Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#83401) Bici válasza UserX (#83398) üzenetére


Bici
félisten

Nekem van egy AMD C-70 procis laptopom 2GB rammal, 10 évvel későbbi IGP, stb.
Ezzel is kínszenvedés manapság minden.

Szóval én sem eröltetném már azt a gépet.

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#83402) Vasti74 válasza UserX (#83398) üzenetére


Vasti74
aktív tag

Helló!
Abba a gépbe hiányzó csavart sem tenném már, ha pénzt kérnek érte ;-)
Itt van nálam az após régi gépe: G2020 proci, 4GB memória és 160GB-os vinyó, Antler DM-339 házban. Tökéletesen működik, csak vettem neki pár éve egy újabbat, ez meg itt maradt a pincében ;-)
20€-ért árulom pár hónapja, a kutyának sem kell... 5000 forintért odaadom, ha érdekel ;-)
Nem egy erőgép, de a legújabb Mint MATE a jelen formájában is teljesen elfogadhatóan fut rajta, minden trükk nélkül a 720p-s youtube videók hibátlanul, a FullHD-k meg némi képkocka eldobálással nézhetőek rajta.
A minap nézegettem kíváncsiságból: 15€ körül találtam a Willhaben-en (osztrák Jófogás ;-) 4. generációs i5 procit bele! Ha kell, azt is megügyezem ;-)
Ha érdekel, írj privátban, megbeszéljük ;-)

[ Szerkesztve ]

(#83403) UserX


UserX
őstag

Ok, köszi teljesen igazatok van! :R Kicsit elkapott a nosztalgia... :B A komplett gép árakat mostanában nem is figyeltem. :B
Vasti74: Köszi, korrekt az ajánlatod, beszélek az ismivel. Ha aktuális, holnap rádírok.

(#83404) janos666


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Valami BTRFS bug-ba futhattam, mert van egy 5x4Tb lemezes RAID-5, amiről állandóan elfogy az összes szabad hely, hiába törlök róla felesleges dolgokat és szándékosan nem rakok rá semmit.
A felcsatolt SMB meghajtó 1,83Mb/18,1Tb, de ha kijelölök minden mappát, akkor a Win11 csak 10,2Tb adatot számol össze. Tudom, hogy erre még rájön a RAID-5 szorzója, de akkor sem jön össze a 18Tb.
Mi lehet a gond? Hová tűnhet el egy nap alatt ~200Gb hely, amit tegnap szabadítottam fel?
A kernel 5.16.13-gentoo, és a btrfs fi show szerint is dugulásig tele vannak a lemezek, illetve 14.55TiB adat van a tömbön.
A rendszer SSD-n is BTRFS van, de arról nem fogy el a szabad hely.

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#83405) fatpingvin válasza Kacsasült (#83391) üzenetére


fatpingvin
őstag

megszokás. ezen nőttem fel, mindenre bevált amire én egy számítógépet használni akarok, nagyon más oprendszert nem is használtam. najó de, OpenBSD-t meg ReactOS-t virtuális gépben, bár az utóbbit inkább csak hülyülésből. egyszerűen nincs okom kimozdulni a jól bevált rutinból.

macos-től kiráz a hideg, a windows meg számomra simán használhatatlan.

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#83406) Horvi válasza Horvi (#82270) üzenetére


Horvi
őstag

Sziasztok,

Körbejártam kicsit a problémát még és úgy néz ki van megoldás. Az interlaces állítgatás nekem nem működött hiába állítottam bármire.
Tools -> Preferences -> Input/Codecs -> Hardware-accelerated decoding
és itt nekem Automaticon volt és azt kellett átállítani VDPAU-ra és utána már nem volt "kockás" a kép.
Gondoltam hátha valakinek hasznos lesz. Amúgy ahogy többen ajánlottátok az SMPlayer is teljesen jó megoldás a VLC helyett.

Hello darkness, my old friend...

(#83407) Warton válasza Kacsasült (#83391) üzenetére


Warton
őstag

Kezdetben részben kényszerből, részben kíváncsiságból. Mostanában már inkább csak hobbi szinten próbálkozom.

De főgépnek nem tudnám használni, ahhoz kicsit komolyabb support kéne, részletesebb, kezdőbarátabb leírások stb. és részemről rengeteg idő jobban beleásni magam ebbe. Meg kéne, hogy menjen rajta a World of Tanks. :DDD

(#83408) májkimiki válasza Warton (#83407) üzenetére


májkimiki
őstag

Wine-al nem próbáltad? [link] [link] [link]

[ Szerkesztve ]

(#83409) májkimiki válasza Kacsasült (#83391) üzenetére


májkimiki
őstag

Anno vagy 10 éve valamikor, amikor kezdett szállingózni a Win10, nagyon szívtam rá a fogam. Win7-et használtam és keresgettem valamit, ami lehetne alternatíva. Tudtam a linuxról mert valamikor a sulinet idején egy P4-es konfigot vettünk. Az ócska P2-es meg ott volt, mondjuk azon kezdtem XP-t is telepítgetni, meg akkori linuxokat (Mandriva Spring, bP, valami Ubuntu), de akkor nagyon kínai volt.
Abba is maradt, majd 12.04 Ubuntu-val meg Linux Mint xxxx-el kezdtem. Aztán megmaradtam, volt rengeteg siker élmény, volt elég ráfordítható időm. Kényszer nem igazán volt, mert ott volt a W7. De úgy csináltam, hogy minden alkalmazást linux-al váltottam ki. Nem kerestem a lehetőséget a Wines programok linuxon futtatásának. Végig próbáltam az összes asztali környezetet, a nagyobb disztrókat, rengeteg kis disztrót. Mire összeállt a kép, hogy mit érdemes használnom. Arch Linux volt a nagy cél, sikerült azt is meglépni.

(#83410) Vasti74 válasza Kacsasült (#83391) üzenetére


Vasti74
aktív tag

Én meg azért használok linuxot, mert - olyan, mintha mindig azt használtam volna ;-)
Az úgy volt, hogy Win 3.11-ről NT4 WS-re még váltottam ;-) , de Win95-re már nem. Akkoriban indult a linuxos élet, és akkoriban főleg rendszergazda voltam, úgyhogy ha már a szervereken váltottam, akkor az asztali gépemen is... Ezért olyan emlékem, hogy Windows fut a saját gépemen, nem is nagyon van ;-) És mivel amit használok, az 99%-ban böngésző, a maradék 1% meg kb. a LibreOffice és az Acrobat Reader (na jó, néha azért még indítok egy parancssort is ;-) , így sohasem hiányzott semmi.
Mivel >20 évet leéltem informatikusként, ezért biztosan sokkal több időt töltöttem mindenféle Windows-ok társaságában, mint linux előtt ülve: de ennek ellenére sohasem éreztem kísértést, hogy visszatérjek Windows-ra...
Nem mondom, hogy nem jó a Windows, és linuxos hittérítő sem voltam soha ;-) Mindenkinek azt mondom, hogy gondolja át, milyen programokat és milyen mélységben használ (pl. OK, hogy kell egy táblázatkezelő néha, mert nekem is kell: de biztos, hogy csak az Excel jó, a LibreOffice nem elég?) , aztán válasszon aszerint. Sokan divatból Apple felhasználók, sokan meg megszokásból Windows felhasználók, de jól van ez így.
Mondjuk az új Apple vasakat elnézve piszkosul piszkálja a fantáziámat egy M1 procis iMac... De az OS X-et egyáltalán nem ismerem, váltani meg már öreg vagyok, még a Debian alapú disztribúcióktól sem akarok már igazából elszakadni, úgyhogy egy teljesen új rendszerhez nem sok kedvem van. Bár mivel egyre kevesebbet használok parancssort, így igazából kb. minden mindegy, mármint, hogy milyen rendszer alatt indítom a böngészőt ;-)

(#83411) tordaitibi válasza Vasti74 (#83410) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

"igazából kb. minden mindegy, mármint, hogy milyen rendszer alatt indítom a böngészőt ;-)"

Nagy igazságod vagyon. Észrevettem hogy én is öregszek, a munkán kívüli gépidőm 70%-a böngésző, a maradék 30% meg tévézés meg filmezés a pc-n.
Hát ezt tényleg mindegy milyen os alatt csinálja a delikvens... :)

(#83413) Kacsasült válasza ubyegon2 (#83412) üzenetére


Kacsasült
junior tag

Vegig se olvasom amit irsz, valami tiszteletet tanusithatnal...en se beszelek veled ugy, mint egy kutyaval...amit irsz,azt meg szerintem masnak szanod, mert ram nem illik...de masokkal szemben is lehetnel tiszlettudo, senki nem szolt lekezeloen es senki nem kezdett el neked parancsolgatni...kicsit szocializalodhatnal, es kiepithetnel normalis emberi kapcsolatokat...

