Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-12-12 22:14:59

LOGOUT.hu

OLED Televíziók - témaösszefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#45043) nordlead3 válasza Northlorien (#45010) üzenetére


nordlead3
kezdő

A fentebb hivatkozott pontozós vakteszt legfeljebb arról mond el valamit, hogy az értékelő szakembereknek mi volt a szubjektív benyomása: tehát hogy az Ő ízlésüknek mi volt a kedvesebb. A képminőség számos aspektusa nagyon nehezen értékelhető objektíven szemmel, legfeljebb egymáshoz képest hasonlítható (egyik "ilyenebb", amaz pedig "olyanabb", de az is csak egymás mellett / után közvetlenül nézegetve lesz szembetűnő). Nem véletlen, hiszen még abban sincs egyetértés vagy kialakult, minden tartalomgyártó által betartott szabvány, hogy milyen gammára kell grade-elni az SDR-t, és azt néző oldalon hogyan kell visszanézni.. tehát ezt így kell tényként elfogadni.

Az, hogy a statikus tesztábrákat és -mintákat mennyire lehet közel tekergetni kalibrálással az elvárható referenciaértékekhez, csak egy ezekből a képminőség-értékelési szempontokból. Mindennapos használatban - ahol jó eséllyel nem csak kiváló minőségű lejátszóról érkező BD filmekkel fog találkozni a TV - pl. nagyon fontos szerep jut a felskálázásának, a mozgás-feldolgozásnak is, meg persze annak hogy e képességeket mennyire lehet finoman állítgatni, testreszabni. HDR tartalmak esetében nagy különbségek vannak a tone mapping működésében (pl.: Sony: APL megtartása, vs. többi gyártó dinamika-tömörítése). És így tovább..

.. vannak akiknek ezek a sokszor nüansznyi különbségek fel sem tűnnek, mások meg ordítva falnak mennek attól, hogy nem tudják úgy beállítani az újonnan vásárolt készüléket, hogy az általuk megszokott/számukra kedves eredményt lássák.

Fentiek alapján: kijelenteni hogy "tökmindegy melyiket veszed, ugyanolyan lesz a kép mert ugyanaz a panel" számomra nagyjából arra analóg, hogy "mindegy milyen erősítőre teszed ugyanazt a hangfalat, ugyanúgy fog szólni", ezért visszásnak is látnám tanácsként osztogatni.

ui.: Az LG hozzáférhető 3D LUT-ja szuper dolog, de ennek hiányában is szabad szemmel érzékelhetetlen szint alá lehet tolni a gamma tracking / színhibákat az újabb OLED-ek esetében (pl.: Panasonic, Sony esetében biztos, Philips-ben nem tudom, de lehet).

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.