Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Hieronymus: Pihole + Unbound
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- hcl: Olympus E-PL1 nyomozás
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Hieronymus: A jövő számítógépei (Reloaded)
-
LOGOUT
Motoros topik

Hirdetni a Hardveraprón lehet, nem a topikban!
Országos motoros rendezvények
Új hozzászólás Aktív témák
-
z123456789
addikt
válasz
-Mosquito-
üzenetére
Ez ugyanaz mint amit Boldi írt, meg ez ugyanaz mint ami autóra van. Nem értem. Lehetne olcsóbb, mégiscsak kisebb terheléssel használjuk a pályát, ha motorral gurulunk rajta. :/
-
-Mosquito-
őstag
válasz
z123456789
üzenetére
Van/létezik éves megyei matrica motorra! D1 [link]
-
tboldi
nagyúr
válasz
z123456789
üzenetére
-
z123456789
addikt
Nem létezik éves megyei matrica motorra?

Mit tudok helyette venni? Az autós érvényes rá? -
baboss
őstag
Most indulunk az esküvőmre, motorral mentünk volna, de a kedvencem sajnos nem készült még el.
A nászútra remélhetőleg már elkészül.
-
beci
őstag
Sziasztok.
Ezt nem tudja valaki adapterrel egyutt honnan lehetne megrendelni elfogadhato aron az Eu-bol?
[link] -
Teasüti
nagyúr
válasz
etnies
üzenetére
Ezt a vitát már lefolytattam az önjelölt versenyzőkkel a topikban. Arra jutottunk, hogy nem legenda - én érveltem amellett, hogy hosszútávon tökmindegy, h több betétet veszek, vagy tárcsát cserélek. Meggyőztek arról, hogy jobban jár az ember anyagilag, ha puhább betétből vesz többet, mint tárcsát cserél idő előtt.
Jah, a pályázás kapcsán meg ugye masszívan használ mindenki féket, szóval ott hamar kijön, h nem legenda.
És akkor olyan finomságokról szó se esett, hogy deformálódnak vagy akár be is repedezhetnek a tárcsák a nagy hőterhelésre. Szóval aki komolyan pályázik, annak számolnia kell a tárcsák cseréjével is.Közúton más a helyzet, én jellemzően nem is használok első féket forgalomban. Ha dinamikusan megyek, akkor igen, amúgy meg fék nélkül is el tudok jutni A-ból B-be. Én majd a stoppie-kkal fogom vállasra koptatni max a tárcsáim.

Aki nyugodtan motorozik, annál nem csoda ha több tízezer km után is még a gyári betét van a motorjában.
Amúgy az, h az "eszi a tárcsát" panaszok milyen gyakran feljönnek, az nekem is fura. Nyilván minden második fórumozó mikrométerrel méregeti a tárcsáját otthon.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Én azt se tudom most milyen vastag, vagy hogy a betét hogy áll. Műszaki előtt voltak cserélve, aztán viszlát jövőre.(#98986) HSM
Nem kell használni és örökélet +1 nap.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Bocs, unalmas este.

-
dave0825
őstag
Üdv.
Vett már valaki ilyen fokozatkijelzőt? Kawasaki Z750-re lenne, 2007-es évjáratúra, viszont 2004-2006-ig írják csak, hogy jó. Kis kínai nem tudja, hogy jó az újabbra is, vagy tényleg változhatott a pin-ek kiosztása, esetleg más valami?
Néztem többet is, de a GIPRO elég drága nekem most így motorvásárlás után, ilyen áron kb. ugyanezek vannak másoknál is, de eBay-en is.
Azt néztem, hogy a képes értékelések között van 2006-nál újabb Z750, mert már új a fordulatszámmérője, neki működik. -
HSM
félisten
válasz
tboldi
üzenetére
Mannfilter olajszűrő volt fenn nekem is, mikor nem volt időm a gyárit beszerezni.
Csak sajna pont ugyananniyba kerül az enyémhez, mint a gyári.... Minkdető 3500Ft nagyságrendje, így nagy okosságot nem látok benne, azonkívül, hogy mann-t könnyebben be tudom szerezni... 
(#98982) etnies: Ha nekem 100 000-et elmennek az SV-n a gyári tárcsák már nem leszek szomorú.

-
tboldi
nagyúr
#csakamannfiltermindenből

Erről jut eszembe:
A Jazz-nél egy kicsit bajban voltam a tömítésekkel. Szelepfedél-, EGR-átvezető és szívósortömítésből Victor Reinz-ot vettem, darabonként kb. 5k Ft-ba kerültek. Ezekkel nincs is gond, viszont az EGR-szelep, illetve csonkjának tömítésével volt egy kis szívás. A csonk és a hengerfej közötti tömítést csak az Ajusa gyártja utángyártottban, és csak az Unixnál kapható éppen ~1500-ért, de ott sem volt raktáron, rendelni kellett. A csonk és a szelep közti meg egyáltalán nem létezik utángyártottban, a gyárit kellett cikkszám alapján megrendelnem potom 3600-ért. A többi tömítés viszont kb. feleannyiba került a gyári Hondához képest (nem tudom, ki a beszállító), de minőségben simán vannak legalább olyan jók.
-
etnies
senior tag
Ez az eszi a tárcsát szerintem legenda. Igaz, hogy nekem eddig csak V-motorjaim voltak és azokon erős a motorfék. A VTR250-el van komolyabb tapasztalatom, majdnem hatvanezret mentem vele. A Bremboval úgy 40.000 km volt a megtett táv, a felhasználás 50% város, 50% túra és még csak el sem kezdett vállasodni a tárcsa az 57.000 km-es eladásakor. Pedig azon kurvajó a fék, nem is gondolná az ember.
Az lehet, hogy a tárcsa mondjuk 90.000-nél lesz cserés 120.000 helyett, de tegye fel a kezét, aki megtett ennyit egy motororral vagy akár csak a felét. -
Geresics
addikt
...csak hogy témátváltsunk: vidijó
(Nem, nem az enyém...)
-
HSM
félisten
válasz
Teasüti
üzenetére
"De mindegy, az egész mondandóm lényege, h igen nagy valószínűséggel meg lehet kapni ugyanazt a minőséget olcsóbban is."
Igen, ezzel tökéletesen egyetértek, hogy általában ez a helyzet, éppen az általad felhozott érvek miatt. Csak ugye, nem mindig lehet tudni, melyik pontosan milyen, így próba-szerencse alapon megy a dolog, amit én inkább elkerülök a motoron. Nem olcsó dolog, ha baja esik.
Az érvelés szempontjából azért nem mindegy, hogy egy fagyi ára-e a difi, mert szerintem ha csak egy fagyi ára a különbség, akkor nincs is miről beszélni, be kell rakni a gyárit és kész, nincs lutri, nincs fejfájás. Amikor már sok-sok fagyi áráról beszélünk, na, ott már lehet létjogosultsága a fejvakarásnak és alternatív megoldásoknak az én véleményem szerint.

Én sem ragaszkodom feltétlen a gyáriból mindenből, pl. gyertyából is a sima NGK/Denso helyett NGK iridiumosat kapott, és láncból is szerintem egy modern X-gyűrűs DID-et fog majd kapni. Ezek mind a gyári beszállító a gyárinál magasabb kategóriás cuccai, mind magas minőségű, bizonyított homi.

(#98977) etnies: Nálam jól tette a dolgát hátul a gyári is, csak sajnos megégettem. (Motoros csizmában nem éreztem, hogy picit nyomom, csak amikor már szaga volt, kicsit feljebb volt a pedál az ideálisnál.
) Most a CL Brakes szinterrel is nagyon elégedett vagyok, korrektül adagolható, és fog amikor kell. 
Azokról a betétekről én is jókat olvastam ami nálad van, de néhányan azt állították, kicsit jobban eszi a tárcsát az ideálisnál, úgyhogy tovább kerestem. Nem tudom, mennyi igaz ebből, de nem akartam tesztpilóta lenni, egy tárcsacsere nálam eléggé fájna a kasszának. Tavaly épp elég volt a gumicsere 80K-ért...

Igen, én is DID párti vagyok.
Nekem elég egy jó kis X-gyűrűs fajta belőle...
Nem mintha a gyári egyszerű DID-el baj lenne, de miért ne legyen kicsit jobb. -
Teasüti
nagyúr
válasz
etnies
üzenetére
Nem állítottam, hogy a Hiflo szállít a Hondának.
Nem tudom ki a Hondának a beszállítója. Ez a része engem nem is érdekel.(#98975) HSM
Persze, és a szűrő gyártónak nem ugyanolyan fontos, h 2 fillérrel olcsóbb legyen, amikor ő csak olcsóbban tudja értékesíteni?
Nem feltétlenül. Azért ott komoly szerződések vannak az OEM-ek és a motorgyártók közt, ki tudja milyen áron veszik a szűrőket vagy milyen megrendelések vannak. Igen nagy valószínűséggel egyedi alkuk születnek, nem kisker áron fogja venni a Honda milliós tételben.
Aztán az OEM meg annyiért árulja a saját márkáját, amennyiért jónak látja. A motorgyártó meg ezt megveszi és még rápakolja a saját hasznát. Ez utóbbi garantálható, hogy mindig rajta van.De mindegy, az egész mondandóm lényege, h igen nagy valószínűséggel meg lehet kapni ugyanazt a minőséget olcsóbban is. Most hogy ez egy fagyi ára, vagy sem, az az érvelés szempontjából megint mindegy.
-
dave0825
őstag
válasz
energy4ever
üzenetére
Persze, hogy kell hozzá új KRESZ, más a B, és más az A1, de még az A is.
Én megcsináltam a B-t régen, utána a B125-öt (annyi, hogy így talán kevesebb vezetés kell, mintha egyből A1-re menne valaki). Most pedig 6 évvel később, csinálom az A-t. A2 kimaradt, és mivel letelt a 2 év a B125 után, így újra kell mindent (KRESZ, rutin, városi), 2 éven belül (persze be kell tölteni hozzá a 24. életévet) különböztetivel meg lehet csinálni az A-t, én pont ebből csúsztam ki, nem töltöttem be a 2 éven belül a 21-et (akkor még annyi volt a határ).Visszatérve az 50-es motor kérdésre:
szerintem nem is lehet 50-est "nagymotorként" vizsgáztatni, mivel nem az. A "nagy", az 125ccm-től kezdődik, attól kell másik jogsi is. Lehet 50-esre rendszámot tetetni, de csak ha 2 személlyel akarod használni. Nekem (már apámnak) is van egy 50-es 2002-es Aprilia RS, meg egy 125-ös is (még, mert már hirdetem). -
HSM
félisten
válasz
Teasüti
üzenetére
Persze, csak nem mindegy, pontosan mit is rendelnek meg a beszállítótól, milyen minőségi követelményekkel.
Divatos dolog, ami a cikkben van, hogy a márkajelzésért fizetünk, de mi van akkor, ha azt pl. szigorúbb minőségbiztosítás mellett gyártják, akár ugyanott, ugyanazokkal a gépekkel, ugyanabba a fémházba? Tipikusan ez szokott lenni amúgy a helyzet."Az utángyártottak se rosszabbak, még akár jobbak is lehetnek."
Gyönyörűen ráéreztél, mi a bajom általában a nem gyári cuccokkal. Senki nem tudja biztosan, hogy milyen lesz. Vagy jobb, vagy rosszabb, köszi.
A gyáriról legalább garantáltan tudom, hogy elég jó. Lehet, nem az a legjobb, de garantáltan nem is rosszabb annál, mint amire szükség van."Fő alkatrészből igen, abból csakis a gyárit! De kopóeszközökből? Ugyan már..."
Mint írtam, néhány ezer forintos összegről beszélünk 6-12-18 ezer km-enként. Kövezz meg, de ez mondjuk egy reggeli, kávé és fagyi ára. Vicc ezen spórolni szvsz. Aki ennyire fillérszexualizáló, lehet jobban járt volna ha rollert vesz...
Mint írtam ahol indokolatlannak láttam a felárat (dupla ár fékbetétnél) ott inkább rászántam az időt, energiát, és vadásztam egy betétet, ami jobb a számomra fontos paraméterekben, mint a gyári. Na, ott nem csak egy regeli ára volt a difi (~10K). De ott is észnél kellett lenni, nehogy olyat vegyek, ami eszi a tárcsát, mert akkor könnyen több kiadást csinálhatok magamnak, mint amit megspórolok.... A másik véglet, ha meg nagyon tárcsakímélőt veszek, az meg nem fog, az is drága lehet...
(#98936) Teasüti: Persze, és a szűrő gyártónak nem ugyanolyan fontos, h 2 fillérrel olcsóbb legyen, amikor ő csak olcsóbban tudja értékesíteni? Ő ezen logika alapján méginkább mindenen spórolnia kell...
#98937) zgospel: Pontosan. Mérlegelni kell.
Láncból pl. tuti nem raknék mégegyszer gyárit (egy egyszerűbb DID van rajta gyárilag) mert nem sokkal többért komolyabb DID is van. A lánckerekes példád is nagyon jó.(#98967) etnies: Jól emlékszel, 60km/h, most megnéztem, én kicsit többre emlékeztem.

