Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- A fénynél gyorsabban
- Építkezünk 6. rész (2024)
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
-
LOGOUT.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fenyő
őstag
válasz inf3rno #39600 üzenetére
Intel karik tökéletesen tearingmentesíthetők, ahogy az Ati/Amd-ék is (zárt NV-vel lehetnek csak gondok igazából, de ott is vannak azért lehetőségek a megoldására), az alábbi módszerrel; egy 20-intel.conf nevű beállítófájlt érdemes létrehozni az /etc/X11/xorg.conf.d könyvtárban (ez utóbbi könyvtárat is létre kell hozni Mint esetében) amibe az alábbi sorokat másoljuk be;
Section "Device"
Identifier "Intel Graphics"
Driver "intel"
Option "TearFree" "true"
EndSectionXfce esetében még a Synchronize drawing to the vertical blank opciót is érdemes bekapcsolni.
[ Szerkesztve ]
Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Több KDE-s disztró is járt már a ThinkPadjeimen amikben integrált Intel grafikus lassító van, de egyikkel sem volt tearing gond soha.
Az asztaliban AMD karikkal volt, de már része a Catalystnak a "tear free desktop" opció ez ellen. A nyílt drivert korábban nem használtam, de azzal sincs ilyen gond, sőt az még jobban is teljesít 2D-ben mint a catalyst...Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
inf3rno
nagyúr
válasz CPT.Pirk #39602 üzenetére
Néhány minta alapján nem lehet konklúziót levonni. Én sem mondom, hogy minden nvidia kari tearing-el. Ami biztos, hogy az enyém alap beállításokkal igen. Majd dolgozom rajta Fenyő instrukciói alapján, hátha meg tudjuk oldani. Gondolom emellé azért akad egy jópár nvidia kari, amivel minden rendben van.
Buliban hasznos! =]
-
Anakin007
aktív tag
Sikerült, írtó egyszerű amúgy, tipikus kezdő-hibát követtem el: előbb kérdeztem...
Szóval: live dvd-ről indít, kde-config-grub2 telepít és azon az "Advanced" fülön van egy gomb alul-középen, egyedül, magányosan egy restore/reinstall gomb. Nah azt kell megnyomni és utána kiválasztani, melyik partícióra szeretném. Pár másodperc hdd-vakarás és jelenti, kész. Restart és tényleg kész
Gondoltam, megosztom az utókornak v. maganak, ha pár év múlva megint belefutnékHa Isten létezne, hinnék benne.
-
Fenyő
őstag
válasz inf3rno #39603 üzenetére
Én jópár karin (865G, 945G, G31, Q33, G41 és mindenféle prociba integrált Sandy, Ivy, Haswell meg kit tudja még milyen alapút) és kurrens disztrón kipróbáltam (mondjuk főleg xfce alatt) és minden esetben működött a fenti módszer, ahogy az Ati karik is 8500-as Radírtól minden esetben tearing mentesíthetők kurrens disztrók esetében, kihívást inkább az NV karik jelentik, mert nem igazán konzekvens, karitól és/vagy disztrótól és annak verziójától függően mikor milyen megoldás fog működni.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz CPT.Pirk #39607 üzenetére
Ezek szerint én vagyok az egyetlen, aki az idők kezdete óta Nvidiat használ és sosem volt vele problémája...
Kivéve Gnome3-om, de ez a kompozitorának ismert hibája, 3.18-ban már javítva lesz (nem kapkodták el, több mint 1 éve ismert probléma, és valójában az Nvidiások küldtek hozzá patch-et). -
lev258
veterán
Azért is írtam, hogy normál használat. Nálam is állítólag jelentkezik, de a mai napig nem tudom, mi az a tearing, nem tűnik fel nekem.
Kollégának megoldottam a múltkor, de biztos vagyok benne, én magamtól sosem vettem volna észre.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
inf3rno
nagyúr
válasz growler #39613 üzenetére
Szvsz az inkább alacsony FPS, gyenge a videokártyád a folyamatosabb animációhoz, vagy minden maxra van állítva a grafikán. A tearing miatt csak szétcsúszik a képernyő két fele, és eltérő tartalom lesz rajtuk. Pl ha egy FPS játékban gyorsan forogsz, akkor nagyon extrém esetben a képernyő alján még azt a képet mutatja, ami a 180°-os fordulat miatt már mögötted van, míg a tetején már az új kép van. Köztük meg egy vonal... Hátul is van szemed.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Fenyő
őstag
válasz inf3rno #39612 üzenetére
FF scroll nálam az ablakkezelés tárgykörébe tartozik, tehát ha teaingel ott simán észrevehető ofkorsz.
growler: Intel tearingmentesítésere itt a megoldás.
[ Szerkesztve ]
-
-
Fenyő
őstag
Nálam még nem volt gond vele (olyan 60-70 gépen), igaz régebbi karikon használtam főképpen, a legújabb vmi Ivy i3-as volt ha jól rémlik, alapesetben, meg SNA az alapértelmezett gyorsítási mód Intel karikon (a fetni tearfree opció ezzel működik ofkorsz), ezt azért nem írtam külön, hacsak nem vmi régi disztrót használsz ahol még UXA van (esetleg nagyon új disztókon újabb karikon lehet már Glamorral is találkozni), akkor jön majd el a szép új tearingmentes világ ha Glamor gyorsírás lesz az alapértelmezett DRI3-al és Waylanddal, akkorra el lehet majd felejteni ezeket a xorg.conf szerkesztéseket.
Ill. akad még egy furcsa bug, ha több felhasználó is van rendszeren és az automatikus bejelentkezés is be van kapcsolva addig mit sem érnek a fenti beállítások, ami rendesen be nem jelentkezel.[ Szerkesztve ]
-
Lathronos
őstag
Syl elementaryOS 0.3 Freya-t használ(ami a legtöbb ubuntus szerint egy hatalmas bugtenyészet). Én csak a TVTime használata során tapasztaltam hibát, ezt leszámítva minden működik ahogy kell. Némafilm volt minden csatornán akármit csináltam. De ha jól emlékszem ezt már említettem.
[ Szerkesztve ]
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
+Lathronos
Régebben egy szűk esztendőig használtam a Lunát, hiba, probléma és akadás nélkül. És érdekes, azon nem volt semmi tearing.
Ez a Freya valóban nem annyira jó. Persze az alap ubuntutól még így is százszor jobb
Anno pár hónapig Manjaro xfce-t is használtam, az is nagyon jó és stabil volt, de ott a tearing egyszerűen elviselhetetlen volt.
Gondolkodom egy kubuntu próbán, egyelőre más ötletem nincs.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Fenyő
őstag
Xfce alap esetben valóban tearinges, de a Synchronize drawing to the vertical blank opció bekapcsolásával és fentebbi 20-intel.conf létrehozásával tökéletesen tearingmentes és stabil is, akár Manjaróval, de Arch vonalon Antergost jobbnak tartom (minimal install Xfce-vel pl), vagy ha nagyon kulcsra kész kell akkor ott a Mint 17.2 Xfce vagy a Korora 22 Xfce, igazából Debian Xfce-n kívül bármilyen kurrens Xfce-s disztrót választhatsz.
[ Szerkesztve ]
-
válasz Lathronos #39621 üzenetére
Ubuntu 12.04 és Elementary Luna (egy-egy év) között "felpróbáltam" néhány disztribúciót: debian, lubuntu, yubuntu, kubuntu, chakra, manjaro. Igaz az utolsón kívül mind csak kb fél napig húzta
(#39623) Fenyő
Fedorát fogom mindjárt megnézni VirtualBox-ban.
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
DittyCat
tag
Sziasztok!
A múltkori problémám még mindig nem oldódott meg (DVD lemez lejátszása). Azért nem ültem tétlenül.
- A DVD eredeti, kétrétegű, másolásvédett. Egy másik, hasonló tulajdonságokkal rendelkező DVD-t lejátszik a gépem.
- Megpucoltam a fejet alkohollal.
- Az a DVD, amelyik nem működik (VLC-vel, SMPlayerrel és Totemmel sem), a munkahelyi gépemen, amin Win7 van, VLC-vel gond nélkül megy.Nos, gondolkodtam, mi az a különbség, ami a le nem játszott DVD-ket jellemzi. Arra jutottam, hogy a lemez elején megjelenő menüt nem tudja kezelni a rendszer (nyelv- és jelenetválasztó). Ez több lemez kipróbálása után be is igazolódott. Amelyik menü nélkül indul, az megy, amelyiknek az elején menü lenne, az ott megakad és nincs tovább. Egyelőre itt tartok (Linux MInt 17.2).
Másik gondom, hogy Java 6 (vagy több) kellene nekem egy bizonyos programhoz, de nem sikerül ez sem. Letöltöttem a csomagot, de nincs olyan file rajta, ami alapján elindulna a telepítés (gondolok itt a .exe file-ra és a jól ismert next-next-finish féle windowsos telepítési emlékeimre, ahhoz hasonló módon ez biztosan nem fog menni).
Ha van ötletetek, hálásan megköszönöm!
"Élek... vagy csak álmodom?"
-
Lathronos
őstag
Azért 3,5 év alatt sokat javult a debian és a Chakra is, ha mást nem is, egy LIVE tesztet azért megpróbálhatnál(hátha most nem ér csalódás). Próbáltad telepíteni a libva-wayland1 és libva-glx1 csomagokat, hisz azok pont az intel CPU-k integrált HD Graphics rakoncátlankodásának ellenszerei ha jól tudom.
-
Penty
tag
válasz DittyCat #39626 üzenetére
Érdekes. Nekem is van egy műsoros DVD-m menüvel, de a (maradinak tartott debianos) vlc simán behozza a menüt meg mindent, ami (nekem nem) kell. Az mpv menü nélkül egyből a lényeget adja...
A javás kérdésedre a válasz: A disztród tárolójából valami openjdk-7-jre (vagy valami ehhez hasonló) nevű csomag kell a javához, ha minden igaz. Tehát ne a netről tőccsd le a cuccot. Nem vindóz ez.
[ Szerkesztve ]
-
Fenyő
őstag
Hát virtualbox tearingelés tesztelésre nem hiszem, hogy lehetséges, persze ha csak meg szeretnéd nézni, hogy néz ki akkor nem szóltam, bár alap Fedora Gnome3-al van, azt kevesen szeretik, de vannak hozzá spinek mindenféle DE-vel, bár alapból a Fedora nem túl kulcsrakész, ha már nagyjából beállítva néznéd meg akkor inkább a Kororát javaslom.
Lathronos: Minten alapból fennt van az openjdk és a icedtea is, szóval inkább vmi társítás gond lehet vagy netán az Oracle verzió kell neki, de mivel nem derült ki milyen típusú pontosan a letöltött fájl vagy mi progi neve így csak találgatni lehet.[ Szerkesztve ]
-
Lathronos
őstag
Ööö... JAVA-t Synapticból telepítünk. Ha böngészőhöz kell, akkor icedtea-6-plugin, bár inkább az icedtea-7-plugin ajánlott. Ha meg JAVA runtime, akkor az openjdk-7-jdk vagy openjdk-6-jdk. Mindig a frissebbet ajánlott telepíteni, vagyis a 7-est.
DVD lejátszás, terminálba írd be ezt a 2 parancsot:
sudo apt-get install libdvdread4
sudo /usr/share/doc/libdvdread4/install-css.sh
[ Szerkesztve ]
-
Lathronos
őstag
Ha így se megy a DVD lejátszás, add hozzá a régió kódot. Gondolom magyar nyelvű(szinkronizált DVD-ről van szó).
Terminál:
sudo regionset REGION 2
Itt a többi régió kód is:
REGION 1 -- USA, Canada
REGION 2 -- Japan, Europe, South Africa, Middle East, Greenland
REGION 3 -- S.Korea, Taiwan, Hong Kong, Parts of South East Asia
REGION 4 -- Australia, New Zealand, Latin America (including Mexico)
REGION 5 -- Eastern Europe, Russia, India, Africa
REGION 6 -- China
REGION 7 -- Reserved for Unspecified Special Use
REGION 8 -- Reserved for Cruise Ships, Airlines, etc...
REGION 0 or REGION ALL -- Discs are uncoded and can be played Worldwide, however, PAL discs must be played in a PAL-compatible[ Szerkesztve ]
-
válasz Lathronos #39627 üzenetére
Tearing csak youtube videóknál vehető észre, ott is inkább csak a lassú oldal irányú mozgásnál. Filmeknél semmi gond (SMPlayer).
(#39629) Fenyő
Természetesen csak a disztróval való ismerkedés a célom, komolyabb tesztnek majd fizikai telepítés után esek. Már ha tetszik amit a Vbox-ban látok
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Penty
tag
válasz Lathronos #39630 üzenetére
"Ha meg JAVA runtime, akkor az openjdk-7-jdk vagy openjdk-6-jdk."
Az -jdk az nem a java development kit? Nem hinném, hogy DittyCat javában fejlesztene bármit is, nagyobb a valószínűsége, hogy neki a -jre (java runtime environment) kell valami program futtatásához.
[ Szerkesztve ]
-
-
DittyCat
tag
válasz Lathronos #39634 üzenetére
Köszi mindenkinek!
Erről az oldalról lenne szó. Azt írja: Please, install first Java 6 or higher to run Sweet Home 3D Online.
Még az a kevés tudományom is elszállt ami volt. Vagy amire azt hittem, hogy volt. Amúgy most letöltöttem ezeket az Icedteákat is, meg a jre-t is, de ezt a Java8-at még tegnap Terminálba írva csinálhattam (a netről, csak már nem tudom, hogyan). Bár azt sem tudom, hogy ez működőképes-e, amik itt látszanak...
A Régiókódos parancs "sudo: regionset: command not found", pedig valami itt lehet, mert alul kiírja, hogy Subtitles off - és nem indul. Pedig a DVD tuti jó és a lejátszó is.
[ Szerkesztve ]
-
Madara-san
aktív tag
Üdv újra,
Egy IBM Thinkpad T43-ra (ATI Radeon X300) tettem rá a 15.04-es Ubuntu MATE-t. Van egy két apróbb problémám vele: a hangerő gombok nem működnek, nincs OSD. Valamint ha a compiz kockét szeretném forgatni, elfeketedik a képernyő. Drivereknél néztem, nem írta, hogy fel tudna tenni még akármit is pluszban. Ezért szeretném kérdezni, van-e valakinek ötlete a problémára, vagy milyen drivert, programot tegyek fel, ami szükséges a Thinkpad normális működéséhez?
Iratkozzatok fel a Pixel Punx csatornára - https://www.tiktok.com/@pixel_punx
-
lev258
veterán
válasz DittyCat #39636 üzenetére
Ezek szerint te nem az OpenJDK-t, hanem az Oracle féle Java-t raktad fel. Innentől már mennie kellene a programodnak.
Madara-san: Az egy igen régi kártya. Én kockaforgatást már nem várnék tőle. Szerintem az is nagy dolog, hogy a MATE-t nyugodtan elviszi.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Madara-san #39637 üzenetére
Az x300-as egy 2004-es a vga, OpenGL2.0 és SM2.0 mindössze a tudása. Valószínűleg a Compiznak kellene valami újabb, bár nem találtam így kapásból követelményeket rá. Csak a nyílt driver van rá, amivel most is használod.
A hangerő gombnál maga a gomb sem csinál semmit, vagy csak az osd nem megy? T60-on és T400-on megfordult nálam már több disztró is, de még mindegyiken mentek ezek a gombok maguktól, az OSD-t meg az asztali környezet rakja oda, ha olyan.
Esetleg keress valamilyen lenovo / thinkpad / ibm csomagot a csomagkezelőben, ami a laptopokkal kapcsolatos. Hátha csak fel kell raknod valamit, ami más disztrókban, még a Debianban is alapból megvan.[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
lev258
veterán
válasz Madara-san #39637 üzenetére
Ezt majd próbáld meg a hangerő gombokra.
sudo echo 0xffffffff > /proc/acpi/ibm/hotkeyUbuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
Fenyő
őstag
válasz DittyCat #39636 üzenetére
Ismerem a progit, nem kell hozzá javát telepítgetni (ami alapból Openjdk fennt van Mint alatt az tökéletesen elég), célszerűbb inkább ha letöltöd a teljes telepítőjét, nem nagy (kb 50mb), 64 bitest pl innen, ami gyak. komplett program, max csak menühöz, panelhoz kell hozzáadni, ill. egy ikont letölteni hozzá, hogy szép legyen és meg is vagy.
CPT.Pirk / Madara-San: Compiznak mennie kell X300-on legalábbis egy 9550-esen simán megy, inkább vmi beállításbeli gond lesz ha nem előtelepített hanem utólag feltett Compiz, nameg a 15.04-es Ubuntu Mate sem épp a legjobb választás, akkor már inkább 14.04.3 vagy pl Mint 17.2 Xfce-ben is elő van telepítve és konfigolva és még kevesebbet eszik, de pl Korora/Fedoranak is van Mate-Compiz spine.[ Szerkesztve ]
-
DittyCat
tag
válasz lev258 #39638 üzenetére
Online nem, de most letöltöttem a programot és elindult, ami ha nem is teljes, de egy fél siker.
A DVD-t viszont muszáj lenne megnéznem, de az továbbra sem megy... Valami gond a feliratokkal/kezdő menüvel lehet. Nincs esetleg erre a régiókódos megoldásra egy másik parancs...?
Köszi előre is...
-
Fenyő
őstag
válasz lev258 #39644 üzenetére
Ha az Oracle van feltéve akkor azt alapból tiltja a böngésző (FF), ha pedig az openjdk-8, ahhoz meg nincs Mint alatt icedtea, célszerűbb az alap openjdk-7-jre / ideadtea-7 csomagokon maradni inkább.
DittyCat: Chrome/Opera alatt nincs java plugin már jó ideje Linuxon, sőt a legújabb verzióban már Win alatt sem, már jó ideje húzzák ezt az NPAPI, PPAPI átállást.[ Szerkesztve ]
-
Lathronos
őstag
válasz DittyCat #39648 üzenetére
Na ezt is megtudtuk így egy év után(a harmadik nő vagy akiről mostmár tudom, hogy nem win-t használ, haladunk). Holnap megnézem ezt a DVD lejátszást Ubuntu-n és Mint 17.2-n is, kíváncsi vagyok az én DVD-imet lejátsszák e. Jó éjt mindenkinek!
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Telekom mobilszolgáltatások
- Diablo IV
- Microsoft Excel topic
- Windows 11
- Windows 7
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Önfenntartásra rendezkedik be a kínai chipszektor
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Star Wars Outlaws GeForce RTX 40 Bundle - lepd meg magad!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest