Hirdetés
- LordAthis: Mission: Imposible? - Együtt 1333 és 1600 MHz, ECC/Non-ECC
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
Új hozzászólás Aktív témák
-
Yutani
nagyúr
válasz
Pocoyo.hun
üzenetére
NV is ~7% mínuszban van 10 nap alatt, szóval nem nagy szám, hogy a jóval alulértékeltebb AMD nagyobbat eset. Sőt, ez elvárt.
-
Yutani
nagyúr
válasz
Busterftw
üzenetére
Azért nem volt jó a példád, mert normál piaci helyzetben nem fordul elő, hogy az eladó invesztál a vevőbe, hogy a vevő tőle vegye a terméket. Amit te mondasz, az normál piaci üzletmenet, mert fontos megtartani a vevőket, és ahhoz jó szerviz és jó árak kellenek. Meg korrupció, hogy még jobban menjenek a dolgok.
-
Yutani
nagyúr
Biztos igazad van az alapokkal kapcsolatban, de amit a cikk leír, nem arról szól, hogy nem tudta az NV kiszolgálni őket, hanem az Open AI a Google-től vett cloud szolgáltatást, és megfontolták a Google gyorsító vásárlást is. Ahogy ez megjelent, Jensen ment is gyorsan Altmanhez, hogy bebiztosítsa az NV üzletet. Így aztán az NV invesztál 100 milliárd dollárt (~33.500 milliárd forint, Magyarország GDP-je 2024-ben 81.448 milliárd forint volt!) az Open AI-ba. Közben frissült a cikk, hogy az invesztícióval nem kötelezik az Open AI-t NV hardver vásárlására, de szerintem senki nem fog meglepődni, ha úgy lesz.
Közben olyat is olvasok, hogy az NV 350 milliárd dollár értékű AI chipet fog lízingelni az Open AI-nak és garanciát vállal az Open AI több milliár dollárnyi adósságáért.
Igazából valószínűleg business as usual, csak érdekes a sztori.
-
Yutani
nagyúr
válasz
Busterftw
üzenetére
Hát nagyon nem ugyanaz a hasonlatod. Jensen a pozíció vesztés veszélye miatt inkább invesztált az Open AI-ba, hogy azok tőle vegyenek AI gyorsítókat. Tehát adott nekik pénzt, hogy azon tőle vegyenek eszközt. Más szóval adott ajándékba az Open AI-nak 100 millió dollár értékű AI hardvert, hogy azok ne Google hardvert vegyenek, és az NV maradjon a legnagyobb AI hardver beszállító.
-
Yutani
nagyúr
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Nem ugyanazt méri a két statisztika: a JPR az adott negyedévben eladott mennyiséget/arányt adja meg, a Steam pedig a userek gépében lévő kártyák gyártónkénti arányát.
Jó esetben a Steam leköveti a JPR számait, mivel ha több NV kártyát vesznek a gamerek, akkor az meg kell jelenjen a Steamben. Ugye ez az, amire itt a kollégák hivatkoznak, és józan ésszel végiggondolva van is értelme.
Viszont amikor a Steam statisztika ellentétesen mozog a JPR számaival, akkor az azt is jelentheti, hogy rossz a statisztika, de azt is, hogy nem a gamerekhez került az NV kártyák jó része.
Feel free to choose one.
-
Yutani
nagyúr
válasz
Raggie
üzenetére
Normális esetben valóban nem kellene gyártó párti legyen egy kisker. Webshop esetén, ahogy írod, személyes kontakt hiánya miatt nem is valósulhat meg az influenszia, legfeljebb azt tudja csinálni egy webshop biased tulajdonosa, hogy korlátozza a nem preferált gyártó termékeinek kínálatát. De azzal meg a saját bizniszét korlátozza. Szóval létezik ilyen biased hozzáállás, de az inkább káros a bizniszre nézve, mint hogy bármilyen haszonnal járna.
Szerintem már haverom is hoz bármit, csak rendeljenek, mert elég nehéz egy kis bolt élete manapság, nem engedheti meg magának a korábbi hozzáállást.
-
Yutani
nagyúr
válasz
Raggie
üzenetére
Amúgy pedig van. Egyik régi barátom, akivel még a C64 demoscénán toltuk '90-91-ben, csinált egy PC boltot. Ő kifejezetten az Intelt és Nvidiát pártolja, mert "annyi gond volt régen a AMD-vel", hogy ő nem kockáztat, csakis kifejezetten megrendelésre hoz AMD-t. Én meg nézem az Athlon XP óta, hogy miről beszél.
-
Yutani
nagyúr
válasz
Pocoyo.hun
üzenetére
A több év alatt kialakult trenddel szemben miért kevés neked a 10 százalékpontos AMD többlet? Ez amúgy sem változtat a market share adatokon, de látszik, hogy vannak helyek, ahol nem érvényesül a 94:6 arány. Aztán meg ezen nincs is mit röhögni.
-
Yutani
nagyúr
válasz
Pocoyo.hun
üzenetére
Rossz a fókusz, Pocó Jocó! Az 55:45 AMD javára igen messze van a JPR 94:6 NV javára aránytól.
Az a csoda hogy a retailereknél ilyen előfordul! -
Yutani
nagyúr
Na ez a baj, hogy a globális kereslet csak az NV-re nőtt (Kína?) 2025Q2-ben, az AMD pedig még kevesebb egységet is szállított, mint Q1-ben. Tehát a kereslet alacsony ezek szerint, nem a gyártási kapacitás. Ennyire elpártoltak a vásárlók az AMD-től, pedig pont hogy jó termékkel léptek piacra (9070/XT).
-
Yutani
nagyúr
válasz
Pocoyo.hun
üzenetére
De ha olcsóbb lenne, már nem bírná a szállítást az AMD a kereslet miatt, ami hiányhoz vezetne és árfelhajtó hatása lenne. Akkor ugyanott lennénk, mint most.
-
Yutani
nagyúr
válasz
Busterftw
üzenetére
Tesco zsömi bedobta a játék topikjába a TPU teljesítmény tesztjét a játékról, ezt írtam rá:
"Ez vicc. Amikor megjelent a BL3, vettem egy RX 5700-at 100k-ért boltból, ami középkategóriás volt akkor, és gyönyörűen futott a játék rajta fHD-n.
Most megveszed a 250k-s 5070-et és nincs 60FPS-ed natívban fHD-n, kvázi ugyanolyan grafika mellett. (Nem lett háromszor szebb a játék, senki ne mondja!)"
-
Yutani
nagyúr
válasz
huskydog17
üzenetére
Ennek csak akkor van értelme, ha azt vizsgálja a teszt ezen része, hogy azonos képminőség mellett melyik hogy szerepel. Ha így van, akkor elfogadom, hogy ez is lehet szempont, de közben mindenki tudja, hogy a DLSS és az FSR4 a két legjobb megoldás.
-
Yutani
nagyúr
válasz
huskydog17
üzenetére
De mi az oka az eltérő beállításokkal tesztelésnek? Nem is kellene egy chartra tenni őket, mert félrevezető, mivel a tesztelés alapvetése, hogy azonos feltételekkel mérjenek minden kártyát. És hiába van leírva németül, nem segít annak, aki csak ránéz a chartokra.
-
Yutani
nagyúr
Steam HW survey lecsapott rám, nyilván beküldtem az adataimat, ezzel is növelve a 3060 Ti-k számát!

Aztán megnéztem, és LOL, minden AMD videókártya csökkent, egyedül a 6750 10GB GRE-t láttam nőni. Kíváncsi vagyok, mikor fog megjelenni az RDNA4 eladás a felmérésben.
Szerk: Mármint a februári felmérésben, mert oda vitt a link. Az RDNA4 majd talán most fog megjelenni, az áprilisiban.
-
Yutani
nagyúr
Biztos vagyok benne, hogy valami disznóság van a dolog mögött, nem lesznek hirtelen ilyen sz@rok a Rédionok. Arra tudok gondolni, hogy a motorban úgy van kódolva valami, hogy fexik az NV-nek, de keresztbe tesz az AMD-nek. Nem biztos, hogy szándékos, de láttunk már karón varjút, meg terrain alatt hömpölygő óceánt sz@rrá tesszelálva.
-
Yutani
nagyúr
válasz
huskydog17
üzenetére
Hátha Abu85 tud valami magyarázatot rá.
-
Yutani
nagyúr
válasz
Alogonomus
üzenetére
Van RT-képes kártyád, nem néztél még meg RT-s AAA játékot?
-
Yutani
nagyúr
válasz
Alogonomus
üzenetére
Nekem például az RT-s Quake egy bejön, játszom vele időnként. Az eredetivel sosem játszottam, mert nem tetszett se 30 éve, sem azóta bármikor. Na annál egyszerűbb geometriát nehéz mutatni.
-
Yutani
nagyúr
válasz
Alogonomus
üzenetére
Stalker 2 1080p/Medium mellett 6GB-ot eszik a 8GB-os 3060 Ti memóriájából. Ezt látom, ha fut az Afterburner.
-
Yutani
nagyúr
válasz
Alogonomus
üzenetére
Egy dolog meglátásom szerint cáfolja az állításodat: soha nem hallottam Intel chip hiányról a covidig ( de akkor meg az egész világ szenvedett). Bármikor bárki meg tudta venni az Intel prociját emlékeim szerint.
-
Yutani
nagyúr
Lépj hátrébb és gondold végig, hogy az Intel mindig is képes volt az egész világot ellátni a saját platformjával. Voltak évek, amikor már nem volt más alternatíva, mint az AMD, de az is lepkefing volt, uralta a piacot az Intel és ellátta chippel. Tehát képes volt a saját termelő kapacitásával lefedni a teljes piaci igényt (ahogy a fotelemből látom).
-
Yutani
nagyúr
Én azt vélem belelátni, hogy fel akarnak készülni egy esetleges Kína általi Tajvan anneltálásra. Annak muszáj elébe menni, nem szabad megvárni, hogy bekövetkezzen és utána kapkodni. Pont mostanában volt szó arról, hogy ha az orosz-ukrán konfliktus Trump közbelépésével úgy ér véget, hogy az oroszok megtartják az elfoglalt területeket, akkor Kína is vérszemet kaphat Tajvannal kapcsolatban.
-
-
Yutani
nagyúr
válasz
Alogonomus
üzenetére
Hát ez vásárlóként pont nem érdekli az embert. Azt látja a vevő, hogy az Intel beérte az AMD-t IGP-ben, így aztán végképp semmi nem szól amellett, hogy a jól megszokott márkája helyett mással "kockáztasson".
-
Yutani
nagyúr
válasz
gainwardgs
üzenetére
Pedig a Stalker2-t megjelenéskor tervezem megvenni.
-
Yutani
nagyúr
válasz
üzenetére
2017 Q3-tól 2018 Q2-ig az amd dvga részesedése 27.2%-ról 36.1%-rá nőtt. Ehhez baromi sok vga-t kellett eladni, sokkal sokkal többet mint az nvidia, ekkora százalékos változáshoz.
Hogy tetszik mondani? 100-ból 27 darabról 36 darabra növelte az AMD az eladásait, míg az NV ugyanakkor 64 darabra csökkent. Hogy adhatott el baromi sokat, többet is, mint az NV, amikor az NV még mindig majdnem kétszer annyit adott el? Nem a usereknél lévő mennyiség nőtt 36%-ra, hanem a folyamatosan mért eladási mennyiség aránya, tehát ha az AMD eladott 3,6 millió darab kártyát egy negyedévben, akkor az NV eladott 6,4 millió darabot. Manapság ott tartunk, hogy 100-ból 90 kártya NV, ami a vásárlókhoz kerül, és csak 10 az AMD.
-
Yutani
nagyúr
válasz
Alogonomus
üzenetére
Ó, pedig hogy állították itt egyesek, hogy majd az Intel kihúz valami nagy dobást a fiókból. Aztán nagy dobás nem lett, persze le tudott tenni valamit az asztalra, de mostanra látjuk, mi lett. Persze én még nem temetném, mert volt már az Nvidia és az AMD is temetve, aztán itt van még mindkettő.
-
Yutani
nagyúr
válasz
gejala
üzenetére
De amiket valaki leváltott, azt valaki más megvette és betette a gépébe, nem kerülhetett minden AMD a polcra. Bár nekem is van egy 6600K gépem RX 480-nal, be sem volt kapcsolva egy ideje, csak az NV-s fő gépem használom. Múltkor volt Steam Survey felkérő, csodálkoztam is, mert nagyon régen volt nálam utoljára.
-
Yutani
nagyúr
Nem. Arról van szó, hogy az ÖSSZES valaha kiadott AMD kártya (HD sorozatok, R sorozat, RX 400/500, Vega, RX 5k/6k/7k) száma a Steam usereknél nem éri el még a Turing kártyák összmennyiségét sem. Ez az, amit nem tudok elhinni, és nem azért, mert szegény AMD.
Nem tudom, így jobban érthető?
Szerk: Csak abban az esetben tudom elfogadni, ha az AMD sosem adott el 10%-nál több kártyát, mert akkor nem is lehet több a usereknél arányaiban. Vagy valamiért a Steam userek az NV kártyákat részeítik előnyben.
-
Yutani
nagyúr
-
Yutani
nagyúr
válasz
Petykemano
üzenetére
Amazonon nagyot megy az AMD!
-
Yutani
nagyúr
válasz
bertapet11
üzenetére
Milyen jól látható itt, hogy az AMD egy kategóriával lejjebb tolta az elnevezéseket, azaz a 7800XT igazából a 7700XT, és a 7900-esek az igazi 7800-asok.
-
Yutani
nagyúr
válasz
Busterftw
üzenetére
Ha elolvasod a cikket, akkor rájössz, hogy az általad említett "betorni a piacra mar meglevo vagy letezo alapokkal" a per szerint ellopott kódokat jelent. Ez minden, csak nem korrekt. Majd a jogászok aztán eldöntik, hogy volt-e lopás vagy sem, de ha igen, akkor az Nvidia csenget a Valeonak. Van miből.
-
Yutani
nagyúr
válasz
gainwardgs
üzenetére
Ennek valahol vége kell szakadjon, különben nem fogják tudni eladni a játékokat. A piac kis része rendelkezik felső kategóriás kártyával, arra nem lehet építeni.
-
Yutani
nagyúr
válasz
gainwardgs
üzenetére
Valószínűleg elkerülte a figyelmed a DLSS Performance mode. Ahogy b. kolléga is írja, 540p a renderelt felbontás. Tehát szerinted rendben van, hogy egy 3070 ezt a játékot 540p-ben tudja medium beállításokkal 60 FPS-sel megjeleníteni?
-
Yutani
nagyúr
válasz
gainwardgs
üzenetére
60 FPS 1080p-n médiumban 3070-en csak DLSS Performance módban van meg? Nem vészes?
-
Yutani
nagyúr
válasz
huskydog17
üzenetére
Nem lehet, hogy LOD problémák vannak?
-
Yutani
nagyúr
válasz
gainwardgs
üzenetére
GameGPU?
-
Yutani
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
De most ennyi idő után kiadnak egy bughalmazt? Még mindig van lejjebb?
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Megbízhatatlan oldalakat ahol nem mérnek (pl gamegpu) ne linkeljetek.
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Pánik a memóriapiacon
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Cyberpunk 2077
- BestBuy topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Battlefield 6
- Gaming notebook topik
- OLED TV topic
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.