/55 R 16 Laufenn LH71 91 H
https://www.laufenn.com/hu/front/pdf/Laufenn_SalesGuide_G_FIT_4S_EU.pdf
https://www.tyrereviews.com/Tyre/Laufenn/G-Fit-4S.htmhttps://www.csepelcar.hu/termek-adatlap?termek=205-55-r-16-laufenn-lh71-91-134858
21.620Ft (ák)csepelcar-nál szereléssel együtt a szett 99.980Ft (3 szerelést kell csak fizetni)

-
atee_13
őstag
Üdv!
Asszony Fiat Bravo 2 (benzin 90LE)-jére kellene 4 évszakos. Többnyire város, havi 1 néha max 2 út pályán 100km oda majd vissza, nem lesz garázsban így az időjárási szélsőségek érik majd, ha áll is.
Nézegettem pár opciót.
Olcsó megoldás:
Ez kb 24 000 ft os kategória.
Kicsit jobb minőség:
Kb 26 000 ft.
Már majdnem jó minőség:
27 500 ft.
Elvileg jó minőség:
Ez is kb 27 500 ft.
Valószínű hamarabb öregszik majd el mint elkopna.
Jól lőttem e be a minőségeket? Árban nincsenek drasztikus különbségek, de nem tudom a cél szempontjából melyik lenne a legjobba választás a drágább hoz e pluszt.
Ha egyéb javaslat van hasonló árszinten amit kihagytam megsasolom ha megírjátok

-
-
válasz
pinnacle
üzenetére
Én bevállaltam egy hasonló állapotú nyárival egy nyarat, többet nem vállalnám be, néha útközben eszébe jut az embernek és nem hoz jó érzéseket.
Lehet igaza van a gumisnak és elmegy egy nyarat, de mi van, ha nem és történik valami, az a te felelősséged lesz...XL dolog pont a napokban volt téma, olvass vissza pár oldalt.
-
F_Zolee
nagyúr
válasz
pinnacle
üzenetére
Ennél a kommersz méretnél nem kell szerintem túlbonyolítani. Sebesség index mindegy kb, erre a promócióra rá repülhetsz. Már van aki kapott itt vissza lóvét. Ha már van újabb fejlesztés akkor érdemes azt venni. 4esről is van negatív vélemény itt szintén.
Én Kumhot vettem jóval olcsóbban. Kiderül meddig bírja. -
pinnacle
nagyúr
válasz
F_Zolee
üzenetére
Köszi!
Az a fura, hogy pont a Gemini nem ajánlotta a gumit, sőt azt írta azonnal cseréljek, a gumis szerint meg elég csak jövőre.
40k-ra gondoltam, abba a Primacy 5 (vajon jobb, mint a 4-es?) is belefér, de lehet más is ha van jobb. V nem felesleges, vagy ez tartósabb, mint a H, mert akkor tényleg jobb? Mondjuk árban is hasonlók. Illetve láttam fentebb van ez az akció is. -
F_Zolee
nagyúr
-
pinnacle
nagyúr
Sziasztok!
Michelin Primacy 4, 50/17 gyártású, így néz ki. Szerintetek ezzel lehet közlekedni? Gumis azt mondta, hogy majd jövőre cseréljek, a repedésektől nem kell félni, nem fog szétszakadni a gumi, "csak" fel van már keményedve, mert már öreg. Gemini szerint viszont a repedéseken keresztül bejut a víz és elrohasztja a merevítő szálakat, ettől felrobbanhat a gumi. Most mi lehet az igazság?
Ha cserélni kell mit ajánlotok? A tartósság lenne a legfontosabb, hogy sokáig ne repedjen be. Városban használom 90%-ban, 10.000 km-t autózom évente.
Ford Focus II mk2.5 100LE az autó. Nem is értem, miért 240km-es V gumi a gyári ajánlás. Michelin is azt ajánlja. Nyári gumi kellene, alufelnin van. 205/55/R16 91V a gyári ajánlás, de ha van jobb márka, más méret, az is lehet. Gemini szerint az erősített oldalfalú gumik még jobbak városi használatban, de az nincs a Michelin listájában, illetve valahogy ezt sikerült megjeleníteni, de ez 205/60-as. Szerelő szerint nem jó már a Michelin, hamar bereped, olcsóbb gumik szerinte tartósabbak. -
Jenne
őstag
válasz
fant0mi
üzenetére
Szia!
Köszi a képet, így érthetőbb...
Ma délelőtt megnéztem alaposan azokat a gumikat és <<< ROTATION jel minden gumin hátrafelé mutat. (jelen állás szerint és a gumigyártója (Rotalla) szerint is akkor lenne gumihelyesen használva az autó, ha végig hátramenetben közlekedne
)Szerintem úgy lehetne helyrehozni, hogy a jobb hátsót bal előre és a bal hátsót jobb előre felcseréni. Nem tudom hogy ha így forgásirány ellentétesen vannak feltéve a gumik és így használja a gumikat az nem okoz-e gondot? Minden esetre gratula a gumisnak, bárki is volt...
Tettem egy cetlit az autóra, hogy nem jól vannak a gumik, leírtam részletesebben is és adtam elérhetőséget, hogy keressen ha nem voltam érthető vagy tudok segíteni...
-
deny330
senior tag
JR3 felnikre átrakva a Vredestein Ultrac szett, megváltás a halksága a búgó Toyo TR1-ek után (2019-esek mentségükre szóljon). A gumikon 1-1 repedés volt belül, vagy inkább mintha vágás lenne. Gumis azt mondta, hogy 8J-hez túl keskeny a 215, emiatt reped szét. A mostani vredik is 215 szélesek, azt mondta jobb lenne 225/40 ezekre, mert ez így elég veszélyes játék. Mondtam, hogy ezt magyarázza meg azoknak is, akik 9j-re raknak 195-ös gumit és hasonlókat. Amúgy én raknék, de sajnos R17-ben olyan nem létezik..
-
kenguru99
senior tag
válasz
czanga
üzenetére
"Én ajánlottam neki, hogy 4S-ből felső kategória"
Ebben a méretben a prémium gumik 1-2 generációval korábbiak mint a nagyobbak. Így én a középkategóriát javaslom, ezek új(abb) fejlesztések.
Kleber Quadraxer 3
Hankook Kinergy 4S2 H750
Nexen Nblue 4 Season 2
Ha még olcsóbban kellene akkor pedig:
Linglong Sport Master 4S#72408 ncc1701
A mai 4S gumik 99%-ban forgásirányosak, nem asszimetrikusak. -
hoffman_
nagyúr
-
czanga
őstag
Ismerős venne hosszú távra 4S gumit magának. Leginkább városi használat, szökő évente mennek vele autópályára, hosszabb belföldi útra. Mi most az ajánlott?
méret amiben keres: 165/70R14
Előre ő Firestone-t és Hankook-ot nézegetett.Én ajánlottam neki, hogy 4S-ből felső kategória, és Conti azon belül, de meghallgat bármit. Nem feltétlen költene rá ennyit. Egy 1,2L-es Polo-ra menne, ami nem egy erőbajnok.
-
Jenne
őstag
válasz
tboldi
üzenetére
Igazad lehet..félig..

Elölről néztem és rögtön feltűnt nekem. Mind a kettő első keréken így van ahogy a képen látszik. Most utána gondolva a hátsó két keréken jó a V minta, mert azokon a képen láthatóan vannak a gumi mintázatok. Lehet, hogy csak az első két kereket kellene felcserélni?
Nem hasaltam neki az autónak, mert a parklóban szűk a hely, de majd jelzem a tulajnak .
Megpróbálom megnézni, de nem az én dolgom lenne. -
Rick4
félisten
Ott kellene az oldalán a rotation feliratnak lennie egy nyíllal.
De amúgy egyszerű, képzeld el, hogy elindul az autó, aláteszel egy papírlapot, és először a V alakú rés közepe kell érintkezzen a lappal, majd szépen a két szára is egész a végéig, Így tudja kitolni maga alól a vizet. Vagyis a képeden a hátsó lökös mögött állva lenne jó.
Új hozzászólás Aktív témák
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Túl jól fogy az S26, túlóráznia kell a gyártósoroknak
- Gumi és felni topik
- Crimson Desert
- Peugeot, Citroën topik
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Tavaszi zsongásban érkező hardverek
- Kötelező frissítésnek számít a Microsoft legújabb csomagja a Windows 11-hez
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Milyen processzort vegyek?
- További aktív témák...
- Saeco Syntia digitális automata kávéfőző szálcsiszolt fém burkolattal
- Secretlab Omega gaming chair, gamer szék
- Kompakt méretű Jura Ena micro 90 One Touch beépített cappuccino fejjel
- Samsung RL55VTEBG hűtőszekrény használt
- Polycom P017-POLY-Studio-X50-TC8 - 4K Videokomferencia pult - kamera kijelzővel - Új ára 917.000Ft
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Thinkpad L380,13.3" FHD,i3-8130U,8GB DDR4,128GB SSD, WIN11
- Xbox One S All Digital 1 TB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

)Szerintem úgy lehetne helyrehozni, hogy a jobb hátsót bal előre és a bal hátsót jobb előre felcseréni. Nem tudom hogy ha így forgásirány ellentétesen vannak feltéve a gumik és így használja a gumikat az nem okoz-e gondot? Minden esetre gratula a gumisnak, bárki is volt...