Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-12-12 22:14:59

LOGOUT.hu

OLED Televíziók - témaösszefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#44701) szoldzsor


szoldzsor
csendes tag

Sziasztok!
Pár hónap szünet után ismét aktuális lett az OLED tv vásárlásom és meglepően tapasztalom, hogy már szinte sehol nem kapható a kiszemelt LG 65 C9 . :( Valaki találkozott esetleg mostanában kifutó darabokkal MM/Euronics üzletekben? 65 B9-el esetleg? Az FZ 800 sajnos nekem a hdmi 2.1/G-sync hiánya miatt kiesik.
Köszönöm a választ!

(#44702) zozika84 válasza szabeska (#44696) üzenetére


zozika84
őstag

Arra leszek kíváncsi, hogy a korábban beígért Freesync támogatás mikor érkezik... már ha érkezik egyáltalán :(((

PSN:d3xter19841205 ; Xbox GT: D3xter1098405

(#44703) szabeska


szabeska
addikt

g-sync kompatibilis módban nem megy? Ja, semmi, hülyeséget írtam :DDD
A többcsatornás lpcm-re is megjelenés óta várt mindenki...

[ Szerkesztve ]

F1

(#44704) dannyl válasza salapp (#44699) üzenetére


dannyl
addikt

Elég passzívan vagyok jelen a topicban, nekem 804-es philips-em van (c9 panel), és imádom. Igaz, nem volt előtte OLED-em, de nekem tökéletes. Szerencsére garizni nem kellett. Lehet azért nincs róla annyi hír itt, mert megy, ahogy kell neki, és ugye javarészt problémákkal jönnek fórumokba az emberek...

(#44705) zozika84 válasza szabeska (#44703) üzenetére


zozika84
őstag

Ok elolvastam :DDD Alapvetően a nextgen konzolok miatt reménykedem a funkció érkezésében,és mert korábban megígérték :))

[ Szerkesztve ]

PSN:d3xter19841205 ; Xbox GT: D3xter1098405

(#44706) Fisha válasza dannyl (#44704) üzenetére


Fisha
őstag

Azt meg tudja valaki mondani, hogy a gyakorlatban pontosan mit jelent az, hogy az idei modellekben nincs DTS? Ha a belső lejátszóval indítok ilyen tartalmat, akkor nuku semmi hang nem lesz a kimeneten (se hdmi-n, se toslinken) vagy lesz, csak butítja valamire?

Előre is köszi.

(#44707) esicyhun válasza dh66e (#44667) üzenetére


esicyhun
tag

Nálunk is erre van használva túlnyomórészt. Műholdas német dokucsatornák. És igenis sokkal szebb a kép, mint bármilyen más tévével. A terv persze esti filmnézések tömkelege lett volna, csak hát másnap fel kell kelni....

(#44708) Strezi válasza janos666 (#44677) üzenetére


Strezi
őstag

PS4, PS5 technical documentation, Sony™. Ugyanez MS oldalon.

Használt LiFePo 15kWh akuk eladóak! ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...

(#44709) seralevente válasza szoldzsor (#44701) üzenetére


seralevente
újonc

Szia, LG 65 C9 .Elmúlt csütörtökön vettem MM-ban, de sajnos pixelhibás... :( Pénteken cserélik, tehát még van bontatlan egy-egy üzletben...

(#44710) Batyops válasza szoldzsor (#44701) üzenetére


Batyops
aktív tag

Az extreme digitalnál elvileg van LG65B9. Legalábbis azt mutatja hogy raktáron van.
[link]

(#44711) seralevente


seralevente
újonc

Sziasztok, Jelentkezem az LG 65 C9 , múlt csütörtökön vásárolt pixelhibás termékkel. Hétfőre vártam az MM-től szakembert, hogy szemrevételezze a hibát. Na hát nem hívtak, volt egy szervizes e-mail címem, írtam semmi válasz. Találtam az oldalukon egy másik címet... Na az szerencsére jó helyre ment.. Hívtak vissza azonnal, hogy mi a gond. Kiderült, hogy nem is tudnak róla!!!- Ilyen nincs is ,hogy az MM-től kimennek 3 napon belül, csak az LG mehet ki helyszínre, de csak ha a hiba 3 nap után jelentkezik. Nem akarok gyanúsítani senkit, de szerintem tudták a boltban, hogy nem ok a TV (csak a teljesen feketén látszott a pixelhiba és csak nagyon közelről) és arra ment ki a dolog, hogy csússzak ki a 72 órából, vagy nem veszem észre. Konklúzió. 1, Bármit beszélsz személyesen, erősítsd meg e-mail-ben is. 2, Ha szerencséd van olyanhoz kerül az ügy aki korrekt és megoldja a problémát.
3, Nagyon készséges volt az úriember, azonnal intézkedett, visszahívott, szerzett egy bontatlant, amit ígéretük szerint (E-mail) pénteken kihoznak és a régit elviszik (kiállított TV volt )
4, Remélem, hogy a csere TV-vel nem lesz gond. Ezek után egy mínusz és egy plusz az MM-nek. (remélem a plusz nagyobb, mint a mínusz).

Visszatérek szombaton a fejleményekkel, amikor összerakom az újat.

Kellemes napot! :)

(#44712) Sancho78


Sancho78
kezdő

Köszönöm a segítséget. Sajnos az FZ950 bőven túl van a kereten. :((
Valahol egy hozzászólásban olvastam, hogy ha játék is lenne, akkor inkább LG. Neked is ez a véleményed?

(#44713) chros válasza seralevente (#44711) üzenetére


chros
őstag

Eleg kalandos :) sok sikert!

(#44708) Strezi: link? :)

(#44714) labeda válasza seralevente (#44711) üzenetére


labeda
aktív tag

Örülök, ha rendeződik a dolog! :)

(#44715) Strezi válasza chros (#44713) üzenetére


Strezi
őstag

Gobndoltam egyértelmű, hogy ezek nem publikusak ... :DDD

Használt LiFePo 15kWh akuk eladóak! ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...

(#44716) chros válasza Strezi (#44715) üzenetére


chros
őstag

:D Nem, nem. az, miert ne lenne? Es ha nem publikus, akkor te honnan gondolod, ott dolgozol/tal? :)

(#44717) polonic válasza chros (#44716) üzenetére


polonic
félisten

Strezi keze nyoma benne van nem egy codemasters játékban. ;)
Lehet, még most is ott melózik. Gondolom igen, ha van rálátása PS5 dokumentációra is.
De hátha elárulja.

(#44718) sayCet


sayCet
aktív tag

LG OLED-en valakinek megy böngészőből az RTLmost? Én sem bejelentkezni, sem videót indítani nem tudok.

[ Szerkesztve ]

Tyger! Tyger! burning bright In the forests of the night, What immortal hand or eye Could frame thy fearful symmetry?

(#44719) Jorgi Kormi


Jorgi Kormi
senior tag

Egy kicsit off lesz aminek a linkjét megosztom , de mivel hogy itt nem az olcsó tévékről szól a fórum , ezért aktuális lesz 2021-től. [link]

Kocsi Nippon , az asszony Ungarische , a tévén még gondolkodom ! ( talán egy Junoszty 402 BC made in CCCP <Pana lett a vége , a "karma" hatalma.( Oled "szagértő" és crt tv tulaj)"Boldogok a lelki szegények , mert náluk a zseni is szegényebb".

(#44720) nordlead3 válasza janos666 (#44683) üzenetére


nordlead3
kezdő

Sony kép profilokról, azok megosztásáról, kalibrálásról:

Lényegében véve mindegyik profilnak (beleértve a kalibrálással kinyíló Custom for Pro 1 és Custom for Pro 2 profilokat is) van "HDR" és "SDR" variánsa. Előbbi akkor aktiválódik automatikusan, ha HDR tartalmat jelenít meg a TV, de kézzel is bekapcsolható. A "HDR" és "SDR" profil variánsokhoz természetesen eltérő fényerő, kontraszt és gamma értékek rendelhetők.

A félreértés (ami ha jól értem az, hogy nincs külön profil HDR-re? má' hogyne lenne) abból adódhat, hogy a Sony TV-k esetében valóban nem lehet külön a HDR profil variánsokat kalibrálni műszerrel, ez más gyártóknál jellemzően lehetséges. A Sony-kon SDR-en (Rec. 709) kell belőni 2+20 pontos szürkeskálán a fehéregyensúlyt (D65, Power 2.2 Gamma értékekkel), majd a 3 elsődleges + 3 másodlagos színt. A HDR-re érvényes értékeket ezekből automatikusan származtatja a TV, de azokat sehol nem mutatja meg, így nem is állíthatók (megfelelő, HDR-képes műszerrel és jelgenerátorral persze utólag validálható, hogy az SDR kalibrációból automatikusan, a TV által "számolt" HDR jó lett-e, és lehet még kicsit pöcögtetni az SDR értékeket ha szükséges lenne - nem szokott az lenni).

Szerencsére 2 db kalibrálható "Pro" profil is rendelkezésre áll saját 20 pontos fehéregyensúly-presetekkel, amelyek egyébként utána a többi képmódban is felhasználhatók, pl.: Dolby Vision vagy Game. Így a másodikat lehet a szokványos "éjszakai + nappali" felhasználás helyett "éjszakai + tökig felcsavart fényerő" módon kalibrálni, ezzel némileg javítva az automatikusan származtatott HDR értékeket az utóbbinál. Én a sajátom esetében így tettem, de nagyon meresztenem kell a szemem hogy lássak valami minimális eltérést, amikor a két kalibrált beállítás között ide-oda kapcsolgatok HDR tartalomnál. Ennek alapján utólag azt mondanám: felesleges így csinálni, elegendő az "éjszakai + nappali" mód kalibrálása, jól számolja a HDR-t a Sony az SDR kalibrációból.

Egyedül a Gammával kapcsolatban van a Sony-nál egy kis hiányérzetem: mivel kalibrálni csak Power 2.2-t kell és lehet, és az összes többi kiválasztható értéket (pl..: Power 2.4) is ebből származtatja a TV, így nem lehet "csalós", nagyon sötét szürkéknél inkább 2.0-2.2-őt közelítő, de afelett 2.4-es görbét beállítani úgy, hogy ezzel ne csesszük szét a többi beállítást valamennyire. De azért nem sírom tele a párnám, mert ez már tényleg csak nüansznyi különbség lenne, amitől az én szememnek még kedvesebb lenne a végeredmény.

Nem kérdés tehát, hogy az LG által kínált 3D LUT CMS, és a Sony-hoz képest talán kevesebb kötöttséggel, finomabban kalibrálható Gamma (HDR EOTF?) nagyobb tudású és több beállítási lehetőséget ad. De kérdés hogy van-e ennek gyakorlati haszna annak tudatában, hogy:
- A vásárlók túlnyomó többsége egyáltalán nem kalibráltatja a TV-jét, itthon legalábbis biztosan.
- A Sony-k jellemzően már a fenti, pl.: LG-hez képest korlátozott beállításokkal is olyan alacsony ΔE értékekre nyomhatók le (1 alatti átlag, 2 alatti max.), hogy az ember joggal teszi fel a kérdést: kell-e egyáltalán a meglévőknél több beállítás, ha szabad szemmel már esélytelen lenne meglátni a további javulást?
- Bár nem első kézből tudom: előfordulhat, hogy a szuper granularitású részletes kalibráció hiábavaló, ha pl. Game mód esetében (CX-re gondolok) valami nagyon nem stimmel a Gammával, és 90 fokon kimosott képet jelenít meg. Ez nyilván hiba és javítani fogják, de mégis visszás ha már pont "gamer" beállítottságúbb vásárlókat célozzák ezzel a modellel, és pont ott sikerült ekkorát hibázni.

Azzal viszont nem értenék egyet, hogy képfeldolgozásról általánosságban beszélve (pl.: felskálázás, interpoláció, BFI implementáció, kadencia detektálás és szükség esetén reverse pulldown végrehajtása nem egyező jel/tartalom képfrissítés esetén) lemaradt volna a Sony, sőt. Persze 2020-as OLED modelleket még nem volt módom szemrevételezni semelyik gyártótól..

(#44721) janos666 válasza zozika84 (#44702) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Kb. 1 perc CRU-val beírni a C9 EDID-be a FreeSync Range-t, és máris működik (pont ugyan úgy, mint a G-Sync Compatible), szinte bármelyik Radeon-al (én Vega-val próbáltam, ami öregebb, mint nV oldalon a Turing).

(#44708) Strezi -> Másik topic-ban válaszoltam: [link]

A másik fejtegetésre: ennyi erővel az Intel i5-2500 proci is cél-hardware, mikor nem egy asztali PC-be teszed, hanem egy Machintos-ba építi be az Apple. Smartphone vs. iPhone, stb. Ez szerintem így egyben már szemantikai vita is valahol...

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#44722) janos666 válasza nordlead3 (#44720) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Szerintem én sem írtam mást, csak bővebben és érthetőbben, pontosabban fejtetted ki. ;)
Én is így szoktam használni a két Pro opciót SDR és HDR10/DV közt.

Az LG-nél az a legnagyobb baj a játékkal, hogy VRR módba váltva váltással elmászik a kép, de mivel kalibrálható külön a Játék képmód VRR módban, és át tud váltani a TV automatikusan Játék módba és vissza, ez sem katasztrófa, csak kellemetlen (több munka és felhasználástól függően talán később is figyelni kell rá, mert talán van, aki néha szeretne FRR-ben is játszani).
Bár olvastam, hogy a CX-en talán nem csak a gamma csúszik el VRR-ba váltáskor, hanem még a fekete is felkúszik, de még nem láttam (és laikusnak könnyű összekeverni a kettőt).

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#44723) hunspikey válasza szoldzsor (#44701) üzenetére


hunspikey
őstag

Írtam neked privátot!

Üdv!

A whisky skót, a kávégép olasz, a TV meg Oled, épp egy LG77G3

(#44724) renziNNN válasza Fisha (#44706) üzenetére


renziNNN
tag

Szerintem nem lesz hang külső eszköz nélkül sehogy DTS hangsávból. Legalábbis azt mondják, hogy a tv-nek decodeolnia kellenie a hangot ehhez vagy továbbadni, de egyikre sem képes. (Bár talán a plex tudná transcodeolni másra...)

[ Szerkesztve ]

(#44725) Fisha válasza renziNNN (#44724) üzenetére


Fisha
őstag

Köszi. Jó lenne konkrét tapasztalat, nincs senkinek még ilyen? Elvileg a 9-esek se tudták pl a HD hangsávokat, de nem voltak némák, ami azért nagy különbség, mert csak emiatt elég kellemetlen egy külső lejátszót bekötni, ami ezer más szopóval jár.

(#44726) blakey válasza Fisha (#44725) üzenetére


blakey
titán

Nincs DTS akkor hang sincs, ennyire egyszerű. C9 meg tudta a DTS-t is, a DTS-HD-ból megszólaltatta a DTS "magot".

*** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#44727) cichlid1 válasza sayCet (#44718) üzenetére


cichlid1
tag

Nekem Pana GZ950-em van és nekem sem megy. Jó lenne valami megoldás..

(#44728) blakey válasza cichlid1 (#44727) üzenetére


blakey
titán

DRM védett tartalom, megfelelő app-al és megfelelő eszközön megy. A TV-k böngészője nem megfelelő.

*** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#44729) renziNNN válasza cichlid1 (#44727) üzenetére


renziNNN
tag

RTLMost alapból gyér minőség, de ha megoldás kell én úgy néztem múltkor, hogy telóról screen mirroring :)

(#44730) chros válasza djpundro (#44693) üzenetére


chros
őstag

Nincs Philipsem, LG 65B8-am van.
A Philips valasza DV problemara helyes:
- a mai panelek 10bit-esek, de max 12bit-es jelet fogadnak
- a DV komplikalt dolog, ebbe most nem megyek bele

@Alaves-t kerdezd a bandingrol, neki ugyanez a modell van.

(#44731) Strezi válasza chros (#44716) üzenetére


Strezi
őstag

Én kérek elnézést, hogy lassan 15 éve AAA konzol játékok fejlesztésén dolgozom, és feltételeztem, hogy másnak is van fogalma róla ;) Ezek a részletes doksik NDA alatt vannak, de amiket fent írtam kikövetkeztethetők a működésből. Konzolon sokkal egyszerűbb a grafikus programozó élee mind windows alatt. A platformtulajdonosok nagyon sok mindent levesznek a fejlesztők válláról, akár hardver témogatással is. Ilyenek pl. a backbuffer(formátum amibe a program számolja a grafikát) -> kijelző képformátum és felbontás konverzió.

[ Szerkesztve ]

Használt LiFePo 15kWh akuk eladóak! ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...

(#44732) alaves válasza djpundro (#44693) üzenetére


alaves
addikt

Már többször leírtam: a "color banding" azért látszik jobban a Philips OLED-eken, mert a kontraszt maximalizálva van, azaz nem állítható alacsonyabbra (az AVS HD 709 Contrast Calibration.mp4-nél a 234-ig villog stabilan, még akkor is ha a videocontrast értéket 0-ra veszed, az is csak az OLED fényt veszi lentebb). Pl. LG B7-nél alap gyári 85-ös kontraszt értéken szinte végig villog, de 250-ig biztosan.

Nem tudom, hogy a netflixes, amazonos, disneys DV-ket, hogyan sugározzák és hogyan ismeri fel a TV (és hogy pl. az LG-k felismerik -e rendesen), de az biztos, hogy az OLED754 HDMI-n keresztül felismeri a HDR 12 bit 4:4:4-et. Nálam a PC-ről MPC-BE-madVR korrekten megy 2160p/60Hz/12bit/4:2:2 (DV-t nem tudom, csak belső lejátszóról).

Új fw OLED754-re: version:091.003.051.081, zip fájl , 592.3 MB, közzétéve 2020. június 8.

Samsung 65S90C/Asus RTX 3050/i5-4460/Asus B85M-G/16GB RAM*Creative FPS1600 4.1 Speaker*Sennheiser HD 230*[LG OLED55C1, Philips 55OLED754, LG OLED55B7V]

(#44733) blakey válasza alaves (#44732) üzenetére


blakey
titán

A DV ugye liszensz kérdése így gyakorlatilag az összes lejátszón megfelelően működik. Az RGB 8bitbe "belefér" a DV, főleg ha a megjelenítő még ki is írja, hogy milyen jelről van szó.

*** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#44734) Clay válasza alaves (#44732) üzenetére


Clay
senior tag

A C8 felismeri a Netflixes DV-t és le is játsza. De ha egyáltalán van olyan, hogy rosszul ismeri fel és/vagy rosszul játsza le azt nem tudom értelmezni, hogy mit jelent. Vagy felismeri vagy nem...

A processzorok füsttel működnek.Ha kijön belőlük a füst,nem működnek tovább!

(#44735) flake válasza Fisha (#44725) üzenetére


flake
csendes tag

Sajnos a belső lejátszó nem indítja el a filmet, ha DTS hangsáv található rajta. Plexel viszont ez megkerülhető. Mediaboxos tapaaztalatom egyelőre nincs.

creating rivers in the desert

(#44736) Fisha válasza flake (#44735) üzenetére


Fisha
őstag

Hmm, köszi, ez elég rosszul hangzik. Muszáj lesz akkor találnom egy C9-et a B9-em helyett. :)

[ Szerkesztve ]

(#44737) salapp válasza Fisha (#44736) üzenetére


salapp
addikt

Asszem, már a boltokból teljesen kifutott, szóval lehet, kicsit várod kell, hátha lejjebb megy az E9.

Cathrine Tate: -Computer says: nooo!

(#44740) Darth_Revan


Darth_Revan
veterán

Azt hiszem ma megírom azt a panaszt, mert még mindig nem jött a szervíz x. ígéret után sem. :DDD :C

December 31 óta várok új panelre :U

[ Szerkesztve ]

(#44744) skippper


skippper
senior tag

Hátha valaki tud segíteni C9 kalibrációval kapcsolatban:
https://prohardver.hu/tema/lg_led_tv-k/hsz_99925-99925.html

(#44745) labeda válasza Darth_Revan (#44740) üzenetére


labeda
aktív tag

Szinte hihetetlen, hogy ennyire türelmes vagy.

(#44746) chros válasza skippper (#44744) üzenetére


chros
őstag

Ezt inkabb nem a kalibralo topikba kellett volna?
Mit jelent a Calman SDR video? Color patch-ek? Ha igen, akkor manualis kalibraciot csinaltal??? :)
Egyebkent passz, nagyon furcsa ...

(#44731) Strezi : nem tudtam, hogy fejleszto vagy, orulok! :)
Akkor azt akarod mondani, hogy ha a user beallit pl 4k 60Hz ycbcr 4:2:0 kimenetet, akkor minden szamitas ebben a modban megy a kezdetektol fogva?
Nekem ez mar-mar a hihetetlen kategoria. :)

(#44747) janos666 válasza Darth_Revan (#44740) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Én a helyedben már lemondtam volna a másikat és kihívtam volna újra a szolnokit (csak próbáld kezdettől te irányítani a beszélgetést, és ne fogadd el a kiugróikat, ami leállítana).

#44746 chros - Persze, hogy hihetetlen, sőt lehetetlen. Biztos, hogy elbeszélünk egymás mellett, hogy mit értünk YCC kimenet alatt (konvertált vs. natív). Sok Radeon kártya már a BIOS (nem UEFI, BIOS!) Post és Setup képernyőt is átkonvertálja és tudjuk, hogy szinte lehetetlen a natív YCC PC-n, különben azt használnák a jobb féle videólejátszók (akár pl. madVR is), de nagyon nem így van.

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#44748) skippper válasza chros (#44746) üzenetére


skippper
senior tag

Azért dobtam be ide, mert az merült fel bennem, hogy valamiért a HDMI+OLED kombinációból akadhat valami. Közben kiderült, hogy ha átteszem teljesen PC módba a C9-et (átírtam a labelt meg az ikont), akkor megjavul.

(#44749) Darth_Revan válasza janos666 (#44747) üzenetére


Darth_Revan
veterán

Sajnos a szolnoki is zsákbamacska lenne. LG 1 pixelhibanal is cseréltrti a panelt, azonban egyik kolléga korábbi visszajelzése alapján a szolnoki szerviz főnöke egy idősebb fickó aki elég felületesen végzi a tesztelést (ráadásul sok munkájuk van így örülnek ha tudnák munkát passzolni), így nagy eséllyel visszadobna hogy "semmi baja".

[ Szerkesztve ]

(#44750) Fisha


Fisha
őstag

Netflixes topicban érdeklődtem már, de ott nem lett megoldás, így felmerül, hogy a tv nyűgje. B9. Szeretném kikapcsolni a netflixes automatikus lejátszást, mert baromira idegesít, hogy nézegetném a sorozatok leírását és már megy is a háttérben az első rész. A webes felületen kikapcsoltam elvileg, de az lgs netflix app b.ik rá. Hosszan visszával újraindítás, tv kikapcs/bekapcs volt már. Egyéb voodoo mágia?

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.