(#98974) etnies: SV-nél olyanról is lehetett olvasni, amikor nem passzolt tökéletesen a gyári házba az utángyártott szűrő... Az is "vicces" dolog... A gyárival ilyesmi se fordulhat elő.
Mondjuk fun fact, a képen lévő hiflo éppen úgy néz ki, mint az sv650 gyári szűrője...

De engem nem is a kinézete izgat, hanem a funkciója, hogyan szűr, azt szemmel elég nehéz megállapítani. -
etnies
senior tag
Megnéztem a Hiflo és a gyári légszűrőt is a DL650-hez, nem ugyanaz:
Hiflo:

Gyári:

-
zgospel
őstag
válasz
Geresics
üzenetére
Ezen az oldalon le van írva táblázatosan minden info ami ehhez kell. Nem reklámnak szánom, csak itt össze van szépen szedve

Mondjuk én pont itt csináltam a korlátlanhoz a gyakorlatot és meg voltam elégedve

-
-
pityaa23
senior tag
válasz
energy4ever
üzenetére
Betöltötted már a 22-t? Kreszvizsgán túl vagy? Ha igen az már 22éves korodban volt? Azért kérdezem, mert a kreszvizsga 2 évig érvényes, ha te 22 és fél évesen szerezted, akkor B-t befejezni gyorsan, innen átképzed magad pár óra elmélet és kb 3 óra motorozással B125 - re, majd amint betöltötted a 24-et még érvényes kreszvizsgával 16 óra gyakorlati oktatással lenyomsz egy A korlátlant.
Persze lehet ezt több féle módon, így megspórolsz egy kis elméleti vizsgát.
Ja, most látom, hogy kevés a 125, akkor tárgytalan.
-
Geresics
addikt
válasz
energy4ever
üzenetére
Ki kell számolni, hogy hogy jobb. Anno én megcsináltam az Aˇkorlátozott jogsit, és 2 évre rá csak 8 órát kellett vezetnem, meg egy rutin és egy forgalmi vizsgát tennem. Fele annyiból jött ki a korlátlan jogsi így, mintha mentem volna egyből korlátlanra!

Azt sajna nem tudom, hogy most hogy vannak a dolgok, meg kell kérdezni az iskolát, náluk jobban úgysem tudja senki!
-
Chris0321
veterán
válasz
energy4ever
üzenetére
Én 98-ban egyszerre csináltam a B-t és az A1-et. Mivel nincs közük egymáshoz mivel egyik személyautóhoz másik motorhoz való jogsit ad így szerintem ezen nem változtattak. Szerintem vagy neki kezdesz most az A2-nek vagy vársz míg 24 leszel és egyből az A-rá mész.
-
etnies
senior tag
Autópályán a 60 km/h önerő a szabály, nem? Én annó a 125-s motorommal sem mentem fel, autóútra is csak nagyon rövid ideig. Életveszély.
(#98953) Remi1234 Nem hiszem.
(#98947) MentolkaÚjabb gumi mindig jobb. A mintát már nem nagyon tudják reszelni, de egyre jobban értik a silica-t, az pedig jobb tapadást jelent.
-
KrAt
veterán
válasz
runner 125
üzenetére
Az oldalán tetszik a #be a racer felirat..

Amúgy nekem a 125 is fosós volt a kamionok között, akik simán 90-nel letolnak az úton..

-
tboldi
nagyúr
válasz
energy4ever
üzenetére
A2 már 18 éves kortól megszerezhető, az efölötti korlátlan A meg csak 24-től. Illetve 2 évnyi A2 után már 20 évesen is meg lehet szerezni az A-t, de ez számodra már lényegtelen, 2 év múlva így is-úgy is 24 leszel.
Hogy párhuzamosan csinálhatsz-e több kategóriát, azt nem tudom. Viszont ilyen nincs, hogy B után várnod kell még 2 évet.Saját példa: 17 évesen, 2012-ben tettem le a B-t, majd egy évvel később az A2-t, és 2016-ban, nem egész 21 évesen a korlátlan A-t.
-
energy4ever
addikt
Koszonom mindenkinek! Akkor ez marad segedmotor, kesobb pedig lesz valami nagyobb, asszony meg megkapja az 50-est hasznalni.Visszakanyarodva a jogsira: Szoval 22eves vagyok, meg a B is folyamatban van. Melyik a legnagyobb motoros jogsi amit eltudok majd kezdeni? Illetve mikor kezdhetem el, csak a B utan, vagy mar most is? Valami olyan is mintha lenne, hogy jogsiszerzest(B) kovetoen 2 ev mulva kezdhetem el csak motorra?

(#98961) runner 125: Megvettem mar, nem szeretnem eladni!
-
runner 125
nagyúr
válasz
energy4ever
üzenetére
Fordítva ülsz a lovon.
Ahogy írták már, lehet eléri 5 km-es távon, hátszéllel azt a tempót. De tartósan max tudja 2km-en át.
Egy ilyen 50-es "sportmotor" 13-14 éves gyerekeknek való. Megtanulni motorozni, aztán 16 évesen ráülnek a 125-re és így tovább.
Sajnos sokszor még városban is csak forgalmi akadály. Nem főúton. Nem véletlen h pályán és autóúton nem mehetnek. 70-80-as utazónál forogni fog vagy 9-10.000-et.... #szétrázzaapitsádHa még nem vetted meg, inkább ne is adjál ki érte pénzt. Ha meg igen, gyorsan pattintsd el árában.
Az 50-es tuning megint egy olyan szintű pénznyelő, h el sem tudod képzelni. Értelmetlenül fogsz kidobni rá egy csomó pénzt. Nem lesz érezhetően jobb, nem beszélve arról, h méginkább üzemórás lesz és többet fog enni, mint az én 1.2-es vasam.Ha meglesz a B jogsid, csináld meg a B125-ö, vagy az eggyel fölötti kategóriát és inkább nézz olyan motort. Bár előre szólok, h ha élményt szeretnél és nem csak A-B-be így úgy eljutni, a 125-ös is hamar kevés.
-
Chris0321
veterán
válasz
energy4ever
üzenetére
Szeva.
Nem szoktam ide írni csak olvasgatni de gondoltam leírom a véleményem. Ha 22 vagy sokkal jobban járnál egy A2-es jogosítvánnyal igaz biztos drágább. A B-vel jelenleg vezetheted azt a motort amit vettél és szerintem hagyd így. Én is most tervezgetem, hogy venni kellene egy motort (A1-es jogsim 98 óta van) egy CBR125-öst de mivel a kocsit is le kellene már cserélni nem tudom még, hogy csináljam. 2001 óta vezetek autót és megmondom őszintén még a 125-össel is csak félve mennék fel a 4-esre ami csak egy főút nemhogy egy 50-essél autópályára.
-
HSM
félisten
válasz
energy4ever
üzenetére
Oké, üveghangon, egyenes úton, szél nélkül 5km hosszú egyenesen tud 96km/h-t. Ez a mögötted jövő türelmetlen vezetőt nem fogja meghatni, hogy ha nem fújna a szél és nem lenne kis emelkedő, akkor tudnál 70-nél gyorsabban is menni a 90-es táblánál.

Plusz a motornak sem tudom, mennyire lesz így tartós, nyelezni hosszan... Nem erre való ez.
A 7kw szerintem túlzás, inkább 5 lehet a reális.A túlméretes dugó oké, de akkor méginkább kérdőjel, mennyire lesz tartós, plusz sok sikert azt lepapírozni... Ha meg 50-es papírral (forgalmi, rendszám, biztosítás) mennél 70/90-es túlméretes dugattyúval, akkor ha nem tévedek mindenféle bűncselekmény kategriákat valósítanál meg...
-
Debilon
addikt
válasz
energy4ever
üzenetére
ahogy írták is, ne erőltesd ezt az 50-esre rendszám dolgot, engedd el
ha meg akarod öletni magad rövid úton autópályán a tempóddal akkor jó választás... de ez a tempó még autóúton is nagyon kevés, de majd észreveszed, hogy normális úton fő úton is csak gond az ilyen "kis tempó", főleg ahol nagy a forgalom és sok teherautó is jár
eléggé leegyszerűsítve látod a dolgokat
-
Geresics
addikt
válasz
energy4ever
üzenetére
autópályára a saját érdekedben se menj ki olyan motorral, ami nem tud 100 felett menni, mert jön a román kamionos, és úgy megy keresztül rajtad, hogy még a facebook élő videóban sem fog látszani, hogy volt-e rajtad rendszám, vagy sem!

Ha tud gyorsabban menni, mint 40, annak örülni kell, és kiélvezni, hogy a 30-as táblánál elbújó rendőr hiába fotóz, nem megy vele semmire... Ne legyél a saját ellenséged, élvezd ki, hogy van egy jó robogód, aztán később válts akár 125-ösre, akár komolyabb motorra...
-
HSM
félisten
válasz
energy4ever
üzenetére
Pont ez lesz a baj.... 50ccm édeskevés lesz autópályára, autóútra.
Hacsak nem áldozat szerepre készülsz... (Szerintem a KRESZ-ben is van erre pont, hogy rendszámmal se mehetsz fel ilyen lassú járművel.)
125ccm (4T, ~12-15LE) is necces, az alatt teljesen el kell szvsz felejteni. -
energy4ever
addikt
válasz
Debilon
üzenetére
Azert, hogy autouton, es autopalyan is lehessen hasznalni.
(#98951) Geresics:
"Nagymotornak sosem fogod tudni levizsgáztatni, mert nem az."
60Km/h-t tudja tartani, akkorse? Segedmotor - gepjarmu kozott ez az 1 elteres van csak kresz szerint, nem?

