Hirdetés

2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#83201) csixy válasza sh4d0w (#83200) üzenetére


csixy
addikt

Ki van tömve reklámokkal

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#83202) Vasti74 válasza tordaitibi (#83198) üzenetére


Vasti74
aktív tag

Néha én is összeszedem a bátorságomat ;-) És aki azért keres valamilyen linuxot, hogy a 15 éves, 1 magos, 1,2GHz-es procis gépével, 2GB memóriával netezni tudjon, annak elmondom, hogy a hardver hiányosságait szoftveresen nem lehet ellensúlyozni! (Sőt, ami nem megy hardverből, a szoftveres megoldásához még komolyabb hardveres teljesítmény kell...)
Elég rosszul szokták fogadni az emberek, mert majd a minimál linux mégis mindent megold, stb. stb.
Erre szintén el szoktam mondani, hogy persze, egy operációs rendszert futtatni elég gyenge kis hardvereken is lehet: de általában nem az a cél, hogy elindult a rendszer, és nézegetjük, hogy jaj de jó, hiszen ez fut, minden OK... ;-)

Az van, hogy amelyik gépen lehetett 10-15 éve netezni, azon ma már nem lehet. Hiába vesz bele az ember több memóriát, meg épít bele SSD-t, nem fog menni!
Én kb. 15 évig sulis rendszergazda is voltam, és amikor eljöttem úgy 10 éve, volt még egy teremnyi olyan gépük, hogy valami 1 magos P4 Celeron, 512MB memória (lehet, hogy közben bővítettem őket 1GB-ra, ebben nem vagyok már biztos) , és 80GB-os IDE vinyó. Az oktatás miatt XP és Win7 DualBoot volt, a hozzájuk illő Office, meg azon neteztek a gyerekek rengeteget. Amikor megkaptuk a gépeket, teljesen jók voltak, minden "hasított" rajtuk, amikor eljöttem, akkor meg már pont a böngészés volt határeset - a Windows, Office, meg az oktatóprogramok persze ugyanúgy használhatóak voltak.

Piszok sok időt el lehet ezzel (az IT-s Szent Grál keresésével ;-) tölteni totál feleslegesen, miközben hirdetési oldalakon meg pár 10.000 forintokért lehet használható vasakat kapni.

Én a családnak, csak netezésre, éppen 10 éve is úgy vettem már laptopot, hogy minimum i3 proci, 8GB memória, és SSD legyen benne.

[ Szerkesztve ]

(#83203) csixy válasza Vasti74 (#83202) üzenetére


csixy
addikt

Igaz. De azért vadonáns új neylon x@rokért sem érdemes a pénzt kidobni, hanem azért az összegért kell nézni egy 3-4 évvel idősebb bár, de ugyanolyan tudású használt üzleti notit, ha kell , akkor érdemes hozzátenni még 20-30 k forintot, de azokból is a frisebbeket kell nézni, nem a múzeumba való darabokat.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#83204) Vasti74 válasza csixy (#83203) üzenetére


Vasti74
aktív tag

10 éve még a szinte alap kategóriában is jó gépeket lehetett kapni szerintem... Ez mára eléggé megváltozott.
De már régóta azt ajánlom mindenkinek, hogy az új hulladék helyett (hacsak nem pizsok sok pénz áll rendelkezésre egy csúcs új gépre) keressen inkább valami jó levetett üzleti masinát. A gyerekeknek is azt vettem laptopból meg asztali gépből is: hibátlan állapotban vannak (a laptopokat szerintem sokszor irodában használják, dokkolón) , és ég és föld a minőség egy gagyi géphez képest. Nekem a 10 éves laptopom egy Lenovo B590, a lányaimnak meg HP EliteBook 840 G2-ket vettem pár éve: azért a Lenovo egy puha műanyag vacak, na ;-) A kis HP-k nagyon szép és masszív gépek (igaz, az új áruk sem volt semmi)
Ezért is írtam, hogy hirdetési oldalakon érdemes gépet keresni - félreérthető volt, mert a használt prémiumokra gondoltam ;-)

[ Szerkesztve ]

(#83205) csixy válasza Vasti74 (#83204) üzenetére


csixy
addikt

Én is most vettem öregségemre abszolúte saját célra, minden firnyák nélkül egy dell precision 5520-as 3840x2160-as érintőképernyős (nyugi, azért csak egérrel haszálom) használt csodát 1x 16giga RAM-mal és a dual channel miatt megvettem bele a használt RAM párját. A fél éves garancia a RAM tuning miatt ugrott, de lex@rom. Most épp egy RAM-ba töltött linux mint 20.3 systemback live mentés száguld rajta. Ugyanezért a pénzért vehettem volna egy gumiragasztóval kitömött szerelhetetlen , nem bóvíthető, odacinezett processzorú drága gumidobozt , ami elment volna 2-3 évig és még 1 plusz RAM-ot is csak miszlikre szedve tudtam volna beledugni esetleg az alaplap túlsó oldalába,.... vagy még azt sem.

[ Szerkesztve ]

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#83206) CPT.Pirk válasza Vasti74 (#83204) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Igen, csak játszani ne akarjunk ezekkel a gépekkel, az általában bennük lévő Intel grafikus lassító miatt... Én most fogom eladni a régebbi ThinkPad-emet, ez már kb. a 4. használt Thinkpadem és veszek helyette egy Steam Deck-et, mert normális áron kapok olyan hardvert, amit laptopban nem szeretnék megfizetni. Főleg akkor nem, ha a laptop nem munkaeszköz, hanem csak havi 1-2 alkalomra kellene.

shadow: igen, ez így van sajnos.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#83207) sh4d0w válasza CPT.Pirk (#83206) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog

Én meg a T400-amat visszaállítom web szerver módba :D

https://www.coreinfinity.tech

(#83208) Dr.FantastiK válasza csixy (#83205) üzenetére


Dr.FantastiK
őstag

mennyi volt az Ara ? szeretnem tudni :U

Main full time job : >>> The ultra fast money producer !!!

(#83209) Vasti74 válasza csixy (#83205) üzenetére


Vasti74
aktív tag

Az szép kis masina lehet!
Én a kis EliteBook 840-eket 200€ körül vettem: az egyik FullHD IPS érintőkijelzős :-) A másik nem érintős, de a nagyobbik lányom azt mondja nem is használná... Tényleg eléggé koszolódik a kisebbiknél ;-)
Nagyon tetszenek nekem szakmai szemmel! Piszkosul könnyű és masszív gépek, és kb. az egész alja levehető egy retesz elhúzása után: alatta ott van minden kiterítve, jól hozzáférhetően, amihez az ember nyúlni akar valamiért, és a procihűtőt is ki lehet takarítani.
Régen amennyi elmebeteg megoldást láttam az olcsó és közepesen drága laptopoknál, ez egy csoda ;-)

(#83210) Vasti74 válasza CPT.Pirk (#83206) üzenetére


Vasti74
aktív tag

Szerintem nagyon kevesen akarnak játszani ilyen gépekkel.
Aki játszani akar, az kb. tisztában szokott lenni azzal, hogy a kedvenc játékainak mi a hardverigénye, és annak megfelelően vásárol ;-)
Amúgy a legtöbb szaki véleménye az, hogy laptopot, ha lehet, csak prociba integrált VGA-val! Ami a legtöbbször megdöglik, és a legkevesebb embernek van rá valóban szüksége, az a diszkrét VGA.

(#83211) tordaitibi válasza CPT.Pirk (#83206) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Igaz tele vele a YT. de a Steam deckről írjál valamit majd mert az hitelesebb, személyes tapasztalat.
Konzolozok a PSx óta, Sega, Nintendo, volt Gameboy is, igaz nem a vérprofi kőkemény játékosvonalba. Csak sajnos az éveim számával fordított arányba csökken ez a késztetés. Pont a minap a fiammal nyomtunk egy nosztalgia PS Crash team racinget emulátoron 2 kontrollerrel, mitmondjak ugyanúgy ordibáltunk meg élveztük mint 20-25 évvel ezelőtt :) :K
Erősen elgondolkodtam mikor megláttam a Steam Decket de gyorsan visszaszálltam a földre, ennyiért egyelőre kivárok meg csak porosodna a polcon, bár ez egy komplett Linux KDE pc is.
Nagyon jónak néz ki. Csak éppen most tavasszal tetőfelújítás van... és nem jó egy beázó tető alatt nyomni a gamet :) ezt hívják dilemmának.

[ Szerkesztve ]

(#83212) CPT.Pirk válasza tordaitibi (#83211) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Hát, 2022 Q2 után esetleg. :) Amúgy engem pont a PC része érdekel inkább. A konzolok sosem fogtak meg, nekem túl korlátoltak voltak.

Vasti74: én akartam, csak megfizetni egy olyan gépet nem. :N


#83213: laptopot szeretnék kiváltani vele. Nyilván játszani is fogok rajta. :)

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#83213) Vasti74 válasza CPT.Pirk (#83212) üzenetére


Vasti74
aktív tag

Ha PC, és nem mobil konzol, akkor nem jó egy mini asztali gép AMD procival? A Lenovo-nak van "kis vacka" Ryzen 5 Pro procival (M75q Gen2) , alig drágább, mint ez a kis játékvezérlőbe épített valami ;-)

(#83214) anorche1 válasza CPT.Pirk (#83212) üzenetére


anorche1
őstag

Ha megvan a steam deck kernek rola beszamolot :B
En is szemezgetek vele, ugy, hogy a jatek masodlagos.

"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond

(#83215) tordaitibi válasza Vasti74 (#83213) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Az nem univerzális és hordozható.
Laptop esetleg valakinek már nagy, én mini pc bolond vagyok de erősen korlátolt mert ugye kell hozzá egy monitor.
Mobiltelefon, tablet meg nem igazán alkalmas normálisan játszani.
A Steam deck meg inkább játékra jó de a bemutatókat nézegetve megállja a helyét mint mini pc érintőképernyővel.
Meglátjuk mennyire lesz jó és használható, a csapásirány éerdekes. Voltak eddig is hordozható játékkonzolok de azok csakia arra voltak jók, célspecifikus.
A pudding próbája az evés.

(#83216) Krystal_s válasza tordaitibi (#83198) üzenetére


Krystal_s
addikt

Te pedig értelmezd, amit írtam! Pont azt magyarázod, amivel tisztában vagyok és amiért feltettem a kérdést.🙂 Írtam, hogy amikor nem az OS lassít... Pl olyan gépnél, amiben min. 4 GB RAM van tök mindegy, ha 700 MB-ot eszik az OS, vagy 500-at. Mások jönnek állandóan azzal, hogy lassú gépre Linux való. De pont netezéshez az nem megoldás, ha közben ugyanazt a böngészőt használják.
Egy régebbi netbookon próbálgattam pár napja (Zorin, Zorin light, Mint... ) és csak megjegyeztem, hogy nem érezhető gyorsabbnak Linuxxal, mint Win7-tel a böngészés. De, ha lètezne spéci optimalizált böngészős fork, mint mobilra, azzal jobb lehetne.

(#83217) csixy válasza Krystal_s (#83216) üzenetére


csixy
addikt

A Porteus kiosk-ot próbáltad már?
A nomad bsd-t is ki lehetne próbálni.

[ Szerkesztve ]

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#83218) tordaitibi válasza Krystal_s (#83216) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

De értelek csak erre nem lesz megoldás.
Mert ahhoz hogy egy böngésző bármit is csonkoljon, faragjon, kicsinyítsen egy oldal megjelenésén ahhoz először be kell esni az egész weboldalnak.
Volt erre egy megoldása az Operának, adat és forgalomcsökkentő mód de az úgy működött hogy meghívtad az oldalt, az Opera szerverein keresztül, majd a kért weblapot az Opera szerverszinten kigyomlálta, amennyire tudta reklámmentesítette, a képeket átalakította kisebb felbontásúra stb. és ezt a megnyirbált, kiherélt tartalmat küldte a mobilra. De ez csak mobilra volt elérhető és mióta 2017-ben az Operát átvették a kiskínaiak, megszűnt, már nem elérhető.
Csak valami ilyenbe kéne gondolkodni, én megmondom őszintén soha nem próbáltam ki életemben semmilyen minimalista böngészőt se minimál lebutított oprendszert. ezért több ötletem nincs a témában.

Hacsak nem, most lesz nemsokára eladó gombokért egy ezeréves amd-s mini pc-m, de már képes normálisan futtatni mindent, a böngészőket is, W10 is simán megy vagyis használható, bár mióta pár hete váltottam egy J4125-re, a világért se mennék vissza a régire, ég és föld. Pedig az az intel soc se egy erőmű.
Tégy egy tisztességes ajánlatot ;)

[ Szerkesztve ]

(#83219) Krystal_s válasza májkimiki (#83197) üzenetére


Krystal_s
addikt

Van egy netbook, amit régóta nem használtam. Azon kísérleteztem, hogy mit lehet belőle kihozni a Win 7-hez képest, ami alapból van rajt. Közben amúgy is szoktam Linux rendszereket próbálgatni, mert érdekel.
Annak a gépnek a paraméterei.
Mobilról most nem tudom bővebben.. A lényeg, hogy nem várok csodát.

[ Szerkesztve ]

(#83220) Krystal_s válasza tordaitibi (#83218) üzenetére


Krystal_s
addikt

Oké értem. Opera mini volt olyan, amit írsz. Az nagyon minimal volt. Még mobilon sem használtam.
Most nem az én fő gépemről van szò... 🙂

(#83221) csixy válasza Krystal_s (#83219) üzenetére


csixy
addikt

Ha van benne legalább 4 giga RAM , akkor menni kell azon mindennek. HDD helyett SSD legyen benne.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#83222) Krystal_s válasza csixy (#83217) üzenetére


Krystal_s
addikt

#83216 írásomban az x az sz akart lenni, *Linuxszal.

Porteust nem próbáltam, nem szimpatikus. Chrome OS-en (Flex) agyaltam még.

[ Szerkesztve ]

(#83223) májkimiki válasza Krystal_s (#83219) üzenetére


májkimiki
őstag

Hát igen az "Arrandale" proci és vele járó Intel GMA grafika meg a chipset, az mind jó 12 éves technika. Azóta rengeteget változott minden. Ahogy nézem ezek 2GB memóriával jöttek, érdemes legalább 4GB-ig kibővíteni. Max. 8GB-ot kezel a platform, de az már túl költséges lenne szerintem, megoldani 2 modulból.
A chipset-ről sem gondolom, hogy már SATA3 support-al bír. Így ha mégis kapna a noti egy SATA3-as olcsóbb SSD-t, az sem menne teljes sebességen. Bár érezhetően gyorsabb lenne, mint HDD-vel.

(#83224) Krystal_s válasza májkimiki (#83223) üzenetére


Krystal_s
addikt

3 GB van benne.
Chrome OS-et (Flex) nem ismered véletlenül?

(#83225) májkimiki válasza Krystal_s (#83224) üzenetére


májkimiki
őstag

Azt még nem próbáltam. A 3GB már annyira nem vészes. Én Haswell i5-el és 4GB memóriával SSD-n Elementary-zok. Nincs gond a böngészőkkel és a tartalommal sem. Nálad az Intel GMA lesz a szűk keresztmetszet. Azon szoftveresen nem sokat tudsz javítani, ha hardveres hiányosságai vannak. Az 2010-ben sem új technológia volt már, inkább kifelé vezették már.

(#83226) Krystal_s válasza májkimiki (#83225) üzenetére


Krystal_s
addikt

Köszönöm, akkor hagyom azt a gépet.

(#83227) májkimiki válasza Krystal_s (#83226) üzenetére


májkimiki
őstag

Nem nagyon érdemes rá költeni. Elketyeg így még valameddig. Vésztarcsinak megfelel.

(#83228) zoltanz válasza Krystal_s (#83219) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Elég a 3GB Ram csak tegyél mellé egy SSD-t swap-olni, és Chrome (Opera vagy Blink böngésző motorost) böngészővel, a Tűzróka elég sok memóriát használ és lassabban is nyeri vissza (ha bezársz egy lapot pl).

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#83229) Kacsasült


Kacsasült
junior tag

Hi, holnap lesz idom telepiteni uj rendszert. Eddig mint xfce-t gondoltam, de ugy latom mate vagy cinnamon lesz...ezek kozul melyik fut furgebben, ha van elegendo eroforras?

(#83230) májkimiki válasza Kacsasült (#83229) üzenetére


májkimiki
őstag

4GB memóriától mindegy melyiket választod.

(#83231) Kacsasült válasza májkimiki (#83230) üzenetére


Kacsasült
junior tag

8gb van, procit melyik tudja jobban kihasznalni?

(#83232) CPT.Pirk válasza Kacsasült (#83231) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Mindegyik. Ha a gépben lassú a háttértár (hdd), akkor viszont ne a Cinnamont válaszd, mert a másik kettő kisebb igényű.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#83233) Kacsasült


Kacsasült
junior tag

Samsung 850 evo, sztem jo lesz...proci a gyonge pont

(#83234) Vasti74 válasza Kacsasült (#83233) üzenetére


Vasti74
aktív tag

Milyen procid van?

(#83235) Kacsasült válasza Vasti74 (#83234) üzenetére


Kacsasült
junior tag

I3 4005u

(#83236) tordaitibi válasza Kacsasült (#83235) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Én egy sokkalta vackabb socon használok KDE-t és W10-et.
Teljességgel használható, simán élhető. Facebook nem 3 tized másodperc hanem 1 sec. Nabumm.
Szerintem mindegy mit raksz rá.

(#83237) Vasti74 válasza Kacsasült (#83235) üzenetére


Vasti74
aktív tag

Ez a proci, 8GB memória, mellé SSD? Az "mindenre" elég ;-) Legalábbis netezésre, videók nézésére, irodai melóra, egyszerűbb játékokra tökéletesen alkalmas a gép.
A lányimnak i5-5300U procis kis laptopjaik vannak, szintén 8GB memóriával és SATA-s SSD-vel, teljesen használható masinák... (Win10-el használják őket)

(#83238) lypen99 válasza Vasti74 (#83237) üzenetére


lypen99
aktív tag

i3 4010U, 8 GB DDR3L RAM, HDD és ha nem is fürge, de a 20.04-s Ubuntu megy rendesen.

(#83239) Vasti74 válasza lypen99 (#83238) üzenetére


Vasti74
aktív tag

A fürgeségének egy akármilyen SSD nagyon jót tenne! ;-)
Nem kell nagy dolgokra gondolni: nekem a saját laptopomban egy 120GB-os Intenso van, filléres cucc, és elfér rajta a Win10 és a Mint is (igaz, mindenem a NAS-on van) Sebességben ez is őrület és teljes extázis (vagy katarzis?! ;-) egy laptop vinyóhoz képest :-)
Nem is az átviteli sebesség a gond a vinyónál, hanem az elérési idő. És főleg a laptop vinyóknál minél több a párhuzamos feladat, úgy nő az elérési idő... Na ebben jobb a legvacakabb SSD is akár a létező legjobb vinyónál ;-)

[ Szerkesztve ]

(#83240) Kacsasült


Kacsasült
junior tag

Hi, épp telepitek, segitetek? Melyiket válasszam? [kép]

(#83241) Horvi válasza Kacsasült (#83240) üzenetére


Horvi
őstag

Ha sima mezei gép lesz akkor az első tökéletesen megfelel.

Hello darkness, my old friend...

(#83242) Kacsasült


Kacsasült
junior tag

Ki lehet kapcsolni a bejelentkezest? Ne kelljen jelszot irkalnom...

(#83243) májkimiki válasza Kacsasült (#83242) üzenetére


májkimiki
őstag

Telepítéskor kiválaszthatod.

(#83244) Kacsasült válasza májkimiki (#83243) üzenetére


Kacsasült
junior tag

Az mar eluszott... automatikus bejelentkezest pipaltam egyebkent

Qbittorrentben hogyan talalom meg a kulso hdd-t?

[ Szerkesztve ]

(#83245) sh4d0w válasza Kacsasült (#83242) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog

De nem ajánlott.

https://www.coreinfinity.tech

(#83246) Kacsasült válasza sh4d0w (#83245) üzenetére


Kacsasült
junior tag

Hogyan tudok tallozni kulso merevlemezen? Csak a belsot latom...

(#83247) májkimiki válasza Kacsasült (#83244) üzenetére


májkimiki
őstag

Az pedig pont az lenne. Ennek ellenére mégis kell jelszó a belépéshez?

(#83248) Kacsasült válasza májkimiki (#83247) üzenetére


Kacsasült
junior tag

Tulteszem magam rajta, altalanos hasznalatnal gondolom mar nem keri csak bejelentkezeskor

Hogayn tudom megnezni mennyi a szabad teruletem?

[ Szerkesztve ]

(#83249) májkimiki válasza Kacsasült (#83248) üzenetére


májkimiki
őstag

Titkosítást is választottál telepítéskor?

(#83250) Warton válasza Kacsasült (#83244) üzenetére


Warton
őstag

LinuxMinten
Rendszer-->Bejelentkezési ablak-->Felhasználók-->Kézi bejelentkezés engedélyezése kipipa.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.