(#83414) Warton válasza májkimiki (#83408) üzenetére


Warton
őstag

Ezeket próbáltam:

Lutris ahogy korábban írtam egyáltalán nem működik nekem. Wargaming center nagy nehezen feltelepült, aztán indítás után 5 mp-es fekete képernyő és visszadob az asztalra. Biztos valamit configolni kéne a wine-on, de ehhez kevés vagyok, normális, épkézláb, naprakész leírást pedig nem találtam, az alapbeállítással ez van.

Steam többféle proton verzióval, gloriouseggel sem sikerült elindítani. Kb. homokóra egy percig aztán off.

A LinuxMindos videóval a gond az, hogy nagyon régi, már a játékot többször átszabták, ráadásul eléggé követhetetlen, szétszórt benne a srác, de neki jár a piros pont mert sikerült elindítania és lehet az alapján akkor el lehetett indítani ma már szerintem nem.

Playonlinux nem járható ez sem, ezt írják is a leírásban, hogy 2020-ig lehetett azzal telepíteni. Éppen ezért már bele se kezdtem.

A játék fórumán van egy részletes leírás, ezt is próbáltam, az utolsó, decemberi hozzászólásban van leírva, hogy sikerült e ez alapján elindítanom vagy sem. :DDD Ez a leírás is egyébként reménytelenül régi.

Egyetlen megoldás volt, ami működött: PORTPROTON
3 indítási módot kínált fel: vulkan, 3dvk, opencl vagy valami ilyesmiket. Ezek közül nekem csak az opengl működött. Pedig a vulkan meg ezek telepítve vannak. 5 egész fpssel tudtam futtatni a játékot és elmondhatom, hogy mentem egy azaz 1 darab csatát linuxon, erre volt idegrendszerem. Eléggé fájdalmas élmény volt. :(

Ez volt decemberben azóta nem foglalkoztam vele, mert így is a fentiek alapján talán érzékelhető, hogy mennyi idő és energia belement a projektbe kevés eredménnyel.
Hétvégén újra elővettem: most már portprotonnal sem indul el, biztos a frissítgetések miatt vagy nem tudom.

Összességében a legnagyobb probléma, hogy semmilyen hibaüzenetet nem dob se a Lutris, se a Steam, se a Portproton, amivel rá lehetne keresni, hogy mi van elfákkolva. A másik meg az, hogy semmilyen frissebb leírást nem találtam a témában, mind 3 éves. :O

Ezzel az egy játékkal játszom 10 éve és nem tudom működésre bírni linuxon, így sajnos marad a windows főgépnek.

Azért nyitva tartom a szemem és ha felkerül egyszer valami frissebb leírás akkor majd újrapróbálkozom. :DD

(#83415) ubyegon2 válasza Kacsasült (#83413) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Páran leírták már neked rajtam kívül is, mégis követelőzve hőbörögsz, miért ilyen szar a Linux, mikor Te azt akarod, hogy működjön minden úgy, mint Windowson. Nyíltan leírom neked, mi a helyzet, ezzel nem bántani akarlak és tiszteletlen sem vagyok. Ha képtelen vagy megérteni, amit sokan leírnak, azon nem segíthet innen senki. Ez van.:K

(#83416) tordaitibi válasza Kacsasült (#83413) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Ő ilyen. Rengeteget balhéztam én is vele és aztán elsimultak a dolgok. Ne azt nézd ahogy mondja hanem amit mond. Megváltozik a véleményed mert nem hülye és jellemzően jót akar és néha még igaza is van.

Ne légy már anyámasszonykatonája, egyébként itt 25-en vagy 100x próbáltak neked segíteni csak valahogy nem sikerült sose...?

(#83417) Kacsasült válasza tordaitibi (#83416) üzenetére


Kacsasült
junior tag

Annyit kerdeztem, hogy ki miert hasznal linuxot? Ebben a kerdesben hol talalhato meg az, hogy a rendszert szidom? Mikor irtam egyszer is olyat, h szar a rendszer? Nem probaltak segiteni 25-en 100x, hanem segitettek 25 100x...hasznalom a linuxot, sose szidtam...vagy kevertek valakivel vagy ertelmezesi gondjaitok vannak

Ubyegon2 - legyszives idezz tolem, olyat h leszarozom a linuxot, vagy olyat, amivel serelmek ertek a linuxot... Olyan szavakot hasznalsz, hogy hoborgok...ezutan ne mond azt, h nem vagy tiszteletlen

(#83418) fatpingvin válasza Kacsasült (#83413) üzenetére


fatpingvin
őstag

ó igen az UNIX fórumok örök paradoxona...

a veteránok sérelmezik hogy MIRŐL ír az újonc, az újonc sérelmezi hogy HOGYAN fogalmaz a veterán.

drága fórum, soha ne változz :) Kacsasült, neked meg annyit írnék erre hogy értem ha zokon veszed, valahol meg is értem, de get over it. lehet hogy mindenki hülye, de az is lehet hogy te voltál helikopter. ebben én nem akarok igazságot tenni, döntsd el te magad, annyit tegyél csak meg előtte hogy a hozzászólásokból az információtartalmat nyered ki és nem a hangvételt.

én amikor elkezdtem komolyabban a saját lábamra állni a pingvintermesztés terén, először én is sérelmeztem sok nyers megszólalást. aztán pár év távlatából visszaolvvasva rá kellett jönnöm hogy ezekből tanultam a legtöbbet, és nem mellékesen megtanultam ez alatt a nyomás alatt értelmesen és célirányosan kérdezni.

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#83419) CPT.Pirk válasza Warton (#83414) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Érdekes, eközben a protondb-n meg ott egy adag ember, akinek ment a World of Tanks. Én amúgy átmentem War Thunderre a WoT után mikor rájöttem, hogy a T6 felett szándékosan veszteségesek a tankok... A WT-t kicsit könnyebb beüzemelni Linuxon. :)

ubi, megint pihire fognak küldeni. :K Empátia please. :R

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#83420) Kacsasült válasza fatpingvin (#83418) üzenetére


Kacsasült
junior tag

Az a problemam, hogy tamadoan lepnek fel olyankor, amikor csak megkerdeztem, ki miert hasznalja az adott rendszert. Erdekes modon tobb felhasznalo agresszio nelkul leirta, hogy milyen uton jutott el a linuxig. Jelen pillanatban semmifele problemat nem vetettem fel, megis olyan valaszt kaptam, ne akard,hogy a linux windows legyen es igy tovabb...

(#83421) fatpingvin válasza Kacsasült (#83420) üzenetére


fatpingvin
őstag

nekem nem tartozol semmifajta magyarázattal, nem azért írtam hogy nekem felelj hanem azért hogy magadnak tedd fel ezeket a kérdéseket. vigyél haza belőle amit szeretnél.

egyébként ha már a szóhasználaton lovagolunk, a hozzászólásodból, főleg a korábbiak fényében nem éppen az objektív kíváncsiság jön le.

egyébként ennek kapcsán jutott eszembe valami: szerinted mekkora szarvihar pöndörödne abból, ha én egy pingvoines proifilképpel beírnám a windows topikba hogy "amígy itt ki miért használ windowst? hogy kötöttetek ki ennél a rendszernél?"

nyilván nem fogom kipróbálni mert kihajítanak trollkodásért, pedig a reakciókra őszintén kíváncsi lennék.

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#83422) Warton válasza CPT.Pirk (#83419) üzenetére


Warton
őstag

Tudom, hogy lehetséges a dolog tisztában vagyok vele. Csak valami lépés nekem kimarad, valami kapcsoló, ami mindenkinek fullalap, hogy be vagy ki kell kapcsolni vagy hiányzik egy csomag, vagy valami ilyesmi és ezért már le se írják sehova se. Viszont nem vagyok a tudás birtokában. Sokszor tapasztalom azt, hogy a leírások elnagyoltak és olyanoknak készül, akiknek nincs is szükségük rá, viszont, akik meg ez alapján próbálkoznak túl kevés.

Egyik pl. a dhewm3 How to install leírása:

"If you bought the game on CDs/DVD, base/pak000.pk4 - pak004.pk4 and d3xp/pak000.pk4 can be copied from the disks, the other files are from the patch."

Csak a kezdők számára az az elhanyagolható, ámde létfontosságú info maradt le, hogy hova a tökbe másold, miközben a honnan még számomra is evidens. :U A végére rájöttem, de nem érzem magamnak többnek azáltal, hogy nekem kellett kitalálni.

(#83423) Vasti74 válasza fatpingvin (#83418) üzenetére


Vasti74
aktív tag

Régen piszok jók voltak az MLF-es (...remélem még jól írom ;-) linuxos levelező listák, micsoda forgalom volt rajtuk... Az volt ám a szép világ :-)
Na ott is az volt, hogy volt pár ember, akire nyugodtan mondhatjuk, hogy linux guruk voltak, a stílusuk meg hát - az olyan volt, amilyen ;-) Viszont BÁRMIRE tudták a megoldást, vagy legalábbis konstruktívan tudtak valami irányt mutatni, ha az ember elakadt :-)
(Volt olyan egyszer, hogy kimentünk a kollégával egy nagyobb céghez valamit szerelni, és nekem a becenevem is Vasti, meg a nick nevem is ez mindenhol. Bent voltunk a rendszergazdáknál, a kolléga szól, hogy Vasti! Az egyik rendszergazda meg: véletlenül nem a linux listás vasti vagy??? Mondom de :-) Ő meg az XY: régóta "ismertük" egymást szakmailag, aztán véletlenül összefutottunk :-)
Ha-ha, ez de jó sztori volt, de kit érdekel, igaz? Elnézést, sok a szabadidőm :-)

[ Szerkesztve ]

(#83424) CPT.Pirk válasza Warton (#83422) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Manjaro KDE-n felraktam Steam-ből a WoT-ot, Proton Experimentallal rögtön indult és ment is. Semmit nem kellett csinálnom hozzá.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#83425) Kacsasült válasza fatpingvin (#83421) üzenetére


Kacsasült
junior tag

Megkerdem helyetted, ezen ne muljon...pill

Win10-es csoportba irtam

[ Szerkesztve ]

(#83426) csixy válasza Kacsasült (#83417) üzenetére


csixy
addikt

A linux számomra ismeretlen nyílt mező, de elbóklászok rajta. Nem egy korlátolt dolog. Dolgozni kell vele és akkor dolgozni lehet vele. Abszolút analfabéta vagyok hozzá, de érdekes dolgokat tudok vele művelni. Szeretem , kezdem megismerni. ..... Azért még dualbootban. ... :)

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#83427) csixy válasza fatpingvin (#83421) üzenetére


csixy
addikt

[Hahahahha... bájos .... bűbájos.. :) ]

[ Szerkesztve ]

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#83428) sh4d0w válasza Kacsasült (#83413) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog (1)

"...Vegig se olvasom amit irsz, valami tiszteletet tanusithatnal...."

Itt nem érzel némi ellentmondást?

https://www.coreinfinity.tech

(#83429) pinnacle


pinnacle
nagyúr

Sziasztok! Van 2db régi P4-es gépem. Milyen Linuxot ajánlotok, ami a legkevésbé erőforrás igényes és a kezelőfelülete leginkább hasonlít a Windowsra?

(#83430) CPT.Pirk válasza pinnacle (#83429) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Hát, valami LXDE-s disztró, talán Lubuntu és akkor olyan XP jellegű lesz. De már talán az is sok ezekre, ott vannak a puppy Linux disztrók, azoknak nézz utána, azokból van mindenféle.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#83431) sh4d0w válasza pinnacle (#83429) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog (1)

P4 - önmagában semmit nem árul el a hardverről, mert nyilvánvalóan a memória mérete is számít.

Bármilyen Linux jó lehet rá, ha nem akarsz grafikus felületet - ha igen, akkor két eset jöhet szóba: Bunsen Linux <- ezt meg kell tanulni használni. Másik eset: kidobod mindkettőt a kukába. Gyanús, hogy ez lesz a megoldás.

https://www.coreinfinity.tech

(#83432) Warton válasza pinnacle (#83429) üzenetére


Warton
őstag

Szerintem mielőtt nagyon egzotikus dolgokba belevágnál nézz meg egy LinuxMint xfce-t. A celerongyomra végül azt tettem, és egy Chromium böngészővel egész élhető... most is arról írok. :DDD

(#83433) fatpingvin válasza csixy (#83427) üzenetére


fatpingvin
őstag

more ebbű baj lesz...

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#83434) fatpingvin válasza pinnacle (#83429) üzenetére


fatpingvin
őstag

nem az a kérdés hogy mit tegyél rá hanem hogy mire akarod használni. a webböngészést pl felejtsd el, menni fog de tűrhetetlenül lassan.

amúgy én esélyesen Alpine-t tennék fel IceWM-el, de ez nem az amit ajánlanék valakinek aki ilyet kérdez.

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#83435) tordaitibi válasza fatpingvin (#83433) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Hacsak nem itt mert a W10 topikba (eddig) teljesen korrekten es kulturaltan lekezeltek a kerdest. Vegulis kozvelemenykutatasnak is felfoghato.
En pont azert nem valaszolok a konkret kerdesre se itt se ott mert mindkettot napi szinten nyuzom. Ahogy eszrevettem a dualbootosok nem nyilatkoznak. Itt se ott se, bizonyara nem ok nelkul.

[ Szerkesztve ]

(#83436) fatpingvin válasza tordaitibi (#83435) üzenetére


fatpingvin
őstag

én hozzászóltam, bár a megállapításom eléggé univerzális. ennél jobban viszont nem szeretnék belemenni

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#83437) ubyegon2 válasza CPT.Pirk (#83419) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

ubi, megint pihire fognak küldeni.

Mindig ott van a levegőben sajna.... :O

Empátia please.

OK, de az segítene? Mert szerintem egyidőben két kolléga is megjelent azzal, hogy Linuxot használna, de bizonyos MS programokhoz ragaszkodik. No most itt az a gond, hogy ti emocionálisan álltok hozzá és próbáltok segíteni, szerintem mind tudjuk, miért nem fog ez így működni! Egy tök nullás kezdőnek fel kell rakni egy nagyon kezdőbarát Mint-et és ami abban van, azzal használni, ez tökéletesen működik, nem egy laikusnak tettem már fel. Ha valaki nulla ismerettel MS programokat akar integrálni a Linuxba, mindenféle csomagkezelési ismeretek nélkül, annak nincs értelme. Ezért is linkeltem mindkét kollégának a csomagkezelés alapjaival kapcsolatos leírásokat, ha ők ezt félreseprik, akkor onnantól kezdve marad az, hogy mivel emocionálisan ragaszkodik MS appokhoz, nyilván ügyesen használni kell tovább a Windowst vagy van a racionális megoldás, haszunálni kell a kezdőbarát Linuxot, kicsit ismerkedni az alapokkal és nem minden egyes tapasztalás után leírni, hogy ej ez nem jól működik, mert Windowson klasszul megy! Egyszóval egy ilyen szaktopikban az emocionális help inkább akadályoz, szemben a racionális segítséggel.

Nyilván ha erre valaki cukormáz nélkül rávilágít, az sértő lehet, mert ott van az emberben alapból is a frusztráltság, hogy talán nem is ez az új rendszer a rossz, hanem ő béna? Pedig nem, csak el kéne fogadni a segítséget, de pontosan! :)

Kénytelen vagyok idézni most, mert ennél nyilvánvalóbban ezt nem lehet megfogalmazni:

Valójában a probléma az, sokan meg sem értik, hogy a Linux nem ingyenes Windows - ebből fakadóan a baj a képességekkel van, nem az igényekkel. Ők aztán jönnek azokkal az igényekkel, amelyekkel Windows-t akarnának csinálni a Linuxból, miközben nem értik, hogy ez egy teljesen más filozófia, egy teljesen más megközelítése az elvégzendő feladatoknak.

sh4d0w szakitól loptam :R

Azzal az offtopikos kérdéssel, hogy Ki miért használ ezt vagy azt, nem lehet itt mit kezdeni, nincs értelme, linkeltem is Tordaitibi jókomám zseniális blogjait, ha valakinek ki kell beszélnie magából a frustráltságát a Linux-szal kapcsolatban. Itt ez rohadtul senkit nem érdekel. szerintem

Amúgy tényleg nem akartam senkit megbántani, de ha ennek ellenére megbántódott, e helyütt elnézést kérek! :B Néha az visz előre, ha nyíltan beszélünk! Ez van.

[ Szerkesztve ]

(#83438) fatpingvin válasza ubyegon2 (#83437) üzenetére


fatpingvin
őstag

ezért ne rakjanak pihire, tűpontosan megfogalmaztad ennek a kérdésnek a velejét.

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#83439) ubyegon2 válasza tordaitibi (#83416) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Tibikomám, annyira szépeket írtál rólam, látod ez van, az idő megszépít mindent. Egyébként tényleg előre tud vinni a parázs vita szerintem is!

Pár segítő mondatomon anno nem mosolyogtál őszintén, de én igen. ;] Valahogy ez standardizálódni látszik:

Lassan tényleg unalmas a folytonos nyekergésed. Debianhoz tanulnod kell, sokat, qrva sokat. Ha az alapokat kihagyod, akkor viszont semmi értelme itt aszkétikáznod.

Rakj már fel egy nyamvadt Winx-et aztán felejtsd el a Linuxot!

Használj abszolút kezdőknek való disztrót és kezdd el az elején, mert ez így siralmas. Felraksz egy nem kezdő disztrót és nem tudod használni! Honnan is tudnád, amikor még a legkezdőbarátabb Linux Mint-et sem tudtad? [link]

Az eddigiek és a most leírtak alapján is azt lehet mondani, hogy az alapvető dolgokkal, fogalmakkal nem vagy tisztában és ez a problémáid gyökere.
Mint többször szóba került, a Te skilledhez még nem a Debian való. Mégis azt használod. Ez a Linux hibája lenne vagy a Te hülyeséged?
[link]

Aki megelégedéssel használja 8 gépen a Windowst, de azért felrak egy Linuxot is, hátha attól ugyanazt kapja csak még jobban, no azoknak 100%-ban csak a baja van a Linuxokkal.

Hát igen, kicsit nyersen őszinte.... ;) De azóta ezeken rég túlléptünk és nagyon jól eldiskurálgatunk mindenféle problémákon.

A dícsérést köszi, bár itt rossza az arány: ....néha még igaza is van. Néha? :N

(#83440) ubyegon2 válasza fatpingvin (#83438) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

:R Hát ugye épp azért raknak pihire néha, de örvendetes, hogy azért jó páran így látjuk ezt a kérdéskört!

Anno, mikor elkezdtem Linuxozni, azzal volt problémám, hogy olyan segítséget is kaptam, amivel nem tudtam mit kezdeni az alapok hiányában, ha akkor letolják az arcom az útról, hogy ezek az alapk, amíg ezzzel nem vagy tisztában, ne ugorgy annyira előre....jó persze 8 éve nem volt ennyire egyszerű az élet egy totál süle laikusnak. :N

Amúgy most szerencsére nem innen küldtek pihire, hanem nyűgösebb topikokból, poltopik meg ukrán háborús topik...

(#83441) Warton válasza fatpingvin (#83433) üzenetére


Warton
őstag

Már miért lenne? A windows felhasználóknak nincs windows használói identitása. Azt mondod windowst használónak, hogy a windows egy fos azt mondja rá, hogy: ja, ha egyáltalán mond valamit. De teljesen más reakciókat kapsz, ha egy linux használónak mondod, hogy a linux egy szar. Sokan személyes sértésnek veszik.

Érdekes látni, hogy egy operációs rendszer közösség- és identitásképző dolog lehet.

(#83442) tordaitibi válasza ubyegon2 (#83437) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Készülőben a
"Windows rendszerek hibái -egy 22 éve Windows felhasználó szemszögéből" című blogbejegyzésem.
Motiváció, a Linux óta látom a hibáit is nem csak ez erényeit.
Motiváció2 -- így lesz teljes a kép és elfogultságmentes
Motiváció3 -- mint a nagy könyvek írói, így fog kezdődni az első oldal:
Ajánlom írásomat feleségemnek aki mellettem állt a nehéz pillanatokban, ajánlom barátaimnak akik kitartottak, és ajánlom Ubyegonnak aki segített felnyitni a szememet.
Itt egy saját kezű dedikálás következik majd, az első 25 példányt személyesen adom át az arra érdemeseknek :D :DD

(#83443) tordaitibi válasza Warton (#83441) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Teljességgel rátapintottál, teljesen más a két tábor hozzáállása.

(#83444) ubyegon2 válasza tordaitibi (#83442) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Igazán megható egy ilyesfajta quasi megemlékezés Tibikomám! :K Mégiscsak jó ötlet volt, hogy próbáltam az idegeidre menni anno! :D

Windows rendszerek hibái.... hű ez gondolom igencsak terjedelmes írás lesz! Nagyon szükséges és hiánypótló mű lesz, így látatlanban is tudom. De hogy tudok majd belekötni, ha 8 éve nem használok Wint.....

(#83445) sh4d0w válasza Warton (#83441) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Ezzel kapcsolatban két dolog:

1. Az, hogy a Windows nem jó, különösebb szakértelem nélkül is könnyen megállapítható, sokszor lehet belefutni megmagyarázhatatlan dolgokba (pl. indokolatlan lassulás, safe mode-ból rebootolva BSOD), plusz ha nem azt teszed, amit a rendszer szerint kellene, akkor könnyen úgy érezheted: ellened dolgozik. A Linux nem akar okosabb lenni a usernél, csinálja, amit a user mond, akkor is, ha hülyeséget csinál.
2. A "szaralinugz" ritkán hangzik el hozzáértőktől, inkább azoktól lehet hallani, akiknek nincs releváns tapasztalata nemhogy a Linuxszal, de Windows-szal sem. Lényegesen kisebb azoknak az aránya, akik találkoztak az aktuális rendszerekkel és úgy szarozzák a Linuxot (ők általában érveket is hoznak, amin el lehet gondolkodni). A harmadik (az elmúlt 15 évben talán 1 ilyet olvastam) csoport, akinek mély technikai tudása van és teljesen megalapozott kritikával illeti a Linuxot.

Kitalálod, melyik csoporttól hangzik el a legtöbbször a "szaralinugz" kifejezés? Na, tőlük nyílik ki a bicska az ember zsebében, mert még a PC-hez is fogalmatlan...

Uby: köszönöm az idézetet :R

[ Szerkesztve ]

https://www.coreinfinity.tech

(#83446) fatpingvin válasza Warton (#83441) üzenetére


fatpingvin
őstag

ebben erősen benne van az, hogy a microsoft mesterséges piactorzító gyakorlatai révén kibulizta hogy a windows legyen a "default" asztali oprendszer, függetlenül attól hogy mennyire alkalmas erre a feladatra. bár ugye tudjuk hogy egy nem magától beállt rendszerben a részesedés semminek nem érdemi mérőszáma, az alapértelmezettől való eltérés szinte minden esetben ad valamilyen önazonosságot az alanynak. hogy ez mennyire ilyen lizard brain hülyeség arról lehet hosszantartó eszmecseréket folytatni, de a jelenség marad.

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#83447) Bici válasza tordaitibi (#83443) üzenetére


Bici
félisten

Más a két tábor, de nem fair a teljes windows tábort egy kalap alá venni. Ők nagyrészt azokból állnak, akiknek "a windows" és "a gép" között nincs különbség, ha valami nem úgy műxik, ahogy elvárnák, akkor "szar ez a gép".

A tudatosabb windows felhasználók már hallottak linuxról, de nem próbálták ki hosszú távon a linuxot. Jellemzően vagy csodákat hallottak róla, vagy azt, hogy szopás az egész a terminal miatt.

Elenyésző azok száma, akiknek mindkét rendszerrel van komoly tapasztalata. Ők még a linux júzereknél is kevesebben vannak szerintem.

Ezért felesleges ezen vitázni, mert a vitázó felek szinte biztosan nincsenek tisztában legalább az egyik rendszerrel.

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#83448) fatpingvin válasza Bici (#83447) üzenetére


fatpingvin
őstag

na ezt én nem akartam feszegetni mert könnyen úgy értelmezhető hogy "aki hülye a számítógépekhez az windowst használ", innen meg már csak egy apró logikai bukfenc a kategória- és az attribútummegjelölés felcserélése, és kész a flamewar üzemanyag.

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#83449) Bici válasza fatpingvin (#83448) üzenetére


Bici
félisten

Próbáltam úgy megfogalmazni, hogy véletlenül se így jöjjön át.
De azért az tény, hogy a windows az alapértelmezett OS a laikusok számára. Ha másért nem, a népszerűsége miatt, meg azon futnak a játékok, meg a Word, meg a fotóbolt.
Meg azért is mertem ezt keírni, mert itt a fórumon is van sok windows (+szerver) guru, akik tudatosan windows felhasználók, és a korábbi melóhelyemen is volt sok windoes server szaki, akiknek a win tudása legalább akkora, mint egy vérlinuxos linux tudása.

De leírom a korrektség kedvéért, hogy az tudatos OS preferencia szerintem nem áll összefüggésben az informatikai tudással. Inkább ízlés dolga - szerintem.

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#83450) fatpingvin


fatpingvin
őstag

egyébként, félig ötletgyűjtés:

szerintetek lenne igény egy olyan kontentre mint amit a LTT csinált a Linux challenge néven, csak egy világéletében linuxot használó fazon (jómagam) részéről hogy kipróbálja ezt a windows nevű dolgot?

az előre borítékolható lenne hogy régi motoros ablakosok számára rendkívül mulatságos lenne a bénázásom, de vajon lenne ennek annyi értelme és tanulsága hogy érdemes legyen megcsinálni?

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.