Biztosan nem lehet ebbol gepjarmuvet csinalni papiron?
-
Remi1234
aktív tag
Soroksári IKEA parkolóban mennyire lehet lassú tempós gyakorlást csinálni? Elzavarnak, ha nekiállok palackokat letenni?
-
Debilon
addikt
válasz
energy4ever
üzenetére
de ahogy már kérdezték, miért akarod magad szivatni a rendszámosítással?

semmi értelme
-
Geresics
addikt
válasz
energy4ever
üzenetére
a jogsis részre én sajna nem tudok neked választ adni, lehet érdemes volna megkérdezned a suliban, ahol csinálod a jogsit!
Nagymotornak sosem fogod tudni levizsgáztatni, mert nem az. Rendszámosítani tudod (biztos van ennek valami szép neve), de én tuti nem tenném (ha csak nem 2 személlyel használnám pl. munkába járásra), mert csak a nyűg van vele, és később eladni is biztosan nehezebb lesz, márpedig gondolom nem azért csinálsz A-s jogsit, hogy 50 köbcentivel járd be a világot!

Szerintem használd így, aztán ha szükségét érzed a rendszámos paripának, akkor add el, és vegyél valami nagyobbat!
-
Horvi
őstag
válasz
energy4ever
üzenetére
De minek akarod szívatni magad, hogy levizsgáztatod nagymotornak?
-
energy4ever
addikt
(#98945) Debilon, (#98946) geresics:

Akkor marad ez a megvalaszolatlan kerdesem:
"B kategorias jogsit csinalom jelenleg! Kresz megvan mar, orvosi is, vezetes, forgalmi, E.U. meg nincsen. 22eves vagyok, jol tudom, hogy ahogy kezhezkapom a B-s jogsit, mehetek is A1B+125-os jogsit csinalni?"Igy ha tenyleg nem gazos, akkor marad segedmotor rendszam nelkul, de csak az A-s jogsimig.
Akkor ezt letudom majd vizsgaztatni gepjarmunek is(nagymotornak) is kesobb? (Aprilia RS4 50cc, papiros) -
Mentolka
senior tag
Sziasztok,
Akinek volt már tapasztalata, kérem írjon: lassan vehetek új gumikat a motorra, csak nem tudom eldönteni, hogy megérné-e a következő.
Most Michelin Pilot Road 3 abroncsok vannak fent, amivel meg vagyok elégedve, bár mostanában többször éreztem, hogy csúszkál.
Megérné vajon új PR3 helyet annak az utódja: a Michelin Road 5? Netán valami más?
Yamaha TDM900-ra kell.
Köszi! -
Geresics
addikt
válasz
energy4ever
üzenetére
Nem kell ettől félned. Mi már jártunk így egy tanuló rendőr csajszival! Elég vicces lehetett, amit utána kaphatott a kollégájától!

Amúgy tényleg ne akard rendszámoztatni, csak ha 2 személlyel akarod használni - mert akkor kötelező.
-
Debilon
addikt
válasz
energy4ever
üzenetére
ha Magyarországon élsz, itt nem kell az 50-esre rendszám

-
energy4ever
addikt
Sziasztok! Kezdo motoros leszek hamarosan, lenne par kosza gondolat a fejemben, amik kozott rendet kellene rakni!
B kategorias jogsit csinalom jelenleg! Kresz megvan mar, orvosi is, vezetes, forgalmi, E.U. meg nincsen. 22eves vagyok, jol tudom, hogy ahogy kezhezkapom a B-s jogsit, mehetek is A1B+125-os jogsit csinalni?
Masik. Vettem egy 50-es segedmotort. Mivel nem akarom, hogy a rendorok baszogassanak miatta, hogy miert nincsen rajta rendszam, hiszen ez mar "nagymotor", ezert ugy gondoltam, hogy levizsgaztatnam segedmodorkent. Ha jol tudom, ez lehetseges, megkapja a rendszamot, es ennyi!?
Ha megvan az A1B+125-os jogsi, akkor ugyan ezt a motort letudom vizsgaztattni majd nagymotornak(marmint nem segedmotornak, hanem gepjarmunek) is? Ennek mi a menete amennyiben segedmotorrol vizsgaztatom at?
Aprillia RS4 50cc-rol lenne szo! Francia eredeti papirjai megvannak!
(#98945) Debilon: Igen, de felek tole, hogy a buta rendorok azt hiszik majd, hogy ez nagyon nem segedmotor mar.(a motor kinezete miatt)
-
Teasüti
nagyúr
válasz
zgospel
üzenetére
Az egyszerű gépalkatrészeknél nagyon szembetűnő különbségek lehetnek, viszont nem említeném egy lapon a olajszűrőket és a dobbetétet, ahol még egy lyukat se oda raknak, ahova kéne. (Megkockáztatom nem is a kocsidba valót kaptál. Azért nem az a jellemző a fémiparban, hogy ne tudnának berakni egy furatot legalább tizedes pontossággal és főleg, hogy ne vegyenek észre milliméteres hibákat. Ez már a minősíthetetlen botrányos kategória.)
Azért egy komplex olajszűrőnél sokkal komolyabb a gyártástechnológia, mint egy darab vasöntvénynél. Itt nem arról van szó, hogy használni se lehet mert alapból szar. Hanem arról, hogy mind jó minőségű, csak a saját márkás drágább mint a többi. -
zgospel
őstag
válasz
Teasüti
üzenetére
Azért van különbség utángyártott és utángyártott között is, meg néha a gyári a legjobb amit kapsz. Alkatrész függő, plusz el kell dönteni hogy megéri-e adott esetben a gyárit venni vagy ár/értékben jobb egy minőségi utángyártott.
Saját példák:
- a motoromhoz a gyári lánckerék csillapított, így kevésbé zajos, utángyártottból nem kapni ilyet, azok menet közben hangosabbak. De láncból például a gyári is DID.
- kocsimhoz kellett venni dobbetétet. A gyári nagyon drága, 30-40 ezer darabja, gondoltam annyit nem ér, az utángyártott 8 ezer volt darabja. Megvettem párban, hazavittem, elkezdtem beszerelni, majd láttam hogy a 8 furatból 4 még csak közelében sincs a gyári helyének, és formára sem nagyon akart illeszkedni. Elbasztam 2 órát a semmivel, visszavittem, kaptam másik márkát ami érzésre is már jobb és merevebb volt, és a 8 furatból 7 tökéletesen passzolt, a nyolcadikat kicsit reszelnem kellett. A gyárival nem lett volna probléma, csak az ára.
- szintén a kocsimon elrozsdásodott a kipufogó, végig cserélni kéne (14 éves már). A gyári az horganyzott, de 90-100 ezer Ft-ot mondtak csak anyagra, ez viszont újabb 12-14 évet ki fog bírni. Az utángyártottak 30-40 ezer Ft-ból megvannak, de egyik se horganyzott, 3-4 év után megint lehetne cserélni mert szétrohad.
- még mindig a kocsim, első futómű múlt héten lett felújítva, az új lengéscsillapítók például utángyártottak, de ugyanaz a gyártó mint aki a beszállítója a gyári alkatrésznek is, csak 30-40%-kal olcsóbb így.Szóval eléggé vegyes a dolog ahogy látom. Van amikor a gyári a legjobb és megéri a felárat, van amikor matekozni kell hogy mi éri meg jobban, és van amikor különbség sincs köztük.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Geresics
üzenetére
Alapvetően egyetértek amikor a minőségbiztosításról esik szó. Viszont ennél árnyaltabb a kép, nem lehet ráhúzni mindenre anélkül, hogy az egyéb más költségeket figyelmen kívül ne hagynánk.
Ugye a QC is egy nagyon lényeges eleme a termék árának, de ez az előállítási költségeket nem befolyásolja.
Az előállítási költsége mindkét olajszűrőnek azonos kell legyen, ha amúgy azok azonosak és azonos cég gyártja, esetleg ugyanazon a gépsoron, ugyanazon követelményeknek megfelelően. A QC nyilván tényező, de nekem az a gyanúm, hogy a kereskedelmi okok - mint a prémium felár - még nagyobb tényezők.
Afelől meg zéró kétségeim vannak, hogy a járműipari szereplők egytől-egyik megb.sznák a saját anyjukat is, ha egy 10 forintos alkatrészen - amit milliós tételben adnak el - tudnak spórolni 2 fillért.
Nem kell messzire menni: GM botrány. Ez alól nyilván a motorkerékpár gyártók sem kivételek.
És teljesen biztos lehetsz benne, hogy a Honda saját márkás olajszűrője 100%-ban megegyezik az adott beszállító önállóan kínált termékével. Annyi történik, hogy az egyikre rápakolják a felárat a Honda felirat mellé, a másikra meg nem. Nincsenek exkluzív termékfejlesztések, csak a nagyon-nagyon specializált és/vagy szuper drága luxus termékeknél. Lehet egy Bugatti Chiron-hoz fejlesztenek egyedi olajszűrőt egyedi igények alapján, de az átlag igényekhez nem - éppen fordítva: a piacon elérhető alkatrészekhez tervezik a gépet. És így elég nagy átfedések vannak az alkatrészek közt is, több modellbe is ugyanaz a szűrő kerül hasonlóan ahhoz, amikor egy termékcsaládon belül ugyanazok az alkatrészek kerülnek felhasználásra. Én nem tudok rá példát mondani, de mondjuk egy Persu ha itt lenne lehet már sorolná is, hogy melyik motorokban vannak rokon alkatrészek. Olajszűrők közt sincs akkora hatalmas eltérés, megvannak a jól bevált formulák amik alapján skálázzák őket ilyen-olyan megrendelésekhez, aztán megy a tömeggyártás a modellpalettán lévő átfedésekkel együtt. Elég megnézni, hogy egy-egy szűrő hány modellel kompatibilis.
Pl a Hiflo 303 ami az enyémbe kell csupán ennyi motorral kompatibilis.
Azt nem tudom, hogy a Honda kitől veszi a szűrőket, mert engem nem érdekel, de simán előfordulhat, hogy a Hiflo 303 és a Honda saját márkás szűrője egy és ugyanaz.Arra akarok kilyukadni, hogy Honda szűrőt venni a gépbe kétszer annyiért, mert az nyilván jobb, önámítás.
-
Geresics
addikt
válasz
demars
üzenetére
De ha megnézed, ugyan ezt írtam én is, csak épp annyival egészítettem ki, hogy a drágább termékek azok a példányok, amik a minőségellenőrzés során a legjobb eredményeket érték el, legyen szó akár csak a sorjáról, vagy bármi másról. Egy gyári terméken nem fér el a sorja, de egy olcsó Tescos akámin viszont simán. (Ez csak egy buta példa a szemléltetés kedvéért.)

-
demars
addikt
válasz
Geresics
üzenetére
Pedig Teasütinek van igaza. Se olajat, se csapágyat nem gyárt és nem fejleszt egyetlen egy motorgyár sem. Megbízza az arra szakosodott cégeket, tesztelnek (na jó, tesztelés, fejlesztés szinte ugyan az ). Megbeszélik, hogy mik a követelmények és gyártatja az alkatrészeket. Ugyan ez a helyzet az elektronikával. Egyik legnagyobb beszállító a Bosch, de még ők is mással gyártatják a különböző alkatrészeket, kapcsolókat, műanyag elemeket, stb.
Itt Jánoson több cég működik akik az autóipar számára gyártanak (visszapillantó tükör, elektronika, roló, ablaktörlő) Van amit itt öntenek, de sokat csak itt szerelnek össze. Ök is más beszállítótól veszik az alkatrészeket. A végén meg kap egy honda, vagy mercedes plecsnit, meg szép dobozt, borsos áron. -
Geresics
addikt
válasz
Teasüti
üzenetére
Azért ezzel vitatkoznék. A termelést jellemzően mindenhol jogászok és közgazdászok irányítják. A saját szakterületemről had mondjak példát:
A napelemeket a világ számos pontján "gyártják" hivatalosan. Valójában a napelem lelke maga a szilícium kristály. Azt viszont 5 vagy 6 cég képes előállítani! 1 kivételével mind kínai kézen van! (Pár éve az EU vámháborúja miatt átköltözött pár más országba, de csak annyi történt, hogy áttelepültek a határ másik oldalára.)
Tehát amikor azt mondom, hogy "ez német napelem", "ez spanyol napelem", "ez angol napelem", sőt, "ez magyar napelem", akkor nem történik más, mint hogy ezek a gyárak megveszik a szeletelt napelem-cellákat (wafer), és azokat felragasztják egy edzett üveglapra, és raknak rá egy alumínium keretet, meg egy csatlakozódobozt. Ja, és ráírják, hogy Made in Germany...Akkor miért van mégis nagy eltérés közöttük?
Mert a cellákat egyesével ellenőrzik! Minden egyes cellát megmérnek, kap egy adatlapot. Az olyan nagy cégek, mint pl. az LG megveszi a legjobb minőségű, legnagyobb teljesítményű wafereket, és a piac többi résztvevőjénél nagyobb teljesítményű napelemeket árul - persze "prémium áron"
Ebből indulok ki, mert ezt tudom, hogy így van, és véleményem szerint nincs ez másképp a motor-alkatrészek terén sem. A gyártói termékek a minőségbiztosítási folyamat ellenőrzése során legjobb eredményeket hozó termékek szelektált kínálata. Legalábbis én így képzelem, mert mással nem tudnám indokolni a felárat! Persze, én mindig is naiv voltam!

-
Teasüti
nagyúr
A gyártók nem gyártanak saját termékeket a fő alkatrészeken kívül. Megrendelik vmelyik beszállítótól.
Lásd pl itt!
Ennél a példánál a lista első három eleme gyakorlatilag teljesen azonos, mégis a gyári kétszer annyiba kerül.
Gondolod majd pont a Honda szűrő lesz kivétel? Vagy légszűrő? Az utángyártottak se rosszabbak, még akár jobbak is lehetnek. Főként a járműiparra jellemző, hogy fillérbaszó gyártókból áll, ha azt gondolod, hogy minőséget kapsz kétszer annyiért, mint az utángyártott, akkor gondold újra!
Az alkatrészek homologizációja így garantálva van ugyan, de ez nem azt jelenti, hogy a gyártó saját nevével fémjelzett szűrő minőségét ne patika mérlegen lőtték volna be két fillérrel a minimálisan indokolt előállítási költségek fölé. Ugyan azon a gépsoron jön le, mint az "utángyártott" társa.Fő alkatrészből igen, abból csakis a gyárit! De kopóeszközökből? Ugyan már...
-
baboss
őstag
Az alsó villanyakon a végállás ütköző elgörbült. Én el lennék vele, de ha megoldható akkor inkább cserélném.
Az eladó csak kompletten adja el, nem bontja meg.
Egyébként a mostani első teleszkóp rúgok már megadták magukat, az előző tulaj berakott pluszban 3cm rugót, de még így is koppan az eleje. -
etnies
senior tag
válasz
baboss
üzenetére
Az egy dolog, hogy megtudod oldani a javítást kérdés, hogy olyan lesz-e, amilyet szeretnél.
Továbbá ha megsérültél volna, vigasztalna-e a hatvanezer a kezedben?
Nekem pl a második balesetnél megsérült a térdem, pár fokkal kifelé lépek bal lábbal.
Az sem vigasztalna, ha milliót kaptam volna érte, pedig nem is komoly sérülés, nem fáj és csak az veszi észre, aki direkt figyeli.Ez a haverodnak okoskodás, szerintem meg nem kéne játszania az ostobát. A biztosító avultat, régi járműre szart sem ad. Ez már vagy 20 éve biztosan így van, nem értem felnőtt ember miért csodálkozik rá, mint ha tegnap született volna ide.
-
Geresics
addikt
Mind ismerjük már egymást. Ugorgyunk kérem...

-
baboss
őstag
etnies
80k ból megtudom oldani a ja vitást. Számla nélkül azonnali utalás esetén 137k, maradna 57k amit el lehet költeni bármire.
A számlás javítás azért lenne jobb 192k, mert abba beleférne még egy pár plusz javítás, aminek nem kellene szerepelni a számlában, 112k maradna erre a célra. -
HSM
félisten
válasz
Teasüti
üzenetére
Olajszűrőnél pl. pont nem. Valahol olvastam nagyon rossz tapasztalatokat, nem akarok butaságokat írni, mert jó rég volt, de a szeleppel tuti voltak bajok bizonyos utángyártott típusoknál, meg a komplett kivitelezéssel is. 6000km-nél nekem nyugodtabb a lelkem a gyárival kb +1500Ft-ért, kb. egy mosás ára, nem pénz. Ettől függetlenül már kétféle utángyártott is került fel rá készlet vagy időhiány okán, de nagyon nem örültem neki....
Mondjuk a második utángyártott annyiba került, mint a gyári (Mannfilter). 
Légszűrő megint kritikus, ha nem jó, nem biztos, hogy elég levegőt kap a motor, ha meg nem szűr jól, akkor megint magam alatt vágtam a fát. A gyári 6000Ft volt, 18 000km-ig megint nincs rá gondom, aki ezen spórol, szerintem meg is érdemli....
Olajból már nem esik annyira jól majd 4000 FT/L áron beleönteni 3 litert 6000km-enként, de abból is megkapja a minőségit.... Amikor meg gumit kell cserélni, annak áráról ne is beszéljünk inkább...
-
Teasüti
nagyúr
Most kopóeszközökből nem mindegy? Utángyártott olajszűrők is bőven túlélik a csereperiódust.
Autós km hajhászásnál megtudtuk, hogy nem a szűrő a szűk keresztmetszet. És nagy valószínűséggel a gyári szűrőket is vmelyik OEM gyártja csak mondjuk nem Hiflo-t nyomtatnak rá, hanem Hondát. -
etnies
senior tag
Ezért mondom, hogy a motorosnak minden esetben mindent meg kell tennie azért, hogy elkerülje a balesetet.
Mindenképpen ő fog szívni, még az a szerencse, hogy nem sérült meg, csak a motor ment a kukába.
Így annyi a gondja, hogy mennyit adnak a becsúszószárért és nem az, honnan szerez kényelmes tolószéket. -
HSM
félisten
válasz
etnies
üzenetére
Igen, én is igyekszem gyári cuccokat pakolni rá, mert a +20-30%-ot nekem is megéri. Mondjuk a hátsó fékbetét pont kivétel volt, azért nem voltam hajlandó ha jól emlékszem több, mint 20 000 forintot kicsengetni, amikor a szintén jóhírű, elvileg tárcsát sem bántó CL Brakes szinter betét postával is megállt 10K alatt az angol ebay-ról... Azóta is teszi a dolgát.
Ez a kuplungkosár csörgés ez az a 2-4000rpm közötti csörömpölés/vibrálás, amit az ezres DL/SV kuplungkosara is produkált, leginkább 20-50K km után, míg el nem vitte a leleményes tulaj ehhez a taghoz helyrepofozni a megmunkálását? [link]
Ha a kuplungkosár így már jó, akkor az szempont a 15W50 mellett. Bár sokkal sűrűbbet én már meggondolnám. Mondjuk az érdekes, hogy a 7100-as adatlapja gyakorlatilag betűre egyezik, pl. viszkozitásra a 15W50 és 20w50-nek.
-
Geresics
addikt
válasz
baboss
üzenetére
(#98472) baboss
ezek szerint 23eFt-ot adnak az első futóműre?
-
baboss
őstag
Megjött az ajánlat a biztosítótól.
Számlával igazolt javítás esetén 192.000ft
Számla nélkül azonnali utalás esetén 137.000ft.
Tud valaki olyan szerelőt aki ad számlát úgy,hogy a futóművet megveszem használtan, beépítem, és a maradék összegből meg elvégezné szükséges plusz ja vitásokat. Vezérműlánc csere, karbi szinkron, és még ami belefér, 113000ft
Első komplett futómű 75000ft
2 db Tükör irányjelzős 3290ft
A tankon a horpadás marad, nem javítom. -
etnies
senior tag
Amióta Suzukim van, még kevésbé sajnálom a pénzt a gyári szűrőkre, Suzuki nem drága. A Honda majdnem dupla annyi volt, mint az utángyártott, a Suzuki talán +30%.
Most is 15w50 van benne, nem csörög azóta a kuplungkosár. Minden DL-en csörög valamennyire, nem Ducatisan, de hallhatóan. Az új Stormerek mindig kétségbe is esnek miatta

Az tudom, hogy Motul 7100 lesz benne, a viszkozitáson agyalok még, van egy hónapom eldönteni.
-
vendingo
veterán
válasz
üzenetére
A versys egy igazi túramotor, tuti, hogy kényelmesebb.
Ültem már rajta elöl, ott jó volt, hátul csak tippelni tudom.Tegnap már kicsit fájt a seggem az african, ezért lehajtottam a hátsó lábtartókat, hátracsúsztam a hátsó ülésre és úgy mentem egy darabon.

Nagyon gondolkodok, hogy előre a bukócsőre szereltetek lábtartót.

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Rokon topikok:
• Robogó, kismotor
• Nagyrobogósok baráti topikja
• Elektromos autók - motorok
- MIUI / HyperOS topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- PLC programozás
- sziku69: Szólánc.
- PlayStation 5
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- BMW topik
- Nintendo Switch 2
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Bmw 640d F06/F12/F13 Hutoracs es Visszapilanto takaro szett
- Xiaomi Robot Vacuum E10 robotporszívó
- SZUPER Akcióban Új Bontatlan Dyson V15 Origin 3 év gyártói garanciával Azonnal Átvehető
- Bontatlan WORX Landroid Vision M600 AI-alapú robotfűnyíró eladó!
- ÚJ VEZETÉK NÉLKÜLI ROBOTFŰNYÍRÓ GOATBOT H1 RTK GPS AI VISION
- iKing.Hu - Apple MacBook Pro 14 M3 Pro (2023) 18GB/500GB SSD karcmentes 100% akku 23 ciklus
- Keresünk Galaxy S22/S22+/S22 Ultra
- BESZÁMÍTÁS! Asus Z390 i7 9700 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 Super 8GB Phanteks Eclipse P360A 650W
- Apple Mac mini M1 2020 - 16GB/256GB SSD - Erősebb verzió! - Szép/Megkímélt állapotban
- AKCIÓ! MSI Cyborg 15 A12VF FHD GAMER notebook - i5 12450H 16GB DDR5 512GB SSD RTX 4060 8GB
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Jól meggondoltad? ![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

És akkor olyan finomságokról szó se esett, hogy deformálódnak vagy akár be is repedezhetnek a tárcsák a nagy hőterhelésre. Szóval aki komolyan pályázik, annak számolnia kell a tárcsák cseréjével is.
Csak sajna pont ugyananniyba kerül az enyémhez, mint a gyári.... Minkdető 3500Ft nagyságrendje, így nagy okosságot nem látok benne, azonkívül, hogy mann-t könnyebben be tudom szerezni...

) Most a CL Brakes szinterrel is nagyon elégedett vagyok, korrektül adagolható, és fog amikor kell. 
Nekem elég egy jó kis X-gyűrűs fajta belőle...