- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
.-..-.
tag
válasz
.-..-. #103028 üzenetére
sorry, kicsúsztam a szekesztés időből ...
A git csomagok (libva-intel-driver-git, libva-git) felrakásával gyakorlatilag annyi történt, hogy a VA-API verzióban előre, a driver verzióban hátra léptem ehhez képest.
vainfo: VA-API version: 1.23 (libva 2.22.0)
vainfo: Driver version: Intel i965 driver for Intel(R) Sandybridge Mobile - 2.4.0.pre1 (2.3.0-39-gfd727a4e)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
.-..-. #103024 üzenetére
Nézd meg ezt a thread-et: https://forum.endeavouros.com/t/hardware-acceleration-on-old-intel-integrated-gpu/67986/3
Meg még ezt: [link]Lehet, hogy be kell állítanod környezeti változókat.
Nem opció beszerezni egy kicsit modernebb AMD vga-t?
-
válasz
.-..-. #103017 üzenetére
KDE Brighty kisalkalmazás? Nekem eddig minden gépen működött.
Ha nem kde akkor bocs.
De van Unity meg Gnome alá is csak a jó istennek nem jut eszembe a neve (Winen vagyok most).
Gammát macerálja.
Ha meg natívan a monitort akarod piszkálni, tényleges led backlight, kontraszt egyéb szabályozás akkor ddccontrol meg a guija gddccontrol. Ezek gyorsgombozhatók, nekem nagyon beváltak. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
.-..-. #102441 üzenetére
Egy próba erejére bootolj be egy live telepítőről, hogy az alatt megy-e. Nálam továbbra is hibátlan.
Egyszer volt eléggé megmagyarázhatatlan vga driver problémám ami érdekes módon nyom nélkül megoldódott mikor Manjaroról EndeavourOS-re váltottam, pedig csaknem azonos a csomagbázis.
Most viszont ugyanazokat a csomagokat használja mindkettőnk rendszere. -
.-..-.
tag
válasz
.-..-. #102412 üzenetére
Update:
Megtörtént a Mesa 24.3.4 -> 25.0.1 verzió váltás.
Ez eredménye az, hogy semilyen módon nem játssza le a VLC az AV1 (webm konténer) fájlokat.
Konkrétan bezáródik az ablak és verbose módban sem látok semmi okokra utaló jelet.
Teljesen mindegy neki, hogy a hw-accel vaapi, vaapi-drm (ez lejátszottas azt is amit a többi nem), vdpau vagy disabled.
Visszatéve az előző mesa 24.3.4 verziót rendbejön.
Azt hiszem visszatartom a csomagot, amíg a VLC 4.0 lecsorog a testing repoból a core tárolóba. Akkor teszek vele egy újabb próbát. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
.-..-. #102407 üzenetére
Megnéztem, a VLC és az SMPlayer is simán játssza nálam hardverből. VLC először a vdpau-t keresi, de mivel nincs így rögtön ugrik vaapi-re.
Viszont miért van bent ez a két környezeti változó nálad? Ha legalább mesa 25.0 van, akkor már nincs szükséged a radv_perftest kézi beállítására, mert már alapból engedélyezték a vulkan-os video encode/decode -ot régebbi RDNA kártyákra is.
A másik környezeti változó is szerintem felesleges, nekem nincs is egyáltalán olyan beállítva.
Milyen disztrót használsz?
-
-
-
válasz
.-..-. #101922 üzenetére
A particiós képedről nem jön le nekem a 15%. De nem is ez a lényeg, azért nem kifejezetten a % említendő, hanem az overprovisioning, mert ez egy olyan érték, ami nem tőled függ teljesen, igaz csak 49GB jön rá pluszban tőled függetlenül, de az is számít. (24GB gyári overprovisioning és 25GB EXT4 foglalás a rendszernek)
Az 1GB /boot meg tud kevés lenni, ha nincs beállítva, hogy hány kernelt tartson meg a rendszer kernelupgrade-ek után.
-
válasz
.-..-. #101923 üzenetére
Akkor úgy írom, hogy /boot/efi és /boot mindkettő külön partíción van. Fedoráék pl. ezt így ajánlják: https://docs.fedoraproject.org/en-US/workstation-docs/disk-config/
-
válasz
.-..-. #101918 üzenetére
És a fórumtárs írta, hogy: "Elkerülném most a next next next telepítést ubuntu telepítésnél"
Ez igaz, bár nem egyértelmű. Bár ha Linux Mint-et rak fel, azzal is elkerüli, legalábbis az Ubuntu telepítést. De lehet nem akar kezdőknek javallott módszert, akkor fenti mondatra az Ubuntu minimal.iso a megoldás(vagy fene tudja mi most a pontos megnevezése) vagy Debian netinst.iso...
Nincs ilyen-olyan partíciók miatt feleslegesen el nem érhető terület.
Épp akkor nincs szerintem, ha nincsenek külön particiók. A külön /boot lehet csapda ezek miatt: EFI, kernelek, initramfs, etc
Amúgy az overprovisioning nem jót tesz az SSD-nek, hanem alap a gyors és optimális működéséhez. Használati profiltól függően 7-28% a minimum amúgy. Felméri a rutinos user, mekkora meghajtóra lenne szüksége és kétszer akkora SSD-t vesz. Ez ilyen.
No de úgy látszik a next next next miatt, hogy totál feleslegesen írtam, offolom is magam, mielőtt megint valaki megint benyögi, hogy troll vagyok.
Akit meg az SSD optimális használata érdekel, annak ott az SSD kibeszélő topik, várjuk szeretettel.
-
válasz
.-..-. #101913 üzenetére
/boot - ~512-1024MB (EFI, kernelek, initramfs, etc)
/ - maradék tárhely (luks encrypted, itt van ugye többek között a "/home" is a user adatokkal)Ez nagyszerű, de qrvára nem segít annak, aki totál kezdőként most akar egy használható rendszert felrakni, minél egyszerűbben. Kezdőknek mi a fenéért kéne külön /boot partició? Még /home se kell, kb nulla értelme van, ha van egy külön ADAT partició is.
Így az SSD tárhely is ki van maxolva, nincs itt-ott feleslegesen fel nem használható terület
Az SSD egy fura madár, épp akkor van kimaxolva, ha nincs kimaxolva!
-
.-..-.
tag
válasz
.-..-. #101825 üzenetére
Az eredeti kérdésemre válaszolva:
"Van esetleg valami fejlemény abban, hogy a ventiket alaphelyzetben is lehessen pörgetni valamennyire?"Válasz:
Igen, van fejlemény.
A kernel 6.13-tól tartalmaz két új beállítási lehetőséget az RDNA3 kártyákhoz.fan_zero_rpm_enable :
1 - bekapcsolja a fan_stop-ot, 0 - kikapcsolja a fan_stop-ot (def: 1)fan_zero_rpm_stop_temperature :
beállítja a fan_stop hőmérsékletet (range: 25-100, def: 55)Így rögtönözve egy script-et beindítható a venti alapjáraton.
(Csak összedobtam, lehetne finomítani)#!/bin/bash
if [[ "$USER" != "root" ]]; then
echo "You need to run this as root"
exit 1
fi
# Config Sapphire RX 7800 XT Nitro+
CARD_ID=card1
GPU_SYSFS="/sys/class/drm/$CARD_ID/device"
FAN_CTRL_SYSFS="$GPU_SYSFS/gpu_od/fan_ctrl"
FAN_STOP_MODE="0" # 0 - disable fan stop, 1 - enable fan stop
FAN_STOP_TEMP="60" # range: 25-100 celsius
# set fan stop temp
echo $FAN_STOP_TEMP > "$FAN_CTRL_SYSFS/fan_zero_rpm_stop_temperature"
# confirm fan stop temp
echo "c" | tee "$FAN_CTRL_SYSFS/fan_zero_rpm_stop_temperature" 1>/dev/null
# set fan stop
echo $FAN_STOP_MODE > "$FAN_CTRL_SYSFS/fan_zero_rpm_enable"
# confirm fan stop
echo "c" | tee "$FAN_CTRL_SYSFS/fan_zero_rpm_enable" 1>/dev/null
Az eredmény jelenleg 631rpm venti mellett -10fok vram hőfok.
-
.-..-.
tag
válasz
.-..-. #101830 üzenetére
Valamiért nem sikerült a programkód formázás
#!/bin/bash
exit 1
fi
# you might need to adjust this, in my case it's card1,
# for you it might be card0 or something else entirely
cd /sys/class/drm/card1/device/gpu_od/fan_ctrl
echo "0 30 30" > fan_curve
echo "1 50 50" > fan_curve
echo "2 60 60" > fan_curve
echo "3 65 75" > fan_curve
echo "4 70 100" > fan_curve
echo "c" > fan_curve
cat fan_curve
Én most így csinálom:
(bent hagytam pár paramétert is amit nem használok éppen, de a lényeg kivehető)#!/bin/bash
exit 1
fi
# Config Sapphire RX 7800 XT Nitro+
CARD_ID=card1
HWMON_ID=hwmon2
PL=200 # Watts, default 212 (212000000)
SCLK_MAX=2000 # MHz, default 2639
MCLK_MAX=1000 # MHz, default 1219
VOLT_OFF=-50 # millivolts, default 0
TEMP_TGT=60 # celsius, default 90
GPU_SYSFS="/sys/class/drm/$CARD_ID/device"
HWMON_SYSFS="$GPU_SYSFS/hwmon/$HWMON_ID"
FAN_CTRL_SYSFS="$GPU_SYSFS/gpu_od/fan_ctrl"
# set fan curve
echo "$TEMP_TGT" > "$FAN_CTRL_SYSFS/fan_target_temperature"
# confirm
echo "c" | tee "$FAN_CTRL_SYSFS/fan_target_temperature" 1>/dev/null
-
válasz
.-..-. #101645 üzenetére
Megjegyzem azt sem értem eleve miért volt engedélyezett.
Androidon a Play Áruház sem életbiztosítás semmire. Vannak olyan szabályok, hogy csak régóta használt, közismert, rendes fejlesztőgárdával rendelkező appokat töltsünk le, ami már jó ideje fent van az áruházban és rendszeresen frissítik.
Másik dolog, hogy videók letöltéséhez az yt-dlp maradéktalanul elég lenne, nincs szükség böngészőbe integrált sz*rokra. A böngésző annál jobb és biztonságosabb, minél kevesebb kiegészítő/kiterjesztés van benne. -
válasz
.-..-. #101642 üzenetére
Sose telepítenék fel ilyen sz*rokat a böngészőmre. A közelmúltban is volt hasonló fiaskó:
https://linuxmint.hu/hir/2023/09/free-download-manager-linux-malware-veszely -
válasz
.-..-. #101510 üzenetére
Ezen a szinten már simán belefért volna elmesélni, nyaralás alatt hogyan köszörülted meg a dugattyúfedelet vagy mi annak a neve.
Én meg menet közben csináltam a Velorexből cabriót, na bumm. Így ment ez régen.
Trabantot meg úgy vezettem, hogy előtte kölökkoromban csak dodzsemeztem, szóval pár túlélt bekanyarodás után mondta nagybátyám, hogy használhatnám igazán a féket is. Szőlőskerti dűlők közt rallyztunk, szóval nem volt vész, amikor egy lovaskocsit is rámbíztak, az meredekebben vette a kanyart fék nélkül. Akkor küldtek utoljára járművel egy láda sörért...
-
.-..-.
tag
válasz
.-..-. #101308 üzenetére
Update:
Annyit hozzátennék a dologhoz, hogy amikor a szokott módon nyitom meg a VLC-t, akkor a megszokott módon rendben van a skálázás, mint minden más gui-s cuccom esetében.
Azonban amikor az SVP-n keresztül nyitom meg, akkor a VLC ablaka is furán skálázódik.
A betűméret rendben, de az egyéb gfx elemek nem skálázódnak fel.bal: normál módon megnyitott instance
jobb: SVP-vel megnyitott instanceNyilván nem óriási gond, most először látok ilyet sok év után, inkább csak nem értem az okot.
-
-
moleculez
veterán
válasz
.-..-. #98585 üzenetére
Namost én úgy szeretem a mélyet ha van rajta kis zene
Emlékszem anno tinikoromban 3 nap techno után mikor végre alunni’ tértem úgy aludtam el (vagyis csak úgy sikerült) hogy erősítőn magas és közép nullára, lassú 110bpm dubtechnoból csak a mély brummogása. Ehh annak is 20 éve…
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Antivírus szoftverek, VPN
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- DELL Thunderbolt Dock - WD19TB modul 02HV8N (ELKELT)
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Apple iPhone SE 2020 64GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest