Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#83151) Krystal_s válasza májkimiki (#83148) üzenetére


Krystal_s
addikt

Talán így látható a lényeg.

(#83152) Krystal_s válasza sh4d0w (#83149) üzenetére


Krystal_s
addikt

Én még egyik gépnél (többféle linuxnál) sem láttam, hogy megjelent volna a tty1 login akár egy pillanatra is a grafikus login előtt. :F De mások sem mondták, ezért kérdeztem rá.
Ránéztem több youtube videóra, de azoknál sem volt, csak akkor, ha nem tudott grafikus felületre váltani.
A notiban Intel integrált VGA van. Azt olvastam vga driver is okoz ilyet.
/home partíció nincs külön, mert nem csináltam. Azon a gépen nem kell.
Azért baj, ha nincs autologin, mert nem normális, ha azzal nem tud grafikus felületre váltani és nem az én gépem.

(#83153) csixy


csixy
addikt

Végre jól műküdik a systemback által mentett live rendszer a RAM-ba töltve. Csak egyedül a dedikált nvidia kártyáról nem hajlandó tudomást venni. A gparted képen látszik, hogy nincs felcsatolva jelenleg egy partíció sem. A pendréjvot is kihúztam.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#83154) tordaitibi válasza csixy (#83153) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Ugyeugye írtam pár hete hogy mennie kéne ennek a Systemback-kel.
Költői kérdés, ez így mire jó? Igaz nem mindennek kell értelmét keresni de ez egy teljesen statikus valami. Nem tud semmit elmenteni.
Vagyis ideális anonim felhasználásra, full nyom nélküli működés. Viszont ere jó egy live rendszer is. Bár azt meg nehéz vagy nemleges szoftverezni.

(#83155) sh4d0w válasza Krystal_s (#83152) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Néha én is látom a console logint felvillanni, pedig nekem aztán van alatta vas - kár ezen parázni.

Ha desktop rendszert raktál fel, akkor van /home, legfeljebb nem szeparáltan, hanem a / részeként.

Az autologint állítsd be nyugodtan, csak figyelmeztetést kaptál, hogy az nem működik, ha titkosított a user home - ha nem csináltál ilyet, nem lehet baj vele.

Egyébként autologin nagyon ellenjavallt mindenféle rendszeren, ahol valós felhasználók vannak, nagyon rossz praktika

[ Szerkesztve ]

https://www.coreinfinity.tech

(#83156) Sokimm válasza májkimiki (#82561) üzenetére


Sokimm
senior tag

Szia!
Az offline telepítő debian-os linked nagyon jó volt, ezért kérdezném, hogy ubuntus verziót tudsz-e ajánlani? (offline telepítőhöz)
(nvidia kérdésem butaság volt, mivel a gyártó oldalán van ubuntu-s megnevezés, jó lesz azzal :)) )

Sajnos a DEBIAN nagyon sok sebből vérzik nálam, ezért kellene alternatíva.
-törölt file-okat nem töröl valóban a tárhelyről, win alól a diskcleanup-al sikerült csak 100GB-ot felszabadítani a vinyóról.
-a filekezelője nem frissíti magát, van amikor valid adatokat lát az ember, van amikor restartolni kell...
-eddig 3 program telepítőt akartam elindítani, dedikáltan debian alá szánt deb "kiterjesztéssel" a gyártó oldaláról, mindegyik valahogy "nem működik". Az egyik villan, majd nem fut, a másik el se indul, aztán ha a szoftvercenterből találok valamit is (alternatívát), nem indul el a telepített cucc. :))
Ez most 64 bites DEBIAN 64 bites rendszeren, a szoftvercenteres programok 80% működik.
Extra: néha a widget a tálcán (netsebesség) nem mutatja a valódi speed-et, néha a böngészője úgy belassul, újra kell indítani... (utána azonnal hasít)

[ Szerkesztve ]

(#83157) sh4d0w válasza Sokimm (#83156) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Attól, hogy nem tudod használni, még nem a Debian a hibás, hanem a felhasználó.

- desktop rendszer a GUI-ról a szemetesbe küldi az adatokat, ha nem nyomod a Shiftet törléskor
- nyomsz egy refresht és máris újraolvasta az aktuális könyvtár bejegyzéseit
- egyrészt először mindig a tárolókban kell programokat keresni, nem website-okon, másrészt ha az adott deb-et parancssorból telepíted, akkor látod, mi a nyűgje

"...win alól a diskcleanup-al sikerült csak 100GB-ot felszabadítani a vinyóról..."

Ezt nem is értem, a Windows nem ismeri a Linuxos filesystemeket, tehát nem Debian alól szabadítottál fel 100G-t, hanem Windows alól - hacsak nem valami nagyon furmányosan elb.aszott módon sikerült telepíteni a Debiant, amely esetben 1000% user error van.

[ Szerkesztve ]

https://www.coreinfinity.tech

(#83158) Vasti74 válasza Krystal_s (#83147) üzenetére


Vasti74
aktív tag

Teljesen normális, hogy látod a karakteres terminált, aztán indul a grafikus felület: a linux ilyen, mint ahogy régen a DOS+Windows is olyan volt, hogy először elindult a DOS, aztán onnan indult (automatikusan, vagy win + ENTER) a grafikus felület, a Windows ;-)

Annak, hogy néha látod, néha meg nem, az oka valószínűleg egyrészt a grafikus hardver, annak a drivere, stb., hogy mennyi idő alatt inicializálódik, indul el, másrészt meg, hogy az adott disztribúció hogyan indul: van, amelyik mindent eléd rak, mint régen, és van, amelyik mindent elrejt, csak egy logo van a grafikus felületig, mint a Windows-nál, és van, amelyik ennek az ilyen-olyan kombinációja. Szóval hardver és disztribúció függő is a dolog, hogy mit látsz, és mennyi ideig ;-)

(#83159) csixy válasza tordaitibi (#83154) üzenetére


csixy
addikt

Ugye! Van RAM bőven ebben a használt üzleti roncsban. A RAMba dugni a rendszert elég soká tart, de ha nincs felcsatolva semmi, akkor nem darálja közben magát az SSD, hogy egyformára kopjon. Cserébe villámgyors működés, élményszerű használat. Ha belopakodik egy nemkívánatos kód, az kikapcsolás után annihilálódik. Ha mégis menteni szeretnék valamit, akkor bedugok egy pendrájvot, vagy felcsatolok egy adatpartíciót és saját tulajdonba veszem. Amikor avultassá válik a telepített rendszeremről készített live eszközön lévő rendszer, akkor frissítem a fizikai rendszert és csinálok róla egy újabb , frissebb live mentést.
Már most ez majdnem tökély,csak a telepített dedekált működő élő nvidia kártyámat nem hajlandó bele menteni a live isómba. A fene egye meg. Mi lehet erre a megfoldás ?????

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#83160) májkimiki válasza Sokimm (#83156) üzenetére


májkimiki
őstag

Az ajánlás anno a non-free változatokra volt kihegyezve. Ami annyit könnyít a telepítéskor, hogy az ISO már tartalmazza azokat a drivereket, firmware-ket. Amelyet a default free változatok, nem. Annyiból off-line telepítők, hogy mindegyik teljes értékű live rendszer az adott GUI-val. Ha nincs netkapcsolatod telepítéskor, akkor is megkapod az adott rendszert. Mert nem kell hozzá letölteni semmit.
Ubuntunál ilyen nincs, mert alapból tartalmaz mindent, ami Debian-nál non-free. Egyedül a 3rd party cuccok vannak opcióhoz rendelve, amit a telepítés elején érdemes kiválasztani. Ugyan itt, ha azt választod, hogy telepítés közben ne töltse le a frissítéseket. Akkor off-line telepítést csinálsz. Még ha a netet el is veszed tőle, a 3rd party cuccok az ISO része.
Ubuntu-3rd party cuccok nem teljesen ugyan az, mint Debian free vagy non-free.
Melyik az a 3 progi, amivel gondod volt?

(#83161) májkimiki válasza Krystal_s (#83151) üzenetére


májkimiki
őstag

SSD-n vagy HDD-n van a rendszered?

(#83162) Sokimm válasza sh4d0w (#83157) üzenetére


Sokimm
senior tag

Biztos van nagy mértékű user error is a sztoriba, de azért 2022 ben a delete gomb megnyomásakor ne kelljen már utólag console-ból törölgetni a szemetet.
Exfat kiterjesztést használok, hogy minden (win és linux) lássa a file-okat, win10 alól tudott felszabadítani, linux alól volt 2 rejtett mappa (de hiába töröltem, az állomány nem szabadult fel)

nem akarok refresh gombokat nyomkodni 2022-ben. :B

és nem akarok parancssorból telepíteni 2022-ben. :R
Ha gui-ból nem képes egy hibaüzenetet popup-olni, vagy akárhogy jelezni a felhasználónak mi folyik a háttérben, akkor...

Májkimiki köszi a válaszod, a programok nevét már nem tudom pontosan, így zagyvaságokat nem írnék le. :R


(#83163) májkimiki válasza Sokimm (#83162) üzenetére


májkimiki
őstag

Jó néhány grafikus fájlkezelő beállításaiban benne van a lehetőség, hogy aktiváld a (direkt)Törlés opciót is. Az tény, hogy mindegyik default a kukába helyezi a dolgokat.

(#83164) fatpingvin válasza májkimiki (#83163) üzenetére


fatpingvin
őstag

a kukát meg üríteni kell, nabumm. ha nincsen trashcan akkor meg az a baj, a rm kapcsán jellemzően ez a nyekergés tárgya a windowsról szökött póverjúzerek részéről

kicsit az az érzésem az ilyen problémák kapcsán mintha az alany megtanult volna vezetni automata váltós dízelen, és most hogy kéziváltós benzinest akar használni problémázik azon hogy miért kell neki a kézi váltót használnia, nem lehet-e megcsinálni hogy úgy menjen mint az automata, illetve nem tud mit kezdeni a helyzettel hogy a benzinkúton a dízeles töltőfej nem megy bele az üzemanyagtöltő nyílásba. valahogy gépjárművek esetén ez valahogy mégsem olyan gyakori jelenség, pedig az általam hozott két példa között lényegesen kisebb a különbség mint egy windows és egy UNIX jellegű rendszer között.

[ Szerkesztve ]

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#83165) tordaitibi válasza Sokimm (#83162) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Winen de szerintem minden rendszeren, kivéve Android az alapbeállítás hogy nem töröl hanem a kukába áthelyez.
Ha valóban azonnali törlés kell az mindenhol shift+delete. De akkor azt nem hozod vissza a kukából, lomtárból.

Akkor van szívás ha 50-100 gigát nem shift+del hanem a mezei törléssel próbálod egy másodmeghajtóról.
Mer akkor először áthelyezi a C vagy a /home kukába így egy ekkora törlés egy egész estés számítástechnikai időtöltés is lehet pláne 5400-as green szériás kávédaráló hdd-kkel.

[ Szerkesztve ]

(#83166) fatpingvin válasza tordaitibi (#83165) üzenetére


fatpingvin
őstag

amit egyszer töröltél miért akarnád visszahozni? nem azért törlöd mert már nincs rá szükséged és kell a helye a lemezen?

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#83167) Sokimm válasza fatpingvin (#83164) üzenetére


Sokimm
senior tag

Azért a lomtárba helyezés, és a normális törlés között van nagy különbség, mert míg itt a lomtár üresnek mutatkozott, a filekezelő nem frissült, majd újraindítás után "nem látszódott" a file, de technikailag foglalta a helyet, nem érzem nyekergésnek.
Jah és afelett, hogy elsiklunk a sorom felett, hogy frissíteni kell egy file kezelőt, mert nem képes magától frissülni, megint csak a nyekergésem a lényeg...

Extra: Attól függően milyen program milyen beállítással dolgozik, ott is más a törlés parancs (billentyűzet kombináció), és az egyikben shift del a másikban ctr del kell, és a file kezelő csak látszólag dobja ki, ne legyek már én a hibás kérlek. Tudjátok mennyire nem szeretem a win-t, de ott azért nem volt ilyen lefoglalt több száz (100+) giga láthatatlanul.

[ Szerkesztve ]

(#83168) tordaitibi válasza fatpingvin (#83166) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

De igen de én már nyúltam mellé véletlenül 1 sorral a fájlkezelőbe és nem győztem recovery programokkal visszakeresgélni meg visszaállítani.
Én 22 éve kukázok, kb. havonta belemászok a kukába mint kisnyugdíjas hóvégén és mivel ha pár hétig nem hiányzott semmi, akkor már nem is fog, ürítem a kukát.

Vagy ha eszembe jut, Winen a saját Leemezkarbantartó, kukástul mindenestül több 10 gigákat szabadít fel, és Linuxon kedvencem a Stacer
(fúúúj le vele, undorító, no CLI, vesszen tordaitibi, akasztás azonnal....úúúúú ajjaj....)
Szintén 10Gb nagyságrendben takarít nálam. Évek óta használom.

[ Szerkesztve ]

(#83169) fatpingvin válasza tordaitibi (#83168) üzenetére


fatpingvin
őstag

neem erre való a biztonsági mentés egész véletlenül?

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#83170) tordaitibi válasza fatpingvin (#83169) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Dehogynem csak nekem az szintén havi mint a lányoknál.
Valamint az igazán lényeges az nálam felhőkba van deviszont.
Nálam a Timeshift napi növekményes mentést készít az egész / alól.
Deviszont..... nekem minden os minden szoftvere a másodvinyómra menteget, egy download mappába.
Deviszont2, minden alkalmazásom arra az ssd-re dolgozik ergo ha most neked adom a rendszer ssd-met amin az Ubi, a Manjaro, a W10 meg a W11 van és te apró darabokra töröd akkor is megmarad az összes adatom. Meg az OS-ek is mert azok mentései az 1 terás másod ssd-n csücsülnek amiről növekményes mentést csinálok egy külső 1 terásr általában havonta.
Így ez hülyegyerek és tordaitibi biztos.
Deviszont3, ezt a politikát kb. 3 éve alkalmazom és az a véletlen törlés ez előtt volt.
Deviszont4, miért fáj bárkinek ha én használok egy minden os-be beépített funkciót amit Lomtárnak, Kukának hívnak?

(#83171) fatpingvin válasza tordaitibi (#83170) üzenetére


fatpingvin
őstag

nekem abszolút nem fáj, te rendszered, felőlem ramdiskre is menthetsz :D

arra világítottam csak rá hogy nem feltétlenül best practice

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#83172) sh4d0w válasza Sokimm (#83162) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Nem konzolból kell, asztalon ott a kuka, kiüríted - pont mint Windows alatt.

"...Ha gui-ból nem képes egy hibaüzenetet popup-olni, vagy akárhogy jelezni a felhasználónak mi folyik a háttérben, akkor..."

Mit akkor? Visszamész Windows-ra? Jujjujj...
Még egyébként a GUI pont azért lett kitalálva, hogy elrejtse a felhasználó elől a háttérfolyamatokat, mert nem érdekli, nem ismeri, nem is akarja tudni. Van eszköz arra, hogy megtudd a részleteket, ha neked nem tetszik, nem a Linux hibája, hanem a tied. Kaptál megoldási javaslatokat, ha neked nem tetszenek, egyéni szocproblem.

https://www.coreinfinity.tech

(#83173) tvamos


tvamos
nagyúr

Sziasztok!

Bocs, ha off a kerdesem, azert remelem segitetek megtelelni a megfelelo topicot, vagy a megoldast.

Az a gondom, hogy file-okban kene szoveget keresnem. (Mondjuk legyen 2 millio file.) Most megprobaltam grep-pel, es olyba tunik, hogy mukodik is, de nem vegzett 2-3 ora alatt, es ekeg idegesito, hogy nem latok semmit a kepernyon.... meg amugy is, ez olyan regimodi. Szoval keresnek valami megoldast, ami jol mukodik, es GUI-s, ha lehetseges. Vagy legalabb jelzi, hogy hol jar, mennyi van hatra, ilyesmi. (Amit lehetoleg nem en irok meg mondjuk bash-ben, vagy pythonban.)

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#83174) fatpingvin válasza tvamos (#83173) üzenetére


fatpingvin
őstag

a grepnél jobb megoldásod nem lesz, ezt most így előre borítékolom neked. régimódinak nem mondanám, a fileutilst (aminek része a grep is) a mai napig fejlesztik, egy jól bevált koncepció modern megvalósítása.

egyébként csak mondom ha még a grepnek is 2-3 óra, akkor bármelyik grafikus megoldás csak még lassabb lesz. nem véletlenül használunk perencssoros eszközöket, ugyanis jellemzően gyorsabbak mint bármelyik grafikus megoldás.

leírhatnád egyébként a konkrét kérdést is: van 2M fájlod egy könyvtárban, mindegyik fájlban valami konkrét stringet keresel, mire vagy kíváncsi? hogy melyik fájlokban van jelen? vagy magukra a sorokra? különben is mekkorák a fájlok?

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#83175) sh4d0w válasza tvamos (#83173) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Bezúdítod a file-ok tartalmát egy adatbázisba, aztán kereshetsz SQL-lel, ha a grep nem jó. Esetleg fellőhetsz egy ELK stacket, de ott minden külön adatformátumhoz külön import szabályokat kell megadnod.

https://www.coreinfinity.tech

(#83176) fatpingvin válasza sh4d0w (#83175) üzenetére


fatpingvin
őstag

...ha gyorsabban akarod megoldani. ha egyszerűbben akkor meg grep-et párhuzamosíthatod bash ciklusokkal.

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#83177) sh4d0w válasza fatpingvin (#83176) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Nekem ne mondd, én nem használnék mást.

https://www.coreinfinity.tech

(#83178) Ueda válasza tvamos (#83173) üzenetére


Ueda
senior tag

? https://github.com/junegunn/fzf
vagy google : linux grep alternatives

OS : EndeavourOS KDE . . . . . . Parancs menü : https://pastebin.com/u/txt444

(#83179) fatpingvin válasza Ueda (#83178) üzenetére


fatpingvin
őstag

ez jó, ezt elteszem, köszi :D

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#83180) Vasti74 válasza tvamos (#83173) üzenetére


Vasti74
aktív tag

mc ;-)
Én azzal keresgetek (Parancs, Fájl keresése) fájlokban, ha nagy ritkán kell.
Látod, hogy dolgozik ;-) , hogy miket talált, a fájlokat, amiket talált, egy "ablakba" küldheted, átmásolhatod valahová, stb., elég egyszerűen.

(#83181) fatpingvin válasza Vasti74 (#83180) üzenetére


fatpingvin
őstag

és tényleg, el is felejtettem pedig napi szinten használom a MidnightCommandert :D tessék, GUI-s megoldás (jó, TUI de lényegében ugyanaz)

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#83182) Ueda válasza fatpingvin (#83179) üzenetére


Ueda
senior tag

Itt szépen össze van foglalva a visual/interactive filter kategória : https://lobste.rs/s/squpog/interactive_filter_new_standard_tool .

[ Szerkesztve ]

OS : EndeavourOS KDE . . . . . . Parancs menü : https://pastebin.com/u/txt444

(#83183) fatpingvin válasza Ueda (#83182) üzenetére


fatpingvin
őstag

köszi a gyűjtést, a fzy-t fel is dobtam. elég barátinak tűnik a pipeline integrációra :D

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#83184) tvamos válasza Vasti74 (#83180) üzenetére


tvamos
nagyúr

Olyan ez mint a total commander? Mert annak file kimenete nincsen.

(#83174) fatpingvin
2 ora alatt kb 10% ment le. (800GB, majd' 2 millio file.)

(#83175) sh4d0w
Ezt sajnos nem nagyon ertem, szoval nem fog menni...
Pedig ez ugy hangzik, mintha olyat is tunek igy csinalni, hogy ujrainditom a gepet, es ott folytatja, ahol abbahagytam.

(#83176) fatpingvin
"grep-et párhuzamosíthatod bash ciklusokkal."
Ezt most nem ertem. Marmint mi az, hogy párhuzamosit? (Azt ertem, hogy villamossagtanban mit jelent...)

(#83178) Ueda
Huhh... Ezt igy nem nagyon ertem, hogy mit, hogy...

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#83185) Ueda válasza tvamos (#83184) üzenetére


Ueda
senior tag

2 ora alatt kb 10% ment le. (800GB, majd' 2 millio file.)

Tippre azt mondanám ez egy HDD, 2 TB átmásolása kb. fél napig tart (saját tapasztalatból). És ha jól értem lényegében az elejétől a végéig el kell olvasni (a HDD-t) valami után keresve. Csak arra gondoltam, hogy ha gyorsabbat akarunk, akkor gyorsabb adattároló kell, vagy marad a HDD lassúsága.

OS : EndeavourOS KDE . . . . . . Parancs menü : https://pastebin.com/u/txt444

(#83186) tvamos válasza Ueda (#83185) üzenetére


tvamos
nagyúr

Nem az a legnagyobb bajom, hogy lassu, hanem az, hogy nem tudom, hol tart. Oke, hogy varok, es majd kesz lesz valamikor... szoval ez sem vegtelen tragedia.

A kevesbe nagy bajom, hogy nincs GUI. Azert az jo lenne. Tudom en, hogy a frankok parancssorbol... de en nem vagyok franko, csak egy 2 bites felhasznalo.

Az ennel is kevesbe problem meg az, hogy ha megallitom, (ujrainditom a gepet, vagy barmi miatt leall, ) nem lehet folytatni, hanem ujra kell kezdeni.

Tippre azt mondanám ez egy HDD
Igen, ez egy 8TB-os HDD. Nincs ekkora helyem SSD-n sajnos.

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#83187) tvamos válasza sh4d0w (#83175) üzenetére


tvamos
nagyúr

SQL: ezt úgy kell elképzelni, mint régen a dBase?

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#83188) Ueda válasza tvamos (#83186) üzenetére


Ueda
senior tag

Ezt találtam :
https://www.lesbonscomptes.com/recoll/

OS : EndeavourOS KDE . . . . . . Parancs menü : https://pastebin.com/u/txt444

(#83189) sh4d0w válasza tvamos (#83187) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Csak fejlettebb kissé...

https://www.coreinfinity.tech

(#83190) Krystal_s válasza sh4d0w (#83155) üzenetére


Krystal_s
addikt

és Vasti74:
Így már értem és köszönöm.

májkimiki: HDD. Az egy régi, lassú netbook. Azért is raktam rá Linuxot (Zorin, Mint), de nem lett gyorsabb, mint Win7-tel.

(#83191) CPT.Pirk válasza Krystal_s (#83190) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Nem követtem az egész témát, de ha gyenge a gép, lassú HDD-vel van "megáldva", akkor ne az alap Mint-et tedd rá, az nem arra való.

Mint-nek az XFCE verziója pl. jobb választás lenne ilyen gépre, ha nem lehet a gépet feldobni pl. akár csak egy kínai olcsó ssd-vel. Sőt, van egy rakás, jelentősen kisebb igényű disztró is, pl. a Puppy variánsok.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#83192) moongoose


moongoose
őstag
LOGOUT blog

Újra kellett telepítenem a linux rendszert.
Most egy Mint 20.2 Uma Mate-t raktam fel rendszernek.
Újra elő jött a problémám a pulseeffects-el.
Flatpakból telepítettem, és az automatikus indítást igyekszem kivitelezni.
Azonban bármelyik lehetőséget választom az alábbiak közül, mindig elindul a grafikus felület is ablakban.
Az infókat innen vettem. [link]
Exec=pulseeffects --gapplication-service
vagy
Exec=com.github.wwmm.pulseeffects --gapplication-service
vagy
rákattintok az alkalmazásoknál a pulseffects ikonra jobb egérgombbal és kipipálom a
futtatás bejelentkezéskor lehetőséget.
Milyen beállítást kell eszközölnöm, hogy a progi a háttérben fusson, de ablak nélkül.
Xfce volt előtte, ott valahogy megoldottam, csak nem emlékszem hogyan.

Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának. "Chasing Spiders and overheat"

(#83193) májkimiki válasza Krystal_s (#83190) üzenetére


májkimiki
őstag

Sejtettem, két okból is. Egyik a .svg fejlécében a "Satellite" felirat. Másik, hogy nálam a systemd a kernel után 2s belül indul (SSD, ElementaryOS). Nálad meg 12s környékén.
Ez sokkal jobb nem lesz, a HDD műveleti sebességén nem igazán tudsz változtatni. Karcsúbb rendszerek, kevesebb olvasási művelettel picit gyorsabbnak tűnhetnek. Pláne, ha használsz másik gépet is, amiben meg SSD van. A kettő különbségét mindig érzékelni fogod.
Ha más "probléma" nincs a konfiggal, nem érdemes szerintem túl sokat kísérletezni. Ez van, ez ilyen.

(#83194) Krystal_s válasza CPT.Pirk (#83191) üzenetére


Krystal_s
addikt

és májkimiki:

Tudom vannak lassú gépekre ajánlottabb disztribúciók, de olyan esetben melyiket érdemes telepíteni, amikor egy gépet csak netezésre használnak? Amikor maga a rendszer nem tűnik lassúnak, hanem a böngészés főleg médiás tartalmakkal (Youtube, Facebook...). Van, olyan amin a böngésző jobban optimalizálva van és kevesebb erőforrást igényel? pl mint mobilon.

(#83195) csixy válasza Krystal_s (#83194) üzenetére


csixy
addikt

Ha van legalább 8 giga RAM-od, akkor egy ilyesmit meg lehet próbálni.
Feltelepítesz mindent és systembackkal mentesz egy live pendrájvot és bootoláskor nyomsz egy tab-ot és a sor végére ütsz egy szóközt és beírod hogy toram és enter. Debian és gyermekeivel meg lehet csinálni. Nekem két hét kínlódás után végre sikerült. :) :D :DD :C Köszönöm growlernek és mindenkinek, aki segített !!! :R

[ Szerkesztve ]

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#83196) csixy


csixy
addikt

8k-val elboldogul szépen, csak akkor az nvidia mellett csúcsra jár benne a négy mag 8 csöve is.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#83197) májkimiki válasza Krystal_s (#83194) üzenetére


májkimiki
őstag

Netezős, tartalom fogyasztós régi-régebbi gépeknél a memória mennyiség a lényeges keresztmetszet. Meg a grafikus vezérlő képességei és a megfelelő kernel, driver támogatás. Ebből a szempontból van jelentősége a rendszer erőforrás igényeinek. Minél kevesebb kell a rendszernek, annál több marad a böngészőnek. Ilyen esetben az 500MB alatt "fogyasztó" rendszereket érdemes nézni.
Xfce, LXQT, LXDE, MATE, körül kell nézegetni. Azt mondják a Plasma5 (KDE) memória fogyasztását is elég jól lefaragták. Mindezek attól is függenek, hogy melyik disztró van alápakolva, mert itt is lehetnek elég nagy különbséget. Meg ha szeretsz molyolni, konfigolni. Elnézhetsz a WM-ek irányába is, ott rengeteget lehet faragni. Le lehet menni 100-200MB memória fogyasztásig is.
Ha így akarod kiválasztani a disztrót, akkor tényleg próbálgatni kell.
Mennyi RAM-od és milyen procid van, meg milyen grafikus vezérlőd?

(#83198) tordaitibi válasza Krystal_s (#83194) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Te is értsd már meg amit itt és más fórumokon is 5000x leírtak.
Nem az os-sel lesz a gond, egymagoson is feláll, 2g rammal is, még a W10 is. Ha kivárod türelmesen.
És nagyszerűen használható is pl. txt fájlok olvasgatására, kisebb jpg képek nézegetésére.
És itt jön be amit hozzád hasonlóan mindenki félreért, jön a
"Szar, öreg, lassú gép de CSAK netezésre használnám."
Az utóbbi 4-5 évben a neten szörfözés feljött a játékok, a videorenderelés után a dobogó 3. fokára.
Mert minden weboldal tele van animációval ami ramigényes.
Mert egy Youtube H-265 kódolásba egy 10 éves proci akkor is beleszakad ha 4 magos és megtámogatod egy jobb videokártyával mert nincs benne az általa ismert hardveres utasításkészletbe a HEVC, de még a H264 se, ezért kénytelen izomból kikódolni. Abba meg beleszakad.

Nem fog rajta semmilyen videoportál vagy csilivili weboldal normáliisan. gyorsan megjelenni, akkor sem ha megtámogatod 32GB rammal meg ssd-vel.
Ha meg minimalista böngészőt választasz, állítólag létezik terminálos böngésző is, annak mi az értelme...? Híreket olvasgatni textbe?
Vagy 360x480-ba videózgatni Mozillával mert abban még van lehetőség hogy h265-be kényszerítse pl. a Yutubot.

[ Szerkesztve ]

(#83199) CPT.Pirk válasza Krystal_s (#83194) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

"csak netezésre kell" Ez már nagyon mást jelent mint akkor, amikor azt a régi gépet megépítették.

Ugye, youtube videókhoz kellene a hardveres támogatás, hogy ne a gyenge proci dolgozzon... Ha jobb képességű hardver nincs, akkor h264 kódolás használatára kényszerítve a youtube-ot, de ehhez is kell olyan vga, ami legalább azt tudja hardverből dekódolni.

A facebook meg egyszerűen egy olyan pontja az internetnek, amit nem lehet normálisan használni régi gépen. Ráadásul folyamatosan vannak gondjai a tartalmak betöltésével (ez Linuxtól független, a Windowsos haveri körömben is ugyanezeket tapasztalják), egyszerűen egy tákolmány az egész.

Akinek ez a gép megy, inkább fogjon egy normális tabletet, jobban fog járni vele.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#83200) sh4d0w válasza CPT.Pirk (#83199) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog (1)

A Facebookot modern gépen sem lehet normálisan használni, annyira tele van scriptelve.

https://www.coreinfinity.tech

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.