Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- joghurt: Megtarthatod a jogsid?
- Tamás9x: Facebook adatvédelmi problémák, és a kezdő lépések.
- bitpork: Ha Isten létezik...
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rick4
félisten
Nameg a vékony gumikkal is így trükköznek, a picasson is 205/55R17, a gyári, gumi vékony, és így persze soktízezer autóra olcsóbb a gumi, meg persze jól eszik vele, de amúgy billeg, egy szélesebb tökéletesen elfér, alig eszik többet, de emiatt a co kvóta is elszáll, de persze más méret, többe kerül.
-
Ott nem úgy működik, hogy resetelni lehet a nyomásértékeket beállítás után, és akkor az lesz az alapérték, amitől figyeli az eltérést? Ford személyautóknál legalábbis így működik, nincs előre beégetve, hogy 2.3-tól figyel.
7 és fél év után egyébként még működik a gyári tpms, de olvastam fb csoportokban, hogy 8 körültől már elkezdhetnek lemerülni. -
Qru
MODERÁTOR
Modern autók, ott az egekbe toljak a nyomást az alacsonyabb gördülési ellenállás miatt (kedvezőbb a CO2 kibocsátás) személyautóknál is.
Nekem a gyari 2.3 bar de azzal elegge billen tempósabb kanyarodáskor. Na most ez gyenge autó, ezért lendületből kell menni, kanyarba ha elveszed akkor... Télen kap +0.2 bar-t nyáron +0.1-et. Úgy már ok.
Céges Skoda eco értéke a 2.8 de azt meg soknak érzem, 2.6 bar-ra fújom, úgy komfortos es kanyarban is tart.
-
Rick4
félisten
Én meg érzem a különbséget egy 2.7 vagy 3.0-ra állított gumin is, ha meg félehúz, azt végképp érzem, de két tized eltérést még tankolás után visszaülve is látok, ahogy másképp áll alul a kevésbé fújt gumi...
Sőt, most jött meg decemberben egy 16M-s új teherautóm, ami minden jóval fel van szerelve, direkt tpms van benne amiből még lesz bajom, mivel a gyári előírás a guminyomásra 4.5 bar, de conti vancontact4season 4évszakos került fel, aminél a conti mérnökei a gyári előíráshoz képest 3.5 bar nyomáson határozták meg a tökéletes nyomásértéket, mivel szerintük másféle, sokkal erősebb oldalfallal van gyártva, mint az átlag, és iszonyat sok a 4.5 neki, cserébe a 4 barral is bejelez a tpms.Qru: Nem tudtam, azok hol szólnak, minden autóm indirekt tpms-es volt eddig, nekem az az éra személyautóból valahogy kimaradt... De akkor én se lepődök meg, mert ezek szerint az indirekt is ugyanúgy ráhagyással dolgozik.
-
Qru
MODERÁTOR
Jaja lemondanék róla szívesen. 1 gyári (Denso) szelep jelenleg 61,39 USD, plusz még akkor el is kell jutnia ide... ABS-es megoldás bőven elég szvsz és egész pontos is. Skodán volt lassú defektem azt szépen jelezte is.
Simán, nekem pl csak hirtelen 20-25%-os nyomásvesztésre jelez be.
-
Rick4
félisten
Oké, az rendben is van, én csak azt írtam, hogy egy plusz meghibásodási faktor a merülő, majd végleg meghaló elem is, és persze a meghibásodó szenzor is benne van, ami ugyan nagyon ritka, de ha a elem élettartam felénél meghal, nem sokra megyünk azzal, hogy az elemnek volt még 5 éve, miközben az egzakt nyomásérték irreveláns a sofőrnek, és a másik három kerékhez képest mérhető nyomáscsökkenés pont elégséges infó, arra meg ott az abs a kerékfordulattal.
Amúgy a Citroenben az indirekt tpms a 19-es kerékkel meg a 225/40-es gumikkal nem működik jól, bár lehet, hogy ez így működik jól?
Volt, hogy 0.3 bar különbséget le se reagálta, csak én éreztem, hogy valami nem kerek, bár ha alapelvnek vesszük, hogy amúgyis látsztik a laposabb gumi, elől félre is húz, hátul pedig a rugózást változtatja meg, tehát önmagában is észlelhető, akkor a továbbhaladásban ez nem akadályozó, viszont egy út széli megállás sok esetben életveszély- közeli helyzet, pláne egy M0- bármelyik autópálya leállósávja, amit meg nem akarhat a gyártó, és lehet pont ezért csak kritikus mértékben jelez be. -
Rick4
félisten
válasz
Donki Hóte
üzenetére
A passzív tpmsnél fordulatszám az a gázra vagy fékre lépés esetén is megváltozik, az nem külkönösebben érdekli, viszont ha egy kerékből szökik a levegő, akkor a másik három kerék fordulatszámához képest eltérés lesz, na arra már be fog jelezni. A sima melegedés miatt az összes kerékben nő a nyomás, ott nem lesz eltérés, és a hőmérséklet emelkedésével nőhet ugyan a nyomás, de az a -20+40 között olyan csekély, hogy a továbbhaladást nézve irreveláns. Épp ez a rendszer lényege, az ilyen apróságokat kiküszöböli.
A rendes szenzoros tpms meg valós nyomást néz, miközben a benne lévő elem 5-6 évente cserés, azaz a meghibásodási lehetőség megvan a guminyomáson kívül is, miközben a fentebb említett helyzet miatt a nyomáscsökkenéssel kell inkább foglalkozni, arra viszont jó a többi keérkkel összehasonlított fordulatszám is. -
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Erről beszélek én is, nem említett semmilyen "okos" beállítást. A jelzés programozására, érzékenységére gondoltam.
Írtam, hogy be kell állítani a nyomást, majd menteni és akkor melegben sem fog jelezni utána. -
Qru
MODERÁTOR
Sima ügy.

-
syC
addikt
Üdv.
Szerintetek mennyire öngyilkosság 9.5x21-es felnire 255/30as gumit rakni?
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Corsa02
üzenetére
Superb mk3.5 és mk4-en nekem sosem jelezett be magas nyomásra. Még mélygarázsból indulva és aztán a 40 fokban autópályán csapatva sem. Csak ezért lepett meg a dolog.
Bubiban meg akítv tpms van, az sem jelez magas nyomásra csak alacsonyra. Legalábbis eddig nem jelzett soha.
-
válasz
Corsa02
üzenetére
Octavián ilyen "okos" beállítási lehetőség nem volt. Ha egy bizonyos mértéknél jobban változott a nyomás, akkor jelzett a rendszer. Sajnos olyat se tudott, hogy a nyomás csökken, vagy nő, minden változásra bejelzett.
Természetesen 2-3 gombnyomással lehet okézni a változást, de ki az a bátor, aki egy sárgán villogó jelzés megjelenése után nem áll félre ellenőrizni a gumi épségét, hanem szemrebbenés nélkül nyugtázza a változást
-
Ha egy tavaszi napon amikor reggel még hidegebb van, délután meg a napon áll az autó és tűzi a gumit is akkor bejelezhet az ABS-es is. Az, hogy menet közben, forró aszfalton és melegben bejelez az is lehet, be kell állítani a nyomást, majd menteni és többet nem fog. A programozáson is múlik, hogy milyen érzékenyre programozták. Tehát nem lehet feltétlen következtetést levonni arra vonatkozólag, hogy mennyire melegszik egy gumi, abból, hogy jelez vagy nem jelez.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Cégesben is ABS-es van de nekem eddig csak nyomás esésre jelzett be. Na majd nyáron tesztelem ezt a dolgot.
-
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Donki Hóte
üzenetére
De az elvileg csak akkor jelez ha lapos a kerék... Akítv TPMS volt benne? Abból van ami a gumi hőfokot is nézi.
-
Nekem Skoda Octavián semmi gondom sem volt az EcoContact5 gumikkal

Gyárilag azzal jött az autó, mentem velük vagy 60 ekm-t, semmi rosszat sem tudok mondani. Főként azt szerettem, hogy csendes volt velük az autó
A gördülési ellenállása elég kicsi volt, ezt onnan is észre lehetett venni, hogy nem melegedett menet közben. Amikor másik Octaviás családdal tűztünk Görögországba, akkor ők az autópáyán 150-200 km-enként félreálltak, mert a gumi melegedése miatt bejelzett a gumi nyomásfigyelő rendszer (valamelyik Nexen NBlue típus volt nekik az autón), nekünk egyetlen egyszer sem jött figyelmeztetés.Persze, ha akartam, akkor körforgalomban meg tudtam csúsztatni oldalirányban, de nem hirtelen veszítette el a tapadást, hanem fokozatosan, kontrollálható volt a csúszás

-
Rick4
félisten
válasz
miroon
üzenetére
Furcsa, van premiumcontact 6-osom 16-ból, amit 2020-ban vettem újonnan, de féláron, és hibátlan, van 19-es premiumcontact6, amit újonnan vettem, és igaz nem használtam 2020 nyara után, de full hibátlan, van 18-as meg 20-as ts860 téli, azok se repedeznek.
És ugyan ezek el voltak sötét kamrába pakolva mindvégig, de a nyáriak most is ki vannak dobva az udvarra felnistől- gumistól, és nincs bajuk.Pont a conti nem olyan, hogy repedezne.
-
Morris
veterán
Qru! Javasolj nekem egy jó nyári gummát plíz 255/45R19 méretben.
-
miroon
aktív tag
Sziasztok!
Skoda Octavia Kombira keresek nyári gumit 225/45 R17 méretben, de nem igazán tudom már mi a jó döntés... Jelenleg a gyári continental van a nyári felniken, de idén már cserélném őket a kora miatt (2018-as DOT). 150LE az autó és évi kb 15-20ezret megyek nyári gumikon.
Amiket néztem eddig:
- Hankook Ventus Prime 4 K135 ~32-33k/db
- Vredestein Ultrac ~31-32k/db
- Pirelli Powergy ~32-33k/dbOlvasgattam teszteket, véleményeket mindent, de mégsem tudok dönteni... A hankookról elég sok olyan véleményt találok, ahol azt írják hogy hamar öregedik. Talán a pirelli tűnik a legnyerőbbnek eddig.
Van esetleg véleményetek hogy melyik legyen, vagy jobb javaslatotok kb ebben az árkategóriában mozogva?
Köszi!
-
Rick4
félisten
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Ha olyan gumikkal teszed össze, akkor egy kingstar is lehet nyertes.
Amúgy bármelyik gyártó képes a többinél jobb gumit gyártani, csak mindig az ár marad a végére a kulcskérdés. Soikszor volt már ilyen, hogy egy- egy gumi teljesen jó let,t utána meg nem tudták hozni a többihez képest azt a pluszt... -
Micsurin
nagyúr
-
Mindig van olyan teszt, ahol az adott gumi a legjobb, itt pont a Kumho Ecsta Sport PS72 a legjobb

-
smallmer
őstag
Sziasztok!
Szükségem lenne két szett téli gumi garnitúrára.
Az egyik egy Ford Mondeo MK5 2.0 TDI (2018-as).
Most ilyen méretű gumi van rajta: 235/50 R17A másik egy Audi A3 8V (2014-es) 1.4 TFSI
Most ilyen méretű gumi van rajta: 205/55 R16Mit javasoltok?
-
Rick4
félisten
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Melyik teszt alapján tűnik best buy-nak?
-
Morris
veterán
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Erről azt olvastam, hogy nagyon hamar kopik, pedig nekem is nagyon szimpatikus
-
blizzrd
senior tag
Sziasztok!
Az alany egy 2019-es Ford S-Max ami igényli a nyári papucs cserét. A keresett méret 235/55 R17 103V. Középkategóriától felfelé keresgélek jó ár/érték arányú gumit, de nem is feltétlen a spórolás a cél.
Évi 20K km menne bele zömében országúton.Köszönöm az ajánlásokat
-
Rick4
félisten
válasz
macilaci78
üzenetére
Rá kell durrantani féktisztítóval.
-
macilaci78
nagyúr
Ahhoz fel kell kötni a gatyát rendesen, hogy a 15-ös felnin ne lötyögjön a 16-os gumi!
Bad Pritt: én Kia Ceed alá keresek FB csopiban 205/55R16 gumihoz lemezfelnit, de nincs. 16"-ban csak alukat tolnak, lemez felni csak 15"-ban.
Újonnan meg Dacia kb 16,5k darabjáért, ami méretben jó...Az autó manual-ja szépen hozza, melyik abroncshoz melyik felni kell. Nekem ET 50 és 51 is jó lenne.
-
válasz
ncc1701
üzenetére
Ó, Te pedig roppant figyelmes.
Biztos benne van az is, ahogy a Qru által említett zajkibocsátás is.
Erre mondta a Michelin magyar ügyfélszolgálatának mérnöke úgy 8-10 éve, hogy az újabb keverékek alacsonyabb kezdőprofil mellett hozzák a korábbiak futásteljesítményét.És nem feltétlenül kábított, két szezon után 6,64 mm-es profillal adtam el a Michelin PS5-öket - egy szezon az első, egy a hátsó tengelyen, nem lepkefing nyomatékú autón:

-
-
Bad Pritt
félisten
Sziasztok,
2023-as gyártású Hyundai i20-ra keresnék acélfelnit a téli szetthez, ami egy Vredestein Wintrac 195/55R16, tudnátok ajánlani valamit hozzá? Bevallom őszintén a felni kódokban nem vagyok otthon, Típus szerinti keresés nem nagyon hozott eredményt.

-
Rick4
félisten
válasz
focvis
üzenetére
Gumikat nem nagyon szoktam, ritka, mikor megéri külön onnan hozatni, drag gumikat meg régi OT-s kocsikhoz igen, mivel ilyen európában nincs:

De az eu-s gumik általában véve jobbak, és nem drágábbak, tehát a bolygó túlsó feléről hazahozatal annyira megdrágít egy utcai gumit, hogy nem lesz belőle üzlet. Amúgy kint sok a kínai meg noname, és az amerikai azt veszi meg, ami olcsó. -
boogie84
veterán
válasz
boogie84
üzenetére
Megpróbálkozom most nem láthatatlan tintával írni.
Lenne érezhető különbség PC6, PC7 vagy az SC5 között közúton? A három közül gondolom mind3 ajánlott, jó gumi, mi alapján döntsek? Vagy lenne más ajánlat ebben a méretben ami átlag felhasználásra lenne?
Primacy 5 jobb mint a 4? Most az van a felniken. -
tboldi
nagyúr
válasz
f4lcon
üzenetére
De van E. Viszont tudtommal akkor egy külön lámpát kellene szerelnem a lökhárítóba.
Nekem az a megoldásom, hogy a dupla tolatólámpát feláldoztam, a balos helyére tettem be a ködzáró foglalatát egy piros LED-del. Nyilván nem szabályos ez sem, de próbálkoztam piros halogénnel is, ami inkább halvány rózsaszínen világított, szóval…
-
válasz
macilaci78
üzenetére
Nekem a Skodán gyári alufelnin voltak a nyárigumik és Dezent TW alufelnin voltak a téligumik.
Na, már ennek a két alufelninek sem voltak egyformák a rögzítőcsavarjai, mert a gyári felninél a csavar felfekvő felülete gömb formájú volt, a Dezent felninél meg kúpos

Többször is mondták, hogy nem szabad felcserélni őket, mert a nem megfelelő acélcsavar tönkreteszi a felni rögzítési pontjait

Nem mertem leellenőrizni, hogy ez igaz, vagy csak hoax

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo IdeaPad Slim 3 83ER00J0HV Notebook
- 5G Lenovo ThinkPad P14s Gen 3 Intel Core i7-1280P Nvidia T550 32GB 1000GB 1 év teljeskörű garancia
- BESZÁMÍTÁS! Acer Vero V277 27 75Hz IPS FHD 4ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Wacom Bamboo One CTF-430 rajztábla
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs

Nem szívesen járnék ezzel tovább… Gumis is megjegyezte a téli cserekor, hogy elég gatya állapotban vannak